Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

21 komentářů

V bazaru, ale i u samostatných FO, zbavujících se svých miláčků.

díky
to by nám moh říct stanicelli
No v prvom rade si musíš dať pozor na stav km na tachometri a na skutočnosť. Bohužiaľ prax v bazároch je, že odtáčajú z tachometra a to aj z elektronického-prestavením údaju cez software. Porovnaj si stav sedačiek, opotrebenia pedálov spojky brzdy a plynu + celkový stav interiéru. Je nad slnko jasné, že stavu 50 - 60.000 km nemôže zodpovedať

zašedlý interiér vysedené a zošúchané sedačky, opotrebené gumy na pedáloch. Už som zažil v bazáre také auto Alfu 156-na tachometri malo 50.000 km, pritom podľa roku výroby bolo päťročné, vysedené sedačky, zašedlý interiér, podľa môjho odhadu tak na 160.000 km.
Já bych řekl, že hlavně na bazaristu: Ať se snažíš, jak se snažíš, vždy na Tebe vyzraje!
Na co dát pozor, kromě toho co se tady už píše jsou to údaje v dokladech, ale to snad každý ví. Taky se sem dost tahaj bouračky, často je pak někdo vydává za nehavarovaná auta, s tím opatrně. Někdy na sebě idealně nepasují díly (více či méně dle opraváře), stane se že spáry mezi plechy či kolem světel jsou na každé straně jiné, to značí manipulaci. Jindy je znát, že byla část vozu znovu stříkána (nepatrně jiný odstín, jiné zrno barvy, mnohdy i efekt pomeranče, případně smětí v barvě nebo rýsující se tmel) tyto "drobnosti" jsou šptaně vidět, chce to vidět na světle i ve stínu. Dál může být znát výměna světlometu (jeden je osekaný kameny a druhý ne-to ale nemusí nutně znamenat nehodu, ale třeba jen výměnu kvůli zatékání, přinejmenším to může být důvodem k dalšímu zkoumání). Špatně se opravují i nosníky v motorovém prostoru, je-li na nich vidět deformace, případně vypadá jinak než na straně druhé, je to podezřelé. Někdy stačí poodrhnout gumu u okna a pod ní je barva jiná než na zybtku auta. Nebývá na škodu nahlédnout pod koberce vozu, i v zavazadlovém prostoru, často tam může být něco překvapivého (koroze, neobvykle vypadající svár v neobvyklém místě a možná i něco dalšího), nepořádek ve voze taky může vypovědět o tom, jak se s autem zacházelo, o tom nám můžou někdy prozradit dost i pneumatiky, jsou-li ometené až na boky, asi s tím někdo jezdil jako prase a to taky autu neprospělo. Taky si myslím, že není dobré, když je na autě něco jako plastové lemy, prahy (mám na mysli "ozdobné" kryty na plechu), pod ně mnohdy nateče voda, která nemá kudy vytéct a vesele nám to tam hnije (specialita třeba favoritu). Víc mě toho zrovna nenapadá, snad jen, že další kapitolou je tuning, to taky asi nemusí být dobrý vůz ke koupi.
Jsem laik co se týče aut, ale přesto se zeptám... Zajímaj mě ty doklady k vozidlu. Také mě zajímá, proč u některých aut v bazarech není k dispozici servisní knížka.

Za příspěvky děkuji. Začínám se do toho pomalu a jistě dostávat. zdar
V technickém průkazu se uvádí vše důležité o vozidle. Je zde typ vozidla a motoru (zde je vhodné porovnat typ motoru v papírech s tím co je v autě fyzicky, viz škodvky, mnoho stodvacítek jezdí s motorem z favorita na černo, to chce asi mechanika s sebou), jsou tu čísla motoru (to může být vyškrtnuté, dnes je to legální a usnadňuje to výměnu v případě závady, ale taky podvody) a karoserie, pokud některé nesouhlasí, je něco špatně, pokud číslo vyražené někde na vozidle vypadá podezřele - přeražené, špatně čitelné, rezaté (o tom byla zmínka v sobotu v autosalonu na primě)-, je něco špatně. V papírech se píše i o případném LPG, tažném, zařízení, pokud něco z toho auto má a není to v dokladech, je problém s STK, policií. Dál jsou zde uvedeni majitelé vozidla, takže si lze dočíst, že auto třeba bylo na firmu, tudíž se může jednat o služební vůz, jsou zde záznamy o stk a případné povolené vyjímky a úpravy. Zkrátka to chce, aby to co je v autě a v papíreh sedělo, odchylky znamenají potíže. Servisní knížka se vydává k novým vozidlům a zapisují se do ní prohlídky a nejspíš i servisní úkony prováděné na voze. Ty prohlídky se mají vykonávat po určitém počtu ujetých kilometrů, ty se zaznamenávají do servisky taky, může tedy sloužit i pro porovnání s tachometrem Pokud není, zřejmě se prodávající snaží cosi utajit, nebo ji prostě ztratil, i když to není moc pravděpodobné. Dále může serviska dokladovat třeba i původ vozu v zahraničí a podobně, to se taky někdy nemá kupující asi dozvědět. Osobně bych auto bez servisky nebral, ale na druhou stranu u strších vozidel se nemusela vůbec vydávat, dnes už to je ale samozřejmost. Bohužel se asi najdou i případy, kdy je servisní knížka zfalšovaná a tak ani to není stoprocentní. Podotýkám že také nejsem odborník, ale jsou to postřehy získané při koupi a prodeji několika málo aut. Jo a taky je dobrý při koupi znát i detaily o voze, který mě zajímá, je vhodné vědět, co se montovalo v jakém provedení pro který modelový rok, odlišné bývá čalounění, maska, světla a další věci, záelží na konkrétním typu. Neodpovídjící věci pak taky napovídají, že mohlo dojít k nějakým opravám nebo výměnám pro omlazení.
díky 136ko
serviska, serviska - chlapci jen se nedejte ukolebat serviskou. Kdyz budete na internetu chvilku hledat sezenete kontakty na lidi co obchodujou s čistýma serviskama např origo VW za 1500 při větším odběru sleva 😁. Chlaci používejte při koupi mozek a oči. Nedejte na řečičky okolo. Hodne štěstí při výběru
Souhlasím. A za 3000,- je i s razítkama. 😄 A můžete volat kam chcete... 😊
všechno dobrý chlapy, jak bylo uvedeno ,když člověk proleze alpoň u nás místní bazary -pokud trochu rozumí věci tak má problém (bez ohledu na značku vozu) vybrat jeden vůz o kterém může říct,že je vše v pořádku

sám auta prodávám dovezený ze SRN a vím o čem mluvím,snažím se to dělat poctivě a mám pocit,že pokud se v tomto oboru nepodvádí,nejsou kupující (pak se na to radši vykašlu a nechám se zaměstnat)

sám vozím auta pouze se servisníma knížkama,protože jak bylo níže uvedeno-knížka vypoví lecos o historii vozidla,pokud byl prodávající pečlivý

jsou ve voze i faktury na servis,které sedí se servisními prohlídkami

nicmémě,kdo má v tomto čisté svědomí dá vám veškeré dokumenty k dispozici (to je i kopie originálních dokladů ze země původu),kde jsou napsáni poslední majitelé, takže pokud chci opravdu vědět,zda je vše jak se uvádí, není nic jednodušího,než na internetu zjistit telefon na posledního majitele venku a slušně mu zavolat a zeptat se jestli to tak opravdu je,jinak na razítkách v servisní knize jsou telefony na servis,který údržbu prováděl,taž to je to samé

nedávno přišel známý,že koupí od jednoho dovozce octavii TDI 1999,že má najeto 80000km (nebyla servisní kniha),ale že je to poctiví,tak jsem ho poslal pro kopii dokladů TP SRN (dlouho se kroutili pak mu ji dali) tak jsme volali posledního majitele-pán v SRN nám sdělil,že dieslové auto kupuje,protože hodně jezdí a že poslední servis,co dělal byl ve 190000km-

takže z toho vyplývá, že tyto podvody se dějou denně
pocuj odbornik, ked tie auta vozis, maju naozaj vo velkej vacsine servisky a dva kluce????

Celkom by ma to zaujimalo, lebo normalne v bazaroch nikto servisky ani kluce nedrzi >😒]
Na bazarniky......co bazarnik, to podovodnik
to Pucmeloud : souhlas asi tak na 1000 %
Zajímalo by mne zda se dá nějak zjistit zda motor neřere olej než to koupím a ujedu 1000km a zjistím že mněrka nic nenajde

přitom motor vypada na 6let provozu pěkně zvuk normální nekouří nesmrdí, zadní nárazník čistej takže tam nic vydět nebude po cca 30km jízdy
Spaleny olej velmi charakteristicky smrdi, pokud ho to zere,bude to z vyfuku citit. Ale asi se to neda popsat pres internet 😄
U starýho auta žigul, skoda 120 to je i videt , jenže znamej koupil japonce 98r 140tkm ani náznak smradu pri studenym i teplem motoru presto to veme 1L oleje na 600km je fakt že po 800km bylo na narazniku nad vyfukem začerněno saze , když se to seškrábo by načechraný (ne mastný)

PS: z motoru nic netece neni ani mastný.
:evil:

nemystifikujte tady osazenstvo, jestli tvrdíte že něco dovážíte tak buď lžete (protože nevíte o čem je řeč) nebo jste to kdysi někde jen slyšel!!

Totiž originál doklady (zejména VTP) ze země původu vám zůstává, resp. tomu kdo auto registroval. Nikdo vám ho nikde na úřadě nedá, jednoduše proto, že ho nemá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vážně ne? Já že mám od všech svých dovezených aut originální původní německé či rakouské doklady...
Já mám taky originál německý doklad od dovezeného auta.
no neni to az take cierne, ja som kupil pre manzelku cca pol roka dozadu Almeru 1,4 16V r.v 96 SLX v AAA v BA a mala servisku aj dva kluce. zo servisky som si zistil cisla na majitelku predo mnou a servis, obidve som overil a sedel ako povod tak aj pocet km. Auto som kupil ked malo 175tis km a pri 173 bola robena posledna servisna prehliadka a STK. To vsak neznamena ze som bol s jednanim AAA nejak moc spokojny