Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

15 komentářů

Saab: Stejne jako slo Volvo do kopru s prichodem Fordu, ale nastesti se po peti letech zacalo zvedat
Saab
to chomi: spolehlivost šla dolů s příchodem koncernu GM 😢
Saab
to papluh: tedy Saab měl 2 výrobní vady s fatálním následkem ? :?
Tak jsem se díval na všechny zaslané odkazy a musím říct, že jsem ve velkých rozpacích. Nazpět jsem byl 4 roky šťastným majitelem vozu VOLVO a říkal jsem si, že bych rád zkusil další z mých klukovských snů, a to vůz SAAB, jenže při pročítání různých příspěvků jsem nabyl dojmu, že SAAB co býval už není tím SAABem co býval. Kam se poděla ona ikona spolehlivosti, vysoké životnosti, minimální poruchovosti a vůbec pověst těchto vozů ? SAAB 9-5 se mi pořád moc líbí, ale nejsem si jist, zda by se nejednalo o koupi zajíce v pytli, navíc na zmiňovaný motor 2,3 nikde moc chvály není a druhou v pořadí je motorizace 2,0...Asi jsem nějak zaspal dobu, během které se vytratila spousta věcí, které byly před deseti patnácti lety neoddiskutovatelné. Tak nevím, mám do toho jít, nemám do toho jít a zvolit opět VOLVO...i když i tady můžu narazit na špatný a poruchový kus...
papluh1
Saab, Pucmelor😜 To su dve odlisne veci.

1. je postupna degenracia oleja zlym odvetravanim, lahko zistitelna z takehoto vzorku a tym padom lahko preukazatelna (bez moznosti to zhodit na uzivatela). Navyse pricina spocivajuca v nedostatocnom nahradnom systeme odvetravania bola zdokumentovna pri zmenach od prototypu na produkcne motory. Inymi slovami preto sa Saab z toho nevykrutil, priznal farbu, vydava kity a rozsiril zaruku na motory. Ale ... ta zaruka plati pri dodrzani a vydokladovani vymien oleja v predpisanych intervaloch co proti tomuto problemu vie byt riesenim znizujucim fatalne dosledky pre motor.

2. Je spomenute tepelne deformavanie casti motora, toto nebolo oficialne priznane ak dobre viem ... uz len pretoze sa to da lahko zvalit na vodica, ze nedodrziaval zahriatie motora atd ... Servisaci co tie motory rozoberaju maju svoje skusenosti, zda sa ze nieco na tom bude, ale dokazat to je dost tazke. Statisticka vzorka motorov co odisli a neboli popritom trapene zlymi vymenami oleja, ucpanym odvetravanim, trapeniu majitelmi (v nezahriadom stave, bez dojazdu,..) je dost mala aby sa to dalo dokazat. Neverim, ze ak by sa to stavalo pri zahriatom motore a rozpalenom turbe (normalna dialnicna jazda) s poriadnym olejom a pri dodrzani vychladnutia, tak to je len v takom malom % pripadov.
Saab: verze 2 je spravne.
Saab
to papluh: to už je oficiální informace o problémových motorech Saabu ? Já totiž slyšel 2 teorie těch problémů, první byla tato s těmi oleji a druhá verze tvrdila, že blbě umístili turbo, takže díky vysokým teplotám se prohnul blok motoru :shock: Prý se tam pak dával tepelný štít a bylo po problému.
papluh1
QuuQuuQ: Hej problem je s odvetravanim skrine vdaka tomu, ze v USA sa nepacila (by nepresla) elektronikou kontrolovana cast a jaksi miesto predizajnovania tam dali jednoduchu verziu a jaksi to zle nadimenzovali. Coz sa zacalo prejavovat tym, ze odvetravanie zlyhavalo a zacal sa kontaminovat olej dlhodobym zmiesavanim s plynmi co mali byt odvetravane. Vyslo na to viac opravnych kitov, odvetravanie sa casaom vyriesilo na ukor zravosti oleja. Systemovo to bolo vyriesene az u motorov dodavanych v MY04 Saaboch. Kedze sa zmena tykala aj bloku motora tak toto riesenie nieje kompatibilne so starymi motormi. Zaciatkom roku 2006 vysiel aktualny kit na starsie motory a ten riesi ako odvetravanie aj spotrebu oleja.

Poriadne menenie oleja nieje riesenim priciny takychto tazkosti, ale ... ak problem nastane tak sa tam nenecha prilis dlho kontaminovany olej (tj menej skodi), ak bol dobry servisak a uvidel ze sa nieco deje s olejom mal zacat riesit odvetravanie.

Ci to ma odvetravanie sa da zistit, ale zalezi od toho aky kit pouzili ako posledny, prikladom je napr napojenie hadicky na lievik pre kontrolu oleja vid [odkaz]

Posledna verzia ma tam rozdvojku a jedna hadica ide k turbu (tj niekto poctivo chodil do servisu kde dostavaju saab bulletiny), jedna z predoslych verzii tam ma len ventil a cez neho to ide do vstupu vzduchu (niekto to tam dal, funguje to, maximalne bude zrat olej, ale staralo sa o to ), ak to tam neni tak bud toje jedna z uplen prvych verzii alebo sa to tam nedavalo (v tom pripade by som si dal preverit olej co vykazuje)
Co já vím byl tam problém s odvětráváním skříně...ale nejsem si uplně jistý, ale jak už tady někdo psal nejlepší je se zeptat lidí co ho mají... Doporučuju [odkaz] nebo [odkaz]
papluh1
jj, B236R je strasne navykovy motor 😄 a co naviac ak je strceny do mensej 9-3ky >😒] 😉

Hmm co ma tak napada este k teme a lahko sa to prehliadne 9-5ky do faceliftu nemaju vypinatelny spolujazdcov airbag, preco ... no deti sa nemaju vozit v predu >😁 to len tak som tipol ze to moze byt uz planovane auto pre rodinu 😄 (ale za to vo vodicovej slnecnej clone je zrkadlo natocene na sedadlo za spolujazdcom, tam patri sedacka s deckom 😄 )
papluh: Pokud mas na mysli Aero, tak souhlas, u nizkotlakeho turba uvada okolo tech 100 - 120. Ale souhlas, ze trojka je tajna zbran Saabistu >😁
papluh1
Pucmelou😜 no trochu by som ten rozsah upravil, pri 2.3 full turbe sa zacina naskor u tych 60 a konci niekde okolo 140-150 podla sprevodovania/kolies... alias 3ka je ten spravny sobi prevodovy stupen 😁

chomi: Ako spominal Saab, hlavnym problemom je u 9-5 motor, avsak ak sa snim jazdilo normalne a s prihliadnutim na cas potrebny na zahriatie/vychladnutie tak je riziko o dost mensie. Broblem byva ak sa auto vytacalo zo studena a nechavalo bez dobehu a ktomu pridane predlzene intervaly vymen oleja (najma u nemcov). Ak budes kupovat v Cechach tak zisti kde bol servisovany, pripadne si nechaj pozriet olej v servise (este skor ako sa to vysype je to vidiet na oleji)

Nahradne diely ... pozri www.saabtuning.cz a [odkaz]

Na skusenosti pozri [odkaz] forum saab, alebo saabinfo.net (to su ceske weby), aksa ti chce luskat anglickymi forami [odkaz] a www.saabcentral.com
Saab
U 9-5ky rok 1998-2002 byli problémy s motory 😢 Takže při výběru bacha, pokud natrefíš na kus s měněným motorem, tak by to mohlo být OK, protože se změnou motoru by měli odstranit i příčinu "kleknutí" motoru.

[odkaz]

[odkaz]
Chomi: Za dva tydny budu mit pujceneho kombika 95 2.3T BioPower (muze jezdit i na ethanol) asi na 4 tisice km , tak pak dam vedet. Jinak z predchozich zkusenosti s 95, ne kazdemu muze sedet vzhled a interier. Je to tak trochu koncept kokpitu v letadle, kde jses budikama obklopen. Jinak 95 je koncepci stary model. Saab ma jen preplnovane motory, presto nejakou dravosti nevynikaji, presto vsak pochopis potouchly usmev mnoah Saabistu......maloktere auto ma tak dynamicke zrychleni v oblasti 60 - 100 (120) km/h jako prave Saab. To je podle meho nazoru skryta perla tohoto auta
Ahoj,

zajímalo by mne, zda má někdo z Vás zkušenost s vozem SAAB 9-5 2,3 z roku výroby 1998 - 2003. Budu rád za jakékoliv informace (spolehlivost, komplikace, problémy, náhradní díly, přednosti a nedostatky vozu apod.). Díky.