Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vznikla petice proti bodovému systému. Podpoříte ji?

Tomáš Votruba
Diskuze (211)
Od prvního července začal platit bodový systém, který má snížit počet nehod na českých silnicích. Část řidičů ovšem s novým zákonem nesouhlasí a volají po změně.

Od prvního července začal platit bodový systém, který má snížit počet nehod na českých silnicích. Část řidičů ovšem s novým zákonem nesouhlasí a volají po změně. Proto vzniklul motoristický portál www.ChceteZmenu.cz, kde najdete příběhy pokutovaných řidičů a který má za úkol novelizovat zákon. Jakmile tvůrci nasbírají několik tisíc podpisů, chystají se s peticí do parlamentu.

"Jestliže totiž řidič může být pokutován již za překročení nejvyšší povolené rychlosti o jeden či dva kilometry v hodině, což běžně republiková policie toleruje, ovšem strážníci nikoliv, pak naprosto popírají funkci tachometru, který není přesným laserovým měřičem, ale orientačním měřičem. Prosazujeme novelizaci, která zavede toleranci +10 km/h po vzoru Slovenska," píše se v tiskové zprávě portálu. Spousta řidičů jede ve městě raději 40 km/h a tím vznikají kolony. Petice také nesouhlasí s výší pokut, která neodpovídá průměrnému platu v zemi.

Tvůrci portálu dále volají po odstranění místního značení a šikanózní snižování nejvyšší povolené rychlosti v obci na 30 km/h a méně v místech, kde to není potřeba. Je třeba doplnit rušící značky, aby takové omezení netrvalo i tam, kde je nadbytečné. Měli bychom vyžadovat zvýšení povolené rychlosti na vybraných městských úsecích na 70 km/h, tak jak je to běžné na Slovensku. Tvůrci petice také navrhují zavedení nejvyšší rychlosti 160 km/h na některých dálničních úsecích po vzoru Rakouska.

Tomáš Votruba
Diskuze (211)