Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fotoreportáž: Veteránská rallye Okruh Českobrodský

Michal Fokt
Diskuze (2)
Kousek od Prahy v neděli proběhla zajímavá veteránská akce. Pořídil jsem pro vás pár fotek.

Čím jsem starší, tím mám raději klasická auta. Období, kdy pro mě všechno, co nezářilo novotou, byla stará šunka, jsem překonal už před mnoha lety, ale zase teď naopak nebudu (zatím ) zakysle tvrdit, že ta nová auta už jsou úplně o ničem. Veteránské akce sice systematicky nevyhledávám, ale když se naskytne příležitost se pokochat, nenechám si to ujít.

Akci jsme navštívili víceméně náhodou, vezli jsme se ženou syny na návštěvu k babičce a když jsme v Českém Brodě potkali asi pátého veterána, vzpomněli jsem si, že se tam vlastně začátkem května cosi takového koná. Babička tedy musela počkat, zaparkovali jsme kousek od náměstí a vyrazili na prohlídku. Ještě že jsme vždy připraveni jako skauti a s fotoaparátem už skoro i spíme, mohli jsme pořídit tyto snímky.

Jedná se o akci s dlouhou tradicí, kolem Českého Brodu se závodilo v letech 1934-1938, tehdy pochopitelně s novými automobily, a tradice byla obnovena v roce 2002, ovšem už pouze pro klasiky. Jedná se o jízdu pravidelnosti, kdy vůz musí na celé téměř 40km trase držet konstantní tempo a za odchylky od zvolené rychlosti sbírá trestné body.

Nejlépe by si asi člověk akci užil, kdyby proběhl náměstí, kde vozy parkovaly, a pak se posadil někde u silnice do trávy. Lidu ale bylo mnoho, klid žádný... Tak třeba napřesrok…

Účast mě překvapila stejně tak jako složení vozového parku. Jedná se o relativně komorní akci pro maximálně 80 vozů, měl jsem ale pocit, že jich na náměstí Prokopa Holého přijelo mnohem více. Ne všechna auta asi vyrazila na samotný závod a totéž platilo o spoustě dorazivších motocyklů. Co si budeme povídat, převládaly škodovky, ale na tom není zase nic tak špatného. Kdy jste naposledy viděli stovku nebo embéčko? O octaviích, feliciích i oblíbených „erkách“ nemluvě.

K vidění bylo také několik otevřených sportovních MG, triumphů, fiatů, zahlédl jsem i Alfu Spider, dostavily se ale i klasické sporťáky Corvette, majestátní cadillacy a dokonce i jeden Rolls-Royce. Nechyběly ani vojenské jeepy a další teréňáky a pokochat se bylo možné i několika vymazlenými velorexy. A těch motorek…

Obrovský zájem byl o několik historických traktorů, trošku stranou zájmu pak stál největší účastník - stará karosa. Potěšilo, že řada účastníků dorazila v dobových oblecích a účesech, pomohlo to vytvořit příjemnou atmosféru na náměstí. Tu ale naopak kazila spousta nových aut, která náměstí před akcí nevyklidila, což je opravdu škoda. Je to opravdu takový problém, zaparkovat na jeden den někam jinam? Tak třeba to bude napřesrok lepší, na Okruh Českobrodský se každopádně rád podívám znovu.

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
3. 5. 2016 16:38
Re: Nádhera
Copak, žádný historický rendlík?
Avatar - Ada je zase tady
3. 5. 2016 13:53
Nádhera
Díky! :yes: