Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Fiat 500: druhá generace přesně po půlstoletí (video)

Ondřej Láník
Diskuze (237)
Přesně po padesáti letech se představí nový Fiat 500. Ten první spatřil světlo světa 4.července 1957, druhý bude oficiálně představen 4.července 2007. Tím ovšem symbolika nekončí...

Prodej nového Fiatu bude zahájen hned po premiéře. Automobil, který je navržen v Itálii a bude vyráběn v polských Tychách, má délku 355 cm, šířku 165 cm, výšku 149 cm a rozvor náprav dlouhý 230 cm. Technika podvozku vychází z osvědčených komponent Seicenta. Třídveřová karoserie má design vycházející z původní pětistovky, ale podle spektra motorů nepůjde o typický miniautomobil zaměřený na maximalizaci hodnoty pro zákazníky. Cílem Fiatu bylo zřejmě zahrát na strunu emocí a nabídnout i ve velkosériově vyráběném voze mnoho možností k individuálním úpravám. Automobil, který je na prvních fotografiích má řadu chromovaných doplňků karoserie, velké střešní okno navazující na čelní sklo, exkluzivně vyhlížející mnohopaprsková kola a designově výstřední provedení interiéru. Všechny tyto prvky jsou momentálně v této kategorii raritou.

Model, který je předurčen k tomu, aby se stal pokračovatelem kultovního minifiatu, bude poháněn jedním ze tří motorů.I ten nejslabší čtyřválec 1,2 8V (50 kW) nabídne dostatek výkonu k urychlení zřejmě velmi lehkého vozu. V nabídce ovšem budou taky motory 1,4 16V (74 kW) a turbodiesel 1,3 16V Multijet (55 kW). K dispozici budou pětistupňové a šestistupňové ručně řazené převodovky. Základní cena je stanovena na 9900 Eur.

Fiat by chtěl nejen prezentovat novinku ve stejný den, ale také zopakovat obchodní úspěch. První pětistovky se za 18 let vyrobilo 3.893.293 kusů. V Polsku počítají s cílovou roční kapacitou 150 tisíc vozů ročně. Projekt vznikl ve spolupráci s Fordem, který uvede na trh novou generaci modelu Ka, sdílející s pětistovkou řadu komponent.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/JgeAEpy6hRw" style="auto"}

Ondřej Láník
Diskuze (237)
27. 3. 2007 17:24
Re: Kdyz rozdavali
rozum tak sis dal moc a pak jsi to vsechno vyblil ne? F500 je na platforme fiat, na ktere teprve vznikne nastupce Fordu KA! Myslim ze jsi se zaradil do souteze diskuze o nejvetsiho Saska bez saska, kdyz vypoustit takove vaginality!
27. 3. 2007 17:18
Zdegenerovana optika
Prohlasit o F500 ze je neprakticke muze jen id*ot! Z prominutim panove, ale "prakticnost" nelze sledovat vseobecne, ale vzdy s prihlednutim k urceni vozidla. Ja tvrdim, ze do mesta a pohyb v primestskych oblastech je 500 idelani. Ad absurdum: pro chasnika zijiciho nekde v opustenem srubu na Yukonu je 99% aut nepraktickych... Posuzovat F500 optikou s mentalni urovni cerstve reformovaneho bolsevika limitovaneho na pivo, knedle, traktorovy projev jeho TDI a kompenzujiciho si vselijake mindracky metry delky a litry zavazadloveho prostoru prohlasujice, ze pokud to neni XY, tak to neni auto mi prijde... ...typicke pro urcitou sortu lidi, kteri svoji omezenosti delaji ostudu Ceske Republice. PS: a pokud marne premyslite "pro koho tohle auto je vlastně určené", tak jste proste *. Je to stejne, jako ptat se pro koho je urceny Smart, Twingo, VW Lupo a spol., Kolinska trojka, ci Japonska nebo korejska miniauta... Je to lidi, kteri potrbuji auto na kazdodenni (a v pripade F500 i stylovy) pohyb ve meste. Je tohle tak tezke pochopit??? No jak je z predchozich prispevku videt, tak nekteri jsou dost omezeni a pitomi i na pochopeni tak ocividneho faktu...
26. 3. 2007 15:03
Re: IMAGE JMÉNEM VELOREX
Tak Tys mě dostal.... pravdu díš... :-)
26. 3. 2007 14:55
Re: PASTELKOVNÉ
Když se posadím do kolínského prcka tak, abych byl schopen auto ovládat, nevejde se za mě ani malé dítě (bez dětské sedačky, natožpak s ní :o)) Takže jakápak čtyři regulérní místa?
24. 3. 2007 21:26
Re: malý hezký Fiat
Pekny prispevok. Spytal si sa a sam si si aj odpovedal. Ano, aj to je pohlad na vec. Samozrejme, ze modelova politika a struktura ponuky nemoze byt okopirovana z tej doby, musi zodpovedat dnesnemu svetu. Ale Fiat, to nie su velke limuziny. Inak svedci o tom aj realita. Najuspesnejsie auta od Fiatu su dnes opat male auta - GP, Panda, mozno sa zaradi do tohto pelotonu aj nove Bravo, ale tam uz by mala byt znacka STOP. A ze zaradi do vyrobneho programu imidzovku s genmi slavneho predka, za vyhodnejsiu cenu ako konkurencia je iba plusom. Nerozumiem, preco by kazda imidzovka mala byt draha, mat nejaku "extra" uroven. Ono zase spravit z byvaleho ludoveho auta luxusny dostavnicek nie je vzdy to najlepsie co sa da spravit. U Mini to vyslo, u Beetle nie. Mne sa zda byt tento krok Fiatu spravny. ;-)