Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálnice D5 uzavřena kvůli vysokým teplotám

Ondřej Láník
Diskuze (47)
Vysoké teploty, které se v posledních dnech na českém území vyskytují, dělají problémy i silničářům. Na dálnici D5 se jejich následkem zdeformovala vozovka. Dálnice je ve směru na Prahu uzavřena.

Včera v noci byla uzavřena dálnice D5 ve směru na Prahu. Motoristé musí na cestě z Rozvadova do Prahy opustit západo-východní tepnu na exitu 128 (Bor u Tachova) a vrátit se mohou na exitu 119 (Benešovice).

Důvodem je zdeformovaný povrch dálnice na 121. kilometru. Panely vozovky se zde vzpříčily a vytvořily příčnou nerovnost po celé šíři tří jízdních pruhů.

Ředitelství silnic a dálnic dnes bude na místě zkoumat, jakým způsobem bude možno havárii odstranit.

Původně se uvažovalo pouze o omezení rychlosti, ale nerovnost je zřejmě tak velká, že by i pomalý průjezd mohl být pro některé typy vozidel nebezpečný.

Ondřej Láník
Diskuze (47)
Avatar - Vampix(Diesel Power)
14. 7. 2010 23:34
Re: Beton?
Betón je taky hlučnějši a při upadnuti desky o byť o kousiček to taky trošičku může nadskakovat. Existuje ještě jedna možnost, z toho se ale nedělaji dálnice, gumosfalt, který se provádí nahřátím staré vozovky pojížděcími velkými hořáky, za němi fréza která bere a rozmělňuje starý asfalt, přidá do toho novou vrstvu asfaltu + nějakých složek, které pak zabraňují tvoření se kolejí resp se má vozovka vracet do původního stavu. Máme tady jeden úsek a je to podle mně velmi kvalitní ale velmi drahá záležitost, takže nepoužitelné na dálnice...více méně...

Beton je prostě co do údržby nejméně nákladný a většinou se vyplatí protože opravdu vydrží. Dává se třebas v dnešní době i před frekventované světelné křižovatky, kde se očekává velký počet vozidel...
14. 7. 2010 01:36
Re: god bless D5
jo tak odstavení dálnice je taky super story ze života :-!
14. 7. 2010 01:35
Re: s autama jsme je vyhnali
to jsou fotky z jižních čech, jestli to z pozadí není poznat :-!
Avatar - Blue Sun
13. 7. 2010 22:20
Re: D5 Kuwajt
Co jsem měl možnost vidět, došlo k tomu na styku dvou různých konstrukcí - betonové a asfaltové části a ta méně odolná asfaltová se vyboulila vlivem teplotní roztažnosti obou materiálů. Těžko říci, kde je vlastně potom chyba.
Avatar - Vampix(Diesel Power)
13. 7. 2010 21:50
Re: kvalita
vylil betonem >:D Ale tak jasně že u nás je to prostě extrém, dálnice půjde tak aby to bylo nejdražší, nejdelší možnost práce na této silnici ale s tím nic neuděláme. Řekl bych že o těch zakázkách více méně rozhoduji hlavy našeho státu daného oboru a ti urči jaký profit si z toho ponesou a ten majitel firmy si už oproti tomu vezme menší částku, ale když můžou oni tak proč né i on... Jenže pak to dopadá tak, že nějakej Franta musí látat díry v dešti nějakým nesmyslným způsobem a kvalita je ta tam....