Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Videa

Zpět na článek

LED žárovky v halogenových světlometech: Co musí splňovat a jak na výměnu?

38 komentářů

Mikesus
Pak ještě jak to prizvedne, tak to oslňuje. Není nad sverlomet určen pro ledku přímo
Horký Rom
V každém případě jsem všemi deseti pro pokrok - vysavač Dysoon bude vždy lepší než vysavač ETA Pluto či Jupiter, ať se na to podíváte jakkoli :yes:
Radovan Pastucha
umistnenie svetelneho zdroja led nie je rozhodne rovnake ako u vlakna, minimalne u H4 co som skusal. Su velke rozdiely v umiestneni segmentov a tienidla (ak tam vobec je) medzi roznymi H4 led.... Nehrozi ze len tak kupis a svieti to ok.... opticke vlastnosti led a vlakna su zasadne odlisne a plne funkcna led nahrada musi byt pomerne sofistikovana (pisem pre H4)

Inak mrsknut nelegalne led do svetiel a oznacit technika na STK ako neinteligentneho ked ta s tym spravne vyhodil... :yes😒br /> pokial nie je na kryte svetlometu znacka oznacujuca moznost pouzitie led zdroja, je tam led nelegalne bez ohladu na test svietivosti a na STK by ta mali vyhodit prave kvoli tomu. technik samozrejme na prvy pohlad pozna halogenovy svetlomet s led zdrojom...

https😐/www.topspeed.sk/…a-svetlach/14988
Anonym
Bohužel schválení pro konkrétní typ vozidla nezaručuje, že se to pro dané vozidlo hodí a že se bude snadno montovat, když Osram označí montáž jako jednoduchou. Následující platí pro Seat Leon 5F facelift.
1) Montáž je označena jako jednoduchá. Avšak u tohoto auta se montáž provádí tak, že se LEDka nejdříve rozebere na dva díly (světelný zdroj a chladič) a pak se skládá dohromady ve světlometu. Samo o sobě těžké, navíc znásobeno tím, že u jedné z LEDek k sobě neseděly vodící drážky obou dílů tak, jak by měly a nešlo to smontovat. Musel jsem drážky trochu zbrousit.
2) Šok přišel, když jsem je ve tmě poprvé zkoušel. Dosvit sotva poloviční, svítilo to pár metrů před auto a pak tma. LEDka nemá světelné plochy po celém obvodu, ale jen po dvou stranách a bohužel nesvítí tím směrem, kde světlomet reflektuje světelný paprsek dále od auta. Abych něco viděl, musel jsem nastavit světlomet hodně do výšky. Pak to svítí dostatečně do dálky a intenzita světla je asi o něco lepší než u klasické žárovky. Avšak samozřejmě touto úpravou svítí dálková světla příliš vysoko a spíše než silnici osvětlují koruny stromů.
Anonym
Neoslňuje. Nastavil jsem to tak, aby to neoslňovalo.
Jinak přizvednuté jsem to měl i s klasickýma žárovkama, ale ne tolik.
rohYpnol
Blbě seřízené plus obvykle vysoká svítivost.

9 z 10ti aut co mě oslní jsou moderní Matrix full led :-!
Anonym
Takže máš dražší, zato horší světla. Ne, nesměju se. Co já jsem za život udělal podobných volovin...
twistedTSD
Jak nemám co zkazit? Většina aut s LED v parabolách oslňuje a svítí si kam chce, bral bych jim za to STK.
rohYpnol
Ano, formálně mě vyhodil správně. Pokud neumí nebo nechce použít mozek a rozum.
Reálně ale snad jde o to neoslňovat, což v regloskopu vidí jaký je stav. Vyhodil mě prostě proto, že se mu nechtělo bavit se věcně, a navíc potřebují určité % vyhodit tak jak tak aby nevyčnívali ve statistice a aby navíc mohli pouštět vraky co jim po známosti dohodí a něco z toho kápne...
Na rovinu jsem mu řekl, že pokud má s LED problém tak je klidně za minutu vyměním na místě... Jo, pro rýpaly rovnou napíšu že vím že na to není nárok. Ale jo, člověk čeká trochu lidský a racionální přístup...
rohYpnol
Dal jsem LED z Číny, a maximální spokojenost. Samozřejmě bez homologace. Ale...
Vybral jsem "nizkosvítivé", tzn. intenzita světla je jen o málo vyšší než u svítivých halogen žárovek. Rozdíl je v tom, že u žárovky jde svítivost vždy proti životnosti, u LED žádný problém.
Na STK bohužel technik bez inteligence, takže mě vyhodil. Přitom jsem chtěl vědět jestli neoslňuji, proto jsem LED na STK nechal. Zjištění - neoslňoval jsem., kresba v pořádku, do výšky lepší než halogen, do šířky mírně horší. Přesto mě vyhodil... Z fotek přitom nikdo nepozná, jestli tam je LED nebo svitivá halogenka...
No nic, absolvoval jsem šaškárnu v podobě výměny za halogen, STK, a zpět LED.
Když to člověk udělá s rozumem, tak jsem naprosto pro. Konečně vidím, pro provoz je to jednoznačně přínos v bezpečnosti.
Naopak ale... pokud tam člověk naprasí výkonné LED, tak oslňuje brutálně. A takové lidi bych poslal k šípu...
KANKUNEN
To nejdůležitější jsi nenapsal, co to bylo za světlo?
Radovan Pastucha
led patri iba do takeho svetla,ktore je na to priamo urcene, je to oznacene na kryte svetlometu. osobne som tiez neodolal, vysledok bol katastrofalny, takmer ziadna zmena medzi stretavacimi a dialkovymi, cele to svietilo do oblakov...mam cire reflektory. pri blizsom phlade bo jasne,ze rozmiestenie segmentov led nema sancu svietit korektne voci tienidlu, to je podla mna hlavny rozdiel medzi shit a funkcnymi led, ktore maju vlastne tienidlo na korektne smerovanie svetla...navyse, biele led svetlo je snrt za dazda...nakoniec som skoncil pri asi najlepsich dostupnych klasickych H4 (Philips RacingVision GT200) a na led som rychlo zabudol.
Anonym
Chybami se člověk učí. Intenzita tlumených světel je teď asi o něco lepší, ale dálkovky jsou horší.
karelwrc3389
@rohYpnol co je lepší někoho přejet a nechat v autě H7 sériovou , NEBO ledky který o trochu svítí více a řidič trochu vidí. Já měl roomstra 2006 nový paraboly originál 1x H7 čočky A MOHL JSEM JEZDIT I NA DÁLKOVÝ nikdo neblikal ani si toho řidiči nevšili. , že by je ohrožoval nebot to vůbec nesvítí. Seřízení podle STK OK.
lyon667
To i u nás na STK.
rohYpnol
Vím že to je na tebe složité. Ten segment třeba vypne příliš pozdě... například.
rohYpnol
Snažíš se mě nachytat zbytečně. Psal jsem , že pokud mě někdo oslovil, tak 9 z 10 to byly Matrix led.
Pro méně chápavé - to neznamená, že mě oslňovaly pouze Matrix led.

Takže opět smůla :no:
Mikesus
Nepsal jsi náhodou, že tě oslňuje matrix a teď čteme, že vylitane cmoudy.
Trochu si ujasnit názory, pak si ostatní myslíš, že si jen vymýšlíš
Mikesus
Tak to bymme zajímalo jak muze oslnovat, kdyz ma vypnutém segment. Mělo jak poznáš, že to je matrix
rohYpnol
Pokud mě někdo s ledkou oslňuje, pak je to obvykle nějaký čmoud ve vylítané popelnici. Pokud je ta náhrada v autě, které nevypadá jak kdyby vyjelo z vrakoviště, tak vesměs jsem se nesetkal s problémem.
twistedTSD
Ale prd blbě seřízené, prostě ty LEDky svítí jinak než vlákno žárovky.
Anonym
dal to tam někdo přede mnou, když přestaly svítit, akorát sem je vyměnil za jiné.

Do Jaga ani RR to necpu, není potřeba, to má skleněné lampy, ty svítí oproti mini plastákům výborně, stačí do toho koupit kvalitní H4 a H7 a svítí to líp jak nějaký mini plastový tovární xenony 😄
wakantanka
K tomuto poznatku som sa samozrejme musel dopracovať metódou pokus - omyl. Čo ma k tomu viedlo? No v hlavnom osobnom aute mám riešené stretávačky cez projektor a H7. A keďže denné svietenie je z výroby urobené tak ako je (svietia len predné stretávačky a zadné svetlá), samozrejme tie klasické halogénové H7 odchádzali jak na bežiacom páse. Navyše to ani poriadne v noci nesvietilo. Takže keď sa pred mnohými rokmi objavili prvé LED náhrady objednal som nejaké lacné z číny, bez chladiča s približným tvarom. Už po vybalení som krútil hlavou, ale nedalo mi a namontoval som to. Mno svietilo to ako lepšie obrysové LEDky. Takže leteli do elektroodpadu a hľadal som ďalej. Nakoniec som našiel presne to čo som hľadal jak rozmerovo, tak výkonom. Osadil som, nastavil som na regloskope a zrazu sa mi nočná tma rozostúpila. Takže ďalší logický krok bol taký že som prikúpil aj diaľkové H1 a spokojnosť. A čo si tak všímam, mnoho ľudí robí najčastejšie jednu chybu chybu, ktorú som samozrejme tiež urobil. Proste vymenia tú LED náhradu rovnako ako keď menia obyčajnú žiarovku. Lenže už neskontrolujú ako majú otočené svietivé plochy na LEDke, pretože tento segment sa v tých čínskych dá pekne otáčať. A verte mi že to robí markantný rozdiel, pretože logicky ten svetelný lúč potom smeruje všelikam len nie tam kam má a ani nastavovanie na regloskope neprináša výsledky.
wakantanka
ja vidím hlavne problém v tom, že drvivá väčšina tam tie LEDky proste narve a nejaké nastavenie už ďalej nerieši. Ja mám vo svojich autách takú strednú čínsku triedu, svetlá riadne nastavené a žiaden problém ani na ceste ani na STK.
Ivan Havas
V pôvodných svetlách (Jazz IV) tlmené nič moc, diaľkové ušli.
Vymenil som žiarovky za PHILIPS H4 X-tremeVision, po výmene svietili tlmené o poznanie lepšie.
Keď sa objavila homologizácia pre Jazz (vlani v lete), kúpil som
Osram H4 NIGHT BREAKER LED.
Rozdiel obrovský (v dobrom).
Mal som aj to šťastie, že výmena pre Jazz IV je naozaj jednoduchá a bezproblémová.
Anonym
Ano, věřím, že to je lepší řešení. Bohužel to však není schválené pro provoz, což může být třeba v zahraničí problém.
Anonym
A jak si to udělal, když patice H7 má takový ten zobáček, který jej fixuje (má fixovat) do přesného umístění?
Michal Pištínek
třeba u fabie 3 musíš ledky H7 natočit led čipy do stran, pokud je natočíš jinak hrůza
sargis
A narval LEDky do C4 Picassa. Svieti mu to ovela lepsie, ale strasne flaky to robi. Velmi nehomogenne svetlo. Priznam sa, neviem, co tam dal za znacku ziaroviek.
Zippac
Příspěvek podléhá schvalování.
Zippac
Přidám se se svou zkušeností. V mé bývalé A6 C6 FL jsem místo Osram NBL (zánovní) dal LED žárovky z Ali za cca 1200Kč, rozdíl opravdu propastný. Kresba shodná s xenonem, intenzita, dosvit a rozptyl nesrovnatelně lepší.
Vřele doporučuji výměnu xenonu za led. Od té doby zkušenosti kamarádů a rodinných příslušníků v různých autech (X5, Insignia, 911,..) všichni mega spokojeni
rohYpnol
Byrokracie.

Jestli místo svitivé výkonné H4/H7 dám obdobu LED, tak nemám co zkazit. Umístění zdroje světla je vesměs obdobné jako u vlákna, tj optické vlastnosti se mění zcela minimálně.

Samozřejmě ale, homologace celého světla s jiným typem není v zájmu nikoho, takže i když je to pro bezpečnost důležité xa jednoduché řešení, tak je problém. Výrobce LED žárovek homologuje jen tam, kde to pro něj je obchodně zajímavé.
KANKUNEN
Jes, dobrý halogen H4 není hrůza.
Radovan Pastucha
ale isteze ma, napisal som ho a som plne spokojny. urcite by som svoju karu neprznil cinskymi konverziou len aby som tam mal led. spomenute riesenie svieti vynikajuco a som plne spokojny za zlomok ceny.
KANKUNEN
H4 nemá řešení.
Radovan Pastucha
pardon, na skusku som zobral toto,nemal som chut vyplaznut 50evri plus, resp. skor kilecko plus za "homologovane" kusky...
https😐/nekto.sk/…iarovka-h4/7033/?…*kpk2jw*_up*MQ..*_ga*MjA5MjkwOTA3OC4xNzIxMDcyOTk1*_ga_BB😜CYV9XQ*MTcyMTA3Mjk5NC4xLjEuMTcyMTA3MzAwMy4wLjAuMA..

samozrejme,uznavam ze vysledok je adekvatny cene.
KANKUNEN
Pokud máš otevřený halogen, tak to musíš vyřešit celým projektorem z Číny. Svítí skvěle, křivku řežou, jak lepší originály. Je to ale hodně práce. A pak jsou mizerné halogenprojektory, které mají ztrátu svitivosti. Ale řešení je jednoduché, LED H7 360 stupňů. 1200 Korun, skvělý svit i lom. Na LED H4 zapomeň. LED H7 ŽÁROVKY XSTORM 160W 360° 25000LM SILNÉ CAN, 160 W je asi sranda, naměřil jsem 35W.
Anonym
Tohle dělá každá homologovana Fabie. Holt za peníze můžeš homologovat i jadernou bombu jako M1.