Elektromobilita
RiMa
3
@traveldrive proc by VW mel pomoct? S autem jsem jezdil do I.S.R. Praha do servisu, nekdy jsem tam sedel i osm hodin a cekal na opravu. Zakazniku tam chodilo minimum. Privatni zakaznici budou asi okrajovy segment a firemni flotily budou nucene nakupovat uplne jina auta nez Rivian. Navic tam nemeli pred rokem ani jedno EV vystaveno. Od 2021-2025 co jsem tam jezdil jsem nezaznamenal zadnou viditelnou snahu tam prodat EV. V dobe, kdyz se VW prezentovalo ze na EV opravdu tlaci a chce zvysit prodej, jejich velky prodejce tomu nepomahal.
Přejít do diskuze
V USA si R1 uživatelé strašně chválí i přes porodní bolesti. Je škoda, že R2 má poměrně malou baterku a 400V architekturu. Tahle krabice bude žrát na dálnici 30kwh a tady se to pod 1,5M s dovozem stejně nedostane. Uživatel pak raději zakoupí třeba EV9 nebo oželí místo a půjdou do GLC nebo IX3 s větší baterkou a 800V architekturou.
To by si to musel vzít pod svá křídla Volkswagen, aby to mělo šanci na úspěch protože téhle značce s nulovou historií u nás nikdo věřit nebude. Navíc to je asi opět 400V platforma, což za ty peníze je docela odvaha, když aktuálně začínají v této cenové hladině všichni přicházet s 800V auty. Na co je špičkový nabíjecí výkon 200kW, když to udrží jen pár procent a pak to padá. To je jak Tesla s 250kW peak výkonem ale při nabíjení z 10-80% má průměrný nabíjecí výkon 96kW protože těch 250kW udrží jen mezi 10-15% procenty a pak to strmě letí dolů, což je k prdu.
@traveldrive nemam. Ctyri roky s novym Golfem stacily ze uz nikdy! 😄 Myslim ze jde dohledat co vsechno jsem o VW Golf napsal, jake byly problemy. Mit auto v osobnim vlastnictvi a resit ridici jednotku bych nechtel. Nebo 60ti tisicova kontrola 14tisic? (a to bych rekl ze bylo bez DPH)
@traveldrive ted jsem nepochopil kdo od koho, jestli VW od Rivian a nebo Rivian od VW. Osobne si myslim ze VW bude ten kdo posle Rivian do kopru
Ty "kukadla" v tom předním plechu vypadají poměrně sveřepě 😁.
O článek níže je další "krasavec" (pro změnu z Koree). To automobilky v poslední době soutěží kdo vytvoří vzhledově nejošlivější auto? Jinak si počínání designérů exteriéru neumím vysvětlit. Za mne bych spíše řekl že někdy méně cinkrdlátek a pokusů o avangardu nadělá lepší službu (vypadá lépe a přirozeněji).
O článek níže je další "krasavec" (pro změnu z Koree). To automobilky v poslední době soutěží kdo vytvoří vzhledově nejošlivější auto? Jinak si počínání designérů exteriéru neumím vysvětlit. Za mne bych spíše řekl že někdy méně cinkrdlátek a pokusů o avangardu nadělá lepší službu (vypadá lépe a přirozeněji).
Rivian má tak pošramotenú povesť, že to nikto normálny nekúpi. Akurát si predlžuje agóniu, kým úplne padne na hubu a stiahne so sebou aj Volkswagen. Jedine, že by ho Volkswagen kúpil.
@RiMa A koho doteraz VW "poslal do kopru"? Rivian balansuje na hrane prežitia dosť často. Skúsenosti so stavbou áut má voči Volkswagenu minimálne, ekonomicky je ako na hojdačke, v tomto smere je VW výrazne silnejším a stabilnejším partnerom. Rivian je silnejší v elektrike - keby nebol, VW by si ho ani nevšimol.
@hrtlik1 no chvali si ho, spis teda prehlizeji jeho negativa, protoze to jsou proste skalni fanousci. Ale dejme tomu, ze R1 je svym zpusobem unikatni a tak se u nej da leccos prehlednout. Ale R2 bude mit uplne jinou konkurenci
@traveldrive no prave, VW o elektrice vi tak max ze se za ni plati (obrazne receno). Dnes uz ve VW planuji, jake auto vyjede v roce 2031? Rivian a jine nove automobilky ale dnes planuji auto, co bude na silnicich v roce 2028. VW a jejich pristup (normy, validace, mysleni) jim neumozni se adaptovat v dnesnim prostredi. Osobne si myslim ze budou mit velky problem. A stahnou s sebou Rivian. Zbudou jim jen evropsti zakaznici a to jen z nostalgie, protoze deda ridil Golf, tata ridil Golf, ja musim ridit ID3...
Předek na první pohled hrozný. Na druhý je to pravda. Trochu bych se styděl někam vyrazit.
@traveldrive Myslite si ze v automobilce delaji design elektro inzenyri, strojari ci ajtaci?
Ten delaji stejni lide co by mohli delat pro specializovane firmy, tedy absolventi designu. To ze automobilky prestali zadavat praci temto specializovanym firmam je uz jina otazka.
Ten delaji stejni lide co by mohli delat pro specializovane firmy, tedy absolventi designu. To ze automobilky prestali zadavat praci temto specializovanym firmam je uz jina otazka.
@kozakm bude mít jinou konkurenci, ale snad taky bude vyladěnejší. 2 dny zpátky jsem koukal na nějaký rozhovor s RJ (teď nevím celé jeho jméno), ale prostě zakladatelem a CEO a říkal, že problém s náhradními díly a celý dodavatelský řetězec vč. dodavate dodavatelů podchytili. Mno tak uvidíme.
@RiMa To by museli markantne zmeniť uvažovanie, a k tomu asi nepríde. Stále sa majú čo učiť.
@vencelín Ale je. Automobilky šetria, držia si vlastných dizajnérov za almužnu, pretože nechcú platiť veľké peniaze profesionálnym štúdiám. A je to vidieť.
@traveldrive
Ono neni rozhodujici zda navrhar pracuje pro samostatnou znacku nebo pro automibilku. Rozhodujici jsou omezeni jaka mu ti nenazeri daji a zadani.
Ono neni rozhodujici zda navrhar pracuje pro samostatnou znacku nebo pro automibilku. Rozhodujici jsou omezeni jaka mu ti nenazeri daji a zadani.
@vencelín Problémom je, že dnešný dizajn často tvoria viac-menej amatéri, kmeňoví zamestnanci, študenti, a ruky im držia manažéri, ktorí vedia o dizajne prd. Časy prosperujúcich dizajnových štúdií sú preč, a s nimi odišla aj úroveň a kvalita. Pininfarina, Bertone, Sbarro,Italdesign, Zagato, Vignale, Ghia,Heuliez, Karmann, atď. Kto si dnes na nich spomenie?
@hrtlik1 Nič nie je čierne alebo biele. Zákazníci majú Rivian radi pre jeho vlastnosti, na druhú stranu spoľahlivosť je štatisticky úplne na chvoste, Rivian má problémy s dodávkou náhradných dielov, takže na servis sa často čaká, a tiež aj s odbornosťou servisov.
Čo bude v Európe, ťažko povedať, ak sa ho neujme VW, vidím to skôr na krátkodobejšiu záležitosť.
Čo bude v Európe, ťažko povedať, ak sa ho neujme VW, vidím to skôr na krátkodobejšiu záležitosť.
@vencelín když to nemá čím zaujmout, “no name” značka a bezpohlavní design, musíš tam dál nějaký “šokující” prvek. Nejsem si ale jist, že v tomto případě ta někam povede 🤣👌