Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Weidemann T6027: Nový kompaktní teleskopický nakladač (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Weidemann uvádí letos v létě na trh výrazně přepracovaný kompaktní teleskopický nakladač T6027, který nástupcem modelu T6025.

Weidemann T6027 byl navržen s výškou zdvihu šest metrů pro střední až velké zemědělské provozy a zařízení na výrobu bioplynu.

Stroj o hmotnosti 5225 kg s rozvorem náprav 2650 mm a celkovou délkou včetně lžíce lopaty 4958 mm je poháněn přeplňovaným vznětovým čtyřválcem Kohler KDI 2.504 TCR emisní třídy III-B, poskytujícím z objemu 2482 cm3 výkon 55,4 kW při 2600 min-1. Motor pracuje standardně s DOC (oxidační katalyzátor) nebo volitelně s DOF (filtr pevných částic).

Nakladač s hydrostatickým pohonem a hydraulickým řízením všech kol má zvýšenou maximální užitečnou nosnost na 2,7 t, což výrazně rozšiřuje možnosti jeho využití. Pro zajištění maximální flexibility a efektivní práce řidiče jsou nově standardně k dispozici tři jízdní stupně od 0 do 7 km/h, následně od 0 do 15 km/h a nakonec od 0 do 20 km/h. Volitelně je k dodání i 30 km/h.

K obvyklému vybavení teleskopických nakladačů Weidemann patří asistenční systém řidiče VLS (Vertical Lift System), který nechybí ani u nového T6027. Řidič zde může volit mezi třemi různými režimy, jimiž jsou lžíce, vidle a ruční ovládání. Toto řešení umožňuje rychlou změnu nakládacího cyklu při každém způsobu práce a poskytuje řidiči maximální bezpečnost.

Joystick s elektronickým servořízením a rozdělováním průtoku nezávisle na zatížení (Flow Sharing) umožňují řidiči provádět rychlé nakládací cykly, protože lze provádět současně různé pohyby (zvedání / klesání, najíždění / vyjíždění).

Nově je k dispozici praktické automatické zpětné vedení lžíce. Poloha držáku nářadí se uloží stisknutím příslušného tlačítka na joysticku. Při dalším nakládacím cyklu tak nástroj lze navést zpět do přesně stejné polohy.

Teleskopický nakladač T6027 zaujme i tlačítkem pro snížení tlaku třetího hydraulického okruhu přístupným zvnějšku na teleskopickém rameni. Různá přídavná zařízení tak lze vyměňovat jednoduše a rychleji. Funkce je k dispozici i při zapnutém zapalování, popřípadě při běžícím motoru.

Prostřednictvím ovladače Jog Dial lze v případě potřeby ručně nastavit průtočné množství hydraulického oleje. Tento elektronický ovládací prvek má tvar otočného kola a umožňuje plynulé nastavení.

Řidiči to poskytuje výhodu seřízení tlaku oleje při použití nejrůznějších přídavných zařízení na stroji, pokud je to potřeba. Navíc je možné nastavit množství oleje na přípojkách s trvalým provozem. Lze tak plynule nastavovat rychlost otáčení zametacího rotačního kartáče nebo sněhové frézy.

Znečištění ventilační mřížky, například při nakládání slámy, lze odstranit opačně působícím reverzním ventilátorem. Hydraulický motor a čerpadlo jsou navrženy tak, že proud vzduchu ventilátoru lze změnit. Stisknutím knoflíku v kabině řidič vyfoukne nečistoty z nasávacích ploch krytu motoru. Tato možnost chrání stroj před poškozením při přehřátí a nenutí řidiče vystupovat zbytečně z kabiny.

Teleskopický nakladač je vhodný i pro provoz s přívěsem. K tomu jsou k dispozici volitelně různá tažná zařízení od jednoduchého závěsu přes poloautomatický až po tažné zařízení Auto-Hitch.

Připojit lze nebrzděný přívěs do 750 kg, s jednou brzděnou nápravou do 3500 kg a se dvěma brzděnými nápravami do 8000 kg. Hydraulické brzdové zařízení umožňuje připojit přívěs až do hmotnosti 11.250 kg. K dispozici je také hydraulická přípojka k připojení sklápěče.

Teleskopický nakladač T6027 může být kromě toho vybaven velkým množstvím dalšího volitelného příslušenství, například zadním tříbodovým závěsem, vývodovým hřídelem, centrálním mazáním, popřípadě ručním plynem a dalším.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)