Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zlínská policie chce silnice na Slovensko hlídat kamerami

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý osobně přislíbili pomoc s budováním systému kamer pro boj s přeshraniční kriminalitou.

Policie ve Zlínském kraji hodlá bojovat s přeshraniční kriminalitou i kamerovým systémem. Kamery by měly pohlídat všechny hlavní silniční tahy směřující na sousední Slovensko a usnadnit tak policistům dopadení pachatelů zejména majetkové trestné činnosti. Pomoc s budováním systému krajské policii přislíbili ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý.

"Problémem kamer se zabýváme už od otevření schengenského prostoru (v prosinci roku 2007). Samozřejmě nemůžou být přímo v hraničním prostoru, ale mohou být umístěny někde vhodně na tazích, které na hranici směřují," řekl ČTK ředitel policie ve Zlínském kraji Bedřich Koutný. Podle něj by kamery umožnily policii monitorovat odjíždějící pachatele trestné činnosti. Obce u hranic problém sužuje právě od vstupu Česka do schengenského prostoru.

Kromě krádeží v obchodech či automobilů čelily například nájezdům různých podomních prodejců. Asi nejvýznamnějším příkladem přeshraniční kriminality je však skupina vyděračů vedená Miroslavem Maslákem, který se svými komplici přišel do Zlína právě ze Slovenska. Vrchní soud v Olomouci dnes Maslákovi uložil pravomocně deset let za vydírání podnikatelů. Policie v minulých letech přijala u hranic řadu opatření.

Například ve Strání na Uherskohradišťsku byla nově zřízena stálá policejní stanice. Podle Koutného policie navázala i dobrou spolupráci se slovenskou stranou. "Přesto by tyto kamery, kterých by stačilo 15 až 20, byly pro nás velkou pomůckou. Kraj má stále nedostatek policistů a co kamera, to je fakticky policista navíc," uvedl Koutný. Ve Zlínském kraji na jednoho policistu připadá 470 obyvatel, nejvíce v ČR. Ředitelství má 1240 tabulkových míst, některá dosud obsazuje.

Podle Chovance není navyšování počtu policistů ve Zlínském kraji nyní na pořadu dne. Kamerový systém v příhraničních oblastech se Slovenskem by však podle něj měl fungovat nejpozději na přelomu letošního a příštího roku. Náklady v řádu milionů korun zřejmě uhradí stát. Kromě hranic se Slovenskem jsou podle Chovance problematickou oblastí také příhraniční oblasti sousedící s Polskem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Avatar - iudex
9. 6. 2014 08:33
Re: Pozdrav na Slovensko
Nebude to zajtra ani o týždeň, ale jedného dňa to bude. Ďalší pekný úsek cesty pod dohľadom Veľkého brata. :'-(
Avatar - iudex
9. 6. 2014 08:31
Re: Pozdrav na Slovensko
Jasné, primárny účel je iný, ale viem si predstaviť, že nejaký policajný riaditeľ si povie, že by také štatistiky odhalení protiprávnej činnosti vďaka týmto kamerám vyzerali lepšie, keby tam šupli aj priestupky. Skombinuj to s objektívnou zodpovednosťou a je vymaľované.
Avatar - white label
9. 6. 2014 01:22
Re: Pozdrav na Slovensko
Ty kamery přece nemají hlídat dodržování povolené rychlosti...
8. 6. 2014 18:35
Re: Směr na Púchov
Beretta, jediná ta to vyřeší. :-)
8. 6. 2014 16:12
Směr na Púchov
Prosím prosím o hlídání přechod Střelná - Strelenka. Opálené huby ze Slovenska tam dělají nájezdy na vše, co se dá donést v ruce. Mají neuvěřitelnou drzost. Na vesnici si musím dávat bacha na věci stejně jako v metru na kapsáře.