Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kubánce šokovala cena zahraničních aut, jejichž prodej se uvolnil

redakce AUTO.CZ
Diskuze (386)
Kubánce šokovala cena nových zahraničních aut, která je poprvé od revoluce z roku 1959 možné koupit bez povolení vlády.

Vysoká cena zahraničních vozů je pro místní obyvatele opravdu šokující. Například vozidlo Peugeot 508, které je u nás v nejvyšší verzí k dostání za zhruba milion korun, se na Kubě prodává v přepočtu dokonce za více než 5,3 milionu korun. Stát, který má na prodej nových vozů monopol, totiž ceny vynásobil v průměru více než čtyřikrát, než je běžné v zahraničí.

"Ty ceny jsou šílené. Žádný Kubánec, který pracuje ve státní sféře si nemůže dovolit zaplatit takové peníze," citoval britský zpravodajský server BBC jednu z žen, která se přišla podívat do autosalonu v havanské čtvrti Miramar.

"Nemáme slov, je to ohromující. Nechápu, jakou má stát strategii. Možná je to jen zkušební doba. Ceny jsou přemrštěné," prohlásil jistý Antonio. Další lidé, kteří se na prodej aut přišli podívat, ceny rovnou označili za "bláznivé" a celou nabídku za "pohrdání".

Vláda vysoké ceny zdůvodnila tím, že zisk z prodeje poputuje do zvláštního fondu na rozvoj veřejné dopravy. BBC v této souvislosti připomněla, že průměrná měsíční mzda je ve státní sféře v přepočtu 400 korun.

Liberalizace prodeje aut byla jednou z více než 300 reforem navržených prezidentem Raúlem Castrem, který se moci chopil po svém churavějícím bratru Fidelovi. Sérii hospodářských reforem v roce 2011 schválil VI. sjezd Komunistické strany Kuby.

Kubánci dosud ve velkém provozují auta z 50. let minulého století nebo i starší. Je tomu tak proto, že do září 2011 bylo možné volně prodávat nebo kupovat jenom ty automobily, které se na ostrově vyskytovaly před revolucí z roku 1959. Kubánci také stále hojně jezdí sovětskými auty z doby, kdy byl někdejší Sovětský svaz největším kubánským spojencem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (386)
Avatar - Barrichello
8. 1. 2014 23:38
Re: SVOBODA
Namachorvaný egoista, honící si zde triko tím, že všem radí, každého opravuje, všechny posílá něam a ví vše nejlíp, všude byl, všechno zná a když po něm cce člověk důkaz, napíše že nemá čas ho hledat.

Dyt si trapnej. Ale dělá ti to dobře všechny opravovat a hrát si na dokonalýho. Prohlížíš se taky před zrcadlem?
To narcisové dělaj >:D

A smajlíků si budu vkládat třeba bambilion, tobě po tom může být akorát tak ho*no, šašku počmáranej
Avatar - Barrichello
8. 1. 2014 20:03
Re: SVOBODA
Všude, byl, všechno zná nejlíp a opravuje redaktory....

Člověče zamysli se nad sebou.... Už ti z toho šíbe
8. 1. 2014 18:34
Re: ok
Je to tak.
Avatar - Barrichello
8. 1. 2014 13:12
Re: SVOBODA
AMO forever >:D
Avatar - Barrichello
8. 1. 2014 13:09
Re: A stejně každý pátý čech touží po komančích
Já o sobě netvrdím že sem všeználek, já tu prezentuju co sem zažil já nebo lidi okolo + všeobecně známá fakta.
Tot vše.