Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zájezdové autobusy Setra: Královna

Ladislav Černý
Diskuze (2)
Značka z Neu-Ulmu se zaměřuje zejména na turistickou dopravu. Vozidla s výborným komfortem, výbavou a technologiemi Euro 6 brázdí evropské dálnice.

Do koncernu EvoBus patří kromě Mercedes-Benzu rovněž Setra. Postavení dvorní dámy ji předurčuje k spíše zájezdové přepravě osob, přestože nabízí autobusy i do městského či linkového provozu. V České republice se však neu-ulmská značka zaměřuje na turistickou přepravu osob. Pro dálkovou dopravu nabízí vozidla v řadách ComfortClass a TopClass. Předloni zaznamenala v tuzemsku nejlepší prodejní výsledky (27 ks v kategorii M3) za celou dobu existence, loni dosáhla také výborného výsledku 23 ks. Tím se řadí mezi významné hráče v segmentu.

Setra se zaměřuje na speciálně vyrobené autobusy přesně dle požadavků zákazníka. To dokáže splňovat díky obrovské šíři nabídky vybavení konfigurací i pohonných řetězců. Výrobce tak dokáže nabídnout osobité řešení výbav a optimum hospodárnosti a tím naplnit motto značky „Best in Class“.

Základní řada

Typ ComfortClass poskytuje přepravu na vysoké úrovni. Cestujícím zaručuje štědrý komfort, bezpečnost a mnoho speciálních funkcí. Všechny modely lze získat ve speciální sérii Final Edition odvozený od „čtyřstovkové“ řady.

Final Edition představuje přidanou hodnotu pro zákazníka, nabízí speciálních barvy pro exteriér a zvýhodněnou výbavu - dekor dřeva palubní desky, tmavá skla, pohodlná sedadla Voyage Plus s koženým podhlavníkem, bezpečnostní systémy jako Aktivní brzdový asistent (ABA) nebo adaptivní tempomat.

Nejmenší model o délce 12,2 metru je označen S 415 GT. Z opačného konce přichází téměř patnáctimetrový tříosý model S 419 GT-HD.

Ve třídě ComfortClass jsou nabízeny moderní motory splňující normu Euro 5 a EEV s třemi úrovněmi výkonu od 220 do 350 kW s dieselovou technologií BlueTec.

500 CC

Loni byla odhalena řada ComfortClass 500. Nová generace vozidel Setra CC 500 se chlubí přepracovaným designem, zvýšeným komfortem cestujících, lepší aerodynamikou a sníženou spotřebou paliva. Nejvýraznější rys modelu CC 500 tvoří dlouhý sklon střechy v přední části a podstatně zaoblenější čelní okno, které sahá dolů až k logu na předním panelu. Nápadným prvkem na bocích vozidla je dynamicky stoupající linie spodní hrany

oken.

Díky aerodynamickým úpravám vozidla v aerodynamickém tunelu došlo k téměř pětinovému snížení odporu vzduchu. Ve spojení s novou aerodynamickou zadní částí a v důsledku zavedení dalších jednotlivých opatření dosahuje vozidlo ComfortClass 500 hodnoty součinitele cx 0,33.

Průchozí výška vzrostla u vozidla ComfortClass 500 na 2100 mm. Nad středovou uličkou se klene průběžný látkový strop, což tvoří absolutní novinku v odvětví výroby autobusů. Světla pro čtení jsou umístěna za uzavřenými disky a zaměřena přímo na sedadlo příslušného pasažéra. Standardní LED čtecí lampičky a vzduchové trysky jsou modulárně uspořádány na kolejnici a lze je nastavit tak, aby vyhovovaly jakémukoliv rozmístění sedadel. Tento nový patentovaný systém poskytuje významnou výhodu pro provozovatele autobusu, který může v případě rekonfigurace sedadel například ze čtyř- na tříhvězdičkové snadno přizpůsobit novému uspořádání ovládací prvky nad cestujícími.

Autobusy ComfortClass 500 narostly do délky ve srovnání s předchůdcem o 95 mm. Například nový model S 515 HD měří na délku 12 295 mm. Celková výška vozidla činí 3770 mm, a to včetně klimatizačního systému umístěného na střeše. Model S 516 HD má délku 13 115 mm a verze S 517 HD měří 13 935 mm. Základní rám vozidel byl ve srovnání s předchozí modelovou řadou zvýšen o 40 mm. To má za následek větší objem zavazadlového prostoru, který vzrostl z 8,4 na 8,5 m3 a bez WC může dosáhnout 9,7 m3. Přestože je autobus vybaven sociálním zařízením a lůžkem řidiče, mají cestující stále k dispozici zavazadelník o celkovém objemu 6,9 m3.

Karoserie nadále vychází z vyzkoušených a prověřených obvodových anulárních nosníků. Cílené využití vysokopevnostní oceli zaručuje účinnou ochranu cestujících tak, aby všechny modely řady ComfortClass 500 již plně vyhovovaly přísnější evropské směrnici ECE R66/01, která vstoupí v platnost v roce 2017. CC 500 se při rychlosti nad 95 km/h sníží o 20 mm, aby došlo k omezení aerodynamického odporu a úspoře paliva.

Pohon tvoří vertikálně uložený řadový šestiválec OM 470. Ze zdvihového objemu 10,7 l vyvine výkon 315 kW, maximální točivý moment činí 2100 N.m. Do pohonného řetězce patří také nová osmistupňová převodovka Go 250 PowerShift, vycházející z předchozího ústrojí Go 240. Převodovka používá plazivý režim, který se podobá módu u převodovek měničů točivého momentu.

Vrchol

Vozidla řady TopClass se vyznačují vysokou mírou individualizace a jsou určena nejnáročnějším klientům. V této řadě je nabízeno šest typů vozidel s dvěma nebo třemi nápravami i patrový autobus. V interiérů je možné získat tříhvězdičkové i prostornější čtyřhvězdičkové uspořádání sedadel za sebou.

Paleta verzí začíná desetimetrovým S 411 HD zhruba pro 32 pasažérů v čtyřhvězdičkovém provedení. Vrcholí téměř čtrnáctimetrovým dvoupatrovým modelem S 431 DT na třech nápravách, který přepraví více než 75 osob.

Sestav si dle sebe

Výrobce díky individualizaci výroby dle přání klienta poskytuje cestujícím výjimečnou úroveň komfortu i bezpečnosti, ale nezapomíná ani na řidiče. Komfort pro cestující vedle standardních prvků mohou zvýraznit např. speciální design a ergonomie sedadel, integrovaná klimatizace či moderní multimediální systém s LCD obrazovkami a prosklená střecha TopSky, nabízející cestujícím panoramatický výhled.

Bezpečnost

O ochranu osob i vozidla pečují aktivní a pasivní bezpečnostní systémy. Standardní vybavení tvoří stabilizační ESP s ABS a protiprokluzovým ASR i retardér. Na přání je možné obdržet adaptivní tempomat, asistent varující před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu, aktivní brzdový pomocník vyhodnocující vzdálenost od vpřed jedoucího vozidla či statické překážky a v případě hrozícího střetu aktivující brzdy bez přičinění řidiče.

Značka také věnuje velkou pozornost hospodárnosti a ekologii, dbá na nízké provozní náklady a výdaje na údržbu ve spojení s moderními motory s technologií BlueTec emisních kategorií Euro 5 i Euro 6 ve spojení s filtrem pevných částic.

Bestseller

Nejoblíbenějším vozidlem značka Setra je S 415 GT-HD. Nabízí syntézu značného komfortu pro cestující, hospodárnosti vozidla a ojedinělého designu. Dopravní společnosti si u tohoto typu cení možnosti kombinování zájezdového a linkového provozu.

Výborné vlastnosti vozidla dosvědčují mnohá ocenění, která Setra S 415 GT-HD získala: například Green Coach Award a Green Coach 2011.

Ladislav Černý
Diskuze (2)
30. 10. 2013 13:08
Setra
Jo, zápaďáckej sen.
Chvilí po revoluci jsem s jednou S215 absolvoval cestu do Švýcarska a nikdy na to nezapomenu. Pevná okna bez klimatizace, to byl grandiózní vynález. Řidič každou hodinu reagoval na prosby cestujících: Zatopte prosím - mrzneme, vypněte topení - hoříme >:-[] :yes:
30. 10. 2013 11:30
Ach
To neni dvoupatrovej autobus, ale jedno, to dole je prece prizemi...