3503 komentářů
Ahoj vsichni majitele dieselu. Moje rodinka se bude rozrustat, potrebovali jsme tudiz neco rodinnejsiho (kombi) a jsem od prirody kolenovrt, najezdim toho taky dost, tak jsem poridil jiz dlouho zadaneho diesela. Neco vim, ale chtel bych se prece jen zeptat na nejaky obecny zasady v chovani k dieselum oproti benzinum. Mam klasicky atmosfericky 1.9D od Citrona, takze zadna novota, ale myslim stabilni, osvedceny a dietni drzak. Ceho bych se mel vyvarovat, jak jezdit, abych motor netrapil, olej a jaky, atd. Dik.
Cau vsichni, tak mam prvniho ropaka, Lagunu 2,2DT, najeto 150tis. Mel to jeden clovek a najel to za 2 roky. Nechoval se k tomu asi zas nak spatne a je to pravidelne servisovany. Docela to jede, ma to 115 koni, spotreba 7l taky neni nijak zavratna, takze zatim spokojenost. Dal sem novy olej a dam jeste rozvodak. Na co si dat jeste bacha? Ale z tech kilometru mam porad nakej divnej pocit, myslite, ze je to v pohode? nebo nejake zkusenosti s timto motorem?
To jen potvrzuje co jsem již řekl. Nakonec budou všichni tak zmatení z nízkých cen nafty až tu bude 80% dieselů. Následky pro životní prostřendí budou katastrofální........... Mimochodem o negativním vlivu dieselů na ovzduší ve městech se zmiňuje i dnešní MFDnes..................................…
OK,zavřeme se do garáže,ty ze svým benzínem a já s
dieselem.Nastartujeme a schválně kdo déle vydrží!!
Nedávám ti velkou šanci.Mimochodem tvé mentální postižení je rozsáhlejší než jsem předpokládal.
dieselem.Nastartujeme a schválně kdo déle vydrží!!
Nedávám ti velkou šanci.Mimochodem tvé mentální postižení je rozsáhlejší než jsem předpokládal.
Já bych se takhle nesázel. 😄)) I taková hlava jako Edison se prý chtěla v podobném duchu vsadit, že stejnosměrný proud je méně nebezpečný než střídavý (s Westinghousem nebo s Teslou, už nevím) a byla by prohrála ... A z ducha Uklízečky si nedělej hlavu. Na každém fóru se vždy objeví nějakej podobnej debílek. Je na to i nějakej zákon ... Murphyho. A známá je i léčba: ignorovat.
ladaH - promiň, ale máš projev desetilétého dítěte. Pokud tedy jsi desetileté dítě, tak se prosím nikdy nezavírej v garáži pokud má tatínkovo auto nastartovaný motor. Zvlášť pokud je to diesel. Mohl by jsi se otrávit během několika málo desítek sekund. A než si uvědomíš, že je ti špatně, bude už pozdě. Už tu garáž ani neotevřeš. Takže ještě jednou chlapče: TAKOVÝ POKUS JE VELMI NEBEZPEČNÝ ................................
Cleaner: hele, že mluvíš z vlastní zkušenosti?? přiznej se, za jak dlouho Tě taťka našel zavřenýho v garáži, když nechal nastartováno??
Ty jsi zase zakomplexováný mentálně postižený jedinec,který kdyby bylo dneska STB tak udáváš a kopeš kolem sebe.Měl byjsi zvážit návštěvu Bohnického ústavu pro nepochopené géniusy.Přečti
si ty svoje slinty co tu píšeš a dojdeš k tomu že se stejně zblázníš!!!!!!
si ty svoje slinty co tu píšeš a dojdeš k tomu že se stejně zblázníš!!!!!!
Mimochodem si myslím,že je mi o dost víc než tobě,ale vzhledem tomu že jsi * tak u těch se
to blbě pozná!!!!
to blbě pozná!!!!
ladaH - Ano jistě. Z toho jednoho příspěvku se to nedalo tak dobře poznat, ale nyní je již jasné, že v tvém případě se nejedná o dětskou naivitu, nýbrž o stařeckou senilitu. Projevy jsou dosti podobné, nicméně např. ze slovní zásoby dotyčného se dá mnohé dovodit........................
Chci se jen zeptat.Chci si koupit KN filtr do
felicie diesel.Má to vůbec v tomto případě smysl?
Bude výkon motoru o alespoň trochu větší?Nemáte
někdo zkušenost.Beru vážne všechny příspěvky,kromě
pana DUCHA!!Nebo BEZDUCHA.
felicie diesel.Má to vůbec v tomto případě smysl?
Bude výkon motoru o alespoň trochu větší?Nemáte
někdo zkušenost.Beru vážne všechny příspěvky,kromě
pana DUCHA!!Nebo BEZDUCHA.
Myslím, že to smysl nemá. Jednak propustnější filtry přidají víc turbomotorum a navíc až čipnutým. V originálním nastavení má Tvůj 1.9D 47kW vzduchu dost.
Kámoš dal KN boxový filtr do oktávky kombi TDI 66kW a nic se nestalo. Pak ji čipl a výsledek byl velmi pozitivní. 0-100km/h za 10s. jistě v tom tu roli poté KN sehrál.
Sám mám na čiplé TDI Fabce KN přímé sání a je to paráda. Jak jsem ale již řekl, já toho vzduchu spálím o dost víc a navíc je ten originální filtr moc malý.
Kámoš dal KN boxový filtr do oktávky kombi TDI 66kW a nic se nestalo. Pak ji čipl a výsledek byl velmi pozitivní. 0-100km/h za 10s. jistě v tom tu roli poté KN sehrál.
Sám mám na čiplé TDI Fabce KN přímé sání a je to paráda. Jak jsem ale již řekl, já toho vzduchu spálím o dost víc a navíc je ten originální filtr moc malý.
Na www.autorevue.cz je zajímavej článek o hlučnosti různých turbodieselů a vlivu oleje na hlučnost TDI-PD (jeden za 600 Kč/l, druhej za 750 Kč/l 😄))
Pavel: No, nevím, nevím, ale nebejt chytrý mašinky pánů Brüela a Kjaera, tak by asi těžko někdo něco poznal, byť v tý troše teorie je lidský ucho ceněno jako velmi citlivej orgán 😄 Taky mě docela pobavilo "zimní nafta ESSO" a "Zimní nafta Agip". Vzpoměl jsem si na jedince ze stáda ovcí 😃)
Prof: Co se ti nelíbí na "zimní nafta ESSO" a "Zimní nafta Agip"? To, že pocházej te stejného zdroje, a lišej se jen nápisem na stojanu? 😊))
Jinak olej 750,-/litr je fakt super. Tolik mě stojí olej na dvě kompletní výměny...
Jinak olej 750,-/litr je fakt super. Tolik mě stojí olej na dvě kompletní výměny...
oddie: No jo, ale oni měněj jednou za 50.000 a to ty jsi vypouštěl už pětkrát.
Taky měnim auto jednou za 50.000 km, někdy i dřív 😊))
Je to sice trochu od veci (nemam TDI a 750 Kc za litr oleje bych nikdy nedal - co je vubec tohle za zhyralost, snad s diamantovym prachem?), ale muj syn na zvuku motoru pozna, ze je cerstve vymenen olej. Priznavam, ja poznam veliky ho..., a to stale jeste nejsem uplne hluchej!
Mitsi: Já to poznám taky. Uchem i tím, jak se motor chová. Pravda je, že je to rozdíl minimální, ale je tam. Postřehnutelný je to jenom v tom kontrastu s tím starým olejem, postupné degradace jeho mazných vlastností si potom nemáme šanci všimnout nikdo.
Klidně dám i 1000Kč za litr oleje, když vím, že můj motor dostal to nejlepší.... Navíc pak není můj 1.9 D vůbec hlučný. Je mnohem méně hlučný, než kdejaké zážehové vysavače. A především je velmi ekologický. Mám výborné emise CO2. Takových výborných výsledků zážehový motor nikdy nedosáhne. Navíc recirkulace spalin znaméná rovněž značnou výhodu. Když ještě přidáme provoz na bionaftu, nemá ani vodíkový pohon se spoustou ztrát energie, žádnou šanci !!!
A hele, neozval se snad duch cleanera pod jinym pseudonymem?
Tak jsem si přečetl pár příspěvků toho Ducha a musím říci, že je to totální hňup. Nemá vůbec žádné znalosti a ještě se tváří jako kdovíco. Prostě takový malý ubožáček, co má potřebu do všeho rýpat, přičemž si neuvědomuje jak je směšný - svými názory i svým projevem !!!
Jeden příspěvek pana Ecosmraďocha mi úplně stačí. Je to typický představitel zdejší dieselové komunity. Naprostou absenci argumentů nahrazuje osobními invektivami.............................…
Taky to poznám. Vždy, když jedu z výměny, tak slyším, jak si motor chrochtá blahem. Vydrží mu to však tak max. 500 km. Pak už ten nový olej rozpustí a uvolní zbylé úsady, zčerná a hlučnost je na stejné úrovni. Ke konci intevalu hlučnost začne rychleji stoupat (možná je to taky tím, že už moc nedolévám). Stejně tak je rozdíl mezi tím, když je olej na spodní a na horní rysce. U spodní kovově zvoní a je hlučnější.
residents: Fakt ti motor u spodní rysky kovově zvoní? A nezdá se ti, že s ním není něco v pořádku? To já jen, že když mi sem tam nějakej motor kovově zazvonil, tak to bylo naposled, co vydal nějakej zvuk 😄
No ja tuhle jel sluzebnim Golfem (jezdim s nim z casu na cas, takze ho znam, ale ne zas az tak casto aby to pro me byl duvod se o nej starat) a nejako se mi nezdal zvuk a byl tesne pod minimem, takze si myslim ze se to podle zvuku poznat da... Teda ne ze by to zvonive klepalo, to ne, to mi udelal motor jen jednou, dyz byl prasklej krouzek 😊
Když jsem jako mlaďoch někdy v 18 letech začínal jezdit, tak mi jeden starý mechanik řekl : na oleji nikdy neušetříš.Celý život jsem se tím řídit.Možná také proto jsem např. na Formanovi najel 375 000 km bez GO ! Možno ověřit u prodejce Škoda -ADIV v Opavě, kde mi ho celou dobu servisovali a nakonec odkoupili jako protiúčet !!!
Samozřejmě věděli, že těch km tak skutečně tolik je najeto.A také jsem si tam dával olej,že si mysleji,že jsem buď vyhrál milion nebo že jsem blázen.
Teď do Clia dCi 60 kW jsem si nechal při první výměně oleje nalít Shell 0-30 za cca 800,- Kč litr,ale určitě na tom neprodělám,spíš po celoživostních zkušenostech, naopak.
Samozřejmě věděli, že těch km tak skutečně tolik je najeto.A také jsem si tam dával olej,že si mysleji,že jsem buď vyhrál milion nebo že jsem blázen.
Teď do Clia dCi 60 kW jsem si nechal při první výměně oleje nalít Shell 0-30 za cca 800,- Kč litr,ale určitě na tom neprodělám,spíš po celoživostních zkušenostech, naopak.
0W-30 do diesel motoru? Leda tak při třeskutých mrazech. Přeji brzkou generálku! PS: Kvalita oleje se nerovná co nejnižší viskozita a už vůbec ne co nejvyšší cena (byť ta často reflektuje použitá aditiva a "rafinační základ").
Tak teď jsi přestřelil...
Oleje Castrol 0W-30 SLX Longlife II je doporučený pro TDI PD - norma VW 505.01 (nejen pro prodloužené intervaly). Nezkoušej o tom polemizovat. Vím to ze servisu. Pokud bys stejně pochyboval, mrkni na www.castrol.cz.
Oleje Castrol 0W-30 SLX Longlife II je doporučený pro TDI PD - norma VW 505.01 (nejen pro prodloužené intervaly). Nezkoušej o tom polemizovat. Vím to ze servisu. Pokud bys stejně pochyboval, mrkni na www.castrol.cz.
HUF: Ale do Afriky by ses s tímhle olejem už nevydal, nebo jo? 😄 Zas je tak neděs, nebo máš sudovej Castrol a nejde na odbyt? 😃
Nejlepší olej do dielelu je žádný olej. Mrtvý diesel dobrý diesel..................................…
Castrolovej sud nemám ;o)
Každopádně argument s afrikou je trochu lichý, neboť žiju v ČR. Auto, které by jezdilo v africe, by muselo mít plnohodnotný olejový chladič (ne malý výměník olej/vřící voda). Ten vydá za sebelepší olej.
Každopádně argument s afrikou je trochu lichý, neboť žiju v ČR. Auto, které by jezdilo v africe, by muselo mít plnohodnotný olejový chladič (ne malý výměník olej/vřící voda). Ten vydá za sebelepší olej.
Na tohle klimatický pásmo bohatě stačí 15W40 pro starý krámy a polosynt. 10W40 pro nový a ty s hydraulikou na ventilech cca v 99% případů. Ale to jsem ti asi nesdělil nic novýho ;-}
v tomhle klimatickym pasmu jedete klidne nekolik km s olejem vychladlym na -10 st.C. tak se podivejte do grafu vizkozit, jak tam kterej olej maze. a zjistite, ze ani 0W40 pomalu nestaci. a pokud nezavodite, ale normalne jezdite, tak mate olej do 90st.C a tam mazou vsechny.
Prof (305😄 - přesně. Já sice leju do starých krámů polosyntetiku 10W-40, ale v podstatě jen proto, že je za 90Kč/litr. To už od minerálu není rozdíl...
Hlel Oddie, kde ten olej kupuješ a jakou značku?? Cena je velmi líbivá. Já zatím kupoval výhodně minerál 15W-40 za kilo 😒((.
Oddie asi kupuje nějaký Madit, ale stačí zajet do Makra a nakoupíš levně Texaco. Naposledy jsem tam viděl polosyntetiku 10W40 za 120 litr, takže proč nedopřát starému pekáči lepší olej.
Mogul Optimal 10W-40, API CG-4/SH (splňuje ACEA E3,B3,A3, MB 228.3 a 229.1, VW 500.00/505.00), kupuju na www.kmoch.cz, používám jej už cca 3 roky pro sebe a své známé.
Co doporučuje VW je mi srdečně jedno a od Castrolu jsem do vlastního vozu osobně kupoval pouze pouze Formula RS 10W-60, ale jen při pohybu v "teplých krajích". SLX 0W-30 mi servis nalil do služební Carismy a odešly mi minimálně dva hydroštely. Ať si to každý přebere - já jen prezentoval osobní zkušenost z praxe. PS: Sám dávám přednost zn. Mobil Formula 1 a viskozitu vybírám dle očekávaných provozních podmínek, pravda 5W-50 se u nás v Čechách zrovna moc často nevyskytuje.
Přesně tak. Ať si to každý přebere ;o) Tady u nás jezdí na 0W-30 pár známých s TDI a všichni v pohodě.
Možná, že to byl problém té Carismy. Je známo, že Honda (aspoň starší) musela mít polosyntetiku 10W-40, jinak byla hlučná a ani tak dobře nejela. Holt každý motor chce něco jiného. Nemůžeš tak generalizovat...
Možná, že to byl problém té Carismy. Je známo, že Honda (aspoň starší) musela mít polosyntetiku 10W-40, jinak byla hlučná a ani tak dobře nejela. Holt každý motor chce něco jiného. Nemůžeš tak generalizovat...
to Hellebran😜 to Tě v tom servisu berou pěkně na hůl. 800 za litr. Nejhorší na tom je, že pokud je to v záruce, tak si v servisu diktují ceny. Mě jen stačilo, když jsem zjistil, kolik je nákupka u olejů u Škodovky a za kolik to prodává (o 100% dráž).
To máš pravdu, ale není proti tomu obrana, alespon mě nic nenapadá. Pokud je to v záruce musíš s tím na povinnou garančku. Loni jsem platil za blbou výměnu oleje a brzdovky 4500,-
To je hnus, sam bych to udělal do tisíce.
Jsou to šmejdi a po záruce mě tam už nikdy neuviděj.
Zřejmě jim stačí zákazník jen na dobu záruky.
To je hnus, sam bych to udělal do tisíce.
Jsou to šmejdi a po záruce mě tam už nikdy neuviděj.
Zřejmě jim stačí zákazník jen na dobu záruky.
V novém AutoTipu je srovnávací test největších současných turbodieselů v osobních vozech (TDI5.0 V10, BMW 4.0d, CDI 400). No, "srovnání" je silný slovo, protože šlo o auta z různých kategorií (Toureg, 740, G). Snad co je ve výsledcích zajímavý, že Toureg se na silničním okruhu vyrovnal BMW 740. V těžkém terénu se následně nějakou dobu vyrovnával s Mercedesem G, ale následně ho málem odtáhli (Tourega) 😃).
Už nějakou dobu jsem zvědavej, jestli a kdy tihle němečtí výrobci přijdou s dvanáctiválcovými turbodiesely. Ani jsem v to moc nevěřil, ale nedávno Audi trochu nakoplo vývoj se studií Audi A7 V12 TDI. Tak uvidíme jestli BMW a MB budou kontrovat. Výkony kolem 400 k a krouťáky přes 1000 Nm ... hmmmm, to by šlo.
Už nějakou dobu jsem zvědavej, jestli a kdy tihle němečtí výrobci přijdou s dvanáctiválcovými turbodiesely. Ani jsem v to moc nevěřil, ale nedávno Audi trochu nakoplo vývoj se studií Audi A7 V12 TDI. Tak uvidíme jestli BMW a MB budou kontrovat. Výkony kolem 400 k a krouťáky přes 1000 Nm ... hmmmm, to by šlo.
Jaké máte zkušenosti s "lepší naftou", kterou už chvíli nabízí Aral a teď s něčím přichází i Shell, jak jsem zaslech v rádiu? Mám druhou nádrž od Aralu a nevidím žádný rozdíl v hlučnosti, výkonu ani spotřebě. Co vy na to, chlapi???
to davidz: Rozdíl bude asi v ceně, ne? Dneska ráno jsem v rádiu slyšel reklamu na ten diesel zázrak od Shellu a pochopil jsem to tak, že je to zejména pro auta, který na normální palivo nefungujou 😄
Právě že na rozdíl od "formulovejch" a podobnejch benzínů je to za stejný peníze. Četl jsem výsledek testu nafty od Aralu v ústavu paliv a maziv (nebo tak nějak se to jmenuje) a zjistili o nějakých 5 čísel vyšší cetanové číslo. Nevím přesně, co je tohle číslo, beru to jako u oktanů - čím vyšší tím lepší. Nicméně u mně fakt žádný pozorovatelný rozdíl.
Ve čtvrtek jsem natankoval v Šumperku u Shellu 45 lt nové nafty do Renaultu dCi 60 kW,který má najeto 37 000 km. Já sám hodně přes 1,5 mil. km.
Resumé : toto palivo je jednoznačně lepší než běžná nafta.Vzhledem k tomu, že motor v Renaultu je skutečně na diesel při jízdě extremně tichý,tak jsem rozdíl nepozoroval, ale výkon se subjektivně zvýšil./ Otestoval jsem to docela brutálním způsobem, policie s radarem by se mě neměla radost/. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od "lepšího" benzínu na Shellu zůstala cena na úrovni jejich původní nafty a v Opavě má Shell pumpu,tak jednoznačně můj nejrychlejší a nejtižší traktor na vesnici už bude jezdit na toto palivo.
Resumé : toto palivo je jednoznačně lepší než běžná nafta.Vzhledem k tomu, že motor v Renaultu je skutečně na diesel při jízdě extremně tichý,tak jsem rozdíl nepozoroval, ale výkon se subjektivně zvýšil./ Otestoval jsem to docela brutálním způsobem, policie s radarem by se mě neměla radost/. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od "lepšího" benzínu na Shellu zůstala cena na úrovni jejich původní nafty a v Opavě má Shell pumpu,tak jednoznačně můj nejrychlejší a nejtižší traktor na vesnici už bude jezdit na toto palivo.
Zdravim Vas vsechny.
Mam VW Passat 1,9TD, r.v. 95 a poslednich par dnu mi prestava slapat motor tak, jak by mel. Nechal jsem si menit rozvodak, olej mam polosyntetiku 10-W40 a zere mi to tak 1l oleje/1000 km. Starty byly furt OK - t.j. na 2-3 otoceni, ale posledni dobou to trvalo vyrazne dele. Pak se auto postupne zacalo na volnobeh klepat a otacky kolisat, az to chciplo. Navic vyrazne roste spotreba, snizuje se vykon a na krizovatce to musim turovat, jinak to chcipne. Pokazde je za mnou oblak bilo-modreho dymu. A kdyz to startuju, tak jdou z motoru hodne divne zvuky - jako kdyz rachotis vidlickou v kastrolu. Nejdriv jsem si myslel, ze jsem to pridrel, ale teplota vody zustava furt stejna, i kdyz jedu tak 120. Toto vse se stalo behem cca 800 km, ktere jsem jel na jeden zatah. Cim by to mohlo byt? Diky za tipy
Mam VW Passat 1,9TD, r.v. 95 a poslednich par dnu mi prestava slapat motor tak, jak by mel. Nechal jsem si menit rozvodak, olej mam polosyntetiku 10-W40 a zere mi to tak 1l oleje/1000 km. Starty byly furt OK - t.j. na 2-3 otoceni, ale posledni dobou to trvalo vyrazne dele. Pak se auto postupne zacalo na volnobeh klepat a otacky kolisat, az to chciplo. Navic vyrazne roste spotreba, snizuje se vykon a na krizovatce to musim turovat, jinak to chcipne. Pokazde je za mnou oblak bilo-modreho dymu. A kdyz to startuju, tak jdou z motoru hodne divne zvuky - jako kdyz rachotis vidlickou v kastrolu. Nejdriv jsem si myslel, ze jsem to pridrel, ale teplota vody zustava furt stejna, i kdyz jedu tak 120. Toto vse se stalo behem cca 800 km, ktere jsem jel na jeden zatah. Cim by to mohlo byt? Diky za tipy
Tak to jsem měl před pár měsíci taky. A spravila to oprava čerpadla - byly tam popraskané membrány a nafta šla v nízkých otáčkách na volnoběch do turba odkud se nasávala do ventilu se vzduchem - ten nepravidelných chod a bílý kouř. Poznalo se to hned, když se odpojila hadice od čerpadla k turbu a byla plná nafty. Naštěstí to tolik nestálo a teď to jezdí zase jak mám. Když tak mrkni do diskuze Ford Sierra. Spíš poslední dobou mám problém s čím dál častějším problikáváním kontrolky tlaku oleje na volnoběh. Olej měněn před 2000 km. Je ho tam k horní rysce. Spíš jakoby neubýval oproti minulosti, kdy jsem dolíval 0,5/2000. Myslím si, že by mohl být naředěn naftou, která přes popraskané membrány čerpadla šla do turba a pak k ventilům. Další možností ještě může být zanesený regulační ventil. Dnes budu mít udělán od příbuzné rozbor oleje tak uvidím jaký je obsah nafty, teplota vzplanutí, nečistoty, špony, alkalická rezerva atd.
Tlak oleje vyřešen. Po výměně oleje zředěného naftou to ještě občas probliklo. Pročistil jsem čidlo tlaku oleje v benzínu a zvýšil nízké volnoběžné otáčky (bylo tam cca 600, na 800) a už to ani neblikne. A volnoběh se zkultivoval.
Dal by som si skontrolovať trysky. Mohlo sa stať, že do nafty naliali vodu na pumpe, trysky na ňu zareagovali prihrdzavením. Potom striekajúca a kvapkajúca tryska pri dlhšom väčšom zaťažení spôsobí lokálne prehriatie, u tohto motora s predkomôrkou môže prasknúť hlava. Ak náhodou už sa tak nestalo. Potom to buble vo vyrovnávacej nádržke a hadica k chladiču je tvrdá ak je uzáver nádržky tesný. Takto to mal švagor na R19.
Uchcávající nafta spíš propálí píst, než by od toho praskla hlava. Předkomůrka se tím větším teplem může rozpadnout. Pak je velké štěstí aby nějaký kousek z ní nespadl do motoru. Mě naštěstí popraskala, ale udržela se pohromadě.
Pokud ti kolísají otáčky motoru, tak je to typické pro špatné seřízení ventilů, pokud se tedy u tohoto auta seřizují, u mondea TD se seřizují podložkami a kolísání volnoběžných otáček je zjevné neseřízení ventilů. Jinak bych to vyděl ve špatné dodávce paliva - čerpadlo, někdo se o tom tady už taky zmínil a nebo opravdu voda v palivu. Voda v dieselu nesedne na dno jako u benzíňáku, ale normálně se smíchá - známej omylem nalil do TDi vodu s naftou a protože to bylo služební auto, tak na to * a normálně to vyjezdil. Za autem šílenýho kouře, atd... Zkus zkontrolovat palivo a palivovej filtr.
Seš normální,tvrdit že se voda smíchá s naftou je
nesmysl!!!!Stačí půlitr vody a končíš.Ucpe se filtr a když nevoděláš čerpadlo tak si můžeš gratulovat.To co si napsal je absolutní nesmysl!!!
nesmysl!!!!Stačí půlitr vody a končíš.Ucpe se filtr a když nevoděláš čerpadlo tak si můžeš gratulovat.To co si napsal je absolutní nesmysl!!!
Muzete mi nekdo poradit co znamena zkratka DTL?
Diesel nebo Turbo Diesel?
Diky
Diesel nebo Turbo Diesel?
Diky
Označení DTL používá Opel u dieslů, které označuje jako soft turbo, prostě něco mezi atm. dieslem a klasickým turbodieslem. Ten motor má turbo, ale je nastavené na nižší tlak (než by mohlo být).
Zdravim. Muj dotaz se tyka onoho vylepseni dieselovych motoru, resp. jeho casti - pravdepodobne nejaky senzor tlaku vzduchu ci co (?) - nejsem dost technicky fundovany v tomto oboru, tak prominte me laicke vyrazy. Jakou ma podle vas mit "turbo" (myslim i jednotlive komponenty) zivotnost? Ted, kdyz ma moje auto cca 170tkm, je videt, ze neco odchazi, uz tak dobre neakceleruje, turbo je sice "slyset", ale vykon neni znat jako drive. Zvlaste v jizde do kopce je to znat. V servisu mi rekli, ze za zhruba 200tkm je treba neco vymenit.
S tou životností je to pravda, ale záleží taky kus od kusu, od využívání turba (pokud se jen lechtá, nebo často jde na plný výkon), zacházení s turbem po zastavení (hned nevypínat motor, ale nechat nějakou dobu zchladit turbo), zda jde o benzín nebo diesel (u benzínu je těch 200 tkm jistých, diesly vydrží víc), používaný olej a četnosti výměn, stavu zbytku motoru (nedokonalé spalování, průnik nafty do oleje, tlaky, těsnost hadic k turbu, stav a nastavení regulačních ventilů, čidel atd). Případná oprava turba spočívá pak stejně ve výměně celého vnitřku a zůstane původní jen futrál. Nevím jak u nových turb, ale na klasické TD to příjde na kolem 15 tis. Pořád levnější jak kupovat nové.
Diky za odpoved. Mno, mam TDI 1.9, s tim servisem urcite pocitam, jsem zvedav na kolik to celkove pak prijde. Dopredu mne servismani upozornili na cenu 10tKc jen vlastni "turbo" (asi cele?). Kazdopadne tedy vyplyva, ze "turbo" jako takove bude treba alespon jednou vymenit (snad ne vickrat 😄.
Tak uz je to zase OK. Problem byl v tom, ze kdyz jsem si nechal menit rozvodovy remen vcetne napinaci kladky, tak to mechanik zkratka nejak nezvladnul a 1. dal tam jinou napinaci kladku, nez ktera tam patrila a 2. pouzil znova ty same specialni pruzici srouby drzici onu kladku (srouby jiz nepruzily). V dusledku toho se kladka po cca 500 km uvolnila, rozvodak tez a vstrikovaci cerpadlo nebylo pohaneno tak, jak melo. Proto i nepravidelny chod motoru. Muzu byt zkratka rad, ze se to ne***o uplne a ze se nepotkaly pisty s ventily.
Vzhledem k tomu, ze jsem s autem v Nemecku, tak me tato dodatecna oprava stala 340 EUR. Ve znackovem VW by to bylo jeste mnohem vic. Ale i tech 340 EUR je dost vzhledem k tomu, ze za celou vymenu rozvodaku + kladky jsem dal v cechach asi 3500 Kc. Na tu opravu ale byla zaruka, takze doufam, ze mi ten servis v Cechach aspon neco da. Skoda, co vic dodat.....
Vzhledem k tomu, ze jsem s autem v Nemecku, tak me tato dodatecna oprava stala 340 EUR. Ve znackovem VW by to bylo jeste mnohem vic. Ale i tech 340 EUR je dost vzhledem k tomu, ze za celou vymenu rozvodaku + kladky jsem dal v cechach asi 3500 Kc. Na tu opravu ale byla zaruka, takze doufam, ze mi ten servis v Cechach aspon neco da. Skoda, co vic dodat.....
Vidím, že tu už dlouho nikdo nebyl. Tak se nestyďte a vylezte z ilegality. Přestože je Vaše počínání velmi nemravné, bude Vás za chvíli nadpoloviční většina. Tak jakýpak ostych. Např. ve Francii je mezi nově pořizovanými dieselů přes 70%. U nás je to zatím slabší, presto vyspělou Evropu jistě brzo doženeme. A nyní kontrolní otázka: Jak je možné, že přestože jsou emise nových osobních automobilů nesrovnatelně nižší než v minulosti (tzn. že snížení množství emisí jednotlivých aut je mnohem větší než nárůst počtu ujetých km) je smradu stále více a více (to neplatí jen pro ČR, takže odpovědi typu - podplacená STK & nefunkční katalyzátor nejsou správné).Tak přemýšlejte............................
No hele já bych neřekl že je smradu hodně. Někde jsem četl studii kde se píše, že kdyby se vyráběl současný Ford E😜lorer od snad 80-90???? let (fakt si nepamatuji) bylo by ovzduší cca 4x čiščí, tedy za předpokladu že by jezdilo na světe jen toto auto. Zkrátka pointou studie bylo to, že dnešní emise u moderních benzínových aut jsou na relativně nízké hodnotě. Jak je to s dieselem fakt nevím... spousta se jich v USA nesmí prodávat například CDI od MB má trh na USA zakázaný, takže netuším jak zamořují ovzduší tyto motory. Nicméně ty oblaka černýho kouře co jsou i za tím nejnovějším Passatem mi moc na optimusmu nepřidá, i když vím, že emise z dieselu jsou odlišné.
Taky mi uniká smysl emisních limitů ve vztahu k černým oblakům za novotou vonícíma autama... Když chce někdo výkon, měl by na to myslet dopředu a ne to pak dohánět poněkud rozpačitýma úpravama. Stačí si koupit jednoduše káru, která ty koně má.
Onehdy jsem viděl fungl novýho nablejskanýho Superba s V6TDI, co měl celej zadek černě očouzenej. Chudák výrobce se morduje s tim, aby auto splnilo celou řadu často protichůdných požadavků (vysoký výkon a krouťák, nízká hlučnost, vysoká životnost, nízká spotřeba, malé vibrace, nízké emise), pak příjde chytrák, co ví všechno nejlíp, přečipuje to a je hotovo....
Záleží taky jaké je složení toho černého kouře z toho Passátu. Rozhodně to nebude stejné jak černý kouř z Avie nebo něčo starého. A jistě to bude spíš u nějakého čipnutého než u sériovky.
residents: Marně se snažím přijít na to, co jinýho by u toho Passátu mohlo hulit 😃) Já bych tam to rovnítko nechal 😄
Tak jo, jak ti jezdi tvuj sluzebni Junior s jiz 100% davno prostrelenym katem? To neni kec, ale zkusenostmi overeny fakt (tech sluzebnich vraku jsem videl dost ...)
Nazdar, chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, co je to za kouř, resp. čím je způsobený. Při jízdě "na podlaze" ani když třeba motor zatrápim hodně plynu málo otáček mě to vůbec nekouří. Ale když jde motor z otáček tak to zahulí jako prase. Je to takovej klasickej naftovej čmoudík ale trošičku do bíla. Víte někdo co to může být? Je to normální? Díkys
Kouř do bíla je buď nespálená nafta nebo ucpaný vzduchový filtr.
to residents et al: Nemůže bílý kouř znamenat taky odcházející těsnění pod hlavou apod.? To jest pronikání vody do válců.
Roj: Musíš napsat konkrétně přesně ve který chvíli to zahulí.
No je to přesně v celou dobu když motor jde z otáček. Nevim jestle to tak čoudí i třeba při zařazený rychlosti, ale když to, dám příklad, budu točit 3000ot/min a pustim plyn tak to začoudí. Je to trošičku spožděný než to dojde na konec výfuku ale subjektivně to vypadá že celou dobu když padaji otáčky tak to čmoudí. Jinak pro úplnost oleje to taky trošku papká a vody po 3 měsících stání taky trochu ubylo.
to residents : A nespálená nafta je normální stav nebo tomu jde nějak zabránit seřízením čerpadla? Nebo něčím jiným? Díky moc za rady.
Normální stav to rozhodně není. Chce to seřídit čerpadlo, trysky, vyměnit vzduchový filtr.
Teď jsem přečetl přechozí příspěvky. Pokud ubývá voda, tak by taky nemusela být OK hlava. Jaká je chladící kapalina. Mrkni na e😜anzku pokud je mastná, hnědá pěna, tak je to špatné.
Vody ubylo za cca 3000 km kolem litru a oleje stejně. V e😜anzce je čisto, nemastno. Olej je hustej, přibližně tak jak má. Kdyby se míchal s vodou byla by to taková hnědá břečka ne? Takže seřízení? To dělají na emisích že? A jak se seřizujou trysky? Co se na nich dá vůbec seřídit? Jedna je taková mastná a 3 zbývající nakorodovaný. Prý když jsou narezlý, tak je to v poho a když mastný tak v pytli? U minulýho auta po výměně těsnění pod hlavou došlo k rapidní změně ve formě super startování, voda nemizela a olej taky ne, může to být něco podobného? Je to Diesel a tamto byl benzín. Zatim díky. Až se tam dostanu, tak kouknu na ten vzduchovej filtr.
Já bych to typnul na vodítka sacích ventilů, možná špatná funkce stíracích kroužků. Obvykle to ale zahulí hlavně když tomu pak přidáš, takže příčina toho kouření během decelerace se těžko takhle určuje. Není to turbodiesel?
No právě že se divim tomu, že když tomu dám kouř, tak to nečmoudí skoro vůbec. Když pojedu s podtočenym motorem a dám mu plnej, tak se to na kouřivosti moc neprojeví...jinak je to normální atmosférickej diesel a má nalítáno 325 000 km 😄
Na druhou stranu si říkám, například, kdyby byly špatný stírací kroužky tak to nemá tlaky ne? Tohle auto v -20°C startuje jako o život. Úplně nádhera až jsem se divil a na 1,6ku jede taky výborně. Samozřejmě subjektivní pocity. Včera jsem zkoušel s kamarádem na Citröenu ZX jak to kouří jemu a je to přesně naopak. Když na to dupne tak to čmoudí jako prase a když pustí plyn tak nic. Ale on tam má už katalyzátor a je to TDi. A vodítka ventilů znamená, že to pouští víc nafty než by mělo a ten zbytek dohoří ještě při výfuku? Nebo jak to myslíš...díky.
Na druhou stranu si říkám, například, kdyby byly špatný stírací kroužky tak to nemá tlaky ne? Tohle auto v -20°C startuje jako o život. Úplně nádhera až jsem se divil a na 1,6ku jede taky výborně. Samozřejmě subjektivní pocity. Včera jsem zkoušel s kamarádem na Citröenu ZX jak to kouří jemu a je to přesně naopak. Když na to dupne tak to čmoudí jako prase a když pustí plyn tak nic. Ale on tam má už katalyzátor a je to TDi. A vodítka ventilů znamená, že to pouští víc nafty než by mělo a ten zbytek dohoří ještě při výfuku? Nebo jak to myslíš...díky.
Roj: na pístu jsou dva druhy kroužků, dole jsou stírací, které stírají olejový film ze stěny válce a pokud ne, tak se olej pálí ve spalovacím prostoru a zanáši okolí. Nahoře jsou těsnící, právě ty drží kompresi. Takže motor může mít dobrou kompresi a startovat OK, ale nemusí dobře stírat olej. To samé vodítka ventilů, pokud jsou vyběhaná, nebo poškozené těsnící gufera ne nich, může olej po dříku ventilu až do spalovacího prostoru. Efekt stejnej, jako u stíracích kroužků. Zahulení při deceleraci u benzínu dělala špatná regulace předstihu, u dízla možná pomůže seřídit čerpadlo, jestli se pozdě nevraci předsuvník.
A jenom tak pro zajímavost, protože já to asi dělat nebudu, ale jakým způsobem se seřizuje vstřikovací čerpadlo? Je na to někde šroubek? To asi ne že? A co se tim vůbec seřizuje. Ještě bych zmínil, že na čerpadlo vedou dva bowdeny, což mě zaráží. Jeden je od plynu a druhý vede někam do motoru, je převlečenej maticí a tam končí. Lanko pokračuje dál, ale nikdy jsem to v provozu neviděl. Když se za něj zatáhne ručně tak se přidá na volnoběhu cca 500 otáček(podle ucha 😄) Jestli to má být něco jako cucák, tak to v zimě nikdy nefungovalo. Co to může být? Zatim díky za vyčerpávající odpovědi.
Čerpadlo jen tak šroubky neseřídíš, maximálně volnoběžné otáčky a předvstřik. Seřizuje se to mimo auto na stolici. Měří se dávka nafty za čas, pokud jsem to od mechanika správně pochopil. Většinou je to spojené i s rozborkou a výměnou gumiček. Dej bacha na servisy. Není servis jako servis. V některých to dělají tím stylem, že vyhodí celý pajšl a dají nový a zaplatíš klidně desetitisíce jinde použijí náhradí gumičky a stojí to o řád míň. Obdoba u elektroniky. Nač se zdržovat výměnou jedné součástky, když se vyhodí celý plošňák. Stejně to zákazník zaplatí.
Roj: Radši to nech hulit 😄 ten bowden, co nevíš, kam vede je opravdu "sytičovej" bowden a obvykle u těch francouzskejch potvor nefunguje. Kamarád to vyřešil obyčejným táhlem(jako kdysi mívaly Golfy), a je svatej pokoj.
Neměl jsem moc naladu studovat kvanta minulejch prispevku, tak se ptam znova.... Koupil jsem si Octavii Tdi 81kk, ma najeto 25tis. rok vyroby to je 2000, ale do provozu prisla az v kvetnu 2002. Jelikoz to byl autosalonovej kousek. Majitel co s tim jezdil ten rok, rikal, ze tankoval jenom normalni naftu a plne to servisoval...viz servisni knizka. Auto jezdi skvele, ale dost to na muj vkus coudi (cerne)
... Hlavne teda kdyz na to clovek poradne slapne, na otackach nezalezi. Olej a vodu to nezere, zvuk motoru v poradku. Jo jeste ze zacatku mi prislo, ze to hur chyta...oproti minuly octavii sdi, ktera mela 115tis. km. Nechce se mi s tim jezdit do servisu, jelikoz nemam naladu na dalsi vydani po koupe auta, kde by zase vymenili vsechno mozny a nemozny.
... Hlavne teda kdyz na to clovek poradne slapne, na otackach nezalezi. Olej a vodu to nezere, zvuk motoru v poradku. Jo jeste ze zacatku mi prislo, ze to hur chyta...oproti minuly octavii sdi, ktera mela 115tis. km. Nechce se mi s tim jezdit do servisu, jelikoz nemam naladu na dalsi vydani po koupe auta, kde by zase vymenili vsechno mozny a nemozny.
Nečetl jsem celou diskusi, ale (možná že to víš) je možné, že máš porušený těsnění pod hlavou jen mezi válcem a kanálkem chladícího, nebo mazacího okruhu a některý píst si může přisávat vodu, nebo olej (že by oboje najednou by byla sakra náhoda) do válce a výfukovým ventilem tlačit ven, takže se ti voda v oleji a naopak míchat nebude a navíc, pokud je to jen trochu, tak ti olej částečně vyhoří a pokud je to voda, tak se vypaří, takže nemusíš na první pohled nic poznat. Jen se to bude zhoršovat až to těsnění rupne úplně. Ale je to jen jedna z možných příčin. ringo
to prof: díkys. Ale hrozně rád bych zjistil co to je nebo spíš jak to funguje a opravil😄
to ringo: No koukám že teď budu doufat, že je to tim těsněnim pod hlavou, to by byla paráda. Za 500 po problému a ještě užiju nějakou srandu při výměně😄 Hrozně mě to baví něco takovýho kutit...a potom ještě ten výsledek když se to povede😄 Ale do kroužků, ventilů a podobně se nikdy nepustim, z toho mám docela strach (moc přesná práce na moje ruce)
to residenst:Ještě jeden dotaz, co je to předvstřik? Co má zas úkol? Já si pamatuju, že když jsme měli dieselový Ritmo tak strávilo cirka 2 hodiny na emisích než se jim povedlo to nějak seštelovat a to se přece dá udělat jenom na čerpadle a na druhou stranu kdyby to sundavali jsou 2 hodiny moc málo ne? Díky.
to ringo: No koukám že teď budu doufat, že je to tim těsněnim pod hlavou, to by byla paráda. Za 500 po problému a ještě užiju nějakou srandu při výměně😄 Hrozně mě to baví něco takovýho kutit...a potom ještě ten výsledek když se to povede😄 Ale do kroužků, ventilů a podobně se nikdy nepustim, z toho mám docela strach (moc přesná práce na moje ruce)
to residenst:Ještě jeden dotaz, co je to předvstřik? Co má zas úkol? Já si pamatuju, že když jsme měli dieselový Ritmo tak strávilo cirka 2 hodiny na emisích než se jim povedlo to nějak seštelovat a to se přece dá udělat jenom na čerpadle a na druhou stranu kdyby to sundavali jsou 2 hodiny moc málo ne? Díky.
To Roj: trocha teorie z [odkaz]
Předvstřik je prvořadý při řízení nárůstu teploty a tlaku ve spalovací komoře, aby tak bylo možné omezit zvláště charakteristické "klepání" a výbuchy dieselových motorů. Kontrolní jednotka vysílá sérii testovacích impulsů do toho vstřikovače, v jehož válci probíhá právě
fáze výfuku. Jakmile testovací vstřik vyvolá mikroe😜lozi, dojde k její detekci prostřednictvím zvukového čidla, který předá informaci počítači. Ten v tom okamžiku stanoví přesně čas reakce vstřikovače a může případně provést korekci. Předvstřik je tak dokonale řízen po celou dobu životnosti motoru ve prospěch akustického komfortu, výkonu a životního prostředí.
Pokud si to chce někdo nastavit sám, tak tady je nastavení na všechny nafťáky [odkaz]
Předvstřik je prvořadý při řízení nárůstu teploty a tlaku ve spalovací komoře, aby tak bylo možné omezit zvláště charakteristické "klepání" a výbuchy dieselových motorů. Kontrolní jednotka vysílá sérii testovacích impulsů do toho vstřikovače, v jehož válci probíhá právě
fáze výfuku. Jakmile testovací vstřik vyvolá mikroe😜lozi, dojde k její detekci prostřednictvím zvukového čidla, který předá informaci počítači. Ten v tom okamžiku stanoví přesně čas reakce vstřikovače a může případně provést korekci. Předvstřik je tak dokonale řízen po celou dobu životnosti motoru ve prospěch akustického komfortu, výkonu a životního prostředí.
Pokud si to chce někdo nastavit sám, tak tady je nastavení na všechny nafťáky [odkaz]
residents: Roj asi nemyslel pilotní předvstřik u CR, ale asi ten základní. To je jako předstih u benzínu. V závislosti na otáčkách a časech jednotlivých taktů se musí nafta vstříknout do válce dřív, aby stihla to co má a nehořela až ve výfuku. To bývá u klasických čerpadel většinou řízeno odstředivě.
to druhý táhlo je přesuvník vstřiku (jak zmínil Prof). U Opla reaguje podle teploty motoru (chlad. kapaliny) a současně je ještě ovládaný elmag. ventil od otáček motoru (resp. alternátoru). Posuvník zvětšuje předvsřik při startu. Od těch otáček to chodí tak, že při dosažení cca 1.800ot/min sepné relé pro elmag ventil a pak už drží, než vypneš motor. A pak je tam ještě podtlaková (nebo přetlaková) regulace, která umí předvstřikem hýbat taky.
BTW: nevíte někdo jak "posunout" teplotní čidlo - pro spínání žhavení. Tom B.
BTW: nevíte někdo jak "posunout" teplotní čidlo - pro spínání žhavení. Tom B.
ringo: na těsnění bych to neviděl, při tkacích jaký dává dízl by měl kamenný trubky a voda by mu mizela rychleji.
Přesně jsem myslel co říká kdo. ale teď jsem se ptal a řekli mi zase něco jiného. Předvstřik znamená něco jako u (specialita Nissanů) když jsou 2 zapalovací svíčky na válec. U benz. motorů je to že má delší jiskru, protože dopálí jedna a ještě bude druhá=lepší prohoření paliva a u diesel. motorů to je že se vstříkne malinko nafty, tak se vznítí a teprve do ní se vstříkne normální nafta=lepší hoření a využití paliva. Je to tak? A když ubývá voda takovouhle rychlostí, to asi nikde neteče co? Pod autem jsem nikdy žádnou loužičku neviděl. Zatim díky za odpovědi.
Nevím jak Nissan, ale já mě vždy za to, že 2 svíčky na válec jsou specialitou Alfy Romeo (Twinspark).
Asi máš pravdu, mě to říkal jeden člověk a já to usoudil z toho, že to v Nissanovi máme taky. Jinak Alfy jsou super...
Roj: pokud máš starší klasický čerpadlo, tak se tě tyto pilotní předvstřiky netýkají. tam je jen jeden a v závislosti na otáčkách dřív, nebo později před HÚ a v závislosti na plynu víc, nebo míň nafty. U těch pilotních předvstřiků u CR řídí elektronika vstřiky jak jednostlivým válcům (dokonce jsem četl, že to umí až 7 minivstřiků na jeden takt), tak i mezi jednotlivými válci, čímž je dosáhnuto toho mechového zvuku nových dízlů, jejich výkonu a spotřeby. S vodou si zkontroluj za tepla hadice, nesmí být vysloveně kamenný, to by znamenalo, že ti to tlakuje do vody, ale myslím, že by se pak voda ztrácela rychleji.
Supermane ..??? Jde vidět, že do problematiky dieselů moc nevidíš....))) Pokud máš nedostatečné zkušenosti, tak to prostě vyzkoušej. Nepsal jsem nic o tom, že by nalil několik litrů vody do nádrže. Prostě zapoměl zašpuntovat barel s naftou venku a nachcala do něj voda... Litry to asi nebyli, vzhledem k průměru nezašpuntovaného otvoru. Byl jsem při tom a viděl jsem, jak to hulilo a viděl jsem tu naftu smíchanou s vodou. Palivovej filtr byl samozřejmě vyměněnej hned, protože auto po pár kilometrech přestalo jet, ale naftu z nádrže nikdo nevyčerpal a tak to borec normálně vyjezdil - jak jsem psal..
Já do ní právě vidím,a dost.Mám už sedmého diesela.V té naftě muselo bejt jen pár kapek,potom OK!!Povedlo se mi nalejt do tenkrát do
RITMA kanystr smíchanej s vodou a to jsi měl vidět.Po 2min jízdy v * čerpadlo,filtr a jeden vstřik.
RITMA kanystr smíchanej s vodou a to jsi měl vidět.Po 2min jízdy v * čerpadlo,filtr a jeden vstřik.
Mám golfa II 1,6TD a ani při vyšších otáčkách není slyšet turbo. Je to normální, je možné že by nefungovalo. S tímto vozem nemám žádné zkušenosti.
Měl jsem Mitshubishi 1,7TD a turbo také nebylo slyset, to vsak neznamena, ze nefunguje. Kdyby nefungovalo, bylo by to velmi podstatne cítit na vykonu a spotrebe. Vadne turbo také velmi casto znamená prunik oleje do saní a to se nedá prehlédnout.
Jak psal Panasonic, auto by ti nejelo a žralo aji trávu kolem silnice. Nic si s toho nedělej, mě to taky není slyšet tak jak u posledních PD a pod. Mám TDI 66kw. Někde v recenzi jsem se pobavil, když dotyčný označil zvuk turba za nepříjemný...
Nefunkční turbo jsem zažil na dovolené v Chorvatsku a byla to opravdu "odpočinková" dovolená. Praskla hadice k turbu a auto jelo max. na 1500 otáček, což znamenalo vždy před blížícím se kopcem si to dost rozjet. Turbo motory mají oproti stejným provedením bez turba nižší kompresi, kterou to turbo zvyšuje. Ve městech se držet na kopci před křižovatkou do kopce a pak to rychle projet aby se nemuselo zastavovat. Jinak rozjezd do kopce byl vždy za vydatné pomoci spojky a skoro všechny kopce byly na jedničku. Kopec od moře ve Splitu do hor za šíleného vedra byl skoro zničující. To, jak to vydatně kouřilo a saze lítali do kabiny si ani nedokážete představit. Nikdo to nevěděl opravit a na drahý servis nebylo. Přitom to byla oprava za pár stovek (doma).
Mam mensi takovej problem mama si koupila naftovou Fiestu r.v. 99 - ma najeto asi 32 tis. /je od znameho takze to mozna odpovida/. No ale kdyz pres noc stoji venku a je kolem tech 8 stupnu, tak nic moc nechyta. NAzhavi a potom otoci tak 4 krat starterem a pak blafne, trosku neco zapisti kdyz ma chytat. Co s tim, aby chytala lip? Prej by to mohl byt naftovej filtr. Diky za rady.
Známej měl něco podobnýho u Fiesty a jezdil furt k Fordu a ti měnily kdeco.Nakonec ztratil trpělivost a zajel k stodoláři co dělá Fordy a ten nastavil o trochu větší předvstřik a je to OK.
Sice jsem do téhle rubriky moc nelezl, protože jsem postrádal důvod. A kdo mě zná, tak ví jaký mám názor na diesel. Nicméně, získal jsem novou práci a k ní patří i slůžební auto více méně dle vlastního výběru. Auto mi bude i mimo práci sloužit i k soukromému používání. Vzhledem k tomu, že budu jezdit často a to po území Slovenska, Maďarska, Polska a samozřejmě Čech mělo by být auto vybavené s libovolným pohonem všech kol, musí být manažerské třídy s dostatečně výkonným motorem s dlouhým dojezdem na nádrž.
Volba padla na Allroad 132kw 2.5 TDi, když pominu vyložině nepřátelský interiér, tak vzduchové pérování, variabilní výška a pohon všech kol jsou zajímavé argumenty. Auto na testování dostanu již příští týden. Má otázka tedy zní, kdo z vás má zkušenosti s tímto motorem ? jeho hlučnost, chování, provozování v zimě a samozřejmě subjektivní pocit z výkonu (chci jen automat). Vážně uvažuji i o benzínové variantě 2.7T, jenže výkon tohoto motoru, spotřeba a navýšení ceny mi přijde dost nevýhodné.
Takže kdo má praktické zkušenosti s tímto diesel motorem ?
Volba padla na Allroad 132kw 2.5 TDi, když pominu vyložině nepřátelský interiér, tak vzduchové pérování, variabilní výška a pohon všech kol jsou zajímavé argumenty. Auto na testování dostanu již příští týden. Má otázka tedy zní, kdo z vás má zkušenosti s tímto motorem ? jeho hlučnost, chování, provozování v zimě a samozřejmě subjektivní pocit z výkonu (chci jen automat). Vážně uvažuji i o benzínové variantě 2.7T, jenže výkon tohoto motoru, spotřeba a navýšení ceny mi přijde dost nevýhodné.
Takže kdo má praktické zkušenosti s tímto diesel motorem ?
to ace2: hele a nebylo by tam jeste jedno misto? To Audi bych mozna taky zkousnul.
No mě se do Audi moc nechce, nicméně musím myslet na to, až se budu v zimě na Moravě a na Slovensku brodit sněhem. Žel bohu nikdo jiné auto, které splňuje mé požadavky nevyrábí. Velmi se tomu blíží Volvo s cross-country, jenže to na můj vkus vypadá moc rodině a moc jako kombík, tohly dojmy allroad skrývá celkem úspěšně a ke všemu má Allroad nejvíce vybavený podvozek. Uvidíme, nechám si auto týden a uvidíme jak bude fungovat pak se rozhodnu. Zatím sosám informace od všech kdo má zkušenosti s tím 2.5 V6 TDi motorem.
No ne, Ace, ty budeš mít diesel? Tak to bych do tebe neřekl 😊))
oddie: hmm trapně okolnosti mě k tomu vedou, nicméně si vyzkouším i tu 2.7T a co mi bude více vyhovovat to objednám. U tý 2.7T jak se dívám to "papírů" se mi nezdá výkon. Jenom přeci na to že to má dvě turba a 6 válců mi výkon 250 koní připadne dost nízký a k tomu ještě spotřeba. Nehledě na to že shodou okolností mého kamaráda šéf má A6 s tímto motorem a do 100 tis se měnila oba turba a následně pak praskl blok motoru, tedy z tohohle pohledu motor vážně nic moc.
No a samozřejmě v nabídce je i V8 4.2 😊))) ale tak to je opravdu "trochu" mimo 😊))). Takže Oddie, že uvažuju o tom dieselu je spíše dáno tím, že tam není příliš na výběr. Jiné auto jsem nenašel, i když třeba E-klasse 4-matic plánuju taky prozkoumat.
No a samozřejmě v nabídce je i V8 4.2 😊))) ale tak to je opravdu "trochu" mimo 😊))). Takže Oddie, že uvažuju o tom dieselu je spíše dáno tím, že tam není příliš na výběr. Jiné auto jsem nenašel, i když třeba E-klasse 4-matic plánuju taky prozkoumat.
to Ace2: vem Chrysler Pacifica maj ho v Impexte myslim. Neni to zly. Ale i me se moc to Audi libi, jeden znamej ho ma je super. Nebo Subaru Forester XT-turbo.Tot muj oblibenec. To Audi ma ale velkou vyhodu s tim nastavitelnym podvozkem, na dalnici to muzes pohodlne valit v terenu taky jakz takz projedes. Jenom je to trosku jina nez moje socialni skupina.
jo jo jo Pacificu jsem v Impextě viděl, mají ji tam v nějaké světle modrozelené metalíza myslím. Jenom jsem projížděl kolem Impexty tak jsem si jí všiml, žel bohu jsem tam byl v Neděli. Určitě se na ní chci podívat, protože Audi A6 končí příští jaro, kdežto Pacifica je zcela nová. Problém u Pacificy je to, že když mi chcípne v Polsku, nebo v Maďarsku tak mám vážný problém, jenom přeci není to oficiálně dováženo a nikdy nebude, protože je to konkurence budoucímu Mercedesu, jak se jenom bude jmenovat... GTS ?. Audi mi seservisujou kdekoliv. Kdybych se rozhodoval pro čistě soukromé auto, tak Pacifica rulez 😊
Subaru nechci protože vypadá velmi levně a je jedno z jakého pohledu. Já potřebuji reprezentativní vůz, který vydrží co nejdéle bez tankování a dokáže jezdit vyšší ustálenou rychlostí a proto bych informace kdo zná ten motor, abych věděl co mám čekat v dluhodobém časovém horizontu. Vážně bych nerad aby za xx tisíc chcípnul na nějakou profláknutou vadu, nebo abych v zimě z filtru tahal místo nafty vosk.
Subaru nechci protože vypadá velmi levně a je jedno z jakého pohledu. Já potřebuji reprezentativní vůz, který vydrží co nejdéle bez tankování a dokáže jezdit vyšší ustálenou rychlostí a proto bych informace kdo zná ten motor, abych věděl co mám čekat v dluhodobém časovém horizontu. Vážně bych nerad aby za xx tisíc chcípnul na nějakou profláknutou vadu, nebo abych v zimě z filtru tahal místo nafty vosk.
to Ace2: Hele a nekoulíš nás trochu? Před měsíce by jsi byl ochotný rozdávat v Karlovce letáky na varhanní koncerty a teď tě nový zaměstnavatel hýčká s autem přes milión, podle vlastního výběru. To asi očekává, že mu vyděláš minimálně osmičku ročně, podle standardů úspěšných firem. Sorry za jízlivost, ale docela by mě zajímalo kam jdeš dělat.
Imaxim: Hele štěstí se na mě obrátilo. Zcela legálně jsem vyhrál poměrně náročný konkurs na soukromého řidiče pro generálního ředitele pro střední Evropu u firmy TESCO Stores (ty supermarkety). No prvním úkolem je to že si mám vybral auto, které mi bude nejvíce vyhovovat s cenou kolem 2mega. Takže vybírám, na rovinu je to velmi přijemná záležitost 😊
No jinak toho Allroada budu mít od Audi zapůjčené od pondělí, takže kdo se bude chtít svézt a je z Prahy, maila a číslo asi na mě máte.
Ace, nabízíš svezení v Audině, ale mě spíš zajímá tvůj Caddy, který mám nastudovaný z tvojich stránek. Ten bys nebyl ochoten předvést?
No jasně není problém. Jestli jsi z Prahy tak se zastav 8.6 v pizzerii. Pozvánka je zde😒br />
www.sweb.cz/…raha-bohnice2003
a fotky z minulé večeře jsou zde😒br />
[odkaz]
www.sweb.cz/…raha-bohnice2003
a fotky z minulé večeře jsou zde😒br />
[odkaz]
V Praze jsem, ale ne v tuhle neděli. Krom toho pozvánka je jen pro majitele amerických aut, což bohužel nejsem. Šlo by se domluvit někdy jindy?
Hmm tam může přijít samozřejmě kdokoliv, jenom majitelé Cadillaců dostanou večeři zadarmo 😊
No 21.6 je sraz v Brně, tak tam budu taky. Jinak v sobotu odpoledne budu s největší pravděpodobností mýt auto a to na Budějovický. Jinak je schovanej v garáži. Nicméně klidně s tím něco provedeme. Nevím jak časově, já mám do konce týdne, více méně čas pořád. Od pondělí už ne.
No 21.6 je sraz v Brně, tak tam budu taky. Jinak v sobotu odpoledne budu s největší pravděpodobností mýt auto a to na Budějovický. Jinak je schovanej v garáži. Nicméně klidně s tím něco provedeme. Nevím jak časově, já mám do konce týdne, více méně čas pořád. Od pondělí už ne.
Hm, tak takovouhle práci bych asi dělat nechtěl. To auto asi bude příjemné (možná se i ozvu, abych viděl na vlastní oči, jak sedíš v dieselu 😊)), ale pamatuju na případ člověka, který z podobného fleku dostal padáka - pan šéf si usmyslel, že potřebuje býz za hodinu v Brně, a když je chytli za rychlost (>200), řekl, že to je problém řidiče... a kluk byl nakonec rád, že mu zůstal řidičák. Přeju ti o trochu lepšího a rozumnějšího šéfa...
to ace: Na to už tomu rozumím, já původně myslel, že máš práci, ale ty sis našel zaměstnání s kroucením volantu -)))). Ale teď k věci. Můj tchán teď řešil něco podobného a koupil nakonec Superb 2.5 Tdi v plné výbavě (navigace, airbagy ..) a spokojen je maximálně. Přijde mi, že požadavek na čtyřkolku je zbytečný, ale třeba budeš fakt jezdit na lyže, potom ber Audi. Možná, ale pro takovou funkci by jsi neměl vybírat konfekci, ale vzít např. Jaguár S-Type, a když se znepojízdní, prośtě ti přistaví jiný.
Tak ono to zase až tak easy není. Turner je zjevně zatížený na Audi, takže i když říkal že si mám vybrat v čem se budu cítit nejlépe zjistil jsem si fikaně přes jeho sekretářku, že on jako rád Audi, takže můj zcela prvotní plán s S-type, nakonec je to Brit jak poleno byl zhacen stejně tak rychle jako druhá varianta na S80, mají totiž S60 tu používá jejich provozní a Turner z ní nějak nadšen nebyl. No takže volím variantu z jeho oblíbené značky a snažím se najít co nejlepší variantu. A6 kterou chtěl původně se povedlo úspěšně zabalit do kabátu Allroad pod kujebáckým vysvětlením, že na Moravě a Slovensku jsou jeho Tesca v oblastech s velkým výskytem sněhu a tedy by byla vhodná reprezentativní čtyřkolka. Byl jsem se podívat i na XC90 což je úplná bomba, až tedy na dodací lhůty, první volný termín pro dodání XC90 je únor 😞(((((
No takže uvidíme, nakonec asi budeme spojený oba, on bude mít své Audi a já si tam zaškrtám celou příplatkovou výbavu. No jinak šéf se zdá velmi rozumný a fine člověk v tomhle ohledu asi nebude vůbec žádný problém.
No takže uvidíme, nakonec asi budeme spojený oba, on bude mít své Audi a já si tam zaškrtám celou příplatkovou výbavu. No jinak šéf se zdá velmi rozumný a fine člověk v tomhle ohledu asi nebude vůbec žádný problém.
Ještě k Superbu, motor stejný a šikovně se dá prodat jako odpovědné marketingové chování a identifikace s domácím prostředím. A navíc je tam mnohem víc místa.
motor v SuperBu má menší výkon. Sice poslední týden studuji diesel motory (jaká potupa) a tedy nejsem odborníkem, nicméně SuperB má 114kw a Allroad 132kw. Jinak SuperB je ošklivé auto, za stejné peníze bych si radši objednal 607, což je auto s velmi pohodlným a pohledným interiérem a samotné auto vypadá jako správná manažerská limuzína než ošklivě industriální SuperB.
Co takhle Alfa 166 2.4 JTD ?
RV: s Alfou nemám žádné zkušenosti, ale vzhledem k tomu že mám rozpočet na auto celkem flexibilní, tak už bych volil AWD pohon, což Alfa nedělá. Jinak Alfa je v designu v Evropě bezkonkurenční nádherná auta s velmi povedeným interiérem, bylo by asi potěšení jezdit v nějakým jejím V6 se sekvenční převodovkou.
Že má 607 lepší, svébytnější a originální výraz není pochyb. Ale potom se rozjedeš a můžeš se jenom ušklíbnout - 6V, výrazně ovladatelnější auto, pasivní bezpečnost a spousta vychytávek. Navíc přijdeš do autosalónu a dostaneš slevu jako prase a nulový leasing k tomu. Prostě roztočíš rozum a není co řešit. Superb ti naladí na stejný výkon každý slušný tuner (samozřejmě prostřednictvím servisu a v záruce, výkon je snížen jenom z důvodu marketingu)
No 607 když už tak bych objednával s benzínem V6, tam bych diselem nevolil, už protože že 607 s dieselem má otec a vím, že i když to auto nejede špatně chtělo by to pár koníků navíc. Výkon té 2.2 je přesně na hraně důstojnosti. Auto jede slušně, ale výkonem nepřekvapí. Vzhledem k tomu, že 607 stojí nepoměrně méně než Allroad tak by s benzínem nebyl žádný problém. U Audi stojí diesel asi o cca 200 tis méně než ta 2.7T nehledě na to, že auto budu mít k privátnímu používání, takže i náklady na palivo hrajou nějakou roli. V případě mého Cadillacu je mi to jedno, toho mám pro radost, jenže tohle je prostě spotřebák.
Jinak ještě k tomu SuperBu, nechci aby to vyznělo špatně a nemístně, ale sleva na SuperBa nikoho nezajímá, prostě je k dispozici tolik peněz a za ty se může vybrat jakéhokoliv auto a tak samozřejmě vybírám to nej v rámci možností a aktuálně je SuperB na posledním místě žebříčku a kdyby byl tak by byl s 2.6 V6 a ne s dieselem.
Jinak ještě k tomu SuperBu, nechci aby to vyznělo špatně a nemístně, ale sleva na SuperBa nikoho nezajímá, prostě je k dispozici tolik peněz a za ty se může vybrat jakéhokoliv auto a tak samozřejmě vybírám to nej v rámci možností a aktuálně je SuperB na posledním místě žebříčku a kdyby byl tak by byl s 2.6 V6 a ne s dieselem.
Viezol som sa parkrat v allroade 2,5TDI ale nesoferoval som ho. Kazdopadne majitel ho vacsinou stale vytacal a zjavne sa mi snazil predviest co to auto dokaze. Co sa tyka zrychlenia tak zrychluje to vcelku v pohode ale necakaj ziadny zazrak ala sportove auto. Ale s udrzovanim vysokych rychlosti na dialnici alebo nejakymi obehovaniami by problem nemal byt. Co sa tyka hlucnosti, tak do tych 80km/h je to typicky diesel. sice nie je to ako v octavii ale pomylit s benzinom sa to neda. Inak zvonku a pri studenom motore je to ako ford tranzit. Kazdopadne pomer cena/vykon ma asi o dost lepsi ako benzinova verzia 2.7T. S motorom 2,7T parkat jazdil moj bracha. Testoval to dost na hrane. Celkom to vychvaloval. Hlavne ten vykon motora a zrychlenie. Ked tak, napis mu mail, urcite ti odpovie na niektore konkretne dotazy.
Scuderia99: Právě proto jsem hodil do pléna otázku kdo má zkušenosti s tím motorem, protože jsem slyšel to samé. Zvuk jak z vyhrkanýho Transita, což se po zahřátí mírně změní k lepšímu. No další věc, která mě vedla k myšlence je údaj o akceleraci, což je pro mě důležitejší veličina než max. rychlost. Zrychlení z 0-100 má za 10 a něco, což mi přijde dost slabé (automat) když si vezmu že má allroad stejný výkon jako Cadillac 180 koní, ale točák má o 50 vyšší na 370Nm a stejně je o více jak vteřinu pomalejší (caddy 8.9) a to nepočítám výhodu 5st automatu o proti mému klasickému 4st, tak jsem si prostě musel položit otázku že tam musí být něco špatně. Jenom přeci auto se základní cenou kolem 1.6 s tímto parametrem mi přijde jako slabé.
Jo jinak jak jsem psal, kdyby Turner nebyl zatížen na Audi a byl to nějaký diletent do znalosti aut, tak si už vybírám barvu na S-type, ted S-type začíná na 1.395 což mi přijde férová cena.
Jo jinak jak jsem psal, kdyby Turner nebyl zatížen na Audi a byl to nějaký diletent do znalosti aut, tak si už vybírám barvu na S-type, ted S-type začíná na 1.395 což mi přijde férová cena.
Ace: V tom tvojom porovnani zrychlenia Cadillac versus allroad asi budu hrat ulohu dve dalsie veliciny a to je jednak hmotnost auta a jednak krivka toc. momentu. Inak v tvojom pripade vyberu auta je toto len jedna z kriterii. Dalsie nemenej dolezite su handling auta, pohodlie a komfort. Takze nezabudat na vsetky tieto veci 😉
Inak ja mam na mazde 2,5V6 pri 170k zrychlenie 8,5. Nie je to taksito ziadny zazrak, ale oproti 10s je to celkom rozdiel.
Inak ja mam na mazde 2,5V6 pri 170k zrychlenie 8,5. Nie je to taksito ziadny zazrak, ale oproti 10s je to celkom rozdiel.
MA NEKDO NEJAKE ZKUSENOSTI S HYUNDAI ELANTRA 2,0 CRDI?SPOTREBA,JIZDNI VLASTNOSTI,ATD.
ZNA NEKDO POSTUP PRI MERENI SPOTREBY V TESTECH?RAD BYCH VEDEL,NA JAKE TRASE SE TEST DELA,JESTLI SE JEDE PO OKRUHU NEBO NA NORM.SILNICICH A DALNICICH,KOLIK KM SE NAJEDE PO MESTE,JESTLI SE TO DELA VE MESTE ,KDYZ JE SPICKA,JAKYMI RYCHLOSTMI SE JEZDI.....DIK ZA "RE"
ZNA NEKDO POSTUP PRI MERENI SPOTREBY V TESTECH?RAD BYCH VEDEL,NA JAKE TRASE SE TEST DELA,JESTLI SE JEDE PO OKRUHU NEBO NA NORM.SILNICICH A DALNICICH,KOLIK KM SE NAJEDE PO MESTE,JESTLI SE TO DELA VE MESTE ,KDYZ JE SPICKA,JAKYMI RYCHLOSTMI SE JEZDI.....DIK ZA "RE"
Čauky lidi...tak jsem se dostal zase k autu a trošku jsem se povrtal. Vzduchový filtr má svoje léta už dávno za sebou ale než koupim nový tak jsem ho na zkoušku vyluxoval a opravdu už to tolik nekouří, ale co mě zaujalo mnohem víc je fakt, že v těch svodech od filtru je taková ta olejová kašička...pevně držící na stěně. Kde by se tam mohla vzít? Jinak to bude asi to proč to kouří při padání otáček ne? Mohlo to být tím filtrem? Zatim díky...
Roj: No to může být klidně odpad z EGRka, tedy ze zařízení které dodává již jednou použité plyny zpět do sání v rámci lepších emisí. Co že to jsou *** je nasnadě... EGR se dá vypnout, nebo respektivě eliminovat. Mimochodem co je to za auto a hlavně kolik má najeto ? Je docela možný, že pokud je to už něco s velmi velkou kilometráží, tak pak začnou házet olej do sání, ale blížší specifikace tohohle problému ti vysvětli někdo jiný, tuto oblast nezmám, ale EGRko jsem rozebíral.
Tak jestli je to EGR i u starších aut...88, tak by to mohlo být. Krom toho něco od výfuku do toho sání vede ale zase přes te vzduchový filtr...ten je taky pěkně od oleje...zvlášť u svodu k prvnímu válci. Když to "háže" olej do sání, to jsou ventily? Jinak je to 1,6D a má najeto 325000km 😄
No podle mě když to začne házet olej do sání, tak to budou podle mě pístní kroužky. U tohoto motoru s touto kilometráží by se již značné opotřebení dalo očekávat. Což mě přivádí na myšlenku, kolik oleje ti to žere ?
Jinak to EGR se do automobilů dodává již od roku 1973, nicméně nejsem si jist implementací do diesel motorů.
Jinak to EGR se do automobilů dodává již od roku 1973, nicméně nejsem si jist implementací do diesel motorů.
EGR je u každého novějšího dislu. Já to tam má a je to z roku 1991. Popravdě řečeno je to vyřazeno, protože to akorát zasírá motor.
pažouti dávali EGR do dieselů určitě od r.89, ne-li dřív. Je to tam spíš pro zlost...
vcelku me coudilo Volvo V70 2.5TDI s motorem jeste od audi, po precipovani, v Pardubickem servisu Volva s tim nebyli schopni, vlastne ani ochotni nic udelat, protoze udajne nemohli najit cip, tak jsem to dal do AUTOHASE v Praze, kde to seridili a zlepsilo se to o 90% 😄 takze se nespolehejte vzdy jen na jeden, ikdyz autorizovany servis..
Jaké máte s ním zkušenosti. Já ho zkusil načepoval a po 200 km kdy jsem byl příjemně překvapený (nižší hlučnost, živější motor) to začalo více čudit. Myslím, že ty obsažená aditiva začala víc rozpouštět úsady a karbon. Snad to přežijí trysky. Už mám s čističi svoje špatné zkušenosti.
Hergot - spadlo nám to do Archivu. No, tak, aby řeč nestála, ptám se, jestli někdo nemáte zkušenost s tuningem u firmi Bitpower (dříve Ricambi). Časem jim plánuje svěřit svůj 2,4JTD a nerad bych si naběhl.
nechal jsem u nich asi před měsícem chipovat VW motor 1.9TDi 81kW na 110kW (řekl bych, že je to spíš "jen" na 100kW-ještě jsem nebyl na brzdě, ale i tak je nárůst výkonu hodně znatelný)... docela spokojenost - zatím najeto od té doby cca 3.000 km (kouřivost jen o chlup vyšší, spotřeba narostla jen o cca 0,6l/100km ovšem s častým sešlápnutím plynu na max.!, hlučnost stejná)
Takže, když se na to člověk koukne z trochu jinýho úhlu, tak se dá říct, že to víc hulí a víc žere. Uvidíme, co co udělá dál 😄))
Přečtěte si časopis Týden. Na straně 14 se dozvíte, co zabilo Cleanera....................
A co takhle v Blesku, tam nic nepíšou? To je teda fakt divné...
O jakou analogii s Bleskem se pokoušíš? Časopis Týden patří dlouhodobě mezi nejlépe hodnocené časopisy na našem trhu. Navíc v článku (jehož název se mimochodem shoduje s názvem mého příspěvku) pouze cituje závěry Spolkového úřadu pro životní prostředí (UBA). Tedy především že riziko rakoviny plic je oproti zážehovému motoru až desetinásobné...........................…
jo Týden je dobrej. To je kvalitní periodikum. Jinak s dieselem souhlas. Je sice fine, že saze jsou těžší než vzduch a tedy mají tendenci se uzazovat, na druhou stranu. Se tak stane až po nějaký době. A když to pěkně Passat předemnou pěkně vohulí tak mě to hned nasaje větrák přímo do kabiny a žádne usazování se nekoná... Jo diesely to mají složitý, taky v USA kde jsou přísnější emisní limity jen tak nějakej diesel z EU neprojde emisní testací. Třeba CDI od Mercedesa se tam nesmějí prodávat, neb neprošli emísní zkouškou 7 států unie a přitom u nás ty motory jsou známi jako jedno z nejlepších co se dá koupit. Jo jinak pro štourali, emisní limity jsou přísnější p proti Euro všechny současné co mají. Tedy jak základní federální a pak samozřejmě i kalifornské... kde za chvilku budou smět snad jezdit jenom hybridní auta 😊
Diesel v USA: tuhle jsme spekulovali, cim to je, ze tady neni u silnic takovy ten typicky zacazeny prach jako u nas. Jedna z hypotez byla, ze je to prave mnozstvim dieselu. Tady krome velkych nakladnich trucku jsou vsechno benzinaky (i tzv. light trucks, za kteryma lidi tahaj jachty a kone). Nektere dalnice (tzv. parkways) jsou jen pro osobni prepravu a je to fakt znat - oproti tomu nanosu sazi vsude v Evrope je tu cisto. Ani kdyz se clovek prochazi na Manhattanu, kde je proklate husta doprava, neni tam takovy smrad jako v Praze.
gergi: No o pak se nesmí pominout, že každé i hodně staré auto má motor který potlačuje nežádoucí emise a z 99.5% jsou auta vybaveny katalyzátorem. Což u nás ještě spousta aut není. Ono zahřáté benzínové auto skuteně vůbec nesmrdí a o nějakém dýmu...
Najde se tady nějaká dobrá duše, co by mi upřímě napsala průměrnou spotřebu nového Passatu Variant 96kW ??? Předem moc děkuji.
ja ho nemam, ale myslim tak kolem 7-7,5 l/100 km. Me zere MAzda 6 100 kW diesel asi tech 7 l/ 100 km. Kdyz chci tak i vic. Vzdycky to jde vic. Ale pod 6 jsem se nikdy nedostal. Co ta tvoje Toyota kolik ti zere? Ja jezdim hodne po meste a rad cejtim ten narust vykonu. Jak jses i jinak spokojenej? Ja priste kupuju Subaru, novinku uz nikdy, prece jenom jsou drobnosti co mi vadej.
to Stavros: Jaký drobnosti ti vaděj na Mazdě 6?
ja ani nevim covece, ale treba obcas neco zavrze z palubky na jedny strane. Proste bych chtel dat za auto 800 000,- a aby bylo stoprocentni. Jenze hodne tomu davam za vinu ceskejm silnicim, na nich nevydrzi asi zadny aüto bez zadrnceni. Jinak na druhou stranu jezdi super, vypada krasne, je pohodlna a velika uvnitr. Vynikajici jizdni komfort. Jenze muj sen je Subaru, takze priste subaru.
Taky bych snil o Subaru (Legacy Combi nebo Outback), ale když oni kluci pitomí ne a ne tam dát nějakej pořádnej turbodiesel 😒((
Nový Avensis Wagon D4-D 85kW mi žere 6 litrů, ale když jsem ho koupil tak žral 7,5litrů. Teď mám najeto 1200km, tak to je docela dobrý pokles. Jsem zvědav kam to ještě klesne. Známý z Toyoty mi tvrdí že jim Avensis s najetýma 10tis.km jezdí již jen za 5-5,5 litu a že si prý ten motor musí ještě sednout.
Co způsobuje škubnutí chvíli po přidání plynu u octavie tdi, ale dělá mi to i fabie 1,4?
Že by páníček myslel sepnutí turba?
😃))) ne sepnutí turba to fakt není, skubne to uz kdyz turbo zabirá, navíc turbo v 110k tdi uz neskube a zatahuje celkem plynule. Jo a Fabie 1.4MPI turbo fakt nema, pokud mi ho tam tedka venku nekdo nemontuje.
Jo když napíšeš 1,4MPI je to jiné než pouze 1,4. To taky může být 1,4TDI, jinak velmi slušný motor pro ten krám do kterýho se v MB montuje.
1,4tdi bych si nikdy nekoupil! A Fabie mi jako auto prijde super, ale ne v classicu a junioru- to jsou splaseny kozy....
Koupit si Fóbii? Ani omylem, na design jsem si zvykl, ale interiér je extra vysoká ubohost. Fantastický je ten nevyužitý prostor před spolujezdcem, to přímo bije do očí. Jízdní vlastnosti? Když je měsíc staré auto za silného deště nestabilní už při 80 km/h, o něčem to vypovídá.
A nemyslel cukání od elektronického plynu?
residents: jsem asi ignorant, ale kdyby jsem to nevěděl, že tam ňákej elektronickej pedál je ani bych si toho nevšim, přitom dost lidí na to nadává. Je to možný, že to může být i tím. Prostě když brzdím motorem mezi 2000-3000rpm a pak trochu šlápnu na plyn abych přidal, tak to začne táhnout, pak to jakoby chcípne a pak to zase táhne.
Andree: Taky jsem vypozoroval tohlu "*" cukání. To je přesně to co mě na Fábii doslova sere, když potřebuješ dát kotel, tak se zeptáš počítače a on Ti to móžná povolí...a taky mu dost dlouho trvá než začne brzdit motorem...ubereš plyn a čekáš ale mezitím už musíš šlápnout na brzdu abys to nenačoudil do toho před Tebou a pak cítíš jak to začne o 50% brzdit motorem víc. A ejvětší debilita je při řazení když máš třeba půl plynu...normální lanko vrátíš hned, ale tady Ti vylezou otáčky i když už máš pedál plynu na 0...😲( Fakt nedomyšlenina. A to jak to zabere zdechne a zase zabere je určitě ono...řekl bych taková zpomalená reakce 😄
to s tím přídáváním plynu při přeřazení je kvůli emisím, tedy pro dokonalé zapálení již připravené směsy...
AntZ: To je nějak podivný co tady říkáš... Interiér je to nejlepší co můžeš v týhle třidě mít- žádnej kýč, ale v classicu co mam já pokulháva dílenský zpracování. Nevím jak chceš využívat prostor před spolujezdcem??? Televizi, nebo počítač? Nebo tisíc úložnejch schránek na prd. Mě přijde fabie ultimatně stabillní i na dálnici ve 150kmh, řek bych, že možná lépe než Octavia a Xantiay ale dost velkou roli hrajou pneu, pokud tam máš pneu z dětskýho kočárku tak se ti nedivim.
Co zeeee..??? Interiér fabie je podle mého názoru pěknej paskvil, ale fakt je že jsem již myslím viděl i horší. Například u bývalé Felicie 😄 Vůbec největší ujetine je ale Fabia Sedan. Řekl bych že Fabia Sedan a Renault Thalia jsou auta pro nevidomé 😄 ....ti totiž nevidí tu hnusně naplácnutou záď.
diesel necuka, aspon jsem si toho nevsiml, a pokud bych nkupoval Fabii, tak asi bud s 1,2HTP nebo 1,4 TDi (spis). Na jezdeni to staci a spotreba je prijemna. Na zavodeni jsou urceny jiny auta.
Záleží co myslíš tím cukáním. Já jsem měl problém, že auto jelo třeba na trojku do 2200 otáček, pak jako by mezera ve výkonu - otážky šly pomalu nahoru, pak zase auto začalo jet. Prostě výkyvy ve výkonu. Bylo to nakonec jako ve většině případů na Tdi od vw group vadné čidlo váhy vzduchu. vyměnil jsem a auto šlape jako hodinky.
Já jsem měl stejný problém, vyměnil jsem váhu ale nakonec to byl prý přepouštěcí ventil u turba (mimochodem váha oficielně cca 11000,-, ventil 1600,-...)
ja jsem si vsiml za 20 let jezdeni z dizlama, ze to cuka pri ubrani plynu a hlavne pri pridani plynu z volnobehu, kdyz je ucpanej filtr vzduchu.
Přepouštěcí ventil u turba. to jsou ty dva co jsou na stěně mezi motorem a kabinou ?
A čím myslíte, že může být, že auto se dobře točí při nižších rychlostech do cca 100, ale při snaze o větší zrychlení mě to připadá, jakobych se překonával plynem nějaký odpor a jakoby to pumpovalo. Přidání více plynu nemá žádný efekt a víc to nechce jet. Motor mi připadá jako přidušený. Ještě poznámka. Vyměnil jsem vadný termostat (v zimě to netopilo) a použil čistič chlazení. Po první delší štrece v kopcích se mi uvolnilo spousta bordelu, hadice byly kamenné a v e😜anzce spousta hnědé pěny a smradlavá voda - jak hodně stará. Stopy po oleji tam nebyly žádné (tak snad je palice OK), jen mazlavý vodní kámen a částice rzi. Po výplachu je to tam v daleko menší míře pořád. Může to mít takový vliv na výkon.
Jo, jeden z nich. Nevím přesně který, v různých autech jsou různě. V Toledu je na stěně právě tento.
vaha oficielne 2000 v nejakych lepsich nahradnich dilech - je to jen vnitrek a ne cela trubka jako prodavaji v ND VW/Skoda)
Mam dotaz ohledne hlucnosti motoru, mam Lagunu 2,2DT, najeto 170tis (serv. knizka) a motor je vic slyset nez bezny diesel. nekdo mi rikal, ze je treba seridit predvstriky, je to mozne? Jinak motor je v pohode, slape jak hodinky, je to v turbu a kupodivu olej nemizi, jak je u turbin bezny. Znamy maj A6 a passata a na 30tis km treba dolejvaj 2 litry oleje. dik za radu
ma to nekdo ? Kolik to papa? Jde me specilne o motor, o aute jako samotnem neco vim 😄
1.3D ma 45 PS a 1,4 TD 70 PS
Jen podotykam, ze tyhle auta jsou stare 10-15 let. A skodovka 1.4 TD dela az ted 😄
O jine automobilce s tak malym dieslem zatim nevim.
1.3D ma 45 PS a 1,4 TD 70 PS
Jen podotykam, ze tyhle auta jsou stare 10-15 let. A skodovka 1.4 TD dela az ted 😄
O jine automobilce s tak malym dieslem zatim nevim.
Pokud si to chceš koupit buď hodně opatrný, tyhle motory sice něco vydrží (tedy až na turbo v 1,4TD), ale určitě už objeli zeměkouli několikrát. Jinak podle mých zkušeností se stím nechá za 5,5 v pohodě. Tedy nesmíš stím závodit. Moc ty motory nejedou (x Fire) a tak když jim šlapeš na krk ve městě, si tam za 7,5 ani nevíš jak
Presne tak, mel jsem chvilku Uno 1,3D a to zralo jak tank, jezdil jsem s tim s tezkou nohou za kombinovanou spotrebu Praha + okolí snad za osmicku. Ale prekvapilo me, ze to na trinactistovku docela jede. Ale ta spotreba mi fakt vyrazila dech!
No tak to nevím, co jste teda měli doma. Una 1,3D jsme měli dvě, jedno starší (87) a jedno Logo (91). Obě žraly míň než moje tehdejší P205 1,😁... ( ale taky hůř jely) - prostě do 5 litrů se vešly vždycky. Nicméně, při koupi tohoto auta bych byl velmi opatrný! Zajedno Uno rychleji hnije, než jede, takže natrefit na slušný kousek je téměř nadlidský úspěch, a pak tyhle 1,3D motůrky nepatří k nejpovedenějším, a prakticky celý život jedou na plný plyn, takže mají velmi mizernou životnost. Okolo 200tis km, kdy např. ten pažoutí motor je v podstatě ještě novej (nemluvě např. o mercedesích 200D, které v tu chvíli teprv končí záběh 😊))), je ten 1,3D v podstatě na vyhození (a nebo jen na léto). Nevím nevím, asi bych do toho nešel, leda bys byl zdatný kutil, koupil jich několik a dal z toho dohromady jedno... a to by to ještě všechno muselo být za super cenu.
Jo ještě k původnímu dotazu. Takhle malé diesely dělalo víc firem, např Opel (1,5D/TD - Corsa), nebo PSA (1,4D, 1,5D - Peugeot 106, Citroen AX), a určitě i řada dalších... Nicméně, bych stejně volil spíš o něco větší motor, klasický 1,😁 - 1,9D je podle mě do aut téhle velikosti tak akorát.
to bych se divil jezdit s 1,3 D za 7l . Spis verim tem 4-5.
V techn. spec. ma TD 1,4 - spotreba 90/120-kombinace 4,0/5,8/5,6 .
Navic ten TD ma 70 koniku coz je mnohem lepsi nez 45 .
V techn. spec. ma TD 1,4 - spotreba 90/120-kombinace 4,0/5,8/5,6 .
Navic ten TD ma 70 koniku coz je mnohem lepsi nez 45 .
Komu se nechce verit te spotrebe, at neveri. Proste vidim, ze nejsem sam, kdo takovehle spotreby docilil a je to proste tak...😃
Jo, a Zadkovi ty auta tolik žerou, protože má opravdu těžkou nohu, a velkej zadek... 😉))))))
Oddie: Ty šmejde...😃)
No, zkusím řídit v sandálích, jestli by se to nezlepšilo...😄
No, zkusím řídit v sandálích, jestli by se to nezlepšilo...😄
A právě kvůli svejm proporcím si nepořizuji jíž více aut typu Fiat Uno 1,3D. Nejmenší objem mám doma třílitr, aby mě to uvezlo, tam už se těch pár kilo navíc hravě ztratí...😄
Abych nekecal, mám teď novinku Fiestu 1,😁 a manželka se mi hrozně směje, když mě v tom vidí...😄
Abych nekecal, mám teď novinku Fiestu 1,😁 a manželka se mi hrozně směje, když mě v tom vidí...😄
No, to jsem zvědavej, jak dlouho ti ta Fiesta vydrží, když jsi zvyklej na větší. Já už taky skřípu zubama, když přesednu do něčeho menšího... a mladá? Ta od té doby, co nám rozstřelili 205-ku, a pár měsíců jezdila se 405-kou, už nic menšího taky nechce. Jo jo, rychle se zvyká na větší... ty tvoje medvědy asi radši ani nebudu zblízka prohlížet - eště by se mi to moje znelíbilo 😊
oddie: to si na tom uz jak ja... moja Zuzka ma v praci sluzobnu Almeru 1.5 90k a stale nadava, jak je to lenive a jak to nejede 😉))
Dabel: no jo, vy jste taky ale závodníci a piráti silnic, ne jako my nafťáci 😄 Mojí mladé se hrozně líbí autíčko Mini (ten starší model, ne ta zparchantělá novinka, to je stejná hrůza jak nový brouk). To by mě zajímalo, jak by se jí s tím jezdilo... 😄 ale nekoupím jí ho, ono je to, když je v dobrém stavu, o dost dražší než ty moje šlupky 😞
oddie: Istotne, ved nas trhacov asfaltu poznas 😉) Mojej sa lubi praveze to nove Mini, obzvlast verzia Cooper S s kompresorom 😉)) Che che a to bolo reci, ze sa nikdy jazdit nenauci a ze je totalny antitalent 😉) Ale tiez jej ho nekupim. Ma totiz slubenu moju Mazdu, ked ju "vyjazdim" a kupim nieco nove 😉))
Oddie: Nechces se nekdy zastavit s mladou, ze bychom vyzkouseli, jestli by umela ridit 126...? No a pro tebe to samozrejme plati taky. Necekej ale zadnej extra vykon, je to podobny tem nasim naftackum, od osmivalcovyho petilitra se nedockas zadny trhani dlazby...😃 Opravdu me nenapadá, co jinyho bych mohl pro tu svoji poridit misto soucasneho...?.-o)
Zadek: jo jo, určitě se někdy stavíme. Jsme se vlastně neviděli od té doby, co jsi ženáč, ne? 126-ku si rád zkusím, ale mladá asi ne - co kdybych jí to pak ještě musel pořídit? 😊)
Neví někdo jaký je nejvhodnější olej do opláckýho motoru 2,0DTi 100k.
Dík za radu Hombras
Dík za radu Hombras
Hombrasi, presun se do rubriky Opel Astra, tam se to resilo. Jinak kazdej ti asi rekne neco jinyho. Mne Srba tvrdi, ze nejlepsi je Castrol RS 10W-60, u Tepasu mi tvrdili, ze nejlepsi je 5W-40, na jednom nemeckym webu doporucovali lidi 0W-40 - tak si vyber. Nicmene pokud ti to bere olej (mne jo), tak ti to bude brat jakejkoliv. Ja uz v tom mam dlouho 10W-60, 1 pulrok 5W-40 a zpocatku tam byl obycejnej polosyntetickej 10W-40 a rozdil jsem nepoznal zadnej. Muj dojem je, ze ten motor je koncepcne ponekud starsi a bere vsechno, co maze. S naftou taky zadnej problem nebyl, ani od ONO, ani od "pochybny jezedacky pumpy". Jen pry tesneni nesnasi repku, tak jsem radeji ani BIO ani SETA nezkousel.
Viadosi dík za odpověď.Mě ta potvora sežrala mezi první výměnou(30000km) skoro 11 litrů!!!! oleje co tam byl z fabriky(asi 5w-40).Potom mě spotřeba rapidně klesla na asi 1 - 1,5 litru mezi výměnama.V servisu mi tam dávají 5w-50 ale
nechal jsem si to přečipovat,tak zjišťuju jestli by se do toho neměl nalí jinej olej.
Čao Hombras
nechal jsem si to přečipovat,tak zjišťuju jestli by se do toho neměl nalí jinej olej.
Čao Hombras
Čauky všem, dřív než se zeptám, dřív jsme měli ritmo 1,7D a jezdilo město neměsto za 5,5. Jestli někomu jezdí 1,3D za 7 tak je to "pěknej čuník" anebo blbec, že si nechal natolik poštelovat čerpadlo, že to má vliv už jenom na spotřebu. Ale zpět k dotazu, jak funguje overdrive? Našel jsem maximálně že je to elektronický stupeň navíc, ale co to je a jak to funguje to už ne. Vím že třeba Scorpia mají 3 stupně automat a 1 overdrive ale viděl jsem to třeba ve volvu 740 s normální manuální převodovkou. Tlačítko 5 je na řadící páce a to když je zařazená 4 tak se zmáčkne tlačítko a je tam 5? Moc díky za rady😄
Roj: no zase si kvůli tomu nemusíme nadávat... A na overdrive se zeptej spíš v tématu "Automat"...
oddie : nenadávám, ber to samozřejmě s nadsázkou i když něco na tom je. V tématu automat se zeptám jestli ho najdu, ale jak jsem psal, není to jenom automat, protože to Volvo 740/760 TD má overdrive i na normální manuální převodovce, nicméně díky za tip.
Kamarad ma Volvo 740TD - manual. Radicka radi ctyri kvalty a petku radi knoflikem na radicce. Teda radil, kamarada uz jsem totiz vlastne taky presvedcil na Mercedesy a ma ted drocku 124/200D...😃
no vida a uz je to tu. To se me libi. Sice ten predek neni zrovna sexy, ale nic neni akorat.
W (PS) a U/Min
51 (70) a 4000
Nm a U/Min
180 a 1750
Vaha 1040 Kg , Co vic si prat za 360 000 😄
W (PS) a U/Min
51 (70) a 4000
Nm a U/Min
180 a 1750
Vaha 1040 Kg , Co vic si prat za 360 000 😄
Hmm, parametry motoru docela slušný a kolik, že to váží? Punto přes tunu???
Pokud tu vahu uvadeji podle EU norem, tak je to s řidičem atd. Prazna pohotovostni hmotnost je o cca 80kg nižší.
To je ale blbá móda, tyhle prťavý diesely. Ty PS a Nm jsou sice hezký, ale mě zajímá taky trochu životnost motoru, a jeho celkové chování. Pravidlo "objem ničím nenahradíš" platí stále. No ale co, každému podle jeho gusta, když se to někomu líbí... Až půjdou do háje ty původní poctivý spolehlivý diesely, tak si holt radši koupím benzína, než tohle.
to Oddie: Pravidlo zni jinak, ty jsi rekl jenom pulku. Je to objem ani pocet valcu nicim nenahradis. Nejaky pomocny berlicky v podobe turba my neberem, co...???😊)))
Ja se pravidla drzim, proto jsem si tak oblibil ty osmivalce s objemem kolem peti litru. A je fakt, ze ty motory pri normalni jizde tocej tak do 2 tisic, kdyz je dres, tak asi 3 tisice, a na zavodeni jdou ochotne i za 6...😄
Kamos me povozil pred nedavnem Chevroletem Chevy Van, je v tom 6,5 litr osmivalec diesel atmosférák a je to bomba auto!
Ja se pravidla drzim, proto jsem si tak oblibil ty osmivalce s objemem kolem peti litru. A je fakt, ze ty motory pri normalni jizde tocej tak do 2 tisic, kdyz je dres, tak asi 3 tisice, a na zavodeni jdou ochotne i za 6...😄
Kamos me povozil pred nedavnem Chevroletem Chevy Van, je v tom 6,5 litr osmivalec diesel atmosférák a je to bomba auto!
Když jste u toho nového dieslu od Fiata, tak jsem minule viděl v TV zajímavý pořad a tam se Fiat chlubil, že životnost tohoto dieslu je počítaná až na 250tis. km. Nevím čím se chlubí, přijde mi to spíš ubohé.
Chevy VAN je #1. De facto luxusní obývám na kolech. Zvláště pak o nějakého úpravce si nic nezadá s tím nejluxusnější bejvákem... nejlepší jsou z konce 80. a začátek 90. let ty jsou nejhezčí. K tomu nějaký chromovaný doplňky vkusná barevná variace laku. achjoooo.....
pardon překlep "luxusní obývák"
to Ace: Ten Chevrolet co má kamarád je cca '85, ale přesně fakt nevím, má ho pomalovanej zvenku kresbama, ted nevim, jak se tomu spravne rika... Neznas tento kousek nahodou? Ono jich takovejch moc nejezdi...
Brázdič: Z aut už je holt dávno typický spotřebák - kup, použij a zahoď. Dneska už se nějaká delší výdrž motorů u moc aut nenosí, na co taky, jen ať lidi koupěj co nejdřív další auto 😄 I když těch 250tis km na fiatí 1,3TD je celkem slušné, ty původní 1,3D/1,4TD se leckdy nedožily ani toho... 😊)))
Zdravim, zajímaly by mě vaše zkušenosti se spotřebou dražších oleju typu Castrol slx 0w30 v tdi motorech. Ja mám 3 roky staré tdi 66kw, najeto 140tkm, od předchozího majitele tam byl právě výše zmíněný olej a dolitý pulitřík v tom zmizel asi během 4 tisíc km. Na webu Castrolu píšou, že spotřeba 2 deci na 1000km je naprosto normální a že dolejvání jejich drahýho oleje se vrátí na spotřebě (při ***vým provozu). Jaký na to máte názor?
Já do své 81kW TDi octavie leju Shell 5W30 a spotřeba oleje takřka nulová. Podle mě Tdi motor si zaslouží kvalitní olej, záleží jak se k tomu stavíš ty, pokud chceš auto užívat nějaký ten rok, tak na oleji bych rozhodně nešetřil. U mě je fakt, že oproti tobě mám najeto jen 57000km za 2 roky.
Když už šetřím na palivu, proč bych nemohl i na oleji? Proč tam nedat např. polosyntetiku 10w40 za 500Kč 5l?
Já myslím, že tomu nijak neuškodíš. Co třeba tam dát (viděl jsem nabídku) sudovku 10W40 Eurooil (německý) za 85 litr. Když budeš měnit daleko dřív, tak motor bude pěkně čisťounký. Myslím, že ten olej pokud se používá na prodloužené intervaly, tak musí být stejně už po 10 tkm špinavý jak prase ať je to jakákoliv značka.
U motorového oleje bych se především držel předpisu výrobce (co má vůbec to TDI předepsáno???), a pak bych tam nelil úplný noname kvůli úspoře pár Kč. Jinak jsem TDI nikdy neměl, takže neporadím.
Mě v podstatě ta cena oleje zas tak moc netrápí - v porovnání s náklady na palivo je to pořád zanedbatelný. Spíš by mě zajímal váš názor, zda je spotřeba oleje 0,2l / 1000km v pohodě a jestli se (i při takovéto spotřebě) vrátí investice do drahého oleje v úspoře paliva, nebo je to jenom marketingový kec. Vše za předpokladu využívání auta v městském provozu (resp. dost popojíždění s nezahřátým motorem)
Necháváte po delší jízdě "vydejchat" (po jízdě nechat běžet motor na volnoběh) turbo? Já to zatím nedělám, ale asi začnu😄
Když jsem měl turbodiesela, nikdy jsem to nedělal. Jedině snad v horách nebo když jsem táhnul do krpálu přepravník s autama. No, ale jenom málokdy, myslím, že jsem to nikdy nijak extra neutavil... Vono se to nesmí tak prožívat, jde o extrémy.
kadell: Je lepší zvolnit pět minut před koncem jízdy a ne tomu dávat voves až do dvaceti vteřin před chcípnutím a zvlněním kotoučů bržděním z 200 km/h k pumpě 😄
ono je to uváděný i v návodu k mýmu TD. píšou tam, že je potřeba vypnout motor až když se turbo netočí. já to zkoušel, rozebral jsem sání a díval se, kdy točí a kdy ne. tak točí i na volnoběh, ale nepatrně proti tomu, jak se rozeběhne třeba při 2000ot. doběh turba je u mýho auta pouhých 6vteřin, takže když sundám nohu z plynu, můžu za 6vteřin vypnout. zdůvodňuje se to tím, že když se vypne motor, tak točící turbo se přestane mazat, což celkem chápu. jde k němu jen taková slabá trubička s olejem. a pak jsem někde v literatuře četl, že je dobrý vypnout motor, až když se vyrovnají teploty v turbu, což se zajistí prý volnoběhem asi 20-30vteřin před vypnutím motoru. tak si to každý musí nějak přebrat. myslím, že bude dobrý nevypnout ten motor hned, když přivalím po dálnici k pumpě, ale nechat to chvíli bublat.
U mojeho D-4D zase píšou: Po jízdě ve městě se čekat nemusí, po jízdě okolo 80 km/h 20 sekund, okolo 100 km/h minutu a nad 100 km/h nebo strmé horské svahy 2 minuty
Ono to bude chtit hlavne chcipat auto z volnobehu a ne jako nekteri rado by machyrci nejdriv auto proturnou a chcipnou pri zvysenejch otackach. Tento ukon jsem dodnes nepochopil proc delaji...😃
zadek524: To je jen taková machrovinka a způsob, jak na sebe po přijetí někam řádně upozornit a taky uchcat motor 😄
Zadek: O tomhle jsem přemýšlel. Nemluvím teď o plněnejch motorech, ale o obyč. atmosférických dieselech. Když přidáš plyn a po ubrání to vypneš, zarazíš dodávku paliva a motor se dotáčí setrvačností. Řekl bych, že spíš, než by mu to škodilo, tak mu to prospěje, protože motor se dále maže a po zastavení zůstává jaksi předmazaný na další start. To samý by mohlo platit o vstřikovaných benzínech, ale v žádným případě ne o starých karburátorových. Je to blbost, která nemá žádnej význam, ale co si o tom myslíš? Mohl by to být pozůstatek z dob, kdy to bylo nutný, aby se ty prhistorický věci daly vůbec znovu natočit?
prof: Nasadils mi brouka do hlavy, asi začnu protúrovávat před chcípnutím 😄
Je fakt, ze jsem to jeden cas taky delal u dieselovyho Mercedesa 190D, kdyz jsem mel na odchodu vyvevu a auto nechtelo chcipat, muselo se to poradne roztocit, aby vyveva z poslednich sil vyvinula trochu podtlaku a dokazalo to chcipnout. Pochybuju ale, ze vetsina troubu, co to takhle protacej vubec vedej, ze je v motoru naka vyveva, nejaky vstriky a ze se to vsechno toci.....😃)
Na adrese [odkaz] jsem narazil na skvělý článek o nové Alfě GT (prodej začne koncem letošního roku), u které se poprvé představí nejnovější 1.9JTD/110kW. Mimochodem avizovaný 1.9CDTI 110kW pro budoucí Opel Astra (2004) je podle mě to samý "made in Italy" (jen se o tom Opel nějak pozapoměl zmínit 😉))
Takže rodinka multi-jetů JTD se rozrůstá na čtyři členy (jeden 1.3, dva 1.9 a jeden 2.4). Mimochodem na tomtéž serveru v přehledu chystaných novinek na r.2004 je chystané nabroušení 1.3JTD pro Pandu Abarth z dnešních 51 kW na 81 kW !!!
Takže rodinka multi-jetů JTD se rozrůstá na čtyři členy (jeden 1.3, dva 1.9 a jeden 2.4). Mimochodem na tomtéž serveru v přehledu chystaných novinek na r.2004 je chystané nabroušení 1.3JTD pro Pandu Abarth z dnešních 51 kW na 81 kW !!!
S tím fiaťáckým 1,3JTD (51kW 180 Nm) jsem jel (v Lancii Ypsilon). Kdybych nečetl v papírech, že ten "dýzlík" má pouhých 1248 ccm, nikdy bych tomu nevěřil. Skutečně super motor! A Opel ho opravdu bude do svých aut také montovat.
"The drive system in the research vehicle is a state-of-the-art diesel hybrid unit with a total power output of 234 kW. In the European driving cycle it uses up to 20 per cent less fuel than a comparable CDI engine."
Žádám o radu: V zimě, když je venku -10 a víc, tak mi muj Diesel 1,7 při startování rozpojí volnoběžku a točí naprázdno, co by pomohlo nastartovat? o garaži vím zdravím .
Ahoj, tak to předpokládám, že máš nějakýho staršího Fiata, Nissana nebo snad Opela...😃)
Problém máš se startérem, zrovna jsem to během minulýho tejdne řešil na dvou autech. Buď jinej startér nebo tenhle zkusit rozebrat, vyčistit a promazat. Já promazal a šlapou jak hodinky.
Problém máš se startérem, zrovna jsem to během minulýho tejdne řešil na dvou autech. Buď jinej startér nebo tenhle zkusit rozebrat, vyčistit a promazat. Já promazal a šlapou jak hodinky.
je možný, že 1,8 20V T je těžší než 1,9tdi??
Pokud si dobre vzpominam, je 1.8T jen o par kg lehci pri stejne vybave.
no jestli myslíš pohotovostní váhu auta, tak tu maj vw benziny vyssi nez tdi, pokud teda spravne vim. To je to co nechapu????
ja nevim, na stankach skody je u 1.8T pohotovostni hmotnost 1260 kg, u 66kW 1270 kg a u 81kW 1275 kg
Není to třeba taky tím, že u toho benzínu je stejně jako u nafty turbína? 😄
právě proto se mi to zdá divný když obojí má VNT15... ten rozdíl je zanedbatelnej, tak nevím proč pořád všichni prskaj, že tdi jsou stašně těžký na přední nápravu oproti benzínu.
Jakeý výhody a nevýhody má common rail oproti pumpe düse? Nechápu totiž proč VW dělá V10 5l s common railem? PD je sice asi technologicky náročnější z hlediska součástek, ale dle mě lepší.
Podle mých interních informací je problém PD ten, že neumí EURO 4. Jinak myslím, že je dost dobrý. Žádný jiný systém neumí vyvinout tak velký vstřikovací tlak.
Zásadní výhodou common-railu (CR) je stálý vstřikovací tlak (při jakýchkoliv otáčkách motoru a v kterékoliv fázi otáčky motoru), což umožňuje konstruktérovi nasázet tam předvstřiků, hlavních vstřiků a ev. "dovstřiků", kolik jen potřebuje (a tím si naladit průběh spalování a potažmo emise, hlučnost atd.).
Naopak výhodou sdružených vstřikovačů (PD) je dle mého názoru to, že nafta je tlakována ve velmi malém objemu, což vede k menším ztrátám a vyšší účinnosti. S konstrukčním provedením PD souvisí i vyšší maximální tlak (maximum 210 MPa u PD oproti stabilním 160 MPa u CR), ale to se časem dost možná změní, uvidíme. Jinak, problém u PD je zřejmě mazání vačkového hřídele, který pohání vstřikovače (extrémně namáhaného). Specifická výhoda PD byl a trochu ještě je ten fakt, že ho dělá VW, který má nejdelší zkušenosti a know-how s přímovstřikovejma turbodieselama (díky motorům TDI od Audi, které na počátku 90-tých let odstartovaly současnou dieselmánii).
Naopak výhodou sdružených vstřikovačů (PD) je dle mého názoru to, že nafta je tlakována ve velmi malém objemu, což vede k menším ztrátám a vyšší účinnosti. S konstrukčním provedením PD souvisí i vyšší maximální tlak (maximum 210 MPa u PD oproti stabilním 160 MPa u CR), ale to se časem dost možná změní, uvidíme. Jinak, problém u PD je zřejmě mazání vačkového hřídele, který pohání vstřikovače (extrémně namáhaného). Specifická výhoda PD byl a trochu ještě je ten fakt, že ho dělá VW, který má nejdelší zkušenosti a know-how s přímovstřikovejma turbodieselama (díky motorům TDI od Audi, které na počátku 90-tých let odstartovaly současnou dieselmánii).
Může mě někdo dát typ, jak zvýšit točivý moment a výkon (NE pomocí čiptuningu) na motoru 1,9JTD v Doblu? Má krouťák jen 200Nm, výkon ujde - 74kW. Ten sám motor ve Stilu má 255Nm a výkon 85 kW. Jsem laik, ale nedaly by se zaměnit software obou motorů a tím dosáhnout parametrů Stila? Díky.
malý dotaz, nevíte,kolik může stát nový turbo do renaulťácký 1,9dCi?? Nevim jestli je uplne OK, protoze a jelikoz, kdyz se dostane ke slovu (2000 ot) tak tam zarachta lozisko a chvilku hluci...nevim jak dlouho mi vydrzi,a nevyřešila by to jen vymena loziska?? V servisu mi rikaly, ze to je OK, ale ja nevim....
Proč bys kupoval nový (u Renaulta to bude stát pořádný ranec), když můžeš udělat repasi. Kromě futrálu tam stejně příjde vše nové a navíc to příjde tak kolem 15 tis, což myslím bude míň jak polovina co za nové. Třeba Rema Turbo Strakonice (bývalí borci co dělali turba v ČZ Strakonice). Pokud to tam dovezeš ráno, tak odpoledne hotovo nebo pošlou ČD.
Kdo četl včerejší Svět motorů? V článku Diesel nebo benzín je zmínka o tom, že u nafty je nutné po cca 80-100 tis. km je nutné měnit vstřikovače! Dle článku vstřikovač na klasické TDI stojí 4 000 Kč a na Common Rail 15 000 Kč!!! Zakládá se článek na pravdě, nebo zase páni redaktoři psali bludy?!?
Mam najeto na 1.8TD 150.000 km a zadny vstrikovace jsem jeste nemenil, poslechem cvakaj vsechny jak maji a spotreba je taky stale stejna. Do valcu nafta po vypnuti motoru netece, protoze po startu to nejak extra necoudi. Tak doufam, ze je vse OK a vstrikovace maji delsi zivotnost, nez by obchodnici chteli 😄
pikaču: Hmm, tak přemejšlím, kdo zas namazal, aby pan redaktor vyplodil takovou hovadinu.
Prof: spíš pan redaktor plácal (pardon, říká se "kompiloval") dohromady článek z několika jiných článků, a smíchal dohromady jablíčka s hruštičkama... Nic nového pod sluncem, takoví byli a budou. Někteří z nás jistě pamatují na jednoho moc milého pána, co byl sám jako kůl v plotě, a pletl si brojlery a bojlery. Třeba se ho jen někteří redaktoři snaží trumfnout.
Se spoustou dílů prostě ženou vodu na mlýn servisům a prodejcům dílů. Taky jsem zažil borce, který mi tvrdil, že vstřikovač se musí měnit celý a ne jen špička za pár stovek. Měl pravdu, tak to dělají ve značkových servisech nebo ve světě, ale naco takové plýtvání. Stejně je to s elektronikou. Klidně vám v servisu naúčtují za výměnu komplet plošňáku z TV a pak se dozvím, že opravář si vadné součástky za pár kaček vymění a udělá to znovu.
proto musíme být ve střehu a stejně nás vojebou tam, kde tomu nerozumíme 😃
Prof: nejhorší na tom je, že pokud je něco v záruce, tak to ojebání dělají legálně a nejde s tím hnout. Už jenom ty předražené oleje.
Mám tu souseda, je to už starší pán. Jezdí v Polu ročně tak 1000km, v příručce od VW píšou každé dva roky kontrola brzd + výměna destiček a on to dělá 😃. Má v garáži už tři 99% sady. Jedná věta v manuálu a co vydělá peněz
me stacilo, kdyz jsem spravoval motor u Laguny, v Renault servisu za to chtely o tretinu vic, nez v neautorizovanym servisu, kam normalne jezdim a jsem s nima spokojen...taky natahujuj...
V sobotu jsem u jedný nejmenovaný světový pumpy u stojanu "DIESEL" ovšel netušil jsem, že jim z toho teče taky voda. Mám A4 TDI a ujela na tu směs cca 2 km. Pak bylo velké ticho. Po odtahu do servisu jsme zjistili, že jsem nenabral jen pár kapek, spíš pár litrů vody. Teď seznam prvních škod - fitr, zadřený čerpadlo, řemen přeskočil o tři zuby, tečou tři vstřiky. Jen doufám že to zavrčí a nebude to potkaný. Pojedu a rozbiju jim tam držku....
tak to bych podal zalobu na na tu cerpaci pumpu (ktera firma to byla?) a at mi to zacaluje ona...
hmm jenže jestli se to stalo jen jemu, a nikomu jinému, tak má smolíčka...
To je klasika. Pokud v okolí tý pumpy nestojí všechna právě natankovaná dieselová auta s vodou v nádrži, bude příčina 100% někde úplně jinde... Von ten stojan totiž tu vodu moc čerpat neumí.
tak jak to dopadlo???
Mám nový čerpadlo a vstřiky. Čerpadlo je tam daný jen od oka. Předvstřik chci nechat uděl v servisu, ale všude mají během vánoc děsný "netáhlo". Tak až po Novým roce. A4 má tu sací koš v nádrži v podobě takové naběračky, která je položená přímo pod napouštěcím otvorem!!! Takže všechno co teče do nádrže dostane motor z první rány, aniž by se to mělo šanci někde v dolní části nádrže usadit.
Co se týče reklamace u pumpy - klasika jako v Čechách - mi nic, mi muzikanti a že tam máme vodu? No to nám pane musíte prokázat atd.... Nevím jak to mají ty pumpy vyřešený, ale hned po mě prý přijela k pumpě cisterna. Možná sem bral poslední sra**ky ze dna. Ještě se ozvu jak to dopadlo.
Co se týče reklamace u pumpy - klasika jako v Čechách - mi nic, mi muzikanti a že tam máme vodu? No to nám pane musíte prokázat atd.... Nevím jak to mají ty pumpy vyřešený, ale hned po mě prý přijela k pumpě cisterna. Možná sem bral poslední sra**ky ze dna. Ještě se ozvu jak to dopadlo.
speedy, ty *** bereš vždycky ode dna, sací koše jsou v nádržích, kde jinde, než taky u dna a navíc mnohem chytřeji umístěný, než jak to popisuješ. A co tam ta cisterna dělala? Myslíš, že přivezla další vodu 😄
ne, měl jsem namysli to, že ta naběračka v které je sací koš nedala té vodě šanci zalézt někam do kouta nádrže. Protože je přímo pod hrdlem a ta *** tekla přímo do toho. Měl jsem kdysi Golfa 3 TD, tam byl sací koš na dně, ale bez tý naběračky. Už jsem měl pěknou řádku ropáků, ale takový pech jsem ještě neměl.
Nechce se mě vrtat v archivu, díky těm reklamám už mi to sotva leze,tak to dávám sem: Forscher warnen vor Biodiesel
Vor dem Einsatz von Biodiesel in nicht dafür ausgelegten Motoren haben jetzt Wissenschaftler der Universität Hohenheim gewarnt. Vor allem in modernen Dieselmotoren mit Pumpe-Düse-Technik oder Common-Rail-Einspritzung könne der aus Rapsöl gewonnene Kraftstoff zu Ablagerungen, erhöhtem Verschleiß und Motorschäden führen.
Die Forscher hatten in einem Projekt untersucht, wie sich ein Kraftstoffgemisch aus Biodiesel und herkömmlichem Diesel auf Traktormotoren auswirkt. Die Ergebnisse ließen sich aber auch auf Pkw-Motoren übertragen, hieß es. Die Wissenschaftler stellten neben einem deutlich erhöhten Spritverbrauch einen überdurchschnittlichen Motorenverschleiß und eine starke Abnutzung der Kolbenringe fest. Dies mache zusätzliche Inspektionen und Reinigungen von Motorbauteilen sowie verkürzte Wechselintervalle notwendig. Bereits in den vergangenen Monaten hatten zahlreiche Autohersteller frühere Freigaben ihrer Aggregate für Biodiesel zurückgezogen. (mid) Zdroj: AutoScout24-News
Vor dem Einsatz von Biodiesel in nicht dafür ausgelegten Motoren haben jetzt Wissenschaftler der Universität Hohenheim gewarnt. Vor allem in modernen Dieselmotoren mit Pumpe-Düse-Technik oder Common-Rail-Einspritzung könne der aus Rapsöl gewonnene Kraftstoff zu Ablagerungen, erhöhtem Verschleiß und Motorschäden führen.
Die Forscher hatten in einem Projekt untersucht, wie sich ein Kraftstoffgemisch aus Biodiesel und herkömmlichem Diesel auf Traktormotoren auswirkt. Die Ergebnisse ließen sich aber auch auf Pkw-Motoren übertragen, hieß es. Die Wissenschaftler stellten neben einem deutlich erhöhten Spritverbrauch einen überdurchschnittlichen Motorenverschleiß und eine starke Abnutzung der Kolbenringe fest. Dies mache zusätzliche Inspektionen und Reinigungen von Motorbauteilen sowie verkürzte Wechselintervalle notwendig. Bereits in den vergangenen Monaten hatten zahlreiche Autohersteller frühere Freigaben ihrer Aggregate für Biodiesel zurückgezogen. (mid) Zdroj: AutoScout24-News
co poviete na diesel 1,3 multijet vyrabany v kooperacii Fiat-GM??? Montuju ho do napr: Fiat Panda, Suzuki Ignis, Subaru Justi...
som sa prelistoval az k 12. 07. a nenasiel som, bud som prehliadol, alebo to je hlbsie a ja uz som mal dost. Ak je to mozne, napis mi cislo tvojho prispevku, alebo to napis znova... ak nie tak kasli na to.
Tak sorry, asi to bylo v jiném tématu. Jel jsem s s tímto motorem v nové Lancii Y: po ohřátí (velmi rychlém) maximálně kultivovaný projev, vč. volnoběhu, a to i po otevření kapoty motoru; minimum "dieselovských" vibrací, jen trochu výraznější turbo efekt - pod 2000 ot./min. sice použitelný pro rozjezd a plynulou jízdu, méně již pro akceleraci, nad 2000 se ovšem jeví jako motor o dost vyššího objemu; ani při 4500 neprojevuje tendenci k rychlému vadnutí, tj. oproti jiným "vyhoněným" turbodieselům má dostatečně široký rozsah využitelných otáček; jelikož měl najeto pouze několik set km, moc jsem ho netrápil, ale 140 jel úplně v pohodě i navzdory dost silnému protivětru; v tomto voze údajně "běžně umí tacho 180". Sám rozhodně nepatřím k příznivcům diesel motorizace, ale tenhle motor bych byl schopen "zkousnout" (na rozdíl od koncernových dieselů VW/Audi/Seat/Škoda) a vzhledem k jeho objemu ho musím označit za naprosto super!
Vdaka za odpoved. Si dalsi ktory ten motor chvali, som sa nestretol s negativnou reakciou. Inak nevedel som, ze ho montuju aj do Lancie. Este raz vdaka...
Suzuki patri pod GM a Subaru, Lancia, Fiat... tiez.
Subaru pod GM? To je pro mě novinka. Přece vlastníkem je Fuji Heavy Indurstries Ltd.
GM tam bude mít spíš jenom nějaká aktiva, než že by Subaru přímo vlastnil. To něco jako právě Fiat, mám tam sice nějaký share, ale rozhodně Fiata nevlastní, tedy zatím, protože GM má na zbylé akcie Fiatu obční právo. Zatím to s Fiatem vypadá tak, že čeká až do konce obce a pak pravděpodobně Fiata koupí co nejlevněji, protože nikdo jiný než GM nedá Fiata dohromady a italská vládá to moc dobře ví. Se Subaru to bude něco v podobným směru, sice Subaru nevlastní, ale bude tam mít své know-how, já bych to tam hádal na nějakou Joint-Venture tedy něco jako s ruskou Ladou, kde GM taky je přestože ji nevlastní...
Ja som vo svojom prispevku nepisal o vlastnictve, ale o tom, ze patria pod nich. myslel som to tak, ze tieto automobilky spolupracuju a hlavne rozhodovanie o napredovani a vyrobe robia v GM, samozrejme po odsuhlaseni majitelov. A pokial sa tyka toho multijetu, tak pokial viem vyvijali ho vo Fiate za prispenia GM. Automobilky prisli na to, ze je zbytocne ak kazda investuje do vyvoja zvlast, aj tak nakoniec vacsinou dospeju k velmi podobnym vysledkom. Takto usetria peniaze investovane do vyvoja...
Tak jak Vam to dneska startovalo? Dneska rano mi teplomer ukazal uctihodnych -22'C .. a az 7.nastartovani u meho dCi bylo uspesne 😡 .. ikdyz aspon ze to naskocilo, uz se me zmocnovala trudomyslnost 😄 Nevim, jestli to mam brat za dobry vykon, ze mi to vubec nastartovalo, nebo za spatny, protoze to ostatnim v tom samem mrazu naskocilo snaz?? Mezi kazdym startovanim jsem uz zhavil trikrat, pro jistotu. Ze by byl problem spis v tom, ze to diky tomu ztuhlemu motoru nema dostatecnou kompresi na vzniceni? Pri tom startovani to necham otocit tak petkrat, maximalne sestkrat. Je to hodne nebo spis malo a mel bych tomu dat vetsi chvili, aby tam ta dostatecna komprese za tehle podminek vznikla?
Hezky. 22 u nás teda nebylo, a i kdyby, stejně jsem jel metrem... Jinak když to nechce chytit, nechám to točit klidně dýl, tak 5-10s.
mě teploměr ukazoval -19.5°C CDI naskočilo bez zaváhání na první otočení jako vždy, ani jsem na to nepomyslel. Horší je že mi v tomhle mrazu namrzávají přední parkovací senzory a každou chvíli hlásí překážku... ještě že jdou vypnout.
Jako se zmenila spotreba dieslu, dejme tomu v -10 a v +10, na treba 30 km ceste pri zhruba stejnych podminkach ? Zajima mne jak reaguje spotreba u dieslu v zavislosti na teplote. U benzinu pozoruju 0.5 litru. Sice mi to k nicemu neni, a je to celkem k nicemu, ale stejne bych to rad vedel.
To mfilip: Já jsem s Avensisem D-4D jezdil za 5,6-5,8 litru a teď co hodně mrzne tak jezdím kolem 5,2-5,4 litru/100km. Je to zřejmě dáno tím, že mám za těchto zhoršených jízdních podmínek lehčí nohu na plynu.
Ja jsem ale prave nemyslel jizdu za zhorsenych jizdnich podminek. Myslel jsem stejne podminky, sucha silnice, stejna traffic, jen jina teplota vzduchu -10 a treba + 10.
mfilip> pokud je ten motor zahřátej, tak to žere skoro pořád stejně, nezávisle na teplotě. Ne doslova, ale A 0,5-1 litr uděláš stylem jízdy. I ve městě. Za studena (promrzlej motor) je to něco jinýho. To chlastá jak blbý... Holt dýl se to ohřívá.
Zdar, taky přispěju se svou troškou do mlejna.
Mám MB 124/300D, najeto to má o něco míň než nekonečno, něco přes 700 tis a i v těch nějtužších dvacítkovejch mrazech co tenhle týden byly to chytlo asi po pěti sekundách točení startérem na jedno nažhavení... Naftu kupuju naprosto obyčejnou - v Globusu.
Mám MB 124/300D, najeto to má o něco míň než nekonečno, něco přes 700 tis a i v těch nějtužších dvacítkovejch mrazech co tenhle týden byly to chytlo asi po pěti sekundách točení startérem na jedno nažhavení... Naftu kupuju naprosto obyčejnou - v Globusu.
Samozrejme. A to co pises mne prave zajima u dieslu. Jam moc spotrebu ovlivnuje teplota vzduchu. Rika se u benzinu, ze spotreba v zime pri stejnych podminkach ( dopravni situace, stejna cesta ) je vyssi o 0.5-1l. Zajima mne rozdil u dieslu. Proste nekdo jezdi pravidelne o vikendu na 50 km vzdalenou chatu, porad stejne nabaleny, se stejnyma lidma, zhruba ve stejny cas, zhruba ve stejne dopravni situaci, zhruba stejnou prumernou rychlosti, zhruba na stejnem povrchu, a zajima mne spotreba dieslu v lete a v zime. U benzinu mam na podobne trati 0.5 l navic
mfilip: pokud mam ten diesel zahraty, tak rozdil pri 0'C oproti letnim bajvoko 20'C je 0.2-0.3l/100km. Pokud je -10'C, tak uz je ten rozdil 0.4-0.5l/100km (u 1.5dCi)
diky, konecne nejaka cisla. Mne ten rozdil celkem prekvapil, myslel jsem, ze kdys je motor zahraty, mela by byt spotreba stejna v ruzne teplote.
to Ajvn: -20 zvládá TDI po jednom žhavení na první škytnutí, větší mráz jsem zatim nezažil.
A čím může být způsobeno, že Fabka 1,9 TDI PD startuje nejdřív po 5 vteřinách, když předtím žhaví jak vsteklá? Renault DCI mi v -20 naskočil na první otočení startéru...
Tak nevím, ale mě VW TDI dneska chytl až napotřetí a po pár vteřinách. Ale část bych připisoval i ztuhlé naftě, a část ne úplně nabité baterce. Obdoba byla i u TD Astry. I když obě auta mají vyhřívaný filtr nafty, tak než čerpadlo (nebo PD) "přetlačí" ten kousek v trubkách mezi filtrem a vtřikovači, tak to chvíli trvá. Odpoledne, při -12°C, bylo krásně slyšet, jak naskakují jednotlivé válce - postupně. Loni byla super nafta od OMV, ale jen ze začátku - to chytalo okamžitě. Pak to zas začali šidit a tuhla a tuhla.... 😒
Nemají žádnou perspektivu. PS: Benzinu už jsem se také zřekl, přecházím na CNG.
Ale jo, souhlasim. Na ktere ze 4 cerpacich stanic v CR tankujes? 😄
Ano, CNG, to je výhra! Přestavba za 50tis, zabranej celej kufr nádrží, dojezd na jedno natankování 200km a 4 čerpací stanice v ČR 😊)) To je auto mých snů 😉 Docela bych to auto chtěl vidět, podle mě ho Cleaner nemá, a jen kecá... (i když pravda, už jsem v Praze dvě auta na CNG potkal - Fel. Pickup.
Tech CNG stanic je vic, kolem 7.
Mfilip: jo, to už je důvod o tom uvažovat 😊)) Když mám s naftou dojezd na nádrž 1200 km, a pumpu na každém rohu - a v kufru mi nestraší žádná bandaska - to bych si asi nezvykl... Jen mi přijde šílený, že tyhle ekologičtější auta (Euro IV, CNG...) nemaj u nás vůbec žádnou úlevu na daních - jejich pořízení je tak znevýhodněné. Pokud by se za ty starý šunky platila ekologická daň, jako jinde, taky by ten vozovej park vypadal malinko jinak. Takhle se nejvíc vyplatí Wartburk - a to je asi špatně...
Kdyz jsi vzpomnel ten Wartburg: jak se dneska jmenuje Karl-Marx-Stadt ? Nejak jsem si nemohl vzpomenout.
Mě by CNG nevadilo, čerpačku máme ve městě, ale ta cena přestavby a velikost bomby je velké mínus. Tady na to jezdí jen autobusy místního dopravce a to jen MHD.
Kam nám... kruci zmizel ten Cleaner? Já myslel, že tu aspoň chvilku zůstane, aby nám poradil, jak nejlíp ty naše krámy naházet do těch kopřiv, případně se podělil o nějaké zkušenosti s CNG - a vono nic 😞(((
Kdo má nějaké zkušenosti s pískánim nebo spíš s přerušovanym vydávánim zvuku z motoru.Dělá to jen když je studenej po zahřátí to přestane.Nejspíš nap.kladka rozvodů,nebo vačka..... .Když je řemen na alternátor dole dělá to taky.Kladka je nová a při opětovném sundání jde zlehka a zticha.Takže asi vačka ale co...?Ten zvuk je slyšet z víc aut hlavně když jdou na volnobeh.Kdo má zkušenosti poraďte.Dík
Chemnitz
hmm, tak to jsem teda mel pocit, ze se Karl-Max prejmenoval na neco znamejsiho, co jsem uz nekdy v zivote slysel.
"Chemnitz" je to určitě, česky je to "Saská Kamenice". To "Kamenice" je dokonce původní pojmenování, protože slovo Chemnitz je jasně usvědčeno ze slovanského původu koncovkou "-itz" (stejně tak koncovka "-ow" v názvech Berlin-Pankow, Berlin-Treptow ad.).
Ale jak jsi přišel na Chemnitz? Wartburg se dělal v Eisenachu!
Aktuálně -15°, start na jedno žhavení a jedno otočení klíčkem, stejně jako když je nad nulou. Akorát mám novější motor ve staré kastli se starou elektrikou, a na starém typu není relé s dožhavováním, takže 10s po startu, když vychladnou žhavky, motor párkrát zlostně prskne... až holt bude čas a nálada, překopnu to na ten nový model.
No tohle téma jsem si tak vzpomněl, když jsem viděl nějakého zoufalce tlačící Š120 na konec ulice ke kopci...
No tohle téma jsem si tak vzpomněl, když jsem viděl nějakého zoufalce tlačící Š120 na konec ulice ke kopci...
Bez problémů ikdyž jen Sierra 1,8TD (motor mondeo ´97), jen žhavit je třeba trošku déle.
blbě.... 😒 sobota, -22°C, vybitá baterka, ztuhlá nafta (Shell). A na palubáku rozsvícený obrovský nápis "STOP". Holt jsme nejeli....
Neděle, -16°C, nabitá baterka, ta samá nafta, 2x nažhavit a start do 2 sec. Jen při přidání plynu to začalo poskakovat jak koza. Nafta netekla kam měla. Trvalo to asi půl hodiny jízdy, než se vrátila do normálu a roztála. (VW 1.9 TDI) Tom B.
Neděle, -16°C, nabitá baterka, ta samá nafta, 2x nažhavit a start do 2 sec. Jen při přidání plynu to začalo poskakovat jak koza. Nafta netekla kam měla. Trvalo to asi půl hodiny jízdy, než se vrátila do normálu a roztála. (VW 1.9 TDI) Tom B.
Jo jo, -20 už je kritických, u leckteré pumpy na to tu naftu nemaj, mrchy. Když to leze takhle hodně dolů, je asi lepší si přidávat vlastní aditiva... Jinak v sobotu jsem druhé auto musel nechat drásat startérem asi 10s, a pak ještě minimálně 5 minut nechtělo moc do otáček, než se prohřál filtr. Tak hnedka dostalo koňskou dávku zimních opičích kapek, a už startuje jak má... Jinak jsem přes víkend řešil další tři zamrzlá auta - jednomu jsem půjčil náhradní baterku, a zbylým dvěma doporučil, ať jedou tramvají, a v pondělí si koupí baterku novou 😊)))
Octavia TDi 81kW, baterie Banner UniBull 80Ah,nafta Shell diesel extra+aditiva Bishopś Original, teplota -20 stupňu na první šup no problem.
Zatim jsem zažil nejmíň -20, jednou jsem tam (TDI66) měl aditivum a jednou ne, pokaždý to po nažhavení chytlo na první ťuknutí. Jinak se mi občas stává, že zapomenu žhavit (mám první nafťák)a zajímavý je, že tak do -10 to chytá hned a neprotestuje. Vadí to nějak?
tomcat> pokud naskoci, tak ani nevadi. Vadilo by, kdyby se cukal, nez naskoci.
Tak musim prihodit taky svoji trosku do mlejna. Můj tolik vychvalovanej Mercedes 124/300D s najetejma asi 3/4 milionem v sobotu v nejtužších mrazech mrška trošku zazlobil...😃
V praxi jsem prisel, trochu se smisenymi pocity nazhavil, tocil starterem a nic, znovu nazhavil a tak 20 sekund tocim a baterka hyn. Tak kabely, tocim, tocim, obcas trochu prizhavim, asi po minute blbnuti se to postupne roztraslo a postupne se pridalo vsech sest valcu... No, byla u nas ta dvacka, takze to beru s humorem, navic jsem nikam nespechal... Mozna, kdybych mel rovnou poradnou baterku, ktera by s tim lip trhla, bezelo by to hned!
V praxi jsem prisel, trochu se smisenymi pocity nazhavil, tocil starterem a nic, znovu nazhavil a tak 20 sekund tocim a baterka hyn. Tak kabely, tocim, tocim, obcas trochu prizhavim, asi po minute blbnuti se to postupne roztraslo a postupne se pridalo vsech sest valcu... No, byla u nas ta dvacka, takze to beru s humorem, navic jsem nikam nespechal... Mozna, kdybych mel rovnou poradnou baterku, ktera by s tim lip trhla, bezelo by to hned!
to fija: Necuka (se), je disciplinovanej 😄
No jak byly ty mrazy, tak i napotreti, chvili nespokojene chrchlal a pak v pohode. Jenze to byly vstriky a zhavice v haji. Ted se na mraz tesim, abych zjistil jak se ty vymeneny budou mit k svetu. Jinak naftu beru takovou jaka je, zatim dobry ... moc tem aral super diesel a shell neverim 😒 marketing je svine 😄
Kdyz uz bych chtel arktickou naftu, tak bych si tam medicinu nalil sam, abych opravdu vedel co tam leju 😃)
Ono je dobry nekupovat naftu podle reklamy, ale zeptat se u pumpy, jakou tam zrovna mají. Třeba OMV Alpin Diesel (nebo jak se to jmenuje) se míchá podle počasí stejně jako noname nafty a u každý pumpy je jiná.
nafta od OMW je dobra, u nas bylo rano -29 a rano auto chytlo na poprvy a zadny problem. Nafta v pohode 😄 (jo, je jeste fakt, ze tam mam asi tyden stary zhavici svicky a vsechny novy filtry.....)
to marlin: Já neřikám, že je nafta OMV špatná, sám na ní jezdim a nejezdí hůř, než ta od Globusu 😄 Jenom říkám že automaticky nezaručuje neomezeně nízký teploty a záleží na dodávce. Ověřoval jsem to onehdy u OMV pumpaře. Ptal jsem se, do kolika je ta nafta, on chvíli hrabal pod pultem, pak vytáhl dodák a našel tam, že do -20. Z toho soudim, že to pokaždý nemusí bejt stejný.
a ja netvrdim ze to rikas.... 😄 jen me napada, jak poznaji kolik ma byt stupnu a podle toho dovest naftu.... no toje jedno, kdyz to zamrzne, tak potom stejne rozmrzne..... 😊
to marlin: Nevim, jak to poznaj, asi maj nějakýho šamana, co to míchá 😄
no, to je jedno.... ja bych nafte z Globusu, nebo z Hypernovy moc neveril....no, prece jenom..... Ja beru nafta pouze od renomovanych znacek OMW, Aral, shel etc. etc.
Ale zase, selskym rozumem uvazovano, odkud se u toho Globusu bere? Vytoc maji slusnou, takze mesice v nadrzich nelezi a rafinerii nekde za stodolou taky asi nemaji. Bude to nejspis to samy, co se prodava treba u Benziny, akorat na tom nemaj marzi, protoze to neni jejich hlavni artikl.
marline, marline, už jsem tady dělal osvětu kdysi dávno, ale pochop jednu věc: Je asi 5 rafinerií, ze kterých berou naftu a benzíny všichni, Globus,OMV,HyperNova,Total,no-name,Shell atd. Kvalita je naprosto stejná. Takže až budeš točit u značkový pumpy, pak pochop, že to je to samý, co teče z pistole u toho Globusu, obvykle je dodavatelem Česká rafinérská nebo Slovnaft, něco jde z Polska, něco z Německa, v příhraničí i z Rakouska. Důkazem ti může být to, že na pumpách Conoco-JET se občas povalovaly letáčky z České rafinérské, kde se psalo o kvalitě PH, kterou na této čerp. stanici tankujete. Tuhle upřímnost jsem hodně ocenil.
no dobre, ale preci jenom budu brat u znamych znacek a vetsich benzinek, takovy ty maly se mi nezdaji. U nas je jedna pumpa, mozna ji znate KM Proma a s tou nemam moc dobry zkusenosti......
VW Passat 1.9TDi (66KW) zatim neni problem, chyta na prvni nazhaveni... (jako moje e😜ritelkyne) 😄) Mimochodem, mel jsem spatnou ridici jednotku zhaveni a i s ni chytil motor i v -15 stupnich ;o)) Ale musel jsem motorem tocit asi minutu.
Mam stesti, ze 90% nakupu mam u Carrefouru, kde PHM dodava OMV a je vetsinou nejlevnejsi.
1.9tdi 66kW je tiez moj prvy naftak a kym nebolo tych -15, tak som startoval ako u benzinu, bez problemov na prve otocenie klucom.. ale ked prisla prva vlna mrazov, trvalo to asi 2 sekundy kym to naskocilo a celkom dost to zadymilo.. vtedy som si spomenul, ze naftaky maju aj nieco take ako zhavenie 😊) dufam, ze sa nemohol tymto poskodit katalyzator alebo nieco ine...
Co používáte do nafty při nízkých teplotách ?
Aditiva od Bishop´s Original.
Bishop's original - to zni, co ? Tak to musi byt to nejlepci aditivum na svete 😉)) No, ja nedavam aditiva zadny a startuju porad stejne, uz patou zimu. Treba bionafta tuhne pozdeji nez cistokrevna ... 😄 No, abych vam udelal radost - s bionaftou koncim, nebo lepe receno, konci s ni Spidelmanova vlada ... takze ronim slzy!
hmm, to bys taky mohl za chvili koncit s naftou 😄, ehm myslim, ze za Spidly bude za par let nafta drazsi nez benzin. Myslim, ze se nafty spotrebuje vice a mohlo by z toho byt vic penez na spotrebni dani a kdyz se jeste ve Skromachove mozku zrodi myslenka, ze diesel si porizuji movitejsi zakaznici, ktere je timto potreba klepnout pres prsty, myslim, ze je to tutovka.
to bych mohl, pokud bude nafta drazsi o tolik, ze se smaze i dosavadni cenovej rozdil dik nizsi spotrebe ... jenze do te doby nam SNAD jeste par desetileti chybi ...
Ja používam tri roky Castrol TDA. Zároveň to udržuje čistý trakt a motor je s tým tichší. Velice dobré.
Letos nejmíň -21, zatímco v lednu 2002 bylo jedno ráno u nás -31 a pak jízda po D1 při -24 až -22. Byl jsem naštěsí předem varován a nabral arktickej Aral (prý do -45), zatímco jinde měli běžnou zimní, takže jsem neměl problém a od tý doby beru v zimě Aral (zato v létě kdeco, co teče). Jen se mi za jízdy ručička teploměru neochotně držela u 90stupňů. No, poslední víkend klesala taky docela často ...
Je normalni, ze mi ted v "zime" ma nas prutokovy ohrivac nafty spotrebu 9 l???? At se snazi jak chci ne, a ne ji stahnout. Je to Rendlovska 1.9 dCi.
Mám A4 1,9 TDI a automatu, po městě za 7-8 se mi zdá v tomto počasí normál. inak jsem měl předtím GIII v TD a ten mi chytal na jednu svíčku do -15. (neměl jsem čas to udělat) Pak umřela i ta a bylo po p....
Přes víkend se mi podařilo dosáhnout na Sieře 1,8TD maximální spotřeby 7,36l/100km. Průměr jsem udělal kolem 110km/h, když jsem přijel domů zjistil jsem, že mám podhuštěné přední gumy (1,7).
Muzete mi nekdo poradit co znamena zkratka DTL? Diesel TURBO L...???
Označení DTL používá Opel pro turbodiesel, ale pouze se soft turbem, jak tomu říkají. Sice to má turbo, ale dává nižší tlak než je běžné. A zas je to lepší jak klasickej atmosferák. Měl jsem ho v Astře 1.7TD. Ale to turbo šlo trochu "přitáhnout" a hned bylo 10 kW navrch. 😄 Samozřejmě se muselo upravit nastavení i pár dalších věcí. Tom B.
Můžete napsat od kolika stupňů (myslím venku) vám zapíná žhavení? Od několika lidí jsem dostal různé odpovědi. Začalo mi to špatně chytat už při cca+5ti a žhavení jen problikne. Při nouzovým provozu řídící jednotky kdy je odpojeno čidlo teploty žhaví při každém startu a chytá bez problémů. BOSCH diagnostika neukázala žádnej problém. Čidlo teploty je nově vyměněno. Mám podezření na naftu. Je to 1,9TDI 66kW
Když ti to při nouzovém režimu, kdy to žhaví při každém startu, chytá bez problémů, proč máš podezření na naftu???
ja bych spis hledal problem ve vyhodnoceni informace z cidla - pokud to pri ignorovani informace z cidla startuje a cidlo je nove, tak se ta informace potrati nekde na ceste cidlo - ridici jednotka, ne ?
No ale při napíchnutí na BOSCH to teplotu ukazovalo v pořádku. To znamená, že jednotka údaj o teplotě má. Na naftu mám podezření proto, že to teplý chytá normálně a problémy začaly až po posledním natankování plné. Jednotka nepustí v normálním režimu žhavení pokud má od čidla hlášenou vyšší teplotu. Při odpojení čidla žhaví vždy a chytá dobře. tzn., že žhavení jde.
Čidlo bude OK.Kdyby bylo vadné, nebo vedení, tak by to diagnostika ukázala.Měl jsem ho vadné a projevovalo se to nepravidelně dlouhým žhavením i když bylo teplo. VAG diagnostika to potvrdila hláškou (zkrat/přerušení-čidlo teploty).Ale je divné,že kontrolka jenom problikne.I když je teplo žhaví alespoň tak 3sek. Opravdu tam nemáš žádné chybové hlášky?
Ani Vag nic nehlásil. Je to divný. Mám služební SDI a za tepla taky jen problikne. Proti teorii té nafty jde zas to, že auto jede normálně. Nekouří, jde pravidelně. Uvidím, vyjezdím nádrž a natankuju jinde. Popř zkusím jinde diagnostiku.
Zdarec co říkáte na 1,6 HDI jel jste v tom někdo ?
Ne, a ani v tom hned tak nepojedu. Říkám na to jen, že tuhle módu malejch turbodieselíků nechápu a nelíbí se mi. Pravidlo "objem ničím nenahradíš" zde platí tím víc... Ne ne, až dojezdí ty staré poctivé mechanické potvory, taxe na diesely vyprdnu.
Jsou to skvělý mašinky s velkou účinností, malou spotřebou a poměrně velkým výkonem. Uvidí se časem, jakou to bude mít životnost.
Mě se 1.6 zdá objem na nižšší střední třídu tak akorát a ten výkon 80kW nebo kolik se mi zdá supr zajímalo by mě srovnání s TDI 81kW
Mám taky JTD a kontrolka žhavení mi jen problikne i při studeným motoru. Jen když jsou dost mrazy tak svítí asi tak 1 - 2 vteřiny. Při startování ale nikdy nečekám na žhavení a startuju hned - bez problémů. BTW - JTD se 66 kW - to neznám
Sorry, přehlídl jsem se, že máš motor TDI.
V únoru jsem si tady vyléval srdíčko s tím špatným startem. Problém je už nějaký čas vyřešen. Změnil jsem šamana. Teda servis. Není Bosch jako Bosch. Je pravda, že byli trochu tajemní a oprava zřejmě probíhala stylem toho sto let starýho vtipu: otočení šroubku - 10.-korun, věděl kterým - 1000.- Oficiální diagnoza byla, že jednotka nedávala startovací dávku ropy. Udělali mi i celkové seřízení a GUT! Tak ať nám to jezdí.
Ja mam 1,3 multijet a ten motor ide ako hodinky, taha velmi dobre a aj pri teplote -10 mi zhavenie len bliklo. Isiel som s tym autom v piatich ludoch a do kopca mi to v 5-tke zrychlilo v pohode z 90 na 140 km/h...
Mam Feldu 1,9D najeto cca 150 tis km a poslední dobou se mě stává že si auto při nižších otáčkách cukne . Myslel jsem že je by to mohl být palivový filtr ,ale i po jeho výměně je to stejné , netuší někdo co by to mohlo být ? dík Standa
Neví někdo z Vás v čem je problém, když startuji studený motor vše je O.k. i (- 20) bez problémů, jen asi 7-10 sec.žhavení a na první šup, ale když je motor teplý, žhavení ihned zhasne, ale starter točí možná od 3-5 sek. Mám Octavii TDI 81 Kw, r. 98,najeto 115 tis.,vše kompletně pravidelně servisováno! Předem dík za rady! Izi.
To sem zvědav, jestli ti někdo odpoví.Mám stejný problém a dozvěděl jsem se tyto možnosti : pomalý startér(zřejmě přidřené futro),
vstřiky- vyčistit případně vyměnit,zvětšit startovací dávku,zkontrolovat váhu vzduchu.To jsem se dozvěděl.U sebe jsem zkontroloval akorát váhu.
Nechce se mi do všeho šťourat.Ale musí to být častý jev protože se to často objevuje na různých disk. fórech.
vstřiky- vyčistit případně vyměnit,zvětšit startovací dávku,zkontrolovat váhu vzduchu.To jsem se dozvěděl.U sebe jsem zkontroloval akorát váhu.
Nechce se mi do všeho šťourat.Ale musí to být častý jev protože se to často objevuje na různých disk. fórech.
Začal bych opravdu tím startérem, už jsem o tom dost slyšel. Opravdu ty startéry u TDI slábnou - přidírá se teflonový nebo jaký pozdro u volnoběžky
Jak dlouhou životnost mají vstřikovací trysky? Je poznat, že něco není OK? Mám 2.0 DTI od Opla (74kW -> 90kW), zatím vše naprosto ok, jen se ptám ...
Zdravicko vespolek!
Mam prosbicku a dotaz. Vlastnim Seat Toledo 1.9TDi z roku 1995. Jestli vite, kde bych sehnal tady na inetu nejake podrobnejsi informace ohledne tohodle auta, dejte mi prosim vedet. Dekuji. S pozdravem Jan Korcok
Mam prosbicku a dotaz. Vlastnim Seat Toledo 1.9TDi z roku 1995. Jestli vite, kde bych sehnal tady na inetu nejake podrobnejsi informace ohledne tohodle auta, dejte mi prosim vedet. Dekuji. S pozdravem Jan Korcok
Záleží co tě konkrétně zajímá. Sousta věci je stejná na Toledu s VW group co se týká dílenských postupů . Jinak testy jasou třeba na www.autohit.cz
To Ledorub: [odkaz]
Jinak kolonku "Předmět" by nebylo příště špatné vyplnit :roll:
To DJ: Taky bez předmětu. :roll:
Jinak kolonku "Předmět" by nebylo příště špatné vyplnit :roll:
To DJ: Taky bez předmětu. :roll:
Mám možnosť výhodne kúpiť Fiat Mareu Weekend 1,9 JTD (105 koní) z roku 2001. Môže sa so mňou niekto podeliť o skúsenosti s týmto motorom - hlavne čo sa týka spotreby, hlučnosti, štartovania v zime, spoľahlivosti a spokojnosti s výkonom? 8-s
Možno sa to už v tomto fóre objevilo, ale po prelistovaní niekoľkých strán som nič konkrétnejšie nenašiel.
Ďakujem
Možno sa to už v tomto fóre objevilo, ale po prelistovaní niekoľkých strán som nič konkrétnejšie nenašiel.
Ďakujem
Tak jsem po 4 letech marneho hledani nasel vyhovujici auto a motor. Je to Rover 220 Diesel, 86ps, 170 Nm. Jestli si nekdo mysli ze je to malo, rad ho presvedcim o opaku. Zjistoval jsem co je to za motor. objem 1994ccm, Turbo, primy vstrik, 2ventilova technika. Zere malo, jede perfektne. Taky aby ne, kdyz si rover vzal to nejlepsi co se naucil v BMW a Honde 😄
Celou diskuzi tipy a triky diesel motory jsem precetl a mrzi me ze jste ji poslali do archivu. Napriklad ja bych par tipu a triku mel 😄
Lidi piste, nebudte lini se podelit o zkusenosti z jednotlivych servisu a taky se svymi vlastnimi vaznymi/nevaznymi pokusy o upravy/opravy a skusenosti...
Ja mam treba jeden tip: vozte ssebou palivovy filtr na naftu, muze se vam hodit zrovna kdyz to budete nejmene cekat! Je to jako se zarovkama, akorat ze bez zarovek se da jet, bez filtru take, ale beda nejakeho chlupu v nafte...
Celou diskuzi tipy a triky diesel motory jsem precetl a mrzi me ze jste ji poslali do archivu. Napriklad ja bych par tipu a triku mel 😄
Lidi piste, nebudte lini se podelit o zkusenosti z jednotlivych servisu a taky se svymi vlastnimi vaznymi/nevaznymi pokusy o upravy/opravy a skusenosti...
Ja mam treba jeden tip: vozte ssebou palivovy filtr na naftu, muze se vam hodit zrovna kdyz to budete nejmene cekat! Je to jako se zarovkama, akorat ze bez zarovek se da jet, bez filtru take, ale beda nejakeho chlupu v nafte...
Dobrý tip, vozit s sebou naftový filtr! Poslyš, a k čemu to je dobré, když vyměnit jej umí jestli jeden člověk ze sta, možná ani to ne? Nadto, dneska maj prakticky všechna auta nafťák vyhřívanej, takže už se v zimě tak neucpávaj....
Ja mam auto stare 5 let a vyhrivany neni... Proste u roveru se rozhodli ze klasika je klasika a tak se nesnazi nahrazovat objem/pocet valcu poctem ventilu, specialnimi vstrikovacimi systemy, atd. Snad u toho vydrzi.
Bohuzel, filtr se ti ucpe i v lete, staci natankovat nejaky bordel. Jinak na T-815 8x8 VVN je sklenicka a tak je taky v zakladni vybave. I kdyz se zacpe tak ji jeste staci rozbit. Nikdy jsem to nedelal, vzdy jsem se snazil o opravu. Dokonce sklenicku jsem mel i ve svem prvnim voze - citroen visa, a to byl benzin!!! Ale zavodni...
Bohuzel, filtr se ti ucpe i v lete, staci natankovat nejaky bordel. Jinak na T-815 8x8 VVN je sklenicka a tak je taky v zakladni vybave. I kdyz se zacpe tak ji jeste staci rozbit. Nikdy jsem to nedelal, vzdy jsem se snazil o opravu. Dokonce sklenicku jsem mel i ve svem prvnim voze - citroen visa, a to byl benzin!!! Ale zavodni...
Ahoj,četl jsem tady ve forum že měl někdo stejný problémy s cukáním u diesla jako já.Mám Renaulta Kango 1.9 D a taky při jízdě na setrvačnost a následnym přidání mi motor několikrát vynechá-zacuká to,dělá to jen při málo sešlápnutym plyn.pedálu.Nechal jsem udělat diagnostiku-nic,vyměnili jsme rozvody,olej,všechny filtry...taky nic,cuká pořád.Zkoušel jsem tankovat u jiných pump taky bez úspěchu.Prosím poraďte pokud s tim už někdo měl problém a podařilo se mu to odstranit.
Alf: zkus odpojit EGR ventil, jestli to nedělá on (pokud jej tam tedy máš, ale u takhle nového auta žřejmě ano).
Jo.
a) pokud není filtr vyhřívaný, je pravděpodobně nějaký předehřívač v cestě před filtrem. Jsou v podstatě 3 druhy předehřevu nafty: elektrický - dneska asi nejčastější, pak vodní ohřev tělesa filtru (tzn. filtr umístit někde na motoru a nebo k němu přivést hadice), a nebo nafta vede přes labyrint někde na motoru, a pak až do filtru. Že existuje 5 let staré auto bez předehřevu nafty nevěřím, jinak pažouty, kterýma se zabývám, mají předehřev už víc jak 20 let.
Filtr se jen tak najednou bordelem sám neucpe. Leda že bys natankoval extra *** (to se mi tedy za pár set tisíc km nikdy nestalo, a to taknuju leckde, i s kanystrů...) - ale v tom případě, pokud se filtr úplně zacpe během pár desítek km, výměna filtru nepomůže - ten nový se ucpe zrovna tak. A jak říkám, stejně ho prakticky nikdo neumí vyměnit, spíš si zavolá žluté anděly...
EGR - Exhaust Gas Recirculation (nebo tak nějak 😄 ). Recirkulace výfukových plynů - v určitém režimu běhu motoru se část spalin přisává do sání a znovu spaluje. Ten "určitý režim" je částečné zatížení motoru, podmínka je motor zahřátý na provozní teplotu, a zpravidla i určité minimální otáčky (příklad pro ten Peugeot: cca od 1800ot výš, motor má od 50°C výš, a plyn je max na 2/3, pak se ten ventil otevře). Idea je to sice hezká, ale ve většině případů je to spíš pro zlost, zasírá to sání, a zvyšuje spotřebu. Pokud to špatně funguje, je to zdrojem těžko hledatelných závad.
a) pokud není filtr vyhřívaný, je pravděpodobně nějaký předehřívač v cestě před filtrem. Jsou v podstatě 3 druhy předehřevu nafty: elektrický - dneska asi nejčastější, pak vodní ohřev tělesa filtru (tzn. filtr umístit někde na motoru a nebo k němu přivést hadice), a nebo nafta vede přes labyrint někde na motoru, a pak až do filtru. Že existuje 5 let staré auto bez předehřevu nafty nevěřím, jinak pažouty, kterýma se zabývám, mají předehřev už víc jak 20 let.
Filtr se jen tak najednou bordelem sám neucpe. Leda že bys natankoval extra *** (to se mi tedy za pár set tisíc km nikdy nestalo, a to taknuju leckde, i s kanystrů...) - ale v tom případě, pokud se filtr úplně zacpe během pár desítek km, výměna filtru nepomůže - ten nový se ucpe zrovna tak. A jak říkám, stejně ho prakticky nikdo neumí vyměnit, spíš si zavolá žluté anděly...
EGR - Exhaust Gas Recirculation (nebo tak nějak 😄 ). Recirkulace výfukových plynů - v určitém režimu běhu motoru se část spalin přisává do sání a znovu spaluje. Ten "určitý režim" je částečné zatížení motoru, podmínka je motor zahřátý na provozní teplotu, a zpravidla i určité minimální otáčky (příklad pro ten Peugeot: cca od 1800ot výš, motor má od 50°C výš, a plyn je max na 2/3, pak se ten ventil otevře). Idea je to sice hezká, ale ve většině případů je to spíš pro zlost, zasírá to sání, a zvyšuje spotřebu. Pokud to špatně funguje, je to zdrojem těžko hledatelných závad.
diky za odpoved k EGR, pomerne strucny vyklad s hodnotnym obsahem.
K tomu vyhrivani: podivam se na cestu palivove skupiny a napisu...
A ten filtr: Ja mam zvyk z nakladaku po dlouhe jizde natankovat. pak treba auto stoji, u me maximalne 25 hodin, takze to neni tak strasne, u nekoho treba tyden (mel jsem 4 nakladaky, 2 provozovane minimalne 2xtydne, 2 maximalne 3xmesicne, nekdy treba 3 tydny nejeli). Stalo se, ze se dotankovavalo na podzim z kanistru po odkaleni nadrzi a byla tam letni. pak uhodili mrazy a byl pruser. Proto radeji filtr ssebou. Nemusi byt zrovna bordel v nadrzi, navic vetsinou ten bordel projde az k hadici u filtru, vetsinou je pred filtrem vakuova pumpa, kterou se po odpojeni da zrosolovatela ( v zime) nafta z hadice dostat, v nadrzi se mi jeste nestalo, ze by zamrzla. Pak das novy suchy filtr, stary schovas a jedes... jo kem, kdyz vstavas ve tri rano v -22 celsio a mas jet nekam pres celou republiku a vys ze ti to stalo 2 tydny, tak si ssebou beres i rude pravo 😃
ver mi, mam toho za sebou dost, vozit filtr v taxiku je samo blbost...
ale pokud nevis co lejes a nebo obcas tyden stojis tak radeji jo...
K tomu vyhrivani: podivam se na cestu palivove skupiny a napisu...
A ten filtr: Ja mam zvyk z nakladaku po dlouhe jizde natankovat. pak treba auto stoji, u me maximalne 25 hodin, takze to neni tak strasne, u nekoho treba tyden (mel jsem 4 nakladaky, 2 provozovane minimalne 2xtydne, 2 maximalne 3xmesicne, nekdy treba 3 tydny nejeli). Stalo se, ze se dotankovavalo na podzim z kanistru po odkaleni nadrzi a byla tam letni. pak uhodili mrazy a byl pruser. Proto radeji filtr ssebou. Nemusi byt zrovna bordel v nadrzi, navic vetsinou ten bordel projde az k hadici u filtru, vetsinou je pred filtrem vakuova pumpa, kterou se po odpojeni da zrosolovatela ( v zime) nafta z hadice dostat, v nadrzi se mi jeste nestalo, ze by zamrzla. Pak das novy suchy filtr, stary schovas a jedes... jo kem, kdyz vstavas ve tri rano v -22 celsio a mas jet nekam pres celou republiku a vys ze ti to stalo 2 tydny, tak si ssebou beres i rude pravo 😃
ver mi, mam toho za sebou dost, vozit filtr v taxiku je samo blbost...
ale pokud nevis co lejes a nebo obcas tyden stojis tak radeji jo...
Oddie: Zdar, koukal jsem, ze na bily i cerny cine jd taky to EGR, tak se to chystam vyradit z provozu, u jednoho znamyho uz jsem to videl zaslepeny... Ta nase bila mrcha ma dokonce nakej *-special kvuli emisim. Normalne klinovym remenem je pohanej nakej kompresor jakoby, vede od nej hadice do sani, hadice do vejfuku a nekolik dratu...!😊
Ty dve hadice ze sani a pak do vyfuku bych videl opravdu na EGR ventil, jenom mi tam nesedi ten klinak... 😲
Mame s kamosem za motorem v urovni ostrikovacu nejakou krabicku, ktera me nic a jemu pri zapnutem zapalovani do polohy 2 pred nastartovanim cvaka. U jednoho manika jsem vydel ze to ma odpojene a hadicka co vedla do T spojky od cerpadla nekam je zaslepena...
Nevite co to je zac???
Mame s kamosem za motorem v urovni ostrikovacu nejakou krabicku, ktera me nic a jemu pri zapnutem zapalovani do polohy 2 pred nastartovanim cvaka. U jednoho manika jsem vydel ze to ma odpojene a hadicka co vedla do T spojky od cerpadla nekam je zaslepena...
Nevite co to je zac???
Rabukate: Je videt, ze vyrobci chtej aby to vypadalo jenom slozite, aby se toho lidi bali... Kdyz se soucasti odpojej nebo zaslepej, nic to nedela, je to cely jenom habadura...!😃)
Náhodou je táto téma veľmi poučná, len to zaberie veľa času prečítať toľko príspevkov. Našiel som tu kopu odborníkov, tak by som si dovolil otázku: na Sierre 1,8 TD som po zmeraní tlakov (2 valce biedne) urobil z finančných dôvodov pseudogenerálku (pôvodné piesty, nové krúžky, suché vložky zn. Moskvič 412) a vymenil trysky a žhaviče. Tlaky super, pod -10 štartuje biedne. Všimol som si, že špičky žhavičov sú niekde úplne mimo. Žhavič z Avie je dlhý presne podľa mojich predstáv. Našiel som dobrodruha, ktorý bol ochotný namontovať to do svojho Escorta, jazdí na tom pol roka a nevie to vynachváliť. Zaujímalo by ma, aké je riziko odpálenia špičky a aká je možnosť následného poškodenia motora.
Josi: No, mnohem dobrodruznejsi nez neoriginal zhavice mi pripadaj vlozky z Moskvice... Takze bych sel klidne do toho... 😊
Taky bych do toho v klidu sel, pokud se nemylim tak 1,8 diesel od fordu se puvodne bez turba daval do malych nakladaku/dodavek (cti: van, minivan). Takze by to melo byt stejne, jenom do avky jsou 10x levnejsi se stejnymi parametry...
...tim moskwitchem jsi me dostal... daval jsem kdysi z nouze svicky z moskvice do citroenu a jezdi se na to dodnes... (za rok 5000km)
...tim moskwitchem jsi me dostal... daval jsem kdysi z nouze svicky z moskvice do citroenu a jezdi se na to dodnes... (za rok 5000km)
Rabu: Pokud je mi znamo, davaly se ty Fordi 1,8 do pickupu vychazejicich z Fiesty a Escorta, takze o náklaďáku nemůže býti řeč...
Já zas teď dával při testování svíčku ze starýho Medvěda 190E do tříválcovýho Matize a jak makal...!!!😃
Já zas teď dával při testování svíčku ze starýho Medvěda 190E do tříválcovýho Matize a jak makal...!!!😃
Ja to teda na zimu skúsim. Teraz nie je problém. Neide o cenu, ale aviové žhaviče sú dlhšie a končia presne pod tryskou. Tie vložky: hľadal som nejaký vhodný materiál a moskvič má o 0,5mm menšie vŕtanie, ako ford - ideálne. A myslím si, že ruský materiál nie je na zahodenie. Iste lepší ako opel, kde boli po 30 tis. oválne valce.
Psal jsem: jestli se nemylim...
...a nemylim: Ford Transit Diesel 1759cc 1966-71
a z nej vychazi ten motor... Zadku, moc dobre vys, ze se koncepce nemeni, meni se jen ty veci okolo, zadny vyrobce nema cas ani penize na vyvoj uplne nove jednotky, princip je porad stejny....
...a nemylim: Ford Transit Diesel 1759cc 1966-71
a z nej vychazi ten motor... Zadku, moc dobre vys, ze se koncepce nemeni, meni se jen ty veci okolo, zadny vyrobce nema cas ani penize na vyvoj uplne nove jednotky, princip je porad stejny....
Rabukete: No, nikdy jsem ty motory nezkoumal, ale co mam pocit vim temer jiste, tak Transity maj primej vstrik, jsou to naky tusim 2,5D - ten obycejnej motor a protoze jednomu kamosovi se to kdysi trochu potkalo, mam pocit, ze mi rikal, ze ten motor je OHV, ta 1,8 je zcela jiste OHC. Tak ja nevim...
Vubec o nicem se nehadam, osumnactku jsem vlastnil, Transita nikoliv a nijak jsem se o to nezajimal... Bavim se teda o tech Transitech novodobejsich rocniky kolem '90 a vejs, ty kulaty prehistoricky nemam nejmensi tuseni, co tam bylo za motory...
Vubec o nicem se nehadam, osumnactku jsem vlastnil, Transita nikoliv a nijak jsem se o to nezajimal... Bavim se teda o tech Transitech novodobejsich rocniky kolem '90 a vejs, ty kulaty prehistoricky nemam nejmensi tuseni, co tam bylo za motory...
no tam byli 1.8....Di, mam pocit, ze to byl uz tehda primy vstrik, mely malou spotrebu (kolem 7 kombi). Kamos ho mel v praci, obcas jsem s nim jel a kdyz byl prazdny tak to byl docela hukot na 1.8 >😁
A vis moc dobre, at se opakuji, ze se menini stale jenom vse okolo, telo minimalne. Ja jsem zkoumal odkud pochazi motor 1994ccm co se dava do roveru a dle jednoho pramene se daval do malych traktoru... Dneska je to HDi, DCi, nebo tak nejak a ma v zakladu 99kW, ale kdyz to kuchnes tak je telo, vrtani zdvih furt stejny akorat tam neni predkomurka ale je tam lista CR...
A vis moc dobre, at se opakuji, ze se menini stale jenom vse okolo, telo minimalne. Ja jsem zkoumal odkud pochazi motor 1994ccm co se dava do roveru a dle jednoho pramene se daval do malych traktoru... Dneska je to HDi, DCi, nebo tak nejak a ma v zakladu 99kW, ale kdyz to kuchnes tak je telo, vrtani zdvih furt stejny akorat tam neni predkomurka ale je tam lista CR...
Mám nový RENAULT GRAND SCENIC 1.5 DCi ( 100 koní ). Občas krátce problikne hlášení " porucha vstřikování " - trvá to 2-5 s. S tím je spojen pokles výkonu motoru - děje se tak jak při rozjezdu, tak při plynulé - konstantní jízdě po dálnici. Nevíte někdo čím by to mohlo být? Tuto závadu jsem reklamoval - došlo " k opravě " >😒] a to - hodili to na test motoru - zjistili , že je vysoký tlak ve vstřikování a na mě hodili dotaz zda to chci opravit ( trochu divná otázka od odborníků :?: ) - řekl jsem že ano - a to jsem asi neměl dělat. Od té doby auto ztratilo výkon - je znatelně línější - má vyšší spotřebu než mělo zejména při vyšších otáčkách - po dálnici a při rozjezdech no a co je nejhorší ,tak hlášení poruchy vyskakuje dále !
Je možné, že by mi nastavili hodnoty pro motor 1.5 dci ( 80 koní místo 100 koní ) ? 😢
Jak se nastavuje tento tlak - je to jen elektronická záležitost, nebo se někde něco nastavuje mechanicky?
( dále mi řekli , že kdyby to dělalo dál , že by vyměnili nějaké čidlo) - Já si myslím, že čidlo bude v pořádku - pokud byl opravdu špatný tlak a nyní je dobrý - že tam bude nějaká jiná závada.
Je možné, že při vyskočení hlášky dochází i k automatickému omezení výkonu motoru- aby nedošlo k jeho poškození ? Člověk na to reaguje ubráním plynu - a tím se asi vše zmátoří a hláška zmizí.
Zapisují se tyto chybová hlášení někde do paměti ( na jak dlouho ) - lze je pak na diagnostice vyvolat a přečíst ?
( naftou to asi nebude - poprvé se to projevilo po tankování u SHELLA v Rakousku ) Mám najeto 10 000 km.
Mám strach jít do servisu, aby tam nepodrbali něco dalšího.
Díky za odpověď
Je možné, že by mi nastavili hodnoty pro motor 1.5 dci ( 80 koní místo 100 koní ) ? 😢
Jak se nastavuje tento tlak - je to jen elektronická záležitost, nebo se někde něco nastavuje mechanicky?
( dále mi řekli , že kdyby to dělalo dál , že by vyměnili nějaké čidlo) - Já si myslím, že čidlo bude v pořádku - pokud byl opravdu špatný tlak a nyní je dobrý - že tam bude nějaká jiná závada.
Je možné, že při vyskočení hlášky dochází i k automatickému omezení výkonu motoru- aby nedošlo k jeho poškození ? Člověk na to reaguje ubráním plynu - a tím se asi vše zmátoří a hláška zmizí.
Zapisují se tyto chybová hlášení někde do paměti ( na jak dlouho ) - lze je pak na diagnostice vyvolat a přečíst ?
( naftou to asi nebude - poprvé se to projevilo po tankování u SHELLA v Rakousku ) Mám najeto 10 000 km.
Mám strach jít do servisu, aby tam nepodrbali něco dalšího.
Díky za odpověď
kemo, asi te sklamu...
Vezmu to odzadu😒br />
1. Do servisu jo, ale najdi si nejakeho machra v okoli na diesely, proste specialku
2. Nafta shell - jede mi to na ni hur nez na bio, to muze byt v zavislosti na nastaveni motoru (kazdemu taky chutna neco jineho)
3. Pokud je mi znamo tak se chybove hlaseni vetsinou ukladaji v pameti a na jejich zaklade se pak pokracuje dal s opravou. Muj kamos ma Rover 620 SDi a dela mu to same co tobe, ale prvni zasah servisu tomu vubec nepomohl, nakonec ho to stalo 25 000... posuzovali zavadu dle chybovych hlasek v RJ
4. Protoze RJ ridi vstrik, tak to bude zalezitost elektroniky...
Tedka budu volat tomu kamosovi co se mu s tim nakonec stalo...
Vezmu to odzadu😒br />
1. Do servisu jo, ale najdi si nejakeho machra v okoli na diesely, proste specialku
2. Nafta shell - jede mi to na ni hur nez na bio, to muze byt v zavislosti na nastaveni motoru (kazdemu taky chutna neco jineho)
3. Pokud je mi znamo tak se chybove hlaseni vetsinou ukladaji v pameti a na jejich zaklade se pak pokracuje dal s opravou. Muj kamos ma Rover 620 SDi a dela mu to same co tobe, ale prvni zasah servisu tomu vubec nepomohl, nakonec ho to stalo 25 000... posuzovali zavadu dle chybovych hlasek v RJ
4. Protoze RJ ridi vstrik, tak to bude zalezitost elektroniky...
Tedka budu volat tomu kamosovi co se mu s tim nakonec stalo...
To je tragedie - tyhle moderni naftaky... Zlaty stary diesely!!! Na motoru nic moc neresim, nesteluju... az to kyksne, dam tam jinej motor v cene kolem 15 tis korun a nekolik set tisic km budu jezdit vesele dal...
moje rec...
Kdesi v starších príspevkoch som našiel radu odpojiť odvetranie kľukovej skrine od sania a vyviesť ho pod auto. Priznám sa, že som to niekedy robil aj ja v snahe o udržanie čistého karburátora. Na Sierre 1,8TD som zistil, ze mi to dobre olejuje lopatky na turbíne, tak som to odpojil, kým vyrobím nejaký odlučovač oleja. V tú ranu som mal z auta dymovnicu. Aj pri citlivom pridávaní policajti strácali šancu odpísať si moje EVČ. Keď som hadicu pripojil na sanie, po dyme nebolo ani stopy (semeringy na ventiloch sú nové). Je to možné, že taký malý podtlak v kľukovej skrini má taký veľký vplyv na "žranie oleja"?
Motory v Sierrach 1,8TD, to je tak specificka zalezitost, ze tady nelze vubec nic poradit... Nic horsiho a mene spolehliveho zadny vyrobce zatim nedokazal zkonstruovat!
Jeden kamarad - mechanik, co jich mel uz par pod rukama o nich prohlasil, ze fungujou na principu šoku....😃))
No, asi bych v tomhle pripade pomyslel nejspis na repasi TURBA, podle toho co rikas.
Jeden kamarad - mechanik, co jich mel uz par pod rukama o nich prohlasil, ze fungujou na principu šoku....😃))
No, asi bych v tomhle pripade pomyslel nejspis na repasi TURBA, podle toho co rikas.
Dovolím se dotázat v odborných kruzích: Pokud nebudu počítat x nákladních aut, tak mám první naftu pod kapotou. Konkrétně 2.5 TD od BMW. Najeto cca 120 tis. Občas se mi stane, že motor jde při volnoběhu nepravidelně - jako by jeden válec kulhal. Po přidání OK, starty 100%, nekouří ani za studena. Chtěl jsem nechat přejít vstřiky, ale ten přístup k nim je super 😒 takže to bude asi záležitos až na dlouhé zimní večery 8-s Musím holt jezdit, a motor by měl mít předkomůrky, takže písty by to měly přežít. Jako možná závada mne totiž napadá, že jeden (víc?) trysek špatně rozprašuje (teče?) při malém množství nafty za volnoběhu. Zatím bych chtěl zkusit, jak se projeví přísada do nafty, která by měla mít čistící účinek (Winns, STP) Budu rád za info, zda je diagnóza správná, a jaká je osobní zkušenost s výše uvedenými přípravky. Dík.
Podarilo sa mi rozbiť zrkadlo a zaujala ma tá vyhrievacia fólia nalepená vo vnútri. Má to 12V/25W. Mám totiž každojanuárové problémy s nevyhrievaným palivovým filtrom (Sierra). Napadlo mi, že keby som tú fóliu nalepil okolo filtra a obalil ešte nejakým molitánom, mohlo by to pomôcť. Tých 25W baterke určite chýbať nebude. Aký máte na to názor? Neskúšal to niekto?
Přestože mi nikdo neodpověděl na můj dotaz /asi se rubrika nečte 😒 /, doporučím Ti v Tvém problému zamrzání nafty u Sierry adresu www.fordsierra.cz Jsou tam solidní kluci, a určitě Ti někdo něco poradí.
Vďaka za tip, už som tam nazeral. Len sa musím trošku zorientovať.
25W mi pripada hodne malo...
Je to dosť málo. Zrkadlo to však zohreje celkom slušne. V skutočnosti to má asi 30W (podľa odoberaného prúdu). Každopádne je to lepšie ako nič. Skúsim, dám vedieť...
Josi: Podle me je to ztrata casu. Spis bych ti doporucil, abys z nejakeho starsiho Pezota 205/309/505..... sehnal vyhrivany naftovy filtr, u nekterejch je to vyhrivany teplou vodou, pripoj to do vodniho okruhu a uvidis.
Nebo jeste lepe, u BMW524TD nebo u starsi Audi, se kterymi jsem se setkal to bylo reseny elektricky na filtru. Je tam ale mezikus, kterym ta nafta primo proteka, nez vtece do filtru a nezalepi se teda pak parafinem. To co vymejslis je ztrata casu. bud trochu odborneji to udelej, vraz do toho par kacek, nebo se na to vyprdni...
Nebo jeste lepe, u BMW524TD nebo u starsi Audi, se kterymi jsem se setkal to bylo reseny elektricky na filtru. Je tam ale mezikus, kterym ta nafta primo proteka, nez vtece do filtru a nezalepi se teda pak parafinem. To co vymejslis je ztrata casu. bud trochu odborneji to udelej, vraz do toho par kacek, nebo se na to vyprdni...
Jake mas presne problemy s nevyhrivanym palivovym filtrem? Pri startu? Pri jizde? Zamrzani?
Zadek 524: dám si poradiť (nevieš náhodou aký to má príkon na BMW?)
Fera: za silných mrazov po krátkej jazde, kým sa ešte nevyhreje motorový priestor mi zvykne zabiť vložku parafínom.
Fera: za silných mrazov po krátkej jazde, kým sa ešte nevyhreje motorový priestor mi zvykne zabiť vložku parafínom.
Spis bych hledal problem v nafte, znam spoustu aut co nemaji vyhrivany filtr a jezdi v zime bez problemu, zkus tankovat u pumpy 😉 a treba jeste pouzit i nejake aditivum. Pokud uvazujes o montazi najekeho vyhrivani zkus sehnat predehrev nafty teplou vodou z motoru, je to nejjednudussi zpusob, pokud si vzpominam treba u Crom je resen mezi filtrem a cerpadlem takze by ti opet nic neresil, ale muzes si ho dat klidne na privod nafty k filtru jen privod vody musis zajistit primo z hlavy bud co jde do topeni nebo jinde, ale hlavne pred termostatem. Nebo sezen druhe teleso naftoveho filtru, ktere obsahuje elektricky predehrev. Neni to zadna novinka takze na vrakaci to nemusi prijit nejak moc draho. Ale spis nez tohle bych vyzkousel kvalitnejsi naftu.
Nedržím starý diesel aby som chodil na pumpu, aj keď v poslednom polroku vyšli po vzore Slovnaftu nenásytní kšeftári z 20 na 25 Sk. Ale aj to je nafta priamo z čerpačky a po poslednom čistení nádrže lejem cez dámsku pančuchu - tá chytí aj vodu.
Josi: Jakej to ma prikon fakt nevim. Je to jenom takovej mezikus, kterej se nasroubuje na naftovej filtr, nebude to mozna pasovat uplne vsude, tak bych to vzal radeji komplet z jinyho auta. Jak jsem doporucoval, to BMW a starou Audi, asi to bude i u vicero jinejch aut k odejmuti... A montaz asi nejjednodussi oproti rozvodu vody.
K tomu rozvodu vody jenom malickost, dal jsem si to kdysi do auta, zamrzani nafty ve filtru vyreseno, ale jinej problem, kdyz jsem tehda prodlouzil a tim narusil vodni okruh topeni, mnohem hur to topilo.
Taky jeste k te kvalitni nafte. Kdyz jsou opravdu veliky mrazy a bral jsem tu nejdrazsi Aral naftu a nemel jsem vyhrivani filtru, tak mi ho to stejne zalepilo. Priznaky takove, ze nastartujes v minus hodne moc, ujedes par kilometru a stojis, plnej filtr parfinu.
Neni nad vyhrev!
K tomu rozvodu vody jenom malickost, dal jsem si to kdysi do auta, zamrzani nafty ve filtru vyreseno, ale jinej problem, kdyz jsem tehda prodlouzil a tim narusil vodni okruh topeni, mnohem hur to topilo.
Taky jeste k te kvalitni nafte. Kdyz jsou opravdu veliky mrazy a bral jsem tu nejdrazsi Aral naftu a nemel jsem vyhrivani filtru, tak mi ho to stejne zalepilo. Priznaky takove, ze nastartujes v minus hodne moc, ujedes par kilometru a stojis, plnej filtr parfinu.
Neni nad vyhrev!
To je zvlastni, jestli jsou starty 100%, nerekl bych, ze to bude vstrikem, spatnej vstrik se projevuje zejmena pri studenem startu.
Ja bych mel spise podezreni na elektroniku a na cerpadlo. Jinak to jede dobre? Nezere prilis? Nebere olej?
Radsi bych do toho moc nestoural, mohlo by se to dost prodrazit!
Ja bych mel spise podezreni na elektroniku a na cerpadlo. Jinak to jede dobre? Nezere prilis? Nebere olej?
Radsi bych do toho moc nestoural, mohlo by se to dost prodrazit!
zadek524: Zatím jsem do nafty nalil aditivum od STP. Evidentně se chod zlepšil (asi po ujetí 100km), momentálně jsou již jen občas patrné slabé náznaky v nepravidelnosti při volnoběžných otáčkách. Je to ale zanedbatelné, tak to zatím ignoruji. Každopádně se ten přípravek projevil pozitivně. Co bude dál ....? Budu informovat. PS: Studené starty nemohou být lepší - motor se snad neotočí ani jednou dokola - jde po prvním vstřiku do válce. Spotřeba v normě (po konzultaci se známým se stejným autem v manuálu - já mám automat). Zpravidla není vyšší než 9l/100km, město tak 11l/100km. Je to prostě 16 metráků pohotovostní hmotnosti, a prázdný zrovna také nejezdím.
Rob: No jo, o tomhle aute jsem taky kdysi uvazoval, to vypliva i z meho nicku, jsem puvodne mel BMW524TD, postupne jsem jich vystridal dvacet kusu...😄
Pak jsem presel na Mercedesy, akualne mam 124/300 turbodiesel combi, automat a spotreba se mi pri normalnim jezdeni, zadna solichacka, mota mezi 9-10 litry.
Pak jsem presel na Mercedesy, akualne mam 124/300 turbodiesel combi, automat a spotreba se mi pri normalnim jezdeni, zadna solichacka, mota mezi 9-10 litry.
zadek524: Aby nedošlo k mýlce: Nejde o BMW jako auto, ale o BMW motor. Ten vrčí v Opelu Omega. Ne že bych byl fanda Opelu, (měl jsem kdysi také BMW), ale jsem orientován na zadní pohon, automat a pohodlí (=velká auta), a BMW se pohybují cenově přece jenom trochu výše, než Opel. Motor je ale orig. BMW - Opel ho kupuje (koneckonců je na něm i "Bavorácký" znak)
Rob: Jo jo, vim o co jde moc dobre, jeden kamos ho ma a je na to pekne nasranej... Se mu to i potkalo, rozlitly se rozvody pred casem.
Pak jsem jeden kousek vlastnil i osobne, byl to Caravan r.v.2000 2,5TD. Auto v plny nalozi, docela slušný, ale zakotvil radeji u jineho vozitka, za Mercedesa bych to nevymenil zpatky uz ani za nic, a to mam rocnik 93, presto asi o 99% lepsi! Nic proto Omeze jako Opelu, ale ten motor ve mne nevzbudil ani trochu duveru...
Pak jsem jeden kousek vlastnil i osobne, byl to Caravan r.v.2000 2,5TD. Auto v plny nalozi, docela slušný, ale zakotvil radeji u jineho vozitka, za Mercedesa bych to nevymenil zpatky uz ani za nic, a to mam rocnik 93, presto asi o 99% lepsi! Nic proto Omeze jako Opelu, ale ten motor ve mne nevzbudil ani trochu duveru...
zadek524: To mě docela překvapuje, protože jsem na ten motor moc stížností neslyšel. Rozvod je řetězem (že by se přetrhnul?) a i v servisu Opel se vyjadřovali jako o bezproblémovém motoru. A to jsem se ptal ještě před koupí a nezávazně, takže žádné pochlebování zákazníkovi. Od motoru v BMW se liší snad jenom trochu jinou hlavou, o 10HP nižším výkonem a o 10Nm nižším krout. momentem. Samozřejmě na ten objem žádné "dělo", ale za ty peníze ... Auto jsem bral hlavně kvůli celkovému stavu (...jsem ještě neviděl - i síťka na podlaze kufru jako nová!) a skutečným kilometrům (servisní knížka) Že je Mercedes "někde jinde", o tom nemůže být řeč, a samozřejmě bych do něj také šel, neb Opel není moje firma No.1 Až jednou našetřím..... :?
OCTAVIA 1.9TDI 66KW - softwarový CHIPTUNING
potřebuju poradit. začal mi cukat motor, při zátahu mi na necelou sekundu vypne. byl jsem v servisu a tam to na VAGu ukázalo závadu na "jehle" - jeden chybový výpis říká "nesmyslná hláška" a druhý "zkrat na plus". Ale nevědi si s tím rady.
Dík za jakoukoli radu
potřebuju poradit. začal mi cukat motor, při zátahu mi na necelou sekundu vypne. byl jsem v servisu a tam to na VAGu ukázalo závadu na "jehle" - jeden chybový výpis říká "nesmyslná hláška" a druhý "zkrat na plus". Ale nevědi si s tím rady.
Dík za jakoukoli radu
Vyhřívaný naftový filtr z nějakého staršího Peugeota 205/309 mám kdyžtak doma, if zájem... a kupodivu ne jenom jeden 😉
Zdarec, prosím o radu. Koupil jsem si Focuse Tddi - vše funguje jak má jen jsem objevil ve vodě olej. Voda určitě neteče do oleje (výměna oleje bez emulze). Vypustil jsem původní chladící kapalinu a bez dalšího čištění jsem tam nalil novou (už je to zase černý jako uhel). Do vody to také netlakuje. Na motoru bylo předtím měněno turbo. Možná jen prase mechanik vypustil kapalinu do nějakýho za***nýho kýble, aby to tam zase vrátil 😒. Nebo že by hlava nebo těsnění pod hlavou? Pls poraďte. Díky
Speedy: Doufej, ze tak...
Jinak k těm Bavoráckejm motorům jeste dodam, ze mozna nejsou spatny, ale osobni zkusenost mam neblahou. Jeste je to par let, zajimal jsem se v Holandsku o jedno Bawo v kombiku TDS, najeto neco kolem dvou kil a motor rachtal jak kafemlejnek, presne to slo od rozvodu...
Jinak k těm Bavoráckejm motorům jeste dodam, ze mozna nejsou spatny, ale osobni zkusenost mam neblahou. Jeste je to par let, zajimal jsem se v Holandsku o jedno Bawo v kombiku TDS, najeto neco kolem dvou kil a motor rachtal jak kafemlejnek, presne to slo od rozvodu...
zadek524: To, že jsi narazil na samý kousky, kde někdo v 90ti zarval za jedna, to nebude chyba z Bavorska >😁
Ale sám bych radši benzínovou alternativu než tds. Podle krátkých zkušeností by mi stejně bavorskej diesel jezdil za 10 a víc, přičemž průměr na 540i E34 mám teď 13.8 l / 100 km, převážně město. Stojí za ten rozdíl fakt, že tds nejede, hulí, charakteristika motoru je jako u Karosy, pod 8 to nežere nikdy, problémy se vstřiky, turbem a těsněníma pod hlavou, který se mě u benzínu netýkaj? Já myslím, že ne, ale spousta známých to vidí jinak,spravujou to a shání naftu z traktorů 😲
Nemyslím si, že řada td / tds jsou špatné motory, výkonově byly na špičce a ani životností na tom nejsou blbě, bohužel to nefunguje u nás, kde to každej honí za studena a spravuje to jára na fiátky 😜
Ale sám bych radši benzínovou alternativu než tds. Podle krátkých zkušeností by mi stejně bavorskej diesel jezdil za 10 a víc, přičemž průměr na 540i E34 mám teď 13.8 l / 100 km, převážně město. Stojí za ten rozdíl fakt, že tds nejede, hulí, charakteristika motoru je jako u Karosy, pod 8 to nežere nikdy, problémy se vstřiky, turbem a těsněníma pod hlavou, který se mě u benzínu netýkaj? Já myslím, že ne, ale spousta známých to vidí jinak,spravujou to a shání naftu z traktorů 😲
Nemyslím si, že řada td / tds jsou špatné motory, výkonově byly na špičce a ani životností na tom nejsou blbě, bohužel to nefunguje u nás, kde to každej honí za studena a spravuje to jára na fiátky 😜
RedBaron: Se mi zda, ze si trochu protirecis ve svem poslednim prispevku...?
Najednu stranu rikas, ze jsme mel proste smulu a ze to neni spatny, nadruhou stranu vyjmenovavas co se vsechno sere a jak je to blby...
Moje shrnuti pro me takto: Je to fajn, pokud to funguje, usporny to prilis neni, eventuelne bych do nej sel.
Radeji ale volim E-klassu od MB s naftovým pohonem.
Najednu stranu rikas, ze jsme mel proste smulu a ze to neni spatny, nadruhou stranu vyjmenovavas co se vsechno sere a jak je to blby...
Moje shrnuti pro me takto: Je to fajn, pokud to funguje, usporny to prilis neni, eventuelne bych do nej sel.
Radeji ale volim E-klassu od MB s naftovým pohonem.
zadek524: Ne, protiřečit si nechci. Nechci ale pořád slyšet, jak ten motor někdo démonizuje co do sravosti, když s ním mnozí mají nalítáno přes půl míle a jezdí dál. Pro mě je to motor jako každej jinej. Věci, co se na dýzlu prostě musí měnit nebo měnit častěji oproti benzínu, je fakt. To, že pětka je těžkej tank a nemůže jezdit za 5 litrů jako Polo s SDI je fakt, kterej někdo jen nerad kouše. Já osobně bych do dieselu nešel.
RedBaron: Ten TDS motor neni spatnej, dyt jsem v zaveru psal, ze bych i do nej eventuelne sel... Jenom takhle: Ten motor ma bezny problemy vubec co po mechanicky strance preplnovany motor muze mit a za druhe je tam navic uz prokleta elektronika, ktera muze potrapit...
Osobně dělím motory (co se týká zacházení za studena) na dvě skupiny: 1)vydrží, 2)nevydrží. Naložit jakémukoliv motoru, pokud není prohřátý (a tím myslím i olejovou náplň) je prasárna největšího kalibru, která ukazuje na "řidiče" neznalého funkce motoru, nebo *. Sorry za výrazy - myslím ale že to vcelku sedí. Některé motory to však, kupodivu, snášejí. Ale diesely jsou samozřejmě na zacházení citlivější. V tomto směru se asi k motorům chovám více něž ohleduplně (koneckonců jsem se volantem chvíli živil a zapéct tahačový motor je drahá záležitost). To, co mi teď stojí v garáži, mám jenom pro skutečně zachovalý stav a najeté km. Dokonce i úbytek oleje, který u tohoto typu motoru měl být větší, se neprojevuje. No, uvidíme časem. Hlavně že se ten volnoběh slušně upravil a spotřeba není až tak závratná (na to, že se zrovna rád neploužím, i když výkonem ten motor opravdu nevyniká 8-s )
ricz73
Ahoj, chci se vás všech zeptat - mám Espace 3,0 DCI (je to ten motor ISUZU co cpou i do Vel Satise ale třeba taky do Saabu 9-5) a jednoho rána po nastartování se z motoru začalo ozývat tvrdý kovový cvakání. Hodil jsem to do servisu, kde už to tejden trčí, zatím překontrolovali vstřiky a nic nenašli. Teď to řeší s Renaultem ČR a nevědí c s tím. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Nevíte co s tím?
Taky jeden servisní technik kápnul božskou, že s tímhle motorem jsou i jiný problémy - mj. moc kouří (což je pravda) a Renault prej neví co s tím.
Díky za info.
ricz
Taky jeden servisní technik kápnul božskou, že s tímhle motorem jsou i jiný problémy - mj. moc kouří (což je pravda) a Renault prej neví co s tím.
Díky za info.
ricz
Ahoj chlapaci... uz sem tu zase dlouho nebyl...
Popis jak se ti to stalo, jestli najednou, nebo po delsim stani, pri jizde...
Mozna bude lepsi resit pricinu nez dusledek...
Popis jak se ti to stalo, jestli najednou, nebo po delsim stani, pri jizde...
Mozna bude lepsi resit pricinu nez dusledek...
Večer jsem normálně přijel domů, nic jsem nepozoroval. Ráno jsem nastartoval a začalo to cvakat. Zkusil jsem schválně motor vypnout a znova nastartovat, ale od té doby už to dělalo furt.
Btw díky za tip s těmi hydraulickými blabla cotovlastněje. V pondělí by se měl na auto dojet podívat přímo specialista z Renaultu, tak uvidíme. Spíš by mě zajímalo, jestli má někdo podobné zkušenosti, protože když je člověk sám, tak ho vodpálkujou, kdežto když se stejná věc objeví na víc autech, už se to řeší úplně jinak.
Btw díky za tip s těmi hydraulickými blabla cotovlastněje. V pondělí by se měl na auto dojet podívat přímo specialista z Renaultu, tak uvidíme. Spíš by mě zajímalo, jestli má někdo podobné zkušenosti, protože když je člověk sám, tak ho vodpálkujou, kdežto když se stejná věc objeví na víc autech, už se to řeší úplně jinak.
ritz : Jak vodpálkujou?Pokud je to po záruce, tak snad chtějí kšeft, pokud v záruce(asi jo,ne?), tak trvej na svém.Když to dělá studené,roste to s otáčkama, nic jiného to být nemůže.Taky by mohl ventil potkat píst.A jseš namydlený.Musíš jít za svým. My v práci koupili Fabii a máme docela dobrého kluka, který ve volnu dělá auta, nám to neva...Ten do ní sed a říká:špatná převodovka-ložiska.Prostě to slyšel, my ne.Tak do prodejny, je to v záruce, servis že vše OK. Tak za týden znovu.Už důrazně.Oni,že musejí přijet technici z automobilky. No tak přijeli a byla to ta ložiska! Už jsou tam týden nová.Třeba někoho znáš, kdo se v tom trochu vyzná, vem ho s sebou, žádné emoce,nic sprostě,v pohodičce,ale důsledně a necouvat.Hele, mně na Laguně se u studené v plném rejdu ozývalo lupnutí, u teplého nic. Tak tam zajel,nechali 2 h stát venku, hoši, pojďte si poslechnout a zrovna jsem jim řek, že stabilizátor.Rozpojili,nechali stát a nic=ticho.Tak jsme se dohodli, že je to ono, za 2 dny byl nový a je klid.Tady teoreticky o nic nešlo. U motoru to můžeš dobře pohnojit.Jsou to hajzlíci všichni, je fuk, jestli japonec, francouz, škodovka.Podle nich je vždy vše v normě. Nedát se odbýt a trvat na svém.Zlom vaz,sice to člověka deptá dohadovt se, ale jsou to naše prachy, tak ať se snažej :!:
Díky za povzbuzení. Problém je v tom, že ono to dělá pořád, ať je motor studený nebo teplý. Prostě to jednou začalo a už to nepřestane. Podle informací, které mám, zatím nikdo neví, co s tím je. Prozkoušeli vstřiky, měřili kompresi ve válcích a já nevim co eště, furt to rozebíraj a skládaj podle toho kdy si to kterej borec přijede poslechnout. Ve středu to bude už 14 dnů.
Tím vodpálkováním myslím, že když jim řeknu, že motor je šmejd, tak mě pošlou do háje. Když jim ale řeknu, že znám dalších x lidí se stejným motorem, který mají podobnej problém, už to bude vypadat jako problém motoru a ne můj.
Podobnej příkla😜 u Amose v Praze na CHodově jsem reklamoval klepající střešní okno - prostě v tom při jízdě po čemkoliv kromě supernovýho hladkýho finišéru něco kovově drnčí. Poprvé to opravili tak, že střecha nešla pořádně otevřít a vydávala tak strašný zvuky, že i majitelé trabantů se na mě dívali s opovržením. Podruhý to trošku poštelovali, ale klepání nepřestalo. Tak mi řekli, že je to slabá stránka všech Espaců a že s tim víc neudělaj. No a teď mám pučenýho Espace od Renaultu ČR, kterej to okno má taky a hádej co? Můžeš ho honit po pražskejch kostkách, vymetat s nim ty největší díry a ani klepnutí! Sem fsteklej jak pes.
Tím vodpálkováním myslím, že když jim řeknu, že motor je šmejd, tak mě pošlou do háje. Když jim ale řeknu, že znám dalších x lidí se stejným motorem, který mají podobnej problém, už to bude vypadat jako problém motoru a ne můj.
Podobnej příkla😜 u Amose v Praze na CHodově jsem reklamoval klepající střešní okno - prostě v tom při jízdě po čemkoliv kromě supernovýho hladkýho finišéru něco kovově drnčí. Poprvé to opravili tak, že střecha nešla pořádně otevřít a vydávala tak strašný zvuky, že i majitelé trabantů se na mě dívali s opovržením. Podruhý to trošku poštelovali, ale klepání nepřestalo. Tak mi řekli, že je to slabá stránka všech Espaců a že s tim víc neudělaj. No a teď mám pučenýho Espace od Renaultu ČR, kterej to okno má taky a hádej co? Můžeš ho honit po pražskejch kostkách, vymetat s nim ty největší díry a ani klepnutí! Sem fsteklej jak pes.
Aha, takže oni spravují systémem pokus-omyl a stále nic. Tomu je třeba udělat přítrž, protože dodrbou i to, co funguje. Třeba je to uvalený, ale: existují soudní znalci v oboru, nebo přijít s právníkem, nebo pozvat si na ně nějaké "Občanské joudo", MF Dnes atd.Novináři pasou po "krmivu". Pokud se ti v tom budou ještě chvilku vrtat, bude to nakonec totální * a tragédie. Přece je problém a proč argumentovat dalšími x-vozy? Budou si mlet to své, že je to OK, že je to normální atd.Známe to... Tudy cesta nevede. Je třeba přitvrdit. Někteří jsou hodně odolní a myslí si, že zákazník je někdo, s kým si mohou...ne,ne,ne! Změna servisu by už asi problém nevyřešila.Pálkovali by to jeden na druhého.Občanský zákoník-tudy vede cesta.
Tak a je to tady.
Pokud si chcete tenhle příspěvek přečíst, doporučuji pevně se posadit do křesla a dobře se držet 😄
Výsledkem čtrnáctidenního zkoumání tajuplného klepání u motoru 3,0 DCI v Renaultu Espace IV je ZÁRUČNÍ (díky, Bože a Renaulte) VÝMĚNA CELÉHO MOTORU.
Jistě vás všechny strašně zajímá, jaká že podlá a záludná příčina tu hroznou závadu způsobila. Byl to prosím PLASTOVÝ RÁMEČEK POD SPZ NA PŘEDNÍM NÁRAZNÍKU.
Údajně se hned za ním nachází chladič oleje a rámeček asi o 1 cm přesahuje do nasávacího otvoru. Prý při jízdě vytváří turbulence a olej se nedostatečně chladí.
Když jsem se na to náhodou ptal jednoho chlápka u Amose na Chodově, tak to věděl. Zajímavý je, že auto u nich bylo nejmíň 5x v servisu a nikdo si toho nevšiml 😒
Toš tak. Díky všem za rady!
Ricz
Pokud si chcete tenhle příspěvek přečíst, doporučuji pevně se posadit do křesla a dobře se držet 😄
Výsledkem čtrnáctidenního zkoumání tajuplného klepání u motoru 3,0 DCI v Renaultu Espace IV je ZÁRUČNÍ (díky, Bože a Renaulte) VÝMĚNA CELÉHO MOTORU.
Jistě vás všechny strašně zajímá, jaká že podlá a záludná příčina tu hroznou závadu způsobila. Byl to prosím PLASTOVÝ RÁMEČEK POD SPZ NA PŘEDNÍM NÁRAZNÍKU.
Údajně se hned za ním nachází chladič oleje a rámeček asi o 1 cm přesahuje do nasávacího otvoru. Prý při jízdě vytváří turbulence a olej se nedostatečně chladí.
Když jsem se na to náhodou ptal jednoho chlápka u Amose na Chodově, tak to věděl. Zajímavý je, že auto u nich bylo nejmíň 5x v servisu a nikdo si toho nevšiml 😒
Toš tak. Díky všem za rady!
Ricz
a z toho plyne: obloukem se vyhni renaultu
To si nemyslím - Espace je podle mě perfektní auto a jsem s ním naprosto spokojenej. Tohle je sice hustý, ale naštěstí to dobře dopadlo 😄
Předtím jsem měl Volvo V40 a přechod z Volva do Espace je jako ze 120 do Superbu (a fakt nemyslim BMW120)
Předtím jsem měl Volvo V40 a přechod z Volva do Espace je jako ze 120 do Superbu (a fakt nemyslim BMW120)
pánové, tak to tady tak čtu a nedá mi to reagovat. prostě nedá. myslím, že můžeš být rád, že ti tam dali nový motor, ale říct takovu *, že kvůli centimetru přesahování plastové tabulky pod spz je nedostatečně účinné chlazení, protože vzniknou turbulence- to ne, to může říct jen ... je vidět, že naprosto jasně nevěděli kudy kam a myslím, že by bylo lepší kdyby řekli, že neví co s tím, a tedy v záruce raději vymění motor. bylo by to férovější. takhle bych jim odborníkům nesvěřil ani koloběžku, hlavně po záruce-😊
ricz: Až se mi nechce věřit, že problém je pouze v tomto malém zasahování plast. štítku do otvoru. Turbulentní prodění se samozřejmě na hraně vytvoří, ale ten otvor snad není tak malý, aby to ovlivnilo celkové proudění tak, že chlazení bude nedostatečné v takové míře, že odejde motor. To by snad musel motor pracovat stále na plný výkon a za vysoké teploty okolí, nebo mazán nedostatečně výkonným olejem. Pravda ale je, že Espace neznám, tudíž teď pouze uvažuji dle uvedených okolností.
Presne jak rika Rob, neverim, ze by kvuli nedostatecnemu chlazeni odesel motor. Jen proto, ze vzduch tam necirkuluje s takovou intenzitou, jak puvodne vyrobce zamyslel....
Pro zajimavost, drive jsem mel hodne BMW524TD, ty maji chladic oleje. U mnohych exemplaru byl chladic oleje zaslepen - hadice vedouci do nej byla rovnou stocena zpatky a nahrazovala okruh chlazeni. Mnohe z tech aut denne tahalo prepravniky s autama, takze dostavalo nejvetsi zahul, jakej to dostat mohlo a motor neodesel... Takze je mi nejaka turbulence a cele vysvetleni hodne divny, spis je to pitoma vymluva!
Pro zajimavost, drive jsem mel hodne BMW524TD, ty maji chladic oleje. U mnohych exemplaru byl chladic oleje zaslepen - hadice vedouci do nej byla rovnou stocena zpatky a nahrazovala okruh chlazeni. Mnohe z tech aut denne tahalo prepravniky s autama, takze dostavalo nejvetsi zahul, jakej to dostat mohlo a motor neodesel... Takze je mi nejaka turbulence a cele vysvetleni hodne divny, spis je to pitoma vymluva!
zadek524 + RedBaron: Nechtěl jsem vyvolat nějakou bouřlivou diskuzi mezi vámi na téma, zda je tento motor dobrý, či nikoliv. Samozřejmě, že čím složitější zařízení, tím větší možnost, že se to po..... Uvidím časem, jak budu (nebo nebudu) spokojen. Zatím nežehrám - hlavně se pohodlně vozím a ne až tak za moc.
Fakt divný důvod.Sice ti co ho navrhovali, tak asi líp než my ví, jak velký má otvor být.Ale😜rotože se vše "lehce"předimenzovává, tak takhle malé překrytí asi problém nezpůsobilo.Není to auto F1 přece.Spíš se uvnitř něco odporoučelo a nebylo to přehřátím.Přece, jezdíme v horku v kolonách, popojíždění ve městě, zalpá klima,světla atd.Motor dostává "nakládačku". Musí vydržet a drží.Pominu-li staré škodovky a známý parní oblak... Podle mne lžou.Nicméně je dobrý, že tam dají nový motor. Blahopřeji. S chalpama v práci probírali a závěr mířil ke zdvihátkům. Že by se do nich dostával přehřátý olej? Já nevím...Škoda že se to už nezjistí.Na web to asi nedají. :?
IMHO je to strasna kravina....
chladic oleje... to by me ani ve snu nenapadlo.... turbulence... >😁
no ja bych rekl ze mistri z firmy s pichou ve znaku uz nevedeli jak dal a zakaznik byl tak durazny ze mu radeji vymenili motor a vymysleli si ramecek SPZ... 😄
chladic oleje... to by me ani ve snu nenapadlo.... turbulence... >😁
no ja bych rekl ze mistri z firmy s pichou ve znaku uz nevedeli jak dal a zakaznik byl tak durazny ze mu radeji vymenili motor a vymysleli si ramecek SPZ... 😄
Tak situace, co se týče dříve zmiňovaného nepravidelného volnoběhu, je už (snad) OK. Žádné náznaky vynechávání. STP na vyčistění pal. soustavy funguje. Hlavně to neříkat nahlas - věci se pak většinou pos.rou!
2 Ritz :Ty se nepoučíš nevím co jsi měl v tej V40(předpokládám diesla) a koupíš zase francouzkou sra...u
víte koupil jsem si renault nový,a řeknu vám není to v renaultu jako fabrice a výrobku ale v renaultu jako práce s lidmy kteří renault v servisech reprezentují,prostě je nevychovává,jaj se mají chovat za peníze které jim nosíme a těch chtějí žít tedy až na jeden servis v Brně jmenuje se opor//////y,je to nejspíš majitelem.Ale v autoservisu v Hradci Králové jsem chtěl něco spravit a ten technik mi pořád vysvětloval něco od stolu,(věštil!!!!)když jsem ho požádal aby si vzal diagnostiku a šel do vozu a byl konkrétní tvrdil že nemá čas a chtěl mně objednat za měsíc a ani nevěděl na co!A ve finále ho trhnul jeden garážista který se vyznal v elektronice a celou věc konkrétně vysvětlil a opravil,na počkání!!!Asi toho víc udělá než oni!Zkrátka přístup lidí v Renaultu je divný,Když jsem měl Octaávii a jezdil do škodovky do auto janák tak se technici chovali naprosto profesionálně,asi škodovka těm lidem dává víc do těla.
že by u renaultu platilo socialisticky pracovat,kapitalisticky žít!co na tom že je auto v záruce,rozčilovat se týden,ne radši zaplatím někomu kdo tomu rozumí!
že by u renaultu platilo socialisticky pracovat,kapitalisticky žít!co na tom že je auto v záruce,rozčilovat se týden,ne radši zaplatím někomu kdo tomu rozumí!
a tak toto zajimave forum vytahuju ze zumpy, protoze je skoda pokud to jeste nekdo jako ja neprecetl poctive cele... hlavne prvnich 300 prizpevku, ty jsou skutecne velmi hodnotne.
PTD, jestli teda dobře pamatuju, už kdy dávno pořídil nějakou Felicii či co, a zématu se nějak vytratil. Příspěvek od něj jsem neviděl ani nepamatuju. Co ty, jestli mě paměť neklame, měl jsi kdysi TD Tempru?
2 RabuKate: Tak jsem zacal cist od zacatku, precetl jsem par prispevku a nemuzu dal...vsude se pocita s cenou nafty 16,50... a to jsou prilis bolestne vzpominky...
Jo jo, pamet mas dobrou. Míval jsem Tempru 1.9TD, ktera mne v zaveru dost zlobila (hl. tesneni pod hlavou). Po par letech teseni jsem si cca v 2002 poridil jetou Mareu WE 2.4JTD a zatim pohoda. Jen mi to (po tuningu) obcas zakouri, ale jinak OK. Masivni vykon, prijemny sportovni zvuk, spotreba okolo 7 litru ... za ty prachy lepsi rodinne kombi se sportovnim srdcem nesezenes 😄
Pavel: Sezenes urcite lepsi 😁, je jim muj soucasnej mazel Mercedes 124/300TDT - coz znamena v rozkličování třílitr turbodiesel (sestival) v kombiku. Ma to 147 PS, stary jednoduchy radovy cerpadlo a celkem bezproblemovy provoz...😊
Stala se mi mou blbostí nepříjemná věc. U jedné benzinky v Praze jsem do svého naftového auta (common rail) natankoval omylem natural. Přišel jsem na to asi až po 20km, kdy mi auto začalo cukat. Bylo mi to divné a po dalších 10km jsem znejistěl a nějakou náhodou mě napadlo se podívat na účtenku. Zhrozil jsem se a hned jsem pomalinkou jízdou zajel k nejbližší benzince, kde jsem dotankoval nádrž na plnou - naftou. Cukání pak hned přestalo. Celkem jsem na směs nafty s benzinem (v poměru 1:1) najel pomalou jízdou cca 40km. Poté jsem vždy asi po 100km dotankoval naftu na plnou nádrž. Zatím na motoru nic nepozoruji, ale přesto. Nemáte s tím někdo zkušenost? Co se může stát? Nemám zajet do servisu? Zatím to ale jede jako dřív a bez problémů.
Myslím, že pokud motor jede jako dřív, tak není důvod k panice. Nicméně známý toto (no jo, je lama) řešil okamžitým zastavením a odtažením do servisu. Mám otázku: Můžu do svého Partnera s 1.8 D (takovej konstrukčně dost starej motor-205 a C15 Citroen) tankovat bionaftu? U nás je nafta za 30,- a bionafta za 26,80 a při těch objemech co tankuju (nádrž 65 l) se to celkem pozná. Co vy na to?
C15 měl donedávna tchán ve firmě, a ten motor byl neskutečnej, co všechno vydržel. Používalo se to jako sklenářský auto, kde se ty těžký tabule skla tahaly na bočních nosičích. Já bych se toho nebál. S těmahle starejma dislama jezdí někteří i na různý oleje (vyfritovaný z hospod, slunečnicový...), který v zimě kvůli lepším startům ředí normální naftou.
Možná by ale neuškodilo tím motorem občas prohnat normální naftu (hlavně v zimě), nebo to míchat v nějakým rozumným poměru v létě bych to mísil 80(bionafta):20(nafta), v zimě 50:50. 😄
Možná by ale neuškodilo tím motorem občas prohnat normální naftu (hlavně v zimě), nebo to míchat v nějakým rozumným poměru v létě bych to mísil 80(bionafta):20(nafta), v zimě 50:50. 😄
Stejně mi to nedá se ještě jednou nezeptat: nedávno byl ve zprávách na Nově co do svýho naftovýho Volva (osobák) lije vyfritovanej olej jak píšeš. Může mi někdo objasnit, jak to že mu to jede? Copak vyfritovanej olej hoří? To má nějakej kalorickej výkon? Nebo to normálně ředí s naftou? Radši se zeptám, přece kvůli pár ušetřeným tisícovkám neodrovnám motor...
A ještě něco: po prohlídce sklepa jsem zjistil, že mám asi 15 litrů speciálu míchanýho s olejem (zbylo z motorek) a nevím co s tím. Můžu to nalít do Š105? Tu odrovnat by tak nevadilo 😉 to bude dost kouřit co? nebo nalít do nádrže tohle a dolít klasickým speciálem, ne? Děkuju za odpověď
A ještě něco: po prohlídce sklepa jsem zjistil, že mám asi 15 litrů speciálu míchanýho s olejem (zbylo z motorek) a nevím co s tím. Můžu to nalít do Š105? Tu odrovnat by tak nevadilo 😉 to bude dost kouřit co? nebo nalít do nádrže tohle a dolít klasickým speciálem, ne? Děkuju za odpověď
Adrian77
Zkus debatu zde: [odkaz]
Co se týká tý směsi, co máš v garáži, tak by to za odzkoušení stálo - v tý 105ce. Škoda, že nemáš Trabanta kombi, nebo Fiata Pandu. Pokud by sis zdrbal motor, koupil bych auto i nepojízdný a předělal ho na elektromobil. Ale co se 105 - ta se na to moc nehodí - škoda. 😢 Možná by stálo za vyzkoušení vypálit z něčeho (třeba ze sena) alkohol a vyzkoušet ho jako palivo v benziňáku. Snad se tomu budu v budoucnu věnovat na svých stránkách.
Co se týká tý směsi, co máš v garáži, tak by to za odzkoušení stálo - v tý 105ce. Škoda, že nemáš Trabanta kombi, nebo Fiata Pandu. Pokud by sis zdrbal motor, koupil bych auto i nepojízdný a předělal ho na elektromobil. Ale co se 105 - ta se na to moc nehodí - škoda. 😢 Možná by stálo za vyzkoušení vypálit z něčeho (třeba ze sena) alkohol a vyzkoušet ho jako palivo v benziňáku. Snad se tomu budu v budoucnu věnovat na svých stránkách.
Normalne to funguje, asi pred rokem jsem byl prukopnikem tohoto jezdeni, mel jsem tehda na pokusy specielne porizeny auto. Jezdi se vpohode na levny potravinarsky olej, dlouho jsem jezdil na trafoolej, znamej zase jezdi na hydraulickej olej... Proste jakejkoliv olej a mastnota je ve starejch dieselejch bez ujmy pouzitelnej jako palivo.
Nejmenovanej znamej - to je rekordman, jezdi na potravinovej olej drocku v Praze se starym Mercedesem uz rok a dava 3/4 smesi z obnovitelnych zdroju, jen 1/4 nafty a funguje to vyborne. 😁
Nejmenovanej znamej - to je rekordman, jezdi na potravinovej olej drocku v Praze se starym Mercedesem uz rok a dava 3/4 smesi z obnovitelnych zdroju, jen 1/4 nafty a funguje to vyborne. 😁
Jenom poznatek: Rover 220 TDi po 45000km na bionaftu zadne problemy nepozoruji. po vymene palivoveho filtru tento shledan cistym jako slovo bozi. Dal jsem si tu praci a sundal nadrz - ten samy vysledek, hadice a vsechny spoje taktez bez problemu..
😜«
RabuKate
😜«
RabuKate
Má problém se zimním startem u motoru Fiat Ducato 2,5 TD. Jde o obdobu žhavení jako měla Avie, ale ta to měla jednoduší. Rožhavila se žhavící svíčka, která zároveň ohřála železnou tyčku, ta se prodloužila a otevřela tím ventil s naftou, který odkápl na žhavicí svíčku na které nafta vzplála a tím bylo celé sací potrubí plné teplého vzduchu resp. zplodin. Zároveň se tím tyčka ochladila a zabránilo se tím dalšímu kapání.Princip jednoduchý, funkce víceméně spolehlivá.
U Fiata jde o obdobný systém, ale řízený elektronikou. První zajímavostí je, že na žhavící svíčce není 12 V, ale podstatně méně, a závisí to na typu motoru. Takže pozor svíčky z rúzných motorů nejsou záměnné. Potom je tam elektrický ventil ve zpátečce nafty, který po chvíli otevře. Asi má také zaručit, že dojde k cákání nafty na svíčku.
Při menších mrazech se rozsvítí kontrolka žhavení a po chvíli zhasne.
Domnívám se že se nažhaví jenom žhavící svíčka, která by měla přímo ohřát vzduch.
Při větších mrazech se po chvíli žhavení rozbliká kontrolka žhavení a v rytmu blikání někde cvaká relátko. Vmém autě se však neděje nic a napětí na žhavící svíčce stále je, na ventilu nikoli, což si myslím, že je chyba. Domnívám se, že v rytmu blikání by se měl otevírat ventil s naftou, a ta by měla cákat na svíčku, ale potřeboval bych svoji teorii potvrdit.
Také nevím ve kterém momentu mám začít startovat. Patrně v okamžiku, kdy kontrolka bliká. Nebo máte jiný názor? Nemáte někdo aspoň návod k tomu autu, kdy by bylo popsáno, kdy se má začít startovat?
Díky
Rambo
U Fiata jde o obdobný systém, ale řízený elektronikou. První zajímavostí je, že na žhavící svíčce není 12 V, ale podstatně méně, a závisí to na typu motoru. Takže pozor svíčky z rúzných motorů nejsou záměnné. Potom je tam elektrický ventil ve zpátečce nafty, který po chvíli otevře. Asi má také zaručit, že dojde k cákání nafty na svíčku.
Při menších mrazech se rozsvítí kontrolka žhavení a po chvíli zhasne.
Domnívám se že se nažhaví jenom žhavící svíčka, která by měla přímo ohřát vzduch.
Při větších mrazech se po chvíli žhavení rozbliká kontrolka žhavení a v rytmu blikání někde cvaká relátko. Vmém autě se však neděje nic a napětí na žhavící svíčce stále je, na ventilu nikoli, což si myslím, že je chyba. Domnívám se, že v rytmu blikání by se měl otevírat ventil s naftou, a ta by měla cákat na svíčku, ale potřeboval bych svoji teorii potvrdit.
Také nevím ve kterém momentu mám začít startovat. Patrně v okamžiku, kdy kontrolka bliká. Nebo máte jiný názor? Nemáte někdo aspoň návod k tomu autu, kdy by bylo popsáno, kdy se má začít startovat?
Díky
Rambo
s větším výkonem.Při tom parametry jsou shodné.Bravo TD75 obs.1910ccm,vrt/zdv 82x90,4 55kw
krout.mom.147Nn.
Bravo TD100 má ty samé parametry,ale 100k a krouťák 200Nn.Otázka zní:dá se předělat 75ka na 100vku.Já mám určitě mech.čerpadlo,čili jen malou
elektronizaci.Tak že čiping nic neřeší.Poradíte ?.