Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem na hory: Česko - Klínovec

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Sníh tu často vydrží až do jara. Lyžování rozšiřuje možnost přeshraniční spolupráce s nedalekými německými středisky. Krušné hory rozhodně nejsou jen pro Západočechy. Vždyť kolikrát si u nás zalyžujete 1244 metrů nad mořem jako na Klínovci?

Lyžovačka pod výrazným vrcholem, na kterém stojí hotel s rozhlednou a televizní věží.

To je Klínovec – nejvyšší hora Krušných hor a celé Krušnohorské soustavy vůbec. Z vrcholu lze za zvláště dobré viditelnosti zahlédnout dokonce dvě stě kilometrů vzdálenou Sněžku nebo Říp či pražský Petřín.

Cesta na západ je jasná: řešit se dá odbočkami z teplické dálnice D8, nebo zvolit čistě západní trasu přes Slaný Chomutov až do Loučné pod Klínovcem. Ski areály jsou tady dva: Klínovec sever a Klínovec jih. Od roku 2007 platí na všech vlecích a lanovkách společné jízdenky. Nechybí půjčovna lyží a snowboardů, lyžařská škola, areál pro děti, snowpark ani 30 km upravovaných běžeckých tratí.

Co by člověk sněhovou koulí dohodil, jsme v německém Oberwiesenthalu – jde o středisko, s nímž i v zimě 2012/2013 pokračuje přeshraniční spolupráce. Celý Skiregion Fichtelberg-Klínovec díky tomu nabízí 27 km sjezdových tratí všech obtížností, a to již od dvoudenních permanentek. Ty přijdou na 1100 korun pro dospělého, 880 pro děti a 130 pro čtyřčlennou rodinu. Tedy stejně, jako by stálo lyžování na samotném Klínovci.

Na něm se od této zimy rozjíždí zcela nová čtyřsedačková lanová dráha s nástupním kobercem, která nahrazuje kapacitně nedostačující kotvy na sjezdovce Přemostěná. Novinka je součástí rozsáhlé modernizace celého areálu, jež zahrnuje třeba i prodloužení sjezdovky Pařezovka na téměř dvojnásobnou délku 1500 metrů.

Plusy

  • Vysoká přepravní kapacita vleků, nová čtyřsedačka
  • Solidní převýšení, sněhová spolehlivost
  • Parkoviště pro 900 aut zdarma
  • Přeshraniční spolupráce s areálem Oberwiesenthal

Minusy

  • Rušnost – u největšího lyžařského střediska Krušných hor logická
  • Velmi žádaná Dámská trať kapacitě nestačí, navíc je hodně úzká

Základní informace
Nadmořská výška 860-1244 m n.m.
Délka sjezdovek 12 km
Doba jízdy 1:50
Dojezd z Prahy 134 km
GPS50°24‘22.331“N 12°59‘4.696“E
Skipas dospělý/den 590 Kč
Více informacíwww.klinovec.cz

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)