Technika
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeAktivní řízení 4WS slaví 30 let: Všemi čtyřmi brzdit, všemi čtyřmi řídit!
9 komentářů
Anonym
0
kvůli ceně a hlavně složité a nákladné údržbě u staršího auta. Pamatuju kluky, co si z podvozku Přeludu zasukovali palici. >😁
N6600
Naopak japonské značky s výjimkou Infiniti se na světových trzích od systému aktivního řízení všech kol zdá se distancují. Proč, toť otázka?
Lexus GS450h F-Sport ho ma a da sa najst pod nazvom Lexus Dynamic Handling (LDH). Nova generacia LS ho bude mat tiez a mam pocit, ze v standarde.
Lexus GS450h F-Sport ho ma a da sa najst pod nazvom Lexus Dynamic Handling (LDH). Nova generacia LS ho bude mat tiez a mam pocit, ze v standarde.
125S
Ta mechanická varianta 4WS byla v celku dost spolehlivá, ale jak se tam nastěhovala elektronika, začaly jenom problémy. A když Vám potom v půlce zatáčky vypadne elektromotor, neni to moc příjemné...
Jinak k těm vlastnostem. Bylo třeba si na "zvláštní" chování podvozku zvyknou, ale pak byla jízda zábavná. Přejetí z pruhu do pruhu bylo až neuvěřitelně stabilní a přirozené. To byla také výhoda čistě mechanického spojení, kdy měl člověk jistotu stále stejného natočení v každé rychlosti. V elektronické variantě už člověk měl takovou malou nejistotu, že to může kdykoli přestat jít. Což se také stávalo.
A ještě něco: nastavení geometrie také nebyla žádná sranda.
Jinak k těm vlastnostem. Bylo třeba si na "zvláštní" chování podvozku zvyknou, ale pak byla jízda zábavná. Přejetí z pruhu do pruhu bylo až neuvěřitelně stabilní a přirozené. To byla také výhoda čistě mechanického spojení, kdy měl člověk jistotu stále stejného natočení v každé rychlosti. V elektronické variantě už člověk měl takovou malou nejistotu, že to může kdykoli přestat jít. Což se také stávalo.
A ještě něco: nastavení geometrie také nebyla žádná sranda.
mel jsem 1989 prelude 4ws, tedy prvni mechanicky system.
Kamarad mel stejnou. Krasny auto to bylo a mechanicky system rizeni fungoval bez problemu. V praxi se kola do protismeru otocily jen pri otaceni v pomale rychlosti, protoze v realu o vic nez 240 stupnu volantem pri jizde netocite. Pri otaceni jste pak meli pocit, ze se vam auto zlomilo v pulce.
Shodou okolnosti jsem v te dobe koupil e30 m3 sport evo. Ackoli mela prelude jen 140 koni proti 240 konim top verze opevovaneho auta, na silnici c. 9 na Dubou byla prelude tim rychlejsim autem prave diky podvozku. A navic mela mrkacky
Z toho, co vim se nasledne elektricke verze 4ws potykaly s problemy, jako vsechno elektricke...
Jedno z mych nejoblibenejsich aut.
Kamarad mel stejnou. Krasny auto to bylo a mechanicky system rizeni fungoval bez problemu. V praxi se kola do protismeru otocily jen pri otaceni v pomale rychlosti, protoze v realu o vic nez 240 stupnu volantem pri jizde netocite. Pri otaceni jste pak meli pocit, ze se vam auto zlomilo v pulce.
Shodou okolnosti jsem v te dobe koupil e30 m3 sport evo. Ackoli mela prelude jen 140 koni proti 240 konim top verze opevovaneho auta, na silnici c. 9 na Dubou byla prelude tim rychlejsim autem prave diky podvozku. A navic mela mrkacky
Z toho, co vim se nasledne elektricke verze 4ws potykaly s problemy, jako vsechno elektricke...
Jedno z mych nejoblibenejsich aut.
Ked ti v polke zatacky vypadne 4WS, tak si to v podstate ani nevsimnes a to ani ked ides na hrane. A uz vobec sa neda hovorit o nebezpecnej situacii, kedze sa mi to stalo neraz. Sam som mal dlho Preludu 4WS a poznam vela ludi s Preludami so 4WS a vzdy, ked 4WS vypadlo, stacilo ho jednoducho vyresetovat a ide sa dalej. Vzivote som nepocul, ze by s tym mal niekto vacsie problemy.
>😁 :yes: "Stalo se mi to v půlce zatáčky a ani jsem si toho nevšiml" A jak tedy víš, že se ti to stalo?
comper
Japonci vyvijali toto, ked my skodu 120 a favorit. Vdaka sudruhovia.