Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

eCall: záchranáře bude volat automobil

Nadim Eid
Diskuze (14)
Novinku podporuje Evropská unie, na spuštění projektu eCall se připravuje už i Česká republika.

Při autonehodách je každoročně velký počet úmrtí způsoben pozdním příjezdem záchranné služby. Buď je účastník v tak špatném zdravotním stavu, že si ji není schopný sám přivolat, anebo je v šoku a nedokáže operátorovi na čísle 112 podat správné informace. S cílem co nejrychleji pomoci při dopravních nehodách chce Evropská unie do několika let zavést projekt eCall. Pomocí tohoto systému se jednotky záchranné služby dozví o nehodě pár sekund po jejím vzniku. Na spuštění projektu eCall se připravuje už i Česká republika.

Systém spočívá v bezdrátové komunikaci mezi vozem a operátorem záchranné služby. Automatické hlášení přijde pracovníkům integrovaného záchranného systému ihned po nehodě. Pomocí nárazových čidel nebo dat z řídící jednotky vozidla má systém umět přesně určit, kolik cestujících sedí ve voze, v jaké rychlosti došlo k nárazu a kolik airbagů bylo vystřeleno. GPS potom určí polohu vozidla s přesností na metry.

Díky tomuto systému by se mohla reakční doba záchranářů zkrátit až na polovinu. Podle odborníků může tento projekt každoročně zachránit přes 2 500 lidských životů. Testy začnou už letos. První automobily s tímto systémem se objeví nejspíš v roce 2010, kdy by se měl začít montovat do každého nově vyrobeného vozu. Nejde přitom o nijak nákladnou záležitost. Dodatečná montáž tohoto vysílače do automobilu by neměla přesáhnout cenu 150 EUR (cca 4 200 Kč) a modernizace jednoho centra tísňového volání přijde zhruba na 50 000 EUR (cca 1 400 000 Kč).

Podle ředitele společnosti eCall CZ Ludvíka Mendraliho je spuštění tohoto systému kvůli problémům v některých členských státech reálné až za 3 roky.

Nadim Eid
Diskuze (14)
6. 4. 2007 12:53
Re: OnStar
ale no tak...to, ce je se sytemem mozne jeste nic neznamena. To je jako bys rekl, ze manzel muze zavolat do telekomunikacni firmy a zeptat se komu jeho manzelka volala. Nebo rovnou jit do banky a zeptat se na aktivitu na uctu sve zeny. Myslis ze by ti to rekli? Schvalne, skus to. A kdyz sme u policie, ta se k temto info dostat muze, stejne tak jako v usa FBI k OnStaru. Technicke vybaveni systemu je vec jedna, pak ale nastupuji pravidla ktere to vsechno reguluji. Trapi te tahle problematika i s platebnimi kartami? Telefony? Internetem? Kamerama na benzinkach nebo dalnicich? Bojis se ze tva manzelka pride k tvemu ISP a zepta se ho jestli jsi nahodou nekoukal na nemravne :-! stranky? Nebo ze zavola O2 a poprosi je aby te lokalizovali? Ne? Proc? Neni to nahodou prave kvuli pravidlum ktere to vsechno reguluji?
6. 4. 2007 11:46
OnStar
Vsem kteri alespon trochu znaji us auta system OnStar asi netreba moc popisovat...ostatnim asi tolik, ze je to system pro auta GM ktery umi to same...plus vzdalenou diagnostiku nebo i otevreni auta v pripade nouze po overeni udaju majitele resp. volajiciho...takze, BRAVO EU...