19 komentářů
0
V banku je cca 120.000,-, mělo by to mít pět dveří, rok aspoň 1998, dovoz Německo nebo Švýcarsko, motor max 1.9. Otázka pro odborníky zní - Vectru nebo Lagunu (nebo radši nic z toho)? :shock:
Přesně tak: Nic z toho!
Tuž tedy jiný návrh?
Neporadím Ti, co si máš koupit, ale poradím Ti, co si kupovat nemáš: značku Opel zcela obecně a naprosto vyhraněně, zn. Renault sice méně vyhraněně, ale v rámci značky Lagunu spíše ne.
Vím, asi to není to, co jsi čekal, ale je to míněno upřímně... 😉
Vím, asi to není to, co jsi čekal, ale je to míněno upřímně... 😉
Každá rada dobrá! Zcela popravdě, autům absolutně nerozumím, nevyznám se v cenách náhradních dílů, neposoudím možné problémy atd. atd. Jasná věc je, že auto mi bude muset před nákupem prohlédnout známý automechanik, protože jinak bych si mohl hezky nabít hubu. Takže vybírám podle toho, co se mí líbí, ale pak to stejně musím korigovat podle "skutečné výhodnosti". Kdyby měl někdo aspoň tip, co se v této relaci vyplatí aspoň zvažovat, tak sem s ním. (Mondeo? něco od VW?)
No já nevím, každý má své zkušenosti, a proto i svůj názor na tu či onu značku. Já taky znám pár hlášek typu "každý trotl jezdí autem opl" nebo "fordem tam, vlakem zpět" atp., ale stačí se podívat, kolik aut uvedených značek a taky Lagun všude jezdí - prodává se jich stále dost.
Spíš bych to viděl na potřebné štěstí při výběru, vždy můžeš narazit na špatný kus od Mercedesu či Toyoty a třeba bezvadný kus od Daewoo. Bohužel hlavně u ojetých aut je nákup velká loterie, takže ten nápad s kamarádem automechanikem je dobré řešení, otázka kolik mu prodejce dovolí "odhalit"....
Já právě včera prodal Vectru B /1997/ v plné výbavě vč. zimních kol za 120 tis., naprosto skvělé auto, na obsah 2.0 nízká spotřeba do 7,5, prostě si mě získala, takže kvůli omlazení vozového parku jsem šel znovu do ní - Vectra GTS 2004, což je sice o něčem jiném, ale také za jiné peníze 😒
Takže hodně štěstí...
Spíš bych to viděl na potřebné štěstí při výběru, vždy můžeš narazit na špatný kus od Mercedesu či Toyoty a třeba bezvadný kus od Daewoo. Bohužel hlavně u ojetých aut je nákup velká loterie, takže ten nápad s kamarádem automechanikem je dobré řešení, otázka kolik mu prodejce dovolí "odhalit"....
Já právě včera prodal Vectru B /1997/ v plné výbavě vč. zimních kol za 120 tis., naprosto skvělé auto, na obsah 2.0 nízká spotřeba do 7,5, prostě si mě získala, takže kvůli omlazení vozového parku jsem šel znovu do ní - Vectra GTS 2004, což je sice o něčem jiném, ale také za jiné peníze 😒
Takže hodně štěstí...
No, mel jsem 3a1/2 roku lagunu z 98, ted mam rok omegu 3.0V6 z 97 a zadne vetsi problemy se nevyskytly. Znamy zatim do O1 nacpal 50 litru (ne nafty 😉 ) Podle tohoto prispevku bych mel uz 4 roky chodit pesky 😄 K veci,jeste bych dovyberu hodil mondeo, taky dobry pomer cena /vykon.
RRAAFF1
mitsi:Můžeš mi říci,jaké máš s Oplem zkušenosti,že radíš koupit -zásadně ne?
Nevím, jaké má Mitsi, ale u nás velice špatné. Já bych si ho nikdy nekoupil. Měli jsme 1 Astru a 3 Vectry(2x B, 1x C). Tu posl. stále máme. Byli jsme s ní za 3 roky 15x v servisu a je po 2. výměně řídící jednotky. Podobné situace u těch předtějších 2. Proto OPLA už NIKDY VÍCE!!!!!!!!!
Opel: Použil bych velmi poetického přirovnání. Představ si, že jsi profesionální tanečník a máš partnerku, s níž naprosto dokonale ladíte dohromady. Ona najednou onemocní a ty dostaneš náhradou sice krásnou partnerku (což je věc názoru), ale zato "úplné dřevo" (tanečně). To "dřevo" je mezi auty Opel!
A takhle to prostě s Opelem vždy bylo a je. Mně osobně se poslední generace vozů Opel esteticky vyloženě líbí. Ale jen do momentu, než nastartuji a rozjedu se (viz přirovnání shora).
Sám jsem měl Opela jako služebního a mám pár kolegů ve stejné pozici (jezdí se služebními Opely) a dokonce i dost známých, kteří si je pořídili soukromě.
Nechci teď z časových důvodů vypisovat všechny technické problémy, s nimiž se vozy Opel potýkají a zůstanu o "dojmů":
- pokud si už Opela z nějakého důvodu (nejspíš poblouzněním smyslů) pořídil dorý řidič/fajnšmekr, nikdy se k němu nevrátil;
- s Opely jsou spokojeni pouze prototypy naprosto tupých řidičů, kteří navíc nikdy nevyzkoušeli nic jinéh👋lepšího a slepě věří tzv. "německé kvalitě";
- i většina těch z předchozího bodu se časem s Opely (byť zakoupenými jako novými) dostala do takových problémů a měla s nimi taková vydání, že se příště raději rozhodli pro jinou značku.
Ano, náhradní díly jsou poměrně laciné (pokud lze lácí nazývat např. elektrohydraulický posilovač řízení za cca 55 tis. Kč), ale jsou potřeba o dost častěji, než u jiných značek, a některé nejsou dostupné (ten posilovač sháněli 2 měsíce, když odešel v 60 tis. km, bohužel už ale mimo záruku).
A takhle to prostě s Opelem vždy bylo a je. Mně osobně se poslední generace vozů Opel esteticky vyloženě líbí. Ale jen do momentu, než nastartuji a rozjedu se (viz přirovnání shora).
Sám jsem měl Opela jako služebního a mám pár kolegů ve stejné pozici (jezdí se služebními Opely) a dokonce i dost známých, kteří si je pořídili soukromě.
Nechci teď z časových důvodů vypisovat všechny technické problémy, s nimiž se vozy Opel potýkají a zůstanu o "dojmů":
- pokud si už Opela z nějakého důvodu (nejspíš poblouzněním smyslů) pořídil dorý řidič/fajnšmekr, nikdy se k němu nevrátil;
- s Opely jsou spokojeni pouze prototypy naprosto tupých řidičů, kteří navíc nikdy nevyzkoušeli nic jinéh👋lepšího a slepě věří tzv. "německé kvalitě";
- i většina těch z předchozího bodu se časem s Opely (byť zakoupenými jako novými) dostala do takových problémů a měla s nimi taková vydání, že se příště raději rozhodli pro jinou značku.
Ano, náhradní díly jsou poměrně laciné (pokud lze lácí nazývat např. elektrohydraulický posilovač řízení za cca 55 tis. Kč), ale jsou potřeba o dost častěji, než u jiných značek, a některé nejsou dostupné (ten posilovač sháněli 2 měsíce, když odešel v 60 tis. km, bohužel už ale mimo záruku).
Měl jsem 2 oply. Nebyly/nejsou rozhodně bez problémů, ale dá se. Člověk se jen musí držet a trvat na výběru některých za léta prověřených a vcelku spolehlivých motorů (podle stáří např. C20NE, C16NE, X20XEV, Y17DTH, Y22DTR) a některým se raději zdaleka vyhnout (např. X16XEL, X20DTH). Jsou určitě spolehlivější značky, ale Renault to URČITĚ nebude. Nejde o jednotlivé povedené/nepovedené kousky, ale o průměr za velké množství.
RRAAFF1
mitsi:No já mám Vectru B a po 131tkm jsem měl mimo běžné údržby(pneu,výfuk,oleje) vydání kolem 10tkč,což na 7 let starý auto je dobrý a jsem s ním velice spokojen.Mnoho aut jsem nevyzkoušel,je mi teprve 21 let,ale rozhodně nelze říci,že lituju vlastnictví Vectry a rozhodně bych neřekl,že jsem prototyp tupého řidiče.
Myslím,že jsi zaujatý hlavně proti něm.autům vůbec a preferuješ japonce.Což je tvoje věc.
Opel je značka průměrných aut,které,řekl bych,si na nic nehrají a službu splní.Můžeš narazit i na špatný kus,jako všude(známý narazil na Accorda),i když přiznávám,že u japonců bude procento poruch nižší.
Pokod srovnám přestižní značku BMW a Opel,tak je cena jinde(za Vectru plně vybavenou 2,2 mám BMW1 v poloviční výbavě a jěšte sotva).
Co se týká cenově srovnatelnějších značek jako třeba Honda(prostě téměř japonské vozy všechny),tak zase tam nemusí člověku vyhovovat systémy výbav,design apod.
Takže asi tak,ale říkat,že řidiči Oplů jsou prototypové tupých řidičů je nesmysl a zhovadilost,protože tak bys tedy mohl nazvat řidiče i ostatních 70% značek.
Myslím,že jsi zaujatý hlavně proti něm.autům vůbec a preferuješ japonce.Což je tvoje věc.
Opel je značka průměrných aut,které,řekl bych,si na nic nehrají a službu splní.Můžeš narazit i na špatný kus,jako všude(známý narazil na Accorda),i když přiznávám,že u japonců bude procento poruch nižší.
Pokod srovnám přestižní značku BMW a Opel,tak je cena jinde(za Vectru plně vybavenou 2,2 mám BMW1 v poloviční výbavě a jěšte sotva).
Co se týká cenově srovnatelnějších značek jako třeba Honda(prostě téměř japonské vozy všechny),tak zase tam nemusí člověku vyhovovat systémy výbav,design apod.
Takže asi tak,ale říkat,že řidiči Oplů jsou prototypové tupých řidičů je nesmysl a zhovadilost,protože tak bys tedy mohl nazvat řidiče i ostatních 70% značek.
Když chceš, tak prosím, řeknu to na plnou hubu: 70 % všech řidičů (bez ohledu na značku vozu, kterou jezdí) je prototypem tupého řidiče, což názorně dokazují v každodenním provozu.
Chceš velmi aktuální příklad? Tak si např. všimni, kolik řidičů jezdí v těchto dnech na evidentně (je to patrné na první pohled) podhuštěných pneumatikách, jelikož teploty výrazně klesly, což si ve většině případů vyžaduje dofouknutí pneu. A min. 70 % řidičů to zjevně nevadí, jelikož to vůbec nevnímají = jsou tupí.
Jsou to "tupí řidiči", nikoli "tupci" v obecném slova smyslu - to zdůrazňuji!!! I mezi mými nejbližšími přáteli je hodně vyloženě tupých řidičů (třebaže najezdili stovky tisíc km, často bez nehody, a jeden z nich je dokonce profesionální řidič), které bych si nikdy netroufl označit za "tupce": ne snad proto, že jsou mými přáteli, ale proto, že to prostě není pravda! A to, že jsou tupými řidiči, okamžitě pochopí, aniž bych jim to musel přímo říkat...
PS: Já v žádném případě nejsem příznivcem japonských vozů proto, že bych se jím "narodil" (jako "se rodí" příznivci např. značek BMW, VW atd.), ale proto, že právě a jen Japonci mne dokázali přesvědčit v mnohaleté praxi o svých kvalitách.
Chceš velmi aktuální příklad? Tak si např. všimni, kolik řidičů jezdí v těchto dnech na evidentně (je to patrné na první pohled) podhuštěných pneumatikách, jelikož teploty výrazně klesly, což si ve většině případů vyžaduje dofouknutí pneu. A min. 70 % řidičů to zjevně nevadí, jelikož to vůbec nevnímají = jsou tupí.
Jsou to "tupí řidiči", nikoli "tupci" v obecném slova smyslu - to zdůrazňuji!!! I mezi mými nejbližšími přáteli je hodně vyloženě tupých řidičů (třebaže najezdili stovky tisíc km, často bez nehody, a jeden z nich je dokonce profesionální řidič), které bych si nikdy netroufl označit za "tupce": ne snad proto, že jsou mými přáteli, ale proto, že to prostě není pravda! A to, že jsou tupými řidiči, okamžitě pochopí, aniž bych jim to musel přímo říkat...
PS: Já v žádném případě nejsem příznivcem japonských vozů proto, že bych se jím "narodil" (jako "se rodí" příznivci např. značek BMW, VW atd.), ale proto, že právě a jen Japonci mne dokázali přesvědčit v mnohaleté praxi o svých kvalitách.
jsem jeden z řidičů, kteří šli poblouzněním smyslů do Opela, už několikrát. Celkem solidní auta - ale jsem bohužel řidič fajnšmekr - přesně jak to popsal Mitsi - a bohužel musím (bohužel pro mne) konstatovat, že má pravdu, i když se mi to přiznává hořce. Byl jsem tupý řidič. Od té doby, co nejezdím Opelem mám své auto ráááááááááááád. 😄 Ne, na takové soudy je ještě brzo, tak dlouho jiné auto než je Opel nemám, abych mohl soudit, ale Opel opravdu pro fajnšmekry není - je to perfektní klasické firemní auto pro lítačku - a to pro jakýkoli post ve firmě. Ať už se jedná o Corsu, Astru, Vectru, Omegu. Bohužel musím ještě jednou zdůraznit, že s Mitsim souhlasím. Zbytek ukáže čas.
To jsem rááád, že alespoň někdo má pro mé "úchylné" názory (z pohledu příznivců zn. Opel) pochopení. Očekával jsem mohutný protiútok a ono - alespoň prozatím - nic!
to Mitsi: Mohol by si este vysvetlit, co ti vyslovene na znacke Opel ako takej vadi? Niekedy ma zaujimala Vectra GTS, paci sa mi designom, aj cena a vybava usla. Co ti napr. na Vectre nevyhovuje?
Ososbne tiez po skusenostiach s francuzskym vozom som dal radsej prednost japoncovi a som spokojny, ale zaujimalo by ma, co mas proti modelom Opelu (poruchovost nechajme bokom).
Ososbne tiez po skusenostiach s francuzskym vozom som dal radsej prednost japoncovi a som spokojny, ale zaujimalo by ma, co mas proti modelom Opelu (poruchovost nechajme bokom).
Základní problém mám s reakcemi vozu na "řídící povely" a s absencí jakékoli zpětné vazby směrem k řidiči.
To se týká všech skupin, zj. řízení, řazení, podvozku, pedálové skupiny atd.
Tak např. řízení: volant není dostatečně izolován od kastle (je pod vlivem vibrací pohonného agregátu i podvozku), na druhé straně neposkytuje řidiči žádnou zpětnou informaci o tom, co se právě děje mezi koly a vozovkou.
Takhle bych mohl pokračovat o všem, co je pro jízdu, resp. ovládání vozidla důležité. K tomu přistupují z mého pohledu naprosto neadekvátní (vůči konkurenci v dané době) jízdní vlastnosti a z toho vyplývající nízká úroveň aktivní bezpečnosti.
Proto raději zmíním jediné dvě věci, s nimiž jsem zásadní problémy u Opelu neměl: vnitřní prostornost (vč. zavazadelníku) a brzdy (kromě velké přebržděnosti na předek, ale to je problém většiny dnešního vozového parku).
To se týká všech skupin, zj. řízení, řazení, podvozku, pedálové skupiny atd.
Tak např. řízení: volant není dostatečně izolován od kastle (je pod vlivem vibrací pohonného agregátu i podvozku), na druhé straně neposkytuje řidiči žádnou zpětnou informaci o tom, co se právě děje mezi koly a vozovkou.
Takhle bych mohl pokračovat o všem, co je pro jízdu, resp. ovládání vozidla důležité. K tomu přistupují z mého pohledu naprosto neadekvátní (vůči konkurenci v dané době) jízdní vlastnosti a z toho vyplývající nízká úroveň aktivní bezpečnosti.
Proto raději zmíním jediné dvě věci, s nimiž jsem zásadní problémy u Opelu neměl: vnitřní prostornost (vč. zavazadelníku) a brzdy (kromě velké přebržděnosti na předek, ale to je problém většiny dnešního vozového parku).
sam mam Octavia II 1,6MPI Ambiente, liftback. Mal som moznost cca 1000km (2tyzdne) jazdit na aktualnej Vectre 1,6 vybava Basic. Auto je ako vykonovo tak aj vybavou absolutne rovnako vybavene ako moja Octavia II. To co Opel nemal bol palubny pocitac (mne osobne by tato vec uz chybala). Vectru musim zhodne z Mitsim zial hodnotit ako "odtazite" teda auto ktore nehovori vela o tom co sa deje pod kolesami, zaroven vsak ako auto ktore je uzitkovo v pohode-dostatocne reprezentativne, priestranne (Octavia II ma vsak vacsi a vyuzitelnejsi kufor a co je prekvapive Octa II ma vzdu viac miesta na kolena) pre mna designovo (zvonku) atraktivne. Interire vsak ma tiez niekolko kontroverzii. stredovy panel, dekorativna lista po celej sirke palubky a casti stredoveho tunela su z naprosto otrasneho najlacnejsieho duteho plastu. Rucna brzda ma prevedenie tiez mizerne. Octavia II ma interier daleko hodnotnejsi. Na Vectre sami celkom pacili prevedenia tapacakov, kluciek a detajlov dveri.
proste aktualanu Vectru by som nebral.
to Howgh: teba sa vsak tyka predchadzajuci model Vectry a taktiez Laguny. Nevybral by som si asi ani jedno ale urcite skor Vectru. laguna je povestna dost vysokou poruchovostou. Da sa vsak pomerne lacno kupit - co je vsak v dost velkom suvise (lacna je lebo sa jej dost ludi zbavuje a malokto ma o nu zaujem). V tejto kategorii by som dal prednost Vectre, pred Lagunou a Nissanu Primere pred Vectrou.
proste aktualanu Vectru by som nebral.
to Howgh: teba sa vsak tyka predchadzajuci model Vectry a taktiez Laguny. Nevybral by som si asi ani jedno ale urcite skor Vectru. laguna je povestna dost vysokou poruchovostou. Da sa vsak pomerne lacno kupit - co je vsak v dost velkom suvise (lacna je lebo sa jej dost ludi zbavuje a malokto ma o nu zaujem). V tejto kategorii by som dal prednost Vectre, pred Lagunou a Nissanu Primere pred Vectrou.