Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes na elektřinu vyrazí do těžkého terénu. Třída G dorazí jako elektromobil!

David Bureš
Diskuze (3)

Zážehové a vznětové varianty slavného offroadu do budoucna doplní také elektrické provedení.

Mercedes-Benz je jednou z automobilek, které chystají v následujících letech výrazně rozšířit své portfolio elektromobilů. Konkrétně chystají ve Stuttgartu více než deset elektromobilů, které dorazí na trh do roku 2022. Jeden z nich by mohl být i elektrický offroad na bází třídy G.

Na Twitteru to potvrdil Sascha Pallenberg, šéf Daimleru pro digitální transformaci, který citoval šéfa koncernu Ola Källeniuse. „Bude zde elektrická verze Mercedesu třídy G s nulovými emisemi,“ prozradil na berlínském kongresu magazínu Automobilwoche Källenius, bývalý šéf vývoje Mercedesu, který letos v květnu nahradil Dietera Zetscheho na pozici předsedy představenstva koncernu Daimler.

Šéf Daimleru i značky Mercedes však neprozradil žádný časový plán, kdy bychom se elektrické třídy G měli dočkat. Rovněž tak nevíme, jakou techniku tento offroad použije.

Nabídnutí elektrické varianty G-Klasse každopádně dává smysl. V rámci flotilových emisí by vykompenzovala žravé verze se spalovacími motory – třída G kvůli hranaté karoserii a poctivému pohonu všech kol nikdy nebude úsporným autem, zvlášť když se aktuálně spoléhá minimálně na šestiválec.

Navíc by mohla dávat smysl i obchodně. V této cenové relaci si zákazníci za elektřinu klidně rádi připlatí, vedle toho jim nemusí tolik vadit ani omezený dojezd – géčko není typický transkontinentální křižník. Pracovní verze by pak mohla sloužit třeba v dolech nebo na safari – pro tyto účely třeba vznikne v elektrickém provedení i konkurenční Land Rover Defender.

Kdo by pak chtěl elektrické géčko už dnes, může oslovit rakouskou společnost Kreisel. Ta elektromobil postavila už na bázi minulé generace Mercedesu G, dílo dokonce pomáhal vyvíjet dlouholetý milovník offroadů Arnold Schwarzenegger.

Kdyby se tak milovníci Mercedesu třídy G náhodou báli, že má tento model v době snižování emisí ohroženou budoucnost, mohou být v klidu. Zvlášť když budoucnost modelu vidí jasně i šéf koncernu.

„V minulosti jsme vedli diskuze, zda tento model ukončit, jak ale teď věci vidím, tak říkám, že poslední auto, které Mercedes bude vyrábět, bude právě třída G,“ prohlásil Källenius.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

9. 11. 2019 14:01
sen
Jednou bych chtel to Gecko vlastnit. Samozrejme s V8 benzin. Ale nevim jestli to ma logiku kdyz mimo asfalt sjedu jen k berounce a to je cely :D Jenze je to jak nemoc. Jak jednou za sebou prasknes s dverma u G, tak ti vsechno ostatni prijde jak z papiru :D
9. 11. 2019 13:10
V Mercedese asi vedia...
že väčšina tých luxusných verzii nikdy neopustí mesto.