Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Ameriky 2016: Kvalifikace pro Márqueze, Rinse a Öttla, Vázquez boural

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Třetím podnikem letošního MS silničních motocyklů je GP USA na Circuit of the Americas v texaském Austinu.

Kvalifikační tréninky na třetí závod šampionátu ovládli v jednotlivých třídách Marc Márquez (MotoGP), Alex Rins (Moto2) a Philipp Öttl (Moto3), v nejslabší třídě ji však ovlivnilo počasí. Mezi čtyřdobými šestistovkami měl těžký pád Španěl Efren Vázquez a byl okamžitě převezen do nemocnice.

MotoGP

Kvalifikace MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první části postupují do druhé dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější v prvních třech trénincích. Ta odpočívá. Během čtvrtého tréninku, který se konal po měření sil Moto3, okruh oschl. Až na pád Michele Pirra (opět zaskakoval za Petrucciho u Pramacu) se nic zvláštního nestalo. Nakonec byl ve finále nejrychlejší Bradley Smith před Aleixem Esparagrem. Krásný souboj právě v závěru předvedli Hector Barberá a Alvaro Bautista, snad jim ani nešlo o čas. Hector ale po chybě vyjel z trati.

První řada na startu nebude zítra žádným překvapením. Nejrychlejším v bitvě o pole position byl Marc Márquez před Lorenzem a Rossim. Růžky sice vystrkoval Andrea Iannone s ducati, ale nejlepší příčky opět opanovaly dvě yamahy a honda, Ital skončil až čtvrtý před Maverickem Viñalesem. Suzuki se zdá být velmi rychlá, když Španěl přestane padat, mohl by se dočkat i pódia.

Nejlepším z nezávislých pilotů byl šestý Cal Crutchlow (LCR Honda), bez problémů pokořil

Daniho Pedrosu na továrním stroji stejné značky. Dani dávno není tou hvězdou z nižších kubatur, i když jej sužují zranění. V MotoGP se vždy najde lepší jezdec, ať už se jmenoval Casey Stoner, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, případně Marc Márquez. Na startu bude chybět Jack Miller, který si v jednom z tréninků zlomil kůstku v pravé noze.

Moto2

Třída Moto2 tradičně program kvalifikací zakončuje. V trénincích se nejlépe ukazovali Alex Rins a Sam Lowes. Brit loni v Austinu vyhrál a letos jasně ukazuje, kam to mistr světa méně prestižních supersportů (2013) může dotáhnout. Právě tito muži nejdříve opanovali celkové pořadí. Jenže deset minut před koncem byl vyvěšen rudý praporek. Pak došlo mimo záběry kamer ke zmíněnému pádu Efrena Vázqueze, jezdec zůstal ležet na zemi, což znamenalo výjezd sanitky.

Po restartu se Rins udržel v čele až do konce, na druhé místo se protlačil úřadující šampion Zarco a třetí místo uhájil Sam Lowes. O stavu Vázqueze zatím nejsou žádné zprávy, jeho nehoda ale byla jistě velmi vážná. Stroj ji bez problémů přežil, chyběla pouze zadní část, avšak dle slov fotografa Václava Dušky záchranáři zajeli přímo do zdravotnického centra na okruhu, což nevěstí nic dobrého... Zůstal však při vědomí a poté byl transportován vrtulníkem do nemocnice kvůli úrazu hlavy.

Moto3

Letošní sezóna nejslabší třídy čtyřdobých dvěstěpadesátek vypadá velmi zajímavě. Přibylo několik rychlých nováčků, kteří si loni „svět“ jen oťukali. Zatím byl nejvíce vidět Malajec Pawi, který vyhrál předchozí závod v Argentině, a pak také mladý Bulega. Dnešní kvalifikaci, která se odehrávala za deště, ale vévodil jiný jezdec druhé generace: Philipp Öttl (jeho otec Peter bojoval o poslední titul třídy osmdesátek v roce 1989 v Brně a vyhrál 5 GP). Dostal se až pod 2:18,4 min.

Náš Jakub Kornfeil, který 8. dubna oslavil 23. narozeniny, se dlouho držel na druhém místě, zatímco Karel Hanika pokračoval v loňských pádech. Nejdříve pršelo drobně, ale později déšť sílil. 18 minut před koncem (kvalifikace začala v 19.35 našeho času) se všichni odebrali do boxů. Přeháňka ale trvala jen chvíli a všichni po pauze vyrazili na okruh na slickách, tedy hladkých pneumatikách. Bohužel asfalt nebyl v optimální kondici, takže se nezlepšil prakticky nikdo.

To znamenalo nejen první pole position pro Öttla (nebo chcete-li Oettla, oficiální grafika nepoužívá přehlásky), ale i čtvrté místo pro Kornfeila. Němce v první řadě doplní Jorge Navarro a Enea Bastianini, Kubu ve druhé Romano Fenati a týmový parťák Adam Norrodin z Malajsie. Hanika stačil zajet ještě před pádem devatenáctý čas, ale jeho mahindra na nejrychlejší nemá. Senzací je až třicáté místo Antonelliho, Pawi se dokonce kvalifikoval jako poslední... Přírodní podmínky ideální prostě nebyly.

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)