Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ČIŽP kontrolovala 62 vrakovišť, polovina zřejmě dostane pokutu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Vrakoviště se nejčastěji provinila nezabezpečením odpadů z demontáže autovraků, překročením povolené kapacity a provozem zařízení v rozporu se provozním řádem.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) při speciální akci v první polovině května zkontrolovala 62 autovrakovišť. Až polovině z nich nyní hrozí uložení pokuty. ČTK o tom informovala mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. Podle ní je velkým problémem samotný počet vrakovišť v ČR, který je vysoko nad evropským průměrem.

"Na základě zjištěných porušení právních předpisů bude velmi pravděpodobně ve 14 případech zahájeno správní řízení o uložení pokuty," uvedla mluvčí. Dalších 15 provozoven je nyní stále v šetření a pravděpodobnost, že i v těchto případech bude zahájeno správní řízení, je podle Cigánkové reálná. "U kontrol v oblasti ochrany vod byl počet zjištěných porušení výrazně nižší, správní řízení bude zahájeno ve dvou případech," podotkla mluvčí.

Vrakoviště se nejčastěji provinila nezabezpečením odpadů z demontáže autovraků, překročením povolené kapacity, provozem zařízení v rozporu se schváleným provozním řádem (nedostatečné označení provozovny, přebírání a skladování autovraků na místech jiných, než určuje provozní řád), netříděním některých odpadů nebo provozováním zařízení na jiných než schválených pozemcích. Inspekce zjistila i poměrně časté chyby ve vedených evidencích či nepodávání ročního hlášení o produkci a nakládání s odpady.

"Pozitivní informací je, že u žádného kontrolovaného zařízení nebylo zjištěno, že by kompletní autovraky přebíralo jinak než bezplatně - tedy že by provozovatel vyžadoval po osobě, předávající do zařízení autovrak, nějaký manipulační, či jiný poplatek. Situace se tak oproti minulým letům zlepšila,“ uvedl Petr Havelka z ředitelství ČIŽP. V předchozích letech za tyto delikty inspekce uložila sérii pokut.

V Česku je nyní 580 povolených autovrakovišť a další přibývají. Podle ČIŽP je to mnohonásobně víc než v ostatních evropských zemích, například na Slovensku jich je 35. "Počet provozoven na území ČR je obrovský. Kontroly, které opravdu pravidelně ze všech kompetentních orgánů státní správy provádí pouze inspekce, evidentně nestačí. Kapacity ČIŽP jsou velmi omezené," dodala Cigánková s tím, že o některá vrakoviště se kvůli podezření ze zapojení do systému organizovaných krádeží aut zajímá i policie.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)