Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zahraniční řidiči se hůře vyhnou trestu za přestupky v ČR

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
Cizinci to možná budou mít na našich silnicích složitější v případě, že spáchají dopravní přestupek. Trestu už je tak neuniknou.

Sněmovna zřejmě schválí novelu, která má řidičům z řad cizinců ztížit možnost vyhnout se trestu za dopravní přestupky spáchané v Česku. Poslanci ji propustili do třetího čtení, hospodářský výbor ji doporučil schválit beze změny. Jde o předlohu, do níž chtěl výbor vložit ustanovení, které by policii znemožnilo odtahovat poslanecká auta. Od tohoto návrhu však později ustoupil.

Novela silničního zákona má převést do českého právního řádu evropskou směrnici o usnadnění přeshraniční výměny informací o dopravních deliktech. Počítá s tím, že cizinec bude muset obdržet informace o svých proviněních proti pravidlům dopravy v ČR v jeho rodném jazyce. Informační formulář bude obsahovat údaje o tom, jakého přestupku se kdy a kde podezřelý dopustil, včetně možného postihu. Podrobnější informace pak budou v samotném oznámení o zahájení řízení.

Povinnost podávat informace o majiteli vozidla by se měla týkat pouze taxativně vymezených, zejména nejzávažnějších protiprávních deliktů. Jde například o překročení povolené rychlosti, telefonování za jízdy, nezastavení auta na patřičný signál nebo jízdu pod vlivem alkoholu či drog.

Novela má změnit současný stav, kdy nelze majitele vozidla v zahraničí vypátrat podle registrační značky. Cizinci totiž zatím nemusí na české výzvy a žádosti odpovídat. Valná většina přestupků tak zůstává bez potrestání.

Změna zákona má také umožnit výměnu informací o platnosti zahraničních řidičských průkazů prostřednictvím evropského systému RESPER. Usnadní to kontrolu řidičů a správní řízení.

Novela se týká i řidičských oprávnění. Zpřesňuje kategorie jednotlivých vozidel podle sedících i stojících přepravovaných osob. Pokud by mikrobus z kategorie D1 měl místa k stání a měl jich víc než 16, spadal by nově do kategorie D a řidič by musel mít oprávnění na autobus.

Poslanec Stanislav Huml vznesl k této novele svůj pozměňovací návrh, který řeší odtahování všech aut, nikoli jen poslaneckých. Policie by podle něj mohla odtáhnout auto jen tehdy, pokud na něj nejdřív nasadila botičku a řidič po stanovenou dobu nepožádal o její odstranění.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
19. 6. 2014 13:33
Re: nezakonne vybirani pokut
Slyšel jsem vyjádřejí od dopravního policajta (vysoká šajba), že zastavěné uzemí je alespoň 5 domů maximálně 50 metrů od sebe (těma číslama si nejsem stopro jistej, ale tak nějak to bylo). Samozřejmě ty domy musej mít číslo popisné, takže kurník nebo stodola to nesplňuje. Takže pak by ti mohl být jeden opuštěnej barák uplně volnej.
19. 6. 2014 12:59
Re: nezakonne vybirani pokut
s obci to není uplne jednoznacnu
podle zákona o silnicnim provozu §2 odtavec cc):
"obec je zastavěné území, jehož začátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami ..."
staci se podivat na uzemni plany nekterych obci, které mají vyznacene zastavene uzemi, a je zrejme ze to nesouhlasi se znackami zakazu a konce obce.
striktne polde zákona by mely platit obe podmínky - zastavene uzemi i znacky.
v tomto duchu uz rozhodl i nejvyssi soud - ridice, kteremu na konci obce namerili prekroceni rychlosti, soud osvobodil, protože se nejednalo o zastavene uzemi.
na druhé strane by jsi mel jet 50 i když tam znacky nejsou a evidentne o zastavene uzemi jde - také potvrzeno judikátem nejvyššího soudu, coz ale podle me není uplne podle litery zakona o silnicnim provozu. Nejvyssi soud ale dal hlavni duraz na to zastavene uzemi, znacky jsou az jako podruzne.
takze jakykoliv baráček 100 metru od silnice = potencialne zastavene uzemi = rychlost 50km/h i když tam není znacka a bic na ridice...
mozna by jsi předtím nez vyrazis mel projit uzemni plany obci kterými pojedes ...
19. 6. 2014 12:51
Re: nezakonne vybirani pokut
ne, zatím me kvůli nicemu jinemu nezakonne nebuzerovali, nebo sem to v te době neresil a pokutu zaplatil
Avatar - Uživatel_5340709
19. 6. 2014 12:48
Re: nezakonne vybirani pokut
ok a existuje i jiné místo, jiný případ ohledně bezpečnosti provozu a norem, kde se tak fanaticky, fantasticky................. atd., angažuješ, než zde kde jsi měl zaplatit tisíc korun?
19. 6. 2014 12:46
Re: nezakonne vybirani pokut
Taky si myslím, že problém je v tom, že tebe jako řidiče popotahují za jakoukoli kravinu, ale úředníky, kteří mají rozhodovat o dopravním značení nikdo nekontroluje a více-méně za ně nemají žádnou zodpovědnost. Oni na to mají hromadu času, mohou nad konkrétní značkou přemýšlet dlouho a stejně udělají chybu. Ty jako řidič na ni máš zlomky sekundy (nebo pár sekund) ale musíš ji bezhlavě věřit a řídit se jí 8-s . Viz třeba známé a i medializované umisťování značek začátek obce do polí, což je v rozporu se zákonem.