chces teda nove nebo jete ? novej civic (napr. 1,8i nebo 2,2d) je dobrej ale vsechno musis si zkusit, kazdymu se libi neco jinyho...
myslim ze civic je z ty trojice asi nejlepsi. ale urcite se sem dostanou zastanci focusu a budou ti tvrdit ze focus je nejlepsi. ja bych ho dal na druhy az treti misto, z tyhle trojice, spolecne s astrou. je to otazka vkusu a duvery ke znacce... focus je asi lepsi nez astra ale vic bych zase veril opelu. ale z tyhle trojice bych bral stejne uplne jasne novej civic...
myslim ze civic je z ty trojice asi nejlepsi. ale urcite se sem dostanou zastanci focusu a budou ti tvrdit ze focus je nejlepsi. ja bych ho dal na druhy az treti misto, z tyhle trojice, spolecne s astrou. je to otazka vkusu a duvery ke znacce... focus je asi lepsi nez astra ale vic bych zase veril opelu. ale z tyhle trojice bych bral stejne uplne jasne novej civic...
Ani jedním bys neudělal chybu. Focusů je na trhu nejvíc, dělá se nejdéle. Astra má bezpochyby nejlevnějsí servis a díly, I kdyz u 2letýho auta to nehraje moc roli, navíc Opel sel v posledních letech s kontrolou kvality výrazně nahoru. Civic je nejzajímavějsí designem i technikou. Pokud nemás speciální preference, rozhodující by mělo být na co zajímavýho narazís.
Nejsem si jisty, ale mam dojem, ze astra vyjela jeste pred focusem a na trhu je nejdele. Rozhodoval bych se podle konkretnich nabidek, aby to auto bylo co nejlepsi a pritom nejlevnejsi. Na znacku bych asi moc nekoukal, pokud vyslovene neco nepreferujes. Civic je jiste dobry auto, ani design mi neva, ale manzelka rika NE 😄
JJ taky si myslím, že nejdéle se vyrábí Astra. Jinak bych osobně vybíral FOCUS/CIVIC. Vzhledem k tomu, že je Civic na trhu něco málo přes rok tak se bude asi špatně shánět něco jetýho.
Focus má jako jediný víceprvkovou zadní nápravu. Civic by měl mít nejlepší základní výbavu. Osobně mě ten futuristickej interiér docela odradil. Ne že by byl ošklivej , spíš jsem měl strach, že se mi rychle okouká.
Focus má jako jediný víceprvkovou zadní nápravu. Civic by měl mít nejlepší základní výbavu. Osobně mě ten futuristickej interiér docela odradil. Ne že by byl ošklivej , spíš jsem měl strach, že se mi rychle okouká.
interier civicu me napriklad nadchl... este by si mel zminit mazdu 3 kdyz koukas i po focusu. ma totiz stejny podvozek jako focus, jen jiny design...
interier civicu je sice pekny, ale kamos ho ma a tie tvrde plasty z ktorych je robeny mu takmer od zaciatku zacali vrzgat...
inak tu mazdu by som snad bral skor nez ten focus, ale to su len osobne preferencie
ja osobne mam astru model 2000, a nemozem si stazovat, velmi dobre auto
inak tu mazdu by som snad bral skor nez ten focus, ale to su len osobne preferencie
ja osobne mam astru model 2000, a nemozem si stazovat, velmi dobre auto
rozhodne by som šiel do astry, ani focus nie je zlý, mám astru G a nemôžem sa sťažovať, také normálne opravy, ako lambda sonda... ale na 130 tis km v pohode... novú astru by som bral v nafte 1,9 CDTi, šlape ako hodinky, a ešte by som bral kombíka a vyrába sa z danej trojice najdlhšie, aj jazdené sa dajú zohnať za slušnú cenu
Ty cene oplu moc nerozumim. Astra vychazi ve srovnatelne motorizaci a vybave min. o 10% draz nez Focus. Mate nekdo jinou zkusenost?
Fígl je v tom, že málokdo platí za Opel ceníkovou částku...v podstatě vždy se dá najít nějaká akce nebo typ slevy, že ve výsledku vyjde levněji (ale ne o moc).
Dále se dá ušetřit (nepochopitelně) na některých příplatkových položkách - třeba za automatické rozsvěcení světel chtěli loni v ceníku 1600,- ale přeprogramování na něj v autorizovaném servise stálo 400,-
Podobně tempomat v ceníku balík a v servisu cca 25% z toho...
Smysl mi uchází, ale je to tak.
Co se týče rozdílu ceníkových a reálných cen, ještě mnohem výraznější je to u Renaulta a Citroena (na auto pro firmu 24% sleva !!)
Dále se dá ušetřit (nepochopitelně) na některých příplatkových položkách - třeba za automatické rozsvěcení světel chtěli loni v ceníku 1600,- ale přeprogramování na něj v autorizovaném servise stálo 400,-
Podobně tempomat v ceníku balík a v servisu cca 25% z toho...
Smysl mi uchází, ale je to tak.
Co se týče rozdílu ceníkových a reálných cen, ještě mnohem výraznější je to u Renaulta a Citroena (na auto pro firmu 24% sleva !!)
Tak ja jsem u opla tedy ani nahodou nedostal cenu jako u fordu. a vybavu si chteli nechat normalne zaplatit. u koho mas takovou bezva zkusenost s tvorbou cen? Diky.
Nechci aby to vypadalo jako reklama, taky se to může časem měnit... v Praze ze tří dealerů co jsme poptávali byl ochoten slevit (nebo dát něco navíc v ceně) každý... ten co nabídl nejvíc, vyhrál 😄.
Na novou Zafiru sleva v reálu činila cca 90tis. (cca 640list, 550 reál), a to byla objednávaná měsíc po uvedení na trh, čili ani skladovka, ani doprodej 😄
Donedávna vím, že dávali standardně slevu 50tis. komukoliv, bylo to na prodejně Oplu kolem které jezdím...
U Corsy podobně, akorát menší částky...
Co se týče výbavy, tam lépe než dealer poradí třeba web fóra...
Na novou Zafiru sleva v reálu činila cca 90tis. (cca 640list, 550 reál), a to byla objednávaná měsíc po uvedení na trh, čili ani skladovka, ani doprodej 😄
Donedávna vím, že dávali standardně slevu 50tis. komukoliv, bylo to na prodejně Oplu kolem které jezdím...
U Corsy podobně, akorát menší částky...
Co se týče výbavy, tam lépe než dealer poradí třeba web fóra...
Ja bych do Oplika dnes nesel ,kolem roku 2000 byla Vectra muj sen ale od te doby se hodne zmenilo a nic dobreho neslysim na Opel servis, to neni problem Oplu ale dealeru Oplu v CR.
Sel bych do v poradi 1 Fočuse, 2 Ćivavy, 3 Astry.
Sel bych do v poradi 1 Fočuse, 2 Ćivavy, 3 Astry.
Proč mě to vůbec nepřekvapuje, že je Focus na 1.místě ? >😁
Já jsem na tom byl trochu podobně, ale nakonec u nás vyhrála OII. Focus prohrál jenom těsně. Civic se u nás ještě tolik nevyskytoval a dlouho bych čekal a trochu jsem měl strach , že se mi zprotiví kosmickej interiér a skoromanželka ho podrobila tvrdé kritice, takže jsem ho vlastně jenom tak omrknul. Astru jsem neuvažoval, páč se mi nelíbí..
Osbně bych tedy z těchto tří nešel do Astry.
Já jsem na tom byl trochu podobně, ale nakonec u nás vyhrála OII. Focus prohrál jenom těsně. Civic se u nás ještě tolik nevyskytoval a dlouho bych čekal a trochu jsem měl strach , že se mi zprotiví kosmickej interiér a skoromanželka ho podrobila tvrdé kritice, takže jsem ho vlastně jenom tak omrknul. Astru jsem neuvažoval, páč se mi nelíbí..
Osbně bych tedy z těchto tří nešel do Astry.
ten kosmickej interier civic je vynikajici !!! jeden z nejhezcich co ted je - dle meho skromneho nazoru...
Doporucuji Civic. Take jsem se rozhodoval, ovsem Opel tam opravdu nebyl, ten naprosty spotrebak. Vetsina znamych s nim ma v posledni dobe take velmi spatne zkusennosti.
Ja vybiral mezi Civic/BMW 116i /Focus. Nakonec jsem nevzal BMW kvuli cene hodiny servisu. Focus me vubec nenadchnul, spis mi prisel jako prumer. A v Civicu si jizdu opravdu daleko vic uzijes. Motor 1,8 je to nejlepsi v cem jsem jel, kdyz jsem vybiral....a ted se mi to potvrzuje. Jsem s nim cim dal vic spokojen....
Ja vybiral mezi Civic/BMW 116i /Focus. Nakonec jsem nevzal BMW kvuli cene hodiny servisu. Focus me vubec nenadchnul, spis mi prisel jako prumer. A v Civicu si jizdu opravdu daleko vic uzijes. Motor 1,8 je to nejlepsi v cem jsem jel, kdyz jsem vybiral....a ted se mi to potvrzuje. Jsem s nim cim dal vic spokojen....
jj. mel sem moznost se svezt v civicu 1,8 v automatu. jede to fakt paradne a i ty padla pod volantem sou takovy "exoticky"... proste sem byl nadsenej jak to krasne jede. dote doby sem byl jasny zastance manualu ale za takovy prachy dostat vazne dobrej automat (hlavne do mesta) je fakt dobry. a kdyz si do toho kosmickeho interieru sednete vecer je to este lepsi 😄 asi bych to preferoval i pred mou oblibenou mazdou (v tomto pripade M3). jen sem si nezjistoval cenu... 😊
Civava ma sice motor ok ale to nestaci, ale podvozek proti Focusu daleko horsi, tak vice sportovni radosti zaziju rozhodne v Focusu 1.6 nez v 1.8 Civiku.
Najake padla pod volantem mne najak nechavaji chladnym ty ma dnes i treba C2 VTS.
Najake padla pod volantem mne najak nechavaji chladnym ty ma dnes i treba C2 VTS.
to pulse: Je videt, ze si ani s jednim autem nejel. Opravdu nestaci si precist casopis >😁 >😁 >😁
PS: pokud chces srovnavat Hondu s Citroenem, tak si asi blazen. Promin, ale mirnejsi slovo me opravdu nenapada. Proboha lidi, nectete tolik ten bulvar a jdete se radsi projet!!!!!!!!! :!:
PS: pokud chces srovnavat Hondu s Citroenem, tak si asi blazen. Promin, ale mirnejsi slovo me opravdu nenapada. Proboha lidi, nectete tolik ten bulvar a jdete se radsi projet!!!!!!!!! :!:
hh to si delas srandu ze jo ? ja sem treba s focusem 1,6 jel a jako to je teda slabej odvarek od focusu. ten motor (1,6) ve focusu teda nic moc narozdil od civicu. rikam podvozek ma sice focus dobrej ale co naplat kdyz ten motor nedosahuje takovych schopnosti aby to vyuzil. to mas jako BMW 1 kdyz do toho daji 1,6... taky rikaji ze ten podvozek zvlada i 3,0i... proste ten civic 1,8 je mnohem lepsi svezeni nez focus...
Jiste ze ten podvozek s 1.6 vyuzije do maxima jako u 1.8 nebo 2.0 turbo protoze najedozku muzes mit do zatacky u vsech motoru stejnou. Pokud se to neumi tak nemomuze ani 300 PS.
Na tom ze je 1.6 Focus proti 1.8 Civave lepsi svezeni trvam.
A neni to vubec jenom o maximu kW/PS jak se domnivate.
Na tom ze je 1.6 Focus proti 1.8 Civave lepsi svezeni trvam.
A neni to vubec jenom o maximu kW/PS jak se domnivate.
Ti to nikdo nebere, pro mne osobne Honda u motoru dakaze maknou priklad i-VTEC to je fajn, a zadni napravu ma zastaralou - torzní příčka to je dost -, u ni da opravdu praci 200PS z i-VTEC, vyuzit u Focuse naopak. Osobne mam rad kdyz podvozek je vice komunikativni. Focus kam poslu tam jede dira nedira nadnesene. S Hondou musi clovek daleko vice zapasit.
skejpa: naprosty souhlas
to pulse: Zapasit, no ono jde o to, ze nekdo se rad povozi a nekdo rad vymeta diry. Mas recht, Honda je sportovni s tou se do der nejezdi.... Na to si vem Focus >😁
Jde totiz o to, ze nikdo z vyvoje Hondy by neveril, po cem tu jezdime :!: :!: :!: >😒]
ps: torzni pricku a multilink prosim neres, asi ..... radsi nic... >😁 >😁
to pulse: Zapasit, no ono jde o to, ze nekdo se rad povozi a nekdo rad vymeta diry. Mas recht, Honda je sportovni s tou se do der nejezdi.... Na to si vem Focus >😁
Jde totiz o to, ze nikdo z vyvoje Hondy by neveril, po cem tu jezdime :!: :!: :!: >😒]
ps: torzni pricku a multilink prosim neres, asi ..... radsi nic... >😁 >😁
ahoj, ja osobne by som volil focus. ziadne z tychto aut nie je vyrazne lepsie alebo horsie ako tie druhe dve. suhlasim s MartinomV, ze civic ma dost odraduje svojim desingom, aj ked pre niekoho to bude to najlepsie na tom aute 😄 zkratka zalezi na osobnom vkuse a ten mame kazdy iny. kazdopadne najlepsie jazdne vlastnosti bude mat asi focus, kvoli viacprvkovej zadnej naprave. najbohatsiu vybavu bude mat civic a najvacsia prednost astry je v tom, ze je to nemec 😁
Z této trojice (Civic, Focus, Astra) bych si osobně vybral Hondu. Designově se sice každému nelíbí, ale má slušnou výbavu a ta 1.8 je skvělý motor. Hodně lidí ti doporučilo Forda, ale bohužel to už není ten starý dobrý Focus. Má sice nejlepší jízdní vlastnosti, ale znám několik lidí, kteří si koupili novou generaci (jako nový vůz), protože byli spokojení se starou, která byla opravdu skvělá. Problém je v tom, že se starou jezdili do servisu maximálně na předepsané prohlídky, kdežto s novým modelem tam jezdí pravidelně co druhý týden. Nechcu házet špínu na toto auto, protože jízda s ním je opravdový zážitek, ale jen píšu co vím. Jinak Astra je myslím z této trijice nejhezčí. 😉
SpeedyRam suhlasim, 1,8L v honde je ako 2.0L v inom aute a so spotrebou 1,6l, ale obavam sa ze vdaka svojmu future tvaru karoserie dost rychlo zostarne. zato taka astra svojimy konzervativnymi tvarmi bude v trende dlhsie. to iste aj focus.
Jasně, třeba 206tka byla designová bomba a dneska se za ní nikdo neotočí, ale vem si kolik v ČR jezdí nových Civiců....než se u nás okouká tak ten kdo si jí pořídí bude mít už jiné auto, nový Focus mi příjde po vzhledové stránce nezajímavý, už to není typický new edge design. Astra je opravdu hezká a bude stárnout pomalu. S dobrým benzínem to může být zajímavá volba. Ale nehezčí Astra byla stejně minulá ve verzi Coupé. 😜
civic se jen tak neokouka. teda pokud ma ty pekny vyfuky atd. nemyslim si ze jich tu bude tolik jako 206tek... civic z teto trojice musi jasne zvitezit ale jen ta cena bude trochu vyssi...
speddyram, to bola a hlavne vo verzii opc, ale ani nove gtc, respektive opc, nie je na zahodenie, mnam >😁 este k tomu civicu. nie vsetky verzie maju tie pekne imitacie trojuholnikovych koncoviek vyfukov.
Máš pravdu Jonesi, to nové OPC je asi momentálně tan nejhezčí hot hatch, a ta modrá!!! Ale Coupé je coupé, podle mě je to pravý nástupce Calibry. Nejlíp vypadá v orandžové metalíze. Kámoš zrovna zvažuje její koupi. Doufám že do ní půjde. Asi si jí budu půjčovat.... 😜
speedyram, ta oranzova je pekna, osobne som uvazoval, ze si ju dam na moju astru. teraz mam svetlo zelenu metalizu. ak ju kamos kupi, tak si myslim, ze neurobi chybu. no a vo vezii 2,0T je to skutocne rychle auto
Taky ho přesvědčuju aby koupil turbo, ale bojí se že to bude hodně žrát...a nekupuje to jako druhé auto ale místo současného....ale hustím do něho den co den 😜 auto prostě musí nejen vypadat ale i jet!
no u takto vyzerajuceho auta a v ziarivo oranzovej farbe by asi nebolo najprijemnejsie, keby kamarata vypraskal niekto s fabiou RS. >😁 tak to turbo by sa tam hodilo. zase na druhu stranu je lepsie mat slabsi motor a vozit sa, ako mat silny na nemat na benzin. 😄 u silnejsej verzie je aj ostrejsi podvozok a bzdy, co je podla mna tiez plus. aj ked v meste je to aj minus 😁
Na načipované Fabky RS pozor! Někdy se nezdají >😁 .....ale určitě to ještě zváží, páč tvrdý podvozek má i teď a čím silnější brzdy, tím líp. A taky bývá pravidlem že čím silnější motor tak tím lepší výbava....a na trhu ojetin zas ten cenový rozdíl není až tak velký....jen škoda že to není 4x4 jako bývala Calibra s turbem....hm, to bylo auto, sice se to občas po***lo ale jelo to skvěle! 😉
na tie si ja pozor davam, raz ma jedna predbehla a na zadnych dverach mal 1,2 HTP. ten majitel mal asi zmysel pre humor. asi si ten clovek rad robil srandu z majitelov pseudosportakov. 😁
Jo takových je dost, jednou jsem parkoval vedle RS které mělo místo plaketky RS, plaketku Junior.... 😜 ....jinak když už jsi zmínil to ***ToPojede (tím nechci urážet majitele těchto motorů, páč někomu to stačí), tak jsem měl tu čest s tímto motorem z pracovních důvodů jezdit, a myslím že staré dobré OHV natož 16V jsou daleko lepší motorizace (a to nemluvím o zvuku). Aspoň že to byla Fabka a tak co jsem ztratil na rovince dohnal jsem v zatáčkách.... >😁 ...majitelé pseudosporťáků z HTP mít strach nemusí 😉
No normalni Focus je mozna nudny proti Focus MK I, ale urcite ne v Orange ST 😉, vzhled auta je naprvnim miste jenom pro zenske.
Jinak ja kdyby se mel porad vyhibat jenom diram tak bych na silnici musel jezdit jenom sam a to jeste zapomenou na idealni stopu.
Zatacky si fakt rad skracuji, Honda se svim naladeni pro nemecke silnice mne fakt nebere uz i u kompromisniho Focus ST je celkem tvrde na ceske super okrsky.
Jinak ja kdyby se mel porad vyhibat jenom diram tak bych na silnici musel jezdit jenom sam a to jeste zapomenou na idealni stopu.
Zatacky si fakt rad skracuji, Honda se svim naladeni pro nemecke silnice mne fakt nebere uz i u kompromisniho Focus ST je celkem tvrde na ceske super okrsky.
panove (pulse), chapu, ze je to diskuse o autech, ale ty hrubky uz jsou vazne neuveritelny...
chci se jen vyjadrit k povzdechu nad calibrou 4x4... nevim z ceho kdo mohl byt unesen, protoze jizdni vlastnosti byly desny
chci se jen vyjadrit k povzdechu nad calibrou 4x4... nevim z ceho kdo mohl byt unesen, protoze jizdni vlastnosti byly desny
tvrdy podvozok a a teda aj nie velmi pohodlna jazda su dan za zabavne jazdenie. nie ze by aj niektore bezne auta neboli zabavne, ale ked chces poriadne rychlo prejst zakrutu a nechces sa bat, ze sa pri tom prevratis 😄 , tak tvrdsi podvozok je nutnostou. existuje na to pravdive tvrdenie, ze Tunning sa zacina od podvozku. preto su aj silnejsie auta tvrdsie. u nas na slovensku su cesty tiez v mizernom stave a aj ja mam sportove tlmice a pruziny, takze viem co je to tvrda jazda. ale pri prvej pekne reznutej zakrute bez naklanania to okamzite pustam z hlavy. >😁 mozno ze ked budem mat 50 rokov, tak budem nadavat, ze mam krize na kasu, ale zatial sa na tom bavim. samozrejme kazdy mame ine priority. treba ratat s tym, ze vacsina novych aut je naladena na kvalitnejsie cesty ako su na slovensku, alebo v cechach.
ono jde těžko srovnávat Calibru s dnešními tzn. supermoderními auty, ale podívej se na to takhle. V té době to byla bomba, sice neměla na Myšáka nebo později na Imprezu, ale to snad od ní nikdo nečekal. Krásná karoserie, super výbava, poměrně silný turbomotor, pohon všech kol a 6ti kvalt...jízdní vlastnosti sice nebyly best of, ale na dovolenou bych v ní jel i teď, ale hlavně čím předčí Calibra, i jiná podobná auta ty současné výkvěty techniky je zábava, kterou si v takovém autě užiješ. Vždyť v těch dnešních (mluvím hlavně o těch rádoby sprtovních) než se ti je povede kvůli ultraširokým gumám utrhnout, tak ti do toho začne kecat stabilizace, protiprokluz adt. A že se dají vypnout? Ano ale u většiny je to udělané tak že přišlápneš brzdu a ESP ti znova začne úřadovat....Proto rád vzpomínám na Calibru, Audi S2, M3 E36 ale i civilnější auta, se kterýma se dalo pořádně vyblbnout... 😉
jj to je pravda. V nase nynejsi Mazde 6 je sice super svezeni a tak ale myslim si ze vetsi srandu si uzijes ve starsi M626. meli sme oboje v 2,0i a neco vam povim. ackoliv papirove je M6 o mnoho rychlejsi (a ona je 😄 ) tak v M626 vam pripadalo ze jedete o mnoho rychleji, zadny omezovac, zadny ESP apod. nerikam ze bych ji stale chtel vic jak M6 ale neco na tech starsich autech je...
je to tak. já osobně děkuji všemohoucímu ve Škodovce, že ta moje ještě (kromě ABS) žádné podobné zbytečnosti nemá a jsem nejšťastnější člověk když můžu řídit nějakého starého Bavora, nebo cokoliv co nemá žádné podpůrné systémy. Pamatuju si na starou Audi Quattro, to mělo ještě vypínatelné ABS! >😁 .....ale i taková jízda zachovalou 120cítkou má něco do sebe....jak já už v ní dlouho nejel... 😢
ano je to tak, vsemohuca elektronika nas okrada o tu pravu zabavu. o dalsiu nas oberaju kila, ktore su nutne kvoli splneniu bezpectnostnych noriem. netvrdim, ze bezpecnost nie je dolezita, ale asi viacerym chybaju casy ked hothatchu stacilo 110 koni, napriklad v 205 Gti. dnes je potreba 150 a viac konikov aby mal clovek pocit ze sedi v ostrom hatchbacku. okrem toho ten vykon stale strazi elektronika.
Ámen bratře....ne fakt ta všudypřítomná elektronika mi už začíná vadit. Třeba jak je ta diskuze o Fabii RS, tak tam se někdo ptal jestli to má ESP, a jestli ne tak by to v žádném případě nekupoval.....Bože, lidi, neblázněte...vždyť stejně, když jde do nejtuhšího tak vám to nepomůže....místo ESP bych si radši zaplatil školu smyku, ta si myslím v krizové situaci pomůže víc než pár čidel a senzorů. A řidič jí může použít v jakémkoliv autě, ať už má stabilizaci nebo ne. Ten nárůst hmotnosti kvůli bezpečnosti je pochopitelný....s tím už asi nic neuděláme 😢
ja osobne ESP nemam a test smyku riesim tak, ze v zime vybehnem na nejake zasnezene prazdne parkovisko a smykam sa. to je asi najlepsi trenning. 😁
Přesně, nejvíc jsem si to užil v Rakouska na obřím parkovišti pod sjezdovlou když už všichni vypadli... >😁 ...ale, taky mi to už 2x pomohlo v praxi. Dostal jsem na namrzlé cestě nedotáčivý smyk jak prase (jinak se to říct nedá), nešlo to vidět a tak jsem do toho vletěl, ale vzpamatoval jsem se přitáhl ručku a přidal plyn a jel dál, a jednou jsem jel z lyží a od řetězů tam byly vyjeté koleje, a nějaký hrbol v zatáčce mi rozhodil zadek, automaticky jsem dal kontra a vpohodě se to srovnalo....týpek ve Feldě co jel za mnou tam udělal 360 otočku ale naštěstí nikdo nejel v protisměru... :?
Motor Astry benzinový 1,8 103kW je zajímavý a blíží se výkonově Civicu 1,8, cenově se Astra Njoy po slevě 60 tis.Kč vyrovná Civicu Sport 549 tis., ale ten má navíc výbavu (ze cca dalších 90 tis)
FF-II zase nenabízí 1,8 benzín a v edici "Gold" už vůbec ne, a z 1,6 benzinu jen tu starší 1,6 74 kW (je jen Euro-3). Je však výrazně levnější oproti 1,6 Astře H o dalších cca 60 tis (i po Opel slevě 60 tis).
Pro rok 2007 však Astra připravuje 1,6 s výkonnějšími motory - je však otázkou jak zvedne cenu.
PS: Překvapuje mě jak málo potkávám FF-II i když to bylo "Auto roku 2006 v ČR" a jeho cena je nejlepší.
Nevíte někdo, kde se FF-II vyrábí? Německo? Nebo je to jinde?
FF-II zase nenabízí 1,8 benzín a v edici "Gold" už vůbec ne, a z 1,6 benzinu jen tu starší 1,6 74 kW (je jen Euro-3). Je však výrazně levnější oproti 1,6 Astře H o dalších cca 60 tis (i po Opel slevě 60 tis).
Pro rok 2007 však Astra připravuje 1,6 s výkonnějšími motory - je však otázkou jak zvedne cenu.
PS: Překvapuje mě jak málo potkávám FF-II i když to bylo "Auto roku 2006 v ČR" a jeho cena je nejlepší.
Nevíte někdo, kde se FF-II vyrábí? Německo? Nebo je to jinde?
spedy: byt tebou, trochu bych se usadil. ESP je rozhodne velmi funkcni zarizeni a zadny normalni ridic ho neprekona, pokud teda nejede v STI bokem, coz neni situace pravdepodobna ci doporucenihodna na normalni silnici. krizovky to resi lip, nez je vyresi nejvetsi machr z rallye. kdyby sis zaplatil skolu smyku, vedel bys to...a taky bys zjistil ze v opravdovy krizovce bys toho ruckou moc neporesil 😉 takze tyhle reci opravdu nech doma, mate to spoustu lidi. ja uz chci ESP do kazdyho auta. calibra 4x4 byla desna i na svuj rok vyroby. prime srovnani s hondou prelude 2.0 4ws bez pohonu 4x4 v zatackach bylo k smichu. na papire to samozrejme vypada super, ale v realu to byla ostuda. v rade aut, ktere skutecne sportovni jsou, lze vsechny ESP a protiprokluz vypnout 😉 abs, kdyz je dobre nastaveny snad nikomu nevadi
jo a k e36 M3... nedotaciva mrcha tezka na predku neni zrovna ta M3 ktera stoji za zminku
jo a k e36 M3... nedotaciva mrcha tezka na predku neni zrovna ta M3 ktera stoji za zminku
Víš to o čem jsem se bavil s Indianou byla pravda, kdyby jsi seděl na mém místě v té chvíli, kterou jsem popisoval, tak by ti to asi jako krizovka přišla, a ta ručka mě fakt zachránila, zkus to někdy vyzkoušet...i když ty se budeš radši spoléhat na ESP....divím se ti že s tvým výčtem auťáků tak vehementně držíš ESP, máš tam dokonce M3...a jiné povedené auta....nebo už ses zařadil mezi ty řidiče, kteří po rovince jedou co to dá a v zatáčkách se s***u, protože za ně brzdí stabilizace? A co se týče nových sportovních aut. Známý si koupil nové SLKáčko a přijel se s ním ukázat, a ano, můžeš tam vypnout stabilizaci, ale když už se ti to povede utrhnout tak jen do určité meze a stabilizace se sama zapne...
Ještě ke Calibře: Preluda jsem neřídil, ale Calibru ano a nepřišlo mi to jako katastrofa ale spíš jako zábava. A k M3 E36 - záleží na tom jak s ní umíš jezdit. Jestli jenom točíš volantem nebo jí řídíš i plynem... 😉
Nic proti tobě, ale zkus se nad tím zamyslet.... 😉
Ještě ke Calibře: Preluda jsem neřídil, ale Calibru ano a nepřišlo mi to jako katastrofa ale spíš jako zábava. A k M3 E36 - záleží na tom jak s ní umíš jezdit. Jestli jenom točíš volantem nebo jí řídíš i plynem... 😉
Nic proti tobě, ale zkus se nad tím zamyslet.... 😉
Kebyže vieš niečo o dynamike vozidiel, prišiel by si na to, že tou ručnou brzdou si to len zhoršil. Jediné tvoje štastie bolo, že si nešiel tak rýchlo. Ináč by ťa to zostrelilo z cesty a ani by si nestihol mrknúť. 😉
Huml ma pravdu. Radšej sa spoliehaj na ESP a nie na svoje vidičské "schopnosti".
Huml ma pravdu. Radšej sa spoliehaj na ESP a nie na svoje vidičské "schopnosti".
indiana.jones ja spise mluvim o tom ze neni tvrdy Honda to same jako tvrdy podvozek ala Ford, Ford se scela jiste v zatace na tom uplne stejne jako Civic pritom jeho podovoek je daleko stabilnejsi na nerovnostech.
Naklaneni je vec stabilizatoru, ty muzou mit oba stejne klidne tuhe.
O pohodlnost vubec nejde.
huml76 >😁 Diky za upozorrneni, jeste si zapomel rici ze se mam vratit do zkladky 😉
Naklaneni je vec stabilizatoru, ty muzou mit oba stejne klidne tuhe.
O pohodlnost vubec nejde.
huml76 >😁 Diky za upozorrneni, jeste si zapomel rici ze se mam vratit do zkladky 😉
O dynamice vozidel vím to co se mi stalo. V tu chvíli jsem jel cca 50 km/h. Samozřejmě jsem s tou ručkou přidal i plyn. Jediné co ti na to můžu říct je, že až začne mrznout nebo sněžit, zkus to a uvidíš, já jsem si tento způsob nevymyslel. Zkus třeba nahlédnout do literatury s touto tématikou a určitě se tam dočteš, jak z nedotáčivého smyku. Co se týče ESP, tak vlastně vzniklo proto, že starý Meďour A nezvládnul losí test (čemuž se nedivím)...USA jsou z aut bez stabilizace stejně paranoidní jako z teroristických útoků, takže za pár let to bude povinná výbava nových aut....fakt špica! :?
Môžem ťa uistiť, že ESP nevzniklo kvôli Mercedesu A. Tento systém tu už bol dávno predtým.
A neboj, naštudované mám toho dosť. Odporúčam - zisti si čo je to trecia kružnica a smerová odchýlka, potom možno pochopíš akým bludom veríš.
A neboj, naštudované mám toho dosť. Odporúčam - zisti si čo je to trecia kružnica a smerová odchýlka, potom možno pochopíš akým bludom veríš.
Predpokladám, že na teóriu moc nedáš preto, nejaké praktické skúsenosti Jara Homolu najdeš tu😒br />
[odkaz]
Nedotáčavý šmyk
Pri vozidlách s predným pohonom vzniká nedotáčavý šmyk vtedy ak sme do zákruty vošli príliš rýchlo alebo ak je v zákrute znížená adhézia /napr. ľad/. Takéto vozidlo má tendenciu s prednými kolesami opustiť vozovku smerom von zo zákruty. Vtedy zostáva iba ubrať plyn a čakať kým pneumatiky opäť získajú potrebnú adhéziu a zatočia do zákruty. Čím je povrch šmykľavejší, tým opatrnejší musíme byť pri uberaní plynu, lebo sa môže ľahko stať, že z nedotáčavého šmyku je hneď pretáčavý.
Ručná brzda?
Pri menších rýchlostiach sa nedotáčavému šmyku dá pomôcť ručnou brzdou, takže vozidlo dostaneme úmyselne do pretáčavého šmyku a prednú časť vozidla si takto nasmerujeme do zákruty /prejazdy extrémne ostrých zákrut pri vozidlách s predným pohonom na pretekoch rally/. Toto je však „vysoká škola“ ovládania vozidla a treba vedieť dávkovať intenzitu zabrzdenia zadných kolies pomocou ručnej brzdy. Pozor! Ručná brzda musí brzdiť zadné kolesá. Nie je to tak u všetkých vozidiel.
Takže skúšať si ručnú brzdu môžeš, ale ak sa naozaj dostaneš do krízovky, zostrelí ťa to s cesty ako šuter ani nemrkneš.
Ak dokážeš presne dávkovať brzdnú silu na zadné kolesá v sériovom aute tak ťa naozaj obdivujem. Nutnosť odistiť ručku a krátka dráha páky určite neprispieva k presnému dávkovaniu brzdnej sily. Pozri si ako to riešia v rally autách - to je systém, ktorý by pomohol, ale kto ho v seriovom aute má? NIKTO.
[odkaz]
Nedotáčavý šmyk
Pri vozidlách s predným pohonom vzniká nedotáčavý šmyk vtedy ak sme do zákruty vošli príliš rýchlo alebo ak je v zákrute znížená adhézia /napr. ľad/. Takéto vozidlo má tendenciu s prednými kolesami opustiť vozovku smerom von zo zákruty. Vtedy zostáva iba ubrať plyn a čakať kým pneumatiky opäť získajú potrebnú adhéziu a zatočia do zákruty. Čím je povrch šmykľavejší, tým opatrnejší musíme byť pri uberaní plynu, lebo sa môže ľahko stať, že z nedotáčavého šmyku je hneď pretáčavý.
Ručná brzda?
Pri menších rýchlostiach sa nedotáčavému šmyku dá pomôcť ručnou brzdou, takže vozidlo dostaneme úmyselne do pretáčavého šmyku a prednú časť vozidla si takto nasmerujeme do zákruty /prejazdy extrémne ostrých zákrut pri vozidlách s predným pohonom na pretekoch rally/. Toto je však „vysoká škola“ ovládania vozidla a treba vedieť dávkovať intenzitu zabrzdenia zadných kolies pomocou ručnej brzdy. Pozor! Ručná brzda musí brzdiť zadné kolesá. Nie je to tak u všetkých vozidiel.
Takže skúšať si ručnú brzdu môžeš, ale ak sa naozaj dostaneš do krízovky, zostrelí ťa to s cesty ako šuter ani nemrkneš.
Ak dokážeš presne dávkovať brzdnú silu na zadné kolesá v sériovom aute tak ťa naozaj obdivujem. Nutnosť odistiť ručku a krátka dráha páky určite neprispieva k presnému dávkovaniu brzdnej sily. Pozri si ako to riešia v rally autách - to je systém, ktorý by pomohol, ale kto ho v seriovom aute má? NIKTO.
Speedy😒br />
Až se někdy svezeš s autem s ESP,určitě změníš názor.
Zařádit si někde na prázdném parkovišti je určitě ok,ale jinak hrozně nerad potkávám na silnici řidiče,kteří si myslí že pomocí ručky zvládnou situaci lépe než s ESP.
Až se někdy svezeš s autem s ESP,určitě změníš názor.
Zařádit si někde na prázdném parkovišti je určitě ok,ale jinak hrozně nerad potkávám na silnici řidiče,kteří si myslí že pomocí ručky zvládnou situaci lépe než s ESP.
speedy: jen tak na okraj... jeden cas jsem uvazoval o tom, ze budu delat instruktora na polygonu v moste. samozrejme jsem prosel pripravou, jen nakonec prislo necekane stehovani do UK... takze vim, co si pocit s ruckou, diky. problem je, ze pokud to neni absolutni vracecka, kde bys jel na snehu minimalni rychlosti, rekneme do 30-40 rucka ti nepomuze (pokud teda nemas z * kliku), jen hrozi rozhozeni auta a misto pripadneho bourani do deformacni zony vozu bouras bokem, coz je sebevrazda.
pridani plynu v tomto momente opet pomuze ve vracecce, pokud prijedes do zatacky prilis rychle a predek se pusti pouhym zataceni, je pridani plynu presny opak toho, co bys mel delat, e😜erte, neb predek nema adhezi, pridanim plynu ho jeste odlehcis a auto pokracuje v trase po tecne ven ze zatacky. z takovy situace te esp dostane a o to jde. mimochodem na kluzny plose jsme zkouseli, zda projedes zatacku bez 4x4 rychlejc s esp nebo smykem a hadej jak to dopadlo. a to byly za volantem machri, ktery na kluzny plose travi celej zivot 😉 a byly na to pripraveny, neslo o krizovku
tak si nech takovy rady, ktery muzou nekoho privest do maleru :roll:
k M3 e36... to je ta sama logika. pokud hodnotis jizdni vlastnosti na silnici v powerslidu, tak ti nemam co rict. E36 je nejhorsi M3, je na predku tezka a pri prehnanem najezdu do zatacky je dost nedotaciva. ale ja vim, ty bys to treba ve 130 v zatacce resil powerslidem >😁
pridani plynu v tomto momente opet pomuze ve vracecce, pokud prijedes do zatacky prilis rychle a predek se pusti pouhym zataceni, je pridani plynu presny opak toho, co bys mel delat, e😜erte, neb predek nema adhezi, pridanim plynu ho jeste odlehcis a auto pokracuje v trase po tecne ven ze zatacky. z takovy situace te esp dostane a o to jde. mimochodem na kluzny plose jsme zkouseli, zda projedes zatacku bez 4x4 rychlejc s esp nebo smykem a hadej jak to dopadlo. a to byly za volantem machri, ktery na kluzny plose travi celej zivot 😉 a byly na to pripraveny, neslo o krizovku
tak si nech takovy rady, ktery muzou nekoho privest do maleru :roll:
k M3 e36... to je ta sama logika. pokud hodnotis jizdni vlastnosti na silnici v powerslidu, tak ti nemam co rict. E36 je nejhorsi M3, je na predku tezka a pri prehnanem najezdu do zatacky je dost nedotaciva. ale ja vim, ty bys to treba ve 130 v zatacce resil powerslidem >😁
ma tu este niekto okrem mna pocit, ze mr HUML76 ma patent na rozum????? nakoniec este predam svoj 16V a kupim si 8V, ktory je konstrukcne davno po smrti, lebo pan huml tvrdi opak!!!!!
pisu jen svuj nazor a dle toho je skutecne 1.6 8v lepsim motorem nez 1.6 16v. patent na rozum nemam a jsem pripraven diskutovat o vecnych argumentech. v tvem prispevku jsem nenasel zadny 😉 krome toho, ze je konstrukcne po smrti. ano, jsou lepsi motory, ale motor ktery vydrzi v produkci vic nez 20 let ma asi neco do sebe. treba to ze je vyjimecne spolehlivy a nabizi zcela jiny charakter nez 16v ecotec, ktery nekomu mozna vyhovuje vic 😉.
tym vecnym argumentom myslis take ako pises ze astra F sa vyraba od roku 86?!!!!! tak to asi nebudes ten pravy na diskusiu v tejto veci.
tym vecnym argumentom myslis take ako pises ze astra F sa vyraba od roku 86?!!!!! tak to asi nebudes ten pravy na diskusiu v tejto veci.
Dovolil bych si vstoupit do diskuse, jako nezůčastněný bývalý majitel Aster.
IMHO jde o nedorozumnění - Astra F se samozřejmě vyráběla až od roku 1991, ale motor 1.6/8V ještě předtím, sice ne od 1986, ale dával se i do poslední generace Kadetů.
Obecně dodnes platí, že právě motor 1.6/8V byl jeden z nejpovedenějších motorů od Adama vůbec;, a to ve všech vývojových a výkonových verzí té doby (C16NZ, později X16NC, X16SZ...), sice s nižím výkonem než 16 ventilová verze, ale vynikající spotřebou, dobrým průběhem momentu a běžnou životností bez větších oprav přes 300tis. km, což je na benzínový motor obecně nadprůměr. Naopak 1.6/16 ventily byly jedny z nejproblémovějších motorů Oplů, typicky zejména nadprůměrnou spotřebou oleje (byť často stačilo měnit tak po 60 tis. gufera ventilů).
Výrazně lepší byly 16 ventilové 1.8čky (až na častější problémy s ŘJ u jedné z verzí). V současnosti je velmi povedený 1.8/16V 103kW (rozsah použitelných otáček a plochost křivky momentu je na současné špičce), relativně nejproblémovější jsou asi současné 1.4ky (čímž neříkám, že je to špatný motor). Celkem dobré by mšly být vylepšené 1,6 Twinport druhé generace, ale je to příliš nový motor, aby někdo zhodnotil reálné zkušenosti z více km.
Dovolil bych si vstoupit do diskuse, jako nezůčastněný bývalý majitel Aster.
IMHO jde o nedorozumnění - Astra F se samozřejmě vyráběla až od roku 1991, ale motor 1.6/8V ještě předtím, sice ne od 1986, ale dával se i do poslední generace Kadetů.
Obecně dodnes platí, že právě motor 1.6/8V byl jeden z nejpovedenějších motorů od Adama vůbec;, a to ve všech vývojových a výkonových verzí té doby (C16NZ, později X16NC, X16SZ...), sice s nižím výkonem než 16 ventilová verze, ale vynikající spotřebou, dobrým průběhem momentu a běžnou životností bez větších oprav přes 300tis. km, což je na benzínový motor obecně nadprůměr. Naopak 1.6/16 ventily byly jedny z nejproblémovějších motorů Oplů, typicky zejména nadprůměrnou spotřebou oleje (byť často stačilo měnit tak po 60 tis. gufera ventilů).
Výrazně lepší byly 16 ventilové 1.8čky (až na častější problémy s ŘJ u jedné z verzí). V současnosti je velmi povedený 1.8/16V 103kW (rozsah použitelných otáček a plochost křivky momentu je na současné špičce), relativně nejproblémovější jsou asi současné 1.4ky (čímž neříkám, že je to špatný motor). Celkem dobré by mšly být vylepšené 1,6 Twinport druhé generace, ale je to příliš nový motor, aby někdo zhodnotil reálné zkušenosti z více km.
Nazdar pánové. Netvrdím že bych mohl nahradit Seba Loeba v rally a nebo že zítra půjdu vykopat Kimiho z Ferrari se slovy že takový amatér tam nemá codělat, takový frajer nejsem, nebo to aspoň na rozdíl od některých netvrdím. To co jsem popisoval je čistá pravda, vy tomu nevěříte nebo nechcete věřit. Pro upřesnění, stalo se to v Havířově, když sjíždíte k tunelu, jestli to tam znáte tak je to vaše +. Jestli tam někdy pojedete, vzpomeňte si na mě...ale k věci, znova: dostal jsem nedotáčivý smyk, nejdřív jsem normálně zatočil volantem do zatáčky a pak krátce zatáhl za ručku, ano je tam pojistka, ale tento manévr jsem měl natrénovaný (místo sedění v hospodě), takže jsem věděl na jak dlouho (chcete li krátce) jí mám podržet a jak jí mám následně rychle odjistit. Na ten plyn jsem nedupnul, ale přidal ho jen lehce, jak už jsem napsal, a věřte nebo ne ono to pomohlo....berte to jak chcete, jako zázrak, vůli boha nebo mimozemšťanů, mě je to jedno....protože vám jde asi hlavně o vaši neotřesitelnou pravdu.
Pro Michala: seznam aut s ESP která jsem kdy řídil - MB ML, SLK, Octavia 1.8 Turbo a naposledy to bylo MB C. Fajn, beru že někdo si už natolik nevěří, nebo má strach, nebo neumí jezdit, že ESP potřebuje, ale v rámci objektivity musíte i vy uznat, že ESP stejně jako člověk, neudělá s fyzikálními zákony nic. Kolik lidí už se nabouralo kvůli tomu že jen slepě spoléhali na elektronické pomocníčky se slovy: Můžu jet jak hovado, ESP mě spasí.... :?
Pro Michala: seznam aut s ESP která jsem kdy řídil - MB ML, SLK, Octavia 1.8 Turbo a naposledy to bylo MB C. Fajn, beru že někdo si už natolik nevěří, nebo má strach, nebo neumí jezdit, že ESP potřebuje, ale v rámci objektivity musíte i vy uznat, že ESP stejně jako člověk, neudělá s fyzikálními zákony nic. Kolik lidí už se nabouralo kvůli tomu že jen slepě spoléhali na elektronické pomocníčky se slovy: Můžu jet jak hovado, ESP mě spasí.... :?
Môžeš mi ukázať kde som napísal, že ESP je samospasitelný nástroj? Ja viem veľmi dobre aké sú limity tohoto systému, ale tak isto dobre viem aké sú limity 99% vodičov. Prečo chceš týmto ľuďom nahovoriť, že ESP je na nič?
Mojim príspevkom som len chcel povedať, že drvivá väčšina vidičov nemá ani poňatia o tom ako správne reagovať v krízovej situácií a, preto si myslím, že ESP je systém, ktorý im raz môže zachrániť život. Ak si ale niekto mýli ESP s antigravitačným prístrojom je to jeho problém a nie môj.
Mojim príspevkom som len chcel povedať, že drvivá väčšina vidičov nemá ani poňatia o tom ako správne reagovať v krízovej situácií a, preto si myslím, že ESP je systém, ktorý im raz môže zachrániť život. Ak si ale niekto mýli ESP s antigravitačným prístrojom je to jeho problém a nie môj.
presne tak. ak si niekto mysli ze ked ma ESP, tak moze jazdit ako blazon a elektronika to za neho vyriesi, tak sa myli. clovek riadi auto, nie elektronika a dufam, ze sa to nikdy nezmeni. 😁
hawk, domluvil jsem....doufám že ti dva už si to uvědomili a nebo se na to vy***li....takové diskuze o ničem mě neba! Jo, ty máš 1.6 16V nebo jaký motor, vím že ses tam o tom hádal s Humlem... 😉
Speedy:Vůbec nic si nepochopil.Nekupoval jsem si auto s ESP s tím že budu jezdit jako hovado a ESP za mne vše vyřeší samo.Nemám ani ve zvyku projíždět zatáčky na hranici limitu aby mi stále problikávala kontrolka s ESP.Za 50000km co mám s tímto autem najeto jsem ho využil asi dvakrát,když mi někdo nedal přednost a musel jsem prudce brzdit a zároveň se vyhnout.Některé věci pochopíš až s přibývajícími roky a najetými kilometry.
Michale a taky Sranki, ty možná ESP jako samospasitelný nástroj pro hovada nebereš, ale těch kteří to tak berou je hodně. Hlavně SUVéčkaři, ale plno dalších, co po rovince letí rychlostí světla a v první prudší zatáčce náhle zpomalí, aby následně přimáčkli plynový pedál k zemi. A taky mi jde v tomto případě o svobodu. Možná jsem divný, ale nemám rád když mi někdo žvaní do řízení, ať už jde o spolujezdce, nebo pro mě volovinu, místo níž jsem si pořídil lepší brzdy. Cením si toho, že v tomto ohledu můžu spoléhat jen a jen za sebe. Jezdím sice rychle, ale nikoho neohrožuju ani neomezuju a když někoho vezu, tak to jsem teprve opatrný. Nevím kolik máš najeto ty nebo Sranki, ale najel jsem už dost kilometrů na to, abych věděl co si můžu dovolit. V létě jsem projel půlku Evropy, bez ESP a divte se žiju! Jezdím každý den, v zimě v létě, něco jsem už zažil. Zatím jsem neměl tu čest bourat (to musím zaklepat). Když chcete jezdit s ESP, dobře, neříkám abyste ho vypnuli....jen jsem vám chtěl říct, že to jde i bez něho a jsou lidi, a možná se budete divit je jich hodně, co o stabilizaci nestojí. Já se snažím, abych si jízdu užil, když někdo brzdí za mě, tak to nedokážu. Zkuste to alespoň akceptovat, když už to nemůžete pochopit.
P.S. vyhýbací manévr jde i bez ABS. Brzdíš, pustíš brzdu a zahneš. I na mokru. S mojí Fabkou jsem si to několikrát nechtěně vyzkoušel v praxi (taky nedání přednosti v jízdě).... 😉
P.S. vyhýbací manévr jde i bez ABS. Brzdíš, pustíš brzdu a zahneš. I na mokru. S mojí Fabkou jsem si to několikrát nechtěně vyzkoušel v praxi (taky nedání přednosti v jízdě).... 😉
IJK: diky za podporu v boji s vetrnymi mlyny 😊
speedy: nepodsouvej nikomu, ze diky ESP jezdi rychle. nebavime se o lidech, ale o technice. sam rikas, ze jezdis rychle a pokud na normalni silnici resis situaci ruckou, tezko muzes tvrdit, ze neohrozujes sebe a ostatni... zaklad reseni tvoji prihody je v tom, ze se nejednalo o skutecnou krizovku ale o situaci, kterou bys s esp pouze zaregistroval jako vyresenou. a to kdykoli, bez ohrozeni aut v protismeru. pridavat plyn pri nedotacivem smyku s prednim pohonem muzes az tehdy, pokud auto miri tam, kam potrebujes. tzn rozhodit ruckou... to se samozrejme da, protoze pokud chces takto zatacku projet, najedes si ji dle toho a mas ruku na rucce, ale v momente, kdy jde o krizovku a nepocitas s tim - to je v podstate definice krize - jsi v *...
ESP umi to, co neumi v aute sebelepsi ridic - pribrzdovat jednotliva kola. doporucuju mrknout na dily fifth gearu venujici se tomuto tematu 😉
takze, kdyz to shrnu, mel jsi kliku, ta krizovka nebyla asi moc ostra a stacilo zpomalit jen o par km/h a o ESP nevis nic. kdybys absolvoval skolu smyku v moste, jak jsi mi tusim sam doporucoval, presvedcil by ses, jakej ses ridic v krajni situaci a jak na * jsou tvoje metody s ruckou.
vyhybaci manevr bez abs v tvem pojeti je sice spravne (nezminil jsi vyslapnutou spojku) ale proti manevru s abs ma opet nekolik nevyhod... 1)nebrzdis celou dobu, takze to co s abs projedes bez tezko
2) pokud dojde k rozhozeni auta jiz na zacatku ses v *
3) musis presne odhadnout v jakem momente tu brzdu pustit, aby se kola chytly a auto stacilo vyhnout a ver mi...kdyz je to na knap, tvoje sance je 10%
4)pri manevru samotnem je esp nedocenitelny
ESP by melo byt v kazdem aute neb zachranuje zivoty a lepsi brzdy nebo cos to placnul ti na snehu nepomuzou :roll:
speedy: nepodsouvej nikomu, ze diky ESP jezdi rychle. nebavime se o lidech, ale o technice. sam rikas, ze jezdis rychle a pokud na normalni silnici resis situaci ruckou, tezko muzes tvrdit, ze neohrozujes sebe a ostatni... zaklad reseni tvoji prihody je v tom, ze se nejednalo o skutecnou krizovku ale o situaci, kterou bys s esp pouze zaregistroval jako vyresenou. a to kdykoli, bez ohrozeni aut v protismeru. pridavat plyn pri nedotacivem smyku s prednim pohonem muzes az tehdy, pokud auto miri tam, kam potrebujes. tzn rozhodit ruckou... to se samozrejme da, protoze pokud chces takto zatacku projet, najedes si ji dle toho a mas ruku na rucce, ale v momente, kdy jde o krizovku a nepocitas s tim - to je v podstate definice krize - jsi v *...
ESP umi to, co neumi v aute sebelepsi ridic - pribrzdovat jednotliva kola. doporucuju mrknout na dily fifth gearu venujici se tomuto tematu 😉
takze, kdyz to shrnu, mel jsi kliku, ta krizovka nebyla asi moc ostra a stacilo zpomalit jen o par km/h a o ESP nevis nic. kdybys absolvoval skolu smyku v moste, jak jsi mi tusim sam doporucoval, presvedcil by ses, jakej ses ridic v krajni situaci a jak na * jsou tvoje metody s ruckou.
vyhybaci manevr bez abs v tvem pojeti je sice spravne (nezminil jsi vyslapnutou spojku) ale proti manevru s abs ma opet nekolik nevyhod... 1)nebrzdis celou dobu, takze to co s abs projedes bez tezko
2) pokud dojde k rozhozeni auta jiz na zacatku ses v *
3) musis presne odhadnout v jakem momente tu brzdu pustit, aby se kola chytly a auto stacilo vyhnout a ver mi...kdyz je to na knap, tvoje sance je 10%
4)pri manevru samotnem je esp nedocenitelny
ESP by melo byt v kazdem aute neb zachranuje zivoty a lepsi brzdy nebo cos to placnul ti na snehu nepomuzou :roll:
Jo huml to vystihol, nie je k tomu co dodat.
V USA je ESP dnes uz povinnou vybavou a myslim, ze EU by mala mieto buzeracie automobiliek ohladne emisii radsej slapnut na bezpecnost - z mojho pohladu povinne ESP a aspon 4x airbag.
V USA je ESP dnes uz povinnou vybavou a myslim, ze EU by mala mieto buzeracie automobiliek ohladne emisii radsej slapnut na bezpecnost - z mojho pohladu povinne ESP a aspon 4x airbag.
Už jsem doma..........Takže pokud jsem to pochopil správně, podle Humla bylo místo zvládnutí té NEkrizové situace bezpečnější se na nějaké řešení vykašlat pokračovat dál rovně, vjet do protisměru a při troše štěstí, jenom rozbít auto a sebe zranit, ano to je logické......omlouvám se příště to neudělám. Samozřejmě, že ten plyn jsem přidal až bylo auto nasměroováno ven ze zatáčky. K vyhýbacímu manévru: opět se omlouvám že jsem zapoměl zmínit spojku, mylně jsem se domníval, že to v této společnosti není nutné......vymyslím si trest, po obědě si nedám viržínko....Jinak s ABS se dělá na mokru! vyhýbací manévr lépe, to je pravda, ale i tak je lepší přestat při zahýbání brzdit aby pneumatiky měly co největší momentální přilnavost. Jinak tu padla řeč o škole smyku v Mostě, na tu se chystám a jen tak pro zajímavost, učí se tam i ten nereálný manévr s ruční brzdou (můžete se o tom dočíst v některém starším čísle SM), myslím že to je pro pokročilé, nebo na přání...
Na sněhu stačí i sériové brzdy, to je pravda, ale ABS taky, přes rok jsou zase lepší investice lepší brzdy než ESP, protože co neubrzdíš, neukecáš....v tomto ti stabilizace opravdu nepomůže. 😉
Na sněhu stačí i sériové brzdy, to je pravda, ale ABS taky, přes rok jsou zase lepší investice lepší brzdy než ESP, protože co neubrzdíš, neukecáš....v tomto ti stabilizace opravdu nepomůže. 😉
opet mi podsouvas co jsem nenapsal... na tve pusobeni v moste bych se rad prijel podivat. zejmena na srovnani tveho manevru s ruckou a ESP 😁
doporucuju 😉
[odkaz]
doporucuju 😉
[odkaz]
Kdyžtak si to přečti ještě jednou, nebo dvakrát. Až pojedu do Mostu, dám vědět, a nezapomeň si cestou zapnout ESP, ať tam vůbec dojedeš. Hele, popisoval jsem jen své zkušenosti z praxe a né nějaké výmysly, jestli tě to nezajímá a nevěříš tomu, tak to už je tvůj problém. Já jsem k tomu svoje řekl. Myslím že my dva se asi neshodneme, ale to jsem si ani nemyslel, jen jsem doufal, že aspoň budeš akceptovat názor druhého. No co se dá dělat....možná příště. 😉
vidim, ze jsi lepsi ridic nez Tiff!!! nebos to video nevidel?? pokud ano, vratme se k tomu co jsem napsal na zacatku...
rucka ti pomuze v maly rychlosti nasmerovat auto... to ano, ale pokud uz v ten moment na pouziti rucky nejsi predem pripraven a jedes rychleji ses v *. nebot v krizovce nestihnes aplikovat rucku vcas ani spravne davkovat ani dostatecne rychle reagovat na nasledujici pretacivej smyk.
mrkni se na to video a rekni, ze ty bys to zvlad... a jeste pritom nikoho neohrozil 😉
a to neni o tom, ze bych nedokazal pripustit cizi nazor, ale o tom, ze sirit tyhle hlody povazuju za nebezpecny pro spoustu lidi, ktery pak radsi utrati penize za vyhrivani volantu nez za esp...
rucka ti pomuze v maly rychlosti nasmerovat auto... to ano, ale pokud uz v ten moment na pouziti rucky nejsi predem pripraven a jedes rychleji ses v *. nebot v krizovce nestihnes aplikovat rucku vcas ani spravne davkovat ani dostatecne rychle reagovat na nasledujici pretacivej smyk.
mrkni se na to video a rekni, ze ty bys to zvlad... a jeste pritom nikoho neohrozil 😉
a to neni o tom, ze bych nedokazal pripustit cizi nazor, ale o tom, ze sirit tyhle hlody povazuju za nebezpecny pro spoustu lidi, ktery pak radsi utrati penize za vyhrivani volantu nez za esp...
Video jsem ještě neviděl takže netvrdím že jsem lepší řidič než ten dotyčný, nemám čas jen sedět u kompu, akorát vždycky přiběhnu a mrknu se co se změnilo, jak se dívám tak nic.
Ty si meleš pořád tu svou, a když už nevěříš tomu co říkám, tak to prosím tě nenazývej hlody (škaredé slovo), nemám důvod si něco vymýšlet. K popisu incidentu (alias nekrizovky) se nebudu vracet, nemám co bych k tomu dodal, prostě se mi to povedlo, jestli to není podle tebe možné, tak asi žijeme oba v paralelních světech kde platí trochu odlišné fyzikální zákony, jen NET je v obou stejný...
Jo, a k tomu volantu. To je náhodou významný prvek aktivní bezpečnosti. Nesměj se, víš jak se blbě řídí se ztuhlýma rukama? Opravdu bych si místo ESP radši pořídil vyhřívaný volant, kdyby ho měla Škoda Auto v ceníku.
P.S. až budu mít čas, tak se na video mrknu, neposílal si ten link zbytečně
Ty si meleš pořád tu svou, a když už nevěříš tomu co říkám, tak to prosím tě nenazývej hlody (škaredé slovo), nemám důvod si něco vymýšlet. K popisu incidentu (alias nekrizovky) se nebudu vracet, nemám co bych k tomu dodal, prostě se mi to povedlo, jestli to není podle tebe možné, tak asi žijeme oba v paralelních světech kde platí trochu odlišné fyzikální zákony, jen NET je v obou stejný...
Jo, a k tomu volantu. To je náhodou významný prvek aktivní bezpečnosti. Nesměj se, víš jak se blbě řídí se ztuhlýma rukama? Opravdu bych si místo ESP radši pořídil vyhřívaný volant, kdyby ho měla Škoda Auto v ceníku.
P.S. až budu mít čas, tak se na video mrknu, neposílal si ten link zbytečně
vykasli sa na nich, niektori ludia si zkratka budu stale hust to svoje. ty sam vies najlepsie ako to bolo.
Když jsem kupoval Oktávku, tak jsem moc na výběr neměl (kvůli penězům). Potřeboval jsem auto s velkým kufrem (když sklopíš sedačky tak se tam vlezou dvě nerozmontovaná horská kola), poměrně silným turbodieselem, dobrou výbavou (kromě kůže a ASR/ESP které jsem stejně nechtěl mi nic nechybí) a nepřehnanou cenou. Co mě spolehlivě všude doveze. Jelikož jsem před tím jel s několika staršími Oktávkami, jen mě to přesvědčilo abych jí koupil. A možná se budeš divit. I s obyčejnou Oktávkou se dá jízda užívat, záleží jen na tom jestli si jízdu užívat umíš. Podvozkově to sice není zázrak typu Focus, ale nikdy mě nenechal na holičkách. To platí i o celém autě. Prožil jsem s ní hodně zážitků a určitě na ní jako starý dědula budu rád vzpomínat.
Díval jsem se na ta videa. Tu Oktávku mi včera posílal kámoš. Do teď tomu nemůžu uvěřit, že je něco takového vůbec možné >😁 . Jak jsem se díval na toho Jaguára, tak jsem dostal chuť projet se po takovém zamrzlém jezeře, jednou jsem viděl video kde po něm jezdila EB 110, to bylo maso. Ale k věci: ten vyhýbací manévr mi přišel trochu divný v tom, že když ho jel bez ESP tak před poslední překážkou se tlačil doprava, aby následně skončil v hodinách a s ESP jel doleva. To mohl i před tím a bez problémů by to zvládl. Nechcu zhazovat objektivnost toho videa, ale přišlo mi to tak trochu jako propaganda od BOSH. A taky jsem si všiml, že v první jízdě zbytečně škubl volantem, pak se nedivím že se mu to auto tak moc rozhodilo....ale jinak to bylo fajn, přes léto budu šetřit abych v zimě mohl jet na jezero. Papá Chorvatsko >😁 Opravdu mě to láká.... 😉
FF 1,6b
+ podvozek, cena (akce na 1,6 benzin), prostor, zaruka 4 roky
- plastovy interier, materialy (zadni sedacky do kufru holy plech atp.)
Civic 1,8b
+ design, interier, MOTOR, prostor (sklopny zadni sedak atp.)
- design, zpracovani, nektere materialy uvnitr, dle meho po 5ti letech hure prodejny, cena + cekaci lhuta
Astra 1,4b
+ interier, sedacky, celkove pocit komfortu za volantem
- cena/vybava, preposilovane rizeni, blinkry (ovladani tuknutim)
Toz tak 😄.
Jak je to u Oplu když stojíš v křižovatce?? Dá se to zapnout i na delší dobu než jenom 3x a znovu zmáčknout ?
Ten system Opelu se mi moc nelibil (mel sem tu cest cca 2-3 hod jizdy- Zafira), po dlanici sem porad blikal doleva a doprava 😄 (nevzpominam si ze by to po tuknuti jen 3x zablikalo)
Na steracich se mi to libilo vic.
V první 3x zabliká, respektive zruší blikání, pokud je (bez ohledu na stranu kam se zmáčkne).
Druhá poloha (větší zmáčknutí) způsobí blikání trvalé, které se vypne natočením (srovnáním) volantu zpět nebo zmíněným ťuknutím. Je to opravdu spolehlivé (minimum mechanických částí) a není problém si zvyknout, naopak když sednu do jiného auta, vadí mi spíš mechanická páčka. Žít se dá samozřejmě s oběma a auto bych podle toho nevybíral.