Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekonomika

Zpět na článek

USA a EU uzavřely dohodu: 15procentní clo na automobily z Evropy platí

24 komentářů

_Teddy_
Sorry, ale co je toto za "dohoda"? 15% clo na dovoz z EU do USA, ale zrusenie vsetkych ciel na vyrobky z USA do EU. A este k tomu zavazok ze tam preinvestujeme ~1.3 miliardy $. To vyzera skor tak, ze si Trump vytrel prde| s celou EU, a my mu este tlieskame a dakujeme...
Hendly
@_Teddy_
“ alternativa k uzavřené dohodě byla obchodní válka s mimořádně vysokými cly a politická eskalace”
_Teddy_
@Hendly
Ano, a na tom nema zaujem nikto, pretoze by to nevyhovovalo nikomu. Na druhej strane, toto vyhovuje Trumpovi. Iba Trumpovi. Nie som politik ani ekonom, ale myslim ze spravnejsi postoj by bol "my dame na vase tovary presne take iste clo, ako vy na nase"...
Tycoon
@_Teddy_

Ano, bylo by nejlepší, kdyby cla EU-USA byla stejná.

Ale byla to EU, která se tomu desítky let bránila a to zejména u zemedělských výrobků.

Za Obamy USA navrhly EU vytvoření zóny volného obchodu TTIP, která by zrušila nejen celní, ale hlavně necelní bariéry vzájemného obchodu a investic. Jednalo se o tom, ale EU to blokovala, hlavně kvůli požadavku USA na zrušení necelních bariér.

Ta současná dohoda se kromě cel týká právě i necelních bariér, které nejen Trumpovi vadí. EU v dohodě slíbila omezit účinek svých regulací Carbon Border Adjustment Mechanism, Corporate Sustainability Due Diligence Directive a Corporate Sustainability Reporting Directive na americké firmy.
Hendly
@Tycoon
“ Ale byla to EU, která se tomu desítky let bránila a to zejména u zemedělských výrobků”
Pises jako by to bylo spatne.

V soucasnem stavu sveta vyjednala EU prakticky super podmínky.
Predstav si alternativu, ze e EU neni a vyjednávaji jednotlivé evropské staty…
Tycoon
@Hendly

Odmítli jsme dřívější nabídku na 0 % a dostali jsme 15 %. Stejně jako třeba Island nebo Norsko, které v EU nejsou. Velká Británie má jen 10 %. Ano, jsou země, které mají víc, třeba Bosna a Hercegovina nebo Švýcarsko. Nenazval bych to ani super, ani katastrofu.

My máme s USA skoro vyrovnanou obchodní bilanci, takže by Trump na cla moc netlačil. Záleželo by na schopnostech našich vyjednavačů. Avšak tím, že jsme subdodavatelská ekonomika Německa, bylo by pro nás asi důležitější to, co by vyjednalo Německo.

EU má ale v rukou trumf. Stačí zrušit Green deal a evropský průmysl a zemědělství na tom budou lépe než před zavedením Trupových cel.
Hendly
@Tycoon
Takze.
- 0 driv byla ale v te dobe nevyhodna pro EU.
- Britanie atd ma 10% ale uplne jine obchodni bilance.
- Svycarsko - diplomaticky obr. nedovedl vyjednat odstraneni zdrcujicich cel a ty myslis, ze by jednotlive zeme jako CR meli lepsi vyjednavaci pozici.

- Greendeal- zase— takze vetsi spotreba fosilu- ktery nemame takze nakup bud rusko, Iran atd
Technologicke taostavani a no a sbevrazedne chovani s ohledem na prirodu.
A GD neni rozhodne jen CO2 jak se tu snazis neustale nutit.
A politik ktery za CR Greendeal schvalil nejspise vyhraje volby. Takze podpora GD evidentně je.
——
EU dokázala dojednat jedny z nejlepsich podmínek z celeho sveta.
PS: hlavni vyjednavac je slovak. To jen pro dokresleni toho jak EU nekomu diktuje jak se nejen tady tvrdi..
Tycoon
@Hendly

Trump má jako hlavní hledisko nikoliv diplomacii, ale obchodní statistiky. USA mají se Švýcarskem obchodní deficit cca 1 bilion Kč ročně, což je na tak malou zemi obrovské číslo. Proto Švýcarsko dostalo od Trumpa vyšší clo než jiné země.

Já jsem žádného politika, který podporoval nebo podporuje Green Deal, nevolil. Od začátku jsem proti Green Dealu a svůj názor narozdíl od mnohých politiků neměním.
Hendly
@Tycoon
Takze co tady zas celou dobu pises?
Pomlouvas EU i kdyz vyjednala max a vyrazne lepsi podminky nez ostatni a alternativne jednotlivci.
A ty jsi proti tomu, abychom se chovali k vlastni zemi udrzitelne.
Demokracie proste takto funguje. Neni to dokonalé, ale nejlepsi co je. A Babiš Greendeal za CR podepsal a ma stale podporu.
Tycoon
@Hendly

Současná komise a diplomaté nic lepšího vyjednat nemohli.

Kritizuju minulé komise. Obama EU nabízel zónu volného obchodu s 0%.

BTW Proto politiky jako Babiš nebo Fiala nevolím.
Hendly
@Tycoon
Takze EU vyjednalo dobre podminky, ale ty ji nepochvalis.
Misto toho chces, aby EU mela uz vic jak 8 let horsi podminky.

A nejak prehlizis fakt, ze predchozi dohoda by mohla byt zmenena uplne stejne.
Uvedomujes si vubec tu absurditu toho co pises? To uz si tak hluboko v nore dezo?
Tycoon
@Hendly

Transatlantické obchodní a investiční partnerství TTIP nebyl jenom o clech. Byla to myšlenka vytvořit společný trh EU a USA. Očekávalo se od toho nakopnutí investic, obchodu a ekonomiky. Bylo by to výhodné pro obě strany.

Mělo dojít i k odstraňování technických bariér obchodu. Já bych uvítal, kdyby u nás platily přísnější americké emisní normy a i pro automobilky by to bylo jednodušší mít jednu homologaci pro EU a USA.

Zase mě nálepkuješ, tentokrát jako dezoláta? Já jsem byl pro. Proti byli KSČM, Piráti, Okamura, Hnutí Duha atd. Nespojuj mě s těmi nálepkami.
Hendly
@Tycoon
Jasne. Opustit EURo normy ktere prebira velka cast sveta je urcite super reseni pro evropu…
A takovych veci je mnoho.

Znova. Proc myslis, že by stejne neopakovala dnešní situace?
Hendly
@_Teddy_
Jaky mas tedy nazor? Tve dva prispevky si odporuji.
vencelín
@_Teddy_
Strejcekovi Donaldovi se to může trochu vrátit. Trh je silně provázany a komponenty do sofistikovaných výrobků jsou z celeho světa. V každém případě to zdraží všelijaké výrobky a spotřebitel se takové zdražení líbit nebude
Tycoon
@_Teddy_

Nixon si vytřel pr del s Evropou víc.

Tohle vlastně není tak zlé. EU měla dlouhodobě na americké zboží větší cla než USA na evropské. Teď to bude naopak. Články dohody o investicích, nákupu plynu a dalších podružných věcech jsou spíše jen fráze, ne závazky.
Hendly
@Tycoon
zas ten negativní ton…
traveldrive
@Tycoon A to má byť ospravedlnenie? Lídri EÚ zbabrali čo sa dalo. Trump určil 15% clo a oni sa nezmohli na nič viac, než ponížene prikývnuť.
Standa Voženílek
Všichni si dělají srandu z Trumpa, že je šašek, blázen a neumětel. Ale mě tato dohoda přijde velmi dobrá pro USA. Tak kdo je tady šašek? Komentátoři od klávesnice? Kteří svoje komentáře přelévají od hokeje po počasí až po ekonomiku podle toho co zrovna frčí?
Othello
Trump zjevně chce aby se američanům výrazně zdražilo v obchodech. Když se clem zdraží dovoz, může se stejně zdražit i domácí výroba
Pepa_007
@Othello ale nemusí
traveldrive
@Othello To je trochu krátkozraký pohľad.
Pepa_007
Tak co.......? Už se blíží ekonomický kolaps Evropy či ještě chvíli počkáme?
traveldrive
@Pepa_007 Všetko má svoj čas.