0
Zderek....po zjisteni, ze moje auticko papa moc oleje jsem po konzultaci s JoeSt (timto zdravim) 😉 dospel k nazoru, ze mam v haji tesneni pod zdvihatky ventilu, coz je u tohoto motoru pry casty problem (2,5V6). Mate nekdo s vymenou zkusennosti, nejaka doporuceni, ceny apod? Dikas. PS Mam najeto 170 tis km.
Jinak teda veci se dejou na tom svete, zeby povest japonskych aut byla uz tak daleko? V patek vecer si ke mne do auta nasel cestu nevitany kdyz byla zamknuta, nastesti to udelal pomerne ciste a krom mechaniky autoradia ho nic nezajimalo. Dabejte si na sve mazdy uz vetsi pozor, jelikoz sem stal mezi octavii a golfikem, on si zrovna vybral mazdu 😃 hold sel za kvalitou 😃))))))
Tak pánové,
v pátek mi vyměnili kat. na autě. Byl totálně vyhořelý. Nový kat. má trochu jiný tvar a tak mi museli trochu upravit potrubí před ním. Takže místo 4.tis. mě to stálo 7,6 tis., ale hlavně, že to mám OK. Příště si dám velký pozor, při mytí motoru, nebo-li raději ho nechám umýt vždy v servisu. Tohle moje loňské šetření se mi moc nevyplatilo. Zjistil jsem, že motor s novým kat. je tišší.
Takže závěr: bacha na katal. Říkali mi, že jsem tento týden již druhý s vyhořelým kat.
Dabel: lákala by mě čepice, ale mám teď blázinec. Jestli máš foto jak vypadá, tak mi ho pošli na e-mail. Pozítří budu na e-mailu a ozvu se.
v pátek mi vyměnili kat. na autě. Byl totálně vyhořelý. Nový kat. má trochu jiný tvar a tak mi museli trochu upravit potrubí před ním. Takže místo 4.tis. mě to stálo 7,6 tis., ale hlavně, že to mám OK. Příště si dám velký pozor, při mytí motoru, nebo-li raději ho nechám umýt vždy v servisu. Tohle moje loňské šetření se mi moc nevyplatilo. Zjistil jsem, že motor s novým kat. je tišší.
Takže závěr: bacha na katal. Říkali mi, že jsem tento týden již druhý s vyhořelým kat.
Dabel: lákala by mě čepice, ale mám teď blázinec. Jestli máš foto jak vypadá, tak mi ho pošli na e-mail. Pozítří budu na e-mailu a ozvu se.
RadimH: Tak to jsem nepochopil: 1)to jako odešel katalyzátor při mytí motoru ? 2) jak se odešlý katalyzátor projevoval, a proč jsi vlastně do toho servisu šel ?
pro všechny: kolik km nebo let vydrží normální katalyzátor při normálním používání ?
Dík
pro všechny: kolik km nebo let vydrží normální katalyzátor při normálním používání ?
Dík
h_ST: add 1) protože jsem si při mytí motoru nedal pozor a ke svíčkám se mi dostala voda. Takže při nastartování nešel jeden válec a benzín se dostal do potrubí, kde se vznítil a katalyzárot vyhořel (střelil výfuk). Je to moje verze, samozřejmě mohl být kat. v pytli již dávno. V servise mi ho ukazovali, díra jako prase. Dle servisáka se to může stát i při vynechávání motoru (svíčky, kabely). Add 2): do servisu jsem šel umýt motor po zimě a při této příležitosti jsem technikovi uzákal, že mi štěrká ve výfuku jako bych tam měl kamínky. Okamžitě mi řekl, že to nebudou kamínky a asi ani rozpadlý tlumič, ale vyhořelý kat. Byl jsem v tom týdnu již druhý s tímto problémem. Jelikož měli skladem jeden starší, tak jsem si ho hned nechal vyměnit, ale musím jít znovu, protože kat. má jiný tvar a při zařazeném prvním a třetím stupni dochází občas ke kontaktu tyčí řazení pod autem s rozvibrovaným výfukem ( rozjezd, podřazení v zatáčkách). Udělali mi i emise a kat.má vysokou rezervu do stanovených hodnot. Závada se v podstatě neprojevovala nijak. Jen jsem po výměně zjistil, že auto je ještě tišší a dle servisu by měla klesnout spotřeba benzínu. Jezdil jsem za 7,6 l/100 km, tak jsem zvědavý, zda ten 2,0 umí ještě za méně. Kolik km či let vydrží mormálně nevím, ale je jasné, že se časem a km zanáší a jeho výkon se snižuje (Proto jsem si nechal dělat emise, abych měl jistotu, že mi tam nedali kat. kde je životnost na konci). Ale jinak buď klidný, běžně kat. neodchází, stává se to jen takovým antitalentům jako jsem já. Nový stojí 24.tis. Kč.
RadimH:Z toho vyplývá, že mytí motoru je škodlivý zásah 😃 způsobující komplikace. Hele, mytí po zimě - stačí projet někde deštěm, a tam, kde se v zimě dostala sůl, se umyje deštěm, ne ? A tam, kde se sůl nedostala, není důvod mýt. Vůbec - auto má sloužit, a ne abychom my skákali kolem auta. 1 x za rok do servisu a dost !
h_ST: Ten dazd nestaci. Po zime som mal motor totalne zapraskany od soli a ani viac jazd v brutal dazdi na tom nic nezmenilo. Kvoli Radimovym skusenostiam som potom nechal motor umyt pri servisnej prehliadke a je teraz ako novy. Ale mas pravdu: auto ma sluzit, nie okolo neho skakat. Ale pretoze ma tak pekne a spolahlivo vozi, tak mu sem-tam nieco doprajem: teraz som mu kupil original Mazda stetecek s farbou na zatretie skrabancekov (5EUR), nechal som umyt motor a aj po zime vyumyvat v umyvacke so vsetkymi voskami a umytim podvozku 😉) Btw. uz mam od decembra 26000km a - tuk tuk - ziadny problem 😉))
h_ST: nepodceňuj mytí motoru, aby ses nedivil až jednou blafne a nebudeš stíhat hasit. Kámošovi se to stalo a tak raději nechávám mýt motor alespoň dvakrát do roka. Co se týče lakovacích tužek, jsou běžně v servisech Mazda.
Radim: to myslis vazne, ze sa motor od "neumytia" sam vznietil??? Brrr, to je dost sila... Kade ten Tvoj kamarat jazdil?
RadimH: to bych chápal u Š120, se kterou jsem jezdil před 15 lety, tam byl motor slitý olejem - ten prosakoval všemi těsněními ... Ale u Mazdy ? Po oleji nemám na motoru ani stopu .. A taky mě napadá - pokud by bylo mytí tak nutné, tak by bylo v předepsaných pracích při servisních prohlídkách.
dabel a h_ST: netvrdím, že mám motor zasraný olejem a je pravda, že kámošovi se to stalo u Škodovky. Já jen předjímám, co kdyby. Co třeba prach? Nevím, nepromýšlel jsem to tak důkladně. Pánove, dávám vám za pravdu, ale ja ten motor raději zajedu umýt častěji. Sorry.
dabel a h_ST: jen tak mimochodem, když chytne motor, je to prý fofr. Říkal, že do motoru vylil celý hasičák z auta a druhý z blízké novinové budky a když přijeli hasiči, tak tam naprali půl cysterny vody. Ohromný zážitek na celý život.
Radim: ze je horiaci motor sila, to viem 😉) Buducemu svokrovi sa chytila Filcka, ked sa este s jednym kamaratom v nej vrtali a bola to dost sila... nastastie na to stacil jeden hasicak 😉)
Chci se s Vámi podělit o zkušenost. Před časem jsem se tady hledal odpověď na škubání v motoru při akceleraci (626 GF, 2.0). Při návštěvě servisu mi našli dva prokousnuté kabely, údajně od kuny. Bydlím v Praze a kdybych ty kabely neviděl tak tomu snad ani nevěřím. Zároveň mi i vyměnili svíčky neboť jsem mám již 85 t km a stejně by mě výměna neminula. Teď už auto jezdí v pohodě. Tak pozor na lesní havěť.
Trosku sem nak znejistel, ale nevi nahodou nekdo od pasu jaky havarijni pojisteni se nabizi u M6 pri leasingu......vim ze tam je nabidka 3+1 v cene ale jak tam to je s tou spoluucasti?
Toto som vyfotil rano. Je to dealer Mazdy a Forda oproti mojmu bytu, podobne vidim priamo z okna na podobny vyklad so Smartami. Odpustite nizsiu kvalitu, digi fotak mam od vcera a tak sa este ucim:
[odkaz]
[odkaz]
dabel: Ta fotka je super, akorák jsem to nenašel přímo na www, ale jen vypsáním celé adresy. Tak kde je gallery?
ja to krása, škoda že se nedožiju toho (mám slabé srdce a sennou rýmu), abych podobnou nádheru viděl i ve skutečnosti. asi jsi každý den v rauši, když bydlíš hned vedle prodejny s mazdami!
Byl jsem v Mazdě reklamovat, že nový katalyzátor občas rachotí, když se rozvibruje a dotkne se řadících tyčí. Závadu odstranili promtně, ale sdělili mi, že rezonuje nádržka ostřikovačů a zda se na to mají podívat. Nu, raději jsem řekl, že ne a podívám se sám, abych zase nevysolil litr. Otázka zní: neměl někdo stejný problém? Co s tím, než se v tom začnu šťourat?
RadimH: Člověče, jak tak koukám, ty ten Autolaros uživíš sám, vypadá to, že ježdění do servisu je tvoje hobby 😃 Ale nic ve zlým, máš s tím autem asi trochu smůlu ...
h_ST: není to mé hobby, ale mě moc nebaví hrabat se v autech a každý neznámý zvuk mě přivádí k šílenství. To auto je v pohodě. To jen já stále hledám chyby. Ale neměnil bych.
Tak kolegové, co vaše nové pneu, všichni slibovali poznatky a diskuze vázne. //////////
dabel: co tvé Bridgestone. Švagr na M 6 měl Bridgestone ( nevím typ), ujel 15.tis. a gumy musel měnit, byly na nule. Má tam 215/45/17, možná, že v tomto rozměru pneu méně vydrží. Teď koupil SAVA INTENSA (byly prý levné), výroba je uvedena Germany. Švagrové na Xedose koupis také Savy Intensa (myslím, že 16") a na nich je Slovenia. Původně jsem o nich také uvažoval, ale prodejce mne odrazoval pro vysokou hlučnost, tak jsem zvědadavý na jejich poznatky.
dabel: co tvé Bridgestone. Švagr na M 6 měl Bridgestone ( nevím typ), ujel 15.tis. a gumy musel měnit, byly na nule. Má tam 215/45/17, možná, že v tomto rozměru pneu méně vydrží. Teď koupil SAVA INTENSA (byly prý levné), výroba je uvedena Germany. Švagrové na Xedose koupis také Savy Intensa (myslím, že 16") a na nich je Slovenia. Původně jsem o nich také uvažoval, ale prodejce mne odrazoval pro vysokou hlučnost, tak jsem zvědadavý na jejich poznatky.
to RadimH: ja tam mam taky ty Bridgestone Potenza 215/45/17 a zda se mi, ze jsou v pohode. Holt asi jezdi jako dobytek. Mam na nich najeto asi 10 tis. a jsou jako novy.
Radim: Bridgestony este nie su... nakup som odlozil po predlzeni zmluvy, lebo keby ju nepredlzili holt by som bol nezamestnany 😞( Pretoze zriadujem aj nejake to byvanie, tak som musel este vydrzat na starych Bridgestonoch. Zmluva je uz predlzena - vcera som ju videl podpisanu -, tak si uz brusim zuby 😉)) Aj ked dilema este trva, nasiel som okrem Bridgestone ER70 este Uniroyal Rallye 540, ktore vo vsetkych testoch vysli velmi dobre a su navyse o malinko lacnejsie 😉)) Hm asi dam dotaz do temy "Pneumatiky" 😉)
dabel: Uniroyal 540 nikdy NEEEeee 8-(((. Měl jsem je na své 323 a všechny se mi sjely tak, že se na nich udělala krásná pilka a kvílelo to jako zadřený ložiska (ty jsem dlouho zkoumal sám i servis kam jsem jezdil, dokonce to auto přezuli na jiná kola). Geometrie a tlumiče (dodnes) O.K. Gumy šly do stoupy s víc jak 3 mm zbytkem dezénu... Teď mám Continental PremiumContact z Drážďan (www.reifen.com) a jsem velmi spokojen. Doufám že to vydrží. KarelPS: Před časem tady byl někdo s podobným problémem tuším s Matador Aquila (velmi podobný dezén) ...
to karelb: a jak si to prosim te udelal s tema kolama ja to mam do Drazdan kousek a rad bych casem taky neco zakoupil na tech reifen.com. Moji oblibenci jsou Vredestein.
Stavros: pokud umiš německy stačí tam zavolat a domluvit se, jinak mi pomohl mail který stylizovala moje tchýně - ten zabral. Pak jsem tam zajel (mají otevřeno i v sobotu do pozdního odpoledne), ráno vyzvedl gumy a za ušetřené peníze absolvoval prohlídku města a nějakou tu žranici. Jediný zádrhel může nastat na čáře - pokud Tě lapí je zle .. Varianta je i přezutí na místě ale je to 15 EUR vr cca. 145 Kč v Barumu.
Karel
Karel
karel: ak idu dvaja, tak ciara neni problem (u nas je 175EUR na osobu, *2 = 350EUR a to su uz ine pneu 😉))
to dabel: u nas je asi 6000,- na osobu, jenze moje gumy stoji jedna asi 150 EUR, takze to necham prezout asi na miste
to karel: diky moc, asi to takhle taky provedu
to karel: diky moc, asi to takhle taky provedu
STAVROS: No tak pojdete styria a mas to fpohode 😉)) Podstatne je, ze je faktura na 4 pneumatiky a nie na 1 sadu, tym padom to mozes argumentovat, ze kazdy z vas si kupil 1 pneumatiku, ktora je v limite -> veget 😉))
zabudol som napisat, boli to rally 540 205/65 R15 94V, kus za 74 euro. pozeral som tieto linky na gumy😒br />
[odkaz] , [odkaz] , [odkaz] , [odkaz]
vsade stoja podobne, no najdrahsie su asi na [odkaz]
[odkaz] , [odkaz] , [odkaz] , [odkaz]
vsade stoja podobne, no najdrahsie su asi na [odkaz]
to dabel: prave som bol prezut pneu, lebo moje stare bravury z roku pana '98 boli uz bez dezenu, no takze som isiel do reifenlandu, ze sa popytam ca a jako obut, samozrejme som si predtym pozrel vsetky testy a presiel som asi 2000 prispevkov o pneumatikach na auto.cz, odporucili mi uniroyal rally 540 a po desatminutovej debate, ma ich argumenty presvedcili, ze to bude spravna volba. Prve pocity: su vyborne. Uvidim po par ticic km, buduci tyzden idem na vikend domov na slovensko, takze ked sa vratim, uz budu mat prvych dvetisic km za sebou, poreferujem ake su.
Menil uz niekto benzinovy filter na mazde V6 2,5? bude to treba potom ovzdusnit?
Menil uz niekto benzinovy filter na mazde V6 2,5? bude to treba potom ovzdusnit?
dabel: Bylo nás pět s jednou fakturou a já jsem se na čáře s gumama v kufru ptal na ten limit - nevěděli to přesně a tak jsem jel dál... 8-)))))
Mj. Reifen.com vrací i DPH (proti na čáře potvrzenému dokladu z kasy při dalším nákupu) ale to jsem jaksi vypustil viz. scénka výše. Chlapi jak já se těším do Unie - po novém roce to vidím na Mazdu 3 a pro komplet letní kola se doufám pojede do Drážďan (s DPH ale bez cla). ?8-))
Ty 540 byly ze začátku skutečně vynikající, na vodě drží opravdu perfekt a moc se nesjížděly ale pak se prostě nějak blbě sjely. Nevím jestli to mohlo nějak souviset ale už nové byly "lehce elipsoidní", určitě tam lepili 7 dkg závaží. Bohužel jsem byl ve stavu, kdy auto stálo na cihlách po krádeži všech 4 kol, byl červencový pátek po volném čtvrtku takže všude bylo zavřeno a taky 4 odpoledne. Navíc jsem byl v Ostravě u tchýně (mám to 270 km domů). To si pak člověk moc vyskakovat nemůže ...8-((( Karel
Mj. Reifen.com vrací i DPH (proti na čáře potvrzenému dokladu z kasy při dalším nákupu) ale to jsem jaksi vypustil viz. scénka výše. Chlapi jak já se těším do Unie - po novém roce to vidím na Mazdu 3 a pro komplet letní kola se doufám pojede do Drážďan (s DPH ale bez cla). ?8-))
Ty 540 byly ze začátku skutečně vynikající, na vodě drží opravdu perfekt a moc se nesjížděly ale pak se prostě nějak blbě sjely. Nevím jestli to mohlo nějak souviset ale už nové byly "lehce elipsoidní", určitě tam lepili 7 dkg závaží. Bohužel jsem byl ve stavu, kdy auto stálo na cihlách po krádeži všech 4 kol, byl červencový pátek po volném čtvrtku takže všude bylo zavřeno a taky 4 odpoledne. Navíc jsem byl v Ostravě u tchýně (mám to 270 km domů). To si pak člověk moc vyskakovat nemůže ...8-((( Karel
A to ti ty kola ukradli v Ostravě ? Tak to je tady v Ostravě normální, od čtvrtka do soboty se krade, a pak se v sobotu na burze u dolu Jeremenko nakradené věci prodávají. Kdybys počkal, tak sis tam mohl ty svoje ukradené kola koupit v sobotu ráno po 500,- za kus - alespoň tak jsem slyšel, že to tady funguje. Oh, Ostrava, my sweet hometown ... 😒((
karelb: Diiiiky 😉)) Tak taketo rady som potreboval 😉) Fakt je, ze vacsinou to testia na nemeckych autach (Golf, Mondeo, BMW) a ja chudak potom neviem, ze ako a co to bude robit na Mazdulke. Takze zase je favoritom Bridgestone 😉) Ano, tiez planujem reifen.com, jednu velmi pozitivnu skusenost s nimi mam (TomAntove pneu) a su aj lacnejsi ako reifen.de. Hm este mi tot vedla odporucil Huf Dunlop Sport SP-01, co vy na to? Maju zaujimavy dezen 😉)) Conti su jednak drahe a jednak vo mne nejak evokuju podobne pocity ako koncern VW 😉))
RadimH: Letní Bridgestony mám na autě od koupě, sedí na suchu i mokru (ale na sněhu NE!),najeto lehce přes 23 tisíc, vzorek pořád mimo rozsah měrky, tj. víc než 5 mm. Na zimu mám Goodyeary Ultragrip 6 - když jsem vybíral, tak byly zrovna podle testů nejlepší, tak jsem je koupil a nelituju. Mám i řetězy, ale ještě jsem je nepoužil, všude jsem vyjel bez nich.
Mate prosim nekdo zkusennosti se zvysenou spotrebou oleje tohoto motoru a s jeho naslednou opravou? Co se konkretne menilo,za kolik,jaka byla spotreba pred a po... PS Podarilo se mi objevit zajimavy servis mazda na "www.mhm-mazda.cz" Mate s nimi nekdo zkusennosti? Dikas
All: Tak mi loni na podzim odešly během měsíce žárovky (H7) v obou předních světlech. Při návštěvě v servisu jsem se zmínil, že je mi divné, že odešly moc brzo - v servisu (tvůj oblíbený, Radime) jim to ale bylo očividně jedno a rádi mi prodali novou žárovku (asi 182,-). Teď jsem dokupoval další náhradní H7 (170,-) v mém "domácím" servise, a divili se, proč kupuju žárovku, když mám auto teprve 2 roky, že H7ky vydrží až 5 let. A že jestli se mi opět spálí po roce a půl, tak že mi v rámci záruky udělají úpravu (předřadný odpor), že mám asi z alternátoru vysoké napětí. A doporučili mi kupovat značku Narva. Ty vypálené po roce a půl byly Phillips SRN, teď mám Tungsramy (nebo Tunsgramy ?), a jako náhradní tu Narvu. Jo a mimochodem, když jsem si chtěl H7ku koupit u pumpy, tak za ni chtěli 280,- Kč ..........
h_ST: no rok a pol je celkom solidny "cas" 😉) Ja som sa minule v jednom obchodaku nechal zlakat nejakymi noname s "xenonovym plynom" a s velkym napisom "ZARUKA 5 ROKOV!". Svietili sice pekne, ale vydrzali asi 2 mesiace a bolo po nich - odisli obe v priebehu tyzdna 😞( Teraz mam Philips +30% (odporucil a namontoval chlapik v slovenskom autoservise pri nastavovani svetiel), tak som zvedavy, ze ako dlho vydrzia. O Narvach som tiez pocul, ze su dobre, bohuzial som ich este nikde nevidel 😞(
h_St: cena mě utvrzuje v tom, že autorizované servisy Mazda jsou seriozní. Co se týče Autolarosu. Jsou tam dva přijímací technici. Z toho jednoho vydobydeš vše a je velice ochotný. Ten druhý je trošku ležernější a někdy mám pocit, že nemá tolik zkušenosti. Usuzuji dle rozdílnosti jejich vyjádření na určitý problém.
Ještě bych se rád podělil o jednu zkušenost - po roce od koupě vozu mi přišla domů tlustá obálka od dovozce Mazdy s mnohostránkovým dotazníkem, jak jsem spokojen s vozem. A po dalším roce přišla další, tentokrát s mnohostránkovým dotazníkem týkajícím se návštěv servisů - zpracovaným s japonskou důkladností. Takže bych řekl, že Mazda servis si ani nemůže dovolit být k některému zákazníkovi nekorektní, vrátilo by se jim to zpět jako bumerang. To ze škodovky mi nic takového za celých 7 let neposlali. A jak je to u jiných značek nevím. Stavrosi těš se, asi brzo dostaneš dotazník 😃)
tak tyden jsem byl pryc ..a zase nestiham 😄
prohnal jsem miatu do berlina a z5.
to Semperit: Premacy uz je na nich postavena..btw vypada naprosto skvele (205/40R17) auto je ale jeste u dealera (proto nemam ty fotky).
kluci vy me desite me pri 3000rpm trochu drnci kat na miate... musim na to kouknout ... existuji nejake univerzalni-or-sportovni katy? treba s mensi odporem? (ze bych jeste nasel nejake zapomenute koniky??)
prohnal jsem miatu do berlina a z5.
to Semperit: Premacy uz je na nich postavena..btw vypada naprosto skvele (205/40R17) auto je ale jeste u dealera (proto nemam ty fotky).
kluci vy me desite me pri 3000rpm trochu drnci kat na miate... musim na to kouknout ... existuji nejake univerzalni-or-sportovni katy? treba s mensi odporem? (ze bych jeste nasel nejake zapomenute koniky??)
Tak som v piatok investoval a zakupil halogeny OSRAM Silverstar +50% svietivosti...
Subjektivne dojmy: Pri vymene som zistil, ze moje povodne ziarovky su NARVY, takze doost dobre. No ale pri zapnuti Silverstarov je definitivne jasne, ze tych 50% nie je ziaden oblbovak, oni tak naozaj svietia, moje osvetlene zorne pole sa dooost zvacsilo a naozaj svietia o tych minimalne 20m dalej, tak ako pisu... Takze spokojny som maximalne... Uvidime co este povie zivotnost, v kazdom pripade mam dobry backup 😄 (povodne NARVY)... Jo a este cena... Dve halogenky stali dokopy 499 SKK, co je pri sucasnom kurze povedme tak 350 CZK.
Subjektivne dojmy: Pri vymene som zistil, ze moje povodne ziarovky su NARVY, takze doost dobre. No ale pri zapnuti Silverstarov je definitivne jasne, ze tych 50% nie je ziaden oblbovak, oni tak naozaj svietia, moje osvetlene zorne pole sa dooost zvacsilo a naozaj svietia o tych minimalne 20m dalej, tak ako pisu... Takze spokojny som maximalne... Uvidime co este povie zivotnost, v kazdom pripade mam dobry backup 😄 (povodne NARVY)... Jo a este cena... Dve halogenky stali dokopy 499 SKK, co je pri sucasnom kurze povedme tak 350 CZK.
Cez vikend som trosku popracoval a poscannil, takze vysledky su tu:
- Maly popis Mazdy 616 ako vylet do minulosti 😉)
- Nascannovane testy, o.i. dlhodobe testy 626GE a 626GD 😉)
- Nove "nahodne stretnutia"
Prajeme prijemne citanie 😉
- Maly popis Mazdy 616 ako vylet do minulosti 😉)
- Nascannovane testy, o.i. dlhodobe testy 626GE a 626GD 😉)
- Nove "nahodne stretnutia"
Prajeme prijemne citanie 😉
Ad Dabel: Uz sa listuje na www.mazda626.sk ... 😊.
Ad all: Prve 'referencie' na JR filter v mojej Micine: v piatok som bol vyzdvihnut priatelku z vlaku v Chebe. Tak som trocha testoval na vecernej A9. Ten filter ma hold daco do seba: Mam pocit, ze Mica taha viac od nizsich otacok, a 'hore' akoby zagresivnela (prvykrat sa mi totiz stalo, ze ju na 4. ocividne sekol obmedzovac ...). So spotrebov to vsak po tom A9-teste bude tak trocha zle ... 😊.
Ad all: Prve 'referencie' na JR filter v mojej Micine: v piatok som bol vyzdvihnut priatelku z vlaku v Chebe. Tak som trocha testoval na vecernej A9. Ten filter ma hold daco do seba: Mam pocit, ze Mica taha viac od nizsich otacok, a 'hore' akoby zagresivnela (prvykrat sa mi totiz stalo, ze ju na 4. ocividne sekol obmedzovac ...). So spotrebov to vsak po tom A9-teste bude tak trocha zle ... 😊.
kmecma: a Denso Iridium si uz zohnal? Hehe, pri takychto pokusoch kaslat na spotrebu, ked som testil rozdiel Natural95-Natural98, tiez to nebolo 5l/100km 😉))
dabel: Denso iridium docela snadno na shop.tuning.cz
Ad dabel: zhanam 😊, zajtra budu - idem domov, takze sa stoji na chvilu v Prahe a potom vo stvrtok testujeme 😊.... Inac, ten testik na A9 zanechal na micine stopy 😞( asi som moc zohrial kotuce, a jeden sa troska zvlnil, uvidim co s tym zajtra spravi 1200km, ked nic, menim ...
Ad rbaron: Ano na shop.tuning.cz ich sice maju, ale vybavuju iba objednavky do CR. K tomu perlicka - v nemecku sa vyhradny zastupca vyjadril v zmysle, 'ze nie su dorucitelne' 😒 - to nie je vtip 😞.
Ad rbaron: Ano na shop.tuning.cz ich sice maju, ale vybavuju iba objednavky do CR. K tomu perlicka - v nemecku sa vyhradny zastupca vyjadril v zmysle, 'ze nie su dorucitelne' 😒 - to nie je vtip 😞.
kmecma: ja mam pocit, ze sa zacinaju kotuce trosku vlnit aj mne 😉) Teda pri full brzdeni z vyssej rychlosti sa mi malinko trasie volant, cca. 3mm doprava-dolava.
Zdarec fsici, tak muj slibene dojmy z Firestone Firehawk 700 Fuel Saver 195/65 R14 89H (cena 56.70 EUR/KS) na Mazda 626 2.0i GE.
Pneu maji za sebou Norsko - 8tis km pri plnem zatizeni (4 osoby, plny kufr + kufr na strese). Tyto pneu jsou bez chyby, u semperitek jsem loni musel uz 2x prevazovat. Tyto absolutne netrepou, dobre sedi, jsou tiche, drzi na vode a kupodivu nebyly problemy ani na vode se snehem (hory v Norsku). Cena se zda prizniva, takze priste je volba jasna. Kolik pneu ubylo nevim, nemeril jsem novy vzorek, ale stale vypadaji velmi dobre.Velmi doporucuji.
Pneu maji za sebou Norsko - 8tis km pri plnem zatizeni (4 osoby, plny kufr + kufr na strese). Tyto pneu jsou bez chyby, u semperitek jsem loni musel uz 2x prevazovat. Tyto absolutne netrepou, dobre sedi, jsou tiche, drzi na vode a kupodivu nebyly problemy ani na vode se snehem (hory v Norsku). Cena se zda prizniva, takze priste je volba jasna. Kolik pneu ubylo nevim, nemeril jsem novy vzorek, ale stale vypadaji velmi dobre.Velmi doporucuji.
hehe dneska sem se snazil objednat na servisni prohlidku....a nakonec sem ani nepochodil, sem byl presvedcovan prijmacim technikem o tom, ze urcite par tisic s tim muzu najezdit, ze to urcite nespecha tak i casove, ze sem tam byl docela tedkom pravidelne a jeste se delala SPZ a pokud vylozene nechci tak urcite to je v pohode, ze kolem toho auta snad neni nutne tak behat 😄 tak fajn clovekovi to usetri cas aspon 😄
Tak vies TAWA, che che, nebavi ich behat a robit prehliadku autu, na ktorom nic nenajdu a teda na nom nemozu zaryzovat 😊))
Cafte priatelia, prerabam scany testov Mazd na nejaku prijatelnejsiu verziu... Moja otazka znie😒br />
Preferujete minimalne (na velkost, cca 100kB/file) ale este citatelne subory, alebo velke ale kvalitne (povedzme 600kB/file)? Alebo preferujete PDF (cca 1,5 MB)?
Preferujete minimalne (na velkost, cca 100kB/file) ale este citatelne subory, alebo velke ale kvalitne (povedzme 600kB/file)? Alebo preferujete PDF (cca 1,5 MB)?
TomAnt: Zkus místo JPG použít GIF nebo PNG, budeš překvapenej kvalitou a velikostí. Na text to není špatný.
S optimalizovanim grafiky mam uz iste skusenosti, v tomto konkretnom pripade je GIF cca 6-10x vacsi ako JPG, PNG tak asi 5x... Takze JPG som nechal ako najlepsiu moznost... Dokonca je to tak aj ked je to cisto CB text... neuveritelne...
TomAnt: To se divím. Většinou mají články v JPG roztříštěná písmenka, která jdou sotva číst. Zapomněl jsem, že GIF dosáhne skvělých výsledků až po převedení do 2-4 barev, což u článku s fotografiemi není až zas tak dobré. Nicméně pro různé příručky a čb články se mi to osvědčilo.
Pánové, kolik Vám to papá při provozu s klimatizací. U mého 2,0 l stoupla spotřeba z 7,6 l/100 km na 8,1 l/km při jízdě s klimatizací.
Mne bere 9.5 bez klimy... ale to jazdim len BA - mesto... zacpy a tak pod 😊
me bere tak 6,5-7l stylem kdo je prede mnou ,tak je hned za mnou.
Radim: no ja som zatial rozdiel v spotrebe nepobadal, nedalo sa 😉) Sam jazdim vacsinou velmi skoro rano alebo na noc, kedy uz vlastne klimu nepotrebujem. Ked som teraz isiel na vylet do Prahy a okolia, klima sice bezala, ale soferovala moja priatelka a jej dialnicne tempo je o dost nizsie ako moje, tym padom rozdiel v spotrebe napriek klime nebol badatelny 😞( Inak v priemere jazdim 7.8-8.2, podla situacie na dialnici (malo aut -> menej brzdenia a akceleracie -> nizka spotreba) 😉)
Sa niekomu zije... nie ako tu kua ked idem z prace 😊))
TomAnt: asi budeš muset jezdit do práce v 5 hod. a ve 21,00 jezdit zpět. V Ostravě je provoz také děsný,ale tak od 7,00 do 17,00, pak se to uklidní.
A co čepice www.mazda626.sk ? Budou nebo jste od záměru upustili?
A co čepice www.mazda626.sk ? Budou nebo jste od záměru upustili?
STAVROS: to je sice dobrý, ale já na naftu nejsem. Mi nafta prostě smrdí a nikdo mě nepřesvědčí. Nedávno jsem četl, že se spotřeba nafty a benzínu vyrovnáva a asi dojde k tomu, že nafta bude dražší než benzín.
to Radim: me nafta teda nevadi, kdyz vim, ze muj vuz v nafte hrave predhoni tvuj vuz, pokud teda nemas novou RX-8. A to s polovicni spotrebou a polovicnim vnitrnim hlukem. Jde o to se s tim svezt. Me se taky libi Impreza WRX, ale jezdil bych za 15 - 20l.
STAVROS: no jasne 😉) keby som vyberal novu M6, okrem toho, ze by to bol cerveny kombik (uaaaa!), tak by to bol s najvacsou pravdepodobnostou 100kW Common Rail 😉) Lenze sa drzime pri zemi a tak je to obycajny jazdeny dvojliter -> vsak Radim?
Radim ad ciapky: pokial viem, tak uz su objednane a maju niekedy tento tyzden prist, aspon tak mi to vravel Tom (fcul je niekde odbehnuty)
Radim ad ciapky: pokial viem, tak uz su objednane a maju niekedy tento tyzden prist, aspon tak mi to vravel Tom (fcul je niekde odbehnuty)
STAVROS: nafťáky mi nevadí a věřím, že moderní nafťák to natře benziňáku. Já jen prostě nemám rád vůni nafty. Otázka je, zda se vyplatí naftový motor vzhedem k stoupající ceně nafty, vyšší ceně motoru a snad i častějšímu servisu. Nedokážu to posoudit, protože se o naftu nezajímám. Ale když za 2-3 roky bude v bazaru pěkná Mazda 6 za dobrou cenu a ve slušném stavu, možná mi nafta přestane smrdět.
Che che, no, ked bude za dobru cenu ta 6ka, tak dajte vediet 😊
Ozaj Radim, veci mi uz prisli, mas u mna dve ciapky, tak len teraz vymysliet ako ti ich dorucime...
Ozaj Radim, veci mi uz prisli, mas u mna dve ciapky, tak len teraz vymysliet ako ti ich dorucime...
Už asi 2 měsíce jsem nevynuloval počítadlo a ukazuje mi 7.8 l/100 km. V tom jsou občas jízdy po městě a jednou za 14 dní na chalupu do hor a zpátky. Fakt je, že to moc nehoním - když jedu z chalupy a předjedu třeba 10 aut, tak se s nima většinou zase potkám na prvních semaforech při vjezdu do města. Prostě to nemá cenu se honit. Když nespěchám, tak jedu 65 minut, když spěchám, jedu 60 minut a spotřeba je o litr výš ...
h_ST: a s ktorym vozitkom? 323, MX-5 alebo Premacy? 😉))
to dabel: H_ST ma 626 😉 dvoulitr benzin wagon, jestli se nepletu...co H.? 😄
h_ST, joe_ST: jeziiiis, jasnacka, sorry 😞( Jak som videl "_st" tak som to nejako nedomyslel.... mam trosku prehriaty mozog a tak to myslenie nie je dokonale 😞((
Dabel, Joe: včera jsem tu nebyl a vidím, že už jste si to vyjasnili 😄, čím jezdím. K té spotřebě - loni jsem jezdil přes 8 litrů a když jsem dokoupil board computer, tak manželka měla blbé řeči, že vyhazuju peníze za ptákoviny. Tak jsem ji odbyl sdělením, že ta investice se vrátí na úspoře benzínu. Tak se teď musím snažit 😃). A je to dost fuška udržet se pod 8 litry. Mimo město je to v pohodě - na chalupu a zpátky jsem to jel i za 7.2, ale ty cesty po městě, to se dělá v nádrži vír 😒(
h_ST: jasneeee, teraz je uz vsjo jasno 😉) Teda vzdy aj bolo, len prehriaty mozog (z tychto horucav 😉) nepracoval optimalne a namiesto h_st videl joe_st 😉)
No ale k veci: kde a za kolko (cca.) si kupil board computer? Ako si ho namontoval? Islo o ten board computer, co je v beznej vybave 626GF s automatickou klimou, alebo nejaky iny? Tiez by sa mi pacil 😉)) Dik za info 😉)
No ale k veci: kde a za kolko (cca.) si kupil board computer? Ako si ho namontoval? Islo o ten board computer, co je v beznej vybave 626GF s automatickou klimou, alebo nejaky iny? Tiez by sa mi pacil 😉)) Dik za info 😉)
dabel: board computer jsem koupil na vrakovišti u Znojma za 3000,- a předtím jsem obhlížel jeden kousek pod Prahou, ale tam za něj chtěli 5000,-.
Montáž: pokud se ti podaří vyndat tu obdélníkovou krabici s hodinama, tak tu krabici s hodinama a computerem tam strčíš místo ní. Konektor pasuje a funguje to. Problém byl, vytáhnout ty hodiny, nechtěl jsem je poškodit a tak mi je nakonec vytáhli v servisu. To všechno poradil Joe - on sám si montoval takhle BC ze 626 do 323 diesel a funguje mu to (!). Čísla na vrakoviště jsem tady už jednou psal, někde v předchozích příspěvcích je najdeš.
Montáž: pokud se ti podaří vyndat tu obdélníkovou krabici s hodinama, tak tu krabici s hodinama a computerem tam strčíš místo ní. Konektor pasuje a funguje to. Problém byl, vytáhnout ty hodiny, nechtěl jsem je poškodit a tak mi je nakonec vytáhli v servisu. To všechno poradil Joe - on sám si montoval takhle BC ze 626 do 323 diesel a funguje mu to (!). Čísla na vrakoviště jsem tady už jednou psal, někde v předchozích příspěvcích je najdeš.
h_ST: dakujem za informacie. Musim sa na nejake vrakovisko vybrat (jedno nedaleko sa specializuje na Japoncov) a poobezrat a popytat sa tam. Ked je montaz tak jednoducha, tak by sa to snad malo dat zmaknut 😉) a BC ma laka 😉))
Opět mě zlobila zadní pravá brzda. Přišel jsem na to tak, že pravé zadní kolo se daleko více zahřívalo. Takže jsem ji rozebral a vyčistil a je to zase OK. Ale proč to dělá pořád jen to jedno zadní kolo nechápu. Brzy bude ze mne automechanik 😞
caues, mazdaci... 😄
tak po pracovnich povinnostech jse tu ... vy hrozne pisete 😄 ja to nestiham cist 😉 no nekde vzadu jsem videl cosi o pneumatikach Firestone - to muzu podepsat mam ty Firehawky a jsou vazne senzacni.
ted mam novinku mel jsem delsi vylet, tak jsem mel *pujcenou* uz moji Premacy - a prvni dojmy (na zacatku najeto 1022km na konci 1780km) ted se vratim k tem pneumatikam...ano beru to Semperity trochu klepou do volantu, uvidim, jestli to bude ok po novem vyvazeni. tak premacy je DiTD 74kW Exclusive jede to opravdu dobre je videl spis slyset mnoho odhlucnovacich vylepseni oproti starsi verzi Premacy (to auto je vazne velmi tiche) uvnitr neni temer poznat ze jde o naftu jeste k tomu konstrukcne stary motor, kola jsou tam 17" 205/40 (uz mam i fotky !!! budou nebojte) na tech 760 km (zhruba 1/2 dalnice) spotreba 6,57l, coz se mi zda dobry na to jak ten motor je syrovy. uz chystam chip (podrobnosti dodam). Jinak vcelku pohodlne cestovani, hodne prostoru a prima vyhled, na mx5tka to neni (zatacky se musi valit tak o 20km/h mene 😄 ) ale pracant to bude super...jen co dostanu ty fotky z digitalu tak to plesknu na web...
jinak kdo jste nevidel tak doporucuji koupit cervnove cislo Autocaru, hezky je test 25 aut pro nejlepsi poteseni z jizdy .... muzete hadat kdo vyhral, akorat se divili, ze konstrukcne 10 let stare auto nasekalo Focusu ST170, Astre GSI, Celice...pak je tam zase zebricek spolehlivosti/oblibenosti znacek a typu..taky zajimave (je to prevzato z UK) docela hezky si tam vede Oktavka coz me prekvapilo (anglani ji maji radi 😉) a mazdy nejsou vubec bokem 😉 napriklad kategorie VAN...ehmmm Premacy je #1 😉 no kouknete na to.
tak po pracovnich povinnostech jse tu ... vy hrozne pisete 😄 ja to nestiham cist 😉 no nekde vzadu jsem videl cosi o pneumatikach Firestone - to muzu podepsat mam ty Firehawky a jsou vazne senzacni.
ted mam novinku mel jsem delsi vylet, tak jsem mel *pujcenou* uz moji Premacy - a prvni dojmy (na zacatku najeto 1022km na konci 1780km) ted se vratim k tem pneumatikam...ano beru to Semperity trochu klepou do volantu, uvidim, jestli to bude ok po novem vyvazeni. tak premacy je DiTD 74kW Exclusive jede to opravdu dobre je videl spis slyset mnoho odhlucnovacich vylepseni oproti starsi verzi Premacy (to auto je vazne velmi tiche) uvnitr neni temer poznat ze jde o naftu jeste k tomu konstrukcne stary motor, kola jsou tam 17" 205/40 (uz mam i fotky !!! budou nebojte) na tech 760 km (zhruba 1/2 dalnice) spotreba 6,57l, coz se mi zda dobry na to jak ten motor je syrovy. uz chystam chip (podrobnosti dodam). Jinak vcelku pohodlne cestovani, hodne prostoru a prima vyhled, na mx5tka to neni (zatacky se musi valit tak o 20km/h mene 😄 ) ale pracant to bude super...jen co dostanu ty fotky z digitalu tak to plesknu na web...
jinak kdo jste nevidel tak doporucuji koupit cervnove cislo Autocaru, hezky je test 25 aut pro nejlepsi poteseni z jizdy .... muzete hadat kdo vyhral, akorat se divili, ze konstrukcne 10 let stare auto nasekalo Focusu ST170, Astre GSI, Celice...pak je tam zase zebricek spolehlivosti/oblibenosti znacek a typu..taky zajimave (je to prevzato z UK) docela hezky si tam vede Oktavka coz me prekvapilo (anglani ji maji radi 😉) a mazdy nejsou vubec bokem 😉 napriklad kategorie VAN...ehmmm Premacy je #1 😉 no kouknete na to.
Zdar panove. Opet po roce a najetych nejakych 50 tis. kilometru od posledni zavady mam jakysi neprijemny problem. Pri zahratem motoru do cca 3 tis. otacek se ozyva nekde, rekl bych u ventilu (nejsem odbornik, omlouvam se tedy, pokud budu placat), zvuk podobny cvrku co jsme si za mlada davali na jizdni kola. Neni to vzdy, spise po ujeti cca 5km ustalenou rychlosti napr. na tempomat. Nekdy to na chvili zmizi, nekdy musim vypnout motor a znovu nastartovat. Od volnobehu az po tech cca 3 tis. otacek, jak pridavam plyn tak se i zvysuje rychlost cvrkotu. Setkal jste se tim nekdo a v cem muze byt problem? Servisaci se uz samozrejme tesi jak budou rozebirat motor 😒(
Tak se na to rozebírání těš také: odešel Ti totiž přinejmenším jeden "hydroštel" a když se "nechytá ani ve 3 tis. ot./min. (výše už ho asi jen neslyšíš, než že by konečně začal pracovat), pak je to na okamžitou výměnu. "Drobný" problém přitom spočívá v tom, že se prakticky nedá s určitostí identifikovat, který z nich že to je vlastně vadný. Takže výměna všech! Odhaduji tak 35 - 40 tis. Kč!
Diky. Potvrdil jsi mi tedy informaci servisaku. Nicmene cvrkot skutecne zmizi kolem 3 tis. otacek, ne, ze bych ho prestal slyset, ale skutecne ustane a motor jede hladce, sametove tise tak jak to 2.5l V6 umi. Mas predstavu jak dlouho s tim jeste budu jezdit, pokud bych se nechtel poustet do tak drahe opravy? A prip. co to muze jeste zpusobit, stane-li se, ze to odejde uplne?
Dá se s tím jezdit tak dlouho, "dokud to jede". A až to přestane jet, tak už totiž bude zničené přislušné ventilové vahadlo (nebo vahadla - to podle počtu poškozených hydroštelů), vačka v odpovídajícím místě (tj. vlastně celá k nepoužití) a rozklepaný (doslova "zatemovaný")konec (vršek) dříku ventilu (ventilů - opět podle počtu poškozených hydroštelů), případně též sedlo hydroštelu (-ů) v hlavě motoru (to podle konstrukce, jinak též hlava motoru v pr....). Tak hodně štěstí!
Z mojich poznatkov z diskuznych for a motore KL (2,5V6) - takze cisto teoreticke:
Predtym by som kazdopadne skusil tam dat novy olej. Hlavne plnu syntetiku. Nemusi to byt hydrostel. Moze to byt aj torzny pohon vacky (neviem ci to je presny nazov). Ten pokial uz nespravne plni svoju funkciu, alebo je spinavy olej a tym padom je prilis namahany od ventilov tak takisto klepoce. A kedze nad cca 2500/min uz jeho funckia nie je potrebna, tak to klepanie prestava. Kazdopadne pokial je problem v tom, tak je to skor "esteticky" problem. Vymena nie je nutne potrebna. Ked mas zaujem, mozem poslat link kde sa tento problem (ako aj problem "tukania" hydrostelov) podrobne rozobera.
Predtym by som kazdopadne skusil tam dat novy olej. Hlavne plnu syntetiku. Nemusi to byt hydrostel. Moze to byt aj torzny pohon vacky (neviem ci to je presny nazov). Ten pokial uz nespravne plni svoju funkciu, alebo je spinavy olej a tym padom je prilis namahany od ventilov tak takisto klepoce. A kedze nad cca 2500/min uz jeho funckia nie je potrebna, tak to klepanie prestava. Kazdopadne pokial je problem v tom, tak je to skor "esteticky" problem. Vymena nie je nutne potrebna. Ked mas zaujem, mozem poslat link kde sa tento problem (ako aj problem "tukania" hydrostelov) podrobne rozobera.
Pouzivam jen a pouze Shell 5W40, takze si myslim, ze olejem to nebude. Kazdopadne budu rad, kdyz mi posles odkaz na ten zminovany link (doufam, ze to nebude nemecky 😒(). Diky moc..
Tak jsem cestou navstivil svuj oblibeny servis, rekl jsem jim, ze tedy ted proste nemam na to abych si nechal menit vsechny hydrostely a oni na to, ze tedy vymenime olej za POLOSYNTETIKU + jakousi sracku co je delana prave na vycisteni kanalku hydrostelu..
Lidicky, protoze jsem pres auta blbec a jsem rad kdyz mi to jezdi a hlavne v pohode, tak vyzvidam kde se da a dostavam taky ruzne informace.. a ted babo rad.
Lidicky, protoze jsem pres auta blbec a jsem rad kdyz mi to jezdi a hlavne v pohode, tak vyzvidam kde se da a dostavam taky ruzne informace.. a ted babo rad.
Pokud byl po celou dobu používán olej Shell 5W-40 a hydroštel je slyšet až do třech tisíc otáček, pak to u japonského vozu nepomůže. Přechod na hustší olej (méně správně na "polosyntetiku" - chci tam přece dát olej o vyšší viskozitě, nikoli změnit jeho rafinační bázi!!!), např. 10W-40, by se pozitivně projevil zejména v případě, že hydroštěl "ztichne" už při "zvýšeném volnoběhu", tedy např. v 1200 ot./min. Nemyslím si, že tady jde o případ "zanešených kanálků" nebo "zapečeného hydroštelu", proto použití onoho přípravku považuji za vyhozené peníze. Současně tím vůlbec nechci říct, že by tyto přípravky nefungovaly. Právě naopak! Jenže za jiných okolností - příliš dlouhá výměnná lhůta oleje, používání nekvalitních olejů, opomenutá výměna olejového filtru apod.
Mazda626: Ohladom hydrostelov odporucam precitat nasledujucu stranku (je tam popisany problem "tukania" hydrostelov ako aj mozne riesenia). Je tam aj odkaz na jednoduchu diagnostiku toho, ze ci ide fakt o poskodeny hydrostel alebo je problem niekde inde (znecisteny hydrostel, maly tlak oleja).
[odkaz]
[odkaz]
Muzu se Te zeptat, jakej mas rok vyroby a kolik mas najeto? Pro mou informaci, mam taky 2,5V6 (94r.v.)
teda samo to : mazda626 😉
251363
Takze to zacalo nekdy pri 200? Taky se docela boji. jsi psal i do mhm-mazda.cz ? Jakej je to rok?
Ano, psal jsem i na mhm-mazda.cz
Rok 1993
Rok 1993
Cao fsem, mel jsem podobny problem s 323 r.v. 87, byla tam pridrena vacka,(predchozi majitelka moc nemenila olej) a hydrostel uz nemel sil ji zvedat. Stalo se to hlavne pri zahratem motoru po jizde do kopce (olej po zahrati zridl). Vzhledem k tomu, ze se nevyplatila jakakoliv oprava, jsem tam nalil aditivum do starych otoru. (husta kapalina jako med - prodava se na benzinkach a supermarketech). Po nastartovani a rozmichani se motor utisil, vacka klepala uz jen velmi vzacne. Jak se to ovsem projevi na delsim provozu, nevim, po dalsich 20 tis jsem dal 323 sesrotovat, protoze auto bylo celkove ve spatnem stavu a nevyplatilo se to opravovat. Ten motor byl v pohode az do konce. Takze tak, pokud chces, tak to vyzkousej, jake to ma negativni dopady pro motor, to nevim je o tom plno protichudnych nazoru. Nicmene to zadny vyrobce aut,zatim,nedoporucil. Hodne stesti. B.
Jo, to je zajimavej postreh...ja osobne se na to chystam. Vycistit motor, vymenit olej asi za Shell 10w-40 ci castrol te same tridy a dolit rochu toho "medu" 😉
morfikus: také jsem uvažoval, že do motoru něco naleju, ale v tomto diskuzním fóru (témata týkající se aditiv) a nyní i ve světě motorů mě přesvědčili, že je to riskantní a může to motoru více ublížit. Takže bych to risknul asi až ve fázi auto ve stavu šrot. Mám potíže s motorem ve smyslu zvýšené spotřeby oleje (1l/10 000 km). Myslím, že je to způsobeno přechodem z polosyntetiky na syntetiku, částečným uvolněním usazenin a tím i vznikem netěsností uvnitř motoru
hmm..asi mas pravdu, bojim se toho... vycisteni a zmenu oleje provedu, zbytek jeste uvidim. Jinak,nevim co mas za motor, ale 1l/10tis km neni nic zas tak hroznyho a uprimne, nejspis to bude vazne tim olejem... Takze, byt Tebou, o teto variante zatim ROZHODNE neuvazuju...
RadimH:1l/10000 neni zadna hruza.Pro nektere pouhy sen. (napr. Audi ma v navodu az 1l/1000 km)😄 Me 626 nebrala vubec nic, po naliti 0w40 Castrol se za 10 tis zhruba ztrati olej mezi horni a dolni ryskou, coz je normalni a neresim to.Troska prosauje vikem po vymene rozvodaku, potreboval bych vic, protoze mam upne rezavy spodni blok motoru, holt netekouci mazdy 😃)
B.
B.
626BB: vím, že 1l/10.tis.km není hrůza, ale štve mě to, protože jiné 626 nebaští olej vůbec. Za cca 2.tis. km mě čeká výměna rozvodů (90.tis.km)a tak jsem zvědavý, zda se to nějak projeví na spotřebě oleje. Rezavění motoru jsem částečně vyřešil spray s ohnivzdornou barvou (zejména zespodu, kde byl přístup z montážní jámy). Spray jsem použil na výfukové potrubí v celé délce a rovněž na kryt výfuku v motoru. Ten byl rezavý zejména kolem šroubů (plech po nástřiku lze vidět na www.mazda626.sk - spriatel. mazdy-Radim-foto motoru). Co mě štve momentálně, je porucha kazetové mechaniky v autorádiu. Radio jsem odvezd do opravy a čekám. Nerad jezdím bez dunění bubnů.
Radim, inac sme sa bavili s Dablom o tvojich pedaloch... Nechcem byt zly, ale vyzeraju ako keby mali "najazdene" viac ako tvoj motor...
TomAnt: je to možné, ale v servise mi tvrdili, že ne. Ono to na fotce možná vypadá hůře, ale když jsem se díval v bazarech na auta, která mají o cca 50-100.tis km více, vypadaly pedály, volant a řadící páka podstatně jinak. Takže nevím ? Nevidím jediný důvod proč by mě v servise utěšovali. Třeba jsem se ptal, zda pro jistotu nemám vyměnit rozvoďák hned. Tvrdili, že to není třeba, že podle svíček, brzdových kotoučů a jiných indícií mohlo být na tachometru staženo tak max. 20.tis. Sám bych rád znal pravdu.
Ved to, cloveku je v konecnom dosledku jedno kolko to ma real najazdene,hlavne nech vie pravdu kvoli servisom a pod... v tomto ja mam vyhodu 😊)) Mojich 210.000 asi stocenych nebolo 😊) (pedale vyzeraju cca ako tvoje)
Aj ja som pri kupe tipkovi povedal, ze je mi jedno kolko to ma najazdene, ze ho berem urcite ale nech mi povie pravdu kvoli servisovaniu (vlastne uz po zaplateni, takze mu to naozaj mohlo byt jedno)
Aj ja som pri kupe tipkovi povedal, ze je mi jedno kolko to ma najazdene, ze ho berem urcite ale nech mi povie pravdu kvoli servisovaniu (vlastne uz po zaplateni, takze mu to naozaj mohlo byt jedno)
Radim: myslis, ze sa oplati kazetovu mechaniku opravovat? GF-ko ma uz standardny ISO konektor, prehodit radio nie je ziadny problem 😉) Ja mam Sony C😱-MP30 a MP3 su fakt super, mam tam zalozene 1 CDcko a 8 hodin sa mi ziadna pesnicka nezopakuje 😉))
ad Tvoje pedale: to som si vsimol nahodou pri update stranky, zdaju sa mi fakt dost "ochytane". Dneska som sledoval moje a pri 82tkm zacina byt naznak "osuchania" len v lavom dolnom rohu spojkoveho pedalu. Ale samozrejme, ak jazdis stale po meste, moze to byt aj tym, ze stale radis/brzdis. Pravdu o tachometri sa asi nikdy nedozvies... inak sa mi "paci", ze si vyrobcovia aut mysleli, ze zavedenim digitalnych tachometrov je koniec stacaniu 😉)))
ad Tvoje pedale: to som si vsimol nahodou pri update stranky, zdaju sa mi fakt dost "ochytane". Dneska som sledoval moje a pri 82tkm zacina byt naznak "osuchania" len v lavom dolnom rohu spojkoveho pedalu. Ale samozrejme, ak jazdis stale po meste, moze to byt aj tym, ze stale radis/brzdis. Pravdu o tachometri sa asi nikdy nedozvies... inak sa mi "paci", ze si vyrobcovia aut mysleli, ze zavedenim digitalnych tachometrov je koniec stacaniu 😉)))
A pritom to stacanie je este jednoduchsie, staci kabel a spravny soft 😊))
Ad radio: aj ja mam MP3, vrelo odporucam... mam v aute tri CD, jedno moje 😄 jedno univerzal a jedno co komponovala moja slecna 😄 Menim ich tak raz za dva tyzdne 😊))
Ad radio: aj ja mam MP3, vrelo odporucam... mam v aute tri CD, jedno moje 😄 jedno univerzal a jedno co komponovala moja slecna 😄 Menim ich tak raz za dva tyzdne 😊))
TomAnt: MP 3 mě láká, ale nejsem doma dostatečně vybaven, abych si ho mohl pořídit. Počítač domu budu mít v příštím týdnu starší od švagra. Nikdy jsem ho domu nechtěl zejména kvůli dětem, stačí, že pořád sedi u Playstationu. Budu měnit zaměstnání, takže nevím jak to tam pak bude s přístupem na internet a proto jsem se rozhodl pořídit si domů nějakou plečku, ať vím co se děje ve světě. Kvalitní počítač plánuji až tak za 4-5 pět let, až ho děti budou potřebovat ve škole.
dabel: jelikož mám autoradio v imitaci dřeva, takže tam sedí, nechci kupovat jiné. Samozřejmě pokud by měla oprava stát moc, tak raději koupím nové. Spíše jsem uvažoval o CD měniči ( radio je k tomu přizpůsobeno). Hodně poslouchám kazety, takže mi kazetová mechanika vyhovuje. Doma zapnu v noci nahrávání House party, Kiss manie a jiných ptákovin a přes den v autě poslouchám.
Co se týče pedálů: ony na fotce vypadají sjeté, hlavně spojkový, ale jsou spíše špinavé (plné bláta), gumy jsou vč. prolisů po celé ploše, ty fotky klamou. Ve skutečnosti bych spíše typoval, že by je mohl někdo vyměnil před prodejem. Když se podíváš na pedály Scuderia, tak se to nedá srovnat, je přesně vidět hladká guma na spojkovém pedálu.
Co se týče pedálů: ony na fotce vypadají sjeté, hlavně spojkový, ale jsou spíše špinavé (plné bláta), gumy jsou vč. prolisů po celé ploše, ty fotky klamou. Ve skutečnosti bych spíše typoval, že by je mohl někdo vyměnil před prodejem. Když se podíváš na pedály Scuderia, tak se to nedá srovnat, je přesně vidět hladká guma na spojkovém pedálu.
Radim: vsetko jasne, ja len ze mi stale nejde ta spotreba oleja do hlavy... 😉)
Dabel: to mi taky ne, tak čekám co se objeví při výměně rozvodů. Švagrová u Xedose před výměnou dolévala také cca 1 l/10.000 km a teď už nemusí. Nechápu souvislost, ale je to tak. Také si říkám, že jak na ty rozvody kouknou, možna upustí od svého tvrzení, že má auto najeto to co cca ukazuje tachometr. V tomhle směru si moc nefandím. Co se týče spotřeby oleje, mám ještě doměnku, že vliv měla moje neopatrnost, když mi loni nespálený benzín zlikvidoval katalazátor. Ta spotřeba oleje se začala objevovat od té doby. Ale zase bylo to cca 1,5 měsíce po výměně, takže se opravdu mohly začít rozpouštět usazeniny. Možná, že ten Softec je moc řídký. Už jenom 5W (znamená provoz od - 30°C) naznačuje jak je olej řídky. U další Mazdy budu chytřejší, ale to je ještě otázka min. 2-3 let.
Hm tym 5W to byt nemusi, na mojej GD som pouzival (a tatko stale pouziva 😉) plnu syntetiku 5W-40 po cely rok a auto nezralo ani kvapku. Suvislost s rozvodami moze byt taka, ze okrem rozvodaku menia/kontroluju/nastavuju kopec dalsich veci a tak tym mohli problem odstranit. Moja Mazda pojde na udrzbu pri 90tkm asi za 2 mesiace a dostanem presne rozpis, co vsetko spravili, tak potom to sem (ako tradicne) hodim. Len penazenka sa mi uz trasie pri pomysleni na tu sumicku....
Jo, rozvody me taky cekaj...k tomu necham asi udelat svicky, mozna zapalovaci kabely, torzni tycky, desticky a brzd kapalinu..mno, uz ted zacinam SETRIT. Jakej je tak na oko Vas odhad? 😉 Asi pojedu do jednoho nejmenovaneho servisu na mazdy (mhm-mazda) jelikoz, z mazdy by me po zaplaceni faktury asi odvezli rovnou na "vecne parkoviste" (hrbitov)
V dlhodobom teste na nasom webe stoji, ze pri 90tkm zaplatili 1143DM 😞( A nepredpokladam, ze by servisy zlacneli. U nas budu ceny asi obdobne.
to jo..ale to byly ceny z orig mazda,ne? Tady priklda..torzni tycka a,- mazda 2500,-... u mhm dovoz Svedsko nove 1000,- . To same prace atd atd tad...zkusennosti maj, kvalitu zarucujou..
morfikus: Jakou máš jistotu, že mhm-mazda je kvalitní (nechci je podceňovat - neznám je). Tohle téma neznačkových servisů jsme už také probírali i neoriginální díly a ve většině případů nebyly výsledky moc dobré ikdyž občas to někomu vyšlo.
jistota? No, zadna. samo..kdo Ti zaruci jistotu? Verim jim... reference dobre, pristup k zakaznikovi taktez, jiz s nimi delsi dobu komunikuji.. priklad. Torzni tycky - maji na vyber 3 druhy skladem. Polske - cena pod 1 tis (nedoporucili, mala vydrz) svedske cena asi 1200 (vetsina zakazniku voli tyto - zatim zadna reklamace, muzou kecat, nemusi.) Orig Japan Mazda cena 2500 zaruka spolehlivosti..,vysoka cena Cili, vyber si sam. Je to na Tobe...ale mas an yvber, zatimco v mazde..prd tycky 2700 a zadna diskuze. Dale, jejich odpovedi na konkretni otazky mi prijdou fundovane, vedi co rikaji a tak..holt to musim risknout. apropo, nechci pomlouvat mazda servis...ale nemel jsem vzdy skvele zkusennosti a obvzlaste co se pristupu k zakaznikovi tyka.
dabel: i moje peněženka se třese pomyšlením na prohlídku. Podle rozpisů, který jsem viděl bude stát 90.tis. km prohlídka 15.000,-Kč. Mělo by to být vč. rozvodů, olejů a provozních kapalin. V ceně jsou i svíčky bez kabelů. Já vím ještě o závadě na 2 manžetách brzd a 1 manžetě poloosy. Cena cca 3-4.000,-Kč. Doufám, že nic víc už nenajdou.
Radim: no to zhruba sedi. 15000Kc = cca. 500EUR, tak ratam aj ja. Keby som nemusel kvoli zaruke do znackoveho servisu, bolo by to lacnejsie. Na druhej strane, moj tato to nechal robit v neznackovom servise u jeho znamych a aj tak to cele sakum prask vyslo skoro 20kSk 😒 Ked len rozvodak stoji 2500SKK....
dabel: známy, neznámy, do motoru bych nepustil nikoho kromě značkového servisu. Zkušeností mých kolegů s fordem a Mitsubishi jsou mi dobrým varováním. Navíc jáauto potřebuji denně a v Mazdě když ho ráno dovezu, tak ho večer odvezu. U soukromníku auta stojí i týden na place než se na to podívají. Ale každý máme jiné zkušenosti. Ono i těch 20.tis. Sk je docela dost na neznačkový servis. Zase jsem se utvrdil, že to nemá cenu a pojedu do Mazdy.
SOUHLAS DO MOTORU NEJDE NIKDO JINEJ NEZ MAZDA!! NIKDY. Rozvod. Remen myslim v mhm zvladnou bez problemu. Par 2,5V6 jim rukama proslo..tedy, tvrdi to.. tak snad. Nechci delat reklamu, je mi to jedno a hlavne, zatim s nimi nemam zkusennost, ale ma-li nekdo zajem, poslu odkaz na jejich stranky, je tam krom jineho i docela zajimava diskuze mezi technikem a zakazniky.. da se z toho ledacos usoudit.
morfikus: odkaz je i na stránkách www.mazda626.sk. Můžou být dobří, nedovolim si tvrdit, že všechny neznačkové servisy jsou mizerné. Mnohdy je to naopak. Moje zkušenosti se servisem Mazda i s přístupem k zákazníkovi jsou velmi dobré (možná jsem moc najivní a na vše jim skočím). Navíc v rodině jsou 4 Mazdy a všichni majitele jsou spokojeni. Můj zn. servis je mi do Mazdy ochoten namontovat i neoriginální díly pokud si je dodám.
Radim, morfikus: podla toho, co myslite pod pojmom "do motora". Vymenu rozvodaku by som tak tragicky nevidel 😉) Samozrejme veci ako diagnostika a tak sa nemoze neznackovy mechanik chytat, ale bezne veci v pohode - samozrejme to musi byt mechanik, ktory je "overeny" a skuseny. Zopar takych nastastie poznam 😉) Na druhej strane u znackoveho servisu clovek nema istotu, ci sa prave na jeho aute nebude "zaucat" nejaky cerstvo vyuceny mechanik ako sa to stalo susedovi v znackovom Mercedes servise. Faktom ale je, ze s mojim znackovym servisom som napriek cenam spokojny a doteraz zmakli vsetko na jednicku.
Radim: dakujem za propagaciu 😉))
Radim: dakujem za propagaciu 😉))
dabel:je fakt, že si musíš mechanika vyzkoušet. Kolega s Fordem pohořel na rozvoďáku u známého a od té doby nikam jinam jež do zn. servisu nejede.
Švagr měl Opel Frontera a ve zn. servise mu dali tak do pořádku, že vylágroval motor a když mu udělali generálku, motor odešel znova. Tahal se s nimi po soudech a nebyl spokojený. Je také fakt, že skoro vždy vím, který mechanik se mi v autě bude hrabat a když chci s mechanikem před platbou mluvit a znát jeho vyjádření, je mi to umožněno. I zvednutí auta a ukázka provedené opravy není problém. (zkuste to někdy u Škody - nevěřím, že to udělají). Navíc si myslím, že u zn. servisu spíše uspěješ s reklamací provedených prací pokud něco podělají.
Co se týče propagace, snážím se kde to jde, ale moc se to nedaří. Chtěl bych, aby bylo více spřátelených mazd 626 (zejména model GF) ať můžu porovnávat.
Švagr měl Opel Frontera a ve zn. servise mu dali tak do pořádku, že vylágroval motor a když mu udělali generálku, motor odešel znova. Tahal se s nimi po soudech a nebyl spokojený. Je také fakt, že skoro vždy vím, který mechanik se mi v autě bude hrabat a když chci s mechanikem před platbou mluvit a znát jeho vyjádření, je mi to umožněno. I zvednutí auta a ukázka provedené opravy není problém. (zkuste to někdy u Škody - nevěřím, že to udělají). Navíc si myslím, že u zn. servisu spíše uspěješ s reklamací provedených prací pokud něco podělají.
Co se týče propagace, snážím se kde to jde, ale moc se to nedaří. Chtěl bych, aby bylo více spřátelených mazd 626 (zejména model GF) ať můžu porovnávat.
to radimh : Jo, to mi v autopalace asi namontujou taky (neorig dily,dodam-li)
Uprimne ale, nechci videt ten binec a behani mezi dodavatelem a servsiem, bude-li tam neco v neporadku. mazda zarucene rekne, ze je vada na neorig dilech, zatimco dodavatel dilu to svede na spatnou montaz a dokazovani bude pak tezke. A myslim si, ze na vymene brzd. desticek, rozvodoveho remene, torznich tycek, cili asi i serizeni geometrie neni moc co zkazit. A argument cislo 3.. madza mx-6 patri v autopalace do nejvyssi kategorie servisnich cen..tusim ze neco kolem 600/hod! Co se tyka origos mazda servisu..prave mi prijde, ze tam se mnou jednaj jak s blbcem...kterymu co nakukame to udela, zadna diskuze, zadna jina reseni, nelibi se Ti to..tak muzes jit jinam..prace tu mame dost. Stacilo mi jen kdyz jsem tam ted shanel barvu na auto. Kdyby se mi nepovedlo potkat vedouciho servisu, tak mne prijimaci tehnici odpalkovali...to jsem tam dvakrat volal..dohoda byla, prijedte, stanovime odstin, barvu sezeneme..prodame.Prijel jsem a najednou bylo vse jinak. to my nedelame, nemame vybaveni, nemame cas atd atd...zajdete si k vyrobci barev. nashledanou... a to nebyla prvni podobna zkusenost.
Uprimne ale, nechci videt ten binec a behani mezi dodavatelem a servsiem, bude-li tam neco v neporadku. mazda zarucene rekne, ze je vada na neorig dilech, zatimco dodavatel dilu to svede na spatnou montaz a dokazovani bude pak tezke. A myslim si, ze na vymene brzd. desticek, rozvodoveho remene, torznich tycek, cili asi i serizeni geometrie neni moc co zkazit. A argument cislo 3.. madza mx-6 patri v autopalace do nejvyssi kategorie servisnich cen..tusim ze neco kolem 600/hod! Co se tyka origos mazda servisu..prave mi prijde, ze tam se mnou jednaj jak s blbcem...kterymu co nakukame to udela, zadna diskuze, zadna jina reseni, nelibi se Ti to..tak muzes jit jinam..prace tu mame dost. Stacilo mi jen kdyz jsem tam ted shanel barvu na auto. Kdyby se mi nepovedlo potkat vedouciho servisu, tak mne prijimaci tehnici odpalkovali...to jsem tam dvakrat volal..dohoda byla, prijedte, stanovime odstin, barvu sezeneme..prodame.Prijel jsem a najednou bylo vse jinak. to my nedelame, nemame vybaveni, nemame cas atd atd...zajdete si k vyrobci barev. nashledanou... a to nebyla prvni podobna zkusenost.
morfikus: Autopalace je už asi moc velký servis a chovají se tam asi jako u Helera v Ostravě (Škoda,VW,Audi,Seat). Mi někdy vedoucí dílny (Mazda) volal osobně a navrhoval možná řešení. Dokonce mi zajistil jednu opravu po záruce zdarma po dohodě s dovozcem - možná to byl obchodní tah, ale znělo to dobře. Také nemám pocit, že by tam neměli co dělat, ale technici jsou ochotní i diskutovat a hledat různě drahá řešení. S tím neor.dílem a zn. servisem máš asi pravdu, takhle jsem o tom nepřemýšlel. Ještě jedna poznámka. Vždy mě šokuje, že je v servise Mazda dost aut a přitom každý říká, že se na Mazdě nic nekazí.
morfikus: hm ked som kupoval farbicky na moju a TomAntovu Mazdu, tak si vypytali vyrobne cislo, tukli do do compu a vyliezol im presny odtien. V mojom pripade ju mali na sklade, v Tomovom objednali a za 2 dni ju mali. A bolo to u dvoch roznych dealerov. Preco to takto nefunguje u nas mi neni celkom jasne...
dabel: máš pravdu, když jsem chtěl barvičku na zatírání otluků, objednali ji podle VIN a za 3 dny mi volali, že si můžu přijít.
Je to tu dnes cvrkot. Celý den serfuju, místo abych chystal předání funkce. Pánové končím. Zase zítra. Pěkné odpoledne.
pozri si
[odkaz] je tam vizitka, co na nu povies?
[odkaz] je tam vizitka, co na nu povies?
Dabel, si dobry 😄 s polhodinovoym oneskorenim a navyse double... 😊)) chi chi
A navyse ked si myslis ze nikto nevidi ze nie si pravy Dabel, tak si na omyle... tento font ti nehra do karat 😄 skus alternovat mna 😊
to dabel :,verim , jenze ja mam USA verzi a oni to podle USA VIN pry v PC nenajdou..cili, jedina moznost je vzorkovnik a zmerit teplotu barvy.. v telefonu potvrdili pritomnost vzorkovniku a pristrojku..ale na miste nic takoveho nemame...jdete si jinam. Uprimne, ani mi nedali kontakt na dodavatele..az pak, kdyz jsem se vratil a dle jmenovky oslovil jejich nadrizeneho.. 😒 snaha najednou byla..
Ahoj Japončíci, máte někdo už nějakou zkušenost z krabičkou Mazda 2 ? Docela se mi líbí, jel už v tom někdo?
Nazdar všichni. Dotaz - 323F, 1997,1,5i, cca 75tis km, sem 2. majitel. Po zahřátí padají volnoběžné otáčky až na poslední čárku nad nulou (cca 200-250ot/min?), někdy to skoro chcípá. Co to může být? 2) V motoru sem si všimnul že plynový lanko není napnutý-šlo by přesadit do toho druhýho očka? K čemu to tam je? 3) Při brždění mi to někdy cuká ale kotouče zkroucený nejsou. Možná to má něco společnýho s tím volnoběhem? Desky sem měnil před 14dny a dělá to stále. Dik i za nápady (lepčí by bylo určení problému 😃) ) Petr
Chacha! Zase o tomtéž: byl odpojen akumulátor a elektronika "nemůže najít volnoběh". Vyčistit prostor kolem škrtící klapky (a klapku samotnou) a pak restartovat ŘJ. S lankem plynu to nijak nesouvisí!
Díky, abych zadal důvod k dalšímu "Chacha!" Jak se restartuje ŘJ? To asi samodomo nepůjde co? A kde je ta klapka? U toho prověšenýho lanka? Jsem laik ale rád bych to vyčistil sám. Díky
Jde to i "samodomo". Podrobnosti v mém (již hodně starém) příspěvku v rubrice Opel Vectra..., ale bude třeba to "překopat hodně zpátky", tedy víc času a trpělivosti na hledání.
Reset ridici jednotky na me Mazde se provadi tak, ze se odpoji baterka a slapnu na cca 10 vterin na brzdovy pedal.. a reset je hotov.
To, co tvrdí "mazda626" ohledně resetu ŘJ pomocí šlápnutí na brzdu, je úplná hloupost. Snad jste tomu již někdo nestačili uvěřit?!
Uprimne, * se v tom vyznam, nicmene kdysi jsem mel problem s cidlem sani vzduchu. Po vymene cidla se to chovalo uplne stejne blbe (cukani, nepravidelny chod atd.) a tak mi poradili, ze musim potom zresetovat RJ a jakym zpusobem. Tak jsem to udelal zpusobem jak jsem zde (asi tedy hloupe, sorry) popisoval a vse bylo okamzite uplne v pohode, proste zmizely neduhy ktere byly pred vymenou cidla.
Dobře, tak tady je návod k resetu ŘJ: vypnout všechny spotřebiče ve voze, vč. autorádia, stropního osvětlení atd.; otočit klíčkem do polohy zapalování zapnuto (kontrolky mazání a dobíjení svítí); nestartovat, motor nesmí běžet!!!; odpojit minus pól baterie; počkat min. 30 sec. a pak znovu připojit (pokud možno bez přeskoku jisker mezi svorkou a pólem aku); vypnout klíčkem zapalování; řádně dotáhnout minus pól aku; nastartovat, zkontrolovat volnoběh (po zahátí motoru) a dle potřeby reset zopakovat (obvykle se povede až tak na 2. až 3. pokus (jde totiž o to dostat z paměti ŘJ ty blbosti, co tam předtím nalítaly). V případě, že se reset nepovede ani potom, je zapotřebí výrazně prodloužit dobu, po kterou je akumulátor odpojen, nabo rovnou odpojit přímo celou ŘJ (samozřejmě s odpojeným aku) a na noc ji šoupnout do mrazáku.
mazda626: Ono s tim resetem za pomoci slapnuti na
brzdu neco je. Jde o to, jak provest co nejrychleji
"odstraneni zbytkoveho napeti", ktere drzi v RJ
informace o predchozich stavech motoru.
Idealni je vyzkratovat konektrory RJ, cimz se nameti
odstrani 😃) (a RJ se muze poskodit). Tim, ze jsi stoupl
na brzdu jsi "rozsvitil brzdova svetla". Jenze protoze
jsi nemel akumulator a ani ti energii nedodavala alternator,
tak se energie "vycucla" ze vsech pristroju ve voze,
kde zustavala v kondenzatorech. To je asi jediny duvod,
proc by to mohlo fungovat.
Ovsem u jinych aut muze byt
RJ a cela elektrika delana tak, ze stisknuti brzdoveho pedalu
nemusi RJ vyresetovat (vybit kondenzatory).
brzdu neco je. Jde o to, jak provest co nejrychleji
"odstraneni zbytkoveho napeti", ktere drzi v RJ
informace o predchozich stavech motoru.
Idealni je vyzkratovat konektrory RJ, cimz se nameti
odstrani 😃) (a RJ se muze poskodit). Tim, ze jsi stoupl
na brzdu jsi "rozsvitil brzdova svetla". Jenze protoze
jsi nemel akumulator a ani ti energii nedodavala alternator,
tak se energie "vycucla" ze vsech pristroju ve voze,
kde zustavala v kondenzatorech. To je asi jediny duvod,
proc by to mohlo fungovat.
Ovsem u jinych aut muze byt
RJ a cela elektrika delana tak, ze stisknuti brzdoveho pedalu
nemusi RJ vyresetovat (vybit kondenzatory).
To BoB: Řada výrobců používá pro ochranu ŘJ "vnější diodové můstky" (rozhodně to tak má uděláno např. Nissan). Tam je pak zbytečné se snažit "vybít kondenzátory" a tím smazat poměti v ŘJ pomocí zapnutí nějakého spotřebiče při odpojeném akumulátoru. Ty diody to prostě "nepustí zpět do palubní sítě". Při resetu si navíc musí elektronika znovu najít základní polohu škrtící klapky, od níž se pak "odpichuje" pro celé návazné nastavení. Takže opět nestačí jen "vymazat paměti", ale současně je nutno dodat ŘJ informaci ŘJ o základní poloze škrtící klapky, čehož se "resetem pomocí brzdového pedálu" stejně nedá dosáhnout. Současně z toho vyplývá, že dělat reset ŘJ bez vyčištění prostoru kolem škrtící klapky má smysl tak u nového vozu (který ji má ještě čistou), nikoli už u auta s pořádnou porcí km na hrbu. Klapka totiž musí mít možnost "plně dosednout", jinak si ŘJ opět načte špatnou hodnotu a celý systém řízení motoru pak jede v podstatě na nouzový režim. PS: Zdravím!
tak zacina to tu trosicku houstnout....no, Mitsi, prosim te, az zacnes zase taha svoje 100% rady tak vez ze vymazani RJ na BG BA se opravdu dela timto zpusobem (odpojit - pol baterie a seslapnou brzdu na vice nez 30sec.) tedy pokud veris takovem japonsemu cancu na kterem je napsano mazda 323 BG service workbook...sam jsem to delal nekolikrat a funguje to.
pak - napad se skrtici klapkou je dobrej par sacich potrubi na 323 jsem videl, pokud nekdo jezdil s dirou v air filtru tak budiz...lec nesazel bych na to, pouzil bych tvoje slova *neni dost vstupnich informaci* to muze delat kde co, pres spatny tlak paliva blby svicky nebo kabely...hele ruku na srdce, pokud to neuvidis tak nevis .....
jo jeste k tem hydraulickym vymezovacum vule venitlu ... jak to krasne nazyvas hydrostely ..ufff... pokud je v coudu HVVV (hydrostel) tak sudeny motor cvaka, pokud je to v norma tak se to po zahrati ztrati..ok to vime....proc by to melo na horkem motoru, zniceho nic pri 3000rpm jako mavnutim proutku prestat nechapu....sel bych na to od jinud...ta V6 je ticha, ja byt tipoval na prepousteci ventil na odvzdusneni nadrze, porpipade jiny EMISNI nesmysl, protoze ty presny otacky jsou asi od toho, ze to rekne ECU (RJ)-> a pravde podobne zastavi nejaky tento ventil (je to na tech malej cernejch hadickach od filtru s aktivnim uhlim). samozrejme jsou to dohady a napady.
a prosim vas vsechny, kdyz jsem to forum zakladal, doufal jsem ze tu neboudou zadny vykriky typu *Chacha* on to nevi to je ale trouba..uz jsem to rikal 1000x nebo ... Snad jste tomu nekdo nestihnul verit...jo Mitsi to je na Tebe..jasne rekni svuj nazor ale v pohode...tohle si nech do ostatnich for...dik Pepa
pak - napad se skrtici klapkou je dobrej par sacich potrubi na 323 jsem videl, pokud nekdo jezdil s dirou v air filtru tak budiz...lec nesazel bych na to, pouzil bych tvoje slova *neni dost vstupnich informaci* to muze delat kde co, pres spatny tlak paliva blby svicky nebo kabely...hele ruku na srdce, pokud to neuvidis tak nevis .....
jo jeste k tem hydraulickym vymezovacum vule venitlu ... jak to krasne nazyvas hydrostely ..ufff... pokud je v coudu HVVV (hydrostel) tak sudeny motor cvaka, pokud je to v norma tak se to po zahrati ztrati..ok to vime....proc by to melo na horkem motoru, zniceho nic pri 3000rpm jako mavnutim proutku prestat nechapu....sel bych na to od jinud...ta V6 je ticha, ja byt tipoval na prepousteci ventil na odvzdusneni nadrze, porpipade jiny EMISNI nesmysl, protoze ty presny otacky jsou asi od toho, ze to rekne ECU (RJ)-> a pravde podobne zastavi nejaky tento ventil (je to na tech malej cernejch hadickach od filtru s aktivnim uhlim). samozrejme jsou to dohady a napady.
a prosim vas vsechny, kdyz jsem to forum zakladal, doufal jsem ze tu neboudou zadny vykriky typu *Chacha* on to nevi to je ale trouba..uz jsem to rikal 1000x nebo ... Snad jste tomu nekdo nestihnul verit...jo Mitsi to je na Tebe..jasne rekni svuj nazor ale v pohode...tohle si nech do ostatnich for...dik Pepa
Konecne fundovana odpoved, jako vzdy joe, diky!
Add. hydrostely: pri studenem motoru to skutecne nedela, jen kdyz je motor skutecny hodne teply, slysim to pri volnobehu az do tech cca 3.000 otacek, potom crvkot zmizi. Nechci lezt do znackoveho servisu, protoze tam je nejvic radobyodborniku (moje zkusenost) a navic za hrozny penize. Pravdou je, ze se to zhorsuje. Poprve mi to udelalo nekdy pred 50.000 kilometry, vypnul jsem motor, nastartoval a zmizelo to, od te doby ovsem cim dal casteji a ted se da rict, ze pri kazde jizde delsi nez 10km, tedy az se poradne zahreje motor. Ovsem, nekdy to cvrka par kilmetru, za chvili ne..
Add. hydrostely: pri studenem motoru to skutecne nedela, jen kdyz je motor skutecny hodne teply, slysim to pri volnobehu az do tech cca 3.000 otacek, potom crvkot zmizi. Nechci lezt do znackoveho servisu, protoze tam je nejvic radobyodborniku (moje zkusenost) a navic za hrozny penize. Pravdou je, ze se to zhorsuje. Poprve mi to udelalo nekdy pred 50.000 kilometry, vypnul jsem motor, nastartoval a zmizelo to, od te doby ovsem cim dal casteji a ted se da rict, ze pri kazde jizde delsi nez 10km, tedy az se poradne zahreje motor. Ovsem, nekdy to cvrka par kilmetru, za chvili ne..
az to zacne cvakat, zvedni kapotu a poslechni ty cerny ventilky (muzou byt nekde pobliz filtru s uhlim (cerny valec se 3 hadickami)nebo napozarni stene(ke kabine)) me jeden taky tak nekdy cvaka na miate...pridam plyn - zrychli se frekvence...a pak najednou ticho...a je to ok...nekdy to dela nekdy ne, ale u me je to tutove tnhle ventilek a vzheldem k tom, ze jen prepousti vzduch...heee who cares ? 😄
Kde je filtr s uhlim? 😒
Vim o jednom ventilku ktery je na hadici a viku, ale ten cvrliká jen pri volnobehu a to je u kazde Mazdy co jsem kdy slysel. Kazdopadne muj cvrkot vychazi nekde z prostoru kolem vika ventilu na strane blize ke kabine.
Vim o jednom ventilku ktery je na hadici a viku, ale ten cvrliká jen pri volnobehu a to je u kazde Mazdy co jsem kdy slysel. Kazdopadne muj cvrkot vychazi nekde z prostoru kolem vika ventilu na strane blize ke kabine.
to joe_st : Jo,konecne to nekdo rek..ja se na to chystam dlouho. Takze...chybels nam tu! Co se tyka meho motoru,psal jsi ze crnknes..byl jsem u vody a mel vypnutej telefon,tak nevim,volal-li jsi, zkusim Ti crnknout..nebo se zitra ozvi,ci napis..nejak tu jeste budu. Jinak, zatim vse vpoho..chystam se na tu vymenu oleje a procisteni. Ps..chtel bych konecne videt PORADNE okouknout Tu tvoji Miatkuuuu
To joe_st: Na tohle asi nemá smysl ani reagovat. Ale přece jen - když už jsi viděl tolik sacích potrubí, pak samozřejmě víš, že škrtící klapka se špiní nikoli od "díry ve filtru", ale od olejových par z odvětrání klikové skříně, kteréžto před klapku obvykle ústí! "Hydroštel" neboli správně česky "hydraulický vymezovač ventilové vůle" je vlastně olejový tlumič s programovaným vyprazdňováním (programuje to tlak oleje...). Když se nestačí rychle naplnit, nebo se příliš rychle vyprazdňuje, nebo není dostatečný tlak oleje, nebo olej nemá odpovídající viskozitu , nebo je příliš velká vůle mezi tělesem hydrošetlu a "dírou" v hlavě motoru či ventilovém vahadle, v níž hydroštel "sedí", pak prostě tu ventilovou vůli nevymezuje, jak by měl, a "cvaká" (ne on, ale vahadlo o ventil) v měnícím se rytmu dle otáček motoru. Frenkvence cvakání "emisní bazmeků" je sice závislá na teplotě motoru, ale obvykle nikoli na jeho otáčkách. Pokud jde o příliš nízko padající volnoběh, v mém nejbližším okolí je dost lidí, kterým na tohle v servisu měnili ŘJ, a to napříč nejrůznějšími značkami a typy vozů (tedy vždy s MPI vstřikováním). Své rady opírající se o často draze zaplacené zkušenosti, poskytuji lidem v nouzi ve snaze jim dát navod, "jak na to" s vynaložením minima prostředků. Pokud o tyto rady někdo nestojí, nechť se jimi neřídí. Nikomu nic nevnucuji a je pravdou, že po přes toto fórum mohu jen stěží na 100% diagnostikovat příčinu nějakého cvakání v motoru. PS: "Hydroštely" jsem vlastnosručně měnil na různých vozech 4x (a vždy jsem to bral až jako krajní řešení). Kolikrát Ty?
btw aby to nebylo tak spatny...mel jsem na par kilometru v ruce M6 2.3 Sport 166HP zluty HB 😄 ojjj panove, kdo rekne ze t tomhle segmentu je lepsi auto tak snim velkej technicak :-0 fakt bomba...
trochu ted zkoumam ten zadni nahon miaty, tuhle se mi povedl klasicky drift se zadni napravou zhruba pul metru mimo stopu prednich kol do leve zatacky....na hladkym asfaltu...(kdo ma nejlevnejsi 195/50R15??? 😄 ) jestli tohle budu delat casto tak budu moooc rychle prezouvat...
trochu ted zkoumam ten zadni nahon miaty, tuhle se mi povedl klasicky drift se zadni napravou zhruba pul metru mimo stopu prednich kol do leve zatacky....na hladkym asfaltu...(kdo ma nejlevnejsi 195/50R15??? 😄 ) jestli tohle budu delat casto tak budu moooc rychle prezouvat...
O jednom lepsim vim,aspon si na ten technicak dej maslo,at ti ten papir lepe klouze do krku.Mel jsem moznost si projet M6 3.0 , 220hp a celkem fajn.Motor v porovnani s accordem trosku "gumovej",ale sedi dobre 😉
bohuzel...beru to co je u nas na starem kontinente...muj nazor na auta prodavana v US je veskrze pozitivni....M6 s 3.0 V6 musi byt super...vubec, za louzi jezdi hodne hodne dobrejch aut, a v evrope o ne nezakopnes... 😄 you got me 😄 😄 ten 2.3 ma asi 166 jel si i v tom? jakej je rozdil, tu V6 tady asi nikdy neuvidime...tak povidej.
joe_st, nechci Ti brat iluze, ale motory v USA jsou uplne jiny. Lidi tady hodne daj na objem motoru, tak se delaj objemny motory, ale ten vykon tam neni. Navic se tady jezdi na mizerny palivo (oktanovy cisla 87-89-93). Mel jsem asi dva mesice M626 s 2.0L motorem a bylo to naprosto hrozny. Zatim nejlepsi motor co sem tady mel pod plynovym pedalem byl DURATEC 3.0L V6 (24 ventilu) a furt mi s tim ten Ford Taurus prijde jako lina mrcha v porovnani s Oktavkou 4x4 1.8T. Ta evropska M6 s 2.3 bude urcite lepsi nez ta s 3.0 V6 tady, to mi ver.
to gergi: Promin, ale neda mi to se nezapojit do konverzace. Porovnavame-li dva motory..musime srovnavat se stejnym benzinem. Cili, ze je v USA benzin trochu chudsi, coz opravdu je, nemuzeme brat v uvahu. A dal...v USA jezdej samy velkoobjemovy veci..maj sice na svuj objem pomerne malej vykon, ale casto kroutak,keterej necim tezko dozenes. Problem je v tom, ze v USA je to samej automat a tak je kroutak kde?... Jezdil jsem ve statech s velkou spoustou aut..99% nad 3L.. a Automaty..krom jineho se mi tam ale dostala do ruky i Accura Integra (Honda) s tusim 1.8 a manualem..a az na par vyvolenejch me zadnej z tech velkoobjemovejch aut s ATM pri rozjezdu proste neudelal. No a Tve srovnani Taurusu a Octavky?? Taurus je tezka krava a neverim, ze jsi ji mel v manualu..uprimne, zadnyho takovyho tauruse jsem tam nevidel..snad na jednu vyjimku. Cili..3L, TANK taurus s automatem se proste opet neda srovnat s kolibrikovou octavkou 1.8T v manualu..proste..hrusky a jabka...
caues 😄 mas tam i teplotni cidlo? ja totiz na 323 to cidlo nemel a musel jsem ho dokoupit, jinak mi neukazovala venkovni teplota...ted me napadlo, ze jsi to tam taky dodelaval....**vzpominam na to vyndavani tech hodin...2x roztrzenej palec na prave ruce...auuu...boli me to jak si na to vzpomenu, dobre jsi udelal, ze jsi to dal do servisu 😉
Ahoj Joe, teplotní čidlo tam mám, samozřejmě, ale zobrazení teploty je integrované do ovládání digitální klimy, takže na board computeru neukazuje. Jinak mě ten BC po namontování "dostal" - neukazoval dojezd, a tak jsem byl "lehce rozčarován" ze špatné investice. A pak jsem si přečetl návod, a tam píšou, že dojezd začíná měřit až po ujetí 100 km. A taky jo, začal. Ale ať tady ty Mazdy pořád jenom nechválíme - čekal bych, že BC bude měřit taky třeba průměrnou rychlost, anebo spotřebu v litrech za hodinu, když auto stojí - viděl jsem to u Opelu Astra - a ne jenom dvě spotřeby a dojezd.
to h_st: jo taky bych cekal, ze toho muze ukazovat vicero...zvlast, kdyz k te prum. spotrebe stejne tu rychlost potrebuje..takze o ni vlastne vi, ale jaksi soudruzi z jap zapomeli ze by to nekoho mohlo zajimat. s tim dojezdem je to tak, az po nejakych kilometrech. v premacy budu boardcomputer suplovat malou GPSkou (budu mit rychlosti, ale bude chybet spotreba) tak trochu neco jineho.
😄 tak ted... jsou tam 4 fotky premacy, jsou na ni jen kola, jinak je to temer seriovka, ale budu na ni pracovat, jeste ji doma nemam, ale vsechno prijde....je tam foto i tech kol 17".
[odkaz]
nemam na ten webik nejak cas...vim je to blby, ale zkusim s tim neco udelat...btw to Tom and Dab - v cem delate ten Vas web?
[odkaz]
nemam na ten webik nejak cas...vim je to blby, ale zkusim s tim neco udelat...btw to Tom and Dab - v cem delate ten Vas web?
To Joe_ST: jedine a len v Homesite 5.0 😊)) Teda Dabel sa pokusal povodne vo FrontPage, ale to som mu hned zatrhol, lebo to robi strasny bordel 😊)) Takze odporucam Homesite...
no ja pri prevlikani pneu zjistil ze jedna guma uz pekne chytla, vzorek pritom uplne v pohode vylozene slo videt zasach ceskych vozovek..........btw. jinak mi predevcirem nekdo pekne ojel necim ostrym dvere a trochu kufru, ale rozhod sem se ze na to kaslu zamaznu to jenom at to nerezavi hlavne 😡
Vikendovy defekt urychlil objednavku mojich novych pneu 😉) Volba nakoniec padla predsa len na Bridgestone Turanza ER70, tak som velmi zvedavy, ze ake budu. Niekedy buduci tyzden by mali prist, takze takto o 2 tyzdne uz budu zazitky a postrehy 😉)
PS: Dufam, ze je vsetkym jasne, ze 1945 nie je odo mna...
PS: Dufam, ze je vsetkym jasne, ze 1945 nie je odo mna...
Dabel: no ne, tak ty už máš taky dvojníka? Naštěstí s tímhle typem písma je to poznat na první pohled...
oddie zije 😁D no huraaa..kdy budes v garazi? Ja tam furt jezdim a Ty nikde.. 😒
Morfikus: já jsem tam celkem často. Ve čtvrtek téměř vždy, ale zrovna tenhle tam nebudu. Číslo máš, tak kdyžtak předem zavolej... (jen malá pozn., na SMS většinou neodpovídám - ono totiž psát SMS za volantem, a nebo vleže pod autem rukama od oleje, není to pravé ořechové... a nadto mě psaní na mobilu dost s..e 😄 děkuji za pochopení 😉))
Som aj aj zvedavy na tie Bridgestone-y, ako som uz onehda pisal v pneu diskusii...
Moje postrehy ku GoodYear Eagle Ventura...
pneumatiky super, tiche (aspon u mna), drzi stopu, na vode krasa...
Ale pozor, velmi hruby dezen zapricinuje to, ze po prejazde po strku sa do dezenu napchaju kamienky a potom to trva kym povypadavaju (niekedy im treba pomoct rucne) No a pokial tam su, tak vydavam kadejake klepotave zvuky 😊))
Sucasne by som chcel verejme podakovat Dablovi za nasu spolocnu vcerajsiu navstevu drsnych typkov, co mi predavali casti ich Mazdy (vyzerali fakt brutalne, ako keby nas chceli ozbijat 😄 ) ale nakoniec mam nove sedadlo (problem sedadla teda vyrieseny) a novu prednu masku (ktoru mi nemenovana osoba (slubil som ze nepoviem kto) zrusila spolu s castou prednej kapoty 😒 )
Moje postrehy ku GoodYear Eagle Ventura...
pneumatiky super, tiche (aspon u mna), drzi stopu, na vode krasa...
Ale pozor, velmi hruby dezen zapricinuje to, ze po prejazde po strku sa do dezenu napchaju kamienky a potom to trva kym povypadavaju (niekedy im treba pomoct rucne) No a pokial tam su, tak vydavam kadejake klepotave zvuky 😊))
Sucasne by som chcel verejme podakovat Dablovi za nasu spolocnu vcerajsiu navstevu drsnych typkov, co mi predavali casti ich Mazdy (vyzerali fakt brutalne, ako keby nas chceli ozbijat 😄 ) ale nakoniec mam nove sedadlo (problem sedadla teda vyrieseny) a novu prednu masku (ktoru mi nemenovana osoba (slubil som ze nepoviem kto) zrusila spolu s castou prednej kapoty 😒 )
Hehe, tipci vcera boli fakt drsni... nase slecny nas uz videli zabitych a rozstvrtenych, ony znasilnene a Mazdy ukradnute... nastastie vsetko dobre dopadlo a este sme stihli aj to sedadlo premontovat 😉)))
Dabel: kdepak jste nakupovali? No, tedy doufám, že si o mě moji zákazníci nevyprávějí něco podobného...
oddie: Tom vystrachal niekde na Avize chlapika, co rozpredaval Mazdu kupatko na diely a tak sa mu ozval. No a tak sme tam v ramci pondelnajsieho podvecera vyrazili. Najprv hladanie v Stupave (mestecko pri BA) a potom ten sok, ked sme ich zbadali. No proste drsni tipci, neumyti, prepoteni, spinavi, hruza a des 😉)) Jeden majitel Mazdy, druhy "mechanik" s ulohou vybrane diely vymontovat z toho vraku 😉) No Teba si viem podobne predstavit, keby si sa tyzden neumyval, mesiac neholil a pribral asi 50 kil 😉))
este raz oddie: no jo, cestu som zabudol, naskocili do Tomovej Mazdy v Stupave a potom nas "odviezli" uplne do kelu nejakymi lesnymi cestickami do takej chatovej oblasti...
Dabel: no, viděl jsi mě jen při posezení na zahradě, kdybys mě viděl, když vylézám zpod auta, taky mě nepoznáš. Lidé okolo mé garáže taky netuší, že ten špinavý houmles, co se tam občas štrachá ve vracích, normálně sedí přes den u počítače 😊)))
TomAnt: nějak mi uniklo proč jsi měnil sedadlo ??
Tom je prave na obede, tak odpovedam zanho: jeho sedadlo malo nejak posahany mechanizmus sklapania, takze Tom stale soferoval "pololeziacky" - amaterska oprava ex-majitela, ktory tam proste vrazil kovovy stift 😉) Teraz ma sedadlo z kupatka 2.2i '90 😉)
mrkněte..krom ostatního tam nádherně vysvětlujouu wankla a je tam jeho skvělá fotka v řezu... "[odkaz]"
Chlapi, este jak sme mali nedavno debatu kam vsade dodava reifen.com, tak mam zlu spravu: pri objednavke stalo jednoznacne "Dodavame len do BRD" 😞((
Morfikus - mno jo me zkusenosti s autopalace sporilov sou takovy nijaky, prilis ochoty sem tam nevidel protoze v rychlem sledu mi auto jak vykradli tak odreli tak sem tam volal a nic moc sem nepochodil a po telefonatu do ostravskeho servisu radeji nakou dobu vyckam a zaridim si to tam vsechno pri jednom jelikoz se stridave pohybuji jak na morave tak v praze......docela me to prekvapilo protoze chvastaj se primo ve sporilove jak ze to nehlidaj servisy ale primo u zastupce pro cr mi to prislo nejhorsi 😄
Lidi...budu menit predcasne olej, ten co tam mam byl omyl..najel jsem s tim asi 3tis km..mam menit i filtr?
hm vysvetli plz. co myslis pod pojmom "omyl"... btw vsak to neni taka investicia, na Tvojom mieste by som asi vymenil vsetko sakumprask, olej aj s filtrom...
nejde o investici..chtel jsem si to vymenit sam. POkud i s filtrem, pak asi do servisu, nemam takvy to pekny utahovatko na filtr. chces vedet co je omyl?! mogul GX sport 10w-40 tak nejak se ta sra*** tusim jmenuje.
Jasne... 😉) Okej, mogul nebrat 😉)) Inak synteticky Madit 5W-40 je OK 😉) No ale k veci: neviem, ja by som asi menil olej vzdy len s filtrom. Nevies, co Ti tam ten Mogul nechal za previtov a ci by sa to nahodou s normalnym olejom nepobilo, obzvlast, ak ide o polosyntetiku (?)
jo asi jo..ani nevim proc se pta, ale vlastne vim...musim pro ten filtr zajet do mazdy..nejak ted TOTAL nestiham... Jo, MOGUL uz VAZNE NE! Musel jsem mit nejakou slabou chvilku, takovouhle vec jsem nedaval ani do favorita a ted to naleju do 2,5V6 jiz je olej achylovou patou...nechapu. Snad to vymenim vcas
A preco az do Mazdy? Filter by snad mali mat v kazdej predajni dielov a podla katalogu by sa nemali pomylit (aj ked neni to tak davno, co ma baba v takejto predajni presviedcala, ze Mazda 626 motor 2.0i 90k nikdy nemala 😉)))
Abych pravdu rekl, tak ani nevim... To sou rozpory,co? Mogul tam naleju, ale na fitru od mazdy trvam...asi je vazne moc teplo. jenze z klimy me ted boli v krku...tak se musim pict. Asi je to vazne jedno..nevim, jak se na mazdu shanej, jestli je mivaj ci ne..
Neviem, nemal som problem... kupoval som 2x v M+G (tusim tak sa ten obchod vola) a potom 1x a 3x na Nissana Primeru priamo v rychloservise, kde mi menili olej. Mali vzdy, takisto na tatovu GE. GF-ko - ako som spominal - chodi do znackoveho servisu 😉)
OK..verim..tak na to prdim, akorat si objednam ten olej..ted jsem chvili nemel co delat..tak jsem nasel docela slunou cenu (dodani do 48hod zdarma po cele CR. Castrol GTX Magnatec 10W-40 (4 lt) 1136,- Kč Jeste uvazuje, ze dle rady Joe_st provedu to procisteni nejakym pripravkem smtp..
Ja som nalial nejake tie cistiace vodicky preventivne, takze ani neuskodili ani nepolepsili 😉)) Raz Restorer (Mazda GD) a raz MotorUp (Primera). Kazdopadne to skor pomohlo na veliky motor (Caddy 4.0V8 😉), tam bol rozdiel hodne citelny (pocutelne omnoho hladsi chod motora).
Takze doporucujes? I kdyz tam do ted nikdo nic takoveho nelil? jen shell 5w-40... bojim se, aby to ten motor neprocistilo moc ;-D
morfikus: no ci doporucujem... na tej velkej Amerike to bolo poznat, to fakt clovek pocul normalne uchom (skoro ako v tej teleshop reklame na MotorUp 😉). Na ostatnom ani nepomohlo ani neuskodilo (asi), ale to boli vsetko stvorvalce 1.6-2.0l 😉) Skusit to mozes, mozno to pomoze. Uskodit by to asi nemalo. Vsetci tuna vychvaluju Bishop's Original, vraj vsetko ostatne su podvody, tak neviem...
dabel: také jsem četl o Bishop´s Orig., ale také jsem četl, že ve kvalitních olejích je dostatek aditiv ve vhodném poměru a další mohou být i na škodu. U mé první Škody 120 jsem do motoru kupoval tyto přípravky a motor jsem totálně odrovnal. Když jsem auto provával, žralo 1l oleje na 100 km (to myslím vážně), při ranním výjezdu ze dvora sousedi zavírali okna. Také jsem četl, že některé přípravky obsahují chlór a motor pak zevnitř rezaví. Tím však nechci nikoho odrazovat. Mě osobně lákájí některé přísady do benzínu, třeba na čištění ventilů.
Radim: Bishop's poznam len z tejto diskusie 😉) Nemyslim si, ze pripravky Ti odrovnali motor, ako vravim, skusal som to na viacerych autach a nikdy problem nebol - islo ale vzdy len o tie 2 spominane.
Jo a ted "babo rad"..jenze, poustet se do diskuze o bishopech..to jdem do jinyho temau na auto.cz ktery si vystaci samo o sobe 😄 Ja spis uvazuju o necem mene drastickem...ala smtp
morfikus, dabel: pro zajímavost si přečtěte na www.skoda.panda.cz článek "Přísady do paliv a maziv ". Píše tam mimo jiné i o PS 23, který nyní letí v teshopingu.
Linky na clanky na tomto servri Dablovi posielam, kedze mam ten server vo favorites, ako byvaly skodofkar 😊)) ten chlapik co pise tie clanky, ako prisady, o palivach, olejoch a tak fakt vie o com hovori, fakt su dobre tie clanky, odporucam vsetkym...
Mrknu na to..uz jsem tyhle stranyk parkrat navstivil, mozna jsem to i cetl..
hm tak z clanku vyplyva, ze je najlepsie nedat nic 😉) a spominaju tam tak restorer ako aj motorup. No nic, naletel som tak, ako kopec inych ludi 😞((
dabel: tež z toho nejsem moc chytrý, asi to vytisknu a přečtu v klidu. U olejů píše: Zvláštním případem je francouzská firma Elf. Už 18 let se jejich výrobky používají u Fordu jako první náplně (to už o čemsi svědčí), dále je plní Opel, Mazda, Nissan atd. Nyní je Elf součástí TotalFinaElf, fúze byla nutná z důvodu přežití. Castrol toho sice hodně v reklamních letácích napovídá, ale „skutek utek“. Nejsou to špatné oleje, ale zase není třeba věřit všemu, čím nám krmí zrak a sluch. Vyrábí oleje od kvalitních po velmi průměrné, horšími zásobuje východní trh, protože na západě již o ně není zájem. Navíc ze sebe dělá přemrštěnou cenou cosi, co ve skutečnosti není („My jsme nejstarší a tak jsme nejlepší…“). Tož nevím. Ještě jsem tady nečetl, že by někomu do Mazdy dávali ELF.
Ako som pred casom pisal, do Mazdy mi naliali nejaky Veedol 10W-60. Tvari sa fajn, dokonca sa mi zda, ze motor ide trosku tichsie (bohuzial neviem, co mi naliali na zimu)
dabel: ten název Veedol jsem tam někde četl a myslím, že to bylo v pohodě, teď to nemůžu najít.
Tady v jiné rubrice jsem vyčetl, že ani ty přípravky do benzínu, o kterých jsem uvažoval, zn. Wynns nejsou nic moc. Někomu došlo k uvolnění nečistot, zadření vstřiků a následnému propálení pístu. Vidím to tak, že z auta nebudu dělat pokusného králika.
Tady v jiné rubrice jsem vyčetl, že ani ty přípravky do benzínu, o kterých jsem uvažoval, zn. Wynns nejsou nic moc. Někomu došlo k uvolnění nečistot, zadření vstřiků a následnému propálení pístu. Vidím to tak, že z auta nebudu dělat pokusného králika.
Nejlepší asi bude používat jen benzín Shell W power, který působí pomalu a postupně. Snad ???
Nevim, ja osobne si myslim, ze kdyz clovek pouziva kvalitni oelj (to rika ten rpavej), pak jsou takovyhle veci a prisady do oleje k nicemu, ne-li k horsimu.
No do predoslych aut som lial plnu syntetiku Madit Prima 5W-40 (626GD ho ma este doteraz, dalej Primera, tatove 626GE a Fiat Croma) a bol v pohode. Podstatne bolo, ze ho tatko zohnal za necelych 1000 Sk 4 litre 😉) Jazdil som tak, ako teraz a problem nebol tak v zime ako aj v lete. Keby Mazda nebola este v zaruke, tak ho tam lejem asi tiez 😉))
Radim: tak, tak, uz som to tam nasiel aj ja, citujem: "Také u nás neznámé značky mívají oleje velmi kvalitní, ale protože nám uvedená značka nic neříká, nebereme ji vážně (VAT, Vapsoil, Veedol, DEA)" 😉) Takze veget. A snad by mi za tie hrozne prachy nenaliali nejaku pancovanu lavorovicu 😉))) Inak ja jazdim na uplne obycajny Natural 95, u nas Shell alebo JET (rozdiel nebadam), v Rakusku OMV alebo Aral. Auticko si chrochta blahom 😉)) Skusil som test s N98 - nikdy viac. V-Power by mozno stal za to odskusat, ale musim sa najprv pozriet, ze kolko stoji 😉)
dabel: neříkej mi, že bys to Mazdě udělal, nějaký " Madit Prima 5W-40". To bych nenalil ani do Felicie.
Co se týče benzínu Shell Power, je sice dražší, ale věřím, že to k něčemu je (viděl jsem testy, co prokázaly účinek při dlouhodobém používání). Loni jsem na něj najezdil asi 4000 km což sice nebylo mnoho, ale k částečnému vyčistění to určitě přispělo. Našel jsem pumpu, kde byl pár měsíců jen o 50 haléřů dražší než obyčejný benzín. Teď je rozdíl cca 1,50 Kč, takže teď ne, ale až zase budou mít akci, určitě ho naberu. Nezkouším Power 99, myslím, že ty oktany nemají význam. Ale jinak já tankuji jen Shell popř. vyjímečně OMV nebo Aral. U JET, Petry a menších pump bych benzín nevzal ani do sekačky na trávu.
V Ostravě u Carefoure, kde bývá nejlevnější benzín (většinou o 1Kč/l) je z rakouské OMV, mám to ověřené, takže tuto alternativu připouštím.
Co se týče benzínu Shell Power, je sice dražší, ale věřím, že to k něčemu je (viděl jsem testy, co prokázaly účinek při dlouhodobém používání). Loni jsem na něj najezdil asi 4000 km což sice nebylo mnoho, ale k částečnému vyčistění to určitě přispělo. Našel jsem pumpu, kde byl pár měsíců jen o 50 haléřů dražší než obyčejný benzín. Teď je rozdíl cca 1,50 Kč, takže teď ne, ale až zase budou mít akci, určitě ho naberu. Nezkouším Power 99, myslím, že ty oktany nemají význam. Ale jinak já tankuji jen Shell popř. vyjímečně OMV nebo Aral. U JET, Petry a menších pump bych benzín nevzal ani do sekačky na trávu.
V Ostravě u Carefoure, kde bývá nejlevnější benzín (většinou o 1Kč/l) je z rakouské OMV, mám to ověřené, takže tuto alternativu připouštím.
Radim: a preco by som to nemal Mazde spravit? S tym olejom mam dobre skusenosti 😉)) A motor v Mazde nie je az taky strasne narocny ako napr. TDI motory, takze by to zmakol podla mna bez akychkolvek problemov.
ad benzin: Hm 50 halierov by stalo za to vyskusanie 😉)) Ale myslim, ze u nas je drahsi o viac, kazdopadne to nabuduce checknem. Inak si myslim, ze si trosku prehnane starostlivy, JET mam po ceste na hranice a ked zabudnem vecer pred cestou natankovat u Shell, tak tankujem rano u JET a fakt necitim absolutne ziadny rozdiel tak v dynamike ako ani v spotrebe (naopak rekordne nizkych 7.6l sa mi podarilo spravit na benzin u JETky). Rozdiel som citil len pri N98, kedy auto nechcelo ist do otacok a bolo lenive, inak veget 😉)
ad benzin: Hm 50 halierov by stalo za to vyskusanie 😉)) Ale myslim, ze u nas je drahsi o viac, kazdopadne to nabuduce checknem. Inak si myslim, ze si trosku prehnane starostlivy, JET mam po ceste na hranice a ked zabudnem vecer pred cestou natankovat u Shell, tak tankujem rano u JET a fakt necitim absolutne ziadny rozdiel tak v dynamike ako ani v spotrebe (naopak rekordne nizkych 7.6l sa mi podarilo spravit na benzin u JETky). Rozdiel som citil len pri N98, kedy auto nechcelo ist do otacok a bolo lenive, inak veget 😉)
Inak ten M-Prima ma certifikaty od VW, Porsche aj MB, tak snad taky smejd to byt nemoze 😉)
dabel: Možná máš lepší zkušenosti s JET než já. Já měl špatnou zkušenost a pár mých známých se také divilo proč mají tolik vody v nádrži nebo vyšší spotřebu. Možná to dělá jen jeden pumpař, ale když si to firma neohlídá, tak u mne skončila.
Třeba je Madit OK (třeba dosahuje stejných kvalit jako světové značky), osobně však pochybuji, že by ho někdo do Porsche nalil. A o VW si myslím svoje. Ve všech servisech Škoda, které jsem poznal používají Castrol. Ten rozdíl v ceně se mi nezdá až tak velký, ikdyž nevím kolik stoji Kč.
Třeba je Madit OK (třeba dosahuje stejných kvalit jako světové značky), osobně však pochybuji, že by ho někdo do Porsche nalil. A o VW si myslím svoje. Ve všech servisech Škoda, které jsem poznal používají Castrol. Ten rozdíl v ceně se mi nezdá až tak velký, ikdyž nevím kolik stoji Kč.
Jek se stane, že jeden příspěvek je tam dvakrát ??
Radim: no mozne je, ze som mal doteraz stastie 😉) Rozdiel v cene bol veliky preto, lebo ten olej bol kupeny "neoficialne" a bez blocku 😉)) Bezne stoji v obchode 4l asi 1800Sk. Inak ja viem zatial len o jednej pumpe, kde prekazatelne pancovali benzin (moj buduci svokor takto doplatil a doviezli ho na lane) a bola to Slovnaft pumpa. Myslim si, ze to naozaj zavisi - tak ako vravis - od pumpara.
dabel: byla v tom obalu opravdu syntetika. 200Sk/l je docela dost rozdíl ikdyž to bez dokladu.
RadinH: až to budeš kopírovat, doplň chybějící slovo, abychom poznali tvou inteligenci !!!
No, na chvili jsme vypadl a nestiham se v tom vyznavat...proc nam tu v tom lidi delate bordel. urcite vsichni vime, o kom mluvim? No, ne, ja pujdu do toho castrolu magnatecu 10w-40 nebo max nejakej shell 10w-40..myslim ale, ze to je jedno..mozna ze jak tak nad tim premyslim, do ted tam byl sehll, tak tam pujde asi zas..uvidim..to bude asi na nahode
Urcite bola... bolo to original zabalene a zavrete, takze obavy nemam 😉)) tipek robil niekde skladnika a par litrov mu ostalo "medzi prstami" 😉))) jojo, slovenska a ceska klasika 😉)) No nic, uz ten olej neni k mani 😉) zaviedli im prisne kontroly 😉))
RadinH-ovu inteligenciu neprecenuj, je rad, ze sa naucil Ctrl+C a Ctrl+V 😉))
RadinH-ovu inteligenciu neprecenuj, je rad, ze sa naucil Ctrl+C a Ctrl+V 😉))
morfikus: GTX Magnatic 10W-40 - už jsme to tady s kolegy jedou řešili ( když byla akce 4 l +1 l zdarma) a došli jsme k závěru, že není jisté je-li Magnetic plně syntetický. Když jsem tenkrát porovnával cenu s Castrol Softec, který lejou v servise, byl Magnetic o pár korun levnější. Takže já jsem zustal u Softecu, který je lehkoběžný a měl by být úsporny. Údajně ho doporučuje i BMW a Porsche.
morfikus: GTX Magnatic 10W-40 - už jsme to tady s kolegy jedou řešili ( když byla akce 4 l +1 l zdarma) a došli jsme k závěru, že není jisté je-li Magnetic plně syntetický. Když jsem tenkrát porovnával cenu s Castrol Softec, který lejou v servise, byl Magnetic o pár korun levnější. Takže já jsem zustal u Softecu, který je lehkoběžný a měl by být úsporny. Údajně ho doporučuje i BMW a Porsche.
Inak ten M-Prima ma certifikaty od VW, Porsche aj MB, tak snad taky smejd to byt nemoze 😉)
Radim: a preco by som to nemal Mazde spravit? S tym olejom mam dobre skusenosti 😉)) A motor v Mazde nie je az taky strasne narocny ako napr. TDI motory, takze by to zmakol podla mna bez akychkolvek problemov.
k tem neorig. dilum, praci v servisu atd...no moje zkusenost je takova, ze i kdyz je mechanik uplne super a opravdu vi co dela, ne vzdycky to dobre dopadne, ale absolutne vzdy je to o lidech, proste, pokud to clovek dela s laskou a jde mu o to to udelat dobre, ma k tomu dobre dily tak to na 95% dopadne dobre (tech 5% jsem tam musel nechat 😃 ale pokud uz bude koukat na hodinky a premyslet o 1000 dalsich vecech tak muze mit super naradi, vsechny manualy a orig. dily a muze to zvrtat... kdyz mi pri prvni navsteve s MX5 v servisu (jel jsem po oprave udelat geometrii) mechanik jel auto projet (pred tim, nez s nim cokoliv udelal) a pri navratu trisknul prednim spoilerem o najezd do garaze, protoze to proste neodhadnul (delal machry) .... pak zjihnul a byl si toho vedom a kdyz mi skoro 2 hodiny steloval opravdu velmi velmi poctive geometrii a ve finale mi donesli ucet na 315 Kc .... a btw pokud pouzivam neznackovy servis tak tam za nejlepsi kluky plati dva ukrajinci a dam vam pisemne, ze jsem rad, ze na mem aute delaji oni protoze cesi by to udelali hur, a je to tim, ze maji tu praci a auta radi, a delji to dobre...klidne v sobotu v 7 vecer...kdyz vsichni cesi sedi nekde v hospode a pijou pivo. ted k dilum, ja ma zkusenost s neznackovymi brzd. deskami...Textar --- proste humus najedete na nich asi tak 1/2 toho co na original mazdach a porad jen myjete kola od cerneho sajrajtu z brzd...na 323F 96 jsem ujel na Textarech 30tis. a byly KO na 323F 99 na orig. 80.tis a jsou tak lehce za polovinou....ok textar stoji min nez pulku tech orig...ale.
To byl včera hic, klima jela na plné obrátky. Ráno po výjezdu z garáže jsem na zemi našel malou loužičku. Otevřu kapotu a na pravém rameni (říka-li se tak tomu výlisku z plechu co vede ke kolu) bylo trošku vody. Neměl jsem moc času zkoumat co to je, ale žádnou mokrou hadici jsem neviděl. Co to asi bude?
dabel, TomAnt: díky, vizitku jsem našel, něco s tím vymyslím.
dabel, TomAnt: díky, vizitku jsem našel, něco s tím vymyslím.
Radim: riesenie velmi jednoduche a napoly si si nanho odpovedal: kondenzovana voda z klimy. Robi to kazde auto s klimoskou, sem tam proste "vyleje" co sa nazbiera 😉))
pratele, ja bych chtel mit tolik casu co vy .....
Musis jit pracovat do nemecka, tam se skutecne tvrde dre,holt zapad, ze Dabel ? 😃))
626BB: tak veru 😉) Ja tymto Nemcom stale vravim, ze nevedia, co je to "poriadne makat". Podla mna tu maju pravy nefalsovany komunizmus: (skoro) nikto poriadne nemaka a (skoro) vsetci sa maju dobre 😉) A pravy kapitalizmus "s neludskou tvarou" je u nas: v sukromnych firmach makaju ludia jak fretky a aj tak nic moc 😞((
dabel: musim ti trocha oponovat, ked sa blizi konec projektu tak sa faxci nemec - nenemec, niekedy skoro ako na slovensku, no a potom je to ako prazdniny, len by sa rozpravali a robili nekonecne porady o nicom. Ozaj kde si? Bayern?
mirusho: no tak to je asi jedina vynimka, ale to je tak raz za rok 😉) A okrem toho im koniec projektu nebrani si zobrat napr. na 2 tyzdne dovku, vsak "na nu maju narok" (konkretne priklad z mojho teamu, kde si takto "odskocil" sefvyvojar) 😉)) Spravne, som v Bayern, aj Ty?
K&N vzduchovy filter: kupil som, namontoval som a nic, mozno ide motor trochu lepsie do otacok ale to je len subjektivne, az na vietor v penazenke sa nic nezmenilo, tot moj postreh.
oleje: najprv som lial do motora zevraj "vseliek" Castrol TXT, ale mazdicka 2,5V6 mi papala olej 0,5l/3000 km a tak som presiel na syntetiku od delphi, olej papa rovnako, akurat je to polovicu lacnejsie.
audio: vymenil som originalne reproduktory za jbl a hra mi lepsie ako moje domace kino, ktore stalo 5x tolko. tie mazdacke reproduktory, take s papierovou membranou a malym magnetikom, vyzerali presne tak ako teslacke, ktore som kupoval v '85, vtedy este do skodovice => mazda setri kde sa da;
porovnanie servisov😒br />
mazda servis na slovensku, to je tema sama o sebe. musim povedat, ze je lacnucky (mazda piestany cca. 450SK/hod) ale oni tomu moc nerozumeju: zacali mi kolisat otacky na volnobehu tak od 700 do 1500;
v mazde v blave mi najprv spravili test motora za 1200 sk a potom to xceli najprv cele rozobrat, povedal som nie;
v mazde v piestanoch mi povedali, ze je zla riadiaca jednotka motora, povedal som ufff;
v mazde v novych zamkoch mi povedali, ze treba vymenit tesnenie pod hlavou valcov, povedal som, ze si to este rozmyslim;
no a nakonec sa na to pozrel moj sused automechanik a ze jeden srob na zbernom vyfukovom potrubi sa mu nelubil, ze vraj nejako cudne trci, ze to tam asi prefukuje a tak ho vysroboval, dal novy a zasroboval spravne a zrazu, cuduj sa svete kolisanie otacok zmizlo, tak som mu kupil flasu vina a bolo 😃
mazda servis v nemecku: taky jeden nemecky manik, volajme ho manfred, cuval, cuval az nacuval do mojej mazdy, osamelo stojacej na parkovisku, no co, na zadnom blatniku mi spravil taku krasnu dieru ako otvaracom na konzervy. potom nasledovalo jedno z druhym, polizei, poistovna, par vzajomnych telefonatov s manfredom, auto som dal do servisu, za cas opravy som dostal nahradne vozitko z manfredovej poistovne (novucicka audi A4) a v piatok, po styroch dnoch som mal mazdicku hotovu, krasne vyumyvana a nalestena ma cakala, servisak mi odovzdal kluciky, poprial prijemny vikend, vela zdaru a vela stastnych kilometrov - dobre nie?
to dabel: som v hessene a momentalne perlujem pre telekom (je priserne teplo a ja potim sa ako somar v kufri, pretoze telekom nema na klimatizaciu, setri na nespravnom mieste)
oleje: najprv som lial do motora zevraj "vseliek" Castrol TXT, ale mazdicka 2,5V6 mi papala olej 0,5l/3000 km a tak som presiel na syntetiku od delphi, olej papa rovnako, akurat je to polovicu lacnejsie.
audio: vymenil som originalne reproduktory za jbl a hra mi lepsie ako moje domace kino, ktore stalo 5x tolko. tie mazdacke reproduktory, take s papierovou membranou a malym magnetikom, vyzerali presne tak ako teslacke, ktore som kupoval v '85, vtedy este do skodovice => mazda setri kde sa da;
porovnanie servisov😒br />
mazda servis na slovensku, to je tema sama o sebe. musim povedat, ze je lacnucky (mazda piestany cca. 450SK/hod) ale oni tomu moc nerozumeju: zacali mi kolisat otacky na volnobehu tak od 700 do 1500;
v mazde v blave mi najprv spravili test motora za 1200 sk a potom to xceli najprv cele rozobrat, povedal som nie;
v mazde v piestanoch mi povedali, ze je zla riadiaca jednotka motora, povedal som ufff;
v mazde v novych zamkoch mi povedali, ze treba vymenit tesnenie pod hlavou valcov, povedal som, ze si to este rozmyslim;
no a nakonec sa na to pozrel moj sused automechanik a ze jeden srob na zbernom vyfukovom potrubi sa mu nelubil, ze vraj nejako cudne trci, ze to tam asi prefukuje a tak ho vysroboval, dal novy a zasroboval spravne a zrazu, cuduj sa svete kolisanie otacok zmizlo, tak som mu kupil flasu vina a bolo 😃
mazda servis v nemecku: taky jeden nemecky manik, volajme ho manfred, cuval, cuval az nacuval do mojej mazdy, osamelo stojacej na parkovisku, no co, na zadnom blatniku mi spravil taku krasnu dieru ako otvaracom na konzervy. potom nasledovalo jedno z druhym, polizei, poistovna, par vzajomnych telefonatov s manfredom, auto som dal do servisu, za cas opravy som dostal nahradne vozitko z manfredovej poistovne (novucicka audi A4) a v piatok, po styroch dnoch som mal mazdicku hotovu, krasne vyumyvana a nalestena ma cakala, servisak mi odovzdal kluciky, poprial prijemny vikend, vela zdaru a vela stastnych kilometrov - dobre nie?
to dabel: som v hessene a momentalne perlujem pre telekom (je priserne teplo a ja potim sa ako somar v kufri, pretoze telekom nema na klimatizaciu, setri na nespravnom mieste)
miruso: tak to sa parime asi vsetci 😉)) Ja robim pre obrovsky nemecky gigant, menovat ho nebudem, ale preslavil sa mobilnymi telefonmi s prvym pismenkom a dvoma cislicami za tym 😉)), meno sa zacina na "S" a konci na "mens" - no snad som vam toho vela neprezradil 😉))) A presiel som uz styrmi "Standortami", ako svoje komplexy vznesene nazyvaju, a klimu nemali ani v jednom. Takze tymto odchadzam za klimou do Mazdy a presuvam sa na miesto, kde si dam "vnutornu klimu" v podobe piva 😉)) Sice Mazda ostane opustena na noc v meste, ale nejako to vydrzi. Vsetkym krasny vikend!
Ja se tesim na vikend..si poradne zajezdim...uaaa 😉 Nevite ci nemate, nedal by se nekde sehnat servisni manual na 626 a mx-6. Potrebuju rok 92 a vys..?
Ahoj
Mohli byste mi prosím poradit, co je to za ovladač v mazdě 626 GE hned vlevo od ovládání topení. Je tam ňákej panáček v černym a nahoře v modrym čtverečku. Nevím jestli tento popis stačí, ale díky za vysvětlení funkce tohoto ovldače.
Mohli byste mi prosím poradit, co je to za ovladač v mazdě 626 GE hned vlevo od ovládání topení. Je tam ňákej panáček v černym a nahoře v modrym čtverečku. Nevím jestli tento popis stačí, ale díky za vysvětlení funkce tohoto ovldače.
Jo, tak to netusim..nic takovyho tam myslim nemam..jeste se mrknu a dam pripadne vedet...
[odkaz]%20fotky/velk… />
Je to hned vlevo od ovladani topeni...hybe se stim nahoru a dolu.
Je to hned vlevo od ovladani topeni...hybe se stim nahoru a dolu.
Aha..tak ten tam fakt nemam 😒 mam mx-6 ..myslel jsem, ze jsou stejny jako 626..no, tak je tam holt jen velka podoba..k cemu tohle je vazne netusim
to guesst😒br />
To je otevirani primeho proudeni vzduchu do kabiny. Vzduch bude proudit naporem pres pruduchy na strednim sloupku. V podstate je to tak, ze kdyz mas zaple topeni a potrebujes se osvezit, tak aby spolujezdec nezmrzl, natocis si klapky na sebe a otocis tim koleckem do polohy nahore (modry ctverecek). Je to takova druha dira ven 😃 Na 323 rv. 87 to meli vamakanejsi, tam se takovy pruduch nachazel na prave a leve strane, nemelo to chybu, v zime, kdyz mi bylo horko, tak jsem to otevrel a ostatni o tom ani nevedeli. 😃
To je otevirani primeho proudeni vzduchu do kabiny. Vzduch bude proudit naporem pres pruduchy na strednim sloupku. V podstate je to tak, ze kdyz mas zaple topeni a potrebujes se osvezit, tak aby spolujezdec nezmrzl, natocis si klapky na sebe a otocis tim koleckem do polohy nahore (modry ctverecek). Je to takova druha dira ven 😃 Na 323 rv. 87 to meli vamakanejsi, tam se takovy pruduch nachazel na prave a leve strane, nemelo to chybu, v zime, kdyz mi bylo horko, tak jsem to otevrel a ostatni o tom ani nevedeli. 😃
to guesst: To je otevirani primeho proudeni vzduchu do kabiny. Vzduch bude proudit naporem pres pruduchy na strednim sloupku. V podstate je to tak, ze kdyz mas zaple topeni a potrebujes se osvezit, tak aby spolujezdec nezmrzl, natocis si klapky na sebe a otocis tim koleckem do polohy nahore (modry ctverecek). Je to takova druha dira ven 😃 Na 323 rv. 87 to meli vamakanejsi, tam se takovy pruduch nachazel na prave a leve strane, nemelo to chybu, v zime, kdyz mi bylo horko, tak jsem to otevrel a ostatni o tom ani nevedeli. 😃
STP cistic na motor...prozenu ho motorem pred vymenou "oleje" (protoze mogulu se olej rikat neda,sand za tech par tisic nenapach moc sko),koupim castrol ci shell 10w-40 a prd tam s nim. No, jeste jsem si opatril "med" od stp na zalepeni "direk"..tak to vsechno po porade provedu a sdelim, jak to kouri..ci spis sand nekouri a tak snad i nezere olej..jako driv, pred mogulem..za doby, kdy memu moru vladl shell...tak se teste
dopr... pismenka pismenka! Kam jste se nam rozutekla? Jak pospicham a pisu 5 veci najednou, tak se ztraceji..tak tedy opraveny prispevek pro pripadne skarohlidy "STP cistic na motor...prozenu ho motorem pred vymenou "oleje" (protoze mogulu se olej rikat neda,snad za tech par tisic km nenapachal moc skod),koupim castrol ci shell 10w-40 a prd tam s nim. No, jeste jsem si opatril "med" od stp na zalepeni "direk"..tak to vsechno poporade provedu a sdelim, jak to kouri..ci spis sand nekouri a tak snad i nezere olej..jako driv, pred mogulem..za doby, kdy memu moru vladl shell...tak se teste
Tak jsem nakonec objednal castrol TXT 5w40.. tak uz se tesim.... pristi tyden to provedem,snad to bude zrat min nez toho mogulu..blee
morfikus: tak vidim, ze te nase rozmlouvani, at do motoru nic necpes nepresvedcilo. Dobra. Alespon to nekdo vyzkousi a pouci nas. Ja si vytiskl teh mnoho stranek z "skoda.panda" a poradne si to prectu, ten clovek vypada zkusene. V novem Svete motoru je porovnani cen dilu a servisu dle znacek a za posledni 4 roky. Mazda na tom neni tak spatne.
No, nepresvedcilo...bojim se a pekelne..jenze, olej to fakt zere..takze mam na vybranou, bud pretesnit (20 tis) nebo zkusit tohle a kdyz to nevyjde pretesnit..nevim, bojim se toho..to je fakt, ale tohle mi tak nejak prijde neskodny..?
cus bus...jak to dopadlo?...STP Mediku se neboj...to fakt nic nedela a pokud si tam nalil ten Softec TXT tak verim tomu, ze to bude dobry 😄 brnknem si. dal jsi tam neco pred vypustenim na to vycisteni?
No, jeste jsem nevymenil, nesehnal jsem origos filtr na mazdu...pro nej pojedu bud zitra ci v tydnu a vymena next weekend, nestiham. Jinak, koupil jsem na vycisteni STP Engine Flush, to protahnu stavajicim olejem a pak naleju ten castrol txt 5w40 a doleju tak 1/2 lahvinky Stp Smoke Treatment (med) Lahev je na 4 litry, tak zkusim tu pulku...no, ale rikam..dokud to vsechno neni v motoru, tak to jisty neni..porad nejsem presvedcenej. Prijde mi, ze odstranovat usazeniny ktery v motoru jsou a ktere se tam prirozene opotrebovanim tvori mozna neni dobry napad a taky ze ta "ziravina" muze napachat vic skody nez uzitku...tak nevim.. chce se to nadechnout, lejt a modlit se k bohum mazdy...
Tak už vážně nevím co je pro motor nejlepší. Včera jsem v HN vyčetl, že Shell V-Power není zase takový zázrak. Údajně obsahuje takové čistící aditiva jako běžný benzín Aral. Magazín Autozeitung a TV sat.1 V-Power zkoušeli na výkon a navýšení výkonu bylo 3%.
Radim: ked este moj tato kedysi brazdil Europu, tak tvrdil, ze na Aral benzin (ale pozor myslim original Aral, nie benzina/slovnaft predavane na nasich pumpach ako Aral) auto islo ako vymenene, vykon pocitovo o dost lepsi a asi o pol litra nizsia spotreba. Ale u nas je to aj tak na nic, jediny dovezeny benzin je vraj Avanti (normal 93 a natural 96) a samozrejme V-Power.
Tak uz mam aj original filtr na mazdicku a olejik castrol TXT 5w-40 4l/1000 kc... 😉 Tak o vikendu, hura na vec
morfikus: castrol TXT 5w-40 4l/1000 kc - kde se to dá objednat za ty peníze ?
Muzu sehnat... neni problem, ale je to bez dokladu. Proste, z ruky do ruky... Kdyby jsi jich bral vic..tak 3-4 tak je jeden za 900..
morfikus: a jak mi to předáš. Poštou -dobírka? Aby to pak nestálo víc jak v obchodě.
No to netusim, ja to na kseft nedelam... za litr koupim, za litr prodam. Jak dodat..nevim...
Tak hotovo..prohnal jsem motorem stp cistic, vypustil, nalil castrol txt 5w-40 a dolil trochu aditiva proti kourivost..takze.. 1, pocakm, az to porade vystydne a nastartuju..at vidim, jak to kouri, ci snad radsi nekouri 2, budu hlidat spotrebuju oleje a uvidime..co na to auticko. Subjektivni dojmy jsou : auto je tissi, prijde mi, ze se lip toci.. uvidime.
rozmýšlím se jestli koupit Mazda 323 1,5 SDN nebo Nissan Almera 1,4 4D nebo 5D obé tak ročník 96, kdo má zkušenosti s těmahle autama prosím poraďte, původně se se chystal Primeru tak r.v.97, ale člověk míní život mění.
P.S. F-ko se mi tak nějak bez tý přední masky nelíbí
P.S. F-ko se mi tak nějak bez tý přední masky nelíbí
to ze se ptas ve foru MAZDA ..jestli si mas koupit Nissana nebo Mazdu.... tak asi chces radsi mazdu co? 😄 hadej co Ti tu muzem odpovedet...ale nekdo to tu uz resil, mozna u novejsich modelu ale taky vahal mezi Almerou a 323...tusim, ze tehdy vysledek byl: podvozek sportovnejsi, citelnejsi a lepe ovladatelny - Mazda, vetsi komfort, mensi hlucnost, mene osobni pristup 😉 - Nissan...motory pokud budes koukat po 1.5 tak mazda tam davala Z5 DOHC 90HP - vcelku normalni patnactka pokud ji roztocis nad 4000 tak docela jede (dole moc netaha) podle stylu spotreba od 6-8.5 litru, dobra je i ta 1.8 BP to melo tusim okolo 84kW ta vic dlabe i lip jede, u te malicko bacha na spotrebu oleje...pises ze by si radsi sedana...to je pohoda, vcelku nenapadny auto, a dneska za dobry penize. jo jeste se do toho daval TD 1.7 - to je motor puvodem od Isuzu tedy GM ruku do ohne bych za nej nedal.... TD poznas podle kapsy na kapote (nasoska pro chalzeni intercooleru)...
No comment..jedine mazdu..s nisanama nemam moc zuksennosti, za to se sedanem 1,5 r.v. 1995 ano...krom super motoru (byla moc pekne zajeta), nizke poruchovosti..vpodstate jsme menili akorat olej a asi po 7 letech zadni tlumic vyfuku + (standardni udrzba)..no a hlavne, nasim zachranila zivot.. zhruba v 80 km/hod to naprali nepripoutany do kolmo jedouciho auta, vystrihavali je, motor pod napravou...byly z toho dva otresy mozku (ridic o sklo), spici bratr na zadni sedacce o strop, a jedna osklive zlomena ruka a noha...ale prezili a jsou ok...
to joe_st : no já sem stejnej dotaz dal i do fora o Nissanech a čekal sem, že tady se mi někdo ozve na 323 a tam na Almeru, no a já si porovnám a vyberu. Ale máš recht, že Mazda je mi tak trochu simpatičtější. O té 1,7TD se někde čet , že nebyli moc dobrý a navíc u ojetýho auta mám z dieslu trochu strach. Já potřebuju prostě spolehlivě jezdit s rozumnou spotřebou většinou ve dvou lidech. No a ta 323 se taď prodává za nějakejch cca 130-140 kKč z toho 96. Takže ocením jakoukoliv praktickou zkušenost. Zatím díky za první reakce
ja fakt 323 doporucuju...meli jsme ji moc radi..fakt skvele zivy a spolehlivy auto.. Pravdou jest, ze byla nase uz od plenek, takze jsme se o ni nalezite starali..ale jako srot muzes koupit kazdy auto.. 😉
to morfikus : ještě sem neměl možnost si tu 323 nějak zvlášť prolézt proto bych se chtěl zeptat jak moc zasahují držáky víka do zavazadlového prostoru???
to morfikus : ještě sem neměl možnost si tu 323 nějak zvlášť prolézt proto bych se chtěl zeptat jak moc zasahují držáky víka do zavazadlového prostoru???
Drzaky vika? Uprimne..nejak presne nevim, co myslis..jestli takovy ty ohnuty tyce co drzej viko kufru u sedanu, tak vubec..oni jakoby zajednou nahoru a myslim ze neprekazej, ale abych pravdu rekl, ac je kufr docela velkej, tak jsem v nem zavrenej jeste nebyl a pokud byl a nepamatuju si to, tak jsem to urcite nezkoumal, jelikoz tam sviti svetlo jen kdyz je viko otevrene 😉 ale myslim, ze nprekazi
jo, na něco takového o čem píšeš, jsem myslel, děkuji ti za odpověd. díky moc 😊))
to gogo7607 : vubec neni za co! TO ALL : Apropo, ted jsem se vratil z Brna..plne nalozeny auto...a jelo to jak sane, nadhera..do kopce na petku z 150 do 200 uplne bozsky, predjelo me jen nejnovejsi 95 aero a z ty jsem mel hlavne respekt..jelikoz, vim, ze na ni nemam... Ale bylo to moc pekny. Snad jen..nikdy jsem si toho nevsim..taky vam 2,5V6 vydava pri vetsich otackach takovej zvuk jako Turbo u preplnovanejch motoru? Takvej pistivej vysokej..cim mensi otacky, tim nizsi a slabsi, cim vyssi otacky, tim vyssi a pronikavejsi. proste jak Turbo.. nedavno jsem poradne nasadil na sani takovou tu velkou trubku mezi otvorem nad chladicem a mezi filtrem..tak jestli to neni tim. nikdy jsem to neslysel, zvuk je to pekny, ale tak nejak neznamy... DIKY
ale kdyz protacim auto na miste, tak to nejak slyset neni.... tak fakt netusim, co to muze bejt...
morfikus: a nebude to aerodymanicky hluk?
no, nikdy pred tim to nedelalo... a to mam auto uz asi 15 tis km..fakt to zni jak turbo.. nejlip takovy to z WRC ek..takovej ten typickej zvuk. neni to neprijemny, ani to nezni nejak extra spatne, spis je to divny... jo a cestou tam to nedelalo..cestou zpet jsem to zpozoroval.. celou cestu jsem mel zanpunou klimu...kdyz jsem to v pulce cesty zaslech, tak jsem ji vypnul a cekla..delalo to dal, tak nevim..nechapu.. prijde mi,ze sklimou by to souviset nemelo..?
Aha, jasne, to je potom nieco ine 😉) Klima vydava (ked sa zapne kompresor) podobny zvuk ako roztoceny ventilator chladenia (aspon u mna), takze to by tiez nemalo "piskat".
Pockej, takze myslis, ze to je klimou nebo ne? To je divny..se mi to fakt nezda...treba chce promazat? 😄 ¨ja fakt nevi..ale, kdyz ji vypnu, tak by to delat nemelo,ne?
Nie, myslel som tym, ze taky pisklavy zvuk klima (aspon moja) nevydava... keby to klimou bolo, tak by to po vypnuti samozrejme prestalo.
teda já nejsem odborník a v současnosti dokonce ani majitel auta, ale pokud to na místě nedělá tak to asi nebude souviset s otáčkama motoru, ale z rychlostí jízdy. Co třeba ložisko, nebo převodovka ???
to nevim..taky jsem nad tim premyslel..ale to se mi nezda...ten zvuk. Na tuty to souvisi s proudicim vzduchem..sani nebo tak. Jediny co me napada, je zkontrolovat ole v prevodovce, nevite kde? Jinak, fakt..to je proste hvizdot vzduchu...
jestli je to fakt svištící vzduch tak zkus mrknout jestli ti někde nepraskl nějakej krycí plast, pokud říkáš, že cestou k nám do Brna ti to nedělalo nevzals tady někde spodkem o obrubník nebo tak něco???
Svistici plast to neni..jelikoz..uberu plyn, zretelne az temer to ustane....pridam plyn..zacne to a presne dle plynu to zesiluje. S rychlosti auta to nijak nesouvisi..jde to presne podle otacek motoru..
v tom případě, ale nechápu proč ti to nedělalo když si stál na místě
Mozna jsem to vytocil malo..nebo nevim..treba to prestalo..ja fakt netusim, ale sledovalo to otacky motoru NAPROSTO VERNE
tak zkouším poslední pokus co třeba zanesenej nebo děravej vzduchovej filtr???
no..to by taky mohlo bejt ono, ale pravdou jest, ze to asi prestalo..tedy, nejel jsem 200..jen 120..a nevim, jestli to pred tim pry tyhle rychlosti delalo. Ale ted, ac jsem tocil jak jsem tocil, tak nic. A tak mam jedine vysvetleni...a to je to, co jsi napsal. Neco v sani... list, hruska, jabko, ta pani co jsem ji v Brne prejel ci tak 😉 nee..proste, asi tam neco spadlo a pak to vypadlo, nevim...zitra to vsechno skouknu a pripadne vycistim a uvidi se.. DIIKY!
Cau...tohle jsem presne pozoroval,kdyz jsem vymenil standart. vzduch. filtr za sportovni vlozku u stejneho motoru. Ale nebylo to nejak silne slyset...jen takove lehke nasavani vzduchu. Jsem si rikal, ze to bude tim asi ze ma vetsi pruchodnost,tak to je trochu slyset...ale casem jsem si zvyknul a ted uz to moc nevnimam.
To morfikus: Tipnu si - prvni lozisko na predlohove hrideli v prevodovce (hned vedle spojky), nebo naopak posledni na druhe strane prevodovky (opet na "predloze") u "petky" (pokud jde o dvouhridelove usporadani). Ale je to jen tip opirajici se o dva mne zname pripady problemu projevujiciho se obdobnym zpusobem, resp. zvukovym projevem. O ktere lozisko se jedna, to se pozna podle zarazeneho kvaltu: v prvnim pripade je zvukova kulisa vyraznejsi u nizsich kvaltu, ve druhem naopak u vyssich, zejmena u 5. stupne.
Dik...zkusim to nejak vysledovat..ale prijde mi, ze se to ztratilo...nebo-li ze to prestalo..snad..achjo..nejak se to zacina kupit .-((
Dik...zkusim to nejak vysledovat..ale prijde mi, ze se to ztratilo...nebo-li ze to prestalo..snad..achjo..nejak se to zacina kupit .-((
Tak jestli si pamatujete, jak jsme resili problem s novym zvukem...piskot jako turbo...tak se to uz neobjevilo. V sobotu jsem jel do Zdic po dalnici, celou cestu jako z Brna,tak tech 200 a nic..ani to nepisklo, takze bylo asi fakt neco v sani. Jeste ze tak...
zdar rudo...jeee ja Te na tom ICQ nestihnul....co motor je to ok?
No, motor..zda se lepsi..min to kouri, temer neznatelne, ale dneska jsem prijel a koukal na spotrebu oleje a bylo tam trochu nad Low..kontroloval jsem to asi 40min po zastaveni auta..na malinko sikme plose smer od merky, tak nevim. To snad neni mozny, aby to sezralo 1,5l na asi 200km,ne? Snad se tam jeste nekde objevi, jinak nevim! PS Motor je zespoda ulpne suchej..ani kapka.
morfikus: to jsem vážně zvědavý,co ty "medy" s motorem tvého auta provedou. Jeden a půl litru to nebude. U mé Mazdy je mezi měrkami přesně 2 cm a udělá to litr. 1 dcl= 2 mm. Mám však zkušenost, že je dobré olej měřit až po delším odstavení (já měřím vždy ráno po nočním klidu auta) Přestože je Castrol Softec tak řídký, stéká dlouho.
No, to ja jsem taky zvedavej... ja vim..me to malinko prekvapilo, jelikoz drive mi to steklo behem chvilky..no, mam v planu to zmerit jeste vecer. Jinak, toho medu jsem tam dal jen pul lahviky...uprimne, kouri to tak o 60% min..skoro to neni videt (ihned po nastartovani studeneho motoru, pak vubec nic.) Takze mam v planu najet 1000km a pak olej vypustit a zmerit objem. Uvidime.
ta rychlost stekani oleje je dana jeho schopnosti ulpet na trecich plochach..takze cim lepsi olej tim vic drzi nahore v motoru (btw tam je potreba ne ve dole ve vane)...to koureni studenyho auta je normalni- kat dela vodni paru...prska to kapky vody z vyfuku..atd atd.. nech autiko na rovine a rano za studena na to koukni..1.5L na 200km by si musel kourit jako lokomotiva 😄
No jasne..ale jednou stect musi,ne? Prave je to 12 hodin¨od zastaveni a oleje je tam stejne. Na druhou stranu, kdyby to zralo 1,5l na 100..tak to kouri nepretrzite, coz nedela..ale kde ten olej sakra je? A to koureni..neni to para...je to cmoud.
morfikus: A jaky jsi mel rezim jizdy pred tim? Nejezdil jsi jenom kratke priskoky, kdy se ti nestihl poradne ohrat olej? Pozor na to, ze teplotu oleje ukazuje maloktere auto. To, co je na budiku, tak je teplota vody, coz je neco jineo 😄 Obcas se stane,
ze ti to olej trosku zere, ale kvuli tomu,
ze se ti do oleje dostane vlhost a pripadne troska benzinu,
tak tu spotrebu nevidis. Jakmile pak ale jedes v celku delsi trasu,
tak se ti motor (a hlavne olej) hodne zahreje
a tyhle "prisady" se odpari a tim padem ti hodne klesne hladina oleje.
Neni to tvuj pripad?
ze ti to olej trosku zere, ale kvuli tomu,
ze se ti do oleje dostane vlhost a pripadne troska benzinu,
tak tu spotrebu nevidis. Jakmile pak ale jedes v celku delsi trasu,
tak se ti motor (a hlavne olej) hodne zahreje
a tyhle "prisady" se odpari a tim padem ti hodne klesne hladina oleje.
Neni to tvuj pripad?
>se ti do oleje dostane vlhost < che che ... tak to poznam, na MB 1000 mi do oleja tiekla voda ... rano som vzdy mal plnu vanu "oleja", po nastartovani bol biely a farbu chytil az po 20 km ... aj to mozno len preto ze ten motor sa strasne prehrieval 😄
To BoB_ : ne ne..tohle myslim muj pripad neni... Kratke trasy jsem nejezdil, teplomer oleje nemam, mam jen teplomer chladici kapaliny jako temr kazde jine auto.
To Mitsi : ano, motor zacina byt zraly na generalku, vim to. to all : spis resim, kam se na tech 100km opdel litr oleje..to proste nechapu
To Mitsi : ano, motor zacina byt zraly na generalku, vim to. to all : spis resim, kam se na tech 100km opdel litr oleje..to proste nechapu
to all: chystam se v nejblizsi dobe zmerit kompresni tlaky, pak uvidime...cim to je. Ten olej ale nechapu, jestli jak se nesmichal s medikem, proste nekde nahore nesedi prilepenej..zni to srandovne, ale nevim, kdo z vas ten med videl a sahl si do nej..ma hodne visokou viskozitu....fakt velkou
Ja jsem ten medik pouzival do stare 323, daval jsem ho tam dle navodu.Olej vzdycky pres noc stekl do vany, kontroloval jsem ho celkem casto. Po tom co jsi vymenil olej a filtr si to kontroloval pred prvnim nastartovanim ? filtr si cca 2dcl veme do sebe. Nejlepsi bude kdyz to ted dolijes a zkontrolujes to jeste jednou po 100 km.B.
Morfikus: ty jsi teda dobrej e😜erimentátor, tyhle vodičky bych si do svého motoru nenalil, ani kdyby byly zadarmo... Měřák na kompresní tlaky budu mít do týdne kdyžtak už svůj, kdyby něco.
to oddie : E😜erimentátor jsem..apropo, ja tam nenalil nic drastickyho..po dlouhrm rozvazovani jsem lehce proplachl pred vymenou oleje motor stp cisticem. Neboli..nalil jsem ho do oleje..asi 3 dcl, motor nechal bezet 5 min na volnobeh a pote s olejem vypustil. To nic drastickeho udelat nemohlo, max to neudela nic (zadna sragora v tom neni) no a po vymene oleje jsem dolil necelou polovinu pul litrove stp proti kourivost. Opet to neni nic jineho, nez husty "olej", kterej ma vysokou viskozitu, dobre prilne. Pokud nezabere tohle, neceka me stejne v brzke dobe nic jineho, nez Go motoru, cili skody, paklize budou, stejne budu odstranovat. Opakuji..to co jsem tam nalil neni nic drastickeho na bazi pripravku z clanku, ktery se zde dokola a dokola objevuje. 😉) Co se tyka meraku na kompres tlaky...to je SUPER..ja ho nemam..bud bych ho nekde zakoupi (kde?) Nebo bch se stavil, radsi spis to druhy..vic hlav vic vi. co se tyka provadeni diagnostitky ze zmerenych kompresnich tlaku..mam na to pomerne slusnou tabulku...tak snad neco pozname.
Morfikus: neleju do motoru nic, s čím výrobce nepočítal, ať už je to cokoliv... Co se týká měřáku na kompresní tlaky, tak např. na www.univer.cz - odtud zřejmě bude i ten můj...
To all : olej je na svete, dnes rano stekl..vana je plna..nechapu, ale dobre ze tak.
to oddie : jo..taky argument..souhlasim s Tebou...uprimne, do noveho ci stredne zajeteho auta bych NIKDY nic nenalil. OPAKUJI NIKDY..vzhledem k tomu, ze mne ceka rozsahlejsi oprava...pak jsem nemel temer co ztratit... Tedy, pokud bych tam nenalil nejakej vylozene drastak..takze, SOUHLASIM s Tebou na 100%..na meraky mrknu.
to oddie : jo..taky argument..souhlasim s Tebou...uprimne, do noveho ci stredne zajeteho auta bych NIKDY nic nenalil. OPAKUJI NIKDY..vzhledem k tomu, ze mne ceka rozsahlejsi oprava...pak jsem nemel temer co ztratit... Tedy, pokud bych tam nenalil nejakej vylozene drastak..takze, SOUHLASIM s Tebou na 100%..na meraky mrknu.
"A to koureni..neni to para...je to cmoud." - tj. pravděpodobně vadná (opotřebovaná / poškozená / zpuchřelá atd.) těsnění (miniaturní simeringy) na ventilových vodítkách. Nejvíc to pak kouří, když se např. jede delší dobu z kopce bez plynu a pak se přidá: nahromaděný olej se rychle spálí, tak to silně zakouří, následně se výfukové plyny opět zčistí. Při tomto druhu problému to celkově výrazněji kouří "za tepla", než "za studena". Pokud to naopak mnohem více kouří "za studena", pak je problém nejspíš v pístních kroužcích, hlavně v těch spodních, tzv. stíracích (opotřebované, zapečené, s prasklými pružinkami, popraskané / rozlomené) nebo v celkovém mechanickém opotřebení motoru (zralý na výbrus?).
Zdravim vas priatelia. Tak sa moja Mazdicka dockala vynuteneho faceliftu. Po stretnuti sa s garazovymi vratami (nesedel som za volantom ja)ma novu prednu masku (krajsiu) a opravenu kapotu. No a ked uz bola u klampiara (vraj najlepsi v BA, robi hlavne tuning karoserii) tak som jej dal do daru aj zadne kridlo (vdaka Dabel za neho). Den na to mi cestou z obchodu odpadla puklica, dalsia sa nasledne zlomila a ked uz som investoval, tak Mazdicka okrem novych puklic dostala aj hlinikove pedale, pretoze tie moje stare sa uz niekedy smykali. Okrem toho mam samozrejme nove vodicove sedadlo, ako sme to tu uz onehda s Dablom spominali. No a vysledok celeho tohoto mozte samozrejme najst v galerii mojej Mazdy na www.mazda626.sk
TomAnt: facelift se povedl, zadni kridlo je pekne. Jen dle meho nazoru ty puklice jsou moc bezne, ma je moc aut. Ty puvodni byly lepsi.
Aj mne sa povodne viac pacili, ale nedokazal som zohnat dalsie... potreboval som len dve kua 😊))
Snad nabuduce ked budu zas, tak nakupim 8 ks do zasoby 😊)) No a tieto k nim boli najpodobnejsie a hlavne dali sa kupit po 1 ks cize som kupil zasa 5 😊
Snad nabuduce ked budu zas, tak nakupim 8 ks do zasoby 😊)) No a tieto k nim boli najpodobnejsie a hlavne dali sa kupit po 1 ks cize som kupil zasa 5 😊
TomAnt: S těmi puklicemi je potíž. Když jsem ztratil vinou špatného nasazení v servisu originál puklici, tak jsem také nechtěl investovat 1800,-Kč za kus. Koupil jsem raději obyčejné puklice se znakem Mazda a to celou sadu za cca 600,-Kč (přesně si to už nepamatuji). Dnes bych po zkušenostech se servisem trval na dodání nové zdarma a věřím, že bych ji dostal. Nu, člověk se pořád učí.
tedy, u nás v práci taky na klimatizaci šetří. momentálně mě bolí hlava z toho horka kolem. Je to hrůza, sluníčko mi chvílemi pálí přímo na lebku. jako bych se vařil. zapíchnu to tady a razím domů, hoši. Přeji všem hezký den.
to sem teda nečekal, že i já jako nováček MC se takhle rychlé dočkám imitátora viz. goqo7607.
to morfikus : Ale jinak díky fakt sem myslel ty vohnutý tyče a šlo mi o to jestli sou tam stejný fajfky jako sem měl já kdysi na Cortině nebo nějaký rozumnější řešení, který tolik nezasahuje do zavazadlovýho prostoru
to morfikus : Ale jinak díky fakt sem myslel ty vohnutý tyče a šlo mi o to jestli sou tam stejný fajfky jako sem měl já kdysi na Cortině nebo nějaký rozumnější řešení, který tolik nezasahuje do zavazadlovýho prostoru
Prave mi prisiel mail, ze mi poslali tie nove Bridgestony, takze zajtra ich tuna mam a vo stvrtok ich montujem. V pondelok sa potom s vami podelim o zazitky 😉)
PS: Paci sa mi, ze aj ked tu prave nikto nie je, nasej rubrike utesene pribudaju prispevky. Tymto zdravim vsetkych "zaskakovacov" od qoqa az po 626BB. (626BB: vidis, predsa si sa dockal! 😉)
PS: Paci sa mi, ze aj ked tu prave nikto nie je, nasej rubrike utesene pribudaju prispevky. Tymto zdravim vsetkych "zaskakovacov" od qoqa az po 626BB. (626BB: vidis, predsa si sa dockal! 😉)
naše diskusní forum je již na 11. místě v top20!!! historický úspěch se podařil díky Vám všem. Tímto prohlašuji cíl na I. a II. kvartál tohoto roku za splněný. pětiletku splníme!! ať žije plán!
No, moje auticko se o to taky pekne snazi..kez bych mohl psat jen blaboly..jako, dneska jsem mel spotrebu pod 8l/100 a prumernou rychlost 200 atd atd... ale, MAZDAM VIVAT! 😉 Jen piste, I. misto je NASE..muzem prece plany prekonat,ne?
a kolik mas spotrebu gdyz jedes 200? ja se tolik po cr bojim jezdit, gdyz se to nesmi.
to : schizofrenik :Abych pravdu rekl, tak netusim..a to z nekolika prostych duvodu. Palubni PC nemam...no a 200 nikdy nevydrzim dyl nez par minut..vzdycky me nekdo vybrzdi..takze se to dost tezko urcuje. Ale tipoval bych tak 10,5/100 +- fakt odhad.. vic to nebude a min taky ne.
včera v noci jsem sledoval v telešopinku něco čemu říkali PS23- něco co má snížit tření. nalili to do motoru a klesla hlučnost (např z 84 Db na 73Db), auto jezdilo s menší spotřebou. nekoupil bych to, ale půjdu se optat do autoprodejny. vy byste to do svý mazdy nalili?
V ZIVOTE NE!!!!!! NIKDY!!!!!! V ZADNYM PRIPADE! SNAD JEN 1000 km pred planovanou vymenou motoru. Nedavno jsme to tu probirali..mrkni na www.skoda.panda.cz - prisady do paliv a maziv.
sorry, morfikus bol rychlejsi 😉))
Sedim totiz v praci..sestavuju kalkualci pro klienta a v prubehu teto prace nepretrzite klikam na takove tlacitko "reload".. 😉) a sem tam taky odepisu. Uz je z toho zavislost...
schizofrenik: no pouceny clankom na skoda.panda.cz (presny link najdes par stran dozadu) asi nie 😞((
Doufam, pratele, ze jste si vsimli, ze prispevek c.2154 neni ode me. 😃)B.
626BB: no vidiiiiiis, a to bolo strachu, ze ostanes bez napodobeniny 😉))
Jo inak chlapi Bridgestony dorazili a nestiham z mojho kufru, napchal som tam secky 4 a este sa tam v pohode zmestila cestovna taska 😉))
Jo inak chlapi Bridgestony dorazili a nestiham z mojho kufru, napchal som tam secky 4 a este sa tam v pohode zmestila cestovna taska 😉))
čuste, mam pruser uz ste nekdo resil ztratu klice??? musim koupit novou sadu zamku???(kolik kč????) nebo to jde i nejak jinak vyresit dik za HELP
Přemýšlím, že bych se vydal autem do Itálie, tj. cca 2000 km. Ovšem jsem před 90.tis. prohlídkou, která stojí docela dost peněz, které by mi na dovolené chyběly. Tak nevím jestli to mám risknout, jet bez ní a prohlídku udělat v cca 91500 km ? Co myslíte, může se něco stát? Mám obavy z rozvodového řemene, který se v 90.tis. mění a svíček. Olej určitě ještě vydrží.
Pokud vis, ze byl predtim rozvodak menenej, tak bych to klidne odjel.
Me odesla kladka na rozvodech za cca 50 tis. km. Ofsem tak, a to uz jsem se tu sveroval, ze pochopitelne se rozerval remen, ten rozbil vse plastove co se nachazelo v jeho blizkosti. Motor po tomto zazitku sice OK (ve 160 km rychlosti), ale vymena komplet rozvodu 15 tis. Kc.
Tak dovolenou jsem vyřešil tak, že pojedu autem jen do Prahy a do Kalábrie poletím letadlem. Snad se mi ten rozvoďák a svíčky cestu do PHA a zpět vydrži a auto nezklame ( ikdyž nevím, z čeho po dovolené 90.tis. prohlídku zatáhnu). Teď řeším problém s parkováním na letišti v Ruzyni. Nemáte někdo zkušenost co, jak a za kolik?
Radim: Ty jseš teda e😜ert 😄, koupíš si spolehlivé a pohodlné auto, a pak místo toho, abys ho amortizoval, tak na dovolenou poletíš letadlem. A parkování na Ruzyni ? Přiznej se, tebe mrzí, že máš auto. Anebo se ti zdá, že se v Ostravě málo krade, tak necháš stát auto 14 dní na Ruzyni ? Já bych tam teda auto nenechal ani minutu. Vždyť to je pro zloděje naprosto ideální místo - vyhlédne si auto, pak sleduje kam odletí majitel, a pak má dost času na to, aby si auto nerušeně odvezl.
hehe pri poslednim parkovani na ruzyni to byla docela komedie.......taky sem zaparkoval a vono auto nikde tam kde "melo stat"......po pul hodce sem ho nakonec nasel 😄 hold sem si uplne poplet to parkovaci misto.......delsi dobu sem tam nebyl tak me nak dostalo to parkoviste 😄
h_ST: no já bych jel autem, ale manželce se nechce jet na sever It. (má obavy z počasí, zač. 07 bývá deštivý), kde to je autem přijatelné a jet autem až na jih "do prstů It." se nechce ani mi. Parkování na Ruzyni byla jen krátkodobá úvaha, od které jsem upustil a auto nechám u známých poblíš Prahy. Dneska jsem se stavil ve škoda servisu pro litr Castrol softec 5-40W. Měli ho za 406,-/litr, vzal jsem ho, protože jsem si nemohl vzpomenout, kolik za něj chtějí v Mazdě. PS: Mazdy se nekradou !!
Jo..mazdy se nekradou..ale na letisti bych sve mxko nenechal nikdy! Staci mi parkovat v centru prahy kde bydlim. Hele..castrol 406 za litr? Ja ho muzu mit za 250/litr.. txt 5w-40...
ono hlavne parkovat na letisti by byla trochu drazsi zalezitost 😄
To jo..lepsi si to auto pojistit, nechat ukrast a pak koupit jiny, nez platit parkovny 😉
Mazdy sa nekradnu 😉) Moja vydrzala v Prahe na P+R parkovisku cely den nedotknuta a to aj napriek provokujucemu mnichovskemu cislu 😉))
Ale nee..je to fakt..mazdy se fakt malo kradou... oproti takovejm audinam, vw, skodovkam apod..
morfikus: no jasne, ved ja Ti davam za pravdu 😉) sam si povedal, ze sa nekradnu a toto bol len ilustrativny priklad priamo od vas (inak dakujem este raz imaximovi za dobry tip na P+R parkoviska 😉) cely den parkovat za 10Kc, tomu hovorim kseft 😉))
ja vim..vzdyt ja nerikam, ze se mnou nesouhlasis.. 😉 spis jsem to tak jeste jednou zduraznoval, jelikoz mne to tesi 😉) Nemusim se tolik bat
Tak tak, VELMI vyrazny argument pre kupu Japa 😉) lepsie su na tom uz len snad ich susedia z Korei 😉) Rozpraval mi sef, jak sa vybral do Budapesti na dovolenku aj s 2-rocnou dcerou a kym si pozreli mesto, tam im corli Pasika - stravil potom skvely vecer na policajnej stanici 😒 Takze ma teraz znacnu nedoveru vydat sa autom do vychodnej Europy 😉)
To musi bejt velice neprijemna zkusennost, nechtel bych to zazit... obvzlaste ja..kterej ma k autu VELKOU citovou vazbu... to slovo VELKOU ZDURAZNUJI! 😉 Mam ji rad, holku jednu..
morfikus: Tak tak, tiez by ma sice srala ta skoda, ale to by som nejako preniesol cez srdce. Horsie by to bolo, ze si Mazdicku pomaly vypiplavam 😞( No a samozrejme byt bez auta si uz fakticky neviem presvedcit..
uf... posledne slovo ma by samozrejme "predsavit".. kolegyna mi zacala nieco vypravat a ja som po pamati dokoncil...
No jasne..my Ti rozumime 😉) To ja bych to teda nerozdejchal..auta miluju a tu svoji cicu ze vseho nejvic..kdyz jsem ji koupil a prodal minuly auto..tak jsem smutnil snad 3 mesice..nad ztratou toho minuleho auta..pak jsem se zamilovaval do mazdicky a ted si na ni nenecham sahnout...
Ja Ti dobre rozumiem 😉)) No u mna je to tak, ze to svoje auticko mam sice velmi rad, ale zase ked si uz vyhliadnem nieco ine, tak svoje city pomaly prenasam na to nove 😉), takze "bolest" po predaji nie je nejaka vyrazna 😉) Maximalne ze si zaspominam - doteraz spominam na svoje prve auticko Talbot 1510 o tri roky mladsie odo mna 😉))
No jasne..moje prvni byl Renault R18..stejne starej jako ja 😉) 4 stupnova prevodovka, 1,5motor, tezky, nebrzdilo to...s tim jsem si uzil.. Jo, vzpominky.. Myslim, ze Mx ko mi zustane dlouho a pak asi pudju do RX8..tak za 4-5 let
morfikus: jasneee 😉) R18 bol konkurent mojho Talbota 😉)) ten bol tiez 4-kvalt, 1.5l 85 konikov, krasne makkucke sedacky-kresielka, makke perovanie, odporucam len pre dobrudruzne povahy - manualny sytic, prevodovka znacne nepresna (kym som sa naucil hadzat jednotku, poznal som na nej kazdy zub 😉)) pripadne neustale sa prepalujuce poistky 😉) Kazdopadne, ako studakovi mi to stacilo 😉))
jo..presne tak... manualni sytic jsem miloval.. Ale jinak si nemuzu stezovat, dokud jsem ho nezrusil..tak byl super a jezdil..pak to slo z kopce 😒 Jo, jednou me nechal viset..na Malostransky..odeslo tesneni pod karburatorem..prisaval vzduch..chuda smes = nejelo to. Tenkrat me odtlacila skupinka asi deseti 20letych nemcu ;-D
No vidis to, mna nenechal Talbot v stychu nikdy. Fakt VZDYCKY ma doviezol, aj ked s problemami. Raz som mu vyhovoril utopeny motor, potom pre zmenu vypadli v noci v hmle kompletne zadne svetla, ale motor chodil a chodil bez problemov (no akorat som lial olej, asi tak 2l/1000km 😉). Potom ho mal svagor mojej slecny a nakoniec taky 18-rocny nedom*dok, ktory ten olej nedolieval a tak auticko poslal do vecnych lovist.... teraz sa v mojom pravom oku leskne slza a to lave vyzaruje hromy-blesky na adresu toho pubertaka...
Jo zadni svetla..to ja znam...me zas jednou porad svitila zadni mlhovka...dokud jsem ji neodstrihl..az pak jsem zjistil, ze stacilo vypnout tlacitko..takovy divny na divnym miste...dodatecne pridelany 😉) No, mel jsem ridicak asi mesi.. Jo, olej jsem nedolival VUBEC zadnej... melo to najeto asi 280tis..ci tak neco mozna 320 😉
U mna bola tiez na vine hmlovka: tipek od ktoreho som to kupoval ju nejako blbo nasadil a ona po zapnuti vyhodila komplet vsetko vzadu... Kolko to malo najazdene neviem, oficialny udaj bol 180tkm ked som ho kupil 😉)) Vodicak som mal sice dlhsie - asi 3 roky, ale moc najazdene som nemal 😉))
No, ja si renaultika (kamzika) 😉 moc neuzil..asi po mesici jsem ho v madarsku zrusil..v retezovce..nejak to nebrzdilo...ani mi nenasli poradnou brzdnou drahu..a to jsem stal na brzde jak prilepenej..motor nechcip, ten jsem po zastaveni vypnul..takze posilovac posiloval..no,nevim 😉
Hm no jo, stane sa, hlavne, ze Ty si bol cely... ja som si Talbiho "stribrnou srsan" (aj ked v zlatej metalize 😉) uzil asi rok a pol a najazdil asi 20tkm, ako vravim, spominam nanho v dobrom 😉))
Joo, to jsem prezil..docela vpoho. Byli jsme pripoutani..nastesti. Vymenil se chladic, naraznik, haubna, jedno svetlo a jezdilo se dal..ale od te doby to nebylo ono...pak jsem ho prodal. Krom toho jsem taky kdysi mel S 105. Koupil jsem ji za 5 tis...jezdi dodnes..najela od te doby asi 40tis km. menil se jen olej..uzasny auto za 5 tisic KC 😉! Koupil jsem ho i se servisni knizkou..no, proste, nekup to. Dal jsem ho kdysi pritelkyni jakoprvni auto, aby se naucila 😉)
no moje první kára byla Ford Cortina r.v.71 , tj. o 5 let starší než já byla v tom 1,6, ale místo původní OHV tam bylo OHC s posledních typů, problém byl jenom v tom , že ty motory maj obráceně sání a výfuk takže se výfukový potrubí divoce kroutilo, aby se dostalo kam mělo. Bylo ta krásný auto(dvoudveřový provedení) a koupil sem ho asi 2 měsíce před ukončením řidičáku. Doteď lituju, že sem ho prodal, ale jako student sem tehdy neměl pořádně ani na benzín a ručení mě děsilo půl roku do předu
😉) no jo, vsetci sme tak nejak zacinali... ked som dostal prvu pokutu (500SKK za parkovanie) tak ma to financne zlikvidovalo na cely mesiac 😉)) Inak aj TomAnt mal pred Mazdou Skodnu, ale o tej sa neda povedat, ze by sa nekazila, pokial viem, tak ju stale musel servisovat 😞( Takze si mal asi stastie na kus 😉)) No pani idem ja na byt sa vyspat pac zajtra cestujem zase na vikend domov. Prajem vsetkym pekny vecer 😉)
No ja mel i Skodu favorit SportLine..a lidi..to bylo BAJECNY AUTO. Jednou jedinkrat mne nenechalo ve stychu, jezdilo pekelne..na dalnici i 170 😉, 0-100 po uprave motoru asi za 13s..pohodovy...nerezlo to..taky teda nebylo bourany (meli jsme ho v rodine "od miminka") Oplakal jsem ho, kdyz jsem ho prodal kvuli mazdicce.. Jo, jo..vsem pekny vikend..taky pudu..mam jeste co delat...tak cao
dabel: Cestování autem je fajn. Jel už jsem Fekicii do Itálie. Ale jak jsem již psal, manřelce se autem nechce, dceři je špatně už po 15 km a navíc mám před sebou 90.tis.prohlídku a mé svědomí by mi nedovolilo vyrazit bez ní.
Navíc zítra končím ve firmě a oficiálně budu mít celý červenec dovolenou, ale cca od 15.7. bude můj nový zaměstnavatel už potřebovat mé služby. Takže asi na dohodu o provedené práci. A jelikož pak asi volno nedostanu, rozhodli jsme se na poslední chvíli a ono těch last minute pro 4 osoby zase tolik není. Ani nevím, zda by mě v Mazdě tak rychle vzali na prohlídku. Ještě by mi tam něco našli a měl bych po dovolené i náladě. Raději to nechám až na potom. Ještě se vrátím k opravě autorádia- mám kazetovou mechaniku co si natahuje sama kazetu (jak video). Ulomily se dva zoubky na plastovém kolečku o průměru 1 cm a kazeta povyjela a zůstala bloknutá o výklopnou tatranku a tím se udajně něco podělalo v software. Takže oprava mě stála 1250,-Kč, ale jsem rád, že už rádio mám. Jezdilo se bez něj špatně a člověk pak slyší všelijaké zvuky (třeba posilovač řízení).
Navíc zítra končím ve firmě a oficiálně budu mít celý červenec dovolenou, ale cca od 15.7. bude můj nový zaměstnavatel už potřebovat mé služby. Takže asi na dohodu o provedené práci. A jelikož pak asi volno nedostanu, rozhodli jsme se na poslední chvíli a ono těch last minute pro 4 osoby zase tolik není. Ani nevím, zda by mě v Mazdě tak rychle vzali na prohlídku. Ještě by mi tam něco našli a měl bych po dovolené i náladě. Raději to nechám až na potom. Ještě se vrátím k opravě autorádia- mám kazetovou mechaniku co si natahuje sama kazetu (jak video). Ulomily se dva zoubky na plastovém kolečku o průměru 1 cm a kazeta povyjela a zůstala bloknutá o výklopnou tatranku a tím se udajně něco podělalo v software. Takže oprava mě stála 1250,-Kč, ale jsem rád, že už rádio mám. Jezdilo se bez něj špatně a člověk pak slyší všelijaké zvuky (třeba posilovač řízení).
Radim: Kam do kalábrie jedeš ? Já byl před časem na Capo Vaticano a byla to exotika. Doporučuji výlet lodí na Stromboli. Cesta byla relativně v pohodě - ve Vídni jsem najel na dálnici a sjel jsem z ní až v Kalábrii. Jediný problém: horko. Jel jsem Formanem bez klimy, a v úseku mezi Římem a Neapolí jsem už byl groggy - ale to v Mazdě nehrozí 😄
h_ST: Já letím do Bivona di Porto Salva poblíž města Vibo Valentia. Z toho vedra mám též obavy jelikož mám potíže s kolísavým tlakem a občas to se mnou zamává. Zrovna včera jsem četl, že tam začíná být energetická krize, protože všichni maji naplno puštěnou klimatizaci, aby přežili.
Jízda v Mazdě by určitě byla v pohodě, ale jak jsem již psal, jediný kdo by souhlasil s cestou autem jsem já a syn.
Jízda v Mazdě by určitě byla v pohodě, ale jak jsem již psal, jediný kdo by souhlasil s cestou autem jsem já a syn.
pokud je mi znamo tak v AutoLarosu(btw. maj novy web) na objednani na servis je nutny volat tak cca 2 dny predem a byl sem ujisteny, ze vzdycky by to melo vyjit (zatim vzdycky jo byl sem tam 4x) a pak jednou jeste kdyz se mi neco stalo se steraci me vzali tyz den.....prij.tech. povidal ze se jim nestava zeby byli totalne precpany (nevim nakolik tomu verit 😃
Radim: hm ak sa Ti nechce ist jednoducho preto, lebo mas soferovania dost, tak Tvoj vyber cestovat lietadlom pochopim. Inak by som na Tvojom mieste preferoval asi auto: jednak sa Mazda konecne poriadne prevetra (videl by som v tom pre auto skor pozitivum, ak jazdis hlavne po meste), jednak (a to je podstatnejsie 😉) do auta nalozis podstatne viac veci ako do pritrubleho lietadla a nemusis rozmyslat "hm tak s tymto sa mi tahat nechce" atd. Proste to hodis do auta a ides. A dazdov sa snad nebojis, Mazda ma aj na mokru dobru trakciu a nemal by byt najmensi problem prebehnut aj cez nejake prietrzky mracien 😉))
Pokud to auto nemá stočený tachometr, tak se přetažením lhůty pravidelné údržby o pár tis. km rozhodně nic nestane (zj. v případě svíček). Ostatně rozvodový řemen se u většiny japonských aut mění po 100 tis. km - lhůta 90 tis. km je tam proto, že ve 100 tis. km není pravidelná periodická prohlídka. Naopak já osobně bych před dovolenou raději vyměnil olej v motoru, a to obzvláště tehdy, když pojedu do Itálie!
hehe nedavno sem tady psal co mi rekli v Autolarosu pri pokusu objednat se na pravidelnou prohlidku a sami mi vicemene nabidli ze ten interval mam prodlouzit.....nebal bych se zrovna toho.....a pokud se nepletu tak taky zajizdis do larosu, takze pokud uz hlodajici cerv bude natolik velky tak bych se nebal tam zatelefonovat
Jelikož na 100 % nevím, zda stav tacháče odpovídá, zvolím asi tu variantu co navrhuje Tawa a zajedu do servisu pro radu. Přece jenom ty svíčky tam jsou od novoty, takže asi by to chtělo vyměnit. Oni ti Taliáni moc s Mazdama nejezdí a s opravou by tam mohla být potíž. Možná, že mi to v Mazdě dají na fakturu s prodlouženou splatností !? Jednou mi tam platbu fakturou nabídli, ale na splatnost jsem se neptal. Koupím asistenční pojištění do zahraničí a uvidíme. Pořád ještě zvažuji, zda by letadlo nebylo lepší.
Radim: presne ako vravi Mitsi, interval vymeny je 100tkm, 90tkm je len kvoli tomu, aby to "pasovalo" na kontroly po 15tkm. Kedze si spominal, ze "stocenie" bude tak 10tkm, tak by som sa nebal. Takze kompletny suhlas s Mitsim (ako vacsinou 😉))
ad imobilizer: spravne, je v kluci. Preto sa aj po nastartovani rozsvieti na sekundu kontrolka (zdroj: manual co som dostal 😉))
ad imobilizer: spravne, je v kluci. Preto sa aj po nastartovani rozsvieti na sekundu kontrolka (zdroj: manual co som dostal 😉))
Takze po malej neprijemnosti na hranici (specialne som bral 2 ludi, aby som sa s pneu zmestil do limitu 175EUR/osobu, ale ten *** colnik tvrdil, ze sa to rozdelit neda, kedze faktura je na moje meno - spolucestujuci si ho pamatal, vraj jeho uz 2x buzeroval) som namontoval tie nove Bridgestony a medzicasom najazdil asi 700km. Dojmy: auto sa stisilo a hlavne uz nie je tak strasne citlive na povrch (predtym na horsom povrchu bolo pneu dost pocut), rozdiel je hlavne vo vyssich rychlostiach. Dobre sedia na ceste. Co ma ale matie je fakt, ze napriek tomu, ze su dobre nahustene (2.3atm) opticky posobia dojmom "polo vypustenej pneu" (Tom potvrdi 😉)
No a este zazitok, v sobotu som si overil presnost tachometra. Tacho 50, realne 49. Akorat ten poplatok za overenie bol dost vysoky, taky velmi mily policajt si vypytal liter 😉)) Ale neni to zle, prva pokuta za rychlost v zivote 😉))
No a este zazitok, v sobotu som si overil presnost tachometra. Tacho 50, realne 49. Akorat ten poplatok za overenie bol dost vysoky, taky velmi mily policajt si vypytal liter 😉)) Ale neni to zle, prva pokuta za rychlost v zivote 😉))
dabel: litr SK, Kč nebo EUR. To je dost podstatný rozdíl. Blahopřeji k získání prvního bločku, akorát mi není jasné kolik tam bylo povoleno, když jsi za 49 km/h chytil pokutu.
Bolo to 1000 Sk nastastie 😄 a co myslis kolko tam bolo? No 30... na takych rychlostiach sa najlepsie mera predsa nie? Tolko sa ani neda ist 😊))
chtěl bych se ještě zeptat jestli někdo nemá praktickou zkušenost jakej je rozdíl ve spotřebě u 323 BA mezi 1,5 a 1,8. Když už sem se teda asi rozhod pro 323 a oba motory jsou ve stejný kategorii povinnýho ručení.
Nemam konkretni zkusennosti s 1,8, ale spis bych sel do 1,8...bude to holt hlavne o vaze Tve nohy...
co mas te za auto a za kolik s nim jezdis?..od toho se da vytusit tvuj zpusob jizdy..znam dva lidi co maji 1.5 Z5 a jeden jezdi za 6L a druhy za cca 7.8-8.3 kazdy ma proste jiny styl jizdy..jak to toci, jak chodi na brzdy...a tak nejde rict ze 1.5 zere o 2 litry min nez 1.8 na 100km bych v pohode dokazal jet s 1.8 za mene nez s 1.5 a treba i s vyssim rychlostnim prumerem...je to hooodne o soferovi.
joe_st: mno ono s timhle a zas s timhle motorem muzes sice jezdit tolik a tolik, ze je to o soferovi, pokud to mas jako sport 😄 ale rekl bych ze az na vyjimky z principu de o to ze s tim 1,5 nemuzes uz vytahnout vic, takze bych rekl ze vseobecne sporivejsi ridic automaticky pujde do toho nizsiho a bude si i tu spotrebu hlidat
díky všem za odpovědi, no já sem spíš klidnější řidič, jezdit budu hlavně Brno a okolí. A abych pravdu řekl asi spíš pudu do té 1,5
taky zalezi kde s tim chces jezdit pro mesto bych sel do 1.5......spotrebu u 1.8 (je to uz spise 1.9 😃 bych rekl +/- 9l kdyz zapocitavam cestu prez celou rep. vecer!! po dalnici 😄
Mám 323F s motorem 1840 ccm (r.97) a ačkoliv to fakt dost honim a mám tak 1/3 město, tak spotřeba zatim NIKDY nepřesáhla 8 ltr (7.5 - 7.9). A myslim si, že to měřim dost přesně (ne od oka podle palivoměru 😃
Ahoj,
mam 323 BA 1,5 SDN (1997, cca 150 tis km), po okreskách i plně naložený auto kolem 7/100 (nejezdím úplně pomalu). Předloni jsem "udělal" Chorvatsko s celou rodinou a narvaným autem za 6,9. Hodně jezdím po D1 (Jihlava - Praha), pokud se courám (kolem 120) dá se to jet i za 6,6/100, Když se tomu šlape na plyn, bude to kolem 8 ale to moc často nedělám. Po městě moc nejezdím. Myslím že ta 1,5 je docela povedenej motor. Karel
mam 323 BA 1,5 SDN (1997, cca 150 tis km), po okreskách i plně naložený auto kolem 7/100 (nejezdím úplně pomalu). Předloni jsem "udělal" Chorvatsko s celou rodinou a narvaným autem za 6,9. Hodně jezdím po D1 (Jihlava - Praha), pokud se courám (kolem 120) dá se to jet i za 6,6/100, Když se tomu šlape na plyn, bude to kolem 8 ale to moc často nedělám. Po městě moc nejezdím. Myslím že ta 1,5 je docela povedenej motor. Karel
Tak jak se Vám líbí první fotky Mazdy 3 (vpravo).
Já bych to typnul na v budoucnosti dobře prodejný vůz.
Já bych to typnul na v budoucnosti dobře prodejný vůz.
Toto si prectete, treba vas to bude zajimat.
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
626BB😒odkaz] [odkaz] mi nezobrazí žádný čl.!?
RadimH..smazni si tu druhou cast od http: a zobrazi se Ti clanek, ktery jsme tu jiz nekolikrate resili. Apropo, nic z toho v calnku jsem tam nenalil....
Včera jsem projížděl Xedose od švagrové, protože mi říkala, že ji tam něco klepe. Jelikož zvuk vzniká i při počení volantem na místě, tipuji to na kulové čepy.Co myslíte?
Při projížďce jsem zjistil, že skoro neslyším zvuk kol (pneu SAVA INTENZA). Nejezdili jste někdo Xedosem a 626, abyste porovnali hlučnost vozů. Švara ma Mazdu 6 a taky ji má hlučnější než je Xedos. Bude konstrukcí?
To mě přivádí k rozpakům, zda nemám opravdu vyměnit zadní ložiska.
V servise mi před časem jeden mechanik řekl, že by to chtělo a druhý, že jsou OK - bez vůle. Dá se nějak prověřit kvalita ložisek bez subjektivních pocitů automechaniků?
Při projížďce jsem zjistil, že skoro neslyším zvuk kol (pneu SAVA INTENZA). Nejezdili jste někdo Xedosem a 626, abyste porovnali hlučnost vozů. Švara ma Mazdu 6 a taky ji má hlučnější než je Xedos. Bude konstrukcí?
To mě přivádí k rozpakům, zda nemám opravdu vyměnit zadní ložiska.
V servise mi před časem jeden mechanik řekl, že by to chtělo a druhý, že jsou OK - bez vůle. Dá se nějak prověřit kvalita ložisek bez subjektivních pocitů automechaniků?
Stále se zabývám zvukem svých kol a porovnávám s jinými vozy. Například jsem zjistil, že ve Fabii i Felicii kola také hučí, ale člověk to nebere tolik v potaz, protože to motor přehluší. Potřeboval bych se svést nějakou jinou M626 GF a porovnat. Říká se, že hučení ložisek se pozná v zatáčkách, když se kolu odlehčí. Já však nepozoruji žádnou změnu ať dělám co dělám (akorát jsem nezkoušel jet po dvou kolech).
Radim: Člověče, ty to strašně prožíváš. Ložiska v kolech jsou dneska dělaná tak, že s hučícím ložiskem najedeš tisíce km, aniž by se vysypalo. Moje zkušenost je (zase) pouze s Formanem - jednou z jara mi začalo hučet ložisko v pravém předním kole - ale jenom tehdy, když jsem dost ostře říznul pravotočivou zatáčku - prostě při rychlosti nad 80 a určitém natočení kol. Tak jsem zajel do servisu, pak jsme chvilku jezdili po městě, a samozřejmě nic nebylo slyšet. Tak mě technik uchlácholil, a já jsem se v červnu sbalil a vyrazil do Kalábrie. V autě 2 dospělí + 2 děti, kufr plný až po střechu, a hned za městem v první zatáčce se ozvalo ložisko. Tak jsem s oroseným čelem pokračoval v jízdě a říkal jsem si, že ještě někde před hranicí zajedu do servisu. Pak jsem v Olomouci najel na dálnici, a bylo po hučení. A tak jsem v poklidu dojel do Kalábrie a pak zpátky, a pak jsem tak jezdil ještě půl roku, absolvoval jsem ještě cestu na lyžovačku do Alp, a teprve potom jsem v rámci servisní prohlídky nechal ložisko vyměnit. Takže - chce to klid.
h_ST: Kdybych měl Mazdu od novoty a znal vývoj všech zvuků a pazvuků, tak bych byl v klidu. Prostě jsem už takový, že vše podezřelé mě znervozňuje.
Radim: Pusť si v autě rádio a teprve až ten hluk ložiska bude slyšet i přes to rádio, tak je ložisko zralé na výměnu.
A nedělají to náhodou pneumatiky? Pokud jde o "zadek", vůle v ložiscích se nejlépe pozná tak, že při jízdě rychlostí tak 6O km/h v přímém směru jemně přibrzdím ruční brzdou: pokud se hučení výrazně zmírní, je chyba v ložiscích; pokud se nic moc nestane, je problém ve špatně sjetých pneumatikách (tzv. "pilka", "schody" atd.).
Mitsi: pneu mám nové
Pánove, díky za rady. Právě si tady naposled z práce serfnu, už jsem vše odevzdal, stačí jen vypnout počítač. Co mě nejvíce štve, je pomalá rychlost internetu doma přes pevnou linku. Dlouho to trvá a stojí moc peněz.
TAK HEZKOU DOVCU!!!
Hezkou dovolenou, užij si sluníčka, děti a rodinu nech doma a vyhoď si z kopýtka!
Zdravim Dabla! Tema se nam propadlo na 12!! misto v top20! je treba kazdy den napsat mnoho prispevku, aby to tu neumrelo! Je prece kolem nas tolik veci, ktere musime probrat, panove!!
Ja si myslim, ze delam co muzu.. a moje mxko se taky snazi ;-D
Dneska jedu do Jizerek..budeme cely vikend grilovat, roznit selatko a chlastat...takze me ceka pekna cesta..uz se tesim, az tech svejch 165 kobylek poradne roztocim ;-DD
Cetl jsem prispevek schizofrenika z nejlepsich ojetin, radi lidem, aby jeli na Guam:
V Guamu jsou muži se zvláštním povoláním - objíždejí venkov a deflorují mladé panny, které jim za svuj první sexuální zážitek dokonce platí. Duvo😜 podle guamských zákonu se panny nesmejí vdávat.
V Guamu jsou muži se zvláštním povoláním - objíždejí venkov a deflorují mladé panny, které jim za svuj první sexuální zážitek dokonce platí. Duvo😜 podle guamských zákonu se panny nesmejí vdávat.
morfikus: tak si tu cestu uzi 😉) Ja vyrazim dneska vecer na moju tradicnu 500km-porciu, ale moc to neroztocim, kedze v Nemecku bude urcite dialnica plna a v Rakusku svinky meravaju 😞((
Jel sem do Berlina a koukal sem, ze nemci moc omezeni rychlosti na dalnici, kvuli stavbe, nedodrzuji, vzdy ti nalevo jezdi nejrychlejs, treba misto 50 jedou 110 a to este tesne za sebou!
Hm to zavisi od toho, kolko toho ten dotycny ma na rovasi. Ked viackrat prekrocis rychlost o viac ako +30km/h, mozes aj dozivotne prist o vodicak 😞( A ked si v skusobnej dobe, tak Ti to staci spravit 3x a mozes si vodicak robit znova 😞(
Jo, to je dobrej system...o papiry bych na dozivoti prijit nechtel, takze bych se asi bal..i kdy, tady to jde vpoho obejit... U nas je spis problem, co tu jezdi za auta a v jakym stavu + alkohol..
Ja kdyz jedu v nemecku, tak vetsinou jezdim podle pomalu ve meste a jinak podle toho, ajk jezdi ostatni. Po Berline jezdi auta dost rychle, napr. jak clovek zpomali a zacne se rozhlizet, hned ostatni troubi (cim mensi a horsi auto, tim troubi vic). Na dalnici snad ty omezeni nedodrzeli ani auta v pravym pruhu. Treba to bylo tim, ze jsem jezdil patek, sobota nedele, a policajti sedeli doma u televize
Myslite, ze je rozumny v Nemecku jezdit mimo obce tak rychle jak jezdi ostatni? Treba 200 mezi lesy a tak? Na internetu nemaji nemci nejake statistiky, kde stavaji policisti? treba, kdyz jsou nemci takovi puntickari, tak nektery fandove udelali stranky, kde stoji policejni hlidky, treba bysem to mohl online sledovat z auta, podle moji cesty?
Jazdit tak rychlo ako ostatni sa da, ale samozrejme ze sa nikdy nejazdi 200 po okreske ako niektori frajeri u nas. Plati zasada +20, kedy este nedostanes trestne body (t.j. okreska 120, mesto velke stvorprudovky 70). Dialnica je relativne bezpecna aj vo vyssej rychlosti, ostatni vodici rataju s tym, ze auta mozu ist rychlejsie ako 200km/h 😉) Inak samozrejme, ze o vodicak mozes prist aj pri alkohole, proste za vazny priestupok mozes dostat "trestne body", ked ich nazbieras urcity pocet, musis ist na skolenie a preskusanie, ked dosiahnes dalsiu hranicu, tak Ti ho vezmu na nejaky cas a extra exosti pridu o vodicak navzdy 😉) Hehe a ako inak, s "tresnymi bodami" sa kseftuje 😉) Studaci si privyrabaju tak, ze vezmu na seba ten vazny priestupok a samozrejme aj tucnu odmenu od povodneho "hriesnika" 😉)
myslel jsem ze mimo obec se smi jezdit 90km, v obci 50 a po dalnici kolik chci. Rikal jsem si, prece mi na dalnici policista neskoci pred auto do leveho pruhu, aby se nechal zajet, od ostatnich aut co jedou take rychle. No a nez vytasi fotak, budu uz pryc.
foti vubec nekde policisti v CR a SR? nebo je to jen takovej strasak. O nikom, komu by poslali ucet s fotkou domu sem este neslysel. A v SRN, tam by mne fotka mohla byt ukradena??, kdyz tam nemam trvaly pobyt a auticko je napsany na mne.
Vzdyt Nemci by ani nevedeli, kam poslat pokutu na auto, co ma ceskou znacku? Takze pokud mne v nemecku necapnou hned, tak se asi niceho bat nemusim?
- na okreske je (tak ako v Rakusku) 100km/h
- este si nevidel v Rakusku/Nemecku chytat? Tak to su tipci na silnych vozoch/motorkach, ktori si Ta zmeraju SPREDU asi 2km alebo viac dopredu, ked si to moc zihas, tak proste vyrazia za Tebou, predbehnu Ta, zapnu majak a "odchytia" si Ta na najblizsi parking... Alebo maju v aute vsetku techniku a natocia si Ta komplet na video aj s rychlostou ktorou ides, potom uz len pridaju a idu po Tebe... raz som to videl v akcii (nastastie nenahanali mna 😉) a mali cierne civilne bavo M5 😉))
- este si nevidel v Rakusku/Nemecku chytat? Tak to su tipci na silnych vozoch/motorkach, ktori si Ta zmeraju SPREDU asi 2km alebo viac dopredu, ked si to moc zihas, tak proste vyrazia za Tebou, predbehnu Ta, zapnu majak a "odchytia" si Ta na najblizsi parking... Alebo maju v aute vsetku techniku a natocia si Ta komplet na video aj s rychlostou ktorou ides, potom uz len pridaju a idu po Tebe... raz som to videl v akcii (nastastie nenahanali mna 😉) a mali cierne civilne bavo M5 😉))
jako slavna Kobra 11, dalnicni policie, v Tv. Libi se mi, ze v nem nemluvi moc rychle, hezky se pri nem uci nemcina.
porad lepsi nez v USA. kazdorocne tam myslim zastreli par ridicu, protoze policista byl moc nervozni, nebo unaveny a vystresovany ze sluzby. to se podle mne v Evrope stat nemuze. (zajdete si na film o tom, proc v USA umira 10000 lidi rocne zastrelenim a v kanade jen 100)
RadiNH: no prepac... porovnavat nas, kulturnu Europu s tou partou pristahovalcov za mlakou (teraz sa do mna pusti urcite Florida89 alebo taky niekto - chlapci klud, recesia 😉)))))
morfikus: a za kolko si to mal? Asi nie za stofku...
RadiNH este raz: no u nas sa teraz hodne zvysovali pokuty. Kamarata lapli jak nepriputany telefonujuc prebehol na "krvavu oranzovu" a chceli mu zobrat vodicak. Po hodinovom prehovarani sa nakoniec dohodli na dvoch litroch, kamaratovi sa podarilo zahrat chudobneho studenta a este si povymyslal, jak vozi starych chorych rodicov... 😉)
morfikus: a za kolko si to mal? Asi nie za stofku...
RadiNH este raz: no u nas sa teraz hodne zvysovali pokuty. Kamarata lapli jak nepriputany telefonujuc prebehol na "krvavu oranzovu" a chceli mu zobrat vodicak. Po hodinovom prehovarani sa nakoniec dohodli na dvoch litroch, kamaratovi sa podarilo zahrat chudobneho studenta a este si povymyslal, jak vozi starych chorych rodicov... 😉)
Je to tak, Evropa v Evrope je kultura na vysi. Vsude je mnoho historickych pamatek. V Americe, (v USA,CAnade specielne) maji akorat dreveny boudy. Staci kopnout do zdi (zazil jsem) a udelate diru a prsi vam na hlavu dokud to nezalepite (taky jsem zazil). Jen at sem florida89 napise argúmenty. utlucu ho argumentama, az bude uplne mrtvej a ani nepipne.
ale hosi na floride vi, ze normalni clovek by v tom horku chytil leda upal, neli neco horsiho, do debaty se Vam nechce, co?
rekl bych ze florida89 nejspis pracuje (asi ma tak 10.00 am?), nebo se povaluje na plazi.
Florida89 do tejto rubriky nechodi, ale ked juknes niekam do "US Cars and Trucks fanclub" ci jaxa to vola, tak ho tam najdes a mozes s nim z plneho srdca podebatit 😉))
dneska nemam chut debatovat s floridou. obcas je treba se chovat i tak, aby to cloveku nerozpolcovalo osobnost
No inak faktom je, ze dneska si nejaky iny... normalne si sa s nami pustil do beznej diskusie, na pomery MC neskonale kludnej a bez nadavok 😉)) Co sa deje, ze by sa na chvilku vsetky Tvoje "ja" dohodli?
rozhodl jsem se nez dnes odejdu vam (hlavne dablovi) poprat pekny vikend a (a dablovi stastnou cestu domu). abyste si nemysleli ze jsem nejak nebezpecne alterEgo.
Dakujem za nas vsetkych 😉) Prijemny vikend aj Tebe a vsetkym Tvojim ostatnym "ja"!
Zdravim schizofrenickehoparanioka alias nase alter ego! UZ si sa dlho u nas neukazal! Pozeral som Top 20 a zistil som, ze uz 11-ta rubrika je od nas dost vzdialena, ale vsak to nevadi, podstatna je kvalita a nie kvantita 😉)) A vselico preberame, check out nasu vcerajsiu debatu o nasich prvych stvorkolesovych milacikoch 😉)
ad loziska muzu potvrdit pri pristim servisu me to taky ceka a rovnez sem byl ujistovan ze pokud vylozene si to nepreji menit hned, tolik a tolik mi to vydrzi a ze je tam naka rezerva..........jinak s tim ruznym hucenim ze zacatku me to taky stvalo, mel sem nak spatne vyvazeny dvere a trochu vibroval diky tomu motorek na okna + plasty v ramci zaruky mi to v pohode nakonec vyvazili ok jenom tedkom mi to zase zlodej nak poskodil takze vibruje to vesele dal, clovek se s tim uz hold musi smirit 😃 nebo drzet motor peken v otackach 😃))
Panove, nevite nekdo, jak se daji v domacich podminkach vzmenit kulove cepy?Jde o Hondu Accord.Jde mi hlavne o demontaz tech cepu,jestli se to dela lisem, nebo na to treba staci stahovak a pod.Muzete mi i popsat cely postup vymeny.Budu Vam velmi vdecnej.Trona
cetl jsem pred pul rokem v novinach ze v SRN capli nejakeho duchodce, ktery si jel pro diplom od spolku motoristu duchodcu za 25 let jezdeni bez nehody. No a cestou na predani diplomu udelali silnicni prohlidku duchodci a zjistilo se, ze mu pred 20 lety sebrali ridicak (myslim ze kvuli nejake vade zraku). tak si chudak pro diplom uz nedojel. ale jestli dostal pokutu, to v novinach uz nepsali
Nemuzete nekdo poradit, jak se v domacich podminkach meni kulove cepy ? Je treba nejaky stahovak, nebo lis ?
Diky Trona
Diky Trona
Kdyz jsem byl kdysi v Italii, tak jsem stopoval. Ovsem jen na trase dlohe asi 50km. Zastavil mi mezi jinyma (kazdej mne svaz jen kus) taky policista (to jsem zjistil az kdyz jsem vystupoval), a nekolikrat jsme projeli na cervenou. A to tak, ze na velkych krizovatkach ve meste (dva proudy tam/spatky a krizovatka pres dve /tri silnice!! + v zatacce v kopci, apod.=zmatek). Ridici jezdili a jezdili, naskocila oranzova pak cervena a porad auta jezdila, pocital jsem to, a vzdy este 4! auta projeli potom, co naskocila cervena! . . . . . . . . . . . . . ale pisu to sem, zajimalo mne, jestli v nemecku napr. foti jezde na cervenou? ja jsem vzdy zastavil uz na oranzovou, ale koukal jsem ze Nemci si s cervenou hlavu az tak nelamou, alespon v Berline mi to prislo jen o trochu lepsi nez v Praze.
Tak to zase nie... inak som si vsimol, ze maju o dost dlhsie oranzovu (asi 3s oproti nasej 1s - na SK mam preto niekedy taku krvavu oranzovu 😉))), takze ich to viac stihne prebehnut. Inak na velkych krizovatkach maju pevne radary, ktore sa spinaju s cervenou a tak fotia, ked prejdes uz moc neskoro.
U nas fotej..myslim v CR. jednou me vyfotili..na okresce 150..a byla to bohuzel mooooc pekna fotka. Jinak, na cervenou se jezdi bohuzel vsude. V parizi napr. je to PRISERNY..tam mi prijde, ze maj ty svetla jen orientacne..vsude jsem videl hruzne veci. Treba ridici zastavi na cervenou..stoji..kdyz uz je to nebavi, tak se proste rozjedou, cervena necervena... NECHAPU. A co vidim posl dobou v pze..to je UDES!! Lidi..proberte se....toje hrozny... Co krizovatka, to nekdo na cervenou....
podle mne mimo mesta jsou nemci desny. Uzkoprsi a tak. Nemaj radi cizince. Cim vetsi mesto, a vzdelanejsi lidi, tim normalnejsi. Ale na vesnicich je to hruza. Jsou tam sami sedlaci.
Nevíte kde koupit bavlněný filtr?Že by tady u nás něco takovýho měli se říct nedá teda..Buď KN,kingdragon nebo tak...
myl jsem okna a lestil podlahu v byte, kterej uz 1/4roku opravuju. taky v nedeli jsem se pul dne valel v posteli
dneska si pujdu zaplavat a mozna zajezdim na kole, ktery si koupila pritelkyne a nechala ho u mne.
ozral bych s eo vikendu pivem ale kdyz obcas nekam jedu autem, tak se mi nechce
BoB-: vlastni byt nemam, nepiji (mam v haji jatra)... Cos jeste psal?
Jo, na kole nejezdim (a zena jiz tuplem ne 😃).
Jo, na kole nejezdim (a zena jiz tuplem ne 😃).
Bob_: ten Bob- alias RadinH alias x dalsich nickov je taky miestny duch Mazda rubriky (ma aj vlastny nick "schizofrenik"), vsetkym je jasne, ze to nie si Ty 😉)))
Že to není pravý BoB_, se pozná podle toho, že BoB_ na kole nejezdí 😊)) No, ale že pravý BoB_ nepije, a ani nemá vlastní byt, to mě překvapuje 😉))
oddie: tak Ty poznas osobne aj praveho Bob_-a?
Jo, od něj jsem měl tu Cromu.
Vsjo jasno 😉))
dabel: Spis se oddieho zeptej koho nezna 😃
oddie: Nevim podle ceho jsi usoudil ze nejezdim na kole...
Co kdybych nahodou jezdil na nejakem motorizovanem kole,
nebo na te trikolce, jak na nem jezdi postizeni?
No jo, ja a kolo... To nejde vubec dohromady...
oddie: Nevim podle ceho jsi usoudil ze nejezdim na kole...
Co kdybych nahodou jezdil na nejakem motorizovanem kole,
nebo na te trikolce, jak na nem jezdi postizeni?
No jo, ja a kolo... To nejde vubec dohromady...
BoB_: myslím, že jsi to kdysi říkal, či psal? Každopádně, je to škoda, kolo je docela pěkná věc, to byste si měli pořídit. I na kolo pak půjde dát dětská sedačka 😊)))
oddie: Ono nejde o detskou sedacku, ale o moji lenost...
A ani ma chaba telesna konstrukce by to nemusela vydrzet 😄
Dokonce jsem si i koupil rotoped. Ale uz nevim kde je,
stratil se pod nanosem prachu...
A ani ma chaba telesna konstrukce by to nemusela vydrzet 😄
Dokonce jsem si i koupil rotoped. Ale uz nevim kde je,
stratil se pod nanosem prachu...
No, jo. Než by si koupil kolo, a vyjel do přírody, koupí si rotoped a velkoplošnou televizi, což? To je tedy lenost 😄 Já jsem vždycky chtěl jezdit na kole do práce, ale přes Prahu, to je spíš o zdraví, než pro zdraví...
tak jezdi MHD. mas to levnejsi, bez starosti v zacpach, jen ne tak pohodlny. musel bys cestou slapat! a asi by ses zapotil v techhle vedrech. V nemecku jezdi i kravataci na kole. na nohu nasadi tenisku a uz to jede.
osobne si tipuju, ze strycek BoB_ nema vlastni byt, jelikoz ma urcite nekolik vil nekde za mestem. A do sve tovarny nejspis jezdi VELKOU cernou Audi A4 quatro. a jelikoz se nudi, tak sem pise do diskusi.
Hm, to musí být fakt úžasná zábava, napodobovat cizí nicky, což? Strýček BoB_ nejezdí "VELKOU cernou Audi A4 quatro", protože je moc malá, a nepíše sem proto, že by se nudil, ale proto, že si s námi rád pokecá. A já sám, kupodivu, tou MHD jezdím docela často, to čumiš, co?ˇA že bych musel na kole šlapat, by mi nevadilo už vůbec... Ještě nějaké dotazy?
neptal jsem se co dela stryc bob, napsal jsem sem svuj nazor. Jakej mam nick, to je moje vec. nejste mi sympaticky, oddie. Vsak take do tech diskusnich temat, kam vetsinou pisete se vam nepletu.
Zdar chlapi! Tak som sa vcera vynimocne neponahlal a rozhodol sa zistit, kolko Mazda papa, ked jej "neslapem na krk" ako obycajne. Bola krasna volna dialnica (okrem polhodinovej zapchy vo Viedni), klimoska bezala (vystartoval som na obed z BA - celu cestu 34 stupnov), tacho som isiel medzi 120-135 a snazil sa o maximalne plynulu jazdu - okrem Viedne som sa ani raz nedotkol brzdy. Vysledok: v Salzburgu som dotankoval nieco malinko vyse 25 litrov, spotreba mi vysla 6.8 co myslim na dvojliter s beziacou klimou nie je vobec zle 😉) Ale poviem vam, ze som skoro zaspal 😞( a tak som v Nemecku trosku popustil nohu a pre zmenu otestil nove pneu vo vysokych rychlostiach 😉) A drzia fakt squele, dialnicne zakruty si clovek v 190km/h ani nevsimne 😉))
Ad Dabel: Zdarek, Spravil som podobny test s priatelkou: Znova posadil za volant a nechal najazdit par sto Km okolo BA. Po natankovani u rovnakeho stojanu vysledok 6.5/100km. Mozno Dabel spominas, ako som do mazda626.sk pisal, ze oscilujem nad 8L. Kua, asi to bude naozaj mojou nohou 😒 - no co uz, za nedostatok casu sa musi platit.
kmecma: No jo, proste DA SA TO, ale je to strasnaaaa nuda... chvilku ma to bavilo, ale na tych 380km ma to uz ku koncu fakt nudilooooo... Ale ako vravis, nedostatok casu tiez robi svoje 😉) Vcera som sa fakt vynimocne neponahlal, mal som cele poobedie len na presun do Mnichova, takze sa dalo ist lazo-plazo 😉))
Ked sa tak zamyslam, hmmmmm, asi 95% z mojho celeho jazdenia je v noci (potom v praci dospavam deficit od volantu a hlavne priatelky 😊), to moze byt tiez 'schuldig' 😊
😉)) tak toto poznam tiez 😉)) v piatok vyrazam o cca. 17😁0-18:00, prichod domov 22😁0-0:00, cez vikend treba samozrejme "zit" a v pondelok vyrazam o 5:00 a prichadzam cca. o 10:00-11:00 😉)) Dospavanie v praci teda poznam dost doverne 😉))
dabel: To co jsi naměřil je spotřeba za ideálních podmínek. Zkoušel jsem takhle jednou zajet Prahu a zpět - sám v autě a rychlost do 130, a vyšlo mi 7.2 - ale on ten wagon žere o něco víc, je těžší a má asi i horší aerodynamiku. A předevčírem jsem zjistil, jak hodně závisí spotřeba na zatížení - jel jsem v 5 lidech a s plným kufrem do moravského krasu, takže asi 150 km, dálnice jen kolem Olomouce, jinak okresky. Než jsem se vymotal z města, bylo na computeru číslo lehce pod 10 litrů. Pak šla spotřeba průběžně dolů až na 8.4 . Zpátky jsem pak jel sám - auto bylo výtazně živější, takže jsem jel dost rychle, klima jela naplno (venku 32 stupňů) a doma ukazoval copmputer 7.6 - to je průměr za obě cesty, takže ta cesta zpět musela být za 6.8, aby ten průměr vyšel těch 7.6. Zkus někdy, kolik ti bere mazdulka naložená až po střechu !
h_ST: Samozrejme, ze to bolo za idealnych podmienok 😉) Bol som v aute sam, to je fakt, jazda bola straaasne kludna 😉) Plne nalozeny az po strechu jazdim malokedy, ked som naposledy mal v aute 2 dalsich ludi a dost batoziny, tak som spotrebu nemeral, ale je to jasne, ze spotreba bude o nieco vyssia pac auticko sa musi trapit s dalsimi 400 alebo este viac kilami 😉) Proste islo o e😜eriment "kolko vezme Mazdulka, ked si len tak brumla po ceste a nikto ju nenahana" 😉))
prohlizel jsem si Vase stranky o mazdach. jsou moc pekne. Je videt, jak se s mazdami mate radi a jak se o ne starate.
uvazuji nad tim, jestli je lepsi toyota nebo mazda. Prijde mi, ze napr. neco jako toyota corolla by mohla byt levnejsi a spolehlivejsi a mit nizsi spotrebu.
DrPavelek: dakujeme za uznanie. Btw. mylim sa, alebo si "alter ego" stareho znameho Fagora? Inak Toyota Corolla je o triedu nizsie, je konkurentom Mazdy 323. Mazda 626 resp. 6 je konkurentom Toyoty Avensis.
Drahi priatelia, chcem sa s vami podelit o par skusenosti a hadam aj rozvirit debatu na tuto temu. Najprv zadefinujeme podmienky: Auto s elektronicky nastavovatelnym podvozkom, teda tvrdostou tlmicov. Teda napriklad moje. Pekna tiahla zakruta, ktoru clovek jazdi kazdy den a ktoru teda moze vyhlasit za testovaciu. V mojom pripade je to zakruta z Pristavneho mosta v BA smerom do Petrzalky, taka ta opacne klopena pre tych co to poznaju. Posledna podmienka, pravidelne testovanie zakruty pri roznych zatazeniach, rozne nastavenych tlmicoch a roznych rychlostiach.
Pozorovanie a popis chovania sa auta😒br />
Kedze vacsinou tymto mostom a smerom jazdim sam z prace domov, budem popisovat len lahko nalozene auto. Zakruta je ako som vravel opacne klopena a navyse kvazi spiarlovita, cim dalej tym mensi polomer a ist v nej tych 60 po vnutornej strane je uz celkom pekny adrenalin 😊. Co som testoval: Vjazd do zakruty na 60ke a postupne zrychlovanie az do 85ky. Co som pozoroval: Pri najtvrdsich tlmicoch (Sport) gumy zacnu piskat uz pri rychlosti tesne pod 70, zakrutu sice dokoncim v 80ke ale za skripotu pneumatik. Ale pozor, pri nastaveni tlmicov na Soft (t.j makke pruzenie a la limuzina Lincoln 😄 ) auto zrychluje bez skripotu na 80 (chova sa mierne nedotacavo) a zakrutu vychadzam bez skripotu cca pri tej 85ke (viac nejdem ani bohovi, jedine na Subaru Impreza 😊)) ).
Co z toho vyplyva a teda o com chcem teraz rozprudit debat. Ako mam rozumiet tomu podvozku? Co je teda lepsie na rychly prejazd zakrut? Chapem preco gumy piskaju skor pri tvrdom pruzeni, ze odstredivu silu nekompenzuju tlmice ale podvozok sa zacne dvihat od cesty. Ale v som je teda sport podvozok v tomto lepsi? Myslim si a opravte ma niekto, ze pri makkom podvozku auto viac plava, je viac nedotacave a snad sa urve do smyku bez vystrahy piskotu pneumatik. Je to tak? Nechcem to skusat naostro 😄 tak sem hodte prosim vase postrehy a myslienky.
Pozorovanie a popis chovania sa auta😒br />
Kedze vacsinou tymto mostom a smerom jazdim sam z prace domov, budem popisovat len lahko nalozene auto. Zakruta je ako som vravel opacne klopena a navyse kvazi spiarlovita, cim dalej tym mensi polomer a ist v nej tych 60 po vnutornej strane je uz celkom pekny adrenalin 😊. Co som testoval: Vjazd do zakruty na 60ke a postupne zrychlovanie az do 85ky. Co som pozoroval: Pri najtvrdsich tlmicoch (Sport) gumy zacnu piskat uz pri rychlosti tesne pod 70, zakrutu sice dokoncim v 80ke ale za skripotu pneumatik. Ale pozor, pri nastaveni tlmicov na Soft (t.j makke pruzenie a la limuzina Lincoln 😄 ) auto zrychluje bez skripotu na 80 (chova sa mierne nedotacavo) a zakrutu vychadzam bez skripotu cca pri tej 85ke (viac nejdem ani bohovi, jedine na Subaru Impreza 😊)) ).
Co z toho vyplyva a teda o com chcem teraz rozprudit debat. Ako mam rozumiet tomu podvozku? Co je teda lepsie na rychly prejazd zakrut? Chapem preco gumy piskaju skor pri tvrdom pruzeni, ze odstredivu silu nekompenzuju tlmice ale podvozok sa zacne dvihat od cesty. Ale v som je teda sport podvozok v tomto lepsi? Myslim si a opravte ma niekto, ze pri makkom podvozku auto viac plava, je viac nedotacave a snad sa urve do smyku bez vystrahy piskotu pneumatik. Je to tak? Nechcem to skusat naostro 😄 tak sem hodte prosim vase postrehy a myslienky.
já na to nic. nemam Auto s elektronicky nastavovatelnym podvozkom, teda tvrdostou tlmicov. ja sem rad, ze to jezdi bez poruch a bez dolevani oleja. ale skudlim na nove lepsi, uz vim co tam nesmi chybet.
Jsem na tom uplne stejne... PS zkontroluj si tlak v pneu..
Muj nazor na vec: Jizdni vlastnosti podvozku nespocivaji v jeho tvrdosti (tedy krome pocitove stranky veci), ale v jeho konstrukci. Krome toho samozrejme zalezi na pneumatikach. Co maximalne pomaha jizdnim vlastnostem, to je 4WS nebo alespon pasivni pririzovani zadnich kol. Pokud nekdo chce zlepsit jizdni vlastnosti bez zasahu do konstrukce podvozku, pak musi volit pneu optimalni pro dany typ vozu - osobne mam vyzkouseno, ze rozdil pri stejnych rozmerech pneu muze v zatacce cinit az 40 km/h!!! Kdo chce vic, musi jit "dolu s tezistem" - kazdy cm je znat! Borci umeji take "jit dolu s hmotnosti", ale to se pak uz takove auto neda pouzivat jako bezny rodinny dopravni prostredek (odstraneni sedacek, pochopitelne krome te pro ridice - tam patri skorepina od Recaro; tlumicich materialu apod.).
Aha..sem to blbe pochopil, neslo mi do hlavy, ze by mazda delala auta s nastavitelnou svetlou vyskou... To je pak totiz uplne jina..to jsem chtel napsat taky, teziste je dolu, to pak v zatacce poznas...takhle jedine muzu souhlasit s Mitsim.
ad tlmice: Tomovej Mazde sa fakt neznizi svetla vyska, len tlmice "stvrdnu", cize auto sa menej naklana v zakrutach a znizi sa komfort. Pneu ma Goodyear Ventura v standardnom rozmere 185/70R14.
MITSI > znamena to, ze nech idem v ktoromkolvek mode, ci uz na tvrdych tlmicoch alebo na makkych, mozem prejst povedzme konkretnu zakrutu vzdy len v konkretnej jednem maximalnej rychlosti bez zavislosti na tvrdosti podvozku? T.j. ze napriklad auto pojde do smyku v 90ke bez ohladu na to ake tvrde momentalne tlmice mam a ostatne je naozaj len subjektivny pocit vodica? pochopil som to spravne? Dik...
Pokud je v te zatacce rovny a hladky asfalt, tak chapes dobre..jen se min naklonis. Paklize je asfalt hrbolaty, bude Ti to bajecne odskakovat 😉
Morfikus > a kedy bude viac odskakovat? pri makkom alebo pri tvrdom podvozku?
Pri tvrdym..
i kdyz..jak ted tak nad tm premyslim...sakra...asi si pojedu zajezdit 😉
Jak tak nad tim premyslim, nevim..nemam zkusennost s tim, co se zmeni v tlumici, ze to vic ztvrdne..
To morfikus: V tlumiči se změní průchodnost přepouštěcích ventilů - tím, že je jejich průchodnost vyšší (měkčí) nebo menší (tvrdší) se mění charakteristika tlumení. S měkčími tlumiči to bude seděl lépe na rozbité silnici (kola méně odskakují, ale nesmí to být zase moc měkké - tedy tak, aby "tlumiče už nestíhaly" a kola ztrácela kontakt s vozovnou), s tvrdšími tlumiči to bude zase lepší na kvalitním asfaltě (menší náklon přispěje k tomu, že kola na odlehčené straně vozu "lépe povedou", resp. budou mít ještě vůbec nějakou funkci. K tomu přistupuje celková geometrie podvozku (teď mám na mysli to, co dal auto do vínku konstruktér, nikoli prosté nastavení geometrie z hlediska možných (minimálních) výchylek, nastavení pružení, tuhost příčných zkrutných stabilizátorů, tuhost silentbloků, tuhost karoserie, zdvih kol atd. atd. Je to prostě alchymie a umění kompromisu!
navstivil jsem vase internetove stranky o mazdach. Velmi pekne. Je zde k videni vse co milovniky techto aut zaujme. Tvurcum stranek se podarila opravdu vytecna internetova prezentace. Skvele stranky!!!!
ja musim platit 2 eura za ranajky aj za obed aj za veceru. Nepaci sa mi to. V prahe som u zamestnavatela platil ani ne polovinu. ptam sa preco??
a to este ku vsetkemu raz do tyzdna urobi eintopf (a hodi tam vsetky nezjeden zvysky jedal!!)
nemam rad nemecky eintopf. neda sa to jest!! fuj!!!
najhorsi zo vsetkeho je studeny nemecky eintopf ale ohriaty od slnka za oknom. !!!
poradim Ti, nesnidej jako ja..usetris ;-D
A kdyz k tomu nebudes obedvat..a az si zvyknes i veceret, pak usetris 2 eur👋den..ale radim ti, skovavej si je..jelikoz je budes potrebovat na pohreb.
A naco odkladat na pohreb? Co si myslite, z coho robia Helmuti (nas Helmut: nic osobne...) tie spominane Eintopfy?
Dobry den, zdravim dabla😊)), uz jsem myslel, ze pro samou praci dnes neprijdes... no ja pokazdy na ranajky nezajdu. cpu se chlebem co to da. diky za radu. ale na pohreb jeste nemyslim, i kdyz muj stryc, ten si nechal sve jmeno i s datem narozeni napsat na hrob uz v 50ti (a zil jeste 20let) 😊))))
mozna som to zle napisal, platim 2 eura za jedno jedlo,(=6 denne), jen mne tak napadlo, kolik se plati jinde. ale napr. pred 14dny sem byl v hotelu v berline a tam po mne chteli za ranajky 15 eur. ale mohl sem tam jist i hodinu, lososa atp.
sakra, uz mi padla, prece nebudu pracovat na helmuty az do noci, musim utikat si zaplavat. preji vam vsem pekny den.
Helmut: ries to ciastocne ako ja: na ranajky slovensky kolacik, na veceru ceske pivo. To medzitym mozes vynechat (nezaujimavy obed) a budes zdravy ako repa 😉))
Já mám oběd (polévka, jídlo a salát nebo zákusek)v Eurestu za 11.70 korun českých ...
a ja mam hlad
morfikus: oops, sorry, ak som Ti popisom toho steaku spravil chute...
Country: no kedysi som do Eurestu (este na SK): jednak bol hodne drahy (obed za cca. 60SKK pred 4 rokmi) a jednak, ked som obed dojedol, tak som este len poriadne vyhladol... proste bieda... teraz platim za obed v priemere tak 4-5... sice EUR, ale zato sa najem fakt na cely den (napr. stavnatucky steak 2cm hruby a cca. 20x10cm 😉)), ze vecer si odfukujuc len supnem pivko a spokojne idem spat 😉)
Tak
a
jsme
na 11 místě v TOP 20 😁 Kdo má radost??!!
MAZDAAAA VIVAT!! Aprpoo, dnes mam super den, nedal jsem zkousku z matiky a z inzenyrskeho zpracovani dat, cli asi letim. PS Znate-li nekdo pana ing. Mimru z TF na CZU v Praze, ze ho timto zdravim a snazim se respektovat pravidla auto.cz (nebyt sprosty)..
morfikus: aj aj... uprimnu sustrast... dufam, ze to vecer poriadne zapijes... 😞((
dik..ale obavam se, ze asi nezapiju...zira mam jeste jednu zkousku, z elektrotechniky. V praci uz me skoro neznaj..chjo ;-( Ani nevim, proc tam jdu, jestli me vyhodej, tak uz je nejaka elektortech. ukradena.ů O vikendu si jedu vycistit hlavu na vodu (vltava)..uz se tesim. Jen se potrebuju nejak v patek odpo dostat do budejic ci spis krumlova. nejdete nekdo z phy?