Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Jak nenaletět při nákupu dálniční známky? Sledujte detaily

25 komentářů

Ja Prvni 123
No, presne to se mi stalo.

Puvodne jsem nemel v umyslu jet po dalnici, tak jsem jel autem bez znamky.
V Praze jsem zjistil, ze musime jeste za Plzen... a tak jsem dal do googlu na telofonu edalnice, naskocila mi duverne znama stranka... tak jsem zaplatil 2.840,- a spokojene jel.

Mel jsem vlastne stesti - znamku fakt mam.
"Jen" o 400 penez drazsi.

Kupovali jsme synovi Discoveru.
A vubec nejlepsi bylo, ze ta za Plzni byla jeste horsi a tak jsme se nakonec stejne vratili pro tu do Prahy.

🙄
MarekAbsolon
@Ja Prvni 123 Vidět, že máš peněz na rozhazování, takže cajk.
KrDv
@MarekAbsolon 400kc 1x za rok asi nikoho nezabije, ale sranda zacina kdyz si nekdo nevedomintakhlenkoupi znamky pres 3 staty...
Wolfalack
Je fakt, že pokud člověk zadá do googlu "edalnice", tak jako první odkaz nevyjede správý web, ale různé pokoutné stránky. To je jednoznačně chyba ministerstva dopravy. Pokud ale zadám "dálniční známka čr", tak je korektně na prvním místě edalnice.cz Na druhou stranu, jantar, který jezdí autem a neví, kde si má dálniční známku koupit, si za to může sám.
Petr Kozohorský
@Wolfalack Naprostý nesmysl. DNS servery rozprostřené po světě ani vyhledávač Google nejsou ve vlastnictví Ministerstva dopravy.
Stejsn
@Petr Kozohorský Těžko říct, jak je ten web SEO optimalizovaný. Ale vědět adresu (edalnice) a místo do adresního řádku ji zadávat do googlu, je podle mě nonsens.
traveldrive
@Stejsn Robí to tak väčšina... Mám obavu, že zakrátko bude väčšina automaticky všetko hľadať cez AI.
JirkaVejrazka
@Wolfalack Co muze Ministerstvo dopravy udelat s tim, ze Google pred normalni odkazy nacpe jeste nekolik sponzorovanych, za poplatek? Melo by MD take platit poplatek za reklamu? Pak to zacne byt soutez v tom, kdo Google zaplati vic. Kde je ten limit, kam az MD muze zajit, aby spravna stranka byla v reklamach prvni?
MarekAbsolon
@JirkaVejrazka Vejražka vždy umí správně vidět svět přes prachy.
Stejsn
Já jsem fakt rád, že edalnice.cz mají linky i na známky okolních států. Včera jsem tam přímo přes odkaz koupil známku pro Rakousko a Slovinsko, aniž bych to musel googlit a zkoumat, jestli nejde o nějaký podobný švindl.
Mokrous
Tenhle nemorální ksindl je rozlezlej po celý Evropě a nechápu kdo a za kolik do vlastní kapsy tuhle zlodějnu umožňuje. Mělo by to bejt trestný, respektive by neměly státy vůbec umožnit prodej 3. stranám. K čemu, proč?????
Vedle toho si za to samozřejmě může každej dutohlav sám, když koupí dráž a nenajde si 5 minut na vyhledání správného webu.
Těch 5 minut je s rezervou, když jde člověk třeba kupovat SK, HU, nebo SL atd. V ČR se zorientuju okamžitě, v AT jedině Asfinag atd...
JirkaVejrazka
@Mokrous Oni to tretim stranam samozrejme vedome neumoznuji, resp. snazi se jim to co nejvic komplikovat. Ale z hlediska provozovatele je fakt tezke rozlisit bezneho navstevnika od podobneho "zprostredkovatele", zvlast kdyz tomu ten zprostredkovatel venuje nejake usili.

Jedinym aspon trochu ucinnym resenim by bylo vynucene prihlaseni pres NIA, ale to nekde v noci na krajnici na mobilu delat fakt nechces...
Mokrous
@JirkaVejrazka Jojo, to známe...
Tzv. "dezinformační" weby umíme vypnout bez soudu do minuty a jak jednotlivé vlády/státy/unie umí vypnout cokoli chce, ale zlodějský zm.dy a podvodníky si hezky opečováváme. Nemluvě o YT, FB a dalších, kde vastně už nic než podvody není, ale nikdo nic nedělá a dělat nebude. Ale běda, napsat někam svůj názor...

Stejně jako když dnes už nebožka chudák paní Lenka umístila nepohodlný billboard, tak byl zmizen hned, ale když mafián z Budějic zaplavuje cizí obecní pozemky po celé ČR nepovolenými billboardy už snad 20 let a krásně se na tom pakuje, tak náš aparát s tím neumí udělat nic.

A tak je to se vším. Pracovní agentury, dotování bydlení pro mafii, co ubytovává socky, hazard, flipovací mafie, lichváře (no, tady už to ani nemá cenu řešit, když i komerční banky a spořitelny provozují lichvářské sazby a zaštiťují se člověkem v plísni a pod., že levněji už to nejde - tady by člověk blil od rána do večera), schwarz system, atd..., doplň si cokoli, donekonečna.

Prostě si tu cíleně desítky let pěstujeme a chráníme mafiány, zloděje, zm.dy, nemakačenka a podvodníky a trestáme a ždímáme obyčejné lidi za nic.
JirkaVejrazka
@Mokrous Stacilo napsat, ze tomu nerozumis, bylo by to kratsi 😉

Zadna vlada nemuze zablokovat podobne prekupniky. Smir se s tim.
Mokrous
@JirkaVejrazka Nemůže? A proč? A nepiš mi, že chybí legislativa proti potírání zm.dů... To už vím dávno.
JirkaVejrazka
@Mokrous Protoze dvacet minut potom, co zablokujes jejich stranky na domene .cz, presunou se na domenu .eu, .com nebo .to, nad kterymi nemas zadnou kontrolu. A prehozeni reklamy u Google trva chvili. A navstevnikovi, ktery potrebuje dalnicni znamku, je v 99% srdecne jedno, na jake konkretni domene je ten web provozovan.

Je to jina situace, nez kdyz zablokujes verejne znamy dezinformacni web, ktery vsichni hledaji na stejne adrese a kdyz ho zakazes, provozovateli ani nestoji za to, zkusit to nekde jinde.
Mokrous
@JirkaVejrazka Chápu, že doména .com je složitější na řešení, ale zase by občan EU nemusel být takovej ktetínisimo, aby nakupoval ceniny EU na doméně .com.
Doménu .cz může stát zablokovat do 2 vteřin. Doménu .eu může opět zablokovat do 2 vteřin, pokud na tom bude zájem.
Žádnej pam.d nemá co prodávat státní ceniny o 100% dráž a pakovat se na nepozornosti méně obdařených jedinců. Je to, opakuji, státní cenina a ne turecký Rolexky za dvojku na pláži.
A samozřejmě krom blokace webů musí následovat likvidační pokuta a trest odnětí svobody natvrdo za zneužití státní ceniny. Atd.
Všechno by šlo vyřešit do 2 minut.
Ale to by se jaksi muselo chtít a ono se jaksi nechce. A proč asi? A jsme zase na začátku. Politik = zm.d největšího kalibru a nebude si přece dělat zle u kamarádů...
JirkaVejrazka
@Mokrous Ale houby nechce, byl jsem vzdalenym ucastikem diskuse, kde se lide zodpovedni za ten system primo snazili vymyslet, jak tohle omezit. Bohuzel to proste nejde bez zasadniho omezeni uzivatelu, viz zminka o NIA nahore.

O tom zablokovani domeny do 2 vterin bych si nekdy rad nechal vypravet...
JirkaVejrazka
@Mokrous "A samozřejmě krom blokace webů musí následovat likvidační pokuta a trest odnětí svobody natvrdo za zneužití státní ceniny. " - pokuta a trest pro koho? Pro nejakou firmu sidlici na Britskych panenskych ostrovech, Kypru nebo v Paname? Oni tihle podvodnici nejsou uplne blbi (bohuzel).

Muzes rozhorcene hlasat jak bys to potiral, ale kdyz dojde na praktickou realizaci, tak to neni tak jednoduche, jak to na prvni pohled vypada 😞

Taky by se mi libilo, kdyby tihle podvodnici nemohli fungovat. Ale jsem dalek od toho, abych psal ze je jednoduche to zardit. Bohuzel tomu totiz rozumim.
Mokrous
@JirkaVejrazka Jak nejde, co jim brání? Proč by měl zákon o zákazu prodeje státních cenin mimo státní web/instituci omezovat uživatele? Jak by kriminál na 10 let pro podvodníka omezil uživatele?
Napiš co konkrétně brání implementaci, když jsi poslouchal zainteresované?
Proč by třeba nešel blokovat nákup většího počtu známek z jedné IP adresy? V případě korporátů a společností mající vozový park o stovkách vozidel by se to dalo manuálně zkontrolovat a odblokovat a povolit opět do 2 vteřin.

Prostě se nechce. Jen se hledají stovky výmluv a ideální je se vymlouvat na účelové paskvily místo zákonů...
JirkaVejrazka
@Mokrous Taky mas zakon o tom, ze pri prejezdu z pruhu do pruhu nebo zmene smeru musis davat blinkr a spousta lidi to nedela. A nic moc se nedeje, nikoho to nezajima.

Proste je ten zakon bezzuby, protoze udelat takovyto web je otazka chvilky, zatimco potirat tyhle weby je problematicke.
JirkaVejrazka
@Mokrous A libi se mi tvoje tvrzeni, ze vse je jednoduche, "do 2 vterin". Je videt, ze jsi nikdy nic podobneho nemusel technicky delat...
Mokrous
@JirkaVejrazka
edalnicniznamka.cz/cs/

Tahle .cz doména s telefonní podporou na pražském čísle a se sídlem na Žižkově je taky na Kypru a nejde s ní nic dělat??????

Ptám se pro kamaráda, když tomu tak rozumíš a já ne.

Jo a ta demagogie s blinkrama je taky super... Jediný, co jsi správně uvedl, je, že to nikoho moc nezajímá. A o tom to je. Pokud nikoho nezajímá veřejný nepřítel, no tak se s tím jako vždy nic nestane...
JirkaVejrazka
@Mokrous Jestli mas pocit, ze porusuji zakon, mel bys na ne podat trestni oznameni, ne? Ja narozdil od tebe nejsem presvedcen, ze digitalni poplatek za pouzivani dalnice je cenina (narozdil od te nalepky, co se davala za okno).
Mokrous
@JirkaVejrazka Tak proč neplatíš daně z nemovitosti, nebo daň z příjmu nějaký soukromý firmě? To je přece taky jedno, ne? Asi si spustím web a začnu vybírat daň místo FÚ a nabídnu slevu 10%. Na to se určitě chytí dost volů a web mi snad nikdo nezruší, když to je tak nesnadné...