Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Škoda Octavia Combi 2013: První jízdní dojmy (+video)

352 komentářů

Pekelná Micinka
No tak si to pojďme zhodnotit.... PS. ta světleji modrá vypadá na liftbacku výborně.

Bez chromové lišty kolem oken bych o Octavii radši ani neuvažoval, dělá to hrozně moc a dost mě zaráží, že jí nemá ani prostřední výbava testovaného vozu. Černý interiér je celkem pohledný.
Hammunasakra
Střední výbava, 600.000 kč, motor 1.2 - já "mám zhodnoceno" 😄
PS: Téma "fantastické jízdní vlastnosti" - raději budu (začnu) dělat že jsem to NEviděla NEčetla 😉
...ENZO...
Střední výbava Ambition stojí v základu 429.900 Kč, což je vzhledem k velikosti i kvalitě Octy docela good nabídka. A k těm příplatkům, každá solidní značka nabízí ke svým vozům obrovskou paletu různých doplňků a výbavy, díky kterým můžeš mít za 600000 klidně i Golfíka se základním motorem.

😉
MichalR
No vidíš a mě to zase přijde hrozné s tou ozdobnou lištou. Jo a tu lištu nemá ani nejvyšší výbava (Příplatek 4500 >😁 )
Pekelná Micinka
Pdle mě to bez ní vypadá víc plastově - levně. To je dobrá zpráva, že se to dá koupit.
Milenius
Chromování mělo smysl před sto lety, kdy bylo auto ještě umělecké dílo se všemi těmi blatníky, nárazníky a kulatými světly. Dnes je to asi jako cikán s tlustým zlatým řetězem kolem krku. Nebo-li: nemám na pořádnou káru, tak si tam dám aspoň chromovanou lištu kolem oken, ať lidi viděj, že jsem něco víc.
Hammunasakra
1.2 TSi 63 kW 160 Nm = SLUŠNÝ ZÁKLAD který STAČÍ a BMW R6 30d 190 kW 560 Nm = ZBYTEČNĚ MOC..
..asi z hlavy hned tak NEdostatnu.. 😄
PS: I když ani "výhodný" točivý moment 160 Nm NEbyl špatný.. 😉
..byť kombinace nejtuctovější torzky (narozdíl třeba od OPELu) a doslava oslaVWných ód na podvozek - to také NEšlo přehlédnout 😄
PPS: Závěrem PARDON za můj chybný "tip" na cenu - testovaná Octavia 1.2 63 kW ve střední výbavě není za mnou odhadovaných 700, ale "jen" za 600 t. 😉
Pekelná Micinka
Záleží v čem ten motor je...
Hammunasakra
To BEZ diskuzí - tady je v kombi "hrajícím si" na střední třídu, rsp. v TŘÍDĚ SAMA PRO SEBE 😄
PS: Cenově (po započtení výbavy) rozhodně VE STŘEDNÍ 😉
Pekelná Micinka
Ale kde si vzala to o tom BMW? Předpokládám, že narážíš na nějaký test, tak se ptám na jaký?
RWD
[odkaz]
Hammunasakra
Na test stejného autora z minulého týdne, kde tak jak zde CHVÁLÍ motor a podvozek, tak ODSTŘELIL motor a podvozek - BMW 330d
Pekelná Micinka
Četl jsem to a nyní ještě jednou a působí to na mě nezaujatým dojmem a vlastním názorem. Toho si vážím a rozhodně bych to nenazval odstřelením.
Hammunasakra
Já když se o voze (s tak pečlivou stavbou, rozložením hmotnosti a "prémiovým" pohonem) dočtu že má problémy s trakcí tak to považuji za "odstřel" a když se u 2 podobně dlouhých vozů dočtu že 1.2 63 kW 160 Nm je "super" a 6 válců 190 kW ZBYTEČNĚ MOC (mám ve stejné třídě jen o 13 kW slabší motor - navíc "jen" na přední nápravě) - tak se mi to HODNĚ NEzdá. To není o žádném "vlastním názoru" - tyhle "závěry" mi "pasují" leda tak k bruselskému úředníkovi, kterého na autech zajímá JEN a POUZE co nejnižší údaj o emisích - v "normální" společnosti lidí co mají k autům alespoň nějaký vztah tvrzení že do BMW 3 nepatří R6 - to je (tak trochu 😉 ) KONEC SVĚTA
Adam Novák
:yes:
Avatar - Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
A to představte si, že v tom BMW působí ještě silnější 335i velmi harmonicky (až na nestíhající adaptivní tlumiče). Každá konkrétní specifikace je vždycky svébytným autem a každá funguje trochu jinak. Žádnými čísly se to vyjádřit nedá, ale Octavia 1,2 TSI se povedla, stejně jako se v řadě F30 velmi povedla 318d na malých kolech (a 330d příliš ne a paradoxně je problém v tom, o kolik je 30d lepším motorem než konkurenční V6) či z těch zadokolek manuální Cadillac CTS-V. To jistě uznáte, že je ještě o kus rychlejší auto než 330d, ale na rozdíl od něj tomu výkonu odpovídá naladění všeho ostatního a ve finále i zážitky za volantem jsou odpovídající skutečné dynamice.
Pekelná Micinka
Projížděli jste i 1.4 TSI?
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
S 1.4 TSI jsem zatím měl tu čest jen v Golfu a tam byla špičková. Octavia asi nezklame, ale uvidíme později...
Dixik2
Dojmy z 1.8 TSI 4x4 DSG budou taky ?
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Ano, věnujeme ji samostatný článek 😉
Adam Novák
A bude test i ve výbavě Active?
Pekelná Micinka
To asi spíše u té 1.4.
Xawier
A jak si tedy vysvětlujete, že jiní motorističtí novináři považují 330D Touring za absolutně nejlpovedenější vůz z prémiové německé trojky (A4 Avant 3,0TDI, MB C 350CDI T)??? Já osobně s MB zkušenost nemám, ale při porovnání s A4 3,0TDI s nimi musím bez okolků souhlasit!

Já si váš test vysvětluji asi jedině vzpomínkou na jízdu mojí přítkyně v Porsche Cayman R, která po vysednutí také tvrdila, že je to strašně tuhé, uřvané, silné a s Golfem se jí jezdí líp 😉
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
To patří k takovému bontonu, že nejnovější z prémiové trojice je pro novinářský mainstream ten "nejlepší". Ale u F30 se už pomalu stává veřejným tajemstvím, že toto auto zase tak hvězdné není. BMW to nelze mít za zlé, protože navzdory tomu (a nebo taky právě díky tomu) se prodává nejlíp v historii.
Jinak o tvrdosti v testu zmínka snad nebylo (naopak je tam i zmíněné, že s 335i i 125d se vašimi slovy "jezdí líp"), spíš je problémem určitá "měkkost" - jenže s tvrdším naladěním by zase to auto přišlo o komfort, jak je u nových BMW zvykem... A jednoduše v době, kdy je 320d silná a rychlá jako někdejší 330d se z nové 330d stává jakýsi dinosaurus. Klidně se vsadím, že v příští generaci řady 3 žádný takový motor nebude, protože vývoj mezitím pokročí ještě dál. Už teď je tento konkrétní šestiválec (on totiž 3,0 TDI zase tak drtící není) natolik dobrý, že jde hlavně o otázku prestiže nabídnout takové auto.
Hammunasakra
8-s
Adam Novák
:no:
twistedTSD
Vyčerpávající odpověď, Kylie. :yes:
Xawier
Souhlasím beze zbytku s první větou. Jinak, že BMW už není to BMW, co bývalo - o tom není pochyb! To ale platí o všech jeho řadách. Ale i když slevili hodně ze svých zásad na úkor komerčnosti pořát si myslím, že v součtu svých vlastností i současná 3 řada MB C lehce a A4 pak drtivě převyšuje. A 3,0D se mi v ní nezdá nijak přemotorovaná 😄 Na 1615kg pohotovostní hmotnosti snad být ani nemůže... No ale budiž.
A jestli budou i v příští generaci řady 3 šestiválce je ve hvězdách-rozhodne trh.
Tabulka složení jednotlivých motorizací (nejen u BMW 3 řady) na celosvětovém, nebo alespoň evropském trhu by jistě zajímala nejednoho čtenáře 😉
Hammunasakra
:yes: 😄
Adam Novák
Hammunasakra
- 3.0 TDi je IDEÁLní volbou pro audi A5
- 330d je ZBYTEČNĚ MOC
- 3.0 TDI zase tak drtící není
- 330d se stává jakýmsi dinosaurem
Všechny výroky mají JEDNOHO autora, což znamená😒br /> ..pomůže mi někdo "s diagnózou"? 😄
white label
S tvou diagnozou jse m se ti snažil pomáhat (a nejen já) nejednou, ale vždy to byla marnost nad marnost, jsi chronicky "ztracený pacient"... >😁
Hammunasakra
Ale to jsem NEpsala já! 😄
PS: Nebo tím myslíte, že se s tím mám prostě "smířit" a DĚLAT "že nic", prostě být za oVWečku? 😉
Shr3k
Víte, pro autora je někdy lepší na kritiku reagovat mlčením, kritici se vypíší a je klid. Urputným reagováním v diskuzích pod článkem "za každou cenu" pak jenom přikládá pod kotel. Až budou testy dosahovat podobných kvalit [odkaz] může myslím autor bez hany a bázně vynášet kontroverzní soudy (test 330d) a přitom si relativně protiřečit (kontra test Audi). Lidi to myslím přijmou. Zatím však podobné reakce spíš vyvolají shovívavý úsměv.
sargis
To BMW a Skoda je super porovnanie 😄 Ale s tym Opelom som to nepochopil 😲
Hammunasakra
(nejen) Opel se snaží při použití levné torzní tyče/vlečné nápravy o "něco navíc". Konkrétně Opel používá tzv. Wattův přímovod, což je takový "půlkrok" mezi víceprvkem a obyčejnou torzní tyčí a kola mají větší "prostor" pro propérování + v zatáčkách toto uchycení umožňuje minimalizovat náklony karoserie.. :yes: 😄
= když někdo označuje to absolutně nej"obyčejnější" řešení (doslova "bez ničeho") za PERFEKTNÍ.. k tomu jsem se ale již vyjádřila 😉
sargis
:yes: Watt poznam, mame doma 😄 Ale pozor, aj Skoda pouziva upravenu zadnu torzku. Popruhy na pruzinach v zaujme nizsej svetlej vysky >😁
Hammunasakra
Při statickém předvádění je to.. :yes: :yes:
..nevím jak při jízdě 😉 😄
KANKUNEN
ošizená zadní náprava, ošizený interiér, ale větší kufr. Kladivo na střední je po vlastním úsudku kovadlinou pro Rapida. Sama škodovka vydala návod jak ty auta rozeznat, ale již jsem četl názor, že je vlastně zbytečné je rozeznávat.
3_diamanty
ved som to pisal davno... na novej O3 sa setrilo... vyplne dveri... naprava .... celkovy dizajn.... akoby to auto bolo robene uz pred 5 rokmi a prislo az dnes do vyroby... O2 je jasne po kazdej stranke lepsim autom... bude za nou motoristom smutno
XTad
Osizeny interier... jak se to vezme. Napriklad v zakladu vypada o dost lepe u nove. [odkaz] [odkaz] vs. [odkaz] [odkaz]
Maranello
Trochu smělá hypotéza...
PlumJelinek
Vážený pane redaktore, proč neměříte stejným metrem a české vozy tolik vyvyšujete, respektive zmiňujete ve většine jejich klady (famózní síťový program či škrabka na led), zatímco spousta nedostatků se nezmiňuje? Žijeme v 21. století, i obyčejná Octávka už je napěchována nejrůznějšími elektronickými nesmysly, zatímco víko kapoty se stále musí zapřít kovovou tyčí namísto hydraulické vzpěry, jakou mívaly automobily již před 30 a možná i více lety. Nikde ani zmínka o tom, že Octavii chybí odhlučnění zespodu kapoty a podobné nedostatky, které by rozhodně neměly být ve stínu integrované škrabky na led. Dále pokud bych např. novou Octavii neznal osobně, jen těžko bych se v nějakých tuzemských médiích dočetl, že použité materiály v interiéru jsou o řád horší oproti předchozí generaci, nebo že dveře jsou celé plastové a celkově ubylo ubylo množství čalounění. Na francouzská, italská auta jste jak psi, ale jak se jedná o českou modlu, test se stává z velké části jednostranně zaměřeným. To se nestydíte se k tomu takto stavět, jakožto nezávislý novinář?
3_diamanty
suhlasim.... niektore dost podstatne veci u skodovky sa prehliadaju a beru akoze ved o nic nejde ale u francuzov alebo korejcov chytame znacky za drobnosti a somarinky... a kritizujeme aj to co u inych znackach si nevsimame a nevadi nam to..... hold tak to chodi na svete... ja tiez niektore znacky nemusim ( audi, vw ) a asi by som tiez nebol iny 😉 a pisal by som rovnako zaujato... tento pristup je niekde hlboko v nas zakoreneny... a clovek podvedome chtiac nechtiac kritizuje znacky ktore nemusi.... ja to viem pochopit... 😉
augustin
Skvele vystihnute!!! :yes:
genus
Ono všechno podléhá všemu. Slavná Škoda Auto podléhá VW a tudíž její OIII vypadá jak vypadá - kvalita, ale ...nemastná, neslaná s "podivnými" anebo přímo chybějicími detaily, či s přehnaným "simply clever". Cena brutální, ale to se dalo jako vždy čekat a tak dále. Toť z vlivu VW... A vliv na tento článek? Pan Vaverka má svého chlebodárce a ten zase svého TOP inzerenta... asi nemusím psát dál ... ruka ruku myje a v testech českých novinářů je to cítit jako prase za rohem ;-\ ...bohužel.
RWD
S tím teda nemůžu souhlasit, sorry.

Tobě fakt přijde plynová vzpěra kapoty kam člověk leze tak 4x do roka maximálně důležitější než adaptivní tempomat, multikolizní brzda, sledování jízdního pruhu, mrtvého úhlu, atd. atd. a stejně tak ale i ta škrabka, já nevím jak ty, ale já škrabu v zimě každý den, stejně tak síťový program je perfektní praktická věc pro každodenní použití. Ale chápu že pro někoho jak to nemá plynovou vzpěru je to auto denně nepoužitelné a zaostalé, ošizené :no: :no: :no😒br />
Nevím v jaké výbavě jsi seděl, ale O3 má rozhodně lepší interiér a materiály než O2. Na dotek měkké jakoby pogumované. Vzhled je subjektivní, ten hodnotit nebudu.
PlumJelinek
V tom případě si OIII projdi znova, detailně, případně vedle ní postav OII. Takže do detailu takto: Horní část palubní desky - měkčený plast. Spodní část palubní desky - čistě tvrdý plast. Středová konzole - tvrdý plast. Horní lišta předních dveří - téměř neznatelně měkčený plast, téměř tvrdý. Horní lišta zadních dveří - tvrdý plast. Výplně dveří, přední i zadní - tvrdý plast. Loketní opěrka ve dveřích - měkčený plast. Po čalounění ani památky. Zadní sedačky končí cca 20cm od dveří, tento prostor vyplňuje tvrdý plast plynule navazující na sedadlo. Srovnej to s OII. Samozřejmě jsou tam i další detaily drobnějšího rázu. OII měla po stranách čalouněnou středovou konzoli, OIII má tvrdý plast. OIII má ozdobný dekor interiéru pouze v podobě lišt ve dveřích a kolem řadicí páky, na palubce nenajdeš. Další drobností je ovládání rádia na volantu, srovnej provedení tlačítek s OII. A úplným detailem je pak páčka na otvírání dveří z vnitřní strany, kde v OII byla masivnější a z vnitří strany pogumovaná, masivnější měla dokonce i Octavia 1. generace. Jinak, bavím se tu o OIII ve výbavě Elegance v ceně kolem 600 000kč.

Co se týče škrabky na led nebo háčků v kufru, netvrdím, že jsou to špatné věci, ale jsou to drobnosti až příliš vyzvihované na úkor jiných nedostatků, o kterých se nedočteš. Plynová vzpěra kapoty (či jiný systém, úplně by stačil ten, jaký používala Š120) není něco významného, měla by to být v dnešní době naprostá samozřejmost u auta této kategorie, stejně jako odhlučnění kapoty či rovná podlaha po sklopení zadních sedadel, kterou Octavie taktéž postrádá. V kontrastu toho, že auto je možné vybavit všemožnými složitými elektronickými systémy je k pozastavení, že se takovéto základní nedostatky stále objevují, přestože se jedná o velmi jednoduchá řešení mnohdy používaná již před několka desítkami let. Jenže, tohle v médiích nikdo nezmíní, novinářská "objektivita" zas nebude tak horká a u pana Vaverky to platí dvojnásob.
Adam Novák
NSA
:no: 😉
Adam Novák
:no: :no: :no:
Jaros71
:yes: perfektně shrnuté... 8-s
Ještě navíc ta zadní náprava typu žebřináku.. :no: :no: :no:
Bez multilnku za tolik peněz???
Díky NE!!
V koncernu se asi zbláznili.
Ještě že Nový Golf je na tom líp.. 😉
A to byl asi záměr.
Ozzman
S tímhle souhlas naprostej. I když sem O III neprocházel tak dokonale jako ty, dojem to ve mě v porovnání s OII (výbava ambition vs ambition) zanechalo stejnej 😄
XTad
O3 ma zase chromove kliky uz v zakladu, tvrdy plast na stredovem panelu mela O2 taky a ze strany calounena byla jenom loketni operka jumbo-box, coz u novinky zustava. Tvrdy plast v zadu mela O2 take a ozdobne listy byly v zakladu temer neznatelne, jelikoz byly naschval nalakovany tak, aby splyvaly s interierem, zatimco O3 ma jiz v zakladu normalni stribrne listy, ktere byly u O2 pouze od provedeni ambition. S calounenim dveri je to jasne, to je ale jedina chyba na interieru nove octavie.
PlumJelinek
Ty kliky nejsou chromované, jsou plastové a potažené jakousi fólií alá chrom. Nicméně jsou výrazně šizenější než v předchozích generacích. Nevím přesně, jak se lišila základní OII od těch lepších variant, ale např. zvneku měla kliky v bravě vozu. Co se týče tvrdých plastů na krajích zadních sedadel, to přišlo až s novou OIII a Golfem (vlastně už poslední Jetta to tak má taky), tvrdé plasty na zadních dveřích jsou u OII až někdy od modelového roku 2009 nebo 2010 (asi příprava na OIII >😒] ), alespoň u těch lepšch variant. Jak to měl Classic netuším. Jinak možná OII měla ozdobný dekor až od Ambitionu, nicméně u OIII ani v Eleganci jej na palubce nenajdeš, vždy pouze na dveřích a kolem páky. Navíc je hezký jen z dálky, zblízka je znát, že se jedná o opravdu velmi levný kus plastu alá Hyundai. (Btw. už ani ten Hyundai v současnosti na provedení interiéru nešetří tolik, jako Škodovka). Středová konzole měla u OII po stranách čalounění kobercem, u OIII je toto nahrazeno tvrdým plastem. Nová chrochta je prostě pocitově ošizenější než předchozí model, to je při bližším ohledání bez debat. Zajímavé je, že u Golfa VII je to naopak, tam je znát rapidní zlepšení ve všech směrech oproti předchozí generaci (tedy, také má ale tvrdé plasty na horní hraně zadních dveřích a cca 20cm široký pás tvrdého plastu po stranách zadních sedadel). Zkrátka Volkswagen v nové generaci chtěl ukázat, kdo je tu hlavní a kdo vedlejší, o čemž se už delší dobu šuškalo a nyní se to proměnilo v realitu.
XTad
Zakladni O2 rozhodne nemela kliky v barve vozu. Byly nelakovane, stejne jako zrcatka. O2 nemela ozdobny dekor az od ambitionu, mela ho uz od zakladu, ale ta barva byla naschval skoro stejna, jako barva interieru, byt byla metalicka, aby mel majitel porad na ocich, ze ma nejlevnejsi verzi [odkaz] . U O3 to neni ani tak sizeni, jako proste designovy styl. Palubka octavie sazi na cistotu a dekor tam rozhodne nepostradam. Misto nej jsou chromove ramecky kolem vydechu ventilace. Opravdu si myslis, ze kvalita ozdobneho plastu ve dverich nejak vyrazne klesla? Stredovou konzoli mely calounenou pouze verze s operkou jumbo-box a to se u nove generace nezmenilo. Mozna, ze koberec konci o trochu nize, takze se ti zda odhalenejsi, ale je to reseno uplne stejne. Kliky jsou u O2 i O3 take stejne, pouze s tim rozdilem, ze O3 je ma chromovane ve vsech vybavach, nebo tedy potazene folii, chces-li. Ani O2 je nemela z chromu viz zkusenosti majitelu s odlupujicim se vzorem. O3 ma zase treba calounene schranky ve dverich, to O2 nemela. Myslim si, ze co do interieru, tak jsou na tom obe octavky velmi dobre a nemaji si co vycitat.
PlumJelinek
Já rozhodně nechci obhajovat OII, jakožto příklad honosného interiéru, ale při bližším zkoumání je u nové generace znát úpadek a to je bezesporu. Dokonce úplně první vyrobené kusy měly plastovou středovou loketní opěrku bez možnosti posunu (u Elegance), u čehož po pár týdnech usoudili, že už je to asi příliš. Razantní úbytek čalounění a dekoru si nelze vysvětlit jinak, než finančními škrty. Škodovka tímto směrem přechází pomalu ale jistě, malým příkladem budiž zhoršení kvality plastu OII od MR 2009 nebo 2010, či například použití levnější kůže na potah volantu u Fabií a Roomsterů od MR 2013, stejné kůže, jakou používá Rapid, přičemž u Octavie a Superbu byla zachována stejná, jakou používá VW.
Jinak interiér OII rozhodně nepovažuji za nějaký etalon, když to vezmu kolem a kolem, má soukromá Lancia Lybra (model vyráběný od roku 199😄 nabízí lepší materiály než obě Octavie dohromady a to se jedná o italské auto, přičmž italové si nikdy na tyhle věci a na důkladné zpracování nepotrpěli. Palubní deska je měkčená, spodní část pogumovaná. Dveře tvoří cca ze 60 kožená výplň s horní ozdobnou lištou dle stupně výbavy (nutno říci, že z lepšího materiálu, než nabízí současná OIII), spodek dveří lehce měkčené plasty, přičemž schránka ve dveřích je čalouněná. Středová konzole po celé délce je tvořena pogumovaným plastem, taktéž madla dveří jsou z měkčeného plastu. Kromě dekoru (kterým u Lancie nešetřili) není v celém interiéru žádná část tvořena tvrdým plastem. Pozor, jedná se o 15 let staré, navíc italské auto. O to víc mě udivuje, že němci, kteří měli nakročeno tím lepším směrem se od něj zničehonic začali opět vzdalovat.... asi si řekli, že prodávat se to bude tak jako tak... a vlastně měli pravdu. Proč to dělat lepší, když se to prodá i tak 😄
XTad
Koukam na fotky te libry a ta hneda kuze je perfektni :yes: Je vsak nutno si uvedomit, ze lybra je o tridu vyse, nez octavia a jeste je to minimalne sub-premie. Jak rikam, jiny rozdil v interieru octavii, nez absenci calouneni dveri, jsem nezaznamenal. Mnozstvi mekcenych plastu je stejne, absence dekoru na palubce mi vzhledem k designovemu pojeti nevadi, nehlede na to, ze ty dverni vypadaji mnohem lepe, nez ty u dvojky a treba pri poklepani na dvere pusobi trojka bytelnejsim dojmem, jelikoz plast ve dvojce vydaval zvuk, jako by byl jenom par milimetru tlusty.
PlumJelinek
S těma nelakovanýma klikama u OII v základu máš pravdu, to jsem si spletl.
ikoptak
osobně tak trochu ty debaty měkčený x tvrdý plast nechápu. Pokud je ten tvrdý plast kvalitně zpracovaný a to v případě OIII myslím je nic proti němu nemám. Kolikrát do roka si třeba na tu palubku šáhnete a oceníte měkčený plast? Tak 3- 4 x když je potřeba očistit předpokládám. A na první pohled to stejně nepoznáte jaký plast tam je, při kvalitním zpracování nedrnčí (a to ani v Clio Storii po 6 letech a 100.000 km) takže jaká je další přidaná hodnota měkčeného plastu?
Adam Novák
vikomt.de.frou.frou
Kvapalinu do ostrekovačov, doplňujem častejšie ako 4x do roka, takisto som zvyknutý (napriek všetkým senzorom) kontrolovať aspoň 1x mesačne motorový olej, kontrolujem aj hladinu oleja v prevodovke, stav chladiacej kvapaliny, vizuálne či neuniká olej...

Škrabka vo viečku nádrže-na čo? V zime okná neškrabem. Buď si naprogramujem samostatné kúrenie alebo v druhom aute, ktoré ho nemá, ometiem sneh, nastriekam na sklá rozmrazovač a naštartujem motor (V6 v benzíne sa zahreje a všetko rozmrazí rýchlo)

Sieťový program neviem-neskúšal som, používam moduly so suchými zipsami.

Plynovú vzperu naopak veľmi oceňujem :no: :no: :no:
RWD
V tom případě by neměl být problém ji dokoupit za pár peněz a dodělat. Ano, mohla být standardně ale hold není, co už. Fakt to nevidím jako zásadní. Otázkou je, jak by se na tu dodělanou vzpěru tvářila záruka, asi by to prošlo.
Já neměl nikdy v autorizovaném servise s ničím problém, vždycky byli ochotni namontovat cokoliv jsem si řekl. Dokonce nebyl problém ani domontovat díly z FL O2 do před FL, nebo montáž dvou koncovek výfuku s tím, že se oddělá tažný háček vzadu atd.. byli ochotni zdarma poradit i ohledně dalších úprav auta s upozorněním na možná rizika a následky. Někdo to může považovat za zbytečné, nebo směšné či nebezpečné, ale tuning a úpravy koncernových aut jsou díky dostupnosti dílů, množství vozů a unifikovaným komponentům na špičce. Ne každý má hned peníze na vše, u koncernu to naštěstí jde téměř vše dodělat později.
PlumJelinek
Já tuning u podobných aut celkově moc nechápu. Když chce někdo z auta udělat lepší auto, proč si rovnou to lepší auto nekoupí? Například v případě koncernových aut se dá lepší auto koupit za podobné peníze, jako koncernová série, tím spíš, když se přičte suma vložená do tuningu. Pokud někomu jde spíš o odlišení se, proč si tedy kupuje auto typu Octavia, Golf, Passat atd. a nekoupí si rovnou něco, čím se odliší a nebude se muset bát záruky, technické kontroly apod... Musím se smát, když vidím ty dieselové Octávky posazené centimetr nad zemí, kterým z nárazníku trčí dva a více výfuků se zvukem rádobypřipomínajícím osmiválce, zatímco jim pod kapotou skomírá uhoněná 1.9. Octavia je vcelku solidní, obyčejné auto pro rodinu, které spolehlivě splní svůj účel dopravit z bodu A do bodu B a v případě vhodného motoru i s docela nízkou spotřebou. Proč ale má někdo z toho dělat sporťák? Proč když chce mít někdo sportovní auto, proč si koupil právě Octávku nebo Passata či něco podobného? Možná to svojí logiku, možná i filozofii má, mně tedy ovšem až doposud uniká...
Hammunasakra
Adam Novák
Tomas_2002
Třeba proto, že jsme hrdí na to, že jako Češi dokážeme vyrobit auta, která se prodávají na všech kontinentech a nikde nám nedělají ostudu ? Proč bysme trochu nevyzdvihli národní hrdost a trochu tomu našemu produktu nenadržovali ? Moc věcí, na které bychom mohli být pyšní v Čechách nemáme, tak holt vyzdvihneme aspoň ty naše vozítka z Boleslavi.

Každý národ je hrdý na svoje výrobky a přijde, mi, že jen u nás je takový trend všechno naše zatracovat. To si asi nesem ještě mindáky od Bolševika, kdy se na domácí produkci plivalo a za žvejky nebo kalhoty ze zahraniční produkce by člověk dal levou ruku.

V každém patriotovi to tak nějak je, že se snaží ukázat to, že ta naše věc je nejlepší. Podívejte se třeba na Slováky a "jejich" vozy KIA - berou tu značku za svojí a také jí nadržují. A to se jedná o úplně čerstvé spojení bez tradice a ne o značku, kterou v ČR máme již více než 100 let.....
PlumJelinek
Jednoduše - od "nadržování" tu máme PR články a reklamu všude, kam se podíváš. Test přece není o subjektivních, případně vlasteneckých preferencích.
Hammunasakra
Ale je = BMW (330d 190 kW) "popravit" (špatný podvozek s nedostatkem trakce, zbytečný motor - nevím co mne dostalo více, zda u značky jejíž základní filozofií je že "Podovozek musí být rychlejší motoru" odstřelení podvozku obyčejným naftovým třílitrem, nebo ZÁVĚR že motor R6 je do BMW řady 3 "zbytečnost" 😄 ), škodu Octavia Combi (1.2 63 kW) "do nebe VWznést" (famózní torzní příčka, skvělý motor - který má mimochodem podobnou spotřebu jako ten řadový 3litrový 6tiválec se 190 kW a 560 Nm od BMW 😉¨
Z mého pohledu tohle "testování aut" ZTRATILO smysl = je vidět že se dá napsat naprosto VŠECHNO, totálně COKOLI
Adam Novák
Jenže motor z BMW je nafta >😒] :no:
Hammunasakra
No a?!? 😄
PS: Co říkáte na FAKT, že na vzhledem k NEuspokojivě fungující levné zadní nápravě (neklidné chování na nerovnostech + vysoká hlučnost) výrobce (škoda auto) od 23. týdne (2hý červnový týden) zavádí ZMĚNU nastavení (zřejmě jiné tlumiče) - tolik k FANTASTICKÉMU podvozku ála p. Vaverka ;-\
Adam Novák
Že nafta žere míň než benzín!!! Ty nejseš prosťáček, Ty seš diskusní superprosťáček!!! >😒]
Hammunasakra
Tak "nafta žere míň než benzín"?!? :yes: :yes: :yes: :yes: 😄 >😁
ROZEBERTE to - můj milý HYPERprosťáčku - prosím Prosím PROSÍM >😒]
PlumJelinek
Bohužel pro většinu lidí platí, že co se v médiích napíše či řekne, tak je to nezpochybnitelný fakt. (....."je to pravda, psali to teď ve světě motorů"), lidi jsou děsně ovlivnitelní (a samozřejmě PR manažeři jsou si toho dobře vědomi, právě z toho důvodu se utrácí astronomické částky za reklamu ve všech možných i nemožných podobách) a často berou jako samozřejmost "co je psáno, to je dáno" a vytvoří si tak podvědomě pozitivní či negativní předsudky. Když pak objektivní články píše někdo, kdo objektivní není a nedokáže toto oddělit od své profese, je to prů*er.
donPedro
Souhlasím že se poslední bavorský testík ne až tak úplně povedl, nicméně točit se zde nad tím já nevím jak dlouho mi přijde v konečném důsledku až kontraproduktivní. A navíc zde pod testem OIII kombi. Věřme tomu že pan testér nazírá na vozy abychtakřek prizmatem jejich třídy - tedy na "prémii" má přísnější metr nežli na "mainstream". Tedy alespoň jak já chápu psaný text. Já osobně poslední dobou kupříkladu nešetřím kritikou M-B za jejich, pro mne, designové prohřešky (nejmarkantněší u faceliftu GLK), které by mne třeba u takové KIA nenapadlo ani zmiňovati. K samotné OIII kombi se vyjádřím separátně, za chvíli. Tož tak.
_Pavel
Pan redaktor to nenapsal moc výstižně, ale tím testem se prolínala taková polemika😒br /> - Pro ty, co chtějí jezdit dynamicky, sportovně a opravdu rychle: 335i
- Pro ty co chtějí jezdit svižně, ale za málo peněz: 320d

Pro koho tedy (za ten mastný příplatek) 330d? Zdá se, že pro specifickou skupinu: velmi časté cesty pro Autobahnu (na úsecích s neomezenou rychlostí).
Hammunasakra
Zapomněl jste na NE moc povedený podvozek BMW 3 (m.j. vítěze srovnávačky BMW 3, MB-C a Audi A4) který NEzvládá přenést výkon motoru (já přitom "náročněji" = pečlivěji a vyváženěji - 50:50 - postavené auto NEznám)
PS: Co se týče (dle tohoto testu) FAMÓZNÍHO podvozku Octavie 1.2 - viz já dnes 1:19 a 2.5. v 16:58 😉
Tomas_2002
Každý test, který nebude obsahovat pouze tabulku naměřených hodnot bude o subjektivních preferencích.
Adam Novák
Adam Novák
:yes: :yes: :yes:
Yelush
Až na to, že to nie je váš produkt, iba sa u vás vyrába. Škoda už 20 rokov nie je Česká...
_MT_
Čímž chceš říct, že se vývojové oddělení Škody dloube v nose? Že tam ty lidi zaměstnávají jen tak z plezíru? Ano, využívají značnou část dílů, které mají hotové. Nemusí vyvíjet celou řadu vlastních systém - kdyby museli, tak už ta automobilka neexistuje. V konečném důsledku jsou na tom podobně jako jiné automobilky. Světu vládne pár velkých dodavatelů automobilových dílů, řada automobilek staví na cizích motorech a převodovkách, nechávají si dělat navigační systémy atd. Závislost Škody roste hlavně ve snaze snížit náklady a tedy zvýšit zisky, což si majitel celkem pochopitelně přeje. Neřekl bych, že na tom prodělávají. V dnešním globálním světě určit původ není vůbec jednoduché.
Hammunasakra
Ne, jen že Škoda Auto je již (přes) 20 let NĚMECKÁ 😄
PS: A lidé ve vývojovém odd. určitě nedělají tu ohavnost - dělají totiž PŘESNĚ TO co jim (jejich německý) majitel skrz německého ředitele (a členy představenstva) přikáže (jinak to ostatně u dceřiné společnosti ani NENÍ MOŽNÉ 😉
PPS: A protože "určovat původ" v dnešním globálním světě není vůbec jednoduché, řešíme to jednoduchým a jasným způsobem, skrz MAJITELe. Vaše společnost je (prostě) především VAŠE - tak jako Škoda VOLKSWAGENu 😄
figurka
Takže Jaguar je indická automobilka. No a Aston taková arabská všehochuť s minoritní anglickou částí. Chudáci. >😁
Hammunasakra
Už ANO 😄
PS: Právě naopak - "chudáci" byli u předešlých majitelů, teď se jim daří evidentně (a jednoznačně) LÉPE 😉
Adam Novák
>😒] nemám co dodat >😒] >😒] >😒]
Hammunasakra
Však k tomu také NENí "co dodat"? 😉
Adam Novák
>😒] :yes:
ikoptak
S prominutím, ale ŠKODA AUTO je jednoznačně společnost registrovaná v ČR tudíž je to česká firma navíc produkujícíí výrobky pod vlastní značkou se stoletou tradicí. To že 100% akcii ovládá VW nepovažuju za argument považovat ji za německou společnost.
Pokud by většinu výroby tvořili auta se znakem VW na kapotě a založil ji VW tak pak bychom mohli mluvit o "německé" firmě.
Souboj pohledů, já to nevidím skrz majitele, ale podle mne je určující tradice, držitel majetkového podílu a jejich počet se může průběžně měnit, ale firma zůstává stále jen jedna.
Hammunasakra
Ne 😉
PS: Bez urážky, to co byla "česká" škoda (naštěstí) skončilo již dááávno (a konec to byl NEslavný = škoda Favorit byla snad nejporuchovější vůz své doby
PPS: Tradice apod. to jsou (s prominutím) jen "kecy" pro ty na které to "funguje" - PODSTATNÉ je know-how a peníze = a to obé dodal Volkswagen - z minulých dob (naštěstí) nezůstalo NIC (výrobní linky, technika, know-how, prostě NIC
PPPS: Vlastníkem bývalé české automobilky Škoda je Volkswagen Int. Finance N.V. (sídlící v AMSTERDAMu) se základním jměním 25.000.000.000€
ikoptak
Takže, Vaší logikou ne německá ale nizozemská (vlastník) . tedy malinko si protiřečíte.

jen mimochodem,
-- Favem jsem také jezdil a o nějaké extra poruchovosti nemohla být řeč. Z domu šlo s 350.000 km a šlapalo jak hodinky.

- škodovka si sebou do koncernu vzala i dost velké know-how, bohužel předtím neměla zdroje (peníze) aby ho využila, jinak by myslím VW neriskovalo s další výrobou Favoritu faceliftem fáva na Felicii. nyní samosebou využívají know how koncernu, ale ostatní využívají věci vyvinuté škodovkou také

- a tradice? Proč ne. I nyní jsou ty káry z větší části vyvinuté v ČR, používají jednu platformu, stejné motory, stejné např ABS (to tak jako tak všechny automobilky nakupují u +/-4 výrobců. Ale ostatní je vyvýjeno v ČR. Takže pokračují v tradici.
_MT_
Vůbec nejde o to, komu patří, to všichni víme (do určité míry). Z právního hlediska na majiteli nezáleží, pokud zákony dané země umožňují podnikat cizincům. Mám české občanství a založil jsem firmu v UK, to ji však nedělá českou.

Jde o tohle: "to nie je váš produkt, iba sa u vás vyrába." To je trochu jiná debata. Představ si, že Němec vlastní vídeňskou porcelánku. Ty vlastně tvrdíš, že už to není vídeňský porcelán, ale německý. Dnes už snad žádné auto není čistě české, německé, nebo britské. Díly pro auta se vyrábí po celém světě, je v nich nemálo licencované techniky, kterou vyvíjel kdo ví kdo. Škoda by byla v podobné situaci, i kdyby ji Volkswagen nekoupil, pokud by přežila.
Hammunasakra
Ale k tomu se "hlásím" ve svém PPS. Dnes opravdu (skoro) nejde určovat odkud je který výrobek (jeho části se vyráběly "všude možně) = dělíme to dle majitele = vaše společnost je především VAŠE (jestli vy jí chcete považovat za "víc britskou nebo českou", to je spíš vaše věc, je VAŠE
PS: Téma že KOMPLETní vedení je NĚMECKÉ (a ne české) snad ani nebudu připomínat (tohle je ROZHODUJÍCÍ pro mne + v případě škody to, že jakékoli spojení s FAVORITem, škodou 105 apod. /naštěstí/ neexistuje. VŠE je zcela nové - vše pod režií Volkswagen - a je to DOBŘE
_MT_
Spíš bych řekl, že tohle dělení už pozbylo smyslu. Výjimky se najdou, ale v masové, trhem silně řízené výrobě bych je nehledal.
Hammunasakra
Popravdě já také ne - jen "neodolám" když čtu něco něco typu: "My Češi jsme hrdí že dokážeme vyrobit auta..." - no a to by bez toho VOLKSWAGENu (jeho peněz a know-how) prostě NEšlo (nebylo) 😉
PS: Říkala jsem že VAŠE společnost je především VAŠE (a za co jí chcete považovat je je opět spíš VAŠE věc 😄
PPS: Je fakt že naši firmu považuji za RAKOUSKOU (a ne "zpola německou" 😉
_MT_
Fakt je, že nemalá část je pořád dělaná v České republice Čechy. Je to stejné jako s českým leteckým průmyslem, můžeme zapomenout na to, že kdy uděláme nějaký větší projekt sami. Když jsme u leteckého průmyslu... občas se tu diskutuje o kupování automobilek a sdružování se do větších a větších skupin. Letecký průmysl by mohl být pohled do budoucnosti toho automobilového. Vem si EADS.

Své firmě žádnou státní příslušnost nepřiřazuji. 😄 Nemám ani ponětí, co bych tím vlastně říkal, kdybych to udělal. Nemluvě o tom, že výběr by to byl složitý. Takže v mých očích je evropská, stejně jako já se cítím v první řadě evropanem.
Hammunasakra
Ano, je MNOHEM rozumnější být evropanem... :yes: 😄
Adam Novák
:no: :no: :no:
Hammunasakra
A teď by mne opravdu HODNĚ zajímalo "co je (dle vás) špatně"? 😉
Doufám že ODPOVÍTE - předem DĚKUJI 😄
Adam Novák
>😒] >😒] >😒] :no: :no: :no: :no: :no: :no: :no:
Hammunasakra
Vy (snad) NEvíte že jste škodu auto PRODALI, penízky ZKASÍROVALI?!? 😉 😄
vikomt.de.frou.frou
IMHO nemá KIA ani jeden slušný motor, podvozky stoja za prd a ani ich karosérie sa mi vôbec nepáčia. Ešte niečo?
_Pavel
Plynová vzpěra je dražší a těžší než kovová tyč. Takže přidaná hodnota nula. Možná automechanici to ocení...

Bez plynové vzpěry se mimochodem obejdou například snad všechny Fordy (včetně Mondea a S-Maxu), a žádný řev místo diskutérů na toto téma jsem kvůli tomu neviděl.
strýček BOB
Podle zdejšího kvikotu to vypadá, že se nová OIII povedla. Tradičně se pláče i nad designem. Ten zde bude doceněn až po faceliftu OIII, tak jak je zde zvykem >😁
3_diamanty
dizajn je mozno trvacny a velmi nezostarne ale je nudny a chladny.... auto je ako audina... zvonku bez emocii ... cisty nemec.... chladny buldoci xicht....
Hammunasakra
Já bych tedy (tomuto) autorovu textu NEříkala "kvikot" - je to jasná oslaVWa brilantního vozu, motoru, podvozku (což mne "dostalo" asi NEJVÍC 😉 😄 >😁
Neb a PROTOŽE se tento podvozek (vzhledem k opakovaným kritikám a celkové NEspokojenosti s jeho fungováním) bude PŘENASTAVOVAT (příjdou jiné tlumiče) a vozy vyrobené od/po 23. týdne budou mít JINÉ nastavení - než ta PODVOZKOVÁ FANTASIE popsaná v testu 😉
dal
Pěkné auto ale cena je mimo. Uvažoval by jsem jedině o naftě u TSI se bojím problémů. Neznám jinou automobilku, která nepřijde na to že se motory budou sypat po 20tis.km. Na kolik km jsou asi testovány ostatní komponenty, když ten nejdůležitější nebyl zjevně testován na víc než těch 20tis.
RWD
No hlavní je žes na to přišel ty. Hlavně !prosím! tě nikomu neraď při koupi auta a nech si svoje znalosti pro sebe.
dal
Na to jsem určitě nepřišel já a ani nechci někomu radit při koupi auta.
Za to ty jsi úplná fontána těch pravých vědomostí, takový odborník tady určitě chyběl, je mi ctí.
RWD
Není potřeba abychom se hádali mezi sebou.
Bude stačit, když svoje tvrzení o sypání TSI po 20tis. km prokážeš zdroji ze kterých čerpáš. Dávám ti možnost prokázat že nejsi jen hlupák šířící fámy. Nechť se pravda ukáže
dal
Třeba Golf VI 1,2TSI 77KW r.v.2011 mého syna momentálně najeto něco přes 82tis.km a 3x servis ohledně motoru. Při posledním servisu musel pohrozit soudem aby nemusel nic platit, nevím co bude po záruce. Jinak doporučuji navštívit koncernová fóra. Nechci se s tebou hádat ale pro mne je moje zkušenost podstatná, spadl jsem zpátky na zem, myslel jsem že kupujeme lepší zboží.
RWD
Já jsem na koncernových fórech téměř denně. Tedy ne na VW ale konkrétně na fórech škodovky. Problémů se řeší spousty, ale nejedná se o nic, co by jiné značky neřešili stejně tak.
Schytat problémový kus ale člověk může u kohokoliv a snadno pak zanevře třeba na celou značku/koncern. Na to má každý právo a já bych na tvém místě už TSI taky nekoupil. Ale znám osobně i na fórech desítky lidí co si TSI (1.2, 1.4, 1.8, 2.0) velmi chválí a nedají na něj dopustit (nemají žádný problém). Mám i přátele v úspěšném autorizovaném servise škoda a informace o prodejích a problémech mám tak z první ruky. Ani od nich ale nemám žádné katastrofické scénáře ohledně TSI. Např. takovou 1.2TSI (nové generace, které jak je řečeno i ve videu se starou nesouvisí) si chválí a predikují ji jako nejprodávanější verzi pro O3.
RWD
Ale musím uznat že u nové generace TDI/TSI bych raději počkal jestli se něco neobjeví a koupil bych to až po nějakém čase kdy to ostatní otestují 😄 Nemám v to 100% důvěru.
_MT_
Uvidíme, jestli nová konstrukce prokáže své kvality. VW na ni vsadil hodně.
RWD
S těmi penězi co VW investuje do vývoje by teda sakra prokázat kvalitu měl! Ale teď zaměňuji technologický vývoj s kvalitou, vím jedná se o dvě rozdílné věci. No zatím je na dobré cestě (potěšil mě reparát Touranu 2.0TDI v autobildu a také superbu 2.0TSI)
_MT_
Myslím spíš to, že tahle konstrukce během několika let nahradí všechno
dal
Co se týká zátahu, spotřeby a hlučnosti je ten motor opravdu super ale mít opakované starosti se servisem u nového auta je k nasrání.
Chtěli jsme mít dva Golfy ale po zkušenostech s prvním jsem zrušil objednávku a koupil i30 ta je zatím OK, myslím že jsem zvolil dobře.
Jestli to TSI vychytají tak do toho možná půjdu.
RWD
Podle toho jak jsi se ozval u záruky hyundai/kia a teď u TSI je mi vše jasné. S takovou zkušeností bych volil nejspíš stejně, navíc proti i30 nic nemám. Když jedna značka nasere je logické přejít ke konkurenci to plně schvaluji :yes:
Yelush
Autá VW ako tak drží pri živote zašla sláva. Sú to nespoľahlivé, predražené autá, ktoré japoncom nesiahajú ani po päty. A aj z môjho okolia viem, že tie autá od passatu až po octaviu sa kazia a kazia... Každý súdny človek uvažujúci oplieskať 20000 éčiek pôjde čím skor do Toyoty. Aspoň tak to vidím ja...
Jaros71
Uff..asi jsi spadl z měsíce..
Kolik japonců se v EU prodá???
Mají totiž drahý servis,každý rok prohlídku vč.výmeny oleje za cca 10tis. kč..
Máme ve firmě Hondu CR-V a VW Touran...Honda je na servis jednou tak drahá..!! :no:
Kvalitou jsou auta podobná..jen malé závady v rámci záruky..
A po záruce zatím nic..Ale longlife olej u VW a interval servisní prohlídky po 30tis.nebo za dva roky je prostě proti japonci skvělý! :yes:
Každé auto má něco...
_MT_
Tak se podívej na ceny Toyoty, mívali je na stránkách. Ani u Avensise nedosahují takových výšek. Ani Land Cruiser se čtyřlitrem nemá (v průměru) garančku za 10 tisíc.
Jaros71
8-s ..asi bude Honda účtovat víc..?? BLBOSTI..
Nedívej se někam do papírů...zeptej se někoho kdo tam jezdí a kdo to platí!!
Já tady mám faktury od Honda Autoelegance Brno..pod 10tis šla 1.prohlídka po dvou letech..
Zato po třech letech to stálo přes 15tis..nějak klukům japonským odešly nejen destičky ale i kotouče.. :no: :no: :no:
Při nájezdu 40tis..síla!!
U VW máme 54tis..a vše je původní..tak kde je ta kvalita??? :-!
Myslím že pořád u made in Germany.. 😉
Klaudius
Kto chce psa biť, palicu s nájde.
Yelush
Jasné, made in Germany. Koľko tých áut je naozaj vyrobené v Germany?
Jaros71
Budeš se divit ale na rozdíl od korejců nebo např. Hondy CR-V která je z Británie tak VW si to hlídá.."nejhorší" fabrika je VW Bratislava.. 😉
Kvalita u Touranu je skvělá..taky to auto za ty roky vychytali..dřív to prý bylo horší!
Yelush
Neviem presne, ale myslím že Q7, Up, Touareg(šrot), cayenne sú vyrábené v blave, niečo sa vyrába v čechách niečo v španielsku... Avensis sa tiež robí vo VB a sú to výborné autá. Napr. RAVKA sa celá robí v JPN, ale ako tu už bolo spomínané, ono všetko sa robí všade, v tom by som až taký problém nevidel, ale určite "imidžovo" by som som sa radšej pochválil s RAVKOU made in japan, ako s nejakou zlátaninou... Tak isto som rád že máte v Česku automobilku a že jej "ide", tak isto ako som rád že máme aj my nejakú Kiu či PSA, pretože ľudia majú robotu a predávame sa do sveta. Lezie mi len na nervy brutálne protéžovanie VW v našich končinách, úplne až bez rozmyslu, do očí bijúce vyzdvihovanie debilít typu škrabka, kufor a pod., Pričom ten super kufor na octavii je tiež *, pretože nakladieš len po plato, hore už nič(klas.hatch je lepší), sedadlá skok jak sviňa, vysoká nakl. hrana atď. Len sa smejem nad groteskou zvanou rozv. reťaz, kde super VW proste nedokáže vyriešiť problém, odchádzajú celé motory, pričom v toyote máš reťaz doživotne a nie je s tým problém, hlavná vec že majú škrabku. Nehovorím o tom smiešnom motore 1,6TDI s päťkvaltom. A keď som videl pred tescom predvádzací VW golf za 28000€, tak to je sila. ALe každý nech si kúpi čo chce. Ja embéčku ani VW kupovať nebudem, a jednoz načne idem pri ďalšom aute do toyoty...
_MT_
Tak změň servis. Když mají ceník, tak ho musí dodržovat. Sice s Toyotami malá zkušenost, ale nikdy nebylo potřeba víc než garančka.
Jaros71
Blbosti..píšete tady bludy...sami jezdíte Favoritem nebo Feldou..!! :-!
Vyzkoušejte si sevis Hondy nebo Toyoty..a nedoplatíte se..!! :no:
Ale jinak ty auta jsou kvalitní a nic zásadního se tam nepodělá..jako třeba v KIA Cee'd..
Tam kromě celkem drahé garančky jezdíte do servisu s kdejakou kravinou pořád!!
Otec má Cee'da - byl jsem ten co mu ho radil vzít-dobrá cena- a nadává a nadává.. :no:
U Fiata nikdy neměl tolik závad..naštěstí většina je v KIA záruce..ale kdo tam má to auto pořád servisovat!!!! :-! Otravné.. a pak to auto nezamčete na dovolené v Itálii..
A z Florencie Vás pošlou až do ŘÍMA..jinde to neuměli spravit! ;-\
Bravo KIA..
Díky raději zůstanu u ŠKODY nebo VW..!
_MT_
Mne by zajímalo, co vlastně tvrdíš. Že nedodržují ceníky? Nebo že se sypou/ nevydrží a je třeba měnit díly nad rámec servisního plánu?
Jaros71
Ceníky dodržují..jen je mají ty náhradní díly a úkony sakra drahý......vyzkoušej a pak napiš!!
Tedy to shrnu:japonec a korejec není žádná výhra na peněženku..
Ale pokud budu chtít např. SUBARU tak si rád připlatím.. 😉
Je to každého volba.
Hammunasakra
Není třeba si nic "připlácet" - Subaru Legacy jsem měla a žádné finanční ŠOKy na majiele nečekají..
(skoro) Naopak, na to o jak precizní (výrobně drahou) konstrukci jde, jsou to vlastně spíš "levná" auta..
Righ
>😁 >😁 >😁
Adam Novák
Motory jsou zcela nové 😉
Hammunasakra
Ale NEchte toho už.. 😄
PS: Vtipné je vaše AUTO SNŮ a MOTORISTIKÁ OSOBNOST(i), ale jinak.. 😉
NSA
Zdravím...ten po Vás jde jako blázen (Ady2410) 😉
Hammunasakra
No mít "redakci auto.cz" a "GTi-ho" jako motoristickou OSOBNOST je sice VTIPNÉ :yes: :yes: 😄
..ale škoda Octavia jako AUTO SNŮ.. 😉
McKvák
Kdo takhle dokázal u Kombi pokazit zavazadlový prostor ?
Kde je výborná odkládací polička na vrchu přístrojové desky ?
Proč nejsou použity špičkové výdechy ventilace z O II, ale tyto nešikovné ?
Co dělá u O III kliková náprava ?
To nemohli použít lepší plasty ?
Líbí se Vám ten volant ?

Je to ještě Octávia ???
dal
Těch otázek by se dalo napsat i daleko víc. Taky si myslím, že OII je lepší a to hlavně po tom co jsem se s OIII projel.
Jaros71
Souhlas...a ten volant je úděsný!!!
3 ramenný je už OK..proč tam není standartně jako u VW ???? :-! :no:
M4Touch
..málo muziky. Dát za auto s takovýmto "motůrkem" téměř 600 tisíc je bláznovství.
Jasně, u nás stejně bude jezdit polovina Oktávek v základních verzích (nelakované vše co jde a k tomu nějaké plecháče), ale na fotkách to vypadá líp v plný palbě :-!
Adam Novák
Nikdo Tě nenutí 😉
Hammunasakra
A co VÁS "nutí" výrobky škoda (a koncernu VW obecně) tak "hájit"? 😉
Adam Novák
Nic mě nenutí. Jen bráním zájmy České republiky 😉
Hammunasakra
:yes: >😁
PS: Tak TOHLE si předstaVWujete? 😄
(sorry, ale "musela" jsem 😉
Aladeen
No to je mi novinka , že to má škrabku , okrem toho bohužiaľ nebolo vo videu nič moc povedané ...
zvláštne , čakal som že sa zadné operadlá budú sklápať do roviny s kufrom ...
Inak v tej striebornej to vyzerá desne (podľa mňa) , u OIII si človek musí dať pozor akú farbu si vyberie , inak to nebude vyzerať veľmi vábne ...
Za tú cenu by som čakal aj okrasnú chromovu lištu na bokoch , ktorá by urobila väčší dojem , tú si ale človek musí dokúpiť všade (židovina)

Bolo vidieť že si to VaWerka užil ,Ďalší Commercial , ktorý nám nič nové nepriniesol .... 😉
3_diamanty
chromovanu listu nema ani elegance vybava.... ak sa nemylim.... skodovka ukazuje ze setri ale nie vzdy na spravnych miestach... auto je to kvalitne a o uspechu niet pochyb ale k dokonalosti o akej sa tu vsade ohladom octavie pise ma daleko 😉

par veci mi nie je jasnych... auto je drahe .. ano octavia je draha pritom je dokonca aj pri tej drahej cene vidiet ze sa setrilo.... vyplne dveri alebo zadna naprava tam by sa dalo rozpravat o tom .... a aj napriek tomu je octavia taka draha.. nechapem... keby nesetrili tak kde by bola jej cena? na urovni mercrdesu C? nerozumiem... skoda je dnes predrazena znacka.... riadne predrazena... ceny octavie su zly sen.... ved preto je uz aj nie prave najlacnejsi rapid najpredavanejsie auto na slovensku.... octavia uz si nepipne u nas....
protege
já čekal, že když už to má táhla na sklopení sedadel, tak že se ta sedadla sklopí a né jen odjistí a pak se do nich musí klepnout jako na videu 😄 a škrabku na led mám radši v autě a né ve víčku - nevím jestli se vám v zimě někdy stalo, že napadne dost sněhu, který nataje a zmrzne a nebo napadne přímo ledovka a to víčko bez rozmrazovače jen tak neotevřete, mě mockrát, kdežto dveře mi nezamrzly nikdy 😄
Otrava
Neodpustím si jedno malé rýpnutí, které jsem zde psal už vícekrát. Octavii combi svým zaměřením vidím jako auto do rodiny. Podvozek je výsledkem různých kompromisů a jako takový byl zatím v testech hodnocený jako vcelku tvrdý.
Proto mi přijde poněkud úsměvné, jak se podobné formulaci tento test vyhýbá vychvalováním jistoty v zatáčkách a vyšší bezpečností (podotýkám, že se jedná spíš pro rodinné cestování).
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Rodinu nechcete vozit v bezpečí? S jistotou, že se vyhnete protijedoucímu autu nebo zvládnete vyhýbací manévr na dálnici? Přitom komfort tlumení není nijak špatný, ostré nerovnosti překonávají konkurenti, kteří jsou označování jako "komfortnější" (protože mají celkově měkčí podvozek), velmi podobně.
Otrava
Takže mi chcete říci, že komfortněji odpružení konkurenti díky tomu platí daň za bezpečnost? O nějakém velkém problému při vyhýbacím manévru jsem naposledy slyšel u starého Áčka od Mercedesu a Jeepu v losím testu.
Zmínku o bezpečnosti u podvozku bych chápal maximálně u auta s vyloženě nebezpečnými jízdními vlastnostmi. Každopádně, ačkoli dle mých zkušeností má Škodovácké nastavení podvozků obvykle daleko k nějakému vyloženému pohodlí, respektuji jiný názor. Jen mi přijde absurdní zničehonic číst v této souvislosti o bezpečnosti, zvláště u této kategorie aut.
peV
Nevím, jestli máte rodinu, ale i kdybyste neměl, mohl byste tušit, že😒br /> 1. s rodinou v autě se nezávodí.
2. s rodinou v autě se jede defenzivně (a nebo alespoň ne agresivně).
3. s rodinou v autě se nejede na limitu (auta, vašich schopností, adheze, ničeho z toho).
4. s rodinou v autě se neřežou zatáčky.

Pokud tohle porušíte, potomek vám pravděpodobně poblije sedačky, měkčené plasty, imitaci chromu, prostě všechno , a to jen v tom nejlepším případě. V tom horším si pak do konce života budete vyčítat, že jste jel jako hovado, důsledky si jistě domyslíte.

Už mám pokrk těhle vašich postpubertálních myšlenek. Pokud si chcete hrát na závodníka v rodinném kombíku, prosím. Ale aspoň mějte dost sebekritiky a uvědomte si, že jste v tom případě blázen. Jinak totiž, a o tom jsem bytostně přesvědčený, octavii ani většinu současné moderní produkce nižší střední a výš při běžné jízdě do situace, kdy vás zradí podvozek kvůli příliš měkkému naladění, prostě nedostanete.
Hammunasakra
...jojo a PROTO že je to tak famózní podvozek (jinak typ "LEVNĚJI TO NEJDE"), tak se výrobce odhodlal k PŘENASTAVENÍ podvozku (ofic důvod NEuspokojivé tlumení + výrazný HLUK od zadní nápravy při přejezdu nerovností 😉
..ke kterému dojde od 23.týdne 😄
Xawier
U O3 je ta tvrdost patrná hlavně u naftových motorů. To je pak vážně uskákaná koza. U TSI to není tak patrné. Ale O2 byla určitě plavnější!
holden_holden
ze neni schopen se pri tak spickovych jizdnich vlastnostech vejit do jizdniho pruhu? na to videu je evidentni jak se to auto s kazdou zatackou pere.
Futurista
Asi zrovna fouknul vítr no... A nebo to bylo tím, jak OIII řeže zatáčky. Krajíc chleba taky neuřízneš rovně... >😁 Nebo že by se splašili ty divoký mustangové pod kapotou??? >😁
Hammunasakra
:yes: :yes: 😄
Hammunasakra
Futurista
Čekal snad někdo jiný výsledek??? Čekal snad někdo, že si tady přečte o slabém žravém motoru s pětikvaltem, o šetření na materiálech, kritiku zadní nápravy??? Já teda ne, a pokud ten test píše pan VWavwerka, výsledek je naprosto očekávatelnej a nepřekvapující... I kdyby pan VWavwerka testoval zednický kolečko se zkříženými hnáty ve znaku v rukou ukrajinského dělníka, byl by to chvalozpěv o stavbě Chrámu sv. Víta...
Nagano
To video myslíte vážně? Zůstaňte raději u psaného textu (který také není nejlepší)...

Největší perlou textu je toto😒br /> "Výsledná dynamika je o kousek lepší než u nejvážnějšího soupeře, motoru 1.4 CVVT v Hyundai i30 a Kii Cee’d, řadí se mezi ty lepší z atmosférických šestnáctistovek."

Dynamika je o kousek lepší než korejské 1,4 a zároveň se řadí mezi ty lepší 1,6 ... takže vlastně korejská 1,4 je taková průměrná 1,6....pane bože!

Hlavně, že to má škrabku na led a "samosklápěcí" sedadla (která stejně Vaverka musí jít po použití páky v kufru sklopit bočními dveřmi).
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Myslíte, že to tak s těmi motory není?
Nagano
S korejskými 1,4 jsem toho najezdil opravdu hodně, s konkurenčními 1,6 taky. Z vlastní zkušenosti tedy vím, že korejská 1,4 není rozhodně žádný zázrak a s 1,6 se to vážně srovnávat nedá...navíc když se testovali korejské 1,4 tak na ně nikdy žádná chvála nezbyla....nebo snad ano?
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Tuhle v Cee'du jsem si moc nestěžoval [odkaz] Jistě, je to za cenu kratších převodů a šestikvaltu (ale to svědčí víc o osvícenosti konstruktérů než o kvalitách motoru).
Nagano
Ano, v cee´du jste si moc nestěžoval, resp. jste napsal dost podobné závěry jako u O3, ale na průměrnou 1,6 to podle mě zdaleka není...

Navíc mě zaujala spotřeba u té korejky...při 130km/h jen 6,9l, což při 3 600 otáčkách je dobrý výsledek oproti spotřebě Octavie, která točí 2 900 otáček.
Futurista
Ještě mě zaujalo, že při 130 km/h točí na 5ku 2900 ot/min a bere v průměru 6,4 litru??? Chcete mi namluvit, že to auto na pětku žere na dálnici jen o nějakou decku víc, než kdejaký diesel na šestku??? To auto vlastně při úsporný jízdě ani nežere... O tom, že se člověk asi nakvrdlá, než něco předjede, asi nemá smysl mluvit....

A hodně jsem se zasmál, jak rozvor je delší dokonce (o skoroúctyhodných) 108mm... Takže rozvor narostl na 2686mm. No to je teda bomba. Na milimetr stejnej, jako u Megana grandtour z roku 2002... Takže buď je škodovka o deset let pozadu, nebo je rozvor naprosto průměrnej, a v OII byl tragickej...

Ale to je jiná vesnice... 8-s
Nagano
😉
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Mrkněte na test Golfu se stejným motorem [odkaz] - prakticky stejné otáčky, průměr dokonce 5,9 l/100 km. Tento motor se opravdu povedl, aneb Volkswagen udělal všechno pro to, abychom brzy zapomněli na to končící TSI. A zároveň to dost "zavařil" svým turbodieselům, které teď pro soukromé zákazníky ztratí na kouzlu.
hikeen
Těch 5,9 je předpokládám odečteno z palubního počítače - aktuální spotřeba. Docela by mě zajímalo, kde je to měřené - zda se vůbec jedná o rovinu a roli samozřejmě hraje vítr, atd. taky. Takže hodnotu bych považoval za hodně orientační. Ale při klidné jízdě se te hodnotě lze přiblížit - s Focusem Ecoboostem 1,6 110kw jsem jel za podbonou spotřebu a když se na něj šláplo tak to i jelo. A nejsmutnější na tom je, že ono i ty auto stojí podobně oktávka 1.2 a focus 1,6😡
Anonym
Odečet z palubáku Golf7 1.2 77KW 6man. 2 dospělí Trasa Brusel - Francie (120km dálnice)
1. 147km průměrem 103km/h spotřeba 6,9l/100km
2. Douhodobá spotřeba na 5077km s průměrem 51km/h byla 7,4l/100km

Ford Focus 1.0 EcoBoost stejná trasa jen s řidičem. Spotřeba 7,2l/100km

TSI nebo EcoBoost je jedno, oba vozy Start/Stop, naprosto lenivé, podle palubního počítače se prostě nedá řadit. Nehledě na to že kombi spotřeba v TP je většinou o 2l/100km níže...

Když tady čtu, že 1,2 63kw je dostačující pro O3 combi tak mě jímá hrůza a děs. Lituji ty rodiny co si to koupí.
Adam Novák
maTooB
Nehnevajte sa, ale ako poriadny testovaci, by ste uz mohli overit aj realnu spotrebu. A nepisat iba tie "bludy", ktore vidite na palubnych pocitacoch aut...

Testovali ste spotrebu? Stacilo by aj jednoduchym dotankovanim ale ako redakcia by ste na to mohli mat uz aj ine udelatka... :no:
tesnav
Staci se kouknout na Spritmonitor, kolik si v prumeru 1.2-ka vezme treba v Golfu (6,39). To rozhodne neni spatne a z tohoto pohledu uz skutecne diesely zacinaji tezce ztracet svoji jedinou vyhodu.

A nejake kvedlani asi nema smysl komentovat, protoze se bavime o zakladni motorizaci. Kdo bude chtit sviznejsi svezeni, tak jen benzinu ma na vyber 4 dalsi motory a mluvi se o patem.
Hammunasakra
..ehm JEDENÁCT let (pozadu) 😉
-------
Mám pocit, že se to často točí jen okolo charakteru motoru a spotřeby, s tím sice souhlasím, diesel bych si nikdy nepořídil, ale... Jsou tady i takové zdánlivé detaily jako to, že se diesel pomalu ohřívá, takže v zimě je tam teplo daleko později než v benzínu. Stejně tak kdo je problém v hmotnosti motoru, třeba "slavné" TDIčka jsou prostě těžké na předek a nejde mi o sportovní jízdu, ale o to, že musí být v předu tvrdší tlumiče, takže to pa víc "drncá" O emisích a hluku nemluvě, to je kapitola sám pro sebe. Mě vadí i zbytečný dunivý hluk těch vehiklů, zejména ve městě, to zbytečně zatěžuje prostředí a to samozřejmě i tím co vylézá z výfuků...
3_diamanty
si moj clovek.... diesel jedine do traktora :yes😒br />
nie je mi jasne co ludia na tych diesloch vidia... v mnohych pripadoch stejne neusetria... hlavne ti ktori si kupuju mensie auta v diesli... tam sa im to nevrati ani za 10 rokov na usporenej nafte ...
-------
Někteří nechápou, že benzín pojede líp :yes:
3_diamanty
benzin ma daleko viac vyhod ako naftak ... naftaky su fajn vo firmenych vozoch na furikovanie hore dole a aj do taxikov alebo pre SUV.... ale pre bezne auto na bezne rodinne jazdenie je diesel volovina jak traky :yes:
-------
>😁 :yes:
-------
Když budu chtít jezdit na traktoru, tak koupím traktor! 😉
Makovnik
Povozim ta na dizlaku, ked chces, aby si vedel preco dizlak 😄
RWD
XTad
_MT_
Nejpomaleji kabinu spolehlivě vytopí právě motory jako 1,2 TSI. VW totiž k dieselům dává přídavné topení, k benzínovým motorům však ne. A tihle celkem účinní prckové nemají tepla nazbyt.
hikeen
Škodovká umí vytěžit z minima maximum. a to i cenou. Za málo zaplatíte hodně. Oktávka je lehce nadprůměrná ve velikosti kufru to je asi tak vše. A za tu cenu nedává smysl. Slušně vybavená vyjde na o hodně víc než konkurence často za to lze koupit plnohodnotnou střední třídu.
vsp
Nějaké mínusy by nebyly? V článku jsem našel jen samá pozitiva.

A jak to s tou 1.2 jede, když se trochu naloží? Kdo si koupí kombi místo liftbacku, bude v kufru aspoň občas i něco vozit.
Emel
Negativum je cena. Jak už bylo zmíněno... za 600.000 je 1.2 s pětikvaltem poněkud drahá.
vsp
To bych nebral vážně, tuhle kombinaci (350.000 základ + 250.000 za příplatky) si asi těžko někdo koupí.
Emel
Ono i těch 430 v Ambition bez příplatků je celkem dost.
XTad
Nova octavia je rozhodne vyhodnejsi, nez kdykoliv predtim. Chapu, ze si to spousta lidi nechce pripustit, ale i tak dam ukazku z cenniku. Octavia Combi Active 1.2 TSI 77kW (z 0 na 100 a maximalka je lepsi, nez u 1.9 TDI 81kW) v metalize, na 16" kolech, s klimatizaci, mlhovkami, tonovanymi skly, vyhrivanymi sedadly, kontrolou tlaku v pneumatikach, stresnim nosicem, zadnimi parkovacimi senzory, dalkovym centralem a palubnim pocitacem za 450 tisic. 1.4 TSI Ambition s tim samym, co vyse uvedene auto + tempomat, kozeny volant, lita kola, zadni LED svetla, auto klima, vsechna okna v elektrice za 550 tisic. 1.8 TSI Elegance + 17" kola, vyhrivane sklo, barevny pocitac, parkovaci senzory vpredu a vzadu, asistent rozjezdu do kopce, elektricke sedadlo ridice, elektricky sklopna zrcatka za 650 tisic. To je za tak velke auto docela slusne. Tim spis, ze je to tuzemska novinka a jeste k tomu octavka.
Klaudius
Vysvetli poslednú vetu. Že je to tuzemská novinka a ešte k tomu Octavia (preboha, nemám pokľaknúť?) znamená, že nahodená cena je adekvátnejšia ako lepšia ponuka od konkurencie? Daj si mokrý uterák chlapče...
Nagano
Ty jsi hodně mimo...za 450 s výbavou, která je minimum co si normální člověk v téhle třídě koupí...to je trochu moc...

Přemýšlej, 450 000!!! To je o 100 000Kč víc než nabízí konkurence a to rozhodně nemůže větší kufr a pár cm na kolena vzadu vynahradit...navíc podstatně horší podvozek a třeba i ty blbý materiály v interiéru...
vsp
Já bych to tak neprožíval. Cena je vysoká, ale pokud se to bude prodávat (a to asi ano), tak je nastavená pro náš trh správně.

Cenu neřeším z jednoho základního důvodu: až si budu např. za rok vybírat auto, budu číst třeba i tenhle článek - a ceny budou třeba už úplně někde jinde. Proto mne mohem víc zajímají negativa a pozitiva - a to mne článek velmi zklamal. Čtu tam jen nadšení, jak je to auto výborné.
Emel
Vezmi si třeba tu 1.4TSI. Jasně, slušně vybavené auto s důstojnou motorizací... jenže ta cena je prostě ekvivalent střední třídy, která má takovou výbavu v základu taky.
Hammunasakra
Ono to ale NENí 350 t. + 250 t., je to (tak jak je napsáno v testu) střední výbava (a to byste MĚL brát vážně - to není žádný "extrém") + k ní další výbava (a to také nebude až tak výjímečné..
vsp
Ale já to vážně beru, jen cenu beru jako "vedlejší parametr". Navíc cena podléhá změnám v čase, vyjednávání, akčním slevám... Auto mi musí především sednout, pak řeším cenu - a třeba oželím něco z výbavy, když se nevejdu do rozpočtu.

Ale jestli na autě není (podle článku) vůbec nic špatně - zpracování, komfort, odhlučnění, řazení, praktičnost, místo vzadu, jízdní dynamika s plným kufrem - tak buď je článek neúplný (a nechci naznačovat, proč), nebo ostatní výrobci můžou zavřít krám.
Hammunasakra
To je rozhodně DOPORUČENÍHODNÝ přístup - nejdříve auto (které mi "sedí") a až POTÉ cena.. 😄
To bude ten PROBÉM - podle TOHOTO článku - viz já dnes 1:19 nebo včera 16:58
PS: Nevím PROČ (má autor TAK jiný pohled na auta než já, ale na vozy BMW 330d a Octavia 1.2 máme VELMI odlišný pohled - ten můj odpovídá konstrukci OBOU vozů - ten jeho říká přesný OPAK
FAKTem je že podvozek Octavie se bude PŘENASTAVOVAT - že by až TAK famózní NEbyl a takové chVWalořečení si NEzasloužil? 😉
KANKUNEN
[odkaz] To je jak na Velké Pardubické, napřed Taxis - za nakládací hranou je dno upadlé a pak následuje Irská lavice. Nakládací hrana vždy kombik degraduje na lifta.
Adam Novák
Můžeš si připlatit za mezipodlahu 😉
KANKUNEN
To mám platit za zmenšení kufru???
Adam Novák
Tak neplať, ušetříš, a budeš mít schod - můžeš si vybrat - nehledě na to, že u tak velkého kufru bude mít málokdo potřebu sklápět sedačky 😉
3_diamanty
s nim by som tieto veci neriesil.... je mimo
Shr3k
No jasně, připlať si za -85 litrů. 😉
3_diamanty
kup si hocijakeho hybrida a tiez si priplatis za zmensenie kufra a ine prachy >😁 srandista 😉 logik jak ja atomovy fyzik

priplacas si za medzipodlahu ktoru v pripade potreby mozes v octavii pouzit ... nepriplacas si za zmensenie kufra.... >😁 boze to je logika, u teba nic noveho
lled
Krasne simply clever reseni, kvalitni materialy, pastva pro oci😒br />
[odkaz]
Left
Ty se na tu mezipodlahu budeš dívat zespodu? Tak jako tak je to jen kvůli úspoře hmotnosti. Docela to chápu. Co se týče té mezipodlahy, tak já bych si jí spíš pořídil, aby se vytvořila rovná plocha - kvůli nouzovému přespání. Zas na druhou stranu to nepůsobí moc pevně, takže bych se možná bál, jestli se to pode mnou nepropadne 😄
Ale až si to osobně vyzkouším, tak budu chytřejší.
Hammunasakra
To by až tak NEvadilo - ta (i na torzku odfláknutá) náprava pod tím už ANO
donPedro
Tož nejdříve si dovolím malé odbočení a vyjádřím se k hudbě použité ve videu. Pěkně jste v redakci trefili jeden z šálků mého čaje :yes: No fčíl k automobilu samotnému. V práci používám nyní o třídu menší vozidlo s tou nejslabší turbodieslovou 1.6kou a pro ježdění v mém "revíru" je to motorizace vyhovující, jak co se dynamiky, tak i spotřeby týče, prostorovně rovněž vyhovující. Jak to tak vypadá, tož se mi "revír" zvětší a s ním i množství materálu převáženého, tudíž jest zde předmětný automobil (o cca 100kg těžší stávajícího) v motorizaci 1.6 TDI 77kW motorizace předpokládám vyhovující (testovací jízda samosebou proběhně), narozdíl od bychařů vykřikujících něco o vožení litrů vzduch navíc, s objemem zavazadlového prostoru plně dostačujícím, E-classe jest přece jen trochen někde jinde 😉, však víme. Tedy pro mne valných konkurentů není. Tož tak. Bravo Škoda :yes:
KubikCv
Docela by mně zajímala užitečná hmotnost s nejslabším motorem.Zatím to vypadá stejně jako s Roomsterem HTP,kde by se při maximálním využití prostoru daly vozit jen dámské hygienické potřeby >😁
Jinak konečně u auto.cz kvalitnější video...díky
3_diamanty
uzitocna hmotnost zakladneho roomstera je 515kg .....co je celkom slusne.. by ma zaujimalo kolko vazite ked Vam to nestacilo .... 515kg musi stacit pre 4 dospelych 80kg ludi a este mozu dalsich takmer 200kg nalozit do kufra.... 😉
KubikCv
se základním 1.2 HTP je obsazený Roomster utrpení :no:
3_diamanty
no delo to nebude >😁 ze?
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
645 kg
KubikCv
chystáte podobný test jako autobild? Obsadit auto čtyřmi pasažéry + nějaký náklad a zkouška brzdění,vyhýbací manévr a podobně? Chování motoru v zátěži + spotřeba?
mikesh
Nechystají, vzhledem k tomu že nejsou schopni změřit ani spotřebu při ustálené rychlosti. Ale zajímavé by to bylo vybrat pár aut nižší střední,naložit do nich 600kg a dělat vyhýbací manévr. Testeři by si raději měli vzít přílby, zvláště u některých značek.
vrkuboy
Otázkou je jestli je takto naložený vůz s 63kW schopen pohybu jinak než z kopce. 😄

EDIT: Užitečná hmotnost včetně řidiče (75kg)
a mimořádných výbav je 625kg nikoliv 645kg.
_MT_
625 má liftback, 645 kombi.
vrkuboy
dík, beru zpět :yes: 😉
_MT_
Dnes je celkem běžné, že všechny motorizace mají stejné užitečné zatížení. Liší se v tom, jaké přívěsy zvládnou utáhnou. Jen je otázka, jak se s tou náloží základní motor popere. Tvůj nepřítel je příplatková výbava, která ti ukrajuje z využitelného zatížení.

U Octavie tomu není jinak, všechny motory mají užitečné zatížení 625 kg. Výjimkou je 1,8 TSI, u kterého činí 585 kg. Kombi pak 645 kg, výjimkou je opět 1,8 TSI, kde je stejné jako u liftbacku (pokud není v katalogu chyba).
GTI
Skvostné, skvostné... skvostné - [odkaz] :yes: :-! Člověk se baví z toho křečovitého vykrucování zdejších diskusních hádiků: tu jim vadí málo plastu, tu málo prostoru na vlastní rakev, ovšem argumentační evergreen zůstává - předražená škodovka. Ano, tohle uznávám, existují lidé, pro něž je předražený i vlastní život. A tedy slovy klasika - vrať se do hrobu, garážový rentiére...

Neboť nejsou slova, a nejsou věty. Je než absolutní očarování, absolutní nadšení, absolutní pokora a absolutní řád. Tak především velebme Octavii za to, že drží svůj styl. Co je ale vlastně tím stylem? No to, že je to auto pro lidi, kteří ví, jak mají auta vypadat, že není autem pro panáky, autem pro pozéry. Ano ano, na sekretáři porcelánoví jeleni, na konferenčním stolku vyšívána dečka po babičce dědy, a v kuchyni vixlajvantový ubrus, na němž se ve sklenici od hořčice stydí dvě umělohmotné konvalinky. Tak tihle ať jdou rovnou o stodolu dál. Tady je to nyní o lidech se vkusem, o lidech s vědomostmi, o lidech vyrovnaných, o lidech, kteří stojí pevnýma nohama na tomto světě, o lidech jimž je auto zcela přirozeným parťákem.

Prvotní vjem je ohromující – Octavia je dokonalé silniční dělo. V dalším, hlubším pohledu vnímavý a znalý pozorovatel odhaluje mistrovské designové finesy, a to ať už se jedná o spodní chromovou linku bočních oken sedanu či tvar zadního bočního okénka u kombi, dynamický prolis navazující na vnitřní část zadních světel, subtilní rámy dveří a silnou autoritativní příď. Boční pohled odhalí až mnichovské, takřka ideální usazení kabiny, vynikající vzájemné proporce převisů a vskutku jedinečnou, klidnou, tichou linii siluety vozu. Zde, padni komu padni, je nutno vyseknout uznalý a pokorný hold celému designovému týmu. Přirozená jedinečnost, absolutní harmonie, vyváženost, originální markanty, elegance a styl. Jistě, Mistr Kabaň v přímém přenosu.

Rovněž kabina postrádá jakýchkoliv nadbytečných koloraturních a naivních kýčů. Ideální místo pro šoféra. Nic nepřebývá, ničeno není nedostatek. Vše je na svém místě, vše najdeš i poslepu. Apoštolsky věrná horizontální linie, určující základní osu architektury přístrojové desky, je výborně parcelovaná výběžkem kapličky a důsledně symetrickým středovým panelem.

V širším konkurenčním pohledu nová Octavia nastavila i nová třídní měřítka. Svými rozměry definuje nový svět - svět mezitřídních velikostních e😜ertů. Emoční třída je pak jednoznačnou třídou střední. Zbývá tedy otázka, zda v dané (mezi)třídě padá, byť jen do teoretické úvahy, něco jiného, než nová Octavia. Pohled na tuto věc směruji jednoznačně ve prospěch Octavie. Možná se mi na diskusi pokusíš vysvětlit, že se mýlím. Nemýlím, můžeš mi věřit.

Dnes velmi upřímně - BRAVO ŠKODA :yes: :-!
3_diamanty
no ja som popravde dizajnom sklamany... O2 bola jasne zivocisnejsia krajsia emotinejsia ako tato chladna stroha O3 ktora je uz viac audinou ako skodovkou.... z O2 vyzaroval usmev a elegancia ktoru mala O2 na rozdavanie.. tato chladna hranata O3 nevyvola ani usmev a elegancia je cuzdzim pojmom.... je to uz len take strohe nudne tucvote hranate auto ako kazde ine koncernove priblizovadlo... mna osobne dizajn velmi sklamal.. uz aj lowendovy rapid vyzera emotivnejsie a vyvazenejsie a krajsie... a pritom to tiez nie je ziadny krasavec... 😉

toto sa mi paci viac [odkaz] ako toto: [odkaz]
XTad
Bez hagusu to neslusi skoro zadnemu kombiku.
M6-MZR
nova octavia je sracka... :no: :no: :no:
KANKUNEN
Tvrdé plasty, vzadu trubka, kufr křivý jako oraniště [odkaz] jsem zvědav co zkusí příště.
Klaudius
Zaujímavé, že schod po sklopení operadiel nejak nikomu nevadí... Alebo vadí, len som to nepostrehol?
random.jitter
Ty jo, zase slovní průjem. 410 slov - to je útok na světový rekord v tom, jak vyjádřit "*" co nejvíce slovy.
Makovnik
Uz sa v tych svojich notorickych koncernovych vystrekoch radosti opakujes.
Mal by si si vymysliet nove prirovnania a uletene privlastky, tu publikove uz zacinaju byt otrepane, klisovite a je to nuda.
Michal Stehnij
Zkus nějaká jiná přirovnání, ten vixlajvantový ubrus a konvalinky začínají být trochu omšelé. 😉
Iv8
Vem si 3 dospěláky, naplň megakufr a zkus si zajet do Chorvatska po stará trase (mimo dálnici). Ušetříš spoustu peněz za mýtné a 3 dny si užiješ klenotu designu a techniky, než budeš u moře.
silversurfer
Tak koukám,,že oba v 1.8tsi stojí prakticky stejně. Zajímavé. Pokud by jeden šel na cca 550tis tak to je super koupě😉
.Rambousek.
"Síla Octavia je v dražších specifikacích, kdy dokáže výhodně nabídnout výbavu, prostor a výkon na úrovni kombi vyššího segmentu."

"konkrétní kousek byl v prostřední výbavě Ambition (429.900,-) a k ní přidal příplatky za asi 150 tisíc."

Pane Vaverko, Vy nevíte, kolik PŘESNĚ stojí testované auto? Je to "asi 150 tisíc", nebo je to asi víc? Já si tedy zkusmo nacvakal v konfigurátoru jen to, co vidím z fotek (tedy dost možná ne všechno) a příplatky mi vyšly i tak na Kč 224.200, celková cena pak 667.300,--.

Asi máte pravdu, tohle je opravdu SÍLA. Sice chápu, že auto pohání motorářský zázrak, který se za řehotu 86 plnokrevných koní neztrácí na bavorské dálnici ani v serpentýnách Tyrolska (ehm, existuje dnes auto s horším poměrem kg na koně?), ale přece mi vrtá hlavou drobná, droboučká pochybnost. Nebyl by docela dobrý nápad ty peníze vysázet za větší, pohodlnější i podvozkově celkově vyspělejší auta jako jsou Mazda6, Mondeo, i40,... Samozřejmě nesmí vadit, že tahle auta budou v dané ceně - se svými +70-90 koni a šestikvaltem navíc - zbytečně rychlá a v Bavorsku a Tyrolích způsobí tornádo po dálnicích a horách >😁 .

Nemůžu dospat, až tyhle nádhery zaplaví levé pruhy našich dálnic.
Shr3k
No a to je ten problém, budou totiž zbytečně přemotorovaná, stejně jako BMW 330d... 😉
Hammunasakra
vrkuboy
Auto o celkové hmotnosti při plném zatížení 1775kg a 63kW?! To musí být k uzoufání otravná jízda. Ono i se základní pohotovostní hmotností 1225kg to nebude nic moc. Vlastním automobil s motorem o výkonu 74kW a pohotovostní hmotností téměř 1000kg a musím říct jak do toho sednou 4 osoby + menší náklad tak je z toho líná lemra a to i navzdory tomu, že měl tento vůz štěstí a byl obdařen šestikvaltem. Nemluvě o tom co se stane když se zapne klima. U Octavie s pětirychlostní převodovkou to musí být doslova utrpení svatého Šebestiána. Jednoduše takto slabý motor do vozu typu Octavie nepatří. Nepopírám kvality tohoto motoru... ve Fabii budiš eventuelně v Citigo to by mohla být i celkem zábava, ale Octavie to tedy ne. Horní testovaná konfigurace je naprosto mimo. Troufám si tvrdit, že počty prodaných vozů s touto konfigurací budou rovny počtu vyrobených "novinářských" vozů. Škoda není Bentley a jistě mají na skladě smysluplnější konfiguraci, která nebude odpovídat životu v jednom z paralelních vesmírů.

No a nyní dotaz na redakci. Dočkáme se v brzké době testu základní verze s tímto motorem? Na tento test jistě čeká větší množství potencionálních koupě chtivých jedinců než na test TSI 63kW v plné polní.
ybalgin
vrkuboyi, srovnávej srovnatelné. Když porovnáváš motory podle maximálního výkonu, tak je slušné porovnávat motory se stejnou charakteristikou - tj. benzínovou atmosféru s benzínovou atmosférou, nebo tdi s tdi atp. Přestože má 1.2 TSI vrchol na 63 kW, v nižších otáčkách se bude chovat ÚPLNĚ jinak než tvůj 74kW (předpokládám že máš atmosféru). Rozdíl ale člověk nezjistí, dokud se nesveze. Do té doby se do toho motoru bude kopat a kopat... .

Tady https😐/media.skoda-auto.com/en/_layouts… je třeba vidět, že při 2000 ot/min máš u 1.2 TSI cca 33 kW
U atmosféry [odkaz] (exemplárně třeba 1.6 74kw od fordu) má při 2000 ot/min 26 kW.
Při vyšších otáčkách se situace samozřejmě obrací...
vrkuboy
Toto samozřejmě vím 😉 Každopádně 1,2 TSI je takové semi-turbo tedy přeplňovaný benzínový motor nízkým plnícím tlakem. Turbo zde supluje to co bylo "ubráno" na objemu a přidává bonus v podobě vyššího kroutícího momentu v nízkých otáčkách. I tak si nemyslím, že by 160Nm byť ve slušném rozsahu otáček bylo pro Octavii dost, spíše to považuji za naprostý podprůměr.
ybalgin
No a asi nejvíc záleží na tom co člověk považuje za "průměrné". Každopádně mě 1.2 TSI 63kW příjemně překvapil (i když přiznávám - ne v octavii ale v roomsteru.)
vrkuboy
S Roomsterem jsem nejel tak nemůžu soudit, ale váhově bude nejspíš na úrovni Octavie. Ve Fabii je to poměrně příjemný společník. A 77kW verze už je prakticky bez připomínek :yes: U Octy považuji za ideál 1,4TSI s 6-ti rychlostní převodovkou. :yes:
Autoservis
Jde o točivý moment ne o výkon. 160 Nm od 1500 do 3500 otáček je slušná hodnota. U mé 100 koňovky je vrchol 145 Nm ve 3800 ;-\
vrkuboy
To jsi na tom ještě dobře 😄 moje má 131Nm při 4250.
Ondris
A moje má 126 Nm při 4400 rpm >😒] Ale když se to roztočí, Fábina maže moc pěkně.
vrkuboy
Fábia je lehoučká 😉 jede s tím hezky (osobní zkušenost) To moje Panda s tím taký lítá jak utržená ze řetězu (do momentu než do toho sednou 4 a pustí se klima), ale se stejným motorem například ve Fiatu Bravo bych s nadšením nejezdil. 😄
Left
Vždyť Fábie je skoro stejně těžká jako O3...
vrkuboy
100kg není málo, nemluvě o tom, že Fábie jezdí na "žiletkách"... ty "salámy" na O3 budou mít vyšší valivý odpor, širší stavba karoserie vetší odpor vzduchu...
ybalgin
vždycky jde o výkon. Když někdo demonstruje točivý moment konstantní již od ... ot/min, tak se ti snaží říct, že už v nízkých otáčkách máš dost výkonu
Autoservis
Ne snaží se ti říct že už v nízkých otáčkách máš již dost krouťáku jelikož vrchol výkonu můžeš mít třeba až ve 4000 kdež to krouťák již od 1500 otáček.... motor s výkonem 220 kw a krouťákem 130 Nm by byl hezký louda. ;-\
_MT_
Točivý moment se mění na převodovce. Takže skutečně jde o to, že i v nízkých otáčkách zvládne motor odvést slušnou porci práce.
Autoservis
Máš li vrchol krouťáku kolem 3500 ot./min je ti to při rozjezdu k ničemu s tím převodovka nic neudělá a převodovka hlavně s krouťákem nic nedělá maximální je pořád stejný má jen určitý průběh při určitých otáčkách. Převodovka pouze mění poměr vstupních a výstupních otáček. V případě že máš vrchol ve od 1500 do 3500 využiješ jej dřív a efektivněji to je vše vše.
_MT_
>😁 Samozřejmě, že převodovka mění točivý moment, tedy sílu. Jeden ze základních fyzikálních principů. Co se nemění, je odvedená práce (pomíjím ztráty v ústrojí, samozřejmě). Když snížíš otáčky, tak ti vzroste síla. Na jedničku máš na kolech hodně momentu. Na utržení kol typicky nepotřebuješ maximum, takže je ho více než dost na rychlý rozjezd.
Autoservis
Ano mění se poměr vstupních a výstupních otáček. Krouťák motoru je na 2° ve 3000 ot./min stejný jak na 3°ve 3000 ot./min 😉
_MT_
Ale tebe zajímá moment na kolech, kola ženou auto dopředu. 130 Nm na klice neznamená, že auto bude louda. 220 kW je 220 kW, jen budeš potřebovat vhodnou převodovku.
tesnav
Samozrejme. A co je pri kazdodennim normalnim jezdeni uzitecnejsi? Rozdil 30 % vykonu v otackach 1800-3500, kde se pohybuji 98% casu, nebo tentyz v 5000-6000 ot., kam se podivam vyjimecne?
vrkuboy
Hloupost! V reálném světě je hodnota kroutícího momentu daleko podstatnějším údajem než výkon.
_MT_
Ovšem na kole, ne na klice.
-------
1,6TDI 77kW má 250Nm zrychlení 0-100 km/h [s] 12,3 :no:
1,2TSI 63kW má 160Nm zrychlení 0-100 km/h [s] 12,2 :yes😒br />
2,0TDI 110kW má 320Nm zrychlení 0-100 km/h [s] 8,6 :no:
1,8TSI 132kW má 250Nm zrychlení 0-100 km/h [s] 7,4 :yes:
vrkuboy
Reálný svět není o sprintování, ale více o pružném zrychlení. Moje auto udělá 100 za nějakých 9s, ale i tak věřím že v pružnosti by ho ta 1,6TDI zesměšnila navzdory tomu že udělá 100 o 3s pomaleji.
-------
Spolehlivost dieselového motoru u osobního vozu je diskutabilní.
Zjednodušeně řečeno, točivý moment je to, co vás při rozjezdu "vtáhne" do sedačky. Pokud se podíváme na dvě identické vozy stejného obsahu, počtu válců a použití turba, VŽDY bude mít vyšší výkon benzínový motor. Proto také logicky 1-2 litry vyšší spotřebu paliva. Točivý moment je ale vyšší u dieselového motoru, proto je vhodný do traktoru nebo kamionu >😁 .
_MT_
Vyšší špičkový výkon nemá nic společného s aktuální spotřebou. Benzínu spotřebuješ více, protože naftové motory bývají o něco účinnější (obzvláště v určitých režimech) a hlavně nafta má vyšší výhřevnost na litr.
_MT_
To je právě o dostupném výkonu v daných otáčkách. Cestovní rychlost a převod ti dají otáčky. Z otáček víš dostupný výkon (točivý moment na klice) a přes převod tedy i to, jaký moment můžeš dostat na kolo.
mikesh
Máš to špatně, 1.6tdi 77kW to ma za 11.0s, 66kW za 12.3
-------
Promiň :yes: , já poupravil 1.6tdi 66kW za 12.3s :no:
1,2TSI :yes:
tesnav
Výkon a kroutící moment jsou přímo závislé veličiny. Čili podstatný je jen průběh, a je jedno, o které křivce se bavíme.
KubikCv
základní modely jak octavie tak rapidu jsou tu jen pro ty největší masochisty.Základní motory budiž,ale ta výbava.Jak octa tak rapid jsou v základu k uzoufání.Nuda,šeď a čerň plastů.Interiér se mi tvarově líbí,ale po usednutí do základního rapida si připadám jak ve funebráckém voze.Tady je opravdu vidět,že Škoda spoléhá na to,že zákazníci budou chtít minimálně střední výbavu
vrkuboy
Jako služební lítačka, proč ne. Neviděl bych ve strohém interiéru problém a dokonce pro pohyb po městě bych neviděl problém i v předmětném motoru, ale za hranice města bych se s tímto motorem dostat nechtěl. Nepochybuju o tom, že bez problémů dosahuje max. povolených rychlostí a že je schopen tuto rychlost udržet, ale ta jízdní dynamika bude tragická. Měl sem tu čest se slabší 1,2 TSI ve Fábii a nijak neoslnila, ale zároveň to nebyla žádná tragédie... pro takový vůz ideální motorizace, ale pro Octavii nikoliv!
KubikCv
I služebka většinou není v základní výbavě.Mně se strohost líbí,ale o kolik může zdražit auto chromovaná klička dveří? Základní výbava = strašně ponurý interiér a to je velká škoda.Stačí opravdu prostřední výbava + metla + alu a Rapid vypadá úplně jinak,ale to je záměr Škody...stejně jako kdysi Mercedes dával k nižším výbavám sice alu kola,ale tak ošklivá,téměř ve tvaru plechových disků. Pokud si u Škody člověk zvolí prostřední výbavu + slušnější motor,už to není takové cenové terno.Myslím,že Rapidu tolik nezatopí Logan jako spíš C-Elyséé/ P 301
tesnav
A myslite si, ze ta k uzoufani otravna jizda se nejak bude lisit treba od statisicu Fabii s motory od 37 do 59kW (drtiva vetsina prodanych) nebo treba OI 1.9 TDi 66kW, nemluve o SDi, 1.6MPi 55kW nebo 1.4 16V 55/59kW?

Jedna se o naprosto zakladni, elektronicky tezce priduseny motor, ktery ale nabizi obdobne svezeni, jako klasicka a dnes jiz legendarni 1.6-ka 74/75kW, ktera rozhodne nebyla brana jako podprumerna motorizace.

A jak pise i kolega, u motoru neni dulezity jen maximalni vykon, ale take jeho prubeh. A ten ma ve strednich otackach i tenhle "zaklad" lepsi nez vetsina atmosferickych sestnactek.A silnejsi, stale nijak extremne vyhonena 77kW verze, je v tomto srovnatelna uz se solidni osmnactkou.
vrkuboy
U Fabie která není zrovna korábem na dlouhé trasy a pohybující se po městě, případně na periferii měst bych se základním motorem problém neměl, ať už je jakýkoliv. U vozu typu Octavie už to jako problém vidím. Na cestu na dovolenou to zrovna ideál není. Ale jak říkám jde o to k jakému účelu bude auto sloužit, respektive v jakém silničním režimu se bude pohybovat. Ve městě proč ne... věřím že by na semaforech trochu potrápila spoustu aut.
KubikCv
kolik naklepe 1.9 SDi nebo klasická OHV 1.4 MPi kilometrů bez problémů? V pohodě půl milionu.
Ono chce taky sledovat poměr výkon/váha.
Třeba 1.0 MPi 37kW v Ibize ročník 2000 jede hezky,protože je to lehké a dobře zpřevodované auto.

Octavii kombi bude každý brát jako rodinné auto (pokud to není služebka).To znamená obsazení 2+2 a náklad a jednou za rok dovolená v Chorvatsku.
TSi je pro každého který počítá s autem na delší dobu docela strašák.Nejen životnost turba,ale také složitost celého systému který se odrazí na ceně servisu.
tesnav
I když někdo bere jakékoliv auto jako rodinné, tak to rozhodně neznamená, že neustále jezdí naložený po střechu, ale takové zatížení je obvykle po zlomek času využití auta. A proto taky automobilky nabízí paletu motorů, která u OIII sahá od diskutovaných 63kW až po 162kW, aby si ten, co jezdí případně trvale naložený, mohl vybrat ...

A ohledně životnosti turba nebo složitosti systému skutečně nevím, protže přestože s tímto typem motoru jezdím přes 13 let služebně i soukromě, tak doposud v mém okolí nikdo neměl na benzínovém motoru jakoukoliv závadu, která by nějak souvisela s turbem, které je mj. dnes už úplně spotřebním zbožím. A u soukromého nájezdu, který je česku někde okolo 12tkm ročně jsou diskuze o životnosti jakéhokoliv nového auta při normálním slušném zacházení bezpředmětné.
Shr3k
Spousta VWans včetně testéra VWaverky ti poví, že přece nejde o koně, jde o krouťák vocpoda, který má TSi přece ultra vysoký. 😉 (...a zapomenou, že auta mají kvůli tomu různě odstupňované převodovky).
Hammunasakra
...kdo by na podobnou váhu chtěl třeba 3litrový 6tiválec, to by bylo ZBYTEČNĚ MOC 😉
vrkuboy
Nebylo 😉 taková atmosférická V6 to by byl šepot květin 😄 Nakonec i koncern nabízel VR6 už v Golfu Mk.III. Dnešní zvrácená doba takovým motorům bohužel nepřeje. ;-\
Hammunasakra
To (ode mne) byla IRONIE (a narážka na autorův ABSURDNÍ závěr testu BMW 330d 😉
PS: Ano atmosferickou V6 jsem měla ještě v minulém voze - opravdu VELKÁ škoda že takové motory už "nechceme" - a o mlátících a odskakujících torzních příčkách a motůrcích 1.2 píšeme že jsou "fantastické" = opravdu "zVWrácená doba" ;-\
...ENZO...
Zepředu, zboku, zezadu ... prostě ať se dívám z jakéhokoliv úhlu pohledu, nová Octa se mi líbí. Samozřejmě krásy Opelu Astra Caravan Octa nedosahuje, rozhodně ale patří k tomu nejhezčímu, co se dá v dané třídě koupit.

Snad se prodeje ještě zvednou, a Opel chytí druhý dech a lidé v Česku si už konečně uvědomí, že Opel vyrábí kvalitní, pohledná, bezpečná a bohatě vybavená auta za supr ceny. Fakt nechápu, co vám tato značka provedla, že se vaší zásluhou drží až ve druhé desítce prodejů za první čtvrtletí. Bývaly časy, kdy se společně s Fordem jednalo o nejúspěšnější zahraniční značky - to byla radost pročítat statistiky prodejů.

😄
Maranello
Spotřeba, spotřeba, spotřeba......u Opelů největší minus. Uvažoval jsem o koupi Insignie, pravda trochu výkonnější, benzinové, ale její spotřeba jak při klidné jízdě, tak při svižné je naprosto hrůzná. Tak jsem si řekl, dobrá...zkusíš diesela.... ovšem tak nekultivovaný motor jsem už dlouho neslyšel, zpřevodování děsné, zvednout to z nižších otáček je problematické, kulisa řazení...žádná sláva. Asi daň za 1700 kg.
Ondris
Kombík je opravdu krásné auto, ale 650 tisíc za udýchanou dvanáctistovku je opravdu moc.
Tam teď není co řešit, konkurence za stejné peníze umí dát krásný P508, skvělé Mondeo, motokárovou Lagunu nebo třeba zajímavého Avensise.

Ona to umí i Škoda, teď mám v mailu nabídku na skladového Supa 2.0 TDI DSG za 605 tisíc...

Holt budem muset čekat, však ony ty ceny spadnou. 😄
-------
Má smysl to koupit?
Tam vidím smysl diesel jedině u aut, co tahají něco těžké, kvůli jen točivého momentu.

Neuvedl jsem další nedostatky, které mně osobně nevadí (škodlivé částice a traktorový zvuk) 😉
vrkuboy
Jako nový vůz určitě smysl má 😉 Já spíš nechápu jedince kteří jdou do olítaného TDI... ta hrozba výměný DPF, turba, vstřiků a všech těch fičur aby ten motor vůbec jel na úrovni turbobenzínu je poměrně velkým strašákem. U kombíku si myslím, že je nafťák možná i lepší volbou pokud majitel hodlá využívat nosnosti vozu na delších trasách. Tedy proč ne... za předpokladu že bude mít odhlučnění přední kapoty. >😒]
-------
Tak :yes: jestliže kdo koupí diesel a tak bude prodej dieselových motorů stoupá >😁 !!
Takže já mám osobní velice dobrou zkušenost, že diesely mi prostě z mnoha důvodů nevyhovují 😉 .

PS:- Osobně mám raději benzinové motory :yes:
martindr
Chcel by som sa spytat, z akeho zastupenia je ten pan Vaverka a aku poziciu v automobilke Skoda ma.

Dakujem.
KubikCv
Redaktor je prostě Simply Clever >😁
ml_ml_ml
Je to kombi za 365 tis., ale vlastně stojí 429tis. Bravo, Lukáši, skvělý článek. Ještě bych test ale doplnil o video s vašimi pověstnými drifty, tentokrtát místo v Subaru v nové Octávce v "základní" konfiguraci!
Hammunasakra
..ono vlastně stojí 600.000 kč, ale to jen "přibližně" - přesnou cenu autor raději (? 😉 ) NEuvádí - jen "naznačuje", že (Octavia s nejslabším motorem a střední výbavou) to je tak nějak "ca za 600 t." 😄
PS: Mám takový dojem že (např.) Infiniti M (prémiová VYŠŠÍ STŘEDNÍ) s plnou výbavou (!) je akčně nabízen za 999 t. (pravda bez daně, ale s naftovým V6 a 7mi stupňovým automatem :yes: 😄
Frantizsekk
Tak nam to hezky zacalo, na uvod par vet o Octavce, simply clever, 1.2 tsi a najednou konec. Zrovna, kdyz mel pan Vaverka zacit neco mluvit o aute samotnem. Ano, po silnicich jich budou jezdit tisice a my v nich, ale zatim jeste nikdo, ze 😄 Tak by jsme radi neco o tom slyseli.

Mila redakce, nebojte se nastrihat klidne 5-10 minut o jednom konkretnim aute. Kdo si to video pusti, vydrzi koukat az do konce- protoze ho to zajímá. I ta reklama ma vetsi smysl a ucinnost, nez pred 2,5 minutama mileho prekvapeni se skrabkou. Do magazinu pak nakou shrnovacku, at to odsejpa, proc ne.
Left
Souhlas. V tom je potenciál.
Left
Dobrý večer, pane redaktore.

Věřte nebo ne, ale nebudu Vás kritizovat. Ostatně Vám to ani nezávidím, protože některá kritika je naprosto neoprávněná a často se jedná jen o nějaké výkřiky místních "znalců" do prázdna.
Mám otázku ohledně příplatkové mezipodlahy. Přestože se ztratí možnost "síťového programu", tak bych stále preferoval O3 combi s touto mezipodlahou. Jde o to, že se vytvoří rovná plocha (ve vztahu k zadním sedadlům) a v nouzových případech by se tedy v O3 combi mělo dát přespat. Problém je v tom, že ta mezipodlaha na základě Vašich fotek působí jako z nějaké dřevotřísky (úspora hmotnosti?) a tedy i dosti "fórově". Z jakého je tedy materiálu? Chtěl bych se také zeptat, jestli je tedy dostatečně bytelná, aby se pod člověkem (či dvěma 😄 ) nepropadla. Druhou otázkou je, jestli, když pod ní nemáte třeba střeští lišty, ji lze posadit o několik cm níž, jako kdyby tam žádná mezipodlaha nebyla.

Díky za odpovědi a přeji hodně zdraví.
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Dobrý den, děkuji za vstřícnou reakci a pokusím se na Vaši otázku odpovědět. Stříbrné auto [odkaz] není vybavené "mezipodlahou", má síťový program a tzv. oboustranný koberec. Pod ním je ještě kryt podlahy a rezervy, který má právě ten "dřevotřískový" spodek. Stejně by to mělo vypadat i v autě s mezipodlahou, což je to červené na oficiálních fotkách (tato [odkaz] a následující), nad tím by ale měla být ta polohovatelná mezipodlaha. Její nosnost snad bude znát prodejce nebo by měla být uvedená v příručce k autu.
Shr3k
a už se nedivím, že máme u nás ty bílé pruhy tak rychle vygumované. Některým jedincům zdá se polovina vozovky nestačí - a nebo jsou shnilí zakroutit volantem.
Klaudius
"Díky modulární technice MQB se prostor pro posádku zvětšil ještě výrazněji než vnější rozměry..."

Tak k tomuto by som prosil vysvetlenie.
MBQ bola vytvorená len a jedine na úsporu nákladov pri vývoji.
MBQ je modulárna platforma, t.j. jej rozmery možno v určtých dimenzách meniť a prispôsobiť danému modelu auta.
MBQ je platforma, zhruba povedané podlahová plošina.

Takže ma zaujíma AKO modulárna technika MBQ prispela k priestoru pre posádku, a navyše tak výrazne?
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Tak už jen samotný fakt, že se rozvor proti celkové délce prodloužil o 18 mm - díky novým motorům se sjednocenou zástavbou. Zástavbová délka agregátu v podélném směru (tedy napříč motorem) se zkrátila o 50 mm, nosníky z vysokopevnostní oceli zaberou méně prostoru atd. Pár dalších informací máme tady [odkaz]
Klaudius
Takže de facto dáva k dispozícii väčší pôdorys kabíny, ak tomu správne rozumiem.
O.K., dík za objasnenie.
Iv8
"od června budou v nabídce i elektricky ovládané páté dveře, které dosud v kompaktním kombi nikdo nenabídl"
Tak je to předražený kompaktní kombík nebo super kára střední třídy ?
" při obsazení třemi osobami a zavazadly dokázala i v těch nejprudších kopcích alespoň udržet rychlost"
Takže ve čtyřech osobách budeš brzdou provozu ?
"velkým překvapením se stal podvozek. Jeho limity dalece převyšují možnosti tohoto motoru"
U silnější motorizace to bude jak ? Bude rovnocenný nebo nebude stíhat ?
"navíc se zlepšila směrová stabilita při rychlé jízdě přímým směrem"
V porovnání s čím ?
Z textu o porovnání podvozků Combi / Liftback vyplývá, že koupě Liftbacku s výkonější motorizací je sebevražda ?
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
- zařaďte si ji, kam chcete, faktem je, že v nižší střední třídě se to ozatím nenabízí
- jeli jsme ve třech a ne ve čtyřech, tím je dané, co můžu napsat, že jsme vyzkoušeli
- o silnější motorizaci můžu psát tehdy, až ji vyzkouším
- jako vždy, vyplývá to, co řečeno je, a ne to, co řečeno není. Nevím, z čeho dokážete vyvodit, že specifikace se silnějším motorem by měla mít horší podvozek. Když je u nějakého auta rozdíl, tak to bývá přesně naopak.
Iv8
V čem bude podvozek u silnějších motorizací (mimo ty s víceprvkem) jiný než v základu ? Moje poznámka vyjadřuje obavu, zda bude alespoň rovnocenným partnerem.
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Komponenty podvozku (a tím opravdu nemyslím jen nápravnici a ramena) nejsou pro všechny motorizace stejné. Navíc vyvozovat z toho, že základní motor má perfektní podvozek, závěr, že ty silnější ho budou naopak mít hodně špatný, mně přijde dost přitažené za vlasy, až prvoplánově zaujaté.
Iv8
Děkuji za odpověď. Ne, nejsem prvoplánově zaujatý, to je spíš slovo "perfektní."
S testovaným motorem jsem nejel, takže čerpám z vašeho testu/textu.
Hammunasakra
Zcela NEzaujatě opakuji info, že PERFEKTNÍ podvozek Octavie bude zcela PŘELADĚN a aby se vyřešila KRITIKA na jeho funkčnost i zvukový "doprovod" jízdy - a to od 23. týdne 😉
Jaros71
Zdravím..myslím,že 1.2 TSI je fakt dost slabý motor na Octavii!! Do Fabie OK.
Máme firemní Touran 1.4 TSI 103kw a ten motor je tak akorát..když je auto naložené lidma..
Dále si myslím,že bez víceprvkové zadní nápravy se naloženou O III pojede pěkně blbě.
Proto taky VW do Golfu 2.0 TDI dává multilink!!!
Rozdíl je obrovský!!!!
Jediná dobrá volba O III tak nyní je 4*4..a to si vemu raději nový Golf Variant.. 😉
Iv8
Díky za podporu. Když už se nebudu vracet k podvozku, tak si nedokážu představit, jak v etalonu rodinných vozů s tímto motorem ve čtyřech a naložený na dovolenou si plánuji předjetí kamionu v kopci tak, abych nejel domů v cínové rakvi. Ono v dnešním provozu je to i s o řád výkonějším motorem někdy adrenalin.
Shr3k
Jsem podobného názoru. Auto podobné velikosti a nosnosti, jako je Octavia III Combi, se s 1.2 TSI 63 kW může možná zdát "svižné" při obsazení jedním člověkem, "přiměřené" při obsazení třemi lidmi nevelkého vzrůstu, ale definitivně daleko za hranicí svých možností při plném naložení. Tady se pak nabízí otázka, proč a kam kupovat kombík pyšnící se mega kufrem (měřeno bez podlahy) se 63 kW, když jej nemůžu naložit, aniž bych se stal brzdou provozu? To má smysl snad jen někde v Nizozemí.

Dle mého názoru je první reálně použitelná motorizace pro auto s 600 l kufrem a pro pět lidí někde kolem 100 kW, a je jedno, jestli to je atmosférický dvoulitrový benzín, dvoulitrový turbodiesel nebo 1,4 litrový turbobenzín. Nicméně osobně bych nešel do ničeho, co má pod 120 kW, právě pro případ předjíždění v současném provozu.
Iv8
Vytesat do kamene. Na ho.no je mi nízká spotřeba, když mám nervy na pochodu při každém předjíždění.
_MT_
Na počtu osob nezáleží, záleží na hmotnosti/ zatížení. Pokud to auto plně naložíš (je celkem jedno, jestli výbavou, lidmi, nebo zavazadly), bude mít tedy nějakých 1812 kg, tak nelze očekávat, že s ním tenhle základní prcek bude nějak cvičit. Bude to chtít silnější motor. 1,2 bude dobrá tak do příměstského provozu. Osobně bych to viděl na 1,8, pokud to auto hodláš využít a chtěl bys také předjíždět. 😄
Hammunasakra
Je to to co "se zrovna hodí" (bez legrace 😉
Iv8
MichalR
Dobrý den.

Výbava mi dle sedadel přijde jako Elegance a ne jako Ambition. Máte tam chybu nebo u předváděcích modelů používá Škoda jiná sedadla?
Shr3k
To jsou polokožená pro Ambition za příplatek 23500.
Shr3k
zkusmo jsem si nakonfiguroval testovaný kchár jen z toho, co vidím na fotkách😒br /> 5 500 KčStřešní nosič, černý
5 000 KčElektrické ovládání oken vpředu a vzadu
18 000 Kč"CLIMATRONIC" - dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací včetně kombi- filtru s aut. cirkulací a chlazenou schránkou u spolujezdce
24 500 KčNezávislé přídavné topení s dálkovým ovládáním
1 400 KčRezervní kolo ocelové (neplnohodnotné), zvedák vozu, klíč na kola
1 500 Kč"SIMPLY CLEVER"
1 000 KčMultifunkční kapsa
23 500 KčPotah sedadel kůže/látka
4 000 KčKomfortní telefonování s hlasovým ovládáním
10 900 KčVyhřívání předních a zadních sedadel
15 900 KčSOUND SYSTEM CANTON (8 reproduktorů, centrální reproduktor, externí zesilovač, subwoofer)
40 500 KčInfotainment navigační systém "COLUMBUS" s DAB a integrovanými mapovými podklady - Evropa a barevný "MAXI DOT"
5 300 Kč"LIGHT ASSISTANT" s "DAY LIGHT", osvětlení prostoru pro nohy vpředu a vzadu
27 500 KčBi-Xenon.světl.s AFS a s LED den. svícením, výsuv. integ.ostřik.světel a před. mlh.světl. černé s "CORNER"funkcí
17 000 KčPARKING ASSISTANT - parkovací senzory vpředu a vzadu (pro rádio Bolero a navi s detekcí jízdní dráhy)
11 000 KčTempomat
1 000 KčVnitřní zpětné zrcátko s aut. stmíváním
3 500 KčZadní světla s LED diodami
1 300 KčVkládané tkané koberce
no a s metalízou a 17" koly jsme na 678 400 Kč. 235 300 příplatek k základní 63 kW Ambition?
Iv8
Tak huráá do šourůmů, já raději půjdu du rumu.
Hammunasakra
Takže (skoro) 700.000 Kč za základní motor 1.2 a střední výbavu + "něco" k ní. VYNIKAJÍCÍ cena (na nejlevnější možnou konstrukci) :yes: :yes: :yes: 😄
Iv8
Jako tradičně to zachrání firmy, soudný soukromník do toho jít nemůže.
tesnav
A aut podobně jako u jiných výrobků platí jedno z (Murphyho?) pravidel, že ta poslední a nejméně používaná funkce je nejdražší.

A přesně tohle je obecným principem příplatkové výbavy. Sedadla kůže/látka za pomalu za cenu celokožené obývákové sedačky, navigační a sound systém za cenu, za kterou mám 3D plazmu 150cm i se solidním domácím kinem. Parking asistent nebo topení za cenu zahraniční dovolené. Asi opravdu existuje nějaká cílová skupina, pro kterou tyto položky mají takovou přidanou hodnotu, a která je ochotna to za ty prachy koupit ve věci, jejíž obecná životnost při větším používání je řádově 5 let.
nanni2
To je hezké,že se podařilo tak báječně naladit tu slavnou vlečenou nápravu u O3,že je tak bezpečná,až pan Vaverka se 1 uživatele ptá, zda nechce vozit rodinu bezpečně..A právě proto,že ji(skoro )všichni bezpečně vozit chceme , tak si O3 nekoupíme. A jak píše uživatel "Shr3k", dát 0,65 M za byť sluš
ně vybavenou základní verzi Combi se 63 kw a vlečenou nápravou je šílenost. A to je celý problém O III(a potažmo značky škoda).Regresi z víceprvku pokládám za nemístné šetření, také úspory v interiéru,jak zde zaznělo(nemohu posoudit) ,nejsou to pravé ořechové..Snad ta vlečená pro základní 63 kw benzin a 66 kw diesel kvůli výrazně nižší cenovce a "ceně od"(ale toto se příliš neokoná..
Já už bych tady taky tolik neřešil to 330 D se 190 kw, proč nemít třeba 225 kw..Ale pohlíženo prismatem úsporného rodinného vozu ...stačí asi 320 d.Jinak já věřím,že ten podvozek je špičkový a ani v řadě 1 špatný není(testoval jsem na letišti, na mokru)...
Hammunasakra
Ano - je "naladěna" tak báječně (u tak dlouhého vozu také mohli udělat alespoň nějakou její "vylepšenou" verzi - jako u OPELu - tady je opravdu jen "torzka" a NIC), že na základě stížností bude PODVOZEK PŘELADĚN (dány asi jiné tlumiče), neb funkčně i zvukově "NEVYHOVUJE" a vozy vyrobené od poloviny června (přesněji od 23. týdne) budou mít už JINÉ nastavení :yes: 😉
PS: Pohlíženo prismatem úsporného rodinného vozu má BMW 330d stejnou spotřebu jako Octavia 1.2 😄
Futurista
Souhlasím. Na podzim budu řešit auto pro rodinku a mám jasno. Jsem asi jinej, ale kašlu na velkej kufr (opravdu bych do OIII nalil tři 200l zahradní sudy plné vody???), kašlu na to, že nebudu IN, kašlu na to, co si pan VWavwerka myslí, ale já jdu do Megane grandtour 1,6 dCi 96 kW se zbytečným šestikvaltem. Jasně, dostanu slabej žravej motor, vzadu jen obyčejnou nápravu, kterou mi bohužel automobilka po negativních zkušenostech už nedoladí nějakýma jinýma tlumičema, budu mít malej kufr 524 litrů, budu mít francouzský auto, přeposilovaný řízení, strašně měkkej podvozek, co mě vyklopí v každý zatáčce, brzdy, který nejdou dávkovat, ale mě je to jedno. Vezmu full výbavu (parkovací kamera, auto dvouzonova klima, plno airbagů, navi, bixenony) a zaplatím 460 tisíc. A těch 200 tisíc, co mi zbyde, za ty budu pálit naftu a jezdit před autosalon škodovky, kde se budu dívat na ten megazázrak z Bolky, co s 63 kW lítá po alpských vršsích jako pírko, v plnym zatížení na dálnici žere 6 litrů a je naprosto bezpečný pro rodinu, protože je tuhá jako koza. Díííky... >😁
Shr3k
To máte podobné jako já, místo abych si připlácel za dvojitou podlahu v mega-kufru (měřeno škodováckými počty "až 610 litrů" mínus cca 85 litrů = cca 525 l reálně), radši si za stejnou cenu koupím auto, co už tu "dvojitou" podlahu má v sérii a má tedy "jen 522 litrů". Místo dieselového 110kW single VGT turba dostanu 129kW nonVGT biturbo, co má červenou čáru od 5500 a místo šestikvaltu DSG má sametový šestikvalt se zamykatelným měničem. Jen doufám, že to nebude na rozdíl od mého stávajícího 135kW manuálu příliš přemotorované. >😁
Hugi_77
Moc hezky napsané, snad jen těch 200t úspory bych investoval jinak 😄

Každopádně nová škodovka není žádný zázrak - včera jsem viděl první kombi v černé barvě a něco tak šeredného na 16" kolech jsem už dlouho neviděl.

Vzhledově bude OIII ke koukání jen v světlých odstínech na větších kolech, jízdně snad přijde zlepšení (snad?) po 23. týdnu kdy MB avizuje úpravu nastavení tlumičů, technicky se nejedná o žádný zázrak už od samotného uvedení a cenově...?

Podívejme se na věc realisticky - příštích minimálně 18 měsíců se v automobilovém průmyslu v Evropě nečeká nic šťastného a veselého. Extrémně sebevědomá cenovka půjde velmi rychle níže - jen si vzpomeňte jak padaly ceny OI a OII...

Takže kdyby mě někdo dneska donutil vybrat nižší střední v naftě, pravděpodobně zvolím Kiu Ceed 1.6CRDI Exclusive a i s pár drobnostma nejsem schopný překročit 480.000,- Kč. Tohle auto škodovka porazí snad jen velikostí kufru (papírově), zbytek bude maximálně na remízu.

Jsem opravdu zvědav, jak moc majitelů OII se po důkladném průzkumu OIII rozhodne pro změnu 😄
Futurista
Ceed kombi je moje druhá varianta. Ale nebudu skrývat, že mám hodně dobré známé v Rendlíku, takže jak cena, tak i servisky asi nebudou problém. Navíc 5 let záruka mi bude stačit. >😁 Ale hlavně, Renault se mi líbí a je strašně pohodlnej, a přitom bezpečnej, což pan VWavwerka asi nikdy nepochopí...
silversurfer
tak , proc ne, konce koncu vybava paradni a motor jakbysmet. ja kdysi o meganovi taky uvazoval, ale nakonec me odradilo malo mista pro cestujici vzadu.
Futurista
Málo místa vzadu já v Megane grandtour nepociťuju. 😄 Stále budu mít rozvor o 17 mm delší. >😁 Mám dvě děti, 9 a 5, takže toho místa je dostatek. Bude to můj třetí Megane a NIKDY jsem neřešil závadu. Na rozdíl od Octávek ve firmě... Že půjde o model, který za pár měsíců nahradí novej, mi nevadí. A za kolik ho za 6 let prodám, to fuckt neřeším... 😉

Nechápu, kam až škodovky porostou. Už mi to přijde spíš jako obluda, než auto... Převisy jak autobus, celej kombaj mi zezadu, nevím proč, silně připomíná tohle😒br /> [odkaz] vs [odkaz] >😁
schali
Hlavni devizou OIII budou podle me naftove motory. Kamos testoval 1.6TDi, novej nezajetej motor, prumerna spotreba byla podle PC 3,8-4 l/100 Km. Docela sme na to cumeli, naprosta parada vzhledem k tomu, že tenhle motor by mel stacit uplne kazdymu a ten kdo tomu bude chtit slapat koupi 2.0 a spotreba nebude o moc vyssi. Podle me budou tyhle motory top.
sgt
TOP? TDI sú neni top minimálne poslednú dekádu >😁
schali
Uznavam, ze je to porad chrochtak, ale v dane kategorii splni pozadavky vetsiny kupcu. Nejsem znalec, prosim o tip na nejaky naftovy motor od jineho vyrobce ve stejne kategorii s lepsi spotrebou a dynamikou.
Futurista
V kubatuře 1,6 litru je skoro všechna konkurence dál než VW... 1,6 dCi 96 kW je skvělej, HDI výborný, honda má novej motor, hlavně to jsou všechno 6ti kvalty... Nějakou představu se dočteš tady [odkaz] . Ta 1,6 TDi je už dost za zenitem, i když je to prý nový motor. A spotřeba??? No jestli někdo dokáže jezdit v průměru za 4 litry, je to umělec. I když každej Oktavista jezdí za 4, že... Hlavně v hospodě. Jo a Vwavwerka, ale ten to umí i s benzínem. 😄 Kamarád to teď dostal v Superbu. Už jen to, že je to 5ti kvalt, je dost tragický. S ním v autě je to utrpení, defenzivní jízda, pomalý rozjezdy... Ale pod 5 l ještě nešel... Proč myslíš, že tady nenajdeš srovnání naftových 1,6tek s 1,6 TDi??? I když zdejší redaktoři dokážou zázraky... Vždyť už jsem ten vtip o tom americkym a ruskym sprinterovi psal... >😁 A ten na redakci naprosto sedí.

Ve dvoulitrech už to takovej odstup není, ale zase francouzi obecně, co se týče nafty, motory uměj.
schali
Kamos nedokaze jezdit defenzivne, vetsinou jezdi jak hovado nebo normalne. Podotykam, ze se nejedna o zadne pohadky oktavistu, at povi nekdo kdo s tim motorem jel. Bud je ten kompl v okte spatne nastavenej(nevylucuji) a nebo ten jinej uspornejsi motor nemate😊. V tom aute(O2) byl predtim uplne stejnej, ale starsiho typu, zralo to podle compu asi 6 l.
Hammunasakra
1.6 TDi nebyl "konkurenceschopný trhák" (dokonce) ani v den (mimochodem oproti konkurenci ROKY opožděného) uvedení na trh.. 😉
PS: V 2litrových dieslech má "dramatický" NÁSKOK (odstup) BMW :yes: :yes: 😄
Hammunasakra
Formulace "splní požadavky většiny kupců" a TOP mezi dieslovými jednotkami 1.6 litru jsou dva HODNĚ VZDÁLENÉ pojmy.. 😄
... (a jen) s jedním z nich lze (v případě 1.6 TDi) SOUHLASIT 😉
dave19
Za tu cenu mám Mercedes třídy-B.
Shr3k
5 000 KčStřešní nosič, stříbrný
4 500 Kč"SUNSET"
4 200 KčMezipodlaha v zavazadlovém prostoru
3 500 KčVýsuvné integrované ostřikovače světlometů
47 000 KčPotah sedadel - kůže
3 000 KčMalý kožený paket (3 ramenný multifunkční kožený volant pro rádio, a telefon s řazením DSG převodovky)
16 000 KčInfotainment Navigační systém "AMUNDSEN" s mapovými podklady - Evropa
4 000 KčKomfortní telefonování s hlasovým ovládáním
6 000 KčEl. ovl., vyhřívaná a sklopná vnější zpětná zrcátka s automatickým stmíváním a osvětlením nástup. prostoru s pamětí
30 000 KčElektricky nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce - řidiče s pamětí
15 000 Kč"LANE ASSISTANT" - systém pro udržování vozu v jízdním pruhu vč. varování před nechtěným opuštěním jízdního pruhu
12 900 Kč"SOUND SYSTÉM CANTON" (8 reproduktorů, digitální equalizér, subwoofer), pro mezipodlahu v zavazadlovém prostoru
15 000 KčElegance plus
5 300 Kč"LIGHT ASSISTANT" s "DAY LIGHT", osvětlení prostoru pro nohy vpředu a vzadu
27 500 KčBi-Xenon.světl.s AFS a s LED den. svícením, výsuv. integ.ostřik.světel a před. mlh.světl. černé s "CORNER"funkcí
3 500 Kč"INTELLIGENT LIGHT ASSISTANT" - automatické přepínání dálkových a potkávacích světel
5 000 KčSíťová dělící stěna
4 500 KčChrompaket
a 18" kola a metalíza, výbava za 215 400 Kč celkem tedy 903 500 Kč ( [odkaz] ).

vs.

879 800 Kč (Revolution, metalíza, TomTom navi)
RWD
Cenu nechci rozporovat, ale nevím proč tam máš např. 18" kola které u 6ky objednat v konfigurátoru nelze (jen 17") a nebo elektricky ovládané sedadlo řidiče a spolujezdce s pamětí - BTW: tato funkce mimojiné také jde spárovat s klíčkem, jinak do paměti si uživatel nastaví nejenom polohu sedadla, ale taky zrcátek, vč. aut. sklápění zrcátek při couvání atd.. U mazdy jsem ani sedačky s pamětí nezaznamenal jako možnost..?

Ovšem co nevím, tak jestli už mazda umí česky v PP nebo alespoň v navigaci? Rozumí vytáčení hlasem přes HF v češtině? Mluví na mě česky? Jen se tak ptám protože to nevím... někomu to nemusí vadit
Shr3k
Protože výbava Revolution = kola tedy ne 18", ale 19" (profil 225/45/19) a elektricky ovládaná sedadla (řidič samozřejmě s pamětí, tuším tři profily). TomTom u Mazdy mluví česky (známé TomTom hlasy), aktualizace map 4x ročně, služby Live vestavěny.

Češtinu v palubním počítači a při obsluze rádia s bluetooth osobně oželím a smířím se s angličtinou, za to ocením 19 kW, 100 Nm a 1000 použitelných ot/min navíc, o cca 15 cm delší auto a o 7 cm delší rozvor, nehledě na multilink vzadu, adaptabilní tempomat s radarem za emblémem v přední masce v sérii (to jsem u Octavie nenakonfiguroval - Front Assistant za 9000 Kč tam v konfigurátoru dát nejde) a radar na sledování mrtvého úhlu, což je asi tak nejužitečnější záležitost ze všech těch asistentů a osobně bych nemusel mít ani adaptabilní tempomat (rád obsluhuji sám), ani přepínání dálkových (rád přepínám sám).
Hammunasakra
Což je velmi ale Velmi opravdu VELMI snadná volba :yes: 😄
Invert
VELMI snadná volba - beru Octavii všema deseti. Proč brát Japonce? Octavia je mnohem prostornější, má lepší motory, o kvalitě zpracování ani nemluvě. Hergot lidi, vzpamatujte se, nesuďte auto podle ceny, jeďte po kvalitě. Peugeot, Renault? Ani omylem, bych se bál, že se mi rozsype cestou do servisu. Beru Octavii, jelikož je to osvědčený kus techniky. A Kylie, neříkej, ž e není, sám jsem si to hodněkrát vyzkoušel... >😒]
Shr3k
Vy jste to měřil? Lepším motorem myslíte 2.0 TDI? Kvalita zpracování, jakože např. komplet plastikové dveře, nebo poruchové TSI, TDI a DSG? 😉
Hammunasakra
Ano, Mazda VLÁDNE tabulkám spolehlivosti na 100 (i více) tisíc kilometrů AutoBild(u) 😉
Plus bude i PROSTORnější a s LEPŠÍMI motory 😉
Soudím též vozy dle kvality (ale i ceny) = ocituji vám závěr dlouhodobého testu C5 2.0 HDi 120 kW😒br /> "S Citroën C5 jsme se loučili NEradi. Kdoví zda ještě někdy někdo bude za takové peníze nabízet tak velkoryse postavené auto" :yes: 😄
Futurista
Tak pomalu si odškrtávám všechny varianty na téma Megastar Octavia III. Už jsme tady měli testy snad všech motorizací verze liftback, už najíždíme na druhý poločas ve stejném složení, akorát kombi, ale jedna varianta, KTEROU ZDE PAN VWAVWERKA SLIBOVAL, stále chybí... OIII 1,2 TSI 63 kW V ZÁKLADU!!! I když je mi jasný, že to auto nebude mít slabou stránku... Možná by nebylo špatný vypsat kurzy, zda se dočkáme, nebo ne. Ono je hezký udělat si výlet do Bavor nebo do Portugalska, a tam se kochat plně vybavenym autem, který má primární zaměření na novinářský prezentace. Ale zkusit holátko, který fakt bude stát těch 350 tisíc, do toho se asi nikomu nechce... Ono koukat na šedou palubku bez navigace, to by byl psí kus... Tak jsem žvědavej...
tesnav
A jaky je rozdil v uzitne hodnote auta tzv. v plne palbe a toho holatka? Vse zasadni je naprosto stejne - prostor, motor, podvozek a brzdy, jizdni vlastnosti a dynamika. To, ze se tam naseka spousta dodatecnych zbytecnosti a pichovin, ktere holt nekdo potrebuje a je ochoten draze zaplatit je pak vec druha, ale jsou to jen podruzne a nepodstatne veci.
Carbone
By ma zaujimala zivotnost tohoto predimenzovaneho motora. Cas ukaze.
tesnav
A co vidite na motoru o litrovem vykonu 52kW, tzn. mensim, nez dnesni bezna atmosfera, tak hrozne predimenzovaneho?
Carbone
Nehovorim ze hrozne predimenzovany, ale bezna atmosfera 1.2 by oktavku nerozhybala na stovku za 12 sekund a nesla by 180 km/h a bola by montovana do oktavii. Mozno si pamatate ked montovali do prvych oktavii stare 1.4 vzdyt to vubec nejelo a ako tie motory trpeli ani nehovorim. Neverim ze 300-400 tisic km ten motor vydrzi ako bezne atmosfery. (momentalne, snad casom) Staci sa popytat v servisoch mechanikov. Ale buducnost patri malym a vykonnym motorom. Mozno sa dozijeme aj 0.5 TSI ktory da s oktavkou 200 km/h.
tesnav
A k čemu chcete 300-400tkm na pidimotůrku určeném pro okrajové spektrum zákazníků, když průměrný soukromý nájezd je v ČR okolo 12tkm a na Slovensku 9tkm? Navíc, když si pak stejně většina k maximální spokojenosti koupí ojetinu s větším, výkonnějším a spolehlivějším motorem, stáhnutou z těchto Vašich km na obvyklých 90-120tkm?

A zcela na okraj, třeba do fabie se v e😜ortní verzi montovala 1.4 16V s 85kW. Proti tomu je současná přeplňovaná 1.2-ka trága (což třeba proti T-motorům Renault nebo Ford skutečně je). Naopak, když během 10 let stoupl litrový výkon naftových motorů na 3-násobek a stále jsou brány jako vzor spotřeby a spolehlivosti (1.9 SDi vs. např. 320d), to nikdo nepřipomínkuje ani náhodou.
Carbone
Chcel by som si kupit ojetinu 6 rocnu s original s 50 000 km. Ak o niakej viete dajte mi vediet. 😉
Futurista
Stačí si jí objednat... A přesně takovou ti každej dobrej bazarník nechá přitáhnout... >😁
Carbone
To ti přitahnu aj taku 300 000 stocenu na 50 000. Ale aby ju přivezl to by bol asi problem. >😒]
Carbone
TS141
no tak ja jsem rozčarovan z tsi, včera jsem projel dvě audi A 4 2,0 tfsi a bylo to velké zklamaní,obě byli rv.2006 ale prostě lemry líné. co se týká papírových hodnot 147 kw bych teda nečekal,už dříve jsem zestoval 1,8 T v audi A3 a taky to nejelo tak ja fakt už nevím,pořád jsem po nich pokukoval , zlatá moje corolla 1,8 je mnohem svižnější,takže 1,2 tsi v octavii prostě musí být utrpení mladého boháčka
tesnav
Jde o naprosto normální subjektivní pocit z toho, že turbobenzín prostě při přidání plynu zabere a táhne bez výrazného poklesu až do omezovače. Stačí se ale kouknout na ručičku tacho, jak se brchá. Naopak jiné konstrukce (atmosféra, TDi) prostě někde více či méně zaberou a pak zase více či méně umřou, takže dávají pocit jakéhosi zátahu.

Nevím, kterou 1.8-ku v Corolle máte, ale z vlastní zkušenosti vím, že u auta s motorem na úrovni 2.0T(F)Si ani nepoznáte, jestli jestli se snažíte dotyčnému ujet nebo bránit v předjíždění ...
TS141
ne, mam 1,8 vvtli a proto jsem pokukoval po něčem silnějšim třeba 2,0 TFSI a prtostě zklamaní u mě,.ja říkam ta moje 1,8 jede prostě mnohem líp, to chce třeba test ACZ Toyota corolla 1,8 atmo vs 18T audi nebo skoda RS aby to porovnali.audi 2,0 tfsi se nechytá
tesnav
Aha, takže porovnáváte jeden z nejvyhoněnějších atmosférických benzínů (141kW ve 7600 ot.!!!) se základní (= spotřební a podladěnou) verzí dvoulitrového turba. Při krouťáku v běžných otáčkách 170 vs. 280Nm a sprintu 8,4 vs. 7,3 si ale skutečně nedokážu představit, jak ta Toyota jede mnohem líp. a to nemluvím o tom, že stejný motor se v odbdobně "extrémních" variantách jako Vaše atmosféra seriově montoval i s až 195kW.
_MT_
Dělal se i ve verzích 199, 200 a 228 kW. Mezi 200 a 228 možná ještě nějaká byla.
Invert
228 kW?? To dát jako "eR-eSo", to by byla nálož 😉
_MT_
Ano, montovali ho do Leonu. 😄
Invert
Já také nechápu, že např. vyhoněná Honda S2000 s dvoulitrem 177kW jede pomaleji, než tato "super-low-endová" verze TSi 147kW. Divil jsem se, ale Octavia RS jí napráská 😉
_MT_
Jedna věc je tvůj pocit, druhá věc je realita. Dobře klamat umí jak tyhle motory, tak auta jako taková. Ke všemu mluvíš o motoru, který je tři generace starý. To si nedělám srandu. V roce 2006 se do A4 dával ještě EA113. Dnes se do ní dává třetí generace EA888.
Kvasoň
... vždyť se to jmenuje "dojmy a průjmy" a ne "test a fakta"....