Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stát poskytne 100 milionů na auta s alternativním pohonem. Ale jenom někomu...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Ministerstvo životního prostředí rozdělí 100 milionů korun na dotacích pro obce a kraje na nákup vozidel s alternativním pohonem. Příjem žádostí začal dnes. Ministr Richard Brabec (ANO) to oznámil na tiskové konferenci.

Obce i jimi řízené organizace mohou v programu Životní prostředí žádat o příspěvek na elektromobily, plug-in hybridy a vozy na zemní plyn. Příjem žádostí potrvá do konce března příštího roku.

"U elektromobilů bude podpora pro osobní auta do 3,5 tuny činit 220.000 Kč, u plug-in hybridů 200.000 Kč a u vozů na CNG 50.000 Kč. Vyhrazených 100 milionů plánujeme rozdělit v poměru 80:20, kde větší část prostředků by měla směřovat na elektromobily a plug-in hybridy a druhá část na auta s pohonem na CNG," uvedl ministr. Žadatelé mohou navíc dostat 10.000 Kč za ekologickou likvidaci starého vozu do emisní normy Euro 3.

Nejlevnější elektromobily na českém trhu začínají na více než 600.000 Kč. Zhruba 640.000 Kč stojí VW e-up!, Nissan Leaf vyjde na 730.000 Kč a loni nejprodávanější BMW i3 na více než 900.000 Kč. Nové vozy s konvenčním spalovacím motorem se dají pořídit od zhruba 200.000 Kč.

Cílem spuštěné pilotní výzvy je podpořit nákup vozidel na alternativní pohon v Česku a přispět tak ke snížení emisí látek v ovzduší, které škodí lidskému zdraví a jež produkuje doprava. Plošně v ČR představuje zhruba 19 procent celkových emisí oxidů dusíku, 14 procent celkových emisí těkavých organických látek a desetinu prachových částic. Ve velkých městech je podíl vozidel na znečišťování ovzduší vyšší.

"Chceme tím mimo jiné rozhýbat poptávku, která následně přispěje rovněž k rychlejšímu rozvoji dobíjecí a plnicí infrastruktury a také k rozvoji nových technologií. Právě obce, kraje a jejich organizace jsou vhodnou cílovou skupinou pro pilotní projekt, protože najedou mnoho kilometrů. Obměna jejich vozového parku za ekologická vozidla tedy zvýší i efekt vynaložených peněz do čistoty ovzduší a životního prostředí," dodal ministr.

Brabec dnes zároveň podepsal se zástupci výrobců a dovozců aut, energetických a plynárenských společností memorandum o spolupráci na podpoře rozvoje alternativních pohonů v ČR.

Po českých silnicích zatím jezdí kolem jednoho tisíce elektromobilů a zhruba 15.000 vozidel s pohonem na CNG. Loni vládou přijatý Národní akční plán čisté mobility počítá s tím, že do roku 2025 bude v ČR 95.000 elektromobilů a aut na hybridní pohon.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
11. 11. 2016 19:52
Re: Kretenizmus...
O Trumpovi toho není moc známo, ale jsou jasné dvě věci, že je mstivý až za hrob a že o něm Musk veřejně řekl, že je zcela nevhodný kandidát pro Bílý dům a veřejně podpořil Clintonovou. Prostě si myslím, že to Trump Muskovi spočítá, ať již přímo nebo nějakou nepřímou cestou. Uvidíme za rok či dva, kdo z nich bude na koni a komu dojde "kyslík".
11. 11. 2016 17:29
Re: Kretenizmus...
a? takovejch clanku ctu dene nekolik z ruznych zdroju, stane se vpodstate totez co se stalo kdekoliv jinde na svete, na par mesicu se to zpomalilo a pak zas lidi zjistili ze cena dal klesa a tak se jim to zase vyplati

Navic Tesla ma nejvetsi odbyt na Powerwall prekvapive ne v USA ale v Australii, sak co, tovarnu jim zaplatil NY a tak jsou myslim celekm vklidu, ani ten vykyv akcii neni nic co by melo zajimat, vzdyt to jsou smesne vykyvy o kterych se pise kvuli kazdymu slovu co Musk nekde pronese verejne

neni me jasne jak by melo Teslu nejak vyrazne ovlivnit ze Trump jim sebere dotace pro klinty co chtej fotovoltaiku na strechu, je to asi tak 2-3% businessu tesly, jako bys napsal ze Skodovka zkrachuje kdys ji zakazkou prodavat slapaci auticka >:D
11. 11. 2016 15:34
Re: Kretenizmus...
[odkaz]
11. 11. 2016 12:10
Re: Kretenizmus...
prislis mnoho "ALE" ktere Trump prposte zmenit nemuze a prilis mnoho veci ktere si protireci

stahneme to jen na auta a benzin, jako republikan Trump nechce zvysovat tezbu ropy na uzemi USA, zaroven ale chce cenu paliv snizit na hodnoty pred tim nez zacal bejt prezidentem Obama (staval okolo 2 dolaru za galon) ted je prumer tusim $3 za galon, ale nejsou vyjimky kde maji i $6-7 za galon, jen to je na mistech kde proste benzinky krachovali i s cenama nad $5, takze ze by Trump byl tak uzasnej vudce ze by dokazal zajistit aby pumpari nekrachovali pri nizsich cenach paliv i v oblastech mimo mesta? no tak to mu preju hodne stesti >:D zaroven Trump hlasal ze se postupne zacnou stahovat armadne z urcitych mist sveta, pritom vojensky jsou USA v tech mistech prave proto aby tam mohli levne tezit a nebo nakupovat ropu, prohlaseni o tom ze do USA nevpusti zadneho muslima radsi po vyhranych volbach stahnul, protoze moc dobre vi ze vetsina ropy co bude potrebovat maji v rukach prave musilomove >:D jo je videt ze to ma klucina germanskej promyslene, a nebo taky ne a jen mel proste silne reci kvuli kampani a ted se uklidni a bude proste prezidentem USA

a navic USA jiz nejsou ani nejvetsi automobilovej trh a i US automobilky aby se uzivili tak muzej reflektovat trenad na jinych rzich, tedy trh jako je Cina, Rusko, Asie nebo Evropa, uz ani v USA se automobilkam proste moc nevyplati celet motorizace jen pro USA a delaji je spise globalni, tech par 6-8 valcu by je nespasilo ;-)
11. 11. 2016 12:04
Re: Sakra - dalsich 100 mil. z nasich dani proleti kominem
Přesně a stát bude kňučet, že nemá peníze na důchody, na školství a na rozbitý silnice, ale 100 milionů, který by šlo využít mnohem efektivněji zahučí na to, aby si někdo koupil nový auto. To je komoušov na n-tou.