0
zdravim, ma klima aj nejaku funkciu v zime ? V manuali sa pise ze sa v zime tiez pouziva. Mam mechanicku klimu xsara 2,0 HDI. Mam zato ze je tam na to aby vytvarala studeny vzduch vlete ked je vonku +30. Alebo sa mylim ?
jeste umi "odmlzovat". I v zime je dobre klimu obcas zapnout. Promaze se kompresor.
je dobre ji obcas zapnout ale z vlastni zkusenosti to auto neodmlzi o moc rychleji nez topeni...samozrejme na max. intenzita na teplote az tolik nezalezi...u automaticke je to o necem jinym ale manualni je v zimne prakticky na nic 😉
uff, tak to sa cudujem, co mas za skusenosti... jednoznacne mam vyskusane na roznych autach (vsetko manualnou klimou) , ze klima pomoze dost podstatne skratit cas "obhmlenia" skiel - prakticky to klima zvladne za par sekund a to zdaleka nadavam fukanie "na max" vacsinou staci vpohode 2 az 3.ka zo 4 stupnoveho nastavovania...
...casto krat za sychraveho pocasia samotne fukanie bez klimy vobec nedokaze uplne vysusit a odhmlit sklo, alebo treba zapnut min o jeden stupen silnejsie fukanie nez ako ked bezi aj klima... 😄
...casto krat za sychraveho pocasia samotne fukanie bez klimy vobec nedokaze uplne vysusit a odhmlit sklo, alebo treba zapnut min o jeden stupen silnejsie fukanie nez ako ked bezi aj klima... 😄
Marcelino má pravdu,mám zcela totožné zkušenosti. (rovněž manuální)
Akorát teď když mrzne,je mi klima na nic,poněvadž nesepne 😢 ,tudiž ani neodmlžuje.
promazání😒br />
U bývalého auta jsem měl v manuálu přímo uvedeno že je třeba klimu mimo sezonu zapínat 1x za měsíc na 10min,aby se dožila jara v kondici.
Akorát teď když mrzne,je mi klima na nic,poněvadž nesepne 😢 ,tudiž ani neodmlžuje.
promazání😒br />
U bývalého auta jsem měl v manuálu přímo uvedeno že je třeba klimu mimo sezonu zapínat 1x za měsíc na 10min,aby se dožila jara v kondici.
a na to odhmlievanie mat zapnuty vonkajsi alebo vnutorny okruh. Mech klima sa zapne aj ked je napr. -10 ? Ak odstavim v zime auto a nechcem aby sa mi urobila znutra na skle namraza, mam ho prevetrat ? ako ?
na odhmlievanie vnutorny okruh nepouzivaj
Právě použitím vnitřního okruhu docílíme rychlého vysušení vzduchu a tím odmlžení oken. Zapnutím klimy na vnitřní okruh se vzduch zevnitř auta stále vysušuje na výparníku klimy (kolem dokola, podle doby chodu). Tím klesá vlhkost v kabině a zarosení skel mizí. Čím vyšší otáčky větráku, tím je to celé rychlejší (mě osobně to funguje tak, že po půl minutě chodu klimy orosení skel zmizí za pár vteřin - půlminutu se nachlazuje výparník a postupně klesá vlhkost v kabině a pak dojde při určitém poklesu vlhkosti k okamžitému odmlžení). Když jsou na sklech kapky vody (ne jen mlha), trvá to celé pochopitelně déle. Pokud je venku chladno a byla by v kabině velká zima, je možné pustit i topný okruh. Vysušený vzduch se ohřeje průchodem přes ohřívač. Mám ale manuální klimu, jak jde toto udělat na automatu, to netuším. Mám mondeo r.97.
ja mam praveze skusenost, ze pri vnutornom okruhu sa skla zamlzuju este rychlejsie, vobec nemam dojem, ze by tomu klima v tomto pripade pomohla. zvycajne ked zabudnem zapnuty vnutorny okruh (napr. pri ostrekovacoch) tak to zistim az vtedy ked uz pomaly nevidim cez skla >😁 mam automaticku klimu, climatronic
Minuly tyzden som testoval, ci sa da automatickou klimou (opel) odhmlit skla. Skusal automatiku, manualne fukanie, vnutorny okruh, ale neuspesne. Vnutorny okruh este viac zahmlil okna.
Prisiel som k nazoru, ze automatickou klimou nejde odhmlit okna, iba prepnutim na ofukovanie predneho skla.
Vyzera, ze ked je vonku nizsia teplota ako vnutri auta, aut. kl. pracuje ako kurenie. Klima (chladenie, kompresor) sa spusti, len ak je vonku vyssia teplota ako vnutri auta.
Tot moje skusenosti, rad sa necham poucit, ak je to inak.
Prisiel som k nazoru, ze automatickou klimou nejde odhmlit okna, iba prepnutim na ofukovanie predneho skla.
Vyzera, ze ked je vonku nizsia teplota ako vnutri auta, aut. kl. pracuje ako kurenie. Klima (chladenie, kompresor) sa spusti, len ak je vonku vyssia teplota ako vnutri auta.
Tot moje skusenosti, rad sa necham poucit, ak je to inak.
Moje zkušenost z 99,99% aut, která znám, je taková, že aktivace vnitřního okruhu buď výrazně prodlouží, nebo zcela znemožní odmlžení skel (samozřejmě při použití klimy).
v manuale k octavii je napisane, ze zapnuty vnutorny okruh moze sposobovat zamlzovanie skiel. Druha vec je ta, ze zapnuty vnutorny okruh prispieva k rychlejsiemu vychladeniu auta, takze chladenie by fungovat malo. takze ked som spravne pochopil, na odhlmievanie mozno pouzit len ten ofukovac predneho skla alebo sa spoliehat na to, ze klima si to postupne ofukne sama v rezime auto, co trva samozrejme dlhsie.
ja mam skor ten problem, ze pri 5 ludoch v aute a vlhkom uprsanom pocasi vonku je vnutri vzduch ako v saune a veselo sa zahmlievaju vsetky okna - a to pri zapnutej klime v rezime AUTO a aj v lete. tak potom pride k slovu ten hlucny ofukovac, aby som aspon videl na cestu :roll:
ja mam skor ten problem, ze pri 5 ludoch v aute a vlhkom uprsanom pocasi vonku je vnutri vzduch ako v saune a veselo sa zahmlievaju vsetky okna - a to pri zapnutej klime v rezime AUTO a aj v lete. tak potom pride k slovu ten hlucny ofukovac, aby som aspon videl na cestu :roll:
to kvak: to chceš naznačit že odmlžuješ přední sklo tím, že foukáš vzduch do prostoru??????? :shock:
zapnem to ofukovanie celneho skla, to je jedina cesta ako celne sklo odmlzit... a ked sa ponahlam, tak na to mam hubku z jelenice >😁 proste fuka ti to vzduch z tej mriezky pod celnym sklom...alebo si myslel nieco ine?
Jak to tady pročítám, tak vidím, že automatická klima si s vlhkým vzduchem v kabině neumí poradit, škoda...
Jak to tady pročítám, tak vidím, že automatická klima si s vlhkým vzduchem v kabině neumí poradit, škoda...
to urcite nieje pravda. Priemerna autom. klima s tym nema problem.
To co sa stalo kvakovi by som pripisal nedostatocnemu vykonu klimy na dane podmienky. Octavia nieje auto pre 5 ludi + uprsane pocasie = uplny extrem.
ked si dobre priplatis, napr e-klasse ma interierove cidlo na vlhkost a preto k zahmlievaniu nikdy nedochadza.
to urcite nieje pravda. Priemerna autom. klima s tym nema problem.
To co sa stalo kvakovi by som pripisal nedostatocnemu vykonu klimy na dane podmienky. Octavia nieje auto pre 5 ludi + uprsane pocasie = uplny extrem.
ked si dobre priplatis, napr e-klasse ma interierove cidlo na vlhkost a preto k zahmlievaniu nikdy nedochadza.
Automaticka klima ovsem obvykle disponuje fci Odmlzit resp. Viditelnost nebo podobne. Funguje tak ze zapne kompresor, nastavi proud vzduchu na celni sklo a v mem pripade navic spusti vyhrivani zadniho okna a zp. zrcatek - takze zadny problem. Jinak pochopitelne machinace s nastavovanim prvku v rezimu bezneho chlazeni je malo platna, kdyz logika vyhodnoti ze spusteni kompresoru neni nutne, nespusti ho a cela procedura se mine ucinkem. Zkuste si proverit v navodu k autu, jak na to, melo by to tam byt vysvetleny...
k odmlžení skel se u mechanické klimy má nastavit topení na max (červené pole),klima on a klapy na foukání na přední sklo.U automatické by se to mělo udělat samo sepnutím spínače odmlžení,nebo se mýlím?
Uzavření vnitřního okruhu mi vždy způsobovalo zhoršené nebo zcela nemožné odmlžování.Pokud by mi odmlžení nefungovalo a klima byla bezpečně naskočená,tak bych nejdřív zkontroloval jestli se přepínání klapy vnitřního okruhu nezasekává nebo nezůstává v zavřené poloze.
Odmlžování uvedeným postupem (v létě za deště jsem topení nezapínal,nebo jen částečně) je u mě tak razantní,že do cca 30sec mi to vysušilo i zadní skla i při plném obsazení auta.Teda bylo,na Meganu jsem to ještě nemohl vyzkoušet,protože furt mrzne,a tak mi klima nenaskočí.
Btw. při jaké venkovní teplotě vám naskakuje klima,zdá se mi že u Bravy mi spínala i při docela nízkých teplotách,zatímco u Megana se mi zdá,že nesepne i při vyšší teplotě (teda doufám,že klima je funkční)
Uzavření vnitřního okruhu mi vždy způsobovalo zhoršené nebo zcela nemožné odmlžování.Pokud by mi odmlžení nefungovalo a klima byla bezpečně naskočená,tak bych nejdřív zkontroloval jestli se přepínání klapy vnitřního okruhu nezasekává nebo nezůstává v zavřené poloze.
Odmlžování uvedeným postupem (v létě za deště jsem topení nezapínal,nebo jen částečně) je u mě tak razantní,že do cca 30sec mi to vysušilo i zadní skla i při plném obsazení auta.Teda bylo,na Meganu jsem to ještě nemohl vyzkoušet,protože furt mrzne,a tak mi klima nenaskočí.
Btw. při jaké venkovní teplotě vám naskakuje klima,zdá se mi že u Bravy mi spínala i při docela nízkých teplotách,zatímco u Megana se mi zdá,že nesepne i při vyšší teplotě (teda doufám,že klima je funkční)
naprosto souhlas, klima si umí výborně poradit s odmlženim skel (nesmim mít zapnutý vnitřní okruh--logicky--), klimu používam snad celý rok, v letě, příjemně chladí a vzimě vysuší vzduch, zbaví mě vlchkosti a tím i mlžení skel... klimu vypnu jen na jaře, nebo ve dnech kdy je venku kolem 20 stupňu a stahnu si okno.. nijak to neřešim jestli mi to žere o pul litru víc nafty nebo ne, to je už jedno...
Já nechápu poznámku, proč by neměl být zapnutý vnitřní okruh. Přece když zapnu vnitřní okruh, tak vysušuju pořád dokola stejný vzduch a výsledek (odmlžení) se dostaví rychleji. Aspoň u mně (manuální klima) to tak funguje. Navíc chladím vnitřní vzduch, který je teplejší než venkovní (v zimě), takže celý proces je rychlejší. Klima mi na vnitřní vzduch pracuje stále, pokud dám ovladač do polohy čelní sklo.
To s tím vnitřním okruhem jsem napsal proto,protože to tak u mě funguje,za ty roky jsem zkoušel všelijaké kombinace a nejlepší bylo to co jsem napsal níže,pokud to někomu chodí lépe jinak,je to možné,vědecký výzkum jsem na tom nedělal,píšu jen moje praktické poznatky.
Proč mi to se zavřeným vnitřním okruhem mlží,jsem si vysvětloval tím,že vzduch vydechovaný plícemi obsahuje víc vody než ten zvenku.
Odmlžování neodvádí vodu ze skla na principu ohřevu teplým vzduchem,ale vázáním vzdušné vody na výparník (snad je to správný výraz) při setkání s jeho zmrzlým povrchem (aspoň tak jsem to pochopil).Takže moc horký vzduch může být spíš na škodu než na užitek,ale nejspíš je to jedno.
Proč mi to se zavřeným vnitřním okruhem mlží,jsem si vysvětloval tím,že vzduch vydechovaný plícemi obsahuje víc vody než ten zvenku.
Odmlžování neodvádí vodu ze skla na principu ohřevu teplým vzduchem,ale vázáním vzdušné vody na výparník (snad je to správný výraz) při setkání s jeho zmrzlým povrchem (aspoň tak jsem to pochopil).Takže moc horký vzduch může být spíš na škodu než na užitek,ale nejspíš je to jedno.
rozdil jestli funguje lepe odmlzeni s vnitrnim okruhem nebo bez je podle meho dano konstrukci rozvodu vzduchu.
Teoreticky (prakticky u Mondea) bych rek ze vnitrni okruh je ucinejsi. Jednou vysuseny vzduch netreba znovu susit kdezto ten venkovni obsahuje vlhkost stale. Take rychlost obehu vzduchu ma vliv. Velky objem vzduchu nedokaze klima ochladit (navic se pak treba jeste ohreje od topeni) pod teplotu rosneho bodu a voda nekondenzuje. Mensi prutok vzduchu umozni snaze snizit teplotu vyparniku pod rosny bod -odmlzuje.
Pri nizkych teplotach casto klima nedovoli zapnout kompresor protoze diagnostikuje teplotu pod nulou - predpoklad ze je odparovac zaplnen ledem - prestava dal chladit a ceka na "odtani"
Rozmrazovat predni sklo ale klima opravdu neumi (lepereceno neznam auto, ktere ma reverzni beh klimatizace).
Teoreticky (prakticky u Mondea) bych rek ze vnitrni okruh je ucinejsi. Jednou vysuseny vzduch netreba znovu susit kdezto ten venkovni obsahuje vlhkost stale. Take rychlost obehu vzduchu ma vliv. Velky objem vzduchu nedokaze klima ochladit (navic se pak treba jeste ohreje od topeni) pod teplotu rosneho bodu a voda nekondenzuje. Mensi prutok vzduchu umozni snaze snizit teplotu vyparniku pod rosny bod -odmlzuje.
Pri nizkych teplotach casto klima nedovoli zapnout kompresor protoze diagnostikuje teplotu pod nulou - predpoklad ze je odparovac zaplnen ledem - prestava dal chladit a ceka na "odtani"
Rozmrazovat predni sklo ale klima opravdu neumi (lepereceno neznam auto, ktere ma reverzni beh klimatizace).
Svého času se tady vyskytovalo samostatné téma o klimatizaci v autě, které má hlubokou historii a kde je toho opravdu hodně napsáno (sám jsem tam dost přispíval). Proto doporučuji neopakovat stále to samé dokolečka, ale zkusit si počíst tam a pak třeba přijít s nějakým novým poznatkem.
pkod(-a) a další bych jen rád upozornil na to, že snad všechna auta v momentě, kdy na ovladačích ventilace jakéhokoli typu (manuál, poloauto, auto...) figuruje symbol ofuku čelního skla, tak dochází k nucené deaktivaci vnitřní recirkulace. Jinými slovy to, co napsal pkod ve svém předchozím příspěvku zní sice velmi logicky, bohužel to však vůbec neodpovídá skutečnosti! Mne se ale neptejte, proč, jelikož to nevím, a sám bych ocenil, kdyby mi to někdo uměl vysvětlit.
pkod(-a) a další bych jen rád upozornil na to, že snad všechna auta v momentě, kdy na ovladačích ventilace jakéhokoli typu (manuál, poloauto, auto...) figuruje symbol ofuku čelního skla, tak dochází k nucené deaktivaci vnitřní recirkulace. Jinými slovy to, co napsal pkod ve svém předchozím příspěvku zní sice velmi logicky, bohužel to však vůbec neodpovídá skutečnosti! Mne se ale neptejte, proč, jelikož to nevím, a sám bych ocenil, kdyby mi to někdo uměl vysvětlit.
Ohledne suchosti vzduchu vemte v uvahu jednu fyzikalni zavislost: mnozstvi vody, kterou je vzduch schopen absorbovat velmi vyrazne zavisi na jeho teplote. Jinymi slovy relativni vhkost vzduchu 100% (tedy plne zvlhceny vzduch co zadnou dalsi vodu neprijme a naopak by z nej ve forme mlhy kondenzovala ven) je naprosto jine mnozstvi vody ma-li vzduch -5°C a uplne jine mnozstvi ma-li +25°C (kdy je pochopitelne mnohem vic). Proto naberu-li mrazivy vzduch zvenku a ten ohreju, mam vzduch temer suchy (te vody tam je tak malo ze po ohrati je jeho relativni vlhkost temer prd a vysusi vsechny teple povrchy - na studenych opet dojde ke kondenzaci vody). Proto nechapu proc chcete porad zapinat vnitrni okruh, tim jen dodavate dalsi vodu do puvodni porce vzduchu (dechem a odebiranim z vysousenych povrchu), pustim-li klimu na vnejsi cerstvy vzduch mam jistotu ze bude nejsussi mozny a tak cele odmlzeni probehne s daleko vetsim efektem - stejne tak je tomu prizpusobena i logika ktera zakaze vnitrni okruh pokud foukam na sklo (domniva se ze jej chci odmlzit, k cemuz je vn. okruh kontraproduktivni, neb nemenim vzduch a tudiz mi v nem stale pribyva voda).
No rek bych ze je to tak ze klima vysusuje tim efektem, ze prave schopnost vazat vodu ve vzduchu s teplotou klesa - tedy nabiram-li vzduch treba 80% vlhky (venku prsi, +20°C) a ten ochladim, jeho rel. vlhkost by pro nizsi teplotu prekrocila 100%, tedy cast vody "vypadne", ten pak zpetne ohreju topenim a mam stejne teply co puvodne, ale bez casti vody ktera odesla tedy i s nizsi rel. vlhkosti. V zime a u zavreneho privodu (tedy cirkulace) je to ovsem asi trochu problem a osobne neverim ze timto susenim (tedy prekracovanim 100% rel. vlhkosti schlazovanim) bude fungovat, protoze proti sobe pujde nekolik jevu z nichz jeden pomuze a jinej to zhorsi. Je videt ze voda opravdu ve vzduchu pribyva ale aby ji klima vysusila, musi byt vlhkost "uz blizko 100%" - pak schlazenim voda zkondenzuje) nebo schlazeni masivni aby se vyrazne hnula schopnost vzduchu vodu vazat (coz v zime neplati neb klima na -30 nechladi). Proto je lepsi brat si vnejsi vzduch a susit pomoci nej - tedy muj dojem co si pamatuju fyziku a obcas laboruju s klimou...
Tamtam: jasne, je rozdil v zime kdy klima vic nenachladi a za tepla. To jsem taky uvedl. Venkovni privod je urcite univerzalnejsi - lze pouzit i v zime, v lete za deste nic moc. Ja to pochopil tak ze je rec o tom jak nejlepe odmlzit auto pokud ma jeste studeny motor - netopi. Se zahratym motorem je to asi jinak. jiste je, ze je nejlepsi brat vzduch z prostredi s nejmensi absolutni vlhkosti.
Pro zajimavost se kouknete jak se vysousi mistnosti. Bud se topi a vetra nebo se tam da susicka (podobne lednicce) a ta vezme vzduch v mistnosti, ochladi, voda vykondenzuje na "vyparniku" (z pohledu chladiva) a nasledne se zase ohreje. Totez umi vetsina domacich klimosek.
Pro zajimavost se kouknete jak se vysousi mistnosti. Bud se topi a vetra nebo se tam da susicka (podobne lednicce) a ta vezme vzduch v mistnosti, ochladi, voda vykondenzuje na "vyparniku" (z pohledu chladiva) a nasledne se zase ohreje. Totez umi vetsina domacich klimosek.
Takže vezmeme příklady: Klima dovede odvlhčovat, pokud vychladí procházející vzduch pod teplotu rosného bodu. Vlhkost ze vzduchu se částečně vysráží za výparníkem a odteče pod auto. Moje klima dovede ochladit vzduch na asi 6°C (měřeno teploměrem ve výdechu na palubce). Máme-li venku asi 20°C a relativní vlhkost (r.v.) je 70%, je teplota rosného bodu (RB) 14°C. Klima zchladí vzduch na 6, takže odvlhčí. Jiný příkla😜 máme venku 5°C a r.v. je 90%. To je počasí, kdy se všechno rosí a je potřeba odvlhčovat. RB vychází při těchto podmínkách na 3,5°C. K této teplotě ale klima nedosáhne, pokud nasává venkovní vzduch. Odvlhčit kabinu lze jedině tak, že přepneme na vnitřní vzduch, kde je dejme tomu 15°C a téměř 100r.v. RB je pak také skoro 15°C a odvlhčení probíhá. Samozřejmě by šlo pouštět do kabiny i venkovní vzduch, který má ale 90%r.v. a ohřívat jej, ale pak se ta vlhkost stejně do kabiny dostane (neodteče z výparníku klimy) a pokud vzduch "sedne" třeba na chladnější sklo, zamlží jej. Neříkám, že takto nejde vůbec odvlhčit, ale trvá to hodně dlouho. Zatímco odvlhčení přes výparník trvá opravdu pár vteřin. Je to tak trochu už věda a možná se to dá těžko představit. Vztah mezi teplotou vzduchu, relativní vlhkostí a teplotou rosného bodu viz třeba: [odkaz]
Mam ford fusion s manualnou klimou. V manuali sa pise, ze k odmlzeniu predneho skla dojde najrichlejsie ked sa kurenie da ma maximum, ventilator na max a zapne klima. Samozrejme ofukovanie na predne sklo. Fakt to funguje super. Okno sa vysusi asi tak do 1 minuty.
Ked mam zapnuty vnutorny okruh a vsetko ostatne nastavene ako hore uvedene, okrem ventilatora, tak sa stane toto: ak je ventilator na 1 stupni odozva ziadna, ale akonahle prepnem ventilator na 2 stupen tak sa rozbehne az na max vykon. Do normalnych otacok sa vrati po vypnuti vnutorneho okruhu. Ako tento sposob odmlzuje neviem. Auto mam este len chvilu a pocasie na takyto testik este nebolo.Take naozaj chladne a uprsane. Ked auto uz kury tak je jedno co tam pozapinam, len nech to fuka na celne sklo.
Pred tymto autom som klimu nemal a odmlzenie trvalo dlho, najmenej 5 minut, co v mestkej premavke nieje buh vi co.
Tot moje kratke skusenosti s odmlzovanim celneho skla.
Ked mam zapnuty vnutorny okruh a vsetko ostatne nastavene ako hore uvedene, okrem ventilatora, tak sa stane toto: ak je ventilator na 1 stupni odozva ziadna, ale akonahle prepnem ventilator na 2 stupen tak sa rozbehne az na max vykon. Do normalnych otacok sa vrati po vypnuti vnutorneho okruhu. Ako tento sposob odmlzuje neviem. Auto mam este len chvilu a pocasie na takyto testik este nebolo.Take naozaj chladne a uprsane. Ked auto uz kury tak je jedno co tam pozapinam, len nech to fuka na celne sklo.
Pred tymto autom som klimu nemal a odmlzenie trvalo dlho, najmenej 5 minut, co v mestkej premavke nieje buh vi co.
Tot moje kratke skusenosti s odmlzovanim celneho skla.