Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vozidel v polopřevodu pořád zbývá přes 700.000

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Zájem o přihlašování automobilů v polopřevodu je mizivý. Ministerstvo dopravy eviduje 716.000 vozidel, které původní majitel odhlásil a nový dosud nepřihlásil.

Plných 100.000 automobilů z tohoto počtu mělo ještě v dubnu 2015 technickou kontrolu a bylo tak zřejmě v provozu. Na převod aut mají lidé čas už jenom do konce tohoto měsíce, pak tato auta ztratí technické oprávnění pro provoz.

O zhruba 700.000 nedokončených převodů mluvil ministr dopravy Dan Ťok již v polovině dubna, majitelé se tak zřejmě k přihlašování aut příliš nemají. Podle úřadu za poslední dva týdny registraci dokončilo přibližně 20.000 zájemců.

Pro řidiče ministerstvo na internetové stránce dokonceteregistraci.cz připravilo aplikaci, kde si na základě vložení čísla malého technického průkazu mohou ověřit, zda jejich vozidlo nespadá mezi ta nepřehlášená. Pokud majitel vozu zjistí, že v polopřevodu je, měl by co nejdříve navštívit úřad.

Od července už totiž nepřihlášené auto přihlásit nepůjde a vozidlo ztratí technickou způsobilost. Zákon ani vyhlášky podle Ťoka s opravným prostředkem po tomto datu nepočítají. Již současný stav, kdy nový majitel vozidlo nepřihlásí, platný zákon obchází.

Problematikou polopřevodů se zabývá novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která možnost nepřihlášení vozidla od letošního roku omezuje. Odhlášení a přihlášení už nejsou dva samostatné úkony. Nově musí původní i nový majitel na úřad společně, nebo zmocnit toho druhého, či případně třetí stranu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - Barrichello
25. 6. 2015 15:21
Re: Ještě větší bordel...
hlavně nechtěj platit těch 10 litrů ekovýpalný víš, který pokud to přihlásej budou muset zaplatit. Takže to radši dojedou a koupí něco, kde ekovýpalný již zapalcený bylo.
25. 6. 2015 10:22
Re: Ještě větší bordel...
Presne tak....vzdy na vse maji rok ci dva a nakonec vidite, jak lidi se hrnou 2 dny pred terminem. A samozrejme to chteji hned. :-)
Avatar - lordlord
25. 6. 2015 09:15
Re: Ještě větší bordel...
Češi vše nechávají na poslední chvíli
Avatar - dewill
25. 6. 2015 08:27
Re: Ještě větší bordel...
Jen jsem komentoval tu skutečnost, že se za poslední dva měsíce to číslo skoro nehnulo, očekávalo se, že na konci těch vyřazených bude cca 500 tis. a ne 700 tis.

Jinak s cílem rozhodně souhlasím.
Avatar - Ja Prvni 123
24. 6. 2015 18:00
Re: Ještě větší bordel...
Proč?
To byl přece cíl snažení.
Dosáhli toho, že auto, které už neexistuje, nelze odhlásit... takže je "polopřihlášených" 600 tisíc aut, která už neexstují.
No a 100 tisíc sice eistuje, ale majitel je nechce provozovat, má je jen na náhradní díly.
Z vymáhání pojisky se stal lukrativní business a tak bylo lepší pojistku platit, aniž by někdy to auto mělo ještě vyjet na silnici.

No a po tomhle vyčištění všechna tato auta z registru zmizí. A tím dojde k dost dramatickému omlazení vozového parku.
Takže všichni budou spokojení.
;-)