Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Zdražení mýta v Chorvatsku: Bude se týkat i vás?

25 komentářů

Somewhere je už preč
...ja že sa ktoviečo deje, a ono ide o zvýšenie cien o 5%. To je to výrazné zdraženie? Akože fakt je niekto schopný toto riešiť pri ceste k moru 1x v roku? Takí paštikári snáď už ani nie sú...
Neurotic
Kdyby jste tam bydlel tak by vám to jako malé zdražení nepřišlo
Somewhere je už preč
Nie si ty trúbka? Článok je o zvýšení nákladov na dovolenku, nie o tom, aký dopad to má na domácich...
R2R2
Nedavno jsem o necem podobnem uvazoval, Chorvati maji drazsi dalnice nez treba Portugalci nebo Spanele nebo Francouzi, dokonce snad i nez Italove a pritom maji mnohem nizsi mzdy. Jezdi vubec mistni po dalnicich nebo je to brano jen jako sluzba pro turisty?
Blatouch
Je to brano jako vydelek na turistech, jak z nich dostat dalsi penize. Cesta po chorvatske dalnici zhruba k Trogiru vyjde tam a zpet na temer na 1 600 CZK, tedy cena rocni dalnicni znamky v CR.
peterle
Je to na splátky dlhov za diaľnice. Uvedomte si že Taliani stavali diaľnice už po vojne, pekne postupne. Chorváti to po osamostatnení 1996 museli zvládnuť za pár rokov.
peterle
O 15%
Somewhere je už preč
A jelikož finanční situace Chorvatských autocest, které většinu dálnic spravují, je nelichotivá, přistoupila vláda ke zvýšení cen asi o pět procent – podle konkrétního úseku.
_Karel_
No ale při cestě až do Splitu 200kč - to seš pak celou dovču hladem a bez slunečníku na pláži 😉
_Karel_
A v plné sezoně dalších +10% - takže opravdu 15%.
peterle
"To ale není vše. V době turistické sezony mezi prvním červencem a posledním zářím, kdy jsou dálnice nejvyužívanější, se ministr dopravy Oleg Butković rozhodl ceny zvýšit o dalších deset procent"
5+10=15
Ale hlavne že máš arogantné zelené rečičky.
Pietro77
Ked teraz vzrastie cena o 5 % a v lete o dalsich 10, tak to nie je navysenie o 15% ale o viac 😄
stréc od piva
200kč na dovolené,která stojí 10-20-30 000 kč,tak to opravdu už má cenu řešit jestil nejet přes okrsky...bože..kdo ty články objednává a kdo je cílovka
Somewhere je už preč
yes :yes:
V6last imil
Matouš Jelínek + Irena Čačić = Šukyć a Butković
Blatouch
Celkove naklady na ruzne dalnicni poplatky, bez paliva, z Prahy do Trogirou na tydenni dovolenou jsou pres 3 000 CZK - coz neni urcite malo, protoze to je nejakych 10 - 20 % celkovych nakaldu na pobyt. Tak se odiraji "vitani" turiste, kteri prinaseji penize.
lled
Ja v tom vidim slusny regulacni potencial, proste neni to nafukovaci zeme, maji prebytek turistu, tak at plati. Funguje to vsude a se vsim viz treba ceny skodovek na ceskem trhu.
Blatouch
Urcite, ale mne by zajimalo, jak je to s Chorvaty, ja si neumim predstavit, ze by platili jako cizinci, to by bylo pro ne preci strasne drahe. Pri rocnim probehu 40 tis. km, z toho 20 tis. na dalnici, to vychazi na 40 tis. CZK za rok. To prece neni mozne. Na jejich webu jsem nic nenasel.
_Karel_
Se podívej do německa. Rozhodli se ulevit svým daňovým poplatníkům, kteří dálnice stavěli "ze svého" a mají na krku žalobu za diskriminaci. Těžko chorvat může platit jinak než čech.
RADEK1
Turista co počítá takové drobaky není vitální. Je to klasický paštikař.
A o ty v Chorvatsku zase tak moc nestojí.
Blatouch
letos v kvetnu cesty Praha - Trogir na 1 tyden pobytu na mori.

Nafta 5 000 CZK, rozlicne poplatky za dalnice a tunely - 2 700 CZK !!! A to jsme z Karlovace jeli po stare navstivit Plitvice a usetrili tak dalsich cca. 500 CZK za dalnicni poplatky, jinak by to bylo 3 200 CZK !!!.

Zejmena Slovinci a Chorvati uz nevi, jak by turisty jeste vice odirali. Divil bych se, kdyby sami platili tolik, jako turiste - tedy nejake 2 CZK za 1 km dalnice.

Ceny nafty - to by mne zajimalo, kde se da v Rakousku koupit nafta za 27 CZK nebo v Chorvatsku za 30 CZK (nemyslim zvyhodnena do lode).
Neurotic
Somewhere ti vysvětlí, že to jsou zanedbatelné náklady a jednou za rok to přece bez problémů zaplatíš >😁

Ve Villachu jsem loni bral asi za 1,09Euro takže to by mohlo být těch 27,- a když je v ČR letos cena +- stejná tak tam bude asi taky. Chorvatsko nevím tam jsem nebyl
lled
Ok, takze 8 200,- na auto, 4 lidi, naklad na jednoho 2050,-. Autobusem by to stala - zpatecka minimalne 1000,- (beru student agency, flixbus a dalsi) s neporovnatelnym komfortem, letecky by to bylo take mnohem vice (od 3000,- s Wizzair z Katowic) - s tim, ze ve Splitu by bylo treba zajistovat MHD anebo pujceni auto do cilovky.
_Karel_
Pokud v tom je Slovinská známka za 800,-, tak to pak vypadá dost jinak. Ne, že by poplatky byly zanedbatelný, a byl jsem nadšenej ze zdražování.
Blatouch
Ano, je v tom slovinska znamka za 30 EUR, bez ni to sice take jde, ale je to vopruz.