Dnes můžete mít povinné ručení za ceny z roku 2015

Prezentace klienta
Výlet do historie? V oblasti povinného ručení se nemusí jednat o utopii. Ceny tohoto pojistného produktu jsou v současné době na velmi nízké úrovni.

„Dnešní úroveň cen povinného ručení je v současné době na stejné úrovni, jako byla v roce 2015.“ Informuje Zbyněk Laisek z portálu Porovnej24.cz, který se zaměřuje na srovnání cen autopojištění. Například v dubnu byl medián cen, který lidé utráceli za povinné ručení, ve výši 4694 Kč, což byla podobná výše částky, jako v únoru roku 2015.

Příčinou je ostrý konkurenční boj na trhu povinného ručení. Lidé si můžou ceny za povinné ručení snadno srovnat a mnohem častěji mění pojišťovnu právě kvůli ceně. Pojišťovny mají snahu udržovat ceny na nízké hladině, aby nepřišly o své klienty. Přitom povinné ručení je pro pojistné firmy již několikátým rokem ztrátovým produktem. Škody, způsobené autonehodami, se rok od roku zvyšují (průměrná škoda na jednu autonehodu je podle policejních statistik ve výši 60.838 Kč), přičemž ceny povinného ručení stagnují na přibližně stejné úrovni.

Jak moc jsou dnešní ceny příznivé pro řidiče?

Všeobecně se dá říct, že se cenové rozpětí mezi jednotlivými nabídkami oproti roku 2017 zvětšilo, tzn. rozdíl mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty na trhu je větší. Je to způsobeno změnou ceníků u některých pojišťoven. Lidově řečeno – řidič může díky volbě levnější pojišťovny ušetřit více, než v roce 2017.

Ilustrujme si to na příkladu typické české rodiny, kde rodiče jsou ve věku 32 a 35 let, mají bonus bez nehod v délce 88 měsíců a ročně najezdí méně než 15.000 km. V tomto roce za povinné ručení utratí průměrně 2674 Kč. Kdyby zvolili namísto nejdražší nabídky tu nejlevnější, mají šanci ušetřit 1548 Kč, což je o 21 % více, než v roce 2017.

Pokud tyto informace vztáhneme plošně na celkovou českou populaci, výše úspory je ještě vyšší.

 Rok 2017Rok 2018
Průměrná útrata za povinné ručení5124 Kč5300 Kč
Možnost úspory (rozdíl mezi nejdražší a nejlevnější nabídkou na trhu)4348 Kč4400 Kč

Tip: Jak ještě můžete ušetřit na povinném ručení? Srazit cenu povinného ručení lze například díky porovnání cen jednotlivých produktů. Například srovnávač Porovnej24.cz garantuje nalezení nejnižší ceny povinného ručení na trhu. „Dalším způsobem, jak snížit cenu povinného ručení, je zvolit při koupi vhodný typ automobilu.“ Uvádí manažer inzertního serveru Autonoto.cz, který se zaměřuje na prověřené ojeté vozy a jejich prodej. „Stále více pojišťoven totiž stanovuje cenu povinného ručení podle výkonu automobilu, nikoli podle objemu motoru.“

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly