Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závodní Tesla Model S představena. Na stovce za dvě sekundy!

David Bureš
Diskuze (8)
Dárcem orgánů pro závodní teslu je Model S ve verzi P100D. Oproti produkční verzi je však ta závodní samozřejmě rychlejší a také mnohem lehčí.

Značkové šampionáty, v nichž jsou nasazovány automobily jedné značky, jsou stále oblíbenější. Takové závodní série pořádá Ferrari, Lamborghini i Porsche. Další takový šampionát bude ve znamení elektromobilů Tesla. Už letos bude společnost Electric GT pořádat stejnojmennou okruhovou sérii, v jejíž první sezoně se bude závodit výhradně s upravenou Teslou Model S. A právě závodní elektrosedan byl nyní oficiálně představen.

Za základ závodního speciálu měla původně sloužit Tesla Model S ve verzi P85, nakonec se ale sáhlo po silnější variantě P100D. Proti výchozímu sériovému provedení však došlo k několika zásadním úpravám. Na zádi se objevil mohutný přítlačný spoiler pro lepší přítlak, vpředu zase najdeme „lízátko,“ zatímco blatníky byly rozšířeny pro zástavbu širších pneumatik. Uvnitř pak bylo odhozeno všechno nepotřebné (třeba 17palcová středová obrazovka ale byla zachována), což ušetřilo 500 kilogramů hmotnosti.

Zatímco sama automobilka výkon Modelu S P100D oficiálně neuvádí, Electric GT hrdě oznamuje, že okruhová verze se pochlubí maximálním výkonem 585 kW a točivým momentem 995 N.m. Díky této mohutné síle vůz zvládne zrychlit z 0-100 km/h za pouhé 2,1 sekundy, což je ještě rychleji než výchozí model. „Americká“ hodnota zrychlení z 0-96 km/h (60 mph) u Modelu S P100D činí 2,5 sekundy. Maximální rychlost zůstala na 250 km/h.

První sezona šampionátu Electric GT bude čítat sedm závodů na několika slavných evropských tratích. Už potvrzeny jsou závody na německém Nürburgringu, v portugalském Estorilu nebo na francouzském Paul Ricardu. Každý závodní víkend zahrne dvacetiminutový trénink, šedesátiminutovou kvalifikaci a dva závody na 60 kilometrů – jeden za denního světla a druhý po setmění. Za volantem okruhové tesly se objeví i ženy, např. krásné závodnice Leilani Münterová a Vicki Piriaová. Snahou pořadatelů série je především prezentace inovací a moderní udržitelné techniky.

David Bureš
Diskuze (8)
17. 1. 2017 15:00
Závody
A s touto tramvají bude závodit D.Texas Tramway...
Avatar - KANKUNEN
17. 1. 2017 06:27
Ty závody jsou špatně položené
Chce to dát maximální váhu, povinný čas na kolo a vyhraje kdo dál dojede. ;-)
Avatar - Hammunasakra
17. 1. 2017 00:12
Re: zrychlenie
A co teprv tohle [odkaz] :-)
Avatar - Barry Lyndon
16. 1. 2017 22:03
Re: Le Mans
až budou mít baterie cca trojnásobnou kapacitu, aby je nemuseli měnit každých 20 minut, ale jen každou hodinu... :-)
Avatar - lyon667
16. 1. 2017 21:39
Le Mans
Kdy to uvidíme na nějaké čtyřiadvacetihodinovce?