Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tramontana v Ženevě 2007

Diskuze (1)

Po dvou letech testování a hledání správné formy se letos v Ženevě představil supersport Tramontana v sériové podobě. Vůz má sloužit jako zábavní i závodní stroj, může být tedy provozován na běžných vozovkách i závodních okruzích

Po dvou letech testování a hledání správné formy se letos v Ženevě představil supersport Tramontana v sériové podobě. Vůz má sloužit jako zábavní i závodní stroj, může být tedy provozován na běžných vozovkách i závodních okruzích. Tramontana má před zadní nápravou uložen 5,5 litrový dvanáctiválec do V přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. Tento motor může být podle přání zákazníka naladěn na výkon 404 kW (550 k) při 5000 ot/min a točivý moment 900 Nm při 3500 ot/min.

Druhou možnost představuje výkon 529 kW (720 k) při 5750 ot/min a točivý moment 920 Nm při 4000 ot/min. Jednotka polyká 98 oktanový benzín. Síla motoru se přenáší na kola zadní nápravy přes šestistupňovou sekvenční převodovku. Přestože Tramontana není při délce téměř pět metrů a šířce dva metry žádné miniauto, podařilo se jejím tvůrcům udržet nízkou hmotnost 1250 kg. Zásluhu na tom má především použití uhlíkových vláken a hliníku. Z uhlíkových vláken vznikla skořepina, jež váží pouze 128 kg.

Patřičné jízdní vlastnosti zajišťuje v Tramontatně nejen podvozek s rozložením podobným jako u Formule 1, ale i tlumiče vyvinuté speciálně pro tento supersport. Vůz přichází na trh se systémem umožňujícím elektrické nastavení výšky vozidla podle aktuální potřeby. Výšku lze nastavit v rozmezí 85 – 135 mm. K supersportu patří rovněž strmé řízení, hraniční polohy dělí pouze 2,75 otáčky a poloměr otáčení činí 11 metrů.

Španělský sporťák však není žádnou spartánskou formulí vhodnou jen pro dovádění na okruhu. Řidič a spolujezdec přebývají v interiéru čalouněném vybranými druhy kůže a obloženém kvalitním dřevem usazeni za sebou. Mohou si přitom užívat moderních vymožeností, jako je klimatizace, DVD stereo, Bluetooth nebo GPS.

Libor Zezulka


Diskuze (1)