Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidiči v Brně brání čištění ulic, dostávají pokuty a čelí odtahům

redakce AUTO.CZ

Odtah vozidla za téměř 2000 korun a pokuta až 2000 korun hrozí řidičům v Brně, kteří stojí v den blokového čištění ulic na silnici nebo parkovišti. Někteří řidiči nedbají zákazu stání, brání v čištění ulic, a ty pak zůstávají neuklizené, řekla dnes ČTK mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. Jen za loňský rok nechala společnost kvůli tomu odtáhnout skoro 7700 aut. Za porušení zákazu stání rozdávají městští strážníci měsíčně stovky pokut.

Blokové čištění je každoročně od dubna do října. "Na čištění upozorňujeme minimálně týden dopředu značkami umístěnými na silnicích a parkovištích. Kromě toho se dají data čištění najít na webových stránkách městských částí," informovala Navrátilová.

Pokud řidiči auto i přes upozornění na místě nechají, odtahová společnost je přesune na záchytné parkoviště ve Slatině na Drážní ulici. "Za odtah se platí necelé 2000 korun, pokud chce majitel přivézt auto zpátky, zaplatí přes 3700. Tuto možnost ale loni využilo jen pár jedinců," doplnila Navrátilová.

Podle ní odtahy zajišťuje pro firmu soukromá společnost. Není však možné zajistit odtahy všech vozidel, která zákaz stání porušují. Proto na situaci dohlíží i městská policie. "Snažíme se být rovnoměrně rozmístění, ale nemáme kapacitu, abychom uhlídali všechno," řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Přestupek může znamenat ústní domluvu nebo pokutu až do 2000 korun.

Část peněz z odtahů putuje odtahovým firmám, zbytek dostává město. "Ročně je to přes deset milionů korun. Peníze dáme do rozpočtu a znovu je přerozdělujeme," doplnil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Navrátilová nabádá řidiče ke spolupráci. "Je nutné sledovat značky a informace z městského úřadu. Pokud totiž vozidlo zůstane stát na silnici, nelze místo pod ním vyčistit a celá akce ztrácí na efektivitě," dodala Navrátilová.

redakce AUTO.CZ