Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Velký bratr na silnicích: Kde všude číhají kamery? A kdo má k záznamům přistup?

Věděli jste, že kdykoliv vstoupíte do auta, nějaké kamery sledují vaše počínání? Bdí na silnicích, ulicích, v tunelech nebo pod mýtnými branami.
Zpět na článek
31. 7. 2021 21:15
31. 7. 2021 22:46
Avatar - Midlosek
31. 7. 2021 18:57
Tak to určitě...
"Rozpoznávání SPZ lze dneska zařídit s volně dostupným softwarem a hardwarem v ceně asi tak tisíc korun,“ říká bezpečnostní expert Michal A. Valášek"
To jako myslí vážně? Kamerkou za litr regulérně rozpoznávat SPZ? To asi vážně ne.

No a pokud budete chtít v Praze po policii aby například z kamer v nejrušnější ulici našla viníka který vám v provozu třeba poškodí vozidlo, dostanete nejspíš odpověď, že se prováděla v inkriminovaný čas plošná údržba všech kamer v širokém okolí.
Rozbalit vlákno
7
Avatar - Mikesus
31. 7. 2021 19:19
Re: Tak to určitě...
To mne taky napadlo. Kamera za tisícovku, to je obraz jako z kalkulačky, kdy je člověk rád, že tam rozezná předměty, natož pohybující se text.
No a kdyby používali kamery opravdu na to, ze dohledaji odcizené auto, nebo kdo ho poškodil. Bohužel spise clovel dostane odpověď, že nelze použít.
Avatar - Midlosek
31. 7. 2021 19:31
Re: Tak to určitě...
Ono právě ty trochu sofistikované kamery pro čtení značek k dostupnému NVR, patří k těm dražším.
Třeba palubní kamery do auta se hodnotí právě podle schopnosti natočit čitelnou SPZ za všech podmínek a není to žádná hitparáda ani u těch nejdražších.
Avatar - JirkaVejrazka
1. 8. 2021 09:57
Re: Tak to určitě...
Rozdile je hlavne v tom, ze kamery do auta jsou primarne sirokouhle, coz neni uplne nejvhodnejsi pro cteni drobnych detailu za pohybu.
Avatar - xxc
31. 7. 2021 22:13
Re: Tak to určitě...
Neviem kolko stala moja kamera, ale fakt to ma funkciu rozpoznavania dopravnych znaciek a pri tej spravnej znacke to vie automaticky otvorit branu. Ale neskusal som to nastavovat, to asi bude na tom najdrahsie, to nastavenie. Ale nejake drahe to nebude.
Avatar - Mikesus
1. 8. 2021 07:59
Re: Tak to určitě...
Jen připomínka. Musíš před kamerou zastavit? Ono je rozdil mít čitelnou značku z par metrů stojícího auta nebo jedoucího 50+.
Avatar - xxc
1. 8. 2021 08:17
Re: Tak to určitě...
To neviem, neskusal som, ci treba zastavit. Aj tvare by to malo rozoznavat a posiela notifikacie na mail, ked pride niekto neznamy pred branu. Alebo aj znamy.
Avatar - JirkaVejrazka
1. 8. 2021 09:56
Re: Tak to určitě...
Pocitam, ze tim Altair nemyslel samotnou kameru, ale HW potrebny k rozpoznavani SPZ v obrazu, ktery nekdo doda. Tam by pak mel pravdu, za tuhle cenu se to dnes da na kolene udelat (i kdyz s nejistou spolehlivosti).
Avatar - petr petrumr
31. 7. 2021 21:15
za kolik?
Nebylo by špatné kdyby stát spojil všechny kamery a udělal by usekové měření v celé čr?
Rozbalit vlákno
0
Avatar - Ada je zase tady
31. 7. 2021 21:38
Nejde jen o rozpoznávání SPZ (RZ)
ale také, a to zejména, o rozpoznávání tváří a identifikaci osob! Říká se tomu totalita. :-O
Rozbalit vlákno
2
31. 7. 2021 21:47
Re: Nejde jen o rozpoznávání SPZ (RZ)
......pouze jeden z aspektů totality.....
Avatar - petr petrumr
1. 8. 2021 12:40
Re: Nejde jen o rozpoznávání SPZ (RZ)
Rozepiš se, za totality nebyly kamery. Včil si někdo myslí, že si může dělat co chce a potlačovat svobodu druhých, můžeš jezdit rychle, krást, chlastat a fetovat, ale pokud nepotlačuješ svobodu jinému. Chápeš to? Tak kamery s identifikací osob jsou v demokracii nutností nebo ty se bojíš na veřejnosti ukázat svoji identifitu?
31. 7. 2021 22:46
Víte, že…
"… v Rakousku platí zákaz pořizování jakýchkoliv záznamů pod pokutou v řádech statisíců korun? K obhajobě nelze předkládat ani záznamy průběhu nehody z kamery nebo mobilu. Jedinou výjimkou je video z následků nehody, nic víc!..."

Donekonecna trepete ten samy nezmysel o kamerach a Rakusku:
https://www.oeamtc.at/thema/vorschriften-strafen/zulaessigkeit-von-dashcams-im-oesterreichischen-strassenverkehr-16180594

Strucne: nesmiete kamerami systematicky sledovat verejny priestor. Ale samozrejme je mozne nahravat pre vlastne ucely. Zverejnovanie je mozne za predpokladu ze sa osobne udaje (spz, tvare osob, atd) rozmazu. A samozrejme je mozne zaznam z auto-kamery pouzit ako dokaz vlastnej neviny. Ale je mi jasne, ze tato hovadina s kamerami a Rakuskom sa tu za par tyzdnov objavi zas.
Rozbalit vlákno
1
1. 8. 2021 08:17
Re: Víte, že…
Už jsem se hrnul k tomu, že jim to tu také rozcupu a ty jsi mne předběhl. :-)
Já nevím, zda jsou tak blbí, roky jim tu lidi tyhle nesmysly rozcupují v každé diskuzi a stejně se to zase objeví zanedlouho v nějakém dalším článku.
A přitom by stačilo jen přečíst ten odkazovaný článek rakouského automotoklubu...
P.S. Ti, co předchozí příspěvek, jak to ve skutečnosti v Rakousku je, mínusují, nechcete se rozepsat, proč to mínusujete? Co rozporujete?
Avatar - Mokrous
31. 7. 2021 23:20
No a pak přijde praxe...
Kamery na každým rohu, ale když mi zasekli místní mafoši sekyru do střechy novýho auta, tak samozřejmě žádný záznam nikde není a nic nelze dokázat. Bláboly z článku o tom, že si policie vyžádá údaje ze simek poblíž trestného činu si taky nechte. Oznámíte kdo, kde kdy a jak to provedl, dodáte i čísla mobilů a co udělá kriminálka? No nic. To by prokurátor neschválil. Nikdo neumřel a škody nejdou do miliónů, tak o co jde. A nejlepší je moment, když vám kriminálka řekne: "A opravdu to chcete hlásit? No jen aby za pár dní nebyla sekyra ve vás. Rozmyslete si to."

Miluju ty rozdíly mezi teorií a praxí v našem tatarstáně.
Rozbalit vlákno
13
Avatar - Mikesus
1. 8. 2021 08:01
Re: No a pak přijde praxe...
Tak to bylo tvoje? :-O :-O
https://www.idnes.cz/…bice-zpravy_lati

Co si jim provedl?
Avatar - Mokrous
1. 8. 2021 10:01
Re: No a pak přijde praxe...
Ano, moje. Nevím co jsem provedl. Možná někomu vadí moje samostatnost a asi to, že jsem se nenechal vtáhnout do stupidních podvodů a systému výpalného. Stačí chvilku mluvit s nějakým zm.dem a je to. Oni už si pak něco vymyslí. Znám i chudáky, ze kterých vytahali lhaním a strašením statisíce. Tady se tím určité skupiny živí. Nikomu jsem nic nerozbil, neukradl, nedlužím, nikoho jsem nepodvedl ani nikomu neotento ženu, kluka, psa, nebinára... Normálním lidem tohle hlava nebere. Na to je třeba bejt chorej, třeba jako mínusáři, kteří nemají argumenty. Řekl bych, že debi.ita se šíří rychleji, než covid. A kde chybí argument, nastupuje klacek. ;-\
Avatar - Mikesus
1. 8. 2021 10:25
Re: No a pak přijde praxe...
mínusy neřeš. To je pár lidí se spousty nicky.
No to vypadá, že to byla spíš smůla, že to trefilo tvoje, než cílené. Prostě nějaké auto bylo po ruce. Takovým zmetkům lámat hnáty.
Avatar - Mokrous
1. 8. 2021 14:21
Re: No a pak přijde praxe...
Smůla ne, dotyční rozsekali měsíc přede mnou sousedovic Passata krumpáčem a nebyla 100% jistota, zda to bylo pro mne, nebo pro něj. Fámy se nesly a já se rozkoukával po okolí, co se děje. A když jsem po měsíci přišel na řadu já a dotyční už se s tím chlubili mezi spodinou a mezi tím přiznali, že se poprvé netrefili, tak už bylo jasno. Teď zbývá co s tím provede krajská kriminálka.
Směšný na tom je, že já si žiju asociálně a v pokoji zcela odříznutý od okolí, nikam nechodím, jen do lesů a hor, starám se o nemocná zvířata a místo perníku dealuju smirkový papír. A pak se vyloupnou potetovaní zm.di, kteří se celý dny pofalkují na benzinkách a po hernách a kdoví kde a tváří se jako by nic a rozjíždí ty svoje hry. Stačí, že ucítí, nebo si myslí, že by z člověka mohli něco vytřískat. A ještě si to vylejvaj na šedým Passatu na 17". A nejhorší je, že 99% lidí se dívá jinam a radši jim ve všem ustupuje, nesvědčí na policii a pak se diví, že to přerůstá všem přes hlavy. Historie se stále opakuje ať v malém měřítku, nebo velkém. Vždycky si za to lidi můžou sami, že dopustí, aby ksind rostl.
Avatar - ssaresak
1. 8. 2021 14:37
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Mokrous
1. 8. 2021 15:22
Re: No a pak přijde praxe...
Gheta rostou jako houby po dešti všude. Máme přece tu demokracii, svobody a práva, korektnost, GDPR, ziskovky, "pravdivá" média atd...
No a tak nedotknutelný tlupy zm.dů, smažek, deviantů, ouchylů a menšin bobtnají a policejní sbory komediantů bez pravomocí, případně pracující jen na zakázku, tam kde je potřeba jsou k ničemu a když už něco vyřeší, tak jim to na naše "nezávislá" justice zase shodí ze stolu, kvůli nesmyslům. A zm.di se smějí, dovolují si víc a víc a nikdo si na nich nic nevezme.
No a masa pracujících ovcí šťastně odvádí daně, pokuty a všemožné poplatky, aby mohla celou tuhle žumpu sponzorovat a ještě si chrochtá, jakou že to má skvělou demokracii i když se bez razítka a povolení už ani neuprdne.
Avatar - Mikesus
1. 8. 2021 14:59
Re: No a pak přijde praxe...
Ty jo, to abych se bál tě navštívit a zkusit to DSG :-|
Jo čím větší je ignorace, tím větší hojnost mají tihle hajzlové .
Fakt nechápu ty palce u tebe. Asi někdo z té skupinky.
Avatar - Mokrous
1. 8. 2021 15:26
Re: No a pak přijde praxe...
To nechám na tobě :-)

Palce asi fakt nemá cenu řešit. Bohužel to jen ukazuje na úpadek společnosti. Prostě buranů, primitivů a hovad bez argumentu je bohužel většina a nic se na tom nedá změnit. To se táhne rodinami napříč generacemi a jen velmi malé procento lidí se probudí a uvědomí si, že tahle opravdu nechce žít a opakovat donekonečna debilní vzorce svých předků.
Avatar - petr petrumr
1. 8. 2021 12:51
Re: No a pak přijde praxe...
já bych to řešil s pojištovnou, oni by to potom vymáhali od dotyčnýho. Jestli nic nikomu neukradls a vědí to na policii, tak asi to půjde do ztracena.
Avatar - Mokrous
1. 8. 2021 14:10
Re: No a pak přijde praxe...
No to by mě fakt nenapadlo to řešit s policií a pojišťovnou. Díky moc za cenné rady! :yes:

:D :D :D
Avatar - Mikesus
1. 8. 2021 14:28
Re: No a pak přijde praxe...
:-[] :-[] :-[]
Avatar - petr petrumr
1. 8. 2021 14:41
Re: No a pak přijde praxe...
a napsals tam do policejního protokolu-Jako oznamovatel žádám, abych byl v zákonem stanovené lhůtě 30 dnů vyrozuměn o tom, jak bylo s tímto oznámením naloženo?
Avatar - Mokrous
1. 8. 2021 15:28
Re: No a pak přijde praxe...
:D :D :D

Vyrozumění dostávám pravidelně, bez obav. Ale tohle je krapet jiná liga, tohle se po měsíci nebude odkládat. Už na nich dělají 3 kraje.