Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Land Rover Discovery SDV6 – Objevitel v nejlepších letech

37 komentářů

Ji/Ri
solidní škatule na banány, ale z té spotřeby jsem sednul na zádel.... :yes:
touran
Je zaujimave ako tieto nove 8st skrine dokazu efektivne vyuzivat vykonove spektrum motora, pri zachovani dynamiky mame hned ovela prijatelnejsiu spotrebu.
S usmevom si spominam na prve reakcie publika pri uvedeni tohto druhu prevodoviek.

A ten kto nejazdi nie a nie uverit 😄

:yes: :yes: :yes:
Avatar - Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Nebudu zastírat, že i já jsem byl při prvním svezení s tehdy úplně novým BMW řady 5 lehkým skeptikem. Z hlediska rychlosti, přesnosti a hladkosti považuji poslední evoluci "šestikvaltu" ZF 6HP28 stále za nepřekonanou (mají ji benzinové Jaguary nebo BMW řady 7). Osmistupňová převodovka má ale výhodu právě ve spotřebě a tento argument u auta jako je Discovery má jednoznačně větší váhu než výše jmenované.
Slavek-TDM
Vsadim boty, ze s identickym motorem by puvodni 6kv prevodovka jezdila za stejny hodnoty pri stejnym zpusobu jizdy.
HEMI
Takže som sa ako veľký fanúšik tejto britskej(britsko-indickej alebo indicko-britskej? >😁 ) značky konečne dočkal testu auta, ktoré v sebe kombinuje to najlepšie z posolstva Land Rover-u a navyše za veľmi prijateľnú cenu...
Redakcie by som sa rád opýtal, ako je to s novým mohutným (nabobtnaným) stredovým panelom a pravou nohou vodiča? Potom otázka ohľadom časového intervalu pri zmene svetlej výšky (myslím, že oproti predchodcovi je to zrýchlené) a či náhodou nenastali komplikácie pri opakovanom nastavovaní (či vám auto neostalo ako pri teste RRS s jednou zodvihnutou nápravou) Ďalšia moja otázka týkajúca sa časového intervalu pri zmene režimov prevodovky otočným ovládačom. Je tam nejaká prodleva?
Rád by som dodal, že nový 5,0 V8 sa dá do Diskošky objednať aj tu na Slovensku, dokonca som už videl aj takéto skladovky. Takže ak Slovensko nerátate do Európy, potom máte pravdu >😁
Aj tak vďaka za test (môjho favorita v prémiových vodách tohto segmentu) :yes:
dicky
To se v mistnim TESTreklamnim oddeleni uz nedozvis >😁 meli za ukol napsat reklamni clanek a jestli se nekde prodava i v benzinu to uz je moc opet nezajima >😒]
proste dvojturbo diesl musi byt uzasny motor jako vzdy ze a o benzinu radsi mluvit nebudou..
Je komicke obcas si precist nejaky test od pana Vaverky hlavne dojmy o tech dodavkarich (asi ma z nich silny komplex) nebo o pravidlu zipu
>😒] to je jeste lepsi.Co tam na tech silnicich vyvadite?
Jo jasne uvidi te a nevjedou ti tam Vaverko.
A o zvuku osmivalce to uz je opravdu z test z rise snu a blbosti mimo realitu .....
Ale ze by nekdo udelal skutecny uzivatelsky test a ohodnotil a vyzkousel poradne auto a ne jen zajel na naplavku aby bylo trochu sikmo o tom si zdejsi ctenari muzou nechat jen zdat...
A kolega nahore ktery poukazuje na skutecne veci dulezite veci ktere pripadne kupce zajimaji vcetne servisu ktery byl v cechach povestny na tyto stroje o tom ani vidu ani slechu.
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Vaši skepsi by nejspíš narušila osobní zkušenost. Pak byste třeba zjistil, že auto je takové, jak popisuji.

Pro inzerci jsou určeny jasně vyznačené reklamní plochy. V testech ani běžných zprávách na Auto.cz nemají PR formulace svoje místo, pokud se tam objevují tak jen jako podklad pro konfrontaci s realitou, nebo náležitě vyznačené "jak uvádí automobilka XY..."

Váš pokus o psychologický profil na základě jednoho odstavce s dovolením ponechám bez komentáře. Jestli se pohybujete po silnicích v ČR, nejspíš stejně víte, o čem je řeč, jestli jen v USA, tak o tom zase já mnoho nevím.

Na každý pád mě těší, že mě čtete, i když s mými názory a závěry zpravidla nesouhlasíte :yes:
dicky
Tak pro potencionalni zajemce by urcite byla vhodna a zajimava informace o servisnim zazemi pro tuto znacku a to si myslim by byla uzitecnejsi informace nez ze nevim co vam tam vadi snad dodavky ze neco vyvadeji..
Tak test urcite o necem svedci a napovida ale proc se nezminit o servisnich intervalech proc nevzit skutecne toto auto na neco kluzkeho aby 4 kolka byla ozkousena v praxi zkrizitelnost naprav byla konfrontovana s terennem.
Dit je to discovery ktery byl a snad je nevim (z testu jsem se nedozvedel) terenni ikona se vsim vsudy.
Nebo si myslite ze lide uz neberou na zretel a nezajimaji je tyto vlastnosti?
Jinak me by urcite zajimalo jestli obe turba maji system dochlazovani coz pro potencionalniho majitele je docela podstatna vec pri rozhodovani o koupi vozu
Jinak vzdy kdyz jsem prijedu do cech tak me mistni provoz nemile prekvapi
>😁 ale s temi dodavkari stale nevim ceho se mam zas obavat >😁
Jinak chapu snazite se objektivne testovat ale s temi zvuky osmivalcu me fakt uz nedrazdete
>😁 i takovy V 8 cummins big diesel s jeho dundun zvukem se k benzinu V8 neda srovnat..
Jinak vas taky rad ctu a jelikoz sem parkrat do roka zavitam docela me bavi sledovat co tady leti v evrope a Cr
A nekdy je to dost smutne cteni ale to je na jinou kapitolu o autech
guze
Udělal jsi ze sebe da, HEMI se zeptal, dostal odpověd, ty jsi zbytečně dělal problémy.....chtěl bych vidět test od tebe rejpálku....
Gasoline
Takže co se týče servisu, už je to mnohem lepší. V současnosti patří ČR pod Rakouské ústředí a to zřejmě na kvalitu služeb pečlivě dohlíží. Trochu problém je s dodávkami některých dílů, angličané prý nestíhají vyrábět.
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Dobrý den, děkuji za pozitivní ohlas! K vašim otázkám, které už se do testu nevešly, ale jsou také velmi přínosné😒br /> - středový panel nevadí, vnitřní prostor je v Discovery ve všech směrech a na všech místech (jedná se tedy ale o pětimístnou verzi) bez výhrad.
- čas změny výšky mě stopovat nenapadlo, jedná se ale určitě o řád jednotek sekund. Zajímavé, i když z hlediska bezpečnosti pochopitelné, je, že světlo výšku nelze měnit s otevřenými dveřmi a po jejich otveření se tento proces přeruší. Problémy jako u RRS se tentokrát nevyskytly, jednak díky větší opatrnosti při "hraní" si s touto funkcí, jednak možná vlivem nižších venkovních teplot (RRS jsme měli loni v létě při nějakých 25-30°C), jednak třeba i nenápadnou modernizací systému.
- Slovensko do Evropy samozřejmě počítáme. Za přílišné zjednodušení se omlouvám, spokojil jsem se se zjištěním, že V8 není v nabídce u nás, v Rakousku, Německu (pravda, to je pro skupinu JLR jeden region) ani doma v UK a ukvapeně to vztáhl na celý kontinent. Text jsem proto upravil, aby bylo vyjádření přesnější.
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
A ještě ta převodovka - na S hlavně točí vyšší otáčky. Při manuálním řazení ale i v S dochází k přeřazení na vyšší převod před dosažením omezovače otáček.
Při změně mezi P,R,N,D je prodleva zcela odpovídající automatické převodovce, Neděje se to, co jsem popisoval v pondělí u A6.
HEMI
Ďakujem za odpoveď. Na tú prevodovku v A6 som si matne spomenul pri kladení otázky, aj keď prioritne mi nešlo o konfrontáciu Disca s A6. Mňa ponuka V8 na Slovensku prekvapila už keď ju zaradili do ponuky, navyše v tejto kategórii sú hlavným ťažiskom predsa len diesele, čiže Vaše usudzovanie bolo v tomto primárne logické a pochopiteľné, len JLR SR tu postavilo ponuku odlišne od zbytku EÚ (teda okrem Holandska, tam je V8 tiež... no na tom nezáleží)
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Já jsem zase odtušil, že míříte tímto směrem, tak jsem A6 vytáhl rovnou 😄
Díky za ještě přesnější doplnění, v obou případech máte naprostou pravdu a tím tedy i moji omluvu!
Anonym2811
Já bych si ještě přihodil otázku související možná s tím elektronickým voličem, při jiném testu Jaguáru jsem četl, že řazení D >R a naopak při parkování je se spožděním, řidič často už zkusí plyn a auto pak "poskakuje" jak spojka zabere s výkonem. Projevilo se něco takového ?
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
To se možná dělo u prvních ročníků XF, tam s tím ovladačem byly občas potíže. Já osobně jsem se s tím u žádného auta nesetkal, ale s XF 2,7D jsem bohužel neměl tu čest, až s novějšími Jaguary a Land Rovery. Ale zato téměř se všemi vyráběnými verzemi.
Mig_35
..a budu mít dost odvahy, koupím si nějaký Land Rover, nejcharismatičtější ze všech off-roadů - a taky nejporuchovější 😒 tady jsou všechny testy úplně zbytečné, to si koupí jenom blázen.
Katikakus
Jo, tohle auto ma proste "koule"! :-!
Anonym2811
Hmmm, tak si kup Volkswagena a buď happy. Sice budeš v tom servise stejně často, ale přece budeš mít "bezporuchové auto"... 😉

P.S: Za Volkswagena si můžete dosadit téměř cokoliv, bez viny není žádný výrobce... :no:
Mig_35
S mým autem jezdím jenom na servisní prohlídky, teď má aktuálně najeto 95 tkm a nikdy jsem žádnou závadu neřešil. Od majitele RR jsem slyšel, že jel za první rok provozu třikrát domů na plaťáku😄 To jsou skutečně dobrodružství, které si nechám ujít. Nebylo to v posledním autocaru? Byl tam nějaký žebříček nejporuchovějších aut a RR suverénně vedl...
T613
známý měl velkého RR (nového) a bez poruch. Za to na BMW má velkou smůlu.
Na RR mu vadila jen obrovská závist lidí, která se projevovala hlubokými rýhami přes celé auto
white label
Když si někdo koupí RR (Rolls-Royce), měl by se závistí počítat... >😒]
positivemind
>😁 :yes:
Machýrek
Fakt je, ze tu a tam se v mediich objevi nejake statistiky spolehlivosti, ktere pro LR/RR obvykle vychazi dost nepriznive. Ma zkusenost: s RRS 2,7D jsem najel cca 150 tis. km (za 3 roky) a za tu dobu jsem resil pouze vahu zduchu (kolem 90 tis.), cca kolem 110 tis. nove brzdove kotouce a zavadu na kladce drzici rezervu. A celou dobu me neskutecne iritovalo skripani plastu v interieru. Dilenske zpracovani uz jsem taky videl lepsi. Jednalo se o model pred faceliftem rok vyroby 2007. Celkove u me prevazuje spokojenost a klidne do nej pujdu zas.
positivemind
Verze po faceliftu už má chybky opraveny a vychytány. Pokud mu dáš dobrý servis (v čr ve Zlíně, bohužel), bude to auto jako každé jiné. LR u nás vždycky pohořel na kvalitě servisu.

Jo a abych ještě dodal, po Praze jezdí Discovery a Sportů čím dál víc 😄
Mig_35
Servisní hodina ještě daleko dražší než u BMW a Mercedesu... a náhradní díly s dlouhýma čekacíma lhůtama... pro zajímavost😄 [odkaz]
Gasoline
Tak to je síla. O AMT se povídaly legendy, dobře, že už je pryč. Ale z toho popisu vyplývá, že auto kromě toho, že bylo zfixlováno, předraženo, bouráno, utopeno a kdoví co ještě, mělo jen jednu poruchu - problém s pérováním - kterou se však nepodařilo odstranit.
Mig_35
Ještě si můžeš přečíst zkušenosti Šviháka Lázeňského na moje.auto.cz s benzínovým Rangem. Na tom se přece nemá co zkazit, že😄 realita byla trochu odlišná.
Gasoline
Obecně LR trpí na problémy v elektronice (to je i případ těch padajících měchů). Všechno je řízeno počítači a je tam snad milion čidel a občas na dost nevhodných místech. A teď si představte, že se vším tím haraburdím se brodíte třeba v 70cm vody. Jakmile je problém (klidně nějaká prkotina), auto se uvede do nouzového režimu a je vymalováno.
Mechanické problémy až tak časté nebývají.
Obecně je Discovery prý méně poruchová než RR. Nicméně za rok co ji vlastním, tak jsem byl neplánovaně v servise 4x. Ale nic, co by mě nechalo stát na cestě.
positivemind
Kupoval jsi novou, resp. po FL 2010?
Gasoline
Kéžby. D3 ročník 2006. Nalítáno 150 000.
positivemind
Ano, bývalý distributor byl naprosto příšerný. Ale to i pro Jaguar a vše se pomalu v dobré obrací 😄
Gasoline
Jó poruchy, u LR everygreen. Asi jsem ten blázen, Discovery miluji i když stojí v servise.
Dříve jsem měl LandCruisera a taky se do servisu občas neplánovaně podíval.
Existuje ještě jedna ikona, co je v servise častěji - Jeep.
positivemind
Při testech RRS autor psal, že auto výborně svítí - jak je to tady v porovnání právě se Sportem?
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Dobrý den, přímo srovnávat s víc než ročním odstupem vlastně pořádně nejde. Ale Discovery svítí také výborně a nejspíš budou i stejné "vnitřnosti" světel.
Obecně jsou moderní plně adaptivní světla zase o krok dál, z velkých SUV má ale něco takového jen Touareg a s tím jsem v noci nejel, takže nedovedu posoudit.
Georgino
Celkové hodnocení je pro Discovery velice příznivé, velký počet 10 bodových kapitol je spíš vyjímkou. Z jakého důvodu ale píšete v kapitole kvalita zpracování interiéru pouze 8 a ne třeba 9 nebo 10 ? Když jsem měl možnost sedět v autě i s ním jet( ale pouze asi 10km), tak jsem si nějakého zásadního kvalitativního prohřešku nevšiml, tak by mě zajímala zkušenost pana Vaverky.
Děkuji
Baron de Maxim-Fratzek
Dost se tady píše o kvalitě a i jejím zplepšení, ale když "odborník" Pepa testoval v autosalonu na primě Evoque, nešel mu zavřít kufr... :no: