Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Na českých silnicích je černobílo. Šedá, bílá, černá mají 70 procent trhu

37 komentářů

Stejsn
Článek psal Yoda? "Češi jsou ve volbě barev aut stále osobních více konzervativní."
Ozzman
To je logické, protože za zajímavější barvy se platí třeba i dvojnásobek ceny té šedé či černé a u mnoha automobilek jsou docela osekané nabídky barev, čest Škodovce, její paleta příplatkových barev je luxusní a vlastně to není ani tak drahé.

No a proč tyto barvy ? Taky proto, že když si někdo auto kupuje na delší dobu, zjistí, že ta klasická barva bude hezká i za 5-10 let, kdežto nějaký pestrobarevný lak muže omrzet. A taky skladovky se vyrábí v nejžádanějších barvách - takže se kruh uzavírá 😁
traveldrive
@Ozzman
Vidím to podobne. Jedna vec je lak bez príplatku, to je najčastejšie asi biela.
Strieborné, alebo dnes skôr šedé ľudia berú kvôli tomu, že na nich menej vidno špinu - tento argument počuť dosť často.
Čierna vyzerá luxusne, mnohí si na to potrpia.
A občas proste niečo príde do módy, mám pocit, že teraz sú to matné zelené laky blízko khaki.
Celkovo sú ale v tomto smere ľudia dosť konzervatívni. Ponuka farieb je u všetkých značiek dosť osekaná, ale je to dané práve dopytom a tí, čo chcú pestrejšie farby, sa musia prispôsobiť. Tiež nemám biele auto preto, že by som bielu chcel. Ale na vínovú červenú by som 4 mesiace čakal. Ale pravdou je aj to, že ľudia nechcú pestré farby aj preto, aby netrčali z davu. Holt mentalita.
Ozzman
Černá je krásná… prvnich 10 minut po vyjezdu z myčky 😁 Nikdy vice, mel jsem černou perleť, je v tom horko a vse videt. Ja mam nejradsi odstiny modre. Pred mnoha roky, kdy jsem byl nactilety, se nasi rozhodovali mezi dvema vozy, jednim z nich byl Megane 2 a ja tenkrat do rodicu hucel, aby vzali modrou metalizu, byli proti. Vzalo se nakonec jine auto, v mnohem tmavsi barve. Po letech se k nam domu dostala ojetina toho Megana prave v te modre, doted po vyjezdu z mycky je to krasna barva, i otec po letech uznal, ze je krasna 😁 Takze mimo paleti šedi, za mne jeste modrá, ale ne ledajaka. Kdyz jsem vybiral aktualni auto, sel sem po modre, ale doma finalni volba padla na šedou, kdyz jsem ji videl (respektive oba dva odstiny modre) na zivo, nelibila se mi… takze fakt zalezi jaka barva a na jake auto. @traveldrive
šofér
@Ozzman brvy na vzorkovníku jsou taková ruleta, včera jsem vybíral CH-R a ve výběru barva modro-zelná...no, fakt nevím, jak to tak mohou nazvat,
Ozzman
Asi tuším, jaká to je, ta je taky fakt hezká, dělaj ji i na Corollu sedan, na kombík ale ne 😁 Tak mam šedou... @šofér
Sevca1
@traveldrive jj měl se černé bylo krásné ale vždy chvilku po umytí, vše na něm bylo vidět i kosmetika. Teď bílá a spokojenost 😁
Mikesus
@traveldrive
Jako 4 měsíce čekání ti bránilo ve výběru barvy? To je ještě fajn dodací lhůta na auto, které chceš.
traveldrive
@Mikesus
Ak potrebuješ auto hneď, nebudeš naň 4 mesiace čakať, dá rozum, nie?
h.onzyk
@traveldrive jo, pár let zpátky vyskočila oranžová a i dneska je ještě vidět, na Karoqa by to byla jasná volba, teď jde do módy asi spíš ta zelená v různých odstínech, Toyota má celkem hezkou světlou pro výbavu Adventure
Ozzman
Jo, zelená je teď in, začalo to Superbama 3 po fl, Karoq, dnes je jí docela dost všude, ale tmavě zelená bude taky hezká dlouho, mne se to líbí @h.onzyk
lyon667
@Ozzman Zelená začala dávno před druhou světovou v Británii. 😊
Mikesus
@Ozzman
Nebo jako já vybereš světle modrou a do techničáku ti napíšou šedou
MB1975
Spis je to tim ze kolikrat zadny jiny barvy nejsou ani v nabidce.. kupodivu u prestiznich znacek je bidny vyber oproti minulosti..
ptr078
@MB1975 A za cervenu metalizu das 3k 😅
traveldrive
@MB1975
Ponuka obvykle zodpovedá dopytu. Ak budeš chcieť napríklad žltú, budeš asi jeden z tisíca, takže nie je dôvod držať taký lak v štandardnej ponuke. Menší výbe je ale očividný, menej variantov, nižšie výrobné náklady, proste sa šetrí. K dokonalosti to kedysi doviedol Ford, ke%d svojho času pri modeli T vyhlásil, že si ho môžete kúpiť v akejkoľvek farbe, ale musí byť čierna. Zaujímavé je, že v ranom období automobilizmu bola drvivá väčšina áut v tmavej farbe, karosérie lakované svetlými farbami boli skôr raritou.
Ozzman
Ford je zrovna ten, který barvenou paletou neoplývá ani ted, mužeš mít u většiny modelů černou, černou, šedou, bílou a někdy někde modrou či zelenou, tu a tam červenou co mizí z nabídky @traveldrive
Stejsn
@Ozzman Auto, který se vyrábělo snad v nejvíc barvách, byl Fusion právě od Forda. Potkávám jich pořád dost a jsou to někdy úplně neuvěřitelné barvy. Třeba u nás na sídlišti je v khaki metalíze.
Ozzman
To je už řada let 😁 Nejvíc barev má aktuálně asi Oktávka, mrkni do konfigurátoru, některé jsou krásné a sám bych nevěděl co vzít, Ford možná ještě 15 let nazpět měl více barev (tak do Mondea MK4), pak už je to jak říkám, největší klasika je jejich šedá magnetic, měl jsem ji na Mondeu MK5, táta na Kuze 2 a ted ji vratili na facelift Kugy 3 😁 pořád stejná, má ji i Fokus a další...@stejsn
h.onzyk
@Ozzman No, neoplývá, i když teď facelifty Kugy i Courier promují v pěkné tmavě zelené, nové Tourneo jsem potkal v takové výrazné světle modré. a Capri promují ve žluté, talk třeba se blýská na časy 😊
Ozzman
Ta zelená na Kugu i Courier je hezká, ale je docela světlá, navíc na Kugu je to barva bez příplatku, i za bílou dáš asi 6 tisíc. Dlouho jsem do táty hučel, at ji veme, ale bohužel jsem neuspěl, pro mne by to byla jasná volba, už jen že bych ušetřil 30 tisíc a radši přihodil nějaké pakety či AWD @h.onzyk
lyon667
@MB1975 Prémiové značky to často řeší individuální nabídkou laků za mastný příplatek, viz třeba BMW.
3_diamanty
Mam biele auto a s farbou spokojnost... aj v tme auto pod oknom na parkovisku doslova svieti a pride mi to aj bezpecnejsie z hladiska akejsi pasivnej ochrany voci pripadnym zaskodnikom ... pritom niektore tmave auta ( aj ovela vacsie ako to moje ) sa v tme doslova stratia ... aj ked bracha ma zase cierne auto ... ale je to aj o nahode... ja som vyberal skladovku aka prave bola ... ak by bolo cervene tak zvolim cervene polo ... ak cierne tak cierne.. inak som si vsimol ze ked vedla mna zaparkuje biely ceed aj biely swift od susedov tak vsetci traja mame tu bielu uplne inu.... swift ju ma uplne jak sneh az bije do oci ... kym moja je kusok akoby kremovejsia... a pod... v lete ma cierne auto pekne tozpalenu kasnu... to si mozte vsetci vyskusat... kym na brachovom aute ani ruku neudrzim na kapote v lete na biele auto si kludne mozte aj v plavkach sadnut ... aj v tomto je svetlejsia za mna lepsia... kedze je coraz teplejsia doba a vacsie horucavy... ale zase to uz zachadzam do inych sfer... inak nemam problem ani s ciernou ani s cervenou ci modrou a pod... akurat ruzove auto ani nejake piataciove by som nechcel... to uz fakt nie
Stejsn
@3_diamanty Já kupuju ojetiny a barva je poslední parametr, který mě zajímá. Stejně parkuju na sídlišti a brzo je auto otlučené z obou stran. Pokud bych měl možnost si nakonfigurovat nové auto, tak by mě absence veselých barev ale mrzela. Já mám obecně rád barevnost, současný fádní silniční barevník na mě působí depresivně.
vencelín
@Stejsn
To je pravda, při výběru staršího auta je barva druhotnym faktorem.
Na druhé straně, pokud by byly dvě nějak srovnatelná auta technicky, byť jedno třebas s něco větším najezdem či o něco vyssi cenou s pěknou barvou vyhrálo by vyber asi ono.
vencelín
@3_diamanty
Jo svícení bílé za tmy...
Onehda jsem měl auto s takovou tmavě fialovou metalizou, zaparkoval jsem jej na kraji lesní cesty a při cestě zpět za tmy po té cestě jsem jej normálně přešel 😊.
Ozzman
Bílá má jistou "výhodu" i jinde, třeba v mlze, zvláště, když řidič spoléhá na automatické svícení a nerozsvítí, ze zadu neviditelné, na dálnici nebezpečné @vencelín
vencelín
@Ozzman
Jo, nebo ve sněhu (což bohužel přestává být aktuální).
Podobné černá za sera, v noci či za deště.

V tomhle smyslu je asi žlutá, oranžová a červená nejlepsi
Ozzman
Tak ta černá za šera-to vezme většinou už senzor a auto rozsvítí, ale mlhu za dne málokdy, typicky Oktávie 3. generace, a podobná auta té doby to neberou. Někde jsem četl, že nejlepší jsou auta červená snad, ale zase při západu slunce i taková barva muže splynout 😁 @Vencelín
vencelín
@Ozzman

😊 Jo a pokud náhodou se při východu slunce ukáže slunce v takové barvě jako na japonské vlajce tak je taky červená pod psa.

A se zelenou nejezdit do džungle. Pokud bychom auto opustili už bychom jej při návratu mohli přehlédnout.

S hnědou nejezdit na saharu,s modrým autem se nepotápět, atd atd 😁.

Tedy universální barva neexistuje. Chtělo by to auto chameleon, pro každé prostředí jinou barvu.
Uživatel_5799291
Kéž by to tak bylo i u baráků 😅 co si někdo dokáže dát na barák mi rozum nebere.
vencelín
Já jsem spíše privrzencem jasných barev.
Černé auto jako nové bych si nikdy nekoupil. Na mne to působí jako pohrebak.
Nějaké tmavší odstíny modré či zelené už jsou lepší, ale v létě stále hodně nepraktické. Ta vyhen, když poprvé člověk otevře dveře je o poznani větší než třebas u stříbrné.

Jednou jsem viděl Octavii 2 kombi celou v oranžové a seklo ji to. Stejně tak i nový Daf bych bral pouze v oranžové 😊.

Pak u Clia se mi líbila ta světle modrá a zelená metalíza a ta oranžová metalíza. I škody mají občas hezké barvy.

Ale většina lidí je v tomto usedla a volí tmavě odstíny, podobně jaku u bund (třebas).
traveldrive
@vencelín
Ja sa niekedy divím tým kombináciám, ktoeé sú pri niektorých autách v ponuke. Nepochopím čiernu farbu strechy, a ešte podivnejšie mi príde šedé/strieborné auto s čiernou strechou...
vencelín
@traveldrive
Jo také nad tím kroutím hlavou, když si dá někdo černou střechu. Dokonce jsem takhle viděl auto, kde tu střechu nekdo zacernil až dostatečně a z výroby barva střechy byla stejná jak auto.
Mikesus
@vencelín
Mne se třeba kombinace červené a černé nebo bílé a černé líbí. Nevidím nic divného na tom, ze si to někdo vybere.
lyon667
@Mikesus Jedna věc je kombinace barev, které k sobě sednou, druhá je ale černá na střechu, což není zrovna místo, kde chceš mít "tepelné zisky".
traveldrive
@Mikesus

Nedivím sa, že sa nedivíš.