Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Historie pařížského autosalonu

Vitek
Diskuze (0)
Pařížský autosalon je největším na světě. Spolu s ním se mezi úplnou špičku v této kategorii řadí autosalon v Ženevě, Frankfurtu nad Mohanem a Detroitu.

Autosalon v Paříži má ale ze všech zmíněných zdaleka nejvyšší návštěvnost a opírá se o skutečně dlouhou tradici.

V červnu 1898 se v Tulerijské zahradě uskutečnila první výstava automobilů. Tak se začala psát historie jednoho z největších a nejznámějších světových autosalonů. Výstavu pořádal Francouzský autoklub AFC (Automobile Club de France) a hlavním důvodem bylo absolvování zkušební jízdy mezi Versailles a Paříží pro všechna vozidla. Tím se prokazovalo, že jsou auta schopna jízdy.

Už tehdy se přišlo podívat celkem kolem 140 tisíc návštěvníků a vystavovalo 269 firem, což vypovídá o celkovém zájmu o automobilový průmysl a jeho vývoj. O dva roky později se výstava přesunula. Velký palác neboli Grand Palais, skleněný a ocelový, hostil v roce 1901 v první řadě francouzské značky. Bylo to ovšem období, kdy ve Francii stejný počet značek vznikal i zanikal. Vystavovala se tu dokonce i kola, lodě nebo letadla.

Až do roku 1919 se výstavy zastavily. Důvodem byla světová válka. Ihned po ní se ale uskutečnila další expozice. Tentokrát už nesla název Autosalon a postupně stoupala čísla vystavujících. V roce 1927 už jich bylo tisíc.

Zlom v nárůstu učinila světová hospodářská krize. Ta se podepsala na celkovém úpadku jak firmám, tak autosalonu. Dílo dokonala druhá světová válka. Autosalon se do roku 1976 konal každý rok. Protože se ale akcí konalo více, dohodlo se nakonec střídání ob jeden rok s autosalonem ve Frankfurtu. V té době už se automobilová expozice konala v halách výstaviště Porte Versailles. V roce 1988 se změnil název celé akce. Místo Salon de l´automobile se akci začalo říkat Mondial de l´automobile, což je název, který už akci zůstal do současnosti.

Podle čísel, byl zatím historicky nejúspěšnější rok 2004. Přišlo celkem 1.461.000 návštěvníků. Dalším nejúspěšnějším rokem byl autosalon v roce 2008, kam dorazilo 1.432.972 lidí, což je oproti ostatním akcím tohoto typu úctyhodné číslo. Autosalon v Ženevě se může pochlubit jen polovičním rekordem. Tam totiž dorazilo nejvíce lidí v roce 2005 a to „jen“ 747.700 návštěvníků. Autosalon ve Frankfurtu, který se s Paříží střídá, má svůj rekord v návštěvnosti v roce 2011 na 928.400, Detroit má v roce 2014 napočítáno 800.451 návštěvníků.

Vitek
Diskuze (0)