Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bude mírnější bodový systém s vyššími pokutami? A chystají se nové bodové přestupky!

David Bureš
Diskuze (40)
Navrhované změny silničního zákona počítají s méně trestnými body za mnohé přestupky. Zavádějí ale i nové přestupky, které zatím obodované nejsou.

Bodový systém je s českými řidiči už 10 let, zaveden byl k 1. červenci 2006. I proto jej chce ministerstvo dopravy po dílčích změnách zásadně upravit tak, aby reagovalo na dosavadní zkušenosti s ním. Navrhované změny mohou leckoho překvapit, protože u množství přestupků ministerstvo počítá se snížením počtu trestných bodů. Ruku v ruce s tím však přijde zvýšení pokut, o kterém ministr dopravy Dan Ťok mluví už delší dobu.

Ministerstvo chce změnami bodového systému zdůraznit jeho roli hlídače nebezpečného chování v dopravě. Z toho důvodu do seznamu obodovaných přestupků nově přibude nepoužití směrových světel nebo způsobení nehody chodcem.

Naopak na morální kvality řidiče už bodový systém tolik hledět nebude. Proto třeba za neposkytnutí pomoci řidičem, který není účastník nehody už nebude hrozit žádný bod, zatímco nyní za takový přestupek šoférovi hrozí sedm trestných bodů. Stejně tak se zruší bodový postih za nedodržení povinné přestávky.

U takových přestupků ale ministerstvo plánuje drasticky zvýšit výši pokuty. Ty mají být vyšší také u nebezpečných přestupků. Vůbec nejdráže má kromě řízení v opilosti přijít také jízda bez řidičského oprávnění, způsobení vážné dopravní nehody, jízda při zadržení technického průkazu nebo řízení s pozastaveným řidičským oprávněním. Za tyto pokuty má řidičům hrozit až pokuta ve výši 75 tisíc korun.

Se zvýšením finančního postihu souvisí i fakt, že u množství přestupků bude bodový trest překvapivě nižší než dosud. Jestliže dosud byly nejnebezpečnější přestupky trestány sedmi body, nově to má být trest šesti bodů. Naopak jízda na červenou nebo ohrožení chodce na přechodu má být nově trestáno šesti body proti dnešním pěti.

I nadále má platit, že řidič přijde o řidičské oprávnění poté, co na svém kontě bude mít 12 trestných bodů. U nových řidičů by to ale mohlo být jinak. Šoféři, kteří řidičské oprávnění mají méně než dva roky, by o řidičák mohli přijít už po nasbírání šesti bodů. Výhodou pak má být fakt, že se řidič má o stavu bodového konta dozvědět už v době spáchání přestupku. Zatím o stav musí požádat úřady.

O řidičák ale bude možné přijít i jinak. Zadržení řidičského průkazu bude nově hrozit i těm jezdcům, kteří neabsolvovali povinnou lékařskou prohlídku, nebo těm, které policisté zadrží bez profesní způsobilosti. Policisté budou moci řidičák sebrat i za jízdu v opilosti.

Zavedení novinek v bodovém systému ještě musí schválit poslanci. Navrhované změny budou ještě projednávány, a tak je možné, že se v nich objeví množství pozměňovacích návrhů. Ministerstvo dopravy by změny každopádně rádo uvedlo v platnost na začátku roku 2018.

Navrhované změny bodového systému
PřestupekPočet bodů dnesNavrhovaný počet bodů
Řízení v opilosti76
Odmítnutí vyšetření na omamné látky76
Způsobení vážné dopravní nehody (s následkem smrti nebo těžkého zranění)76
Jízda v protiměru, otáčení nebo couvání na dálnici76
Nepovolený vjezd na železniční přejezd76
Neposkytnutí první pomoci76
Nepovolené předjíždění76
Nezastavení u nehody74
Řízení se zadrženým řidičským průkazem74
Neposkytnutí pomoci řidičem, který není účastník nehody70
Překročení rychlosti o více než 40 km/h v obci a o 50 km/h mimo obec56
Jízda na červenou nebo nezastavení na značce Stop56
Ohrožení chodce na přechodu56
Řízení technicky nezpůsobilého vozidla54
Ohrožení jiného řidiče při přejíždění mezi pruhy54
Ohrožení chodce při odbočování ze silnice, popř. při couvání, otáčení54
Nedání přednosti v jízdě44
Řízení bez řidičského oprávnění44
Přeprava dětí bez autosedačky44
Nedodržení povinné přestávky40
Překročení rychlosti o více než 20 km/h v obci a o 30 km/h mimo obec34
Řízení bez profesní způsobilosti34
Nepoužití bezpečnostního pásu nebo přilby34
Nezastavení před přechodem30
Neoznačení překážky na silnici, kterou řidič způsobil22
Překročení rychlosti o 5-20 km/h v obci a o 10-30 km/h mimo obec22
Telefonování za jízdy bez hands-free sady22
Řízení vozidla cizince bez práva k řízení v ČR04
Nepoužití směrových světel02
Způsobení nehody chodcem02

David Bureš
Diskuze (40)
Avatar - JohnyRnR
4. 11. 2016 18:41
Re: Ryba smrdí od hlavy
Samozřejmě proboha! >:D Proto ty uvozovky :-)
Avatar - flyboyeda
2. 11. 2016 18:47
To byl zas nápad
nepoužití směrových světel 2 body, to si dělají srandu a za pásy 4 body, to jsou *
2. 11. 2016 17:47
Re: Policie = výběrčí daní od slušných lidí
to je zajimavej postrech
az me z toho mrazi
Re: Policie = výběrčí daní od slušných lidí
Není to jen v tom, co píšeš. Řekl bych, že je to projev požadavku řídit stát jako firmu. Tam také nerozhodují měkké argumenty jako prevence, ale poměr provozních výnosů a provozních nákladů. A tak se ušetří v nákladech, ale maximalizuje se zisk. Ostatní důvody jsou nepodstatné. ;-\
Avatar - twistedTSD
2. 11. 2016 17:43
Ťokot
100 tisíc za nehodu pobavilo. Spousta těch, kdo se zrovna chystali nabourat, si jistě sáhne do svědomí...Přínos bezpečnosti provozu nula. To samé restrikce u začínajících řidičů, jen laciné politické gesto.

Naopak nevím, proč se ruší bodový postih za neposkytnutí pomoci.