Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Multipřeplňování turbodmychadlem: Zajímavé řešení, kterého se nejspíš nedočkáme... Proč?

Tomáš Dusil
Diskuze (9)
Downsizing přinesl masivní rozšíření přeplňování i na motory pro laciná auta. U těch drahých a technicky vyspělých se objevilo přeplňování dvěma, třemi a dokonce i čtyřmi turbodmychadly. To si skoro říkáte, proč nemá každý válec svoje turbo…

Ačkoliv se stále objevují hlasy, že downsizing v praxi moc nefunguje, ve skutečnosti dnes automobilky už skoro nic jiného nenabízejí. Jasně, třeba taková Mazda se stále drží motorů s „rozumným“ zdvihovým objemem, řekněme dva litry, se čtyřmi válci a bez přeplňování. Ve světové produkci ale představuje trochu výjimku. Ostatní totiž obhajují přeplňování.

Aby výrobci motorů překlenuli některé nevýhody přeplňování, zejména diskutabilní reakci turbodmychadla v nízkých otáčkách, které si musí vystačit s kinetickou energií výfukových plynů odpovídající maloobjemovému motoru, musejí technologii přeplňování dále vyvíjet. Proto dnes máme turbodmychadla se zdvojeným kanálem turbíny twin-scroll, aktivní regulaci otáček za pomoci elektromotoru či variabilní geometrií využívající pohyblivých lopatek statoru turbíny. A dále kaskádovité přeplňování či dokonce použití mechanicky poháněného kompresoru. Vrcholem techniky přeplňování je elektricky poháněný kompresor.

Konstruktéři mají řešení

Vzhledem k tak masivnímu uplatnění turbodmychadel u současných motorů napadlo Jima Clarka, někdejšího motoráře u Fordu řešení, v rámci kterého by měl každý z válců své vlastní turbodmychadlo. Clark byl svého času zodpovědný u modrého oválu za modulární osmiválce či motor Duratec-VE V6, známý třeba z rychlého „policejního“ Mondea ST220. Jenže to není vše. Clark pracoval i pro některé další firmy, zabývající se motory pro těžká užitková vozidla.

Jim Clark svůj inovativní koncept přeplňování nazývá „spolupůsobící plnění a přeplňování“. Jak by to celé pracovalo? Motor by využíval dvě škrticí klapky na každý válec, vždy jednu pro jeden sací kanál (u čtyřventilového motoru se dvěma sacími ventily). U konvenčního motoru je škrticí klapka dále od ventilů, propojení zajišťuje sací potrubí, jehož objem by měl zhruba odpovídat zdvihovému objemu motoru. To ale také znamená, že při otevření škrticí klapky chvíli trvá, než se vzduch dostane do válců. V případě motoru podle návrhu Clarka by se tato prodleva výrazně zkrátila.

Základem by bylo výrazné zmenšení vzdálenosti mezi výfukovými ventily a turbínou turbodmychadla. Tím by odpadly energetické ztráty, vzniklé ve vedení spalin k turbíně u konvenčního motoru. Přirozeně by se tímto řešením výrazně zrychlil nástup turbodmychadla. Jak už jsme předeslali, to by bylo vždy jedno pro jeden válec a umístěné tak blízko, jak jen by to bylo možné.

Turbodmychadlo by tímto uspořádáním mohlo být výrazně menší. Clark uvádí o 20 procent v otázce rozměrů, o celých 50 procent, pokud se bavíme o průtoku plynů, a to na tříválcovém motoru, který, jak se zdá, je pro downsizingu vhodný. Malé turbodmychadlo znamená také malé setrvačné hmoty svého rotoru. Clark slibuje téměř okamžitou reakci motoru na přidání plynu bez prodlevy turbodmychadla.

Problém je…cena

Teorie je to slibná. Bohužel, žádný takový motor zatím nevznikl. Vše je tedy pouze v myšlenkách a případně výpočtech Jima Clarka. Pokud bychom mluvili o tříválci, znamenalo by to použít šesti škrticích klapek místo jedné a zároveň tří turbodmychadel místo jednoho. Problém je, že tři turbodmychadla jsou cenově zhruba o polovinu dražší než jedno velké. Navíc tak velký počet škrticích klapek by také něco stál, nemluvě o spolehlivosti celého řešení (elektromotorický pohon klapek aj). Prostě, i kdyby to fungovalo, pro sériovou výrobu je dané řešení až příliš složité. A to nemluvíme o tom, co by to jednou dělalo, až bude takto poháněné auto staré třeba 15 let a najeto bude mít stovky tisíc kilometrů.

Tomáš Dusil
Diskuze (9)
30. 12. 2017 21:08
Re: Asi to nebude to pravé
Vím. Pro R18 to také měli připravené (snad pro sezónu 2014), i když nevím, jestli to někdy v závodě nasadili (je to otázka regulí a kalkulací, která konfigurace je pro ně nejlepší; přínos myslím nebyl tak velký, aby jim to stálo za riziko, že s tím budou problémy). Závodníci jsou profíci. Klidně jezdili s motory, kdy museli šlápnout na plyn pomalu při nájezdu do zatáčky, jak měl šílenou prodlevu.

Chápeš však snad rozdíl mezi závodním autem a sériovým. Ani si nejsem jistý, jestli už tehdy používali 36+ V, nebo to pořád ještě zkoušeli s 12 V. A v sériovém autě je pracovní režim jiný. V F1 rekuperují při brzdění, aby pak při výjezdu mohli turbíně pomoci. Motory jedou naplno. Kdežto u silničního auta jde o to, abys překlenul nečekané požadavky na výkon, přičemž se motor běžně fláká. A mířilo se na nízké otáčky. Ve vyšších to není normálně potřeba. Když zvětšíš rotující masu, zhoršíš odezvu ve vyšších otáčkách, bude třeba víc pomáhat, možná víc, než byl ten systém vůbec schopný, a klade to větší nároky na energii, což se může podepsat na spotřebě. Jakou dobu, pokud si dobře vzpomínám, měli u tohoto konceptu (tím myslím obecně přeplňování elektricky poháněným dmychadlem) problémy právě s energií. Zvedalo jim to spotřebu a to prostě nebylo přijatelné. A vyvíjeli to pro diesel, turbodmychadlo nebylo zrovna malé a lehké. Do jisté míry lze některé věci řešit, ale stojí to peníze. U závodního auta takové hlouposti řešit nemusí.
Avatar - JiRkA997CZ
30. 12. 2017 00:44
Re: Asi to nebude to pravé
Spolehlivost by šla docílit lehko, turbína na výfuku by měla ložiska normálně mazaná a chlazená motorovym olejem a kompresor na sání by si v pohodě vystacil s bezkartáčovým elektromotorem s maglev ložiskama. Jak píšeš by motor kompresoru stále běžel na malé otáčky a při dupnuti na plyn by se ihned roztočil víc, což je u elektromotoru otázka chvilky. Tady jde o to, že s elektrickou energií si jde jednodušeji cokoliv regulovat, nebo si ji ukládat na potom. Mechanicky by to byl problém. Proto ten nápad - jen jsem tak teoretizoval.
29. 12. 2017 12:30
Re: Asi to nebude to pravé
Systém s motor-generátorom sa využíva v F1 a nemám pocit, že by sa piloti sťažovali na pomalú odozvu.
Stačí sa nad tým zamyslieť, teraz sa roztáča motor(rotor) s kompresorom z nulových otáčok. Pri systéme s motor generátrom tam zavesíš navyše len turbínu a prakticky nikdy sa nebude roztáčať z nulových otáčok. Neviem prečo Audi zavrhlo tento koncept, ale určite to nebude pomalá odozva. Skôr by som typoval, že problém môže byť spoľahlivosť.
29. 12. 2017 11:31
Re: Asi to nebude to pravé
Myšlenka to také není nová. V letectví se dříve používala i varianta, kdy byla turbína spojená s klikovou hřídelí. Říkalo se tomu turbo-compounding. To jsme tak ve 40. letech. Už tehdy zkoumali alternativy včetně elektrického propojení. Značný rozdíl v otáčkách si o to říká.

Když u Audi pracovali na elektrickém dmychadlu, tak jednou z verzí byl motorgenerátor na turbodmychadlu. Cílem bylo zlepšit odezvu, takže chtěli motorem pomoci dmychadlu v roztáčení. A zadarmo by získali turbogenerátor, který by umožnil eliminaci obtokového ventilu a lepší využití energie spalin. Pokud vím, problém byl, že to prodlevu nesnížilo. Rotující masa byla příliš velká.

Můžeš mít samostatný generátor, ale to se zkoumá spíš pro použití v nákladních autech (a dnes také pro závodní auta). Pro osobní auto to bude příliš drahé (alespoň zatím). Pochopitelně budeš pořád potřebovat klasické turbodmychadlo, které nezmiňuješ (soudě z toho kompresoru, má to být přeplňovaný motor). Mechanický přenos je efektivnější.
Avatar - SelskyRozum
29. 12. 2017 01:19
Pravdepodobnost
Kdyz jedno turbo muze odejit za cas t s pravdepodobnosti p, pak jedno turbo ze 3 odejde s pravdepodobnosti zhruba 3x vetsi, presne je to 1-(1-p)^3.