Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Holandský recept na kolony: Nejezděte ve špičce, zaplatíme vám

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Každý kdo pojede mimo dopravní špičku může dostat peníze. Právě takto lákají ve dvou nizozemských městech řidiče k projektům, jejichž cílem je snížení provozu.

V Nizozemsku mohou řidiči ve městech Utrecht a Nijmegen získat peníze za jízdu mimo dopravní špičku.

Finanční nabídkou se nechalo zlákat 5 % zdejších řidičů, kteří se tak zároveň chtějí vyhnout jízdě ucpanými ulicemi. Tento údaj vyplývá z dílčích výsledků ze dvou modelových pokusů v Nizozemí, které probíhají od roku 2011 v Utrechtu a Nijmegen.

V Utrechtu dostalo 5.000 účastníků projektu na palubní desku přijímač GPS, který zaznamenává každou cestu. Na začátku měsíce každý získá kredit závisející na délce cesty do práce, z kterého jsou mu odečítány částky za jízdu v dopravní špičce. Co na konci měsíce zbude, patří řidiči.

V Nijmegen je systém podobný jen je cesta hlídána mýtnými branami. Řidiči mohou v závislosti na délce na svých cest po městě ušetřit až 120 eur (zhruba 3.100,- Kč).

Cílem projektu je rozmělnění dopravy ve městech a zároveň se díky zjištěným údajům může lépe rozhodovat o tom, na kterých silnicích je potřeba investovat do jejich rozšíření a naopak, kde nejsou investice nutné.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
3. 6. 2012 18:48
to je článek...
hodilo by se aspoň napsat jak definujou dopravní špičku. Jestli je to podle rychlosti tý cesty, nebo se orientujou pouze časově. Protože kdyby si všichni řidiči řekli, místo ve 4 pojedu v 5, tak se špička posune o hodinu žejo, a pak bych řekl že to je celkem zbytečný. marnej pokus - schválně, kdo z vás (zvlášť lidi z velkejch měst) vyjede dobrovolně ve špičce. lidi si kolikrát nemůžou vybrat kdy pojedou do/z práce.