Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej osobních aut v Číně v dubnu vzrostl o skoro 12 procent

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Prodej aut v Číně v dubnu navzdory zpomalení ekonomického růstu země oživil. Přispělo k tomu očekávání, že úřady v rámci boje se smogem dále omezí podmínky pro vlastnictví aut, které přimělo spotřebitele pospíšit si s nákupem.

Prodej osobních aut v Číně stoupl o 11,6 procenta na 1,6 milionu a tempo růstu prodeje zrychlilo ze 7,9 procenta v březnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský svaz výrobců automobilů CAAM.

Čína je podle počtu prodaných aut největším automobilovým trhem světa. Růst prodeje zde však stabilně klesá. Na svém vrcholu byl v roce 2009, kdy se prodej aut zvýšil o více než 40 procent. Letos má prodej aut v Číně stoupnout o osm až deset procent.

Prudký nárůst počtu aut donutil Peking a další města zavést opatření, která by omezila smog ve městech a automobilovou dopravu. Stále více měst zavádí limity pro vydávání nových poznávacích značek pro auta, což přimělo mnoho spotřebitelů pořídit si auto ještě dřív, než budou tyto limity dále zpřísněny nebo zavedeny i v dalších městech.

Prodej General Motors v Číně v dubnu stoupl o 6,3 procenta na rekord. Prodej Fordu o 29 procent a Toyoty o 12,4 procenta. Prodej Nissanu, který je nejoblíbenější japonskou značkou v zemi, vzrostl o 14,7 procenta. Prodej místních automobilových značek se zvýšil o 4,5 procenta. Výrobce elektrických vozů Tesla Motors pak oznámil, že v dubnu dodal svůj sedan vůbec prvnímu zákazníkovi v Číně, napsala agentura AP.

Loni se prodej osobních aut v zemi zvýšil o 16 procent na 17,9 milionu. Celkový prodej automobilů, tedy včetně nákladních aut a autobusů, vzrostl o téměř 14 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)