Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vozy Ford, BMW a PSA spolu budou komunikovat: Jakým způsobem a na čem je to celé založeno?

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
O vzájemné komunikaci mezi auty se hovoří již nějaký čas. Nyní zástupci značek BMW, Ford a PSA oznámili, že jejich auta budou schopná vzájemné komunikace. Kdy to bude?

Vzájemná komunikace mezi automobily má primárně přinést více bezpečnosti a současně také snížit spotřebu paliva. Že jde o vážnou věc, dokázaly již před dvěma lety automobilky Audi, BMW a Daimler. Spolu s firmami, zabývajícími se elektronikou Ericsson, Huawei a Qualcomm vytvořily pracovní skupinu nebo spíše sdružení 5G Automotive Association, zkráceně 5GAA. Jejím úkolem je zabývat se vývojem systémů, které by umožnily autům vzájemně komunikovat.

Nyní to celé dostává globálnější podobu, neboť k pracovní skupině 5GAA se nově připojily také Ford a PSA. Jde o snahu rozšířit vzájemnou komunikaci mezi auty na co možná nejvíce automobilových výrobců.

A co si auta budou vlastně sdělovat? Třeba údaje o nehodách, změnách v řízení dopravy v daném úseku či různá dopravní omezení. Zúčastněné automobilky si od daného slibují větší plynulost dopravy, vyšší bezpečnost a také zvýšení efektivity, čímž by se snížila i spotřeba pohonných hmot.

Celá technologie je založena na platformě známé jako V2X (Vehicle to everything). K testování funkčnosti vzájemné komunikace se využívá elektrického skútru od BMW a osobních vozidel dodaných Fordem, skupinou PSA a samozřejmě BMW. Mozkem, nebo chcete-li základem, celé komunikace mezi auty je počítač (hardware) Qualcomm 9150 C-V2X. Software pro počítač dodala společnost Savari.

„Celý systém je založen na úspěšné platformě C-V2X, kterou dále vyvíjíme a ve spolupráci s našimi členy Audi, Ford, a Qualcomm jsme již předvedli ve Washingtonu D.C. v dubnu tohoto roku,“ řekl k celé věci Christoph Voigt, tajemník sdružení 5GAA.

A kdy se komunikace mezi auty zmíněných značek dočkáme v praxi? Dle zatím posledního vyjádření skupiny 5GAA by to mělo být někdy v roce 2020. K tomu, jak V2X funguje, se vrátíme v dohledné době v rubrice Technika.

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
20. 7. 2018 09:48
Zajimavé
To zníí opravdu zajímavě, jsem zvědavý jak to bude fungovat v praxi :-)
Avatar - wladyk
19. 7. 2018 16:55
Velký bratr to opět rozjíždí.....
Ještě by to chtělo čip pod kůži.