Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za parkování mohou řidiči v Praze platit pomocí mobilní aplikace

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Pražský magistrát spustil mobilní aplikaci, která pomůže lidem s placením parkovného v zónách placeného stání. Novinářům to řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek. Aplikace, která umožňuje platit kartou přímo z mobilu, je dostupná pro Android a

Základním zadáním podle náměstka primátorky Petra Dolínka bylo co nejjednodušší placení parkovaní přímo na místě prostřednictvím mobilního telefonu. „Může to sloužit nejenom pro vás, když parkujete, ale pro kohokoliv, jehož parkování řešíte," doplnil náměstek.

Po stažení aplikace zaparkuj.cz do mobilního telefonu je nutné se zaregistrovat, je možné se přihlásit i přes facebookový účet. Po zaparkování auta řidič do aplikace zadá SPZ vozidla a zvolí si, na jak dlouho chce parkovat. Platbu poté provede online přes platební kartu. Podle Dolínka je tak možné zařídit i parkování třeba pro návštěvy, za které může vše vyřešit hostitel, stačí pouze znát poznávací značku jejich auta.

Aplikace zatím nereflektuje časové omezení, takže pokud se někde smí parkovat v omezených hodinách, musí si to řidič pohlídat sám. Na mapě si lidé mohou zjistit, kolik se kde platí. Aplikaci už je možné stáhnout pro iOS a Android. Podle náměstka se stále dopracovává a postupně by v ní měly přibýt další funkce. Náklady na vývoj jsou v řádech desítek tisíc korun.

Zóny platí v Praze od roku 1996 nejprve pouze v části Prahy 1, později se rozšířily na celou Prahu 1, 2, 7 a většinu Prahy 3. Samy si je provozují radnice na Praze 13, 16 a 22. Zóny byly loni v srpnu rozšířeny v Praze 5 a 6 a v říjnu o Prahu 8. Radní tento týden schválili úpravy ceníku, platbu za parkování snížili například podnikatelům nebo domácnostem s druhým autem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
21. 7. 2017 15:55
Kartou?
Proč kartou? Proč ne přes SMS tak jako všude? A když už kartou tak v nejbližším parkomatu.
21. 7. 2017 07:42
Odkaz
V dnešní době nedat odkaz na aplikaci? Ach jo....

A proč tato funkce není přidělána do již existující aplikace hlavního města? Proč zase nějaká další proprietární?

[odkaz]

[odkaz]
Avatar - beibej
20. 7. 2017 16:04
F U C K
na placený parkování. vládne tu snad mafie abych musel platit výpalný? :no:
20. 7. 2017 12:13
Zajímalo by mě
kam tečou peníze z vybraného parkování. Třeba v Karlíně je to přes den pořád plné i s parkovacíma zónama.