Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Advent v Salcburku: Salcburk žije adventem

Svět motorů
Diskuze (0)
Pokud vyrazíte do Mozartova rodiště za adventními trhy, doporučujeme sehnat si tam i ubytování. Nasvícené uličky a silueta hradu nad městem vyvolají správnou vánoční náladu.

Salcburský Christkindlmarkt na Domplatzu a Residenzplatzu vypadá prý celá desetiletí stejně a podle nás jde o jeden z nejkrásnějších adventních trhů na světě. Jen kdyby tu nebylo tolik lidí. Každý chce ochutnat báječné svařené víno za stovku nebo ještě lepší preclíky se špekem a sýrem za podobnou cenu. Pikantní je, když prodává pečivo s vepřovým mladá muslimka s polozahalenou tváří. Ukazuje to na multikulturnost salcburských trhů. Slyšet tady můžete snad všechny světové jazyky a narazíte i na „populární“ japonské turisty.

Možná proto raději vyhledáte klid menšího trhu na Mozartplatzu a ještě rádi počkáte, až se dítka vydovádějí. Salcburčané zde totiž postavili parádní kluziště pod širým nebem. V noci je nasvícené, prckové se mohou na ledě opřít o němé pomocníky v podobě nadživotních figurek tučňáků a rodiče si aspoň v klidu vypijí punč.

Hodně oblíbený je trh na Mirabellplatzu, na ten už ale možná nebudete mít síly. Cestou na vás totiž číhá třeba speciální pivní adventní stánek Stiegl nebo další z celkem devíti adventních trhů. Kdo Salcburk s relativně maličkým centrem zná, pochopí, jak jsou od sebe blizoučko.

Adventní vyžití se nabízí i ve třinácti dalších místech, jako je chrám, kostely, muzea nebo galerie oděvního umění. Až z toho zvládnete aspoň polovinu, garantujeme, že už nebudete mít sílu na návštěvu hradu, kam se jede lanovkou nad městem.

Náš tip

Až vás adventní atmosféra omrzí, vyrazte do salcburského pivovaru. Kromě výborného piva z kameninových půllitrů či tupláků (83/166 Kč) se tady můžete i najíst. Vezmete si džbánek na polici, vymyjete u fontánky, zaplatíte u okénka a výčepní vám natočí ležák přímo z dřevěného sudu. Dokonce tady najdete uličku s krámky, kde lze koupit ještě večer pečivo, teplou sekanou nebo grilovaná vepřová kolena. Problém může být se stolem, bývá dost narváno. My jsme využili svolení místního štamgasta u jednoho ze stolů pivního bratrstva – někteří občané Salcburku už zde mají pevná místa, u nichž je neustále položena tabulka s rezervací. Jméno majitele se dozvíte z cedulky nad židlí

Tady se narodila Tichá noc

Jen osmnáct kilometrů severozápadně od Salcburku najdete městečko Oberndorf. Před Vánoci se sem sjíždějí davy návštěvníků kvůli kapli, která není větší než lecjaký obývák. Právě tady se totiž zrodila notoricky známá píseň Tichá noc. Pikantní je, že vůbec ne v novodobé kapli z roku 1937, ale v kostele, který stával na jejím místě. Bohužel blízko vody, jež ho na konci 19. století smetla.

Historka popisuje pozadí vzniku koledy jako banální historku. Před vánoční mší v roce 1818 se totiž měly porouchat varhany kvůli měchům prokousaným od myší. Varhaník s farářem tedy během chvilky zhudebnili vánoční báseň a s místními dětmi ji o mši zahráli na kytaru. O tom, jak se šířila dál do světa, existují také další historky. Jedna hovoří o jiném varhaníkovi, kterému se zalíbila, jiná o projíždějících obchodnících. Jisté je, že dnes song „Stille Nacht“ existuje ve více než sto jazykových mutacích a zpívá se skoro po celém světě. Za nás bychom si ale propříště výlet do Oberndorfu kvůli kapličce dokázali odpustit…

svetmotoru svetmotoru

Kudy sem?

Do Salcburku vede dálnice A1, z Lince je to 132 kilometrů. Nejhorší část cesty tak představuje trasa po E55 na hranice a odsud do Lince. V Salcburku pak sjeďte na exitu 288 Salzburg-Nord a pokračujte po Salzburger Strasse až do Schallmooser Hauptstrasse, kde doporučujeme zaparkovat auto do podzemních garáží Linzergasse. Stojí to 60 Kč za hodinu. Od soboty večer do pondělí ráno lze sice v ulicích parkovat zdarma, ale místo ke stání se shání těžko. Přes den můžete využít krátkodobé parkovací zóny za 30 korun na hodinu. Jenže je lze zaplatit jen na tři hodiny, navíc jsou obvykle plné.

Čím jsme jeli: Do Rakouska i Monte Carla

Našim průvodcem v ulicích Salcburku i Lince byla Škoda Yeti v edici Monte Carlo. Jejím poznávacím znakem jsou černá zpětná zrcátka, disky 17palcových litých kol či černá střecha a prahy. Kromě decentních nápisů Monte Carlo jsme si všimli také dvoubarevného interiéru ve veselých barvách. Nejzajímavější je ale cena: v našem případě jsme dostali bohatě vybavený vůz s motorem 1.4 TSI/90 kW Green Tec za 499.900 Kč. Verze totiž vychází ze specifikace Ambition, ale k tomu přidává další prvky jako sportovní sedadla nebo vkládané tkané koberce s červenou obšívkou. Pohon předních kol pro drtivou většinu jízdních situací postačuje, a proto jsme si nestěžovali ani my. Díky tomu aspoň ušetříte na spotřebě – verze

Green Tec má navíc pneumatiky s nižším valivým odporem, systém stop-start a rekuperaci brzdné energie. Vybírat lze ještě motorizaci 1.4 TSI/90 kW s automatickou převodovkou, za 690.900 korun je verze 1.8 TSI/118 kW 4x4 AP. S dieselem 2.0 TDI/81 kW a pohonem předních kol startuje speciální edice na 531.900 Kč.

svetmotoru svetmotoru

Plusy

  • Unikátní atmosféra, kterou jinde nezažijete
  • Několik trhů kousek od sebe
  • Noční Salcburk je krásný

Minusy

  • Je to už daleko
  • V době adventu obtížně seženete ubytování

Svět motorů
Diskuze (0)