Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodá Fiat svoji perlu?

Michal Fokt
Diskuze (4)
Část akcií automobilky Ferrari možná změní majitele.

Část akcií automobilky Ferrari možná změní majitele.

Finanční problémy automobilové skupiny Fiat, vyčíslené dluhy ve výši 6,5 miliardy eur, které vedly k nedávnému odstoupení šéfa této italské automobilky, jsou příčinou toho, že se stále hlasitěji hovoří o prodeji části té nejvyhlášenější značky, kterou Fiat má – Ferrari. Ta by pochopitelně neměla být nabídnuta nikomu z konkurenčních výrobců automobilů a také nepůjde o majoritní podíl. Hovoří se totiž o prodeji nějakých 40 procent akcií na burze, a zájemci se očekávají zejména mezi silnými nadnárodními finančními investory. Tím se příslovečný vlk v podobě prázdné kasy alespoň částečně nažere, a koza Ferrari zůstane doma, i když ne úplně celá.

Výprodej aktiv společnosti Fiat však pochopitelně automobilku nespasí, a tak se bude celý koncern důkladně restrukturalizovat, což znamená zejména masivní propuštění, ale také plánované uzavření některých provozů v Itálii a přesun montáže do zemí s levnější pracovní silou. V této souvislosti se hovoří hlavně o Turecku a Polsku.

Další možností, jak přijít k penězům, je prodat opět nějaké to procento společnosti koncernu General Motors, ten na tom ale v současnosti také není zrovna nejlépe, a navíc by to bylo řešení jen krátkodobé, proto se restrukturalizaci nejspíš Fiat neubrání.

Michal Fokt
Diskuze (4)