Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bosch získal ocenění Innovation Award 2014 za stabilizační systém pro motocykly

Vitek

Při takzvané „Večeři pro vítěze“ (Dinner for Winner) byl stabilizační systém pro motocykly (motorcycle stability control – MSC) od Bosch označen za druhou nejlepší inovaci v kategorii bezpečnost. MSC nabízí motocyklistům nejlepší možnou podporu díky neustálé adaptaci na řidičovo brždění a akceleraci vůči povrchu vozovky a náklonu. Gerhard Steiger shrnujíc výhody systému na slavnostním ceremoniálu v Bruselu 7. října 2014 řekl: „Jízda na motocyklu nebyla nikdy tak dynamická a bezpečná zároveň.“

Na porotu, složenou z renomovaných automobilových odborníků, obzvláště zapůsobila komplexní podpora, kterou systém nabízí v téměř každé jízdní situaci. „MSC je stejně citlivý jako elektronický stabilizační program (ESP) v automobilu,“ řekl Steiger. „Systém předchází jakémukoli nebezpečí prokluzu či zablokování kol.“ MSC zvyšuje bezpečnost při brždění a akceleraci dokonce i tehdy, když se jezdec naklání do zatáčky. Systém vypočítává optimální rozložení brzdné síly mezi oběma koly. Kromě toho lze k systému přidat mnoho dalších funkcí jako je regulace točivého momentu a asistent pro rozjezd do kopce.

MSC je založen na protiblokovacím systému s přidanými senzory měření úhlu. Na konci roku 2013 byly tímto systémem poprvé vybaveny sériové modely motocyklů - KTM 1190 Adventure a KTM Adventure R. Teprve nedávno bylo potvrzeno, že MSC bude také u nového modelu KTM 1290 Super Adventure. Podle údajů databáze nehod GIDAS (German In-Depth Accident Study) může MSC zabránit dvěma třetinám nehod motocyklů v zatáčkách, ke kterým došlo následkem chyby řidiče.

Při výroční „Večeři pro vítěze“ jsou udělovány ocenění ve třech kategoriích. Ocenění udělují společně německý odborný časopis Automobil Produktion, Německý svaz automobilového průmyslu (VDA) a Evropské sdružení dodavatelů automobilového průmyslu (CLEPA).

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. V roce 2013 dosáhlo přibližně 281 000 zaměstnanců Bosch obratu v hodnotě 46,1 miliard eur (pozn.: vzhledem ke změně právních předpisů upravujících konsolidace, nejsou výsledky za rok 2013 zcela srovnatelné s výsledky roku 2012). Činnost Bosch Group se dělí do čtyř oblastí: Automobilová technika, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a více než 360 dceřiných a regionálních společností ve více než 50 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů je společnost Bosch zastoupena ve zhruba 150 zemích. Tento celosvětový svazek vývojových, výrobních a odbytových firem je předpokladem pro další růst. V roce 2013 Bosch investoval zhruba 4,5 miliard eur do výzkumu a vývoje a přihlásil celosvětově na 5 000 patentů, což odpovídá průměrně 20 patentům za den. Výrobky a služby Bosch jsou navrženy tak, aby fascinovaly a zlepšovaly kvalitu života tím, že přinášejí nejen inovativní, ale také užitečná řešení. Díky tomu společnost Bosch celosvětově nabízí technologie, které jsou „Stvořené pro život“.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861 - 1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 92 % majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Vitek