Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hospodářský výbor podpořil odklad pro zavedení značek na přání

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Vydávání registračních značek na přání se pozdrží. Podobně je na tom také povinné fotografování při kontrolách STK.

Sněmovní hospodářský výbor podpořil roční odklad zavedení registračních značek na přání majitelů vozidel a také zavedení systému povinného fotografování vozidel při kontrolách ve Stanicích technické kontroly (STK). Zavedení obou bodů od začátku příštího roku by způsobilo potíže a nepřiměřené náklady, uvedl na dnešním jednání výboru náměstek ministra dopravy Milan Feranec.

Místo od 1. ledna 2015 by tak obě novinky měly začít platit o rok později. Od ledna 2016 by se měl podle ministerstva kompletně změnit systém vydávání značek pro automobily podle německého modelu. Majitelem takzvaných značek by nově nebyl stát, ale majitel vozidla. Jejich výrobu by proto nezajišťovalo ministerstvo dopravy jako dosud, ale pořizoval by si je majitel vozidla.

Úřad by v tomto modelu jen přiděloval licence soukromým výrobcům, kteří by splnili technologické požadavky na dostatečnou kvalitu bezpečnostních prvků na samotných značkách. Pro zavedení obou systémů od počátku příštího roku není dostatek času, nebo by bylo spojeno s vysokými náklady, argumentuje ministerstvo dopravy.

Podle zákona schváleného loni nebudou smět registrační značky na přání obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát 5000 korun, takže dvě značky na auto vyjdou na 10.000 korun.

Pořizování obrazového záznamu z STK má podle ministerstva zabránit podvodům s technickými kontrolami, kdy oprávnění k provozu dostanou i vozidla, která na kontrolách fyzicky nebyla. Původně ministerstvo požadovalo, aby se přítomnost vozidel na technických kontrolách dokazovala pořízením videozáznamu, nyní se chce spokojit s fotografiemi.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který byl do loňského léta ministrem dopravy, řekl, že ministerstvo přípravu na nový systém nezvládlo, i když podle něj na to mělo 16 měsíců. "V tomto případě kvalitní výkon odveden nebyl," řekl. Senát schválil příslušnou novelu loni v červenci, prezident ji dva týdny poté podepsal. Také úleva pro STK je podle něj nepřijatelná. "Vůbec to nesouvisí s novým způsobem vydávání registračních značek," řekl.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
4. 9. 2014 23:58
Re: Cena
Tak to dejme rovnou za 100 litrů a je pokoj. Spíš bych byl pro opačný postup - prostě jít u jakékoliv značky na výrobní cenu + rozumná marže. A ty značky na přání potom budou trochu dražší už z principu - nutnost objednat. Proč má být naprosto všechno nastaveno tak, aby se jednalo o další skryté zdanění? Jo, už vím, protože jinak by nebylo dost peněz na rozkrádačky...
Avatar - JDM
4. 9. 2014 23:15
Re: Cena
dobře to chápu budu mít něco extra ale jen proto že to stojí 10tis , kdyby to stálo 2tis už to nebude nic extra a bude to mít skoro každej. Chápu kdyby ty značky stály 2tis bude to mít kde kdo, budou si tam lidi dávat nesmysli a bude v tom bordel takhle to dají za 10tis a uvidíš takovouhle značku tak maximálně na nějakým lambu nebo porsche. takhle to bude jen výhrada pro lidi co na to mají a budou tam mít stejný nesmysli jako ti co by si je koupili kdyby stali 2tis. jen jich bude míň.
4. 9. 2014 20:40
Re: Cena
Vysoké poplatky sú cenou za výnimočnosť, za to, že chceš trčať z davu. Image je obvykle najvyššou investíciou.
Nemci to môžu mať lacné, lebo je to tam bežná vec, nad ktorou sa nikto nepozastaví. U nás sa na zvláštne EČ ukazuje prstom...
4. 9. 2014 12:52
Re: Cena
To byl jenom absurdní příklad. Poplatků nastavených ze zákona je i v tržní ekonomice spousta. Překvapuje mě, že se tomu někdo diví.
Avatar - JDM
4. 9. 2014 12:49
Re: Cena
Tak pokutu si nekupujes pokutu dostanes