Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Letošní Rally Bohemia se zúčastní i norská hvězda Mads Ostberg

David Bureš
Diskuze (1)
Norský závodník je aktuálně v průběžném pořadí jezdců mistrovství světa v rallye na čtvrtém místě.

Pořadatelé XXXIX. Rally Bohemia obdrželi dlouho očekávanou přihlášku norského pilota Madse Ostberga. Ten v mistrovství světa v rallye sedlá Ford Fiesta RS WRC, na Bohemce však pojede se slabší Fiestou RRC.

Fiesta RRC, přezdívaná malé WRC, má takřka identickou karoserii s vrcholnou verzí pro WRC, pod její kapotou rovněž pracuje turbodmychadlem přeplňovaná šestnáctistovka. Oproti variantě pro WRC je však užit restriktor sání vzduchu o menším průměru 30 mm. Ten proti Fiestě RS WRC omezuje výkon motoru, výkon varianty pro WRC činí 221 kW. Podle Ostberga je výkon Fiesty RRC bližší vozům kategorie S2000.

Automobil bude mít na české scéně svoji premiéru, doposud u nás nikdy nestartoval. V České republice navíc v novodobé historii rallye dosud nikdy nestartoval jezdec, kterému se ve stejném roce podařilo absolutně zvítězit v soutěži mistrovství světa. Ostberg ovládl letošní Portugalskou rallye.

Ostberg chce na Rally Bohemia sbírat cenné zkušenosti, které využije na dalších asfaltových soutěžích, například na Německé rallye. Ta se pojede na konci srpna.

Ostberg začal svoji závodnickou kariéru již v 16 letech v amatérských rallye, už o rok později ale usedl za volant vozu WRC, kterým bylo Subaru Impreza WRC. V loňském roce norský pilot přesedlal na speciál značky Ford. Ostberg má na svém kontě celkem 46 startů v mistrovství světa, kde v současné době startuje za tým Adapta World Rally Team. Jeho spolujezdcem je Jonas Andersson ze Švédska.

David Bureš
Diskuze (1)
12. 7. 2012 17:40
Bohemia
Asi pátý nejrychlejší jezdec MS je opravdu parádní zpestření, už se těším, až ho uvidím jet.