Spočítejte si, jaká je skutečná cena vašeho auta!

Prezentace klienta

I když je představa, že po koupi auta budete platit už jen za benzin nebo naftu, lákavá, je zároveň dost naivní. Pořízením vozidla výdaje teprve začínají a reálná cena provozu závisí na celé řadě položek. Proto byste si před nákupem nového plechového mazlíka měli pořádně spočítat, kolik vás vlastně bude stát. Co je třeba do výpočtů zahrnout?

Pravidelný servis

Četnost a cena pravidelného servisu závisí na stáří vozu, konkrétním modelu nebo počtu najetých kilometrů. U „funglovky“ může pravidelný servis v autorizované provozovně dokonce být součástí kupní smlouvy. Pokud si pořizujete ojetý vůz, zjistěte si předem, jaký je jeho technický stav, a pokuste se s pomocí odborníků odhadnout, jestli ho v brzké době nečekají nákladné provozní opravy. Pozor také dejte na původ vozidla – ověřte si, jestli není kradené.

Pojištění a povinné ručení

Povinné ručení a havarijní pojištění představují pravidelný výdaj, se kterým je třeba každoročně počítat. Platí, že čím méně najezdíte, tím je průměrná cena provozu vašeho auta na kilometr vyšší, neboť do výše povinného ručení se ujetá vzdálenost mnohdy nepromítá, což se může zdát paradoxní. V poslední době ale přibývá pojišťoven, které možnost platit podle najetých kilometrů nabízejí, a to zejména „svátečním řidičům“.  Obecně se cena povinného ručení a havarijního pojištění odvíjí od stáří vozu, jeho obsahu, spotřeby a dalších faktorů.

Palivo a provozní kapaliny

Není palivo jako palivo. Máte nový vůz? Tankujte mu do nádrže kvalitu, za kterou si ale bohužel připlatíte. Spotřeba paliva pak závisí na konkrétním vozidle a jeho výkonu. Citelný rozdíl v pořizovací ceně vozu a následných nákladech hraje také to, zda vaše auto jezdí na benzin či naftu. Chcete-li cestovat bez zádrhelů, myslete také na pravidelnou výměnu oleje, ale i nemrznoucí směsi, brzdové kapaliny a vody do chladiče. I tyto provozní kapaliny představují investici navíc.

Pneumatiky a náhradní díly

Výměna letních pneumatik za zimní a naopak je nezbytnost, která sice nepotěší peněženku, ale zato ji oceníte třeba v případě sněhové kalamity. Cena pneumatik odvisí od druhu auta, nároků na design a kvalitu zpracování. Pokud nejste automechanik – amatér, k nákupu připočtěte ještě platbu za odborné přezutí v pneuservisu. Další zátěží pro rozpočet jsou náhradní díly. Jejich cena se liší podle toho, zda trváte na originálních kouscích, nebo ne. Nový vůz vyšší třídy znamená větší částku za náhradní díly a důležitou roli zde hraje také značka vozidla.

Mytí a údržba

Pokud chcete, aby váš vůz vypadal reprezentativně, počítejte také s výdaji za myčku a údržbu auta. Jestliže si  potrpíte na nablýskanou kapotu, lak bez jediné chybičky a nejrůznější tuningové vychytávky, budou tyto náklady samozřejmě vyšší. A protože jste si vysněné auto nepořídili kvůli tomu, aby vám stálo v garáži, počítejte také s nákupem dálniční známky, bez které se na delších vyjížďkách po Česku neobejdete. Za roční kupon pro vozidlo do 3,5 tuny aktuálně zaplatíte 1500 korun.

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly