Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Karmann: střešní systémy vytáhly společnost ze ztráty v oblasti automobilové produkce

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Známá německá společnost Karmann specializující se na výrobu kabrioletů, roadsterů a kupé, diverzifikuje výrobu ve prospěch produkce střešních systémů, po kterých roste ve světě poptávka.

Největšího evropského nezávislého výrobce kabrioletů, německou společnost Wilhelm Karmann GmbH, zachránila v loňském roce před propadem tržeb větší poptávka po střešních systémech. Německá společnost minulý týden oznámila, že dosáhla stejného obratu jako v předloňském roce, tedy 1,9 miliard eur. Podle mluvčího společnosti Christiana Ecka je to však pro německého výrobce „malé vítězství“.

Odbyt kompletních vozidel totiž v loňském roce klesl o zhruba 6 400 kusů na 48 157 jednotek. Největší pokles, zhruba o polovinu, byl zaznamenán u modelu Chrysler Crossfire. Pokles v oblasti dodávek kompletních vozidel nahradily dodávky střešních systémů, kde firma zaznamenala nárůst poptávky zejména na zahraničních trzích. Celkově se tak dodávky střešních systémů zvýšily o 20 tisíc kusů na 153 389 jednotek. Dalším rozvojem výroby střešních systémů v Polsku a Asii hodlá společnost více diverzifikovat své aktivity, aby nebyla tak závislá na výrobě kompletních vozů.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)